Tagovi

Parada hrvatskoga ponosa : HEP, energetika, HŠ, HV (H2O), HAC,..,"Oluja" i DR, pred kamenovanjem

Parada hrvatskoga ponosa : HEP, HŠ, HV (H2O), HAC,..,"Oluja" i DR, pred kamenovanjem

Došli su do Zadra. Djevojčica predškolskoga uzrasta, nije se mogla načuditi svjetlu koje se pojavljivalo kada okreneš neki „šalter“. I isprobava ona tako, neće li koji puta doći do zabune, i neće li otkazati ono što su joj rekli da se zove žarulja.

A da su to današnje žarulje, kineske ili pitaj boga čije, već bi one podlegle na to pali-gasi ispitivanje.

Napredak je tu, ne moraš trošiti petrolej ili svijeće, a i svijetli- kao da je dan.
Trajektom bez voznoga reda, do vlaka bez voznoga reda i do blatnjavoga sela, bez one čarolije svjetla, kao u Zadru.
...

Kažu, kako Japanci nisu spremni odreći se nuklearne energije, bez obzira na nedavnu nuklearnu katastrofu.
Ali, Njemačka misli drugačije:
http://www.poslovni.hr/vijesti/njemacka-bez-nuklearne-energije-od-2022-g...

Kako će nadoknaditi potrebnu električnu energiju?

Da li je ovo, što se događa trenutno u Grčkoj, početak rata za energetiku, ili njegovo zahuktavanje?
http://www.energetika-net.com/naslovna/vijesti/11480

http://www.index.hr/vijesti/clanak/grcka-pred-jos-jednim-velikim-strajko...

Kažu da neće biti nafte.
Pametni i moćni već sada stvaraju podlogu za zadovoljavanje svojih potreba za energijom. Ostali dozvoljavaju da ih ucjenjuju, kamatare i lihvarenjem reketare, te im uzimaju najvrjednije što imaju.

Moćni kroz svoje pokvarene sprege s korumpiranim, neodgovornim, nepromišljenim i „glavno da je za moga trajanja“ političarima, zemalja koje napadaju, pretvaraju sve druge u pasivce spremne postati njihovo novokolonijalno roblje.

HEP je postao profitabilan jer su zatvorili dio lopovskih kanala kojima su ga ciljano upropaštavali i pripremali za „privatizaciju“.

Što je s HEP-ovim udjelma u bivšim državama SFRJ?
U Đerdapu, u Krškom, u BiH?

Danas HEP donosi dobit svojim vlasnicima, tj. državi i ljudima koji rade u HEP-u, te nisu, za sada, „zbrinuti“ na zavodima za zapošljavanje, ili u preuranjenim mirovinama, kao što su svi oni drugi iz već „uspješno privatiziranih“, profitabilnih poduzeće poput HT-a, INE, Plive, banaka, a umalo i Podravke, koja su postala produktivnija i ekonomski isplativija, ali za koga?

Kako je tekla „pod muss“ privatizacija?
Prvo uspješne poslovne subjekte dovedi na bilo koji način u gubitke, podijeli uz pomoć svojih snaga u njima. Zatim, ono što donosi najveću dobit privatiziraj, otpusti ljude da poslovanje bude još uspješnije, povećaj cijene, smanji kvalitetu usluga, i kada se podigne nivo uspješnosti još uvjeri preostale da „ne pitaju za radno vrijeme“ i izrabljuj ih.

Što je RH dobila/izgubila tim projektima?
Dobila je mnoštvo nezaposlenih, veću produktivnost manjega broja radnika koji rade za strana poduzeća u njihovom državnom vlasništvu, koji novac izvlače iz RH i ulažu u svoje zemlje, a istovremeno ucjenama i podmićivanjima nameću nužnost izbacivanja domicilnih država iz većinskoga vlasništva nad tim poduzećima.

Sada provlače isti scenarij.
Pokušavaju „rastrančirati“ HEP, kako bi ga pretvorili u lako probavljiv zalogaj za „nužnu privatizaciju“, a sve prema uputama i receptima EU, i njoj „u tek“.

Njihov izvoz „demokracije“ svodi se na mirno pristajanje na njihove gospodarske ucjene.

Hoće li HEP-ovci dozvoliti da ih predaju u pohlepne ruke međunarodne energo-elektro-mafio-politokorporacije?

Gdje su referendumi po tim pitanjima od najvećega društvenoga i državnoga značaja?

Prije nešto više od pola desetljeća u razgovoru s jednim od vodećih regionalnih čelnika HEP-a, pitala sam ga hoćemo li uspjeti sačuvati HEP, jer je to strateško i sigurnosno pitanje svake normalne zemlje.
Obišao je cijeli svijet i vidio mnoge modele privatizacije, ali i modele gdje se privatizacija ne dozvoljava.
Najviše je upozoravao kako ne bi volio doživjeti privatizaciju poput one u Mađarskoj.

„Ubili su oni kravu radi jedne šnicle, a sada su se sjetili da im je davala mlijeko bez kojega ne mogu“, rekao je.

Mađari nastoje vratiti u svoje državno vlasništvo svoju bivšu elektroprivredu, ali Francuzi i Nijemci, jednom jeftino nadigranoga neiskusnoga igrača, ne uvažavaju.
Stoga Mađari svojom državnom MVM žele ulagati u EP BiH i tako nadoknaditi izgubljeno. Shvatili su oni igru, pa je uspješno igraju i s hrvatskom INOM. Međutim, u BiH se pojavljuje više igrača, poput EnBW-a kojega podržava i financira njemačka vlada.

Francuska je dokapitalizacijom privatizirala svoju elektroprivredu(EDF) tek 2001.- kao dekor kojim je „uvjerila“ naivne, kako je privatizacija nužnost, dok njoj u kupovini tuđih elektroprivreda, izdašno pomaže sama francuska vlada i politika.
http://www.dragas.biz/index.php?option=com_content&view=article&id=792:f...

Istodobno, francuska politika i vlada u sprezi s ostalim državama „višega ranga“ i moćnicima iz EU, sitnije države prisiljavaju: što korupcijom političkih elita, što ucjenama EU-komisije, što lihvarenjima i reketarenjima bankama da im prodaju svoju energetiku kako bi se domogli „ nafte novoga doba“.

Francuska i Njemačka same se suprostavljaju vlasničkome izdvajanju prijenosa električne energije iz matičnih kompanija, a drugima baš to „preporučuju“.

U izvješću EU-komisije za RH od 2008. godine postavljalo se i pitanje privatizacije HEP-a. Čak su i u RH sve glasniji zahtjevi za privatizacijom preostalih državnih poduzeća poput HEP-a, HAC-a, Hrvatskih šuma, a stidljivo se spominje i voda.

Iskustva zemalja EU pokazala su da je izdvajanje prijenosa električne energije samo uvod u privatizaciju i prelazak iste u vlasništvo drugih država, tj. okupacija energije matične države.

Posljedice te privatizacije su porast cijena, porast nezaposlenosti, ugrožavanje suverenosti i samostalnosti matične zemlje, upadanje u još veće dužničko ropstvo s manjim izgledima za izlazak iz njega.

Privatizacijom elektroprivrede u C.Gori ugrožen je opstanak same crnogorske vlade, a njihova elektroprivreda EPCG, prelazi u ruke talijanske A2A. Mnogi su početak privatizacije povezali s odustajanjem od tužbi za njihove političare, a to opet „smrdi“ na međunarodnu korupciju.
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4538111,00.html

Sindikalisti HEP-a upozoravaju da neće pristati na razbijanje HEP-a, jer dobro znaju što bi uslijedilo.
Čiju bismo mi elektroprivredu kupili (kao što pokušavaju sada Mađari), kada bi političari našu dali za miraz koji Hrvatska treba dati svome promiskuitetnome ženiku, za ulaz u njegov harem?
...

Kada bi crvenu prugu u gay-paradi oblikovali u munju i kada bi zahtjevi bili „Svjetlo svima- HEP našima“, možda bismo bili malo manje konzervativni, te ne bismo dali argumente Nizozemcima da nam sole pamet o duginim bojama i različitostima, dok nam svima iza zastave duginih boja provode podmukle akcije kojima guše naša ljudska prava, slobodu, toleranciju, pravo na život, humanost, plemenitost, egzistenciju i pravo na različitost?

Kada bi na plavoj boji duge stajao natpis „Ne privatizaciji Hrvatskih voda – voda svima našima“, možda bismo bili manje konzervativni i priključili se paradi „ponosa“?

Kada bi na njihovoj zelenoj boji duge pisalo „Ne privatizaciji Hrvatskih šuma- šume svima našima“, možda bismo bili manje konzervativni i priključili se paradi hrvatskoga „ponosa“?

Kada bi na njihovoj žuto-narančastoj boji duge pisalo „Ne rasprodaji hrvatskoga državnoga zemljišta - zemlja našima“, možda bismo bili manje konzervativni i priključili se paradi hrvatskoga „ponosa“?

Kada bi, na kraju, na ljubičastoj boji pisalo:
„Monitoring za Srebrenicu- za Nizozemsku.“,
„Ne odlikovanjima za sugenocid“,
onda bismo stali s ponosom ispod duginih boja, a ne bismo pustili da nam u ime istih razbijaju sve boje naše zastave i duginom prekrivaju svoje „širenje demokracije“ i „nužnu privatizaciju“ resursa.
http://www.crocc.org/hrvatski/news/article.php?id=5167
http://www.genocid.org/vijesti.php?opsirnije=85

Pokazalo se da kupovina energetskih resursa nižerazrednih članica EU počinje „kupovinom“ njihovih političara, a završava u neredima kao u Grčkoj.

Kada nam prošire oči „demokracijom u izvozu“, nema veze što ćemo tada biti bez energetike, telekomunikacija, nafte, šuma i vode, bavit ćemo se ljudskim pravima i zadovoljenjima istinskih ljudskih potreba kao što to u Nizozemskoj rade preko "Stranke Milosrđa, Slobode i Različitosti"(pedofilska PVND).

Odmah možemo ozakoniti i eutanaziju, bez obzira na uzrast i zdravstveno stanje pacijenta, već uz dovoljnu indikaciju teškoga financijskoga stanja- znanoga kao „grčki sindrom".

Parada hrvatskoga ponosa : HEP, HŠ, HV (H2O), HAC,..,Oluja i DR, pred kamenovanjem.

Komentari

Cijeli HEP nikako ne

Cijeli HEP nikako ne prodavati jer on prije svega pripada svima nama koji smo davno platili el. prikljucke!
Najuriti sigurnih 3-4000 besposlicara od tamo i ukinuti odrzavanje u sklopu HEP-a.
A dakako prije svega sve u upravi i gornjih 200 odmah otpustiti pa neka se slobodno jave na novi natjecaj sa konkretnim referencama kvalifikacijama i planova razvoja.
To prepustiti privatnicima koji ce sami organizirati takva poduzeca.
Kad treba netko doci radi nekog popravka, treba ga cekati kao majmun po cijeli ili vise dana.
Znaju da imaju monopol pa su se malo opustili.
Da je na trzstu nekoliko privatnih konkurenata ( sa radnim mjestima za sposobne u njima) doslo bi do pada cijene i el. energiije i poboljsanja kvaliteta usluga.
Za par godina ce nekoliko energetskih objekata biti ugaseno jer su vec prestari.
Znaci od 2 mld. kuna prihoda ona polovica koju se sprckati drzava i Vlada ce faliti za tu namjenu.
Znaci ili ce poskupjeti el. energija ili ce se dici kredit i opet poskupljenje ili cemo sjediti u mraku.

Tko je glasao

U zabludi si velikoj jer sa

U zabludi si velikoj jer sa ovom cijenom struje i sadašnjim tarifnim modelom gradnja novih energetskih objekata je utopija i put u propast jer se ne može pokriti amortizacija o čemu sam pisao u komentaru dole.
Cijena mora ići gore ali potrošnja po m2 objekta mora pasti sa sadašnjih prosječno 230 kWh/m2 na 80 kWh/m2 godišnje i pojaviti će se sredstva za amortizaciju i neće se stalno morati dizati krediti za svaku novu gradnju energetskih objekata a istovremeno 10 tak godina možemo potaknutu građevinarstvo i industriju građevinskih materijala.

HEP mora kontrolirati distributivnu mrežu inače će nastupiti još gora anarhija.

Tko je glasao

acinum@- nase su HE i sl.

acinum@- nase su HE i sl. uglavnom gradjene ( kao i 90% hotela na Jadranu) u vrijeme mraka. Bojim se da neke visu upotrebljive na ozbiljan rok.Nove HE su nam najbolja opcija bez uvoza.
Nafta ce skoro ici na 150-200$ sto je neizbjezno.
A za njom i plin koji je jedina ozbilja alternativa nafti.
Kad dodje do neke razine onda ce alternativna energetika postati konkurentna.
Ne znam kad ce to biti jer se i ona razvija iz dana u dan.
Za sad je jos preskupa.

Prava je istina da Vlada zapravo kupuje socijalni mir i da joj uoči parlamentarnih izbora ne pada na pamet dizati cijenu struje i gubiti glasove birača. Budući da HEP u visokom postotku uvozi struju, naši izvori tvrde kako je zbog toga ugrožena energetska neovisnost Hrvatske. Osim što kupuje skupu struju u inozemstvu, HEP je ovisan i o eventualnim poremećajima na međunarodnom tržištu. Svoju neovisnost mora i može popraviti jedino ulaganjima u nove izvore energije.
Iako u tom poduzeću ne žele priznati da će se isplata dijela dobiti odraziti na njihove investicije jer, očito, ne žele polemizirati s Vladom, valja naglasiti da HEP očekuju ulaganja u HE Ombla vrijedna 130 milijuna eura za što kredit treba osigurati EBRD te ulaganja u termoelektranu Plomin 3 vrijedna gotovo milijardu eura. Također, do 2017. godine zatvorit će se TE Sisak i Rijeka zbog dotrajalosti, što znači da HEP dodatno gubi izvore električne energije. Te dvije termoelektrane ni sada nisu u funkciji zbog porasta cijene nafte pa se HEP-u ne isplati pogoniti ih na mazut. Naši izvori tvrde da HEP godišnje troši pola milijarde eura za uvoz struje...

Tko je glasao

Amortizacioni vijek elektrane

Amortizacioni vijek elektrane je 20-50 godina ovisno o tehnologiji.

HEP nema novaca jer amortizacija iz predhodnih perioda nije realno valorizirana. Da je u radnom vijeku elektrane izdvajana zakon propisana amortizacija sada bi HEP trebao imati novce na stavci amortizacije a nema.
Novci iz amortizacije su otišli na pokrivanje gubitaka, gradnju pa podjelu stanova, poslovnih prostora, krađu stanova, poslovnih prostora i novaca - nije se dobro gospodarilo.

Zbog toga smo prisiljeni nove elektrane graditi iz novih zaduženja jer amortiziranih novaca jednostavno nema.
Mi bismo u odnosu na razvijene zemlje , po našoj dosadašnjoj praksi, trebali graditi nove elektrane s skupljim novcima nego Evropa i imati 30-50% nižu cijenu struje i da kroz staru i lošu distributivnu mrežu HEP ostvaruje pozitivne rezultate a ako ne ostvaruje onda je riječ o pljački i hapanju.
Dali je to moguće ? Jeste ako se ne obračunava amortizacija.

Inače uvoz struje je na razini 250 milijuna eura godišnje i to u vršnoj potrošnji siječanj, veljača i srpanj , kolovoz kada je struja i na tržištima u okruženju najskuplja jer je i kod njih vršna potrošnja.

Jedino brzo i korisno rješenje je energetska učinkovitost na stambenim i ne stambenim zgradama kako bi se smanjila potrošnja i kroz par godina postupno povećala cijena struje a da dodatno ne optereti domaćinstva i industriju i da HEP ima tržišnu cijenu koja će moći pokriti sve troškove proizvodnje i izdvajanje sredstava amortizacije da bi se po gašenju pogona mogli iz tih sredstava graditi novi pogoni. Mislim na pogone koje ćemo tek graditi a stare pogone smo pojeli zadnjih 30-tak godina.

Tko je glasao

HEP ne da neradi pozitivno

HEP ne da neradi pozitivno već ima rupu od cca 4 milijarde eura koje su isparile u zadnjih trideset godina koliko se nisu gradili novi energetski pogoni.
Prevara je u načinu obračuna i revalorizacije amortizacije iz predhodnih perioda.
Naime, RH ima energetskih kapaciteta snage 4 000 MW , jedam MW snage košta oko 1 000 000 eura tako da je ukupna vrijednost instalirane snage oko 4 miljarde eura. U zadnjih trideset godina nismo gradili nove pogone izuzev nedavno otvorene Hidroelektrane Lešće 22MW a kako je amortizacijski vijek elektrana od 20-50 godina većina naših energetskih pogona je već blizu kraja eksploatacije i ako je odvajana amortizacija onako kako zakon nalaže sada bi HEP trebao imati tih 4 milijarde eura za gradnju novih kapaciteta. To je smisao i svrha amortizacije.
Međutim HEP te novce nema i za gradnju novih kapaciteta moraju se dizati krediti i tražiti privatni investitori.

Gdje su novci, a kao isplaćuje se dobit- smiješno i žalosno.

Minus je debelih najmanje 4 milijarde eura.

Tko je glasao

HEP

Potpuno se slažem da bi privatizacija HEP-a u cijelosti ili u dijelovima bila katastrofalna pogreška o drugim nacionalnim resursima
ne treba niti razgovarati jer je u tom slučaju zaista po mom skromnom mišljenju u pitanju izdaja strateških nacionalnih interesa.

Medjutim ppetra aktualna garnitura se i dalje zadužuje kao da ne postoji sutra,a taj dug će nekako trebati vratiti podsjećam 46mlrd eura
+cca 20 mlrd kuna projiciranog ovogodišnjeg budžetskog deficita+ 39mlrd kn unutarnje nelikvidnosti za rješavanje koje će se opet valjati
a što drugo nego zadužiti i to uz kamatnu stopu od 6,7% ( ako kreditni rejting ne potone).

Da li si ikad imala priliku vidjeti kako izgleda radni dan HEP-ove brigade jer ja jesam i vjeruj mi da efektivno rade 3h dnevno,da ne govorim da
na šalterima tijekom turističke sezone rade studenti jer su stalno zaposlene djelatnice na bolovanju (čitaj iznajmljivanje apartmana).

Dakle izlišno je govoriti o stranim pritiscima,ucjenama i zlim Europljanima jer ovo što radimo dakle zaduživanje radi kupovine naklonosti birača,
te efektivnost i efikasnost rada na razini kao da je drug Tito živ neminovno vodi ne samo do gubitka nacionalnih strateških resursa već na dugi rok i
potpunom zatiranju Hrvatske države,a zna se koji su najveći patrioti za kormilom proteklih 17 od 20 godina suverenosti.

Reanimator

Tko je glasao

Hrvatska NISTA ne dobiva sa

Hrvatska NISTA ne dobiva sa do sad svim vidjenim strankama!
Umrezenih sa sindikatima, i ko zna kime a sve na racun budjeta..

Ali dobija priliku tek ako izmjeni vjecne 2 frakcije na koje se i one manje interesne stranke lijepe kao muhe na fotelju,
Dobija priliku uklopiti se u neiizbjezan proces promjena koje ne mogu cekati da svi mladi pobjegnu ili pak ostanu vracajuci dugove seniora i to bez pitanja: A zasto?!
Ja na zalost uopce ne vidim 5 postenih ljudi koji bi se htjeli baviti politkom kao javni servis glasaca. Na njihovu korist i dobro drzave.
Jasno, jer to teska prljavstina.
Kako odvojiti zito od kukolja?
Jedino anketirajuci nove stranke sto misle napraviti na provoj sjednici Sabora.

A moraju odmah:
1. donijeti odluku da se pretvorba i privatizacija blokira do 45 dana i da se vlasnistvo privatizirane imovine prvih 1500 "odlikasa" odblokira kad donesu papire da su kapital, naslijedili ili ako su ga nabavili kreditom da li su kredit ondasnjim drzavnim bankama vratili jer su ocito sve propale.
Takodjer ako su u ponudi naveli razvoj iste djelatnosti, a zapravo radnike bacili na cestu a na tome izgradili nesto komercijalno ili stanove ili takvo devastirano nekome prodali, da plate odstetu a zatim im se opet oduzima opljackano.
Kad to sve priloze i bude OK prica o pretvorbi se zatvara za sva vremena.
2. sprijeciti vladavinu bezakonja i umjesto legalizaciji poceti rusiti bespravno, a za taj posao poslati racun bespravnim graditeljima
U suprotom ukinuti fakultete arhitekture i gradjevinarstva.
3. uvesti poreze na nekretnine za one sa 7-20 stanova koji se prave pravedni ali su p..... kao i svi do sada.
4. zaustaviti nelikvidnost i skratiti rokove placanja
5. centralizirati projekte stranih prizvodnih i komercijalnih investitora da kokekavi mediokriteti iz provincije ne provode reket
6. reorganizirati obrzovanje u sklopu realnih i buducih potreba, cim vise u proizvodnom i istrazivackom dijelu povezano sa poduzetnistvom

Ako nadju izgovor da se to ne moze, ili nece ili neznaju treba ih precrtati bez pardona.
Ako krenu populizmm i tjesenjem kako ce vec za 3 god biti bolje, ljudi ce se uzasno razovcarti jer tu bar 10 godina nece biti ni priblizno dobro.
U tom slucaju razocarani naivci bi mogli izvrsiti transformaciju u Grke.
Onda je sigurnih 20 godina bijede pred nama.

*Vlada koja je prije 1 godinu najavila rijesavanje nelikvidnosti u doba kad je ona bila 22 mld. kuna je svojim "radom" dovela do toga da je sada nelikvidnost 39 mld, kuna.

Tko je glasao

tim redom - prelomni momenti jedinog mogućeg izlaza

bez obzira što ovo tvoje nabrajanje zvuči kao scenarij za SF,
izgleda da neće ići drugačije

Tko je glasao

za samo par godina toliko za jednu bančicu

koliko je u narednih 17 za tu banku, a koliko tek za glavne dvje
onda one banke mrtvaci promdei, dubrovačka, jadranska, riječka....

prije desetak godina na bar jednom kantunu svake zgrade bila je po jedna videoteka...kako su propadale njihove prostore zaposjedale su kladionice.....kako zadnjie doba propadaju kladionice, te prostore zauzimaju poslovnice banaka.....nastavi niz

Tko je glasao

umalo zaboravih

umalo zaboravih najinventivniju: komercijalnu

Tko je glasao

Banalizacija

Zanimljivo, ako propadneš ti kao dužnik koji ima kredite, banka će pronać neki način... oduzet će ti imovinu, upropastiti jamce i sl...

E,a,e ... kad propadne vjerovnik, tj. banka... ti bidna nemaš kome vratiti i šta jadna drugo možeš nego zaboraviti na cijelu priču...

Najbolje bi bilo kad bi svim dužnicima lijepo propale sve njihove banke ;))

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

malko ti je skliska pričica na dijelu gdje:

- ako duguješ banci par stotina tisuća kuna, onda si ti DUŽNIK
- a ako duguješ bar par desetaka miliona onda si ti PARTNER

banka ne propada zbog nemoći dužnika da joj vrate lihvarske dugove jer za 24 sata organizira ovrhu nad hipotekom koja je 3x veća od pozajmice. Tako da će prije propasti organizirati ovaj "pir".
Ona naravno propada zbog partnera koji u spregama sa političkim elitama i potom državnim jamstvima preko priča o zapošljavanjima, izmišljenim poslovnim projektima i drugim lupetanjima u stilu bajki izvuku basnoslovne pozajmice.
....dužnicima ne propadaju banke prije nego što se vampirski napiju
One propadaju na sreću uglednoh partnera, a onda mi HNB-u namirujemo jamačni dug

pomak u gospodarskoj politici krenut će kada se malko zastane i vidi:

1. - koliko su dužnici već puta otplatili svoje dugove i još im se to prijeti povećavati sa najnovijim "pomoći" prolongiranja vraćanja po trikom smanjenja kamate. Recimo koliko su dužnici stambenih kredita puta već otplatili svoj stan (od 2000 bar već 2x) a da nisu otplatili dug i visi im oduzimanje njega
2. - što se sve može oduzeti partnerima i njihovoj obitelji
3. - drastičnim porezima na VIŠAK nekretnina što bi bila prva točka polazišta rješavanja naše krize koja se zida onoliko dugo koliko se zidaju divlje gradnje, bar 4 desetljeća

Tko je glasao

3103@ -u bankarstvu ne

3103@ -u bankarstvu ne postoje lihvarske kamate!
To su kamate koje su ti dostupne za placanje sa stupova javne rasvjete ili isprod brisaca na automobilu.
Regularna banka ( HNB ima popis takvih) ima ogranicenu kamatnu stopu i mislim da je najveca na prekoracenje na raznim kreditnim karticama.
Sto znaci visoka kamata?
Znaci da je drzava u k........ i da je rizik visok.
Takve stope nisu naravno u Luxemburgu, jer drzava nije u k..... pa je rizik manji.
U slucaju da nema ogranicenja, konkurencija i porez na dobit bi ionako pojeli neku basnoslovnu zaradu od takvog "posla".
Pri tome bi oni najpohlepniji pali na nos ( bankrot).
Visinu kamate osim medjunarodnog ratinga nekoliko specijaliziranih medjunarodnih agencija koje gledaju dosta parametara, odredjuje i stopa inflacije, politicka stabilnost/nestabilnost i dr.

( tu je negdje uzrok visokih kamata i raskorak jave i sna u bajci o stranim ulagacima kojima je i bez ekonomskih analfabeta jos i cijela gomila Nedamoovoono! aktivista dovoljna gnjavaza....
Traziti od IKEA-e da 3 godine ceka da bi investirala, zaposlila 2500 ljudi i eventualno uposlila nase drvne preradjivace, dok se potezom pera u 15 min legalizira 150.000 divljih gradnji je tipican balkanizam i jaka antipropaganda Hrvatske.)
Kamatna stopa mora zastititi i uloge stedisa i bar se drzati al-pari sa inflacijom.
Da kojim slucajem nismo moguci skori clan EU i pod buducim kisobranom jos uvijek unificirane ECB, mi ne bi imali ovakav dug nego daleko veci.
U prijevodu, uzdaju se da ce EU naci nacina da nas natjera da sami vratimo pare koje smo spiskali, a ne da to naprave oni umjesto nas kako se ovdje ( pozdrav iz Grcke!) mnogi nadaju.
.

Tko je glasao

@3103

Koliko god ono što govoriš pod točkom 1 jest ljudski moram se ne složiti s tobom jer ljudi su trebali znati kakve kreditne aranžmane potpisuju u
tom slučaju ovo što im se sada događa sami su u potpunosti zaslužili ili nisu znali što potpisuju u tom slučaju moj je stav da su dvostruko
zaslužili ropstvo jer su glupi.

Ne samo to nego će većina povjerovati da je ovo što je vlada "pogurala" da im se rok otplate prolongira a kreditno zaduženje
reprogramira shvatit kao veliku "brigu" vladajućih za njihov boljitak a ne kao držanje ljestava vladajućih bankarima kako u svojim bilancama
ne bi trebali prikazivati povećane udjele loših i nenaplativih plasmana.

Koliko god to zvučalo bešćutno nemam niti zrnce empatije prema ljudima koji su pri punoj svijesti potpisivali kreditne aranžmane u švicarcima ili eurima
ne informirajući se pri tom o rizicima ,a sve u cilju prikazivanja sebe samih kao uspješnih ljudi koji ostvaruju Američki san.

Buđenje je bolno.

Reanimator

Tko je glasao

POS-tanarstvo ili POS

kao i sve to je složenije
zemlja smo sa najviše nekretnina u privatnom vlasništvu
mladi idu ili u skupo postanarstvo ili u skupi kredit
kada se vidjelo da se ne pecaju uspješno, smišljena je formula POS u vrijeme 2 do 3 puta napuhanih cijena kvadrata, tako da je pos bio "vrlo jeftin", a zapravo isto to u konačnici jer smo ovu razliku svi POSticali, svejedno kreditni aranžmani su i ovu "povolju" kupnju napravili danas neotplativom.
ne mogu niti malo zamjeriti ljudima jer je to njihova osnovna potreba
krimen ja na svjesnoj manipulaciji financijskog i građevinarslog lobija

to bi upalo u onaj famozni grijeh struktura

naravno da je taj grijeh omogučilo široko društvo naviknuto na razne grijehove (izmišljene branitelje, izmišljene mirovine, bespravne gradnje.....)

Tko je glasao

Ma sve 5

S obzirom da sam 8 godina proveo u podstanarstvu i prihvatio posao daleko od mjesta stanovanja sve razumijem.
Međutim u 80 % slučajeva barem iz moje okoline nije se radilo o prijekoj i nužnoj potrebi već jednostavno o onoj
narodnoj "vidila žaba da se konj kuje pa i ona digla nožicu".

Da su ljudi htjeli biti informirani,a složit ćeš se morali su biti jer se ne radi o kupnji trosjeda te da nisu barem na podsvjesnoj
razini ili pod uticajem roditelja pomislili da su to krediti kao iz razdoblja razvijenog socijalizma (inflacije,anuitet kutija cigareta)
vjeruj mi da potražnja ne bi bila takova da se stvori balon cijena,a bogami bi i bankari korigirali svoje nezajažljive apetite
jer oni operiraju po modelu "grehota je da para ne radi".

Još da se ti isti sadašnji robovi nisu zamarali sa ustašama,komunistima itd pa glasovali pametnije i rezolutno zahtjevali od vlasti
da riješi problematiku najma stanova gdje bi nam bio kraj.

Ti isti ljudi su glasovali za tržišno gospodarstvo i "kapitalizam" valjda su mislili da u tom sustavu lova raste na drveću.

Reanimator

Tko je glasao

Naravno da je istina to što pišeš

Niti rata ne bi bilo u smislu kako je on produžena politika drugim sredstvima da nije palo događanje naroda na plodni tlo. Imamo potpunu produženu politiku po svim zemljama ex yu preobučenu u drugu boju i retoriku.
Zato to i jest prvenstveno grijeh tih jednih te istih struktura onako kao što je i rat. Tu ubrajam, osim struktura, i čitavu generaciju koja je uživala u „socijalizmu“ koju uživanciju su skupo platila njihova djeca, plaćat će i unuci. Otkup društvenih stanova je dio toga. Jedna potpuno sebična i namjerno slijepa generacija (glavninom) neraščišćenu politiku, nagomilane dugove, preobražene u novu retoriku -jednostavno je proslijedila mlađima. Na poklon su dobili društvene (zajedničke) stanove koji su između ostalih glavni krivac velike potrošnje bez pokrića iz doba kad je „socijalizam“ smišljen da pametnom čovjeku bude lijepo i dobro. Slažem se da tje ta cca naša generacija koja je zajebana i ratovala, mogla misliti svojom glavom. Ali nije. Kao što niti u rat nije ulazila sa kalkulacijom (izuzev takozvanih pasa-rata), nakon svih sranja eto poklonjeno joj je da na elegantan način otplati sve dugove svojih otaca. U to je ušla kao i u rat, nije imala izbora. Izbor joj nisu ostavili spretni političari koji su samo sa pametnom cijenom otkupa mogli to riješiti. Našli su budale koji su osim rata i to breme preuzeli na sebe. Nije uopće bilo mogućnosti izbora tržišnog gospodarstva u poziciji ogromnog duga kapitalističkim zemljama. Tako da mislim da je taj dio bio potpuno izvjestan. Ali nije morala ostaviti lopine na vlasti koji su kemijali pretvorbu dok su ovi krvarili skupa sa bankama.

Banke, ti naši vamopiri, su pune love.

Tko je glasao

Saga o društvenim stanovima

Žao mi je što si ti među brojnim onima koji su (ili tvoji roditelji) godinama odvajali u stambene fondove, a ni za šta, tj. nisu dobili društvene stanove i priliku da ih otkupe, ali željela bih malo rasvijetliti i drugu stranu medalje.

Naime, moj stari jedan je od brojnih sretnika koji je dobio društveni stan. On nije više živ da mi potvrdi sve detalje, a na netu nisam našla puno o tome, ali prema sjećanju, stvari su u njegovoj firmi izgledale ovako (nemojte me loviti za svaki postotak, jer to nisam u mogućnosti provjeriti, a ako netko zna podatke, neka me nadopuni):

- svi zaposleni izdvajali su u stambeni fond (ne mogu naći podatak koliko se izdvajalo)
- stanovi su se dijelili prema nekim kriterijima, npr: potpuno neriješeno stambeno pitanje (podstanarstvo), broj djece, broj provedenih godina u firmi (kod mog starog je bilo najmanje 5 godina)
- na osnovu tih kriterija moj je stari, podstanar s dvoje djece dobio društveni stan od 60 m2 - taj društveni stan nije gradilo "društvo", već njegova firma
- da bi dobio stan, morao je uplatiti nepovratno tzv. učešće u kešu u iznosu od 18% vrijednosti stana (što bi u današnjim uvijetima bilo mjerljivo s nekih 25000 €)
- nakon što je uselio u taj stan, imao je obavezu ostati u toj firmi najmanje 10 godina

Onda je došlo do famoznog "otkupa stanova". Po mome mišljenju, država je prodala čistu maglu, jer se prodavalo nešto što je već plaćeno - prodavao se papir kojim se stjecalo privatno vlasništvo za, u to vrijeme, ne baš male novce.

Kako se taj novac utrošio - to bi te više trebalo brinuti! Jesu li obeštećeni oni koji su godinama odvajali u stambene fondove a bez da su ostvarili pravo na društveni stan - ne! Jesu li ti novci potrošeni na nekakvu POS stanogradnju - ne! Ti su novci potrošeni - finim rječnikom rečeno - "netransparentno", a zapravo su opljačkani - http://www.hsp1861.hr/vijesti3/021220id.htm.
Vidi još i - http://www.novossti.com/2010/11/tobolac-pun-love/.

Čisto da ne ispada da trolam dnevnik s OT, spomenula bih kako se radilo o autohtonoj recepturi Tuđmanovog laboratorija koji nema veze s EU predatorima - "Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što!", istog onog laboratorija koji je iznjedrio razne glumina-dubrovačke banke i stvorio temelje opljačkane države kakvu imamo i danas.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

to je jedna složena tema koja

to je jedna složena tema koja se (nije) riješila jednostavno, nazovimo to uranilovkom ili kiki-rikijem

imaš normalnu situaciju kada je na početku cijele priče, a nakon dodjeljenih pozamašnih kredita sa još pozamašnijim počekom otplate krenula stambena izgradnja. Dobro, zamišljeno, puno je ljudi zaposleno, jako puno je napustilo sela i krenulo u gradove gdje se paralelno u tom paketu razvija industrija....ljudi dobiju posao i stan, sve što ide dalje, školuju djecu, imaju zdravstveno osiguranje, odlaze na godišnje odmore....sa našeg današnjeg gledišta idila koju ne možemo niti sanjati. Dobro znamo da e ta idila nekako se približila kraju kako je istekao period počeka otplate. Desila se neka velika greška u tom zamišljenom idealnom društvu.

Kako bilo da bilo, ljudi su bili na nekim listama, pa broj djece, pa partijska knjižica...dobijali stanove i sve ostalo u paketu
veliki dio je stvarno vrijedno radio cijeli vijek, nazovimo ih onima koji su to zaradili (da li si ti usvom radnom vijeku zaradila stan, da li su ti djeca sada na besplatnom studiju ako studiraju, da li su ti sve zdravstvene usluge besplatne....? Da li je ikada išta besplatno?)

Imaš takođe i onaj dio te priče kada se sve raspada i ljudi masovno dobijaju te društvene stanove bez obzira da li su radili pola godine ili par mjeseci, u pravilu u firmama koje se već raspadaju, da plaćaju ih tako nekako par tisuća maraka, ili kreditima koji su u inflaciji imali težinu kutije cigareta

i jedni i drugi nisu vlasnici nego takozvani nosioci stanarskog prava u društvenom stanu.

Takođe postoji pozamašna skupina građana kojima se cijeli vijek oduzimalo od plaće za te društvene stanove i nikada nisu dobili ništa, nikakvu otštetu.

a vlasnici stanarskog prava su pod jednakim uvijetima platili to stanarsko svoje pravo i postali privatni vlasnici. I ta lova je negdje bestragom nestala kako se vidi iz tvojih linkova u vrijeme kada se inače rade sumnjive pretvorbe, građanima se daje ta jeftina pretvorba iz društvenog u privatno, namjerno za sitno da se lakše pohapa.

I tu počinje priča tuposti društva na plljačketine enormnih razmjera

po toj priči je i jasno da su strukture koje su zakuhale rat imale namjeru isključivo daljnje društvene pljačke (bez obzira na nekolicinu svijetlih likova koji su se pojavili)

Tko je glasao

smijerno se nisu u eri otkupa stanova

ostavljali stanovi koje su gradovi mogli imati da je cijena otkupa bila realna
ciljano se nije mladima ostavila mogućnost jeftinog najma u takvim stanovima
sada imamo nebrojivo praznih nekretnina
ovo je naravno tabu-tema

Tko je glasao

koji je dug propao zbog

koji je dug propao zbog propasti banke? Može propasti ušteđevina ali niti jedan dug nije propao.

Tko je glasao

bigulica@-sad vidim da si

bigulica@-sad vidim da si jako mlada pa ne znas. Nekad su se krediti od 20 mil. Dem odobravali na temelju hipoteke. To je bilo dovoljno.
A hipoteka je bila 3-sobni stan u potkrovlju kuce na periferiji grada.
Kako je to bilo lijepo zar ne?
Zato ti isti sad civle: "Hocemo nase banke!"
Zamisljaju ih kao svoje samoposluzivanje novca.
A nase su bile, samo ne bas na jednak nacin za sve i uz jednako komicne hipoteke.
Kad je takvih desetak kredita, potopilo banku, onda su se nasli idioti kojima su pare uzete iz budjeta i sanirane takve banke da bi ih netko uopce kupio.
zasto su uopce prodane?
Pa zato jer su sanacijom izbrisani dugovi, ali vise nije bilo novaca za rad banaka.

* Idiot ( op. prev) -osoba koja placa porez iz kojeg lova nestaje nepoznatim putevima.
To se dogadja godinama i godinama...Takodjer su to i oni koji su prikupili sve dokumente i platili sve prostojbe za izgradnju nekretnine ili kupnju stana,

Tko je glasao

Sve dok ne organiziramo

Sve dok ne organiziramo državu i gospodarstvo da budu održivi i da više proizvodimo i prodajemo nego što trošimo i uvozimo biti ćemo prisiljeni ili se zaduživati vani ili prodavati firme u vlasništvu države ukoliko želimo zadržati ovaj standard života.

U tom procesu su nam najmanje krivi EU i raznorazni stranci.

Taj problem nam se vuče još iz Jugoslavije i zbog tih problema propala je Jugoslavija i problemi ni do danas nisu riješeni.
Dok ima još neke imovine i resursa i dok ima budala da nam daju kredite ovo će na ovaj način trajati a onda bankrot.

Tko je glasao

Ni budale ni naivci, već halapljivci

U tom procesu su nam najmanje krivi EU i raznorazni stranci.Ulaganje u političku korupciju, tih stranaca je itekakva krivnja.

Da li se itko od njih uopće misli odreći koristi stečenom kriminalnim radnjama, u koje ulazi i korupcija tuđih vlada i političara?

Dobar nam je primjer Hypo, gdje Austrija ne želi davati podatke, jer joj to financijski ne odgovara. I onda se oni tobože zalažu za borbu protiv korupcije?

I odustajanje od ZERP-a je također primjer međunarodne otimačine na račun svoje političke moći i političke ucjene, a nisu isključene ni druge nemoralne metode.

Osim toga njihovo ohrabrivanje nedemokratskih postupaka kao što su nepročešljavanje biračkih popisa prije referenduma o ulasku u EU, te odobravanje promjena ustava zbog sličnih "demokratskih postupaka" kao pri Lisabonskom ugovoru, kojim su manipulirajuće izbjegli demokratsku proceduru oko prihvaćanja novoga EU ustava i ozakonili ono: "nije g...o, već se pas p...o.".

Dok ima još neke imovine i resursa i dok ima budala da nam daju kredite ovo će na ovaj način trajati a onda bankrot.

Nisu oni budale, ni naivci, kao što to nisu ni krčmari koji "na veresiju" nalijevaju piće pijancima. U svoju knjigu duga, napišu oni pijancu sve što im padne na pamet- koliko im zatreba.

Tko je glasao

Sve dok su alkoholičarima za

Sve dok su alkoholičarima za njihov alkoholizam krivi proizvođači alkohola i krčmari nema niti početka liječenja a kamo li izliječenja.

Tko je glasao

Kokoš ili jaje, što je bilo na početku ...

Stalno se vraćamo na početak; jedni lijevo, drugi desno.

SFRJ i je rušena zato što su iznova "stasale" malograđanske snage (čitaj mentaliteti) unutar svih socijalnih skupina, a prvenstveno zahvaljujući "okoštalim" birokratskim "snagama" u svim republičkim SK, te uz trajni interes naših vanjskih "prijatelja" da sruše samoupravni socijalizam, kao i da se domognu naših prirodnih bogatstava, iz svojih sebičnih interesa otpočele taj proces.

Nacionalno je bilo samo pogodna mizanscena i "racionalno" objašnjenje za domaću i vanjsku upotrebu.

Sva događanja, do dana danšnjeg, imaju jednu logičnu i neprekinurtu crtu, a "rušitelji" svih boja, opijeni lakoćom osvajanja, bez ikakve kazne, i uz slabašan otpor (mene je moj vrlo skupo koštao !) bjesomučno idu sve dalje i dublje.

Što tu još uvijek nije jasno, pitam se samo ja, a i i neke vas ostale, koji još uvijek "kao to ne shvaćate" !?

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

Bilo bi više nego pohvalno i

Bilo bi više nego pohvalno i društveno vrijedno tvoje protivljenje privatizaciji državnih poduzeća za upravljanje i eksploataciju javnih dobra, kad ono ne bi bilo nekonzistentno. Privatizacija javnih i zajedničkih dobra je, naime, zlo samo po sebi. I to iz mnogo razloga, a najvažniji je nepravda koja se privatizacijom čini prirodi, zajednici o svakom ljudskom biću pojedinačno i da svima nanosi nemjerljivu štetu. Javna i zajednička prirodna dobra (vode, šume, zrak, prostor, tlo, krajobrazi, divlji životinjski svijet itd.) uvjet su preživljavanja svih ljudi i nitko pojedinačno, a niti kolektivno, nije "zaslužan" za njihovo postojanje. Postoji samo odgovornost onih koji/koje ih bolje ili lošije čuvaju i obnavljaju za buduće generacije. Iz toga slijedi da je sasvim svejedno da li se javna i zajednička dobra prodaju domaćima ili strancima, jer će šteta od nje biti ista (jedino što će prodaja strancima nekima uvijek biti razlog da krivce za svoje grijehe traže u drugima).

Demonizirati strane države kao ekskluzivne predstavnice neoliberalnog grabeža, a zatvarati oči pred činjenicom da se u okviru naše vlastite nacionalne države, bez ikakve prisile iz vana, dogodila pljačka i destrukcija nacionalnog bogatstva neviđenih razmjera od strane samo-selektiranih oligarha hrvatske nacionalnosti, nije ništa drugo nego jalovi pokušaj skretanja pažnje kako s uzroka, tako i s mogućih rješenja krize u koju je naše društvo upalo. Da paradoks bude veći, pljačka bi se nastavila, da nije bilo procesa pregovaranja s EU koje je (ostvarivanje mjerila za zatvaranje pregovaračkih poglavlja) Vladu prisilio da počne raditi na zaustavljanju krađe javnog dobra i javnih financija. I nemojmo se zavaravati: neće nas od propasti javnih dobra zaštititi nikakvo isprazno pozivanje na suverena prava i busanje u domoljubna prsa, a još manje strašenje nekakvim izmišljenim zlim namjerama drugih država, nego isključivo pamet, poštenje i odgovornost. A kad sam zadnji put provjeravala, oni nemaju nacionalnost, baš kao ni njihove suprotnosti: glupost, pokvarenost i neodgovornost.

nemesis

Tko je glasao

Briga lisice oko zdravstvenoga stanja kokoši

S dobrim dijelom tvoga komentara se slažem, ali postoji i značajni dio s kojim se ne slažem.

Protiv sam privatizacije nabrojenoga, jer se to već pokazalo kao loše po one kojima su ih nasilno ili korupcijom političkih elita privatizirali.

Demonizirati strane države kao ekskluzivne predstavnice neoliberalnog grabeža, a zatvarati oči pred činjenicom da se u okviru naše vlastite nacionalne države, bez ikakve prisile iz vana, dogodila pljačka i destrukcija nacionalnog bogatstva neviđenih razmjera od strane samo-selektiranih oligarha hrvatske nacionalnosti, nije ništa drugo nego jalovi pokušaj skretanja pažnje kako s uzroka, tako i s mogućih rješenja krize u koju je naše društvo upalo
Nije istina da se to događalo bez "ikakve prisile izvana". Bilo je itekakve prisile, ali su domaći pokušali doskočiti stranim grabežbljivcima i u tome nastojanju su stvorili, jednako opasne, domaće grabežljivce.

Kao konačni rezultat u svim zemljama tranzicije došlo je do stranih ulaganja, ali najviše u "političku korupciju" jer im je to ujedno bilo najisplativije.
Zato smo i mi imali slučajeve poput Hypo, Daimler, Patria, Pliva, INA, HT, Sunčani Hvar, banke, Podravka, Večernji list,...., a u pripremi je gore navedeno.

Govoriti da je za npr. aferu Hypo kriv više domaći kadar od austrijske i njemačke gospode je naivnost, kao i što je i EU-"briga" oko poslovanja HEP-a, Hrvatskih voda i Hrvatskih šuma.

To ti je sve na razini brige lisice oko zdravstvenoga stanja kokoši.
Naravno da je brine debljina kokoši i njena zdravstvena ispravnost:))))

Tko je više kriv: makroi ili kurve?

Nekome jedni, nekome drugi.
Naivci koji dobiju spolnu bolest za to krive baš dotične dame, a ne makroe i njihov europski "MAKRO-biznis".

Oni koji traže uzroke i analiziraju posljedice, znaju da zalizani makroi i taj njihov MAKRO-biznis, nisu samo dobronamjerni savjetnici i gurui, već bezobzirni koristoljubivci i lopovi tuđega "teškoga rada", koji koriste i kurve i potrebe njihovih "mušterija" za svoju dobrobit.

I nemojmo se zavaravati: neće nas od propasti javnih dobra zaštititi nikakvo isprazno pozivanje na suverena prava i busanje u domoljubna prsa, a još manje strašenje nekakvim izmišljenim zlim namjerama drugih država, nego isključivo pamet, poštenje i odgovornost.
Čija pamet, poštenje i odgovornost?
Naša?
A gdje ta čuči svo vrijeme svih privatizacija? U kojoj je ona stranci pohranjena?

Spasiti HEP, mogu samo radnici i vodstvo HEP-a + sindikati u njemu, a onda je njihovo da za to senzibiliziraju i nas građane svojom "paradom ponosa".
Jednako vrijedi i za Hrvatske vode i Hrvatske šume.
Kao recimo Petrokemija, koju bi već davno rasturili da nema tamo radnika i svjesnih koji čuvaju svoja radna mjesta, jednako odgovorno kao što su čuvali svoju vlastitu zemlju.
Neki pollitičari u tome imaju dovoljno iskustva, znanja, pameti i poštenja.

Ako netko misli da će ga od pljačke, naših posljednjih velikih resursa, zaštititi europska "pamet, poštenje i odgovornost", onda je takvo njegovo mišljenje na razini kokoške koja očekuje brigu o sebi od lisice, ili iskrenu brigu svoga makroa.

Tko je glasao

Tko je više kriv: makroi ili

Tko je više kriv: makroi ili kurve?

"Kurvi" ne treba makro da bi se kurvala. Ove naše "kurve" nisu nikakve nevine sirotice u kandžama raznih bjelosvjetskih prometača, nego pohlepni svodnici što "robu", koju su uzurpirali kriminalnim podržavljenjem, pod parolom Imamo Hrvatsku!, tzv. društvenog (jer ga nitko nije doživljavao svojim) vlasništva nude okolo kao da je njihova prćija.

Spasiti HEP, mogu samo radnici i vodstvo HEP-a + sindikati u njemu, a onda je njihovo da za to senzibiliziraju i nas građane svojom "paradom ponosa".

Bilo bi dobro, ali bojim se da će se buniti jednako kao i vodstvo i radnici HPT svojevremeno. Kad im se ponude masne otkupnine i još veće plaće, umuknut će kao da ništa nije bilo (ne laje pas radi sela, nego radi sebe). Pogotovu, ako im netko objasni kakva ih sudbina, kao državnog monopolistu, čeka od trenutka kad i hrvatska električna energija postane robom na jedinstvenom europskom tržištu. Mislim da se ni potrošači neće previše brinuti čiju struju kupuju, ako je ona jeftinija. I tu leži odgovor - reorganizacija javnih poduzeća ne u cilju stvaranja profita, nego dostupnosti resursa svima pod jednakim (ne istim) uvjetima. U tom slučaju otpada privatizacija, ali i nacionalni monopol. Zajednička dobra treba komunizirati (decentralizirati, umrežiti i mrežno koordinirati), a ne nacionalizirati ili privatizirati.

nemesis

Tko je glasao

Zajedničko dobro

Zajednička dobra treba komunizirati (decentralizirati, umrežiti i mrežno koordinirati), a ne nacionalizirati ili privatizirati.Ovo mi se iznimno sviđa u tvome komentaru, pa to i ističem.

Upravo iskusni igraju na karte individualne trenutne dobiti pojedinca, njegove lakomosti i lakomislenosti.
To su napravili i ljudi iz nekih, nekada iznimno uspješnih tvornica, i pomogli propasti istoga poduzeća. Novce su brzo potrošili, a sada laju na nepravedne privatizacije, iako su im i sami debelo kumovali.

Ali, to je već pitanje mentaliteta socijalističkih radnika, koji su godinama pomalo potkradali svoja poduzeća, radili tako "da ih ne mogu tako malo platiti, koliko malo oni mogu raditi" i da uspjeh poduzeća nije i njihova stvar, već samo direktora i svemoćne države.

Tko je glasao

nije baš istina

Privatizacija je započela davnih godina - kada je Hrvatska bila tek priznata država. Tada se definitivno nije išlo u privatizaciju zbog ikakvog pritiska izvana, već je to bila isključivo želja domaćih vlasti.

Budući je nekako ispalo da se referendumom određuje i društveno uređenje (prijelaz iz socijalizma u kapitalizam - iako to NITKO nikada nije pitao), i budući je jednim potezom pera društveno vlasništvo (NAŠE) pretvoreno u državno - čudi me sada ovaj preokret da EU traži da nešto privatiziramo.

Naime - da su neke stvari ostale u društvenom vlasništvu (pa eventualno poslije privatizirane po vaučerskom modelu - podjelom dionicama građanima ili neki sličan model) - EU bi nam - "mogla puvat". Međutim, kako smo SAMI podržali (neustajanjem protiv takve) odluke da NAŠE postane državno - sada smo tu gdje jesmo.

Razumijem dobre intencije autorice dnevnika - ali me čudi da ne uočava uzročno-posljedični niz.

Kada još dodamo da je par glasila koji su u to doba jedini pisali o tim stvarima (Feral, 101-ica i samo donekle Nacional i Globus) bili odreda proglašavani jugounitarkriptoboljševsrbočetničkim snagama - stvarno nikoga ne bi trebao čuditi ovakav razvoj događaja.

Kopljem u ledinu.

Tko je glasao

Privatizacija mora biti brza

Privatizacija mora biti brza i nepravedna, a naša je bila spora i nepravedna.

Tko je glasao

Uzrok-slomljena krila, posljedica-vidi na linku

čudi me sada ovaj preokret da EU traži da nešto privatiziramo.Oni kupuju, a ne mogu, ako drugi ne privatiziraju. Stoga nas pritišću svim mogućim sredstvima da privatiziramo ono što još nismo, što ne bismo željeli jer nam donosi dobit i donosit će je i ubuduće, ako njima ne prodamo.

Naime - da su neke stvari ostale u društvenom vlasništvu (pa eventualno poslije privatizirane po vaučerskom modelu - podjelom dionicama građanima ili neki sličan model) - EU bi nam - "mogla puvat".

Naravno da bi ovo bilo poštenije prema građanima, pogotovo što je to rađeno i za vrijeme rata, ali rezultat po državu bi bio možda i gori. Neki tako tvrde, a vjerujem da bi tako i bilo, jer su mnogi nevični poslovanju s dionicama, ujedno s njima prodali i svoja radna mjesta.

Razumijem dobre intencije autorice dnevnika - ali me čudi da ne uočava uzročno-posljedični niz.Neki su na kritikama kriminalno-političke privatizacije, iako su učestvovali u donošenju prvih zakona o privatizaciji, došli, voljom naroda, na vlast, kako bi je PONIŠTILI, lopove i one koji su im omogućili krađu kaznili, vratili imovinu građanima RH, a zatim su nastavili još žešću i opasniju privatizaciju (banke, mediji, HT, INA,..i da dalje ne nabrajam) po istim tim zakonima, a sada su opet najglasniji i nalaze krivce svugdje osim i u samima sebi.

Za razliku od autorice ovoga dnevnika, oni dobro razumiju "uzročno-posljedični niz", ali su ga podržavali svojim radom u stvaranju takvoga zakonodavstva, u korištenju istoga-dok su bili na vlasti i u podržavanju, odnosno nesuprotstavljanju istome, dok su trebali raditi posao oporbe i pričali narodu svoje bajke o poništenju nepravedne pretvorbe

I ti sam si toga svjestan, ali ti je lakše kada krivnju svodiš na jednu stranu, na devedesete, na stvaranje samostalne RH, a ne i na krizu u SFRJ, kao što ti je dolje napisao acinum, zatim promjene političkih sustava u cijeloj "socijalističkoj" Europi,...

A ovo što je ostalo najvrjednije u državnome vlasništvu, neki su možda obećali svojim političkim pokroviteljima za svoju korist, a štetu svima nama i zato nam pod nos guraju svoje parade kojima testiraju demokraciju, umjesto da nam je omogućavaju tamo gdje je najbitnija: gdje ne caruje siromaštvo, ima i slobode za sve, ljudi su tolerantniji, s manje divljačkih ispada i s više razumijevanja za različitosti.

Ali, frustracije su čudna stvar, ne moraju biti u pitanju parade, već i slomljena sportska krila:
http://sportski.net.hr/hokej/page/2011/06/16/0585006.html?pos=n1

Tko je glasao

@ppetra Ponekad mi se čini da

@ppetra

Ponekad mi se čini da si ti neka od onih zagriženih saborskih zastupnica koje u pauzama odmjenjuju svoje stranačke kolege zadužene za ispuštanje sadržaja hadezeovskih septičkih jama, ne bi li puku do kraja ogadili politiku i odvratili ih od bilo kakvog, a kamo li razmišljanja vlastitom glavom. Ili si možda razočarana bivša hadezeovka koja ne može oprostiti što se stranka deklarativno odrekla tuđmanovštine i vodi zemlju u EU kao guska u magli? Ne da mi se sad nagađati koja vanparlamentarna grupacija zastupa takva gledišta, ali znam da je marginalna i gubitnička, Zapravo sam sigurna da je ovo drugo, jer nema tog pripadnika/pripadnice bilo koje druge stranke koji/koja bi tako srčano i ustreptalo zastupao/zastupala tezu da je Tuđmanova politika bila najbolja, samo se eto sav svijet urotio protiv Hrvatske pa ga je na pravdi boga, poštenog i pravednog, natjerao da s njim sklapa đavolje poslove. Sve je to on činio na dobrobit Hrvatske ("I sa crnim vragom, ako je za Hrvatsku", bile su Tuđmanove riječi). Sva ta nepravda i užas je ništa naspram onog kako bi nam bilo da nismo imali NJEGA. Rastrgali bi nas četnici, bili bismo u zapadno-balkanskom savezu, kolonizirali bi nas i pokrali nam svo naše blago. Znao bi Tuđman i u EU ući uspravne glave. Znao bi ON spriječiti i ZERP i ZZP i privatizaciju. Za sve nas bi se on pobrinuo kao brižni otac za svoju dječicu, žvijeli bismo sretni u stališkoj pastorali, samo da je još malo poživio. E, jadna @ppetra. "Ki bi da bi", su također bile Tuđmanove riječi.

nemesis

Tko je glasao

Naopaka piramida u precesiji oko klimave osi

F.Tuđman, bez obzira na sve mane, je ono što nitko od "onih iz septičkih jama" nikada ne bi uspio napraviti: samostalnu i slobodnu državu Hrvatsku.

U najdubljim slojevima tih jama nalaze se privilegirani iz bivšega sustava, a sigurna sam da si i ti u jednome od krugova, te "septičke" jame.
Ne znam točno koja je to grupacija, ali znam da je debelo gubitnička i da dobije najteže alergije čim se spomene Hrvatska ili čim ugledaju crveno bijele "kockice".
Njima su hitno potrebne neke zvjezdice, pa taman i žutobojne.

Preziru oni i to, ali im je ipak lakše podnošljiva zvjezdica od hrvatskoga grba.

Sva socijalistička umotvorina s filozofsko-sociološko-politiloškoga područja preokrenula se kao da je naopaka piramida. Ali sav sadržaj ostao je unutra isti i vrši precesiju zajedno sa svojom klimavom osi, glumatajući nekakva nova prava, novu demokraciju i pravdu, liberalizam, slobodno tržište, a u duši im je još uvijek najtvrđi determinirani i okoštali duh prošlih jednopartijskih vremena.

Nije se svijet urotio samo protiv Hrvatske, već protiv svih ljudi:
protiv Grka, Portugalaca, Španjolaca, Talijana, Iraca, Islanđana, Mađara, Crnogoraca, Srba, Bugara, Rumunja, Libijaca, Sirijaca, Amerikanaca, Velikobritanaca, Francuza,... i svih koji premalo rade za dobrobit svjetskih oligarha, koji dišu njihov zrak, piju njihovu vodu, troše njihovu naftu, njihovu el.energiju, koji prekobrojno žive na njihovom planetu, koji troše prirodnu hranu, a ne njihovu, koji još sanjaju o slobodi, a ne ropstvu za njih, koji imaju obitelj, dom, djecu, naciju i državu, a ne samo njih kao vladare.

U povijesti svakoga naroda postoje velike osobe. Na žalost mnogih, F.Tuđman je bio tu u njihovo doba i obilježio ga stvaranjem svoje države u 20. stoljeću.
Mnoge je tada obuzeo Weltschmertz.
Nisu se nikada izliječili, a niti neće.

Jedno je sigurno: Tuđman nam je omogućio vrijednost kojoj smo težili 900 godina.
Svi ovi "četveronoške i puzeći u EU" upravo to ugrožavaju, a neproglašeni ZERP i prijeteća suverenitetu -Arbitraža, siguno ne bi bila naša jadna stvarnost.

Tvoji "sigurni zaključci" toliko su sigurni kao politička platforma na kojoj si rasla.

Oni koji ne mogu bez partije, i koji nikada nisu mogli bez nje, nisu u stanju ni zamisliti drugačije osobe: svoje, samostalne i bez ikakvih partijskih naputaka, slobodne od partije i njenih zahtjeva prema poslušnim članovima.

E, jadna nemesis, ostat ćeš vječno u potrazi za izgubljenim vremenom, a ovakvi ispadi kao gornji komentar, pun mržnje "prema različitosti",će samo pokazivati tvoj nivo duboke frustracije.

Tko je glasao

F.Tuđman, bez obzira na sve

F.Tuđman, bez obzira na sve mane, je ono što nitko od "onih iz septičkih jama" nikada ne bi uspio napraviti: samostalnu i slobodnu državu Hrvatsku.

Credo quia absurdum est!

a u duši im je još uvijek najtvrđi determinirani i okoštali duh prošlih jednopartijskih vremena.

Što je jedna partija naspram jednog vođe!

O tvojoj percepciji urote svijeta protiv Grka, Španjolaca, Islanđana, Sirijaca, Francuza i ostalih, neću trošiti riječi. Bit će da ne govoriš ni jedan strani jezik pa ne razumiješ da u tekućim građanskim pokretima za zbiljsku demokraciju nitko ne spominje urotu, a bogme ni vragove crvene, žute i zelene. I na tvoj užas, nitko tamo ne zagovara zatvaranje granica i protjerivanje stranaca, a kamoli raspad EU i vraćanje na principe westfalskog mira (koje je zagovarao tvoj voljeni vođa) tj. suverene nacije države. Internet je već davno povezao svijet, @ppetra i zašli smo u drugo desetljeće 21. stoljeća.

Na žalost mnogih, F.Tuđman je bio tu u njihovo doba i obilježio ga stvaranjem svoje države u 20. stoljeću.

Dobro si napisala: svoje države. Po mjeri svojih anakronih i nakaradnih ideja. A sad mi moramo ispravljati to što je on i njegova udbaško-kosovska bratija krivo nasadila.

E, jadna nemesis, ostat ćeš vječno u potrazi za izgubljenim vremenom

Jedina koja ovdje nariče za izgubljenim vremenom izgubljenog vođe si ti, @ppetra.

nemesis

Tko je glasao

EU podržava slobodno kretanje ljudi :)))

Bit će da ne govoriš ni jedan strani jezik pa ne razumiješ da u tekućim građanskim pokretima za zbiljsku demokraciju nitko ne spominje urotu, a bogme ni vragove crvene, žute i zelene.
Samo nekoliko, ali najvažniji mi je hrvatski.

I Sanader vam je tako lijepo govorio strane jezike, pravi poliglota, europejac od formata, gotovo kao Schussel ili Steuber, da ste mogli godinama uživati u njegovoj "svjetskoj" uglađenosti, ljubavi za "različitosti", a ne hrvatskoj jednostavnosti.
I na tvoj užas, nitko tamo ne zagovara zatvaranje granica i protjerivanje stranaca,
Ma ne, oni su gostoljubivi. Malo su se loptali rumunjskim Romina, izbjeglim Libijcima, ..,
Talijani su ih spremno zaštitili:
http://danas.net.hr/svijet/page/2010/08/21/0265006.html
A i ostali podržavaju slobodno kretanje ljudi, kao najveće dostignuće EU:
http://www.novossti.com/2010/09/cigani-lete-iz-europe/
Jedina koja ovdje nariče za izgubljenim vremenom izgubljenog vođe si ti, @ppetra.
Njegovo djelo: Hrvatska je tu i to mi je dovoljno, dok je djelo tvojih vođa nestalo u izgubljenom vremenu i rado bi se reinkarniralo u nekakvoj Balkanoidnoj zajednici, ili u sklopu nekakve Eunije.

Tko je glasao

ppetra

Oprosti što me strah otvarati tvoje linkove - uvijek me strah da ne izleti neki tenk.

Gle... ja sam glup, i znam prepoznati samo osnovnu namjeru.

Naravno da je bila kriza u SFRJ... sjećam se kada je tečaj marka:diran stabiliziran na 7:1 jer je tada kutija 160 koštala jednu marku :) (nepojmljivo za današnje prilike - to je cca 3,70 kn).

Budući da s lakoćom preskaćeš cijelo razdoblje 1991.-2000. - a fokus stavljaš na nekoga (koaliciju) koju nisam niti spomenuo - niti je toliko bitna. Teško je poništiti nepravdu ako je rađena po zakonu, a HDZ se uvijek dobro pravno štitio. Uspjela si čak i parade ubaciti. Bravo. Odustajem od ovog dnevnika.

Tko je glasao

Legenda o "Hrabrome srcu" i tenkovima

Teško je poništiti nepravdu ako je rađena po zakonu, Legendo!
Za ovo bi mogao dobiti nagradu:))))

I Hitler je smislio neke zakone, ali nepravda je nepravda i treba je kažnjavati.

"Što su nam obećavali
to su nam hrabro lagali
namjeru su imali ništa napraviti,
osim dalje istim putem nastaviti!"

A sad će biti lakše?
Privatizacija se ispuhala prirodno kao probušen balon, od višega tlaka k nižemu, pa neće biti ništa za buduću privatizaciju i mogu odahnuti jer neće morati baš ništa ni privatizirati, a ni kažnjavati "jer sve je bilo po zakonu" i "teško je to poništiti".

Ta znaju oni "uzročno-posljedične veze", jer su uzroke (zakone) i sami proizvodili, a posljedice drugima isporučivali.

Živimo u 2011., a ti bi i ove buduće privatizacije nakalemio F.Tuđmanu?

Oprosti što me strah otvarati tvoje linkove - uvijek me strah da ne izleti neki tenk.Evo jedan mali link za tebe, za oproštaj s ovoga dnevnika, i sjećanje na tvoju hrabrost naspram tenkova:
http://www.youtube.com/watch?v=KAOZj6Tf3tc

Tko je glasao

Prvi Zakon o privatizaciji

Prvi Zakon o privatizaciji donio je Ante Marković još 1989 godine

Tko je glasao

Istina, i u tom zakonu su

Istina, i u tom zakonu su prednost pri kupovini tvrtke imali radnici te iste tvrtke. Na taj nacin je bila privatizirana Slobodna Dalmacija, a onda kasnije je tu privatizaciju (tudjmanovski) sud proglasio nelegalnom, pa SD postala prvo drzavno vlasnistvo, opet privatizirana prema novom zakonu o privatizaciji i prodana Kutli, i kasnije opet polupodrzavljena i nekako dospjela u ruke EPH.
TDR, koja je isto privatizirana tim jos socijalistickim zakonom o privatizaciji je bila bolje srece i ostala u vlasti svojih radnika (doduse zanima me koliko je zauzvrat morala sudjelovati u punjenju razlicitih HDZ-ovih crnih fondova).
Ja bih rekao da je privatizacija u kojoj prednost imaju radnici odredjene tvrtke nepostena jer vec u pocetku u podredjenu ulogu stavlja radnike koji rade u javnim tvrtkama ili (para) drzavnim ustanovama, umirovljenike, nezaposlene i mnogo ostalih skupina.

Tko je glasao

ne kužim...

Prvi Zakon o privatizaciji donio je Ante Marković još 1989 godine

a to je kao utjecalo nešto na tudjmananovsku pretvorbeno-privatizacijsku pljačku društvenog vlasništva u hrvatskoj?!

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Većina tih firmi je već bila

Većina tih firmi je već bila propala ili predpropašću i prije privatizacije. Tako je bilo sasvim svejedno po kojem se modelu privatiziraju. Opstale su samo one koje nisu imale preveliki broj viška uposlenih, relativno noviju tehnologiju i uspjeli su zadržati neka tržišta jer su krajem osamdesetih otvorile granice istočne Evrope gdje smo imali zaštićeno tržište a na domaće tržište nam je također došla roba iz uvoza koje nismo imali.
Naša industrija je bila izuzetno loša i propala je a pljačka u privatizaciji nije pljačka firmi već banaka.
Te nikakve firme s previše zaposlenih i lošom tehnologijom su se zaduživale sa kamatama od 25-40% godišnje, sve do 2000 godine, a kada nisu mogle vraćati takve kredite banke su od vlasnika u dogovoru s vlasnicima otkupljivale udjele i tako novce i potraživanja pretvarale u nekretnine što je na kraju uništilo i banke.
Oni lukavi i u dogovoru s bankarima izvukli su velike novce iz takvog sistema. Firme su tu bile samo sredstvo izvlačenja novaca iz banaka a ne cilj privatizacije.

Tko je glasao

loša industrija

koja je to? ne znam da li misliš na industriju bivše jugoslavije ili Hrvatske jer je dobar dio hrvatske industrije izvozio, a propao je uslijed pretvorbe i privatizacije. Jedan dio industrije su uništile i četničke granate, ali puno veća šteta je nanešena pretvrbom i priatizacijom pod geslom 200 obitelji će odvest Hrvatsku u bolju budućnost.
Što se tiče plačke banaka ona je posljedica privatizacije jer je iz njih izvučen novac, vršena sanacija pomoću novca poreznih obveznika i zatim za bagatelu prodane strancima.

Loše je što se sprema daljnjna devastacija Hrvatske putem privatizacije onoga što je društveno - znači još jedna pljačka sa strane vladajućih u težnji da sebi osiguraju sigurnu budućnost, a za narod baš nas briga.
Pretvorba i privatizacija koja se je vršila u Hrvatskojj i koja se sprema je sao dokaz kako Hrvatskom upravljaju politikanti koji misle na sebe a ne na opće dobe, dok je politika(borba za opće dobro) poput demokracije postala zaboravljena imenica.

w. ;)

Tko je glasao

Sanacija banaka i pljačka iz

Sanacija banaka i pljačka iz privatizacije i pretvorbe su jedni te isti novci i nikakvog uticaja nemaju na propast industrije kako Jugoslovenske tako ni Hrvatske jer se i tu radi o istoj industriji koja je propala prije rata, Tuđmana, privatizacije i pretvorbe.
Rat i sve povezano s njim kao i pljačka u pretvorbi i privatizaciji je posljedica gospodarskog stanja u Jugoslaviji i Hrvatskoj 80-tih godina.

Tko je glasao

je li pliva isto bila pred

je li pliva isto bila pred propascu i zna li tko koliko je smranader sa ekipom kasirao provizije?

Kitz

Tko je glasao

nisam napisao sve već većina

nisam napisao sve već većina firmi

Tko je glasao
Tko je glasao
Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci