Tagovi

PAPA Franjo na "pupku svijeta" ( I )

U petak prošli tjedan je avion talijanske zrakoplovne kompanije sletio u Jordan dovezavši u posjet vrlo značajne goste Jordanu, Palestinskom autonomnom području i Izraelu, odnosno Svetoj zemlji. Susret kulminira danas, u ponedjeljak obilaskom obilaskom Jeruzalema, svetog grada, tog nezaobilaznog „pupka svijeta“, za veliku većinu Izraelaca i Židova „vječnog i nedjeljivog grada“. Dakle, papa Franjo stiže iz „vječnog grada Rima“ u „vječni Jeruzalem“ oko kojega se vode stoljećima borbe, od kojih su najspektakularniji bili „križarski ratovi“.
PRIJE SVEGA, IPAK, U MISIJI MIRA
Službeno, razlog posjeta Pape Franje, „pape siromašnih“, je njegov pokušaj približavanja braći kršćanima pravoslavne vjere i susret s njihovim velikodostojnicima odnosno snaženje dijaloga Zapadne i Istočne crkve. Iako se naglašava vjerski karakter posjete pape Franje Bliskom istoku, posebno Izraelu, samo odvajanje posjete Izraelu i palestinskom autonomnom području ukazuje i na politički značaj posjeta. Pokazalo se to i u nedjelju kada su svjetske agencije prenijele zamalo senzacionalnu vijest: „Papa u Tel Avivu: I Palestinci imaju pravo na suverenu domovinu“ Međutim, ako se prate stavovi Vatikana prema bliskoistočnom sukobu i pravima Palestinaca Papa je samo još jednom pozvao čelnike obiju strana da nađu miroljubivo rješenje sukoba koji traje duže od stoljeća.
Bez obzira na pojedina sumnjala i iz židovskog svijeta, Židovi su s velikim uvažavanjem primili izbor argentinskog kardinala za Papu, posebno strepeći da se ne izabere neki od kardinala Latinske Amerike koji ne skrivaju svoje podozrenje spram Židova i Izraela. Kada je obznanjeno da je za Papu izabran kardinal Bergolio kojem ranije za knjigu predgovor piše rabin Abraham Skorka, povezan sa kardinalom bliskim prijateljskim vezama, židovski svijet i Izrael primili su tu vijest kao znak da imaju otvorena vrata u Vatikanu, ali, naravno, i prijatelja Izraela koji je dobro došao u Izrael.
Kako se radi o pitanjima vjere, gdje je prisutno manje ili više fanatizma, zamalo jednako u svakoj vjeri, Micky Rosenfeld, stameni sigurnjak Izraela (šef inspektor izraelske policije, njen glasnogovornik, antiteroristička zvijezda, lica holivudskog glumca), ima pune ruke posla, da zajedno sa svim sigurnosnim službama, ali i sa građanima - Izraelcima, osigura Papi siguran i ugodan boravak, tim više, što ovaj Papa, sklon iznenađenjima, očigledno ne vjeruje u postojanje luđaka, fanatika, terorista i inih persona i grupa kojima je više do kaosa, nego do mira u svijetu. Ovaj Papa po mnogočemu specifičan, probudio je nadu da i Crkva može biti bolja tj. humanija a vjera ne samo opijum za narod i zbir ceremonija nego i djelatnost s vrijednim biblijskim porukama koje znače prije svega mir, i miroljubivo rješavanje sporova ali i minimum blagostanja za sve kao podlogu za očuvanje mira.
Poglavar Katoličke Crkve u međunarodnu je zračnu luku Tel Aviv doputovao jordanskim vojnim helikopterom iz grada Betlehema. To je peti Papa koji u svom pontifikatu, računajući Pape od 1961. obavezno posjećuje Izrael odnosno Svetu zemlju. Ovaj puta su Papu Franju dočekali izraelski predsjednik Shimon Peres, koji je već ranije bio u Vatikanu nakon ustoličenja novog Pape, i premijer Benjamin Netanyahu, a među prisutnima su bili i visoki oporbeni dužnosnici i vojni časnici.
"Pozivam sve odgovorne da daju sve od sebe", kazao je pozvavši čelnike obiju strana u izraelsko-palestinskom sukobu da još jedanput pokušaju postići mirovno rješenje. "Stalno treba težiti za dijalogom, izmirenjem i mirom - odvažno i neumorno. Drugoga puta jednostavno nema", kazao je Sveti otac i pokazao da slijedi Princa mira, kako se ponekad naziva Isusa Krista.
PRAVO IZRAELA NA POSTOJANJE, PRAVA PALESTINACA NA DRŽAVU
"Pravo Izraela na postojanje i prosperitet u miru i sigurnosti unutar međunarodno priznatih granica mora biti univerzalno priznato, no istodobno i Palestinci moraju imati jednako pravo na suverenu domovinu...., na dostojanstven život i na slobodu kretanja", kazao je papa Franjo. I ovom stavu nema novosti, diplomatski je to stav poštovanja Izraela kao zemlje domaćina ali i priznanja palestinskih aspiracija za državom te ujedno i znak uvažavanja muslimansko-arapskog svijeta.
Palestinski predsjednik Mahmud Abas prihvatio je Papin poziv da doputuje u posjet Vatikanu, upućen u nedjelju njemu i izraelskom predsjedniku Shimonu Peresu. 6. lipnja palestinski će čelnik otputovati u posjet Svetoj Stolici, a nešto kasnije iz izraelskih izvora stigla je vijest da poziv prihvaća i Shimon Peres! Iako u prvi mah ovo se može tumačiti kao veliko postignuće Pape od molitve za mir u Vatikanu ne treba očekivati spektakularne rezultate, trojni susret u domu Pape bit će simboličan, i pokazat će dobru volju sudionika susreta, no „dvije države rješenje“ moguće je kada se ispune uvjeti za proglašenje neovisne države Palestine, a o tim uvjetima sam već pisao u članku nabrajajući uvjete i mogućnosti osnivanja palestinske države, u vrijeme glasovanja o Rezoluciji u općoj skupštini UN.
Naravno, za dugoročni sporazum o miru valja se i moliti, no na tom putu valja se držati i nekih preduvjeta, i mada se znalo da je nemoguće da posjet prođe isključivo kao vjerska misija, već sami nastupi Svetog oca i Mahmuda Abasa u Betlehemu, pokazali su disonontne tonove. Naime, Palestinci su iskoristili misu na kojoj se okupilo desetak tisuća katoličkih vjernika kako bi iskazao nacionale aspiracije. Nacionalistički i vjerski lideri su se umiješali, mnogi muslimani, i odaslane su od palestinske strane čisto političke poruke, odnosno Izrael je optužen za rušenje džamija, crkava itd.
POSLJEDNJA VEČERA - DAVIDOV GROB
Da posjet ne prolazi bez drugih trzavica svjedoči i to da je uhapšeno 26 Izraelaca koji su demonstrirali zbog najavljene molitve Pape u dvorani gdje je održana tzv. Posljednja večera. Naime, na istom mjestu je po predaji grob kralja Davida i demonstranti smatraju da se katoličkom molitvom na tom mjestu oskrnavljuje Davidov grob.
Ponedjeljak je dan upravo obilaska Jeruzalema, „pupka svijeta“, u dijelu ulica Jeruzalema građanima je zabranjeno kretanja, grad i njegovi stanovnici žele Papi osigurati sigurnost, pa će Papa do džamije Al Axa, Zida plača i drugih mjesta stići kroz prilično pust grad! Što će reći u Jeruzalemu očekuje se s veliki zanimanjem, kao što je i cjelokupni posjet u žiži interesa domaće i svjetske javnosti.
(26. 05. 2014.)
Napomena: Ovaj tekst je objavljen na portalu www.tacno.net kao prvi dio analize. Slijedi drugi dio! MOLIM da se ispod ovog dnevnika ne upisuju komentari koji su napad "ad hominem". Svi takvi komentari i oni koji nemaju veze sa sadržajem dnevnika bit će označeni kao spam!

Komentari

@Ljubo, @Ljubo, @Ljubo,

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

@Ljubo, @Ljubo, @Ljubo,

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Celibat

Broj komentara na ovako vaznu temu, govori sto mislimo o Crkvi , o Papi , o svecenicima i redovnicima. 1994 nas je pitala profesorica njemackog sto mislimo o casnim sestrama.
Internacionlna grupa i samo negativno.
Tko moze zivjeti bez seksa.
Biti jaci od zivotinjskog nagona tj. Celibat znaci dovoljno vremena za ljude i Svemoguce.
Bez Celibata imali bismo siromasnijii svijet Prirodne i drustvene znanosti to danas potvrdjuju.
Neimati djecu znaci imati vremena za tudju djecu, u pozitivnom smislu. Vec ocekujem zlonamjerne komentare

Tko je glasao

"Tko moze zivjeti bez seksa"

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

@Ljubo dobro da si zarolao predhodni komentar!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Ciao zrakomlat

Na svojoj kozi sam iskusio koliko je cia prljava:evo dokaza. za takve kao ti zrakomlat kazemo dju bre

Tko je glasao

Vladimirar, Na svojoj kozi

Vladimirar,

Na svojoj kozi sam iskusio

Daj se saberi.

Kakve sad tvoja koza ima veze sa tvojim sex-om, ili ima.

Tko je glasao

Skviki, povuci ručnu.

Skviki, povuci ručnu.

Tko je glasao

Rebel, Jel ti to meni

Rebel,

Jel ti to meni prijetiš?

Tko je glasao

Naravno, s M54

Naravno, s M54

Tko je glasao

ahahaha

:)))))))))))

Naravno - smrću, otkazom i blokadom računa - zar se to ne vidi iz @Rebelovog komentara?

Tko je glasao

očekujem

ispriku od rebela za ovaj podmukli adhominem s ručnom.

Tko je glasao

@Skviki ne treba uzeti sve za

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Zrakomlat, Iskreno rečeno, ja

Zrakomlat,

Iskreno rečeno, ja ti njega ni nemogu tak pratit.
On malo o matematici, pa o celibatu, pa o sex-u, CIA, židovi i još puno toga, a Ljubo nije niš drukčiji.

Neznam, kad mi dojdemo u njihove godine, možda bumo i mi takvi.

Tko je glasao

@Skviki

Bi li ti, domoljube veliki, konačno naučio nešto od Hrvatskog pravopisa? Zašto pišeš "židovi" a ne "Židovi"?? Židovi su pojam i za NACINALITET i za VJERU! A kako se imena nacija pišu velikim početnim slovom, molim da tako i postupiš! Ima samo desetak iznimaka, a ovo tvoje nije iznimak!(kada se izričito misli na židovsku vjeru!).

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Pravoslavna Crkva

takodje cijeni celibat. Njihovi paroci se mogu zeniti,ali za vise funkcije traze celibat.

Tko je glasao

Gandhi

je nakon 40 takodje zivio celibat, a njihove Kulture imaju puno zajednickog sa Islamom.

Tko je glasao

@vladimirar štancaš sve spam

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

na neki način

ljubo,

papa je stao i pomolio se ispred zida plača
dvaput

izrael nije u ratu s nijednom arapskom niti muslimanskom zemljom

EU koja obuhvaća i izrael i palestinu
nije nemoguća

luka

Tko je glasao

@luka

Slijedi drugi dio analize, tu ćemo o Papi Franji pred Zidom plača!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Meni sve nesto vuce da treba

Meni sve nesto vuce da treba ukinut i Izrael i Palestinu i napraviti drzavu svih građana. Jer ove etnicki orjentirane drzave su po definiciji sovinsticke sto kompromitira ugled tih naroda.

Tko je glasao

@gale

Priznajem da ne razumijem sasvim tvoj upis! Hoćemo li onda ukinuti najmanje 150 država na svijetu, pa i i Hrvatsku??

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

mathe

Postoje u matematici redovi, i evo jednog skvikizrakomlatskvikizrakomlatskvikizrakomlat itd.
Naredba od gore: unistiti Ljubu i sve oko njega, metoda spaljene zemlje, neprijatelj nikada nespava, zrakomlata probude cim ima nesto od Weiss. Oni to jos zovu demokracija, rvacka demokracija. Koliko tu moze pomoci Papa i Islam i Talmud, volio bih da mogu

Tko je glasao

ln ili prirodni logaritam

Da se kolege matematicari ne uvrijede zbog primitivnog reda skvikizrakomlatskvikizrakomlat...
Evo jednog reda:
Summen einiger konvergerter Zahlenreihen
Sigma od k=1 do beskonacno 1 podijeljeno sa (k-1)! tj. 1 + 1/1! + 1/2! +1/3! +...= e
Vidite sad je taj e baza prirodnih logaritama tj.ln
Bez e i bez ln ne postoje rakete ni cfd ni visa matematika
n! Se zove fakultet broja n inpr. Za 5 je 5!=1×2×3×4×5
Nadam se zrakomlatu da si razumio
Es folgt die Vorsetzung
MfG
Di v.rosic
Die Fehler sind klar da, absichtlich

Tko je glasao

ln ili prirodni logaritam

Da se kolege matematicari ne uvrijede zbog primitivnog reda skvikizrakomlatskvikizrakomlat...
Evo jednog reda:
Summen einiger konvergerter Zahlenreihen
Sigma od k=1 do beskonacno 1 podijeljeno sa (k-1)! tj. 1 + 1/1! + 1/2! +1/3! +...= e
Vidite sad je taj e baza prirodnih logaritama tj.ln
Bez e i bez ln ne postoje rakete ni cfd ni visa matematika
n! Se zove fakultet broja n inpr. Za 5 je 5!=1×2×3×4×5
Nadam se zrakomlatu da si razumio
Es folgt die Vorsetzung
MfG
Di v.rosic
Die Fehler sind klar da, absichtlich

Tko je glasao

Omega

Jedan kratki izlet u svijet projektila, Kalasnjikov.Da li sveti ljudi i o tom nesto znaju.
Projektil se u kalasnjikovu okrece brzinom omega u radijanima u sekundi. Zarobite neprijatelja i pucate mu u oko ili u chello.
Kojom brzinom ulazi metak u oko a kojom izlazi. Plin ima odredjeni tlak u N/mxm ili Pascal
Eto zrakomlat ako pozelis da nekoga ubijes, da ti se nadje.
Da o grad tog plinskog polja ne tumacimo.utipkas cfd i naucis o Klimi i Kalasnjikovu.

Tko je glasao

@Ljubo jadniče ako brišeš odgovor briši i pitanje

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Zarobite neprijatelja i pucate mu u oko ili u chello

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Munja

Skviki Vi ste malo stariji, ali ce Vam zrakomlat ovo potvrditi,
Naime kad uplite prekidac za struju kad potece struja
U prvoj nanosekundi ili u drugoj.
Naime postoje diagrami u amperima i vremenu.
Zato se pazite od groma.Svaki put , kad pogodi u vrh crkve ing mjere jacinu i napon ovisno o vremenu t.
Sretno

Tko je glasao

Vladimirar, Neče grom u

Vladimirar,

Neče grom u ljubičice, on se drži onih koji puno prijete.

Nego kad se baš tolko baviš matematikom i prodaješ nama tvoje znanje iz te iste.

Imaš cijev od 1m u kvadratu. U nju moraš staviti 5 okrugle cijevi, bez da ima lufta.
Koji je promjer tih istih.

Tko je glasao

@Skviki ne spominji cijev!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

e

Nato i cia imaju one,koji ovo razumiju i nerazumiju,kao skviki i zrakomkat:
Die *eulersche Zahl* e = 2,718281828459045235... (benannt nach dem Schweizer Mathematiker
 Leonhard Euler
) ist eine irrationale
 und sogartranszendente
 reelle Zahl
.
Sie ist die Basis
 des natürlichen Logarithmus
 und der (natürlichen)Exponentialfunktion
. Diese (spezielle) Exponentialfunktion wird aufgrund dieser Beziehung zur Zahl e häufig kurz e-Funktion
 genannt.

Tko je glasao

@vladimirar umjesto tvog

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Sova(Eule)

je zato symbol mudrosti, koju posjeduju 2 Pape, Rabini i Pravoslavna Crkva. Vecina ih imaju nekoliko doktorata i ne govore samo Njemacki;Kao nasi mudraci skviki i zrakomkat

Tko je glasao

@vladimirar sada vidim da je

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao
Tko je glasao

@vladimirar jalušnost i

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Jalusnost

Volio bih da znam sto je to. Placam unaprijes:
Die Divergenz ist ein skalares Feld, das die Quellendichte in jedem Punkt angibt.
div V (P) = lim .... eto ne moze se ni napisat bez alata
Autor Hans Jocheb Bartsch
Kleine Formelnsammlung Mathematik

Tko je glasao

"Jalusnost Volio bih da znam sto je to"

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci