Tagovi

PAPA Franjo na "pupku svijeta" (II)

(povezano s prethodnim dvnevnikom, na istu temu)...................
Položaj katolika zadnjih se desetljeća rapidno pogoršava u Egiptu, Libanonu, Siriji, dok žive i rade u Jordanu pod manjim pritiskom nego u spomenutim državama. I u samom Izraelu i u Jeruzalemu opada broj katolika, iz raznoraznih razloga. Međutim, ne opada broj hodočasnika u Izrael, i katolici iz raznih dijelova svijeta brojniji su u Izraelu u prva četiri mjeseca u odnosu na prva četiri mjeseca 2013. čak za 13 posto…Papa Franjo pridružio se na najbolji mogući način rijeci katoličkih i drugih hodočasnika u Izraelu i u ponedjeljak njegovo je hodočašće kulminiralo upečatljivim događanjima po kojima će se dugo pamtiti ovaj posjet Jeruzalemu i Svetoj zemlji. Pomno su birana mjesta na pupku svijeta i svakako da je pojavljivanje na njima probuđivalo veliki naboj emocija ne samo u pratnji Pape nego i u onima koji su imali privilegij biti s Papom u društvu ovaj ponedjeljak.
Zid plača, ostatak Drugog hrama koji je razoren od Rimljana 71. godine naše ere zid je koji je drugačije simbolike od aktualnog zida koji dijeli Izrael od Zapadne obale i Gaze. Možda ovo papino kretanje od zida do Zida i pokušaji promicanja mira najbolje ilustrira jedan židovski vic:
CNN-ova novinarka je čula za jednog starog Židova koji je zadnjih šezdeset godina molio svaki dan dva puta dnevno na Zapadnom zidu – Zidu plača, te ga je odlučila posjetiti i napisati članak o njegovom iskustvu. Gledala ga je nekih 45 minuta kako moli. Kad je završio i krenuo nazad, prišla mu je i zatražila intervju.
“Oprostite, ja sam Rebecca Smith, CNN. Kako se zovete?”
“Morris Feinberg”, odgovorio je stari Židov.
“Gospodine, koliko dugo dolazite i molite na Zapadnom zidu?”
„Šezdeset godina!”
“Šezdeset godina, to je zadivljujuće, a za što molite?
„Molim za mir među kršćanima, židovima i muslimanima. Molim za prestanak mržnje i ratova. Molim da djeca odrastu u odgovorne zrele osobe i da vole svoje bližnje.”
“I kako se osjećate nakon šezdeset godina?”
“Kao da govorim zidu…!“
I pred Zidom plača Papa nije mogao a da ne pročita poruku koju je ispisao na papiru koji se po tradiciji ostavlja u utorima između kamenih gromada Zida plača, kao želja hodočasnika:
MIR BLIŽI ILI DALJI?
Dodajem i nešto osobno: godine 1971. imao sam priliku poruku na ceduljici vrlo slična sadržaja, ostaviti na Zidu plača, i danas 43 godine poslije teško je odgovoriti da li je mir na Bliskom istoku bliže ili dalje nego tada.
Posjet pokazuju Papine dobre namjere, a sigurno je da i susret Svetog oca koji i dalje budi nade propovijedajući ljubav i skromnost. i široko cijenjenog Shimona Peresa, legende ne samo izraelske politike, može uroditi dalekosežnim odlukama ne samo a vjernike, nego i za ovaj duboko podijeljeni i krizama uzdrmani svijet. Obojicu valja nam promatrati kao humaniste, gdje Sveti otac uređuje Vatikan ne samo kao moćnu crkvenu instituciju koja vapi za reformama nego vjeru posreduje kao djelatnu i blagotvornu, i gdje Shimon Peres djeluje pomirujuće i biva kao iskusna, svestrana starina toplo priman od Kine preko Vatikana do Norveške. Otvorenih pitanja između Izraela i Svete stolice ne manjka, a starima dodana su i neka nova. Kolega Inoslav Bešker, pronalazim, pobrojao ih je i sistematizirao još 2009., i pet godina poslije posjete pape Benedikta XVI Izraelu, mogu ih samo ponoviti: „Izraelsko-vatikanski pregovori o imutku Katoličke crkve u Izraelu traju 10 godina bez ishoda(dodajmo još pet godina, napomena Lj.R.W.) Sveta Stolica se nada da će katolicima biti vraćene oduzete crkve i da će crkvene ustanove biti oproštene poreza. Izraelski predsjednik Shimon Peres sugerirao je svojoj Vladi da Svetoj Stolici dâ na upravu šest kršćanskih svetišta (Crkvu Navještenja u Nazaretu, Dvoranu Posljednje večere na Sionu, Getsemani, brdo Tabor, te Crkvu umnažanja kruha i riba; Crkva Svetog groba već je u kršćanskim rukama… „

OTVORITI KONAČNO ARHIV VATIKANA
Posjet poglavara Rimokatoličke crkve Jeruzalemu ovog vikenda daje novu nadu aktivistima, od kojih su neki bliski prijatelji sa papom Franjom, koji vjeruju da bi on mogao iskoristiti ovu priliku da otvori tajne dokumente Vatikana iz vremena Holokausta. Među njima je Efraim Zuroff, glavni lovac na naciste Centra Simon Wiesenthal i direktor njegove jeruzalemske ispostave.Zurrof je izjavio za Guardian: „Davanje punog pristupa vatikanskom arhivu iz vremena Holokausta bi bio vrlo važan korak u olakšavanju istinitih procjena nekoliko pitanja, među njima i to što je Vatikan znao o Holokaustu i kada su dobili tu informaciju“.
Iako je Vatikan prije mnogo godina najavio dugački vremenski period za oslobađanje dokumenata, vjeruje se da bi papa Franjo sada mogu ubrzati taj proces kao gest dobre volje prema Židovima u svijetu. On je izrazio podršku inicijativi za objavljivanje dokumenata pre nego što je izabran za papu..
Abraham Skorka, argentinski rabin koji je dugogodišnji papin prijatelj i koji ga prati na turneji po Svetoj zemlju ovog vikenda, tvrdi da ima čvrsto njegovo obećanje da će otvoriti dokumente istraživačima. I taj rabin i argentinski musliman koji prate papu na putovanju pred Zidom plača našli su se u zagrljalju.
Papa Franjo zaustavio se i kod spomenika žrtvama palestinskog terorizma, nedvojbeno se protiveći teroru čije su žrtve slučajni i nevini civili, pa i djeca.
Svakako najdirljivija je bila molitva i poruka iz Dvorane sjećanja Yad Vashema gdje je Papa skrušeno poljubio ruke preživjelima Holokausta. On, kojem mnogi ljube ruke, poljubio je ruke preživjelim logorašima i time gestom brandtovski se poklonio žrtvama Šoa, i ma koliko bilo u tom činu možda i političkog marketinga, taj čin kao i posjet grobu osnivača cionizma, Theodoru Herzlu, nedvojbeno pokazuju Papu Franju kao onoga koji zna koliko mu je stalo do Jeruzalema i Izraela te Židova kao starije braće. Palestinci su razočarani posjetom Cionu i grobu Theodora Herzla, međutim valja u vezi – Yad Vashem- grob Theodora Herzla vidjeti više simbolike osim davanja legitimiteta jednom nacionalnom pokretu za osnivanje države: naime, hipotetski se može pitati koliko bi milijuna Židova bilo spašeno da je postojao EREC IZRAEL 1933. kada su počeli masovni progoni Židova u Njemačkoj, kasnije kulminirajući u akcijama „konačnog rješenja“ tzv. židovskog pitanja??
Što su razgovarali i zaključili Papa Franjo i njegovi domaćini, predsjednik Peres i premijer Netanyahu, još će neko vrijeme ostati tajna. No, svakako da stanje u Ukrajini iako se izravno ne tiče ni Vatikana ni Izraela, neće ostati po strani kao tema razgovora, isto kao i odnosi Izraela i Evropske unije, pa i sa USA, koji nisu na zavidnoj visini. U svakom slučaju podrška Vatikana i Svetog oca Izraelu, može samo pomoći da se Izrael više i bolje integrira ne samo u bliskoistočnu regiju, nego još kvalitetnije pozicionira u međunarodnoj zajednici. Izrael je zemlja koja pokazuje demokratsku stabilnost, deveta je po vojnoj snazi u svijetu, četvrta po snazi zrakoplovstva i takva, sa ekonomijom u ekspanziji, jamči i jamčiti će ubuduće siguran pristup svetim mjestima, dok nema jamstva da će tako biti u slučaju da su pod kontrolom palestinskih vlasti, pogotovo što je Mahmud Abas ušao u svojevrsni savez s ekstremističkim Hamasom. Voljeli mi Izrael ili ne on ostaje branitelj ne samo židovstva već i kršćanstva, kao jedna od najisturenijih država zapadnog svijeta, na vrlo osjetljivom geopolitičkom položaju. Ostaviti ga samog u nepovoljnom međunarodnom i posebno, vojnom okruženju značilo bi ugroziti same temelje judeo-kršćanske civilizacije i vrlo je vjerojatno da su to spoznaje i pape Franje i Vatikana, nezaobilaznih činitelja međunarodnih odnosa danas u svijetu. gdje vjera, bilo koja, ne smije biti instrumentalizirana u grube političke svrhe.
NASTAVAK PREGOVORA MOŽDA OD EPOHALNOG ZNAČAJA
Svaki doprinos ponovnom uspostavljanju pregovora između izraelskih vlasti i vlasti u Palestionskim autonomnim područjima se računa. Ti su pregovori prekinuti prije nekoliko tjedana i njihovo oživljavanje iako trenutno nema velike šanse obnoviti ih, možda su od epohalnogg značaja. Poticaji od hrabrog Pape stoga imaju u ovom trenutku posebnu važnost jer i deset godina mukotrpnih pregovora sukobljenih strana bolje je nego, primjerice, šest dana rata!
Stoga i ovaj posjet pape Franje, kao jedan u nizu od valja pozdraviti, u nadi da nakon 66 godina od osnutka, i nakon čak pet ratova (za oslobođenje 1948/9,, rat u vezi Sueske krize, 1956. šestodnevni rat 1967., jomkipurski rat 1973, te libanonski rat 1982.) Bliski istok nije doživio rat Izraela i arapskih zemalja 32 godine i za vjerovati je da će papin posjet produžiti razdoblje mira i pridonijeti da SHALOM, mir, postupno obuhvati sve veći dio Bliskog i Srednjeg istoka. Naravno, u tom okviru nezaobilazno je i pitanje „nukleokausta“ odnosno odnosi Izraela i Irana koji ostaju kamen spoticanja za mnoge u međunarodnoj zajednici.
Stoga Papi Franji koji je krajem ovog svibnja, za koji mjesec kažu da je najljepše boraviti u Izraelu, uzburkao duhove na Bliskom istoku svaka čast i poruka poštovanja: MIR i DOBRO najbolje pronose i katoličku i židovsku, i sve druge vjere.
SCHALOM, SELAM ALEJKUM I AMEN!
(26. 05. 2014. navečer)

Napomena: Ovaj tekst objavljen je jučer na portalu www.tacno.net. Molim ovdje bez komentara koji predstavljaju atak na moju osobu, dakle, molim bez komentara "ad hominem"! Svi takvi upisi posebno oni gdje se atakira na moju nacionalnu i vjersku pripadnost bit će označeni spamom!

Komentari

@Ljubo, @Ljubo, @Ljubo,

@Ljubo, @Ljubo, @Ljubo, @Ljubo, @Ljubo, @Ljubo, @Ljubo, @Ljubo, @Ljubo, @Ljubo, @Ljubo, @Ljubo, @Ljubo, @Ljubo, @Ljubo, @Ljubo, @Ljubo, @Ljubo, @Ljubo, @Ljubo, @Ljubo, @Ljubo, @Ljubo, @Ljubo, @Ljubo, @Ljubo, @Ljubo, @Ljubo, @Ljubo, @Ljubo, evo ti još jedan moj upis za zarolavanje!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Apokalipsa

Apokalipsa je nesto, sto Zrakomlat potvrdjuje, nema morala, nema religije, laz je cool i metoda unistavanja "zla". Novac, uspjeh, cariera, biti prvi, prime minister, predsjednik EU komisije, zar smo do tog dosli i pored sunca i oblaka i dobrote. Papa, da tako se pozdravljamo u Becu. Dosli su zrakomlati a odletjeli zuravli.
Amen

Tko je glasao

@vladimirar

Nažalost, zrakomlatala su daleko od pojma i djela po kršćanskim uzorima - oni gledaju svoju slavensku braću preko ciljnika i njima je MIR daleko, njima je DOBRO DJELO superdaleko, to su snage mraka i nereda! Ovaj konkrerno došao iz Njemačke devedesetih, premazan svim mastima, poput mušice ili komarca zalijeće se, zuji, zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz na moju personu, kao omađijan...
Najbolje reći: šššššššššššššššš, zrakomlatalo! Jedi male biskvite! Ha, ha.... (Vladimire, da bi skužio o čemu se radi kada se spominju "mali biskviti" trebao bi biti upućen u ove najnovije svinjarije u Hrvatskoj, vezano za obračun u SDP-eu, i vezano, za propast hrvatske ekonominje! Naime, zrakomlatalo je is sfere malih biskvita, i velikih opsesija! Za njega nema niti će biti Pape Franje i Papinih poruka, najbolje, prekrižiti ga kao što sam odavno učinio! Ššššššššššššš, zrakomlatalo, šššššššššššššššššššššššš!).
Da, "zrakomlatalo" je iz predpokaliptičkih vremena!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Skvikiju i Zrakinlatu

Obicno spijuni nemaju djecu. Sin hyperbolni sinh(y) ubijeni i onaj koji ce to biti sinh+x) =e*e-
sinh(z)= (e**z - e**-z)/2

Tko je glasao

"Obicno spijuni nemaju djecu"

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Ljubo nemoj se srditi

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

http://www.youtube.com/watch?v=l_kAkzolnq0

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

http://www.youtube.com/watch?v=l_kAkzolnq0

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

@Ljubo napisao si čitave

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

@zrakomlatalo

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@Ljubo i NO COMMENT je

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci