Tagovi

Papar oslobođen lažne optužbe!!!

U IME REPUBLIKE HRVATSKE
PRESUDA

OPĆINSKI KAZNENI SUD U ZAGREBU, u vijeću sastavljenog od suca Mladena Žeravica, kao predsjednika vijeća, te sudaca porotnika Marije Martinec i Biserke Šavorić, kao članova vijeća, u kaznenom postupku protiv okrivljenog MISLAVA ŠUTALA, ZBOG KAZNENOG DJELA IZ ČL. 293.st.1. i 2. Kaznenog zakona, povodom optužnice oštećenika kao tužitelja poduzeća GRUNTI d.o.o. od 24.2.2009., nakon održane glavne i javne rasprave kojoj su prisustvovali predstavnik oštećenog kao tužitelja GUNTI d.o.o. Igor Vidošević uz punomoćnika Matiju Potočnjaka, odvjetnika u Zagrebu i okrivljenik osobno uz branitelja Aljošu Šerića, odvjetnika u Zagrebu zz Branka Šerića, odvjetnika u Zagrebu, dana 14. ožujka 2011.g. objavio je, a dana 11. Ožujka 2011.g.

presudio je

Temeljem čl.354.točka 3.ZKP
Okrivljeni MISLAV ŠUTALO

OSLOBAĐA SE OPTUŽBE
...
...
Presuda je obrazložena na 6 stranica, ukratko, mene se teretilo da sam počinio prevaru u gospodarskom poslovanju na način da sam oštetio tužitelja GRUNTI d.o.o. Igora Vidoševića za 770.000 kuna.

Kaznenu prijavu je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu nakon istrage na Županijskom sudu u Zagrebu odbacilo prije više od dvije godine, ali je Igor Vidošević nastavio progon temeljem članka 55. ZKP-a.
...
...
U obrazloženju stoji:“ U prvom redu glede dokumentacije koja je dostavljena u spis, konzorcijskog ugovora te natječajne dokumentacije, studije izvedivosti i operativni projekt zaključak je ovog suda da su navodi iz obrane okrivljenika Mislava Šutala u cijelosti točni i da je točna kronologija događaja kako je on u obrani navodi za razliku od iskaza predstavnika oštećenog Igora Vidoševića koji tvrdi da se radi o najobičnijim pozajmicama“.

„U obrani na glavnoj raspravi okrivljeni je naveo i da je oštećenika prvi put sreo negdje u veljači 2005.g. nakon prve novčane transakcije i nakon sklapanja konzorcijskog ugovora te nakon što je TELE2 dobio koncesiju, no tada nisu razgovarali o projektu nego tek kasnije.

2004.g. kad je objavljen natječaj za trećeg mobilnog operatera vidi poslovnu priliku i dolazi na poslovnu ideju da zajedno s Vinkom Pinezićem vlasnikom poduzeća koje zastupa Nokiu za hrvatsko tržište da trećem operateru ponude ključ u ruke – rješenje izgradnje mreže pa je i njihova odluka bila da MOBIS sa 2.500.000 kuna financira formiranje nukleusa razvojnog projekta centra Nokie gdje bi se okupio snažan tim stručnjaka i izradio projekt nastupa trećeg mobilnog operatera koji bi se ponudio kao ključ u ruke rješenja.

Postojeći operateri ne gledaju rado na činjenicu da im netko od poslovnih partnera organizira dolazak konkurencije na tržište pa se takve stvari rade u pravilu konspirativno, a budući da je Nokia u to doba bila veliki dobavljač mobitela za postojeće operatore, Vinko je odlučio da novce plasira preko poduzeća GRUNTI, a ne MOBIS-a pri čemu on iskreno ne zna u kojoj su vezi u to doba bili Vinko i njegova poduzeća sa poduzećem GRUNTI i Vidoševićem kojega tada nije poznavao, a 400.000 kuna je 1/6 dogovorenog iznosa.

....no kako je došlo do poslovnog spajanja Nokie i Siemensa na globajnoj razini nestao je interes za poslom...

...
...

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Državni odvjetnik Željka Pokupec
Ulica grada Vukovara 84/VII
10 000 Zagreb

Dana 5. studenog 2008. u Policijskoj upravi zagrebačkoj upoznat sam od policijskog službenika da je protiv mene podnjeta kaznena prijava kod Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu.

Tijekom obavijesnog razgovora koliko sam shvatio, gospodin Igor Vidošević iz trgovačkog društva Grunti d.o.o. Zagreb, podnio je kaznenu prijavu protiv mene zbog navodnog duga.

Kaznenu prijavu nisam dobio na uvid, niti sam pročitao bilo koji od dokumenata iz spisa.

Povodom navedenog dajem slijedeću

I Z J A V U:

1. Takva prijava može nanjeti štetu mom ugledu i ja se nadam da se radi o nenamjernoj uvredi.

2. Osobu koja me je prijavila, prije nisam poznavao, nisam je vidio niti čuo, nismo se dopisivali niti razmjenjivali poruke. Nisam znao da ta osoba uopće postoji. S osobom koja je po tvrdnjama policijskog dužnosnika podnjela kaznenu prijavu prvi put sam upoznat najmanje pola godine nakon izvršenja novčane transakcije.

3. Ovakvo terećanje kakvim sam ga ja shvatio smatram u najmanju ruku nepoštenim.

S poštovanjem,

Mislav Šutalo, dipl. inž. elektrotehnike
U Zagrebu, 6. studenoga 2008. godine.

...
...
...

ZAVRŠNA RIJEČ:

Prvo izjavljujem da ostajem kod svega što sam do sada izjavio od prve izjave koju sam predao Općinskom državnom odvjetništvu pa na dalje. Kroz sve te iskaze; policiji, odvjetništvu, istražnom sudcu, i ovdje Sudu, moja glavna tvrdnja je da sam predstavnika oštećenika upoznao tek u veljači 2005. godine gotovo pola godine nakon prve transkacije.

Suprotno mojim očekivanjima kao dokaz koji ide u prilog moje tvrdnje je i iskaz svjedoka gospođe Vesne Dijanežević kojeg je na tu okolnost predložio predstavnik oštećenika. Da podsjetim punomoćnik oštećenika predložio je da se gospođa Dijanežević sasluša na okolnosti kontakata između okrivljenika i zastupnika oštećenog vezano za zaključenje ugovora o pozajmici.

Svjedokinja Dijanežević je na Sudu izjavila da joj nije poznato da sam kontaktirao predstavnika oštećenika prije zaključenja ugovora te da o tome nema nikakvih saznanja.

Pored tog dokaza, iz iskaza svjedoka gospode Debrecina i Šeparovića razvidno je da predstavnik oštećenika ne govori istinu o okolnostima i terminu našeg upoznavanja. Vidošević tvrdi da smo prije prvog ugovora održali najmanje deset sastanaka, a da smo se upoznali preko konzorcija.

To jednostavno nije moguće jer je iz iskaza svjedoka gospode Debrecina i Šeparovića jasno da se konzorcij prvi put okupio tek najranije tri mjeseca nakon prve transakcije te da smo se tom prilikom gospodin Šeparović, koji je formirao taj konzorcij, i ja upoznali. Dakle očito je da je Igor Vidošević dao lažan iskaz o okolnostima kako smo se upoznali.

Zašto bi Igor Vidošević izmišljao činjenice i dao lažan iskaz o okolnostima našeg upoznavanja. Rješenje je jednostavno. Jer nije moguće posuditi tako velike novce osobi koju nikada u životu niste upoznali. To je tehnološki neizvedivo. Dakle očito je da je moj iskaz u kojem tvrdim da je kod prvog i drugog natječaja Vidoševićevo društvo bilo samo paravan za Pinezićeve poslovne planove istinit.

Također, dokazi novinski tekstovi i iskazi svjedoka Debrecina i Šeparovića, jasno potvrđuju da je druga novačana transakcija bila nakon što je Tele2 dobio koncesiju. Dakle i na tu okolnost je Vidošević dao lažan iskaz.

Nevjerojatno je da bi netko nakon što je projekt diskvalificiran na natječaju, dakle nakon što je netko drugi dobio posao, bez novih sredstava osiguranja (jer druge mjenice nema), bez da s još nekim sudionikom konzorcija podijeli rizik, odlučio ponovno posuditi isti toliki iznos za istu svrhu.

Mislim da je neusporedivo logičniji moj iskaz da je već u startu dogovoreno da će se u projekt uložiti tri puta veći iznos od ukupnog iznosa transakcija te da se iako je sve naizgled u prvom krugu propalo nastavilo raditi prema tom dogovoru.

No čak i kada bi bili točni navodi iz iskaza Igora Vidoševića da mi je posudio novce za izradu natječajne dokumentacije, ja ga nisam prevario. Dokumentacija je izrađena, predana na natječaj, te zbog nepravilnosti na natječaju i dalje poduzimam pravne radnje u cilju ostvarenja prava.

Međutim ne samo da ja nikoga nisam prevario ja tvrdim da ne postoji niti dug mog trgovačkog društva prema društvima Vidoševića. Tvrdim da je ukupni rezultat ovog poslovnog poduhvata da su Pinezić i Vidošević preko svojih trgovačkih društava ostali dužni meni za neplaćene račune koji su ostali nakon izrade dokumentacija.

Iz iskaza svjedoka Debrecina i Šeparovića jasno je da je vrijednost izrađene dokumentacije oko dva milijuna eura. Sam materijalni trošak je oko 300.000 eura.

Nakon što je Pinezić zbog spajanja Nokie i Siemensa izgubio poslovni
interes te se odlučio povući iz posla, umjesto da plati što je ostao dužan prema dogovoru, nagovarali su me da zbog nezakonite diskvalifikacije na natječaju tražim milijunsku odštetu od države umjesto da tražim pravo na obavljanje djelatnosti.

Kad su novine objavile da sam na Vrhovnom sudu poništio izvanredni otkaz te da sam dobio milijunsku odštetu potaknuti tim bili su se polakomili te su mi prijetili da će me tužiti za prijevaru jer je kod njih ostala mjenica, da će me ocrniti u tisku i da više nitko neće htjeti raditi samnom.

Ugovori o pozajmici su izvučeni iz konteksta, ne postoji nikakav dug prema trgovačkim društvima Igora Vidoševića. Njegovo društvo je bilo samo paravan za Pinezićeve poslovne ciljeve, a nakon što je Pinezić odustao od posla njih dvojica su međusobna potraživanja sami riješili. Ja sam bio prisutan na sastanku kada su o tome razgovarali u jesen 2005. godine, ali ne znam točno kako su to izveli. Vidošević ima desetak trgovačkih društava, a i Pinezić ih ima nekoliko.

Međutim kad je otvorena istraga predložio sam da nas se sve poligrafski ispita te da se utvrde sve te transakcije. Do te istrage nije nikada došlo jer je kaznena prijava odbačena, no vjerujem da će se točan tijek novca utvrditi u kaznenom postupku protiv Pinezića i Vidoševića jer ih planiram kazneno prijaviti zbog toga što su mene lažno prijavili te jer su na sudu dali lažan iskaz.

Mislav Šutalo.

...
...

Dakle, ljudi koji su meni ostali dužni, mene su lažno prijavili za prevaru da sam ja njima ostao dužan i dali lažan iskaz na Sudu.

Čovjek koji je to sve smislio je zastupnik Nokie (ugledne svjetske telekom kompanije) za ovu balkansku kaljužu. U međuvremenu sam saznao da je supruga tog prevaranta sestra one braće Penava, Bandićevih kumova što grade zlatne WC-e.

Evo kako izgleda predstavnik Nokie za Hrvatsku, kako izgleda predstavnik Deutsche Telekoma to već znamo.

Strategija obrane je bila vrlo rizična i hrabra. Naime odlučili smo se do kraja braniti istinom. Puno je lakše bilo zauzeti stav da je posudbe bilo, ali da nije bilo prevare. Naša strategija da tvrdimo da ja nikada nisam vidio čovjeka koji mi je uplatio 770.000 kuna na račun je bila jako rizična jer to zvuči jako neuvjerljivo na sudu. Ipak Šerić & Šerić su se ponovno pokazali kao dobar izbor i tri put Š zasad pobjeđuje.

Nadopuna:

8. lipnja 2011. obavješten sam da je presuda Općinskog suda postala pravomoćna.

Komentari

mislim da se na hrvatsko

mislim da se na hrvatsko sudstvo u medijima ustvari najviše viče zato što kako tako FUNKCIONIRA. s naglaskom na neovisno funkcionira

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

razmontiravanje Mudrice...

Papar, sve pet za ovo, super, itakdalje. no, ja ću bit zadovoljna tek kad razmontiraš Mudricu, tj. skineš ga s trona i po mogućnosti potrudiš da se institucije malo konkretnije s njim pozabave. e, to je nešto što bi hrvatiće veselilo...mislim, da krenemo, jelte, u ono što je napokon i dotur Ivela najavio još u kampanji - da vas podsjetim:

• Josipović predlaže procesuiranje 20 najgorih cases privatizacije ali i ratnog profiterstva te oduzimanje protuzakonito stečene imovine.

• Predlaže i oporezivanje nesrazmjerne imovinske koristi stečene u privatizaciji

(valjda bi Mudri spadao u ovu drugu kategoriju?)

p.s. nemam sad vremena tražit onu njegovu genijalnu izjavu gdje, na pitanje novinara, kako bi se odabralo tih dvajst worst cases hapanja, Ivela kaže, pa možda da se ždrijebom izvuku, zamislite da jedan pravnik da tako nešto predlaže, LOL, LOL and LOL

CC

Tko je glasao

Ovo je jedna od stavki koja

Ovo je jedna od stavki koja može poslužiti kao ocjena vjerodostojnosti mojih navoda. Tko će je kako procijeniti njegova stvar. Ja ovu činjenicu ne prešućujem i ova činjenica nema nikakve veze s drugim postupcima.

Dakle sud je nakon desetak ročišta zauzeo stajalište da predstavnici Nokie i Panasonica lažu, a da ja govorim istinu koliko god ta istina na prvu loptu zvučala neuvjerljivo.

Što će sud ustanoviti kad se jednog dana tamo nađemo Ivica Mudrinić, Gašper Gaćina, Božidar Poldrugač i ja morati ćemo još neko vrijeme pričekati.

Tko je glasao

bravo Papre!

smatram apsurdnim komentar na nečije oslobođenje od lažne optužbe "sve je to super, ali ja nisam zadovoljna.." - bez uvrede, ali jesi li ti u ovom trenutku uopće bitna?

svakako je tema koju spominješ vrijedna komentiranja, ali cinizam, neozbiljnost i pristranost toliko pršti iz tvog teksta pa opet ispada da se radi o tebi i problemu koji ti imaš - pa ponavljam, bez uvrede, jesi li ti u ovom trenutku uopće bitna?

konačno, baš zato što je tema vrijedna komentiranja - slažem se s tobom. odlično bi bilo kada bi se bar 20 najvećih (ili već nekakvih velikih) slučajeva procesuiralo. sjećam se te izjave Josipovića i s njome se slažem. sumnjam da mu njegove ovlasti omogućuju takvo što, ali imajući na umu Josipovićevu alternativu (Bandić??) stojim iza odabira predsjednika i te njegove lijepe želje. baš lijepe želje, ne vidim to kao ništa drugo i kao ništa negativno. ovo s ždrijebom se i meni čini da je bilo rečeno, ali to je očita šala. ne treba biti toliko ciničan da se nečije šale prikazuju kao nekakvi argumenti.

sad sam 10ak minuta tražio i nisam uspio pronaći tu izjavu. eh. netko drugi, vjerujem, hoće.

Tko je glasao

joj daj stanivuk...

..skalmaj se malo, naravno da ja nisam bitna, veze nemam s tim itd. uvod je samo ležeran, ništa više, iz avijona se to vidi (jasno, onome tko uopće želi gledat); dalje, pristranost??? da, pa ako baš hoćeš, NARAVNO da podržavam borbu Papra ...baš kao i mnogi drugi. jer, znaš, treba za to imat ipak i malo muda (s obzirom da je Papar istupao i javno, itd.)..
tak da ne kompliciraj tamo gdje tome zbilja nema mjesta..
.
a što se tiče Josipovića, ti doista misliš da je on (s tim ždrijebom) htio biti duhovit? gledaj, ne čini mi se (do sada barem) da je Josipović tip sklon neobaveznoj zajebanciji i humoru (kao recimo, ja)...kao predsjednik - a POSEBICE kod tako važne teme o kriminalu u pretvorbi - ipak ne bi smio...glede ovlasti, naravno da to nije u njegovoj ingerenciji ali može potaknut stvar na nekoliko načina (sve jasno piše u Ustavu); en plus, ako ne može, pa što je onda uopće to spominjao? ajd ti sad, ovak' pametan, odgovori.
glede, njegovih izjava, imam sve, ali apsolutno sve pod fajlom Dotur Ivela...no, , sad kad si me već tako "s visoka" nagazio (a neutemeljeno) možda bolje da ih sam potražiš :))

p.s. inače, naravno da je Ivela bolji od Bandića, samo u onom dijelu što je obrazovan i pristojan...a to je - s obzirom što smo morali trpjeti punih 10 godina - ipak veliki dobitak za RH.

CC

Tko je glasao

Ovo je maksimum što se iz

Ovo je maksimum što se iz ovog predmeta moglo izvući. Nije se sudilo onima koji su mene oštetili nego su oni optužili mene da sam ja prevario njih. Tu je presuđeno da ja nikoga nisam prevario (presuda to na dugačko i na široko objašnjava, sve se analizira gdje je završio novac, kako je utrošen...). No sudac je otišao i dalje te obrazložio da u cijelosti vjeruje u moju obranu, a da privatni tužitelj ne govori istinu.

To je maksimum. Recimo neki dokazi i moja pitanja su bila zabranjena jer bi se njima Vinko Pinezić koji je svjedočio izvrgnuo sramoti ili opasnosti od kaznenog progona. Svjedok je lijepo pitao sudca da li je dužan odgovoriti na to pitanje, sudac je rekao ne i to je to.

Predmet drugog postupka će biti jesu li oni mene, tko od njih i kako prevarili.

Tko je glasao

Dobro je da si ovo objavio.

Dobro je da si ovo objavio. Neka bude kao primjer svima ostalima da se ne daju zaje... i da se bore za sebe. I ovi koji rade za radno mjesto, a ne za plaću - što čekate? Tužite! Sjedajte na imovinu!

Bravo Papar, čestitam!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci