Tagovi

Parlamentarn izbori u Australiji: još nema konačne odluke, laburisti u vodstvu

Još nisu poznati konačni rezultati jučerašnjih prijevremenih parlamentarnih izbora u Australiji. od 150 mandata u donjem domu parlamenta, šest je još nesigurno. Čeka se da se izbroje glasovi poštom.

16-07-02-Australian federal electionsVladajuća nacionalno-liberalna koalicija (četiri stranke, desni centar) osvojila je više prvih glasova od glavnih suparnika laburista, ali manje mandata u donjem domu parlamenta. Laburisti imaju 71 mandat, Koalicija 67, a šest mandata osvojile su male stranke i nezavisni kandidati.

Australija koristi većinski izborni sustav, s izbornim jedinicama u kojima se bira po jedan kandidat, ali s prenosivim preferencijalnim glasom. Na listiću glasač označava ne samo svoj prvi izbor, nego i drugi i eventualno dalje.

Kad se broje glasovi, prvo se gleda prvi izbor. Ako neki kandidat ima 50%+1 glas, osvaja mandat. Ako nitko nema toliko, odbacuje se kandidat/kinja koji ima najmanje glasova. Na listićima, na kojima je on/a prvi izbor, gleda se tko je drugi izbor, te se ti glasovi pribrajaju ostalim kandidatima. Ako je potrebno, postupak se ponavlja dok netko ne dobije apsolutnu većinu.

Laburisti du došli do prevlasti u broju mandata ponajviše zahvaljujući tome što su zeleni dobili ukupno 9,93% prvih glasova, a osvojili samo jedan mandat. Glasači zelenih u pravilu svoj drugi glas daju laburistima.

Predsjednik vlade Malcolm Turnbull iz Koalicije raspisao je prijevremene izbore zato, jer je u parlamentu došlo do blokade u izglasavanju četiri zakona koje je vlada predložila. Ti se zakoni odnose na građevinsku industriju, industriju "čiste energije" i na radnička prava.

Klimatske promjene i obnovljivi izvori energije važno su političko pitanje u Australiji. Aktualna vlada jedina jed o utjecajnih svjetskih vlada koja otvoreno negira klimatske promjene suprotstavlja se mjerama za smanjivanje emisija i ublažavanje posljedica. To čine prvenstveno u interesu industrije ugljena, koji je vrlo značajan izvozni proizvod Australije. Postoji međutim snažan društveni pokret za promociju obnovljivih, koji značajno utječe na politiku mnogih lokalnih i pokrajinskih vlasti.

Službeni rezultati

Stranica na wikipediji

Komentari

Konačni rezultat: Ipak pobjedan Koalicije

Na kraju, pokazalo se da su priv izvještaji po kojima su laburisti dobivali 71 mandat pogrešni. Konačno je koalicija osvojila 76 mandata, tj. taman dovoljno da imaju apsolutnu većinu, iako su izgubili 14 mandata u odnosu na prethodne izbore 2013.. Laburisti su pali na 69, zeleni jedan, još dvije male stranke po jedan te nezavisni kandidati dva mandata.

Razliku, ovog puta u korist desnih, donijeli su, kao i u nedavnom slučaju Austrije, glasovi poštom.

Tko je glasao

Preferencije između dvije najjače snage

Australija ima specifični izborni sustav: iednomandatni izborni okruzi s prenosivim glasom. Two-party-preferred vote je odnos glasova, kad se eliminiraju sve stranke osim dvije najveće. Pritom se Liberalno-nacionalna koalicija, trajna koalicija četiri stranke, računa kao jedna stranka. Taj pokazatelj nema direktni utjecaj na rezultate izbora, ali pokazuje globalni odnos popularnosti dva bloka.

Koalicija ima 50,2% a laburisti 49,8%.

Tko je glasao

Australijanci to natenane... :-)

Još uvijek nisu poznati rezultati za dvije izborne jedinice, odnosno kome idu dva mandata. Međutim, došlo je do preokreta: u jednoj IJ, gdje je prvo javljeno da pobjeđuje jedna manja stranka, pobijedila je vladajuća nacionalno-liberalna koalicija. A dobili su i sva četiri mandata koja su u nedjelju još bili neodlučni.

Tako sad Koalicija ima 72 mandata, laburisti 71, zatim Zeleni, "Katter's Australian Party" i "Nick Xenophon Team" po jedan mandat, nezavisni dva mandata te dva još neriješena.

Zeleni su s laburistima, a za ove ostale ne znam.

Tko je glasao

Konačni rezultati: pobjeda Koalicije, ali potrebna koalicija...

Konačno, i dva preostala mandata dobila je Koalicija, dakle imaju 74. Kako zeleni sigurno neće s njima, trebaju još dva od četvero preostalih zastupnika iz dvije nezavinse stranke i nezavisnih, za formiranje apsolutne većine. Laburisti bi trebali privući svo četvero.

Tko je glasao

Više bi me zanimao Zorane

tvoj osvrt na odluku austrijskog usuda da se ponove izbori. Izgleda da su tvoji zeleni nešto tamo mutili, kraduckali.

sve dobro...

Tko je glasao

@drvo:

Ne, nitko nije ni mutio ni krao. Nema nikakvih indicija da su nepravilnosti bile manipulacije, niti da su utjecale na rezultate izbora. Svuda su višestranačka povjerenstva, naravno i predstavnici FPÖ, koji su potpisali zapisnike da je sve u redu, a kasnje je FPÖ na to dao primjedbe. Ustavni sud je na kraju ipak odlučio, da se izbor ponove, jer iako nisu dokazane manipulacije, potencijalno su neke nepravilnosti mogle utjecati na rezultat.

Iz obrazloženja predsjednika Ustavnog suda: »Ein Nachweis, dass es zu Manipulationen gekommen sei, sei für die Aufhebung der Wahl angesichts dieser Rechtswidrigkeiten nicht erforderlich. Zugleich hielt er ausdrücklich fest, dass keiner der einvernommenen Zeugen Anhaltspunkte für tatsächliche Manipulationen wahrgenommen hat.«

https://de.wikipedia.org/wiki/Bundespr%C3%A4sidentenwahl_in_%C3%96sterre...

Što će sad biti? Naravno, javno mnijenje se uvijek može okrenuti ovako ili onako, ali vjerujem, da će za nas Hrvate biti dobar rezultat, tj. da će VdB pobijediti s većom razlikom nego prvi put, a ljubitelj Srbije izgubiti.

Tko je glasao

nije krao nitko osim što su negdje glasali jače nego u Srbiji

kad je već spominješ, elem u Srbiji je Slobo dobivao 110% a u Austriji je izlaznost bila do 146,9%.

http://www.krone.at/Oesterreich/146.9_Prozent_Wahlbeteiligung_in_Waidhof...

dopisno razumije se, jer jeteško dovuć toliki broj ljudi na birališta. Redikulu,

Tko je glasao

Koliko sam čitao obrazloženje

Koliko sam čitao obrazloženje Ustavnoga suda o ponavljanju izbora i komentare, ovaj se slučaj ne spominje. Koliko se sjećam, radilo se o banalnom tipfeleru kod unošenja rezultata. Neki su glasovi uneseni u krivu rubriku, što nije utjecalo na ishod.

Tko je glasao

Neki su glasovi uneseni u

Neki su glasovi uneseni u krivu rubriku, što nije utjecalo na ishod....ovakvo nonšalantno objašnjenje se može dati otprilike kada se ispostavi da je rođendanski kolač na proslavi šestog rođendana ispao loše zbog krivo ispisanog ili pročitanog recepta,
...za sud ili izbornu komisiju bi bilo sramota, a trebalo bi biti sramota i za ozbiljnog komentatora, da uzima u obzir ovo kao nekakvo opravdanje,
...još iz rimskog prava je znano da "Nemo auditur propriam turpitudinem allegans,” (ne treba slušati onog ko se poziva na svoju sramotu).
Nonšalantnosti tu nema mjesta osim za one koji bi od bizarnosti sastavljali svijet, i u tom bizarnom svijetu svojim bizarnim smislom za politiku utjecali na već stvorene ozbiljne principe,
I ondak se netko čudi da zašto su internet forumi skupa s ovim nepoželjni za sudjelovanje ikome imalo ozbiljnom,

Tko je glasao

@indian:

kao što rekoh, čitajući ovih dana o odluci Ustavnoga suda (a čitao sam ili barem sam bacio pogled na 20-ak sajtova, tekstovi na njemačkom i engleskom) nisam vidio, da se taj slučaj uopće spominje. Koliko vidim, ustavni suci to nisu smatrali bitnim, pa čak i FPÖ-ovci to ne spominju. Sramota ili ne - ja ne sudim, naprosto prenosim informacije.

Naravno, moguće je da mi je nešto promaklo, pa ako imaš infornaciju - reci!

Napisao sam dnevnik na tu temu, sad ću ga objaviti.

Inače, u Australiji tek danas broje glasove pristigle poštom. Još nema podataka o šest mandata koji još "vise".

Tko je glasao

...kako god bilo s tim jednim

...kako god bilo s tim jednim mjestom,
ostaje situacija po kojoj Ustavni sud ne može sedamdesetak tisuća glasova iz 14 okruga koje bi trebao proglasiti nevažećim ne može prihvatiti pobjednika s tridesetak tisuća glasova prednosti uključivo s tim glasovima koji su proceduralno neprihvatljivi. Dovoljno bi bilo da ih je petnaestak tisuća za istu odluku...
Demokracija jest procedura, i država jest procedura...
...greške mogu postojati, naravno, ali velim, nije greška nešto što sud ili država, ili odgovorni pojedinac mogu ponosno, ili bar nonšalantno preći preko njih. S osmjehom možda, ali kiselim, posramljenom...
...jer i Ustavni sud i procedura postoji zbog jednakih mogućnosti, (toliko u medijima opjevanim, ali zamišljenim samo za izabrane)
da i oni mnogi što žele bizarni svijet da žive u njemu, i oni anarhonezadovoljni time što ih je po rođenju dočekalo, i oni socijalizirani mogu zajedno živjeti a da se ne pobiju,
Zato ono što je simpatično i smješno mnogima, ne može biti i Ustavnom sudu.

Tko je glasao

@indian: govoriš koještarije

smatraš sebe pametnijim od Ustavnog suda Republike Austrije, a pritom lupaš napamet, a da se nisi ni minimalno potrudio proučiti materiju.

O tome sam objavio poseban dnevnik.

ne radi se 70.000 glasova za Van der Belena, nego o 70.000 glasačkih lističa ukupno, gdje je bilo spornih stvari u proceduri. Vidio sam neke komentare i na tu temu. Da su poništili te listiće, pa odbili od ukupnog broja, opet bi VdB bio pobjednik, s nešto manjom razlikom. Ni FPÖ naravno nije tražio "poništite pobjedu VdB i proglasite našeg kandidata pobjednikom", nije bilo niakve osnove za to.

Međutim, nezamislivo je poništiti listiće koje su glasači ispravno popunili zbog neke proceduralne greške u brojanju. To nije dolazilo u obzir.

Demokracija je procedura - pa da. I sad se procedura ponavlja.

Tko je glasao

...ti bi prvo trebao naučiti

Tko je glasao

Ma bezobrazni Austrijanci

drže se zakona ko pijan plota.

npr.
- glasove broje samo ovlašteni tj. certificirani brojači
-glasovi se broje u točno određenom vremenu
- glas prispio poštom zbog lijenosti tretira se kao i glas izašlog do kutije

Sa dopisnim glasanjem je problem što je to kao i na nogometu. Kad sudac odsvira kraj, e jebiga onda je kraj.

sve dobro...

Tko je glasao

dobro si primjetio,

ahaaa,
čitam austrija u dnevniku, a ono piše australija,
tu je zamka, da,
zvuči isto a nije isto,

Tko je glasao
Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci