Tagovi

PAMETNI ZNAJU ČEMU SLUŽI OBRAZOVANJE

Kada je Barac Obama pobijedio na izborima i postao američki predsjednik u svom je inauguralnom govoru naglasio smjerove u kojima kani ići njegova administracija, a sve u cilju poboljšanja stanja nacije. Tom je prilkom spomenuo obrazovanje kao uvjet prosperiteta zemlje. Spominjao je i zdravstveni sustav koji mora biti dostupan svakome, održivi razvoj i važnost ekologije, okončanje skupih ratova, ukidenje Guantanama...
Nakon dvije godine, kada je svjetska kriza dobrano zatresla i SAD, ponovno se obratio naciji! Moramo štedjeti, rekao je, ali sigurno nećemo štedjeti na zdravlju i OBRAZOVANJU: Na tome se ne smije štedjeti.
Hrvatska, godine gospodnje 2012. Održani su izbori, HDZ je otišao u oporbu, a na vlasti je Kukuriku koalicija koju su očajni građani izabrali ne bi li , koliko-toliko, posložila prioritete i krenula u nekom jasnijem pravcu.
Sinekure su se preraspodijelile, a ministar od obrazovanja bio je među posljednjima imenovan. Nije, valjda, da nitko nije htio tu poziciju. Ili nije bila toliko važna, kao npr. financije ili policija. I dok su se još prije izbora znali pojedini ministri, onaj od obrazovanja je ostao enigma do zadnjeg trenutka.
I eto, dopalo to mjesto Željka Jovanovića, ni krivog ni dužnog. Još jednog liječnika u nizu. Pomoćnici su indikativno posloženi. Za znanost, OK znanstvenik, ali i dvije gospođe od kojih je jedna doktorica šumarstva, a druga bivša pročelnica gradske uprave za odgoj i školstvo iz Koprivnice, plus zamjenica, saborska zastupnica i učiteljica Marija Lugarić.
E da, tu je još i ugledni, ali vremešni Petar Skansi za sport.
I, očito je, ljudi ne znaju odakle da počnu. Najprije su nešto petljali sa sportom i nogometnim savezom. Tu je, trenutno, utiha, ali je ministar u jučerašnjem intervjuu Novom listu naznačio pravce kojima će se u MZOS-u hoditi.
Prvo, srezat će se plaće i sve beneficije učiteljima, bagra bogataška. Nema prekovremenih, dodataka na staž, božićnica i regresa... Love nema, ali će se brinuti o kapitalnim investicijama, borbi protiv nasilja, darovitoj djeci, deficitarnim udžbenicima (?!) i, da, državna matura dobit će par milijunčića više. Ničim izazvana.
Treba podsjetiti ministra-namjernika da pametni štede, ali ne na - učiteljima. Naime, konferencija ministara obrazovanja europskih zemalja prije nepune dvije godine, upravo je podršku učiteljima u statusnom, ekonomskim i svakom drugom smislu stavila kao prioritet u obrazovanju.
Ionako potplaćeni, s nikad dostignutom osnovicom na razini prosječne plaće u RH, osiromašeni i poniženi, učitelji bi s veseljem trebali raditi na "zacrtanom".
Druga stvar koju je konferencija naglasila jest važnost participacije učitelja u donošenju odluka u obrazovnoj politici. Ministre, to bi imalo značiti da treba - pitati ljude! Kako im je, što im treba i kako bi se trebalo rješavati probleme!
Ali ne, čovjek će prčkati po sustavu u stilu ćorave koke. Niži službenici koji su ostali od prethodne HDZ-ovske garniture, postavljat će klipove i navoditi Resornoga ko` Super Maria . Dvorske, pardon, ministarske intrige, dosegnut će vrhunac i opet, bavit će se sami sobom.
Gospodine ministre, učinite ono što će vam jedino pomoći - otvorite široku javnu raspravu o viziji razvoja sustava obrazovanja u Hrvatskoj.
Dajte ljudima da govore... To je ono što ovoj zemlji kronično nedostaje - dijalog!
Monologa, naredbi i bahatosti puna nam je kapa!

Komentari

Politika kosilice novih "vrtlara"

Opet stara priča!
Umjesto prave analize i suzbijanja bespotrebnih troškova u prosvjeti, politika kosilice.

Štedjeti se može:

-najviše na "kapitalnim investicijama" koje se proizvode samo zbog forsiranja koristi pojedinih lobija- informatičkih i građevinskih, a ne stvarnih potreba i realnih mogućnosti društva (prosjački nastavnici s tabetima umjesto dnevnika, te poluprazne nove učionice i školske dvorane -stil prethodnika
A upravo "kapitalne investicije" žele zadržati, pod plaštom tobožnje brige za dobrobit djece i farse "država znanja", jer im trebaju za izvlačenje novca iz državnog Proračuna, za odabrane tvrtke.

-na ogromnoj prosvjetnoj birokraciji (NCVVO koja sama sebi izmišlja posao, od škole do njih samih).

-na ukidanju ručnoga ispravljanja testova državne mature, kojim se silnim troškovima podmićuje profesorski kadar, kako ne bi kritizirali manjkavosti iste (za dva dana ispravljanja, moguće je zaraditi pola mjesečne vlastite plaće, a tek troškovi putovanja, smještaja,...)

-ukidanjem održavanja državne mature u izbornim predmetima, a možda i u cjelini, jer nije ostvarila ništa od zacrtanoga, dok su potrebe djece za instrukcijama za državnu maturu , baš suprotno od onoga što su tvrdili, povećane, a ne smanjene u odnosu na prijamne ispite.

-na prekidu običaja "potajnoga zapošljavanja" zbog poslova oko državne mature, satnice i sindikalnih poslova (Po svakoj školi 3 sata tjedno priznaju smanjenje norme sindikalnome povjereniku, a odgovornome za provedbu državne mature daju smanjenje od 5 sati tjedno -25% od ukupne norme, dok satničaru to smanjenje ide do 5 sati tjedno).

U isto vrijeme škola je napučena kojekakvim "voditeljima smjena", tajnicima i ostalima. Voditelji bi mogli u sklopu svoga redovnoga posla, voditi poslove oko državne mature, praviti raspored (nema dodatnih oslobađanja od radnoga vremena ostalih nastavnika koji rade poslove satničara i povjerenika za državnu maturu), a tajnici bi mogli odrađivati druge poslove u sklopu svoga radnoga vremena, koje je toliko fleksibilno i pusto poslovima, da bi privatnik na 10 takvih mjesta zaposlio jednoga čovjeka i još mu napravio ugovor na nepuno radno vrijeme. Slično i za poslove čišćenja prostora škola i fakulteta.

- na vraćanju odnosa plaća ravnatelj-zaposlenici, prije pojave ministrice koja je to drastično promijenila, jer se namjeravala vratiti na ravnateljsko mjesto. Tako i tako taj posao je vrlo tražen, a sve menagerske sposobnosti ogledaju se u izvlačenju novca iz MZOŠ-a, ili lokalnih županijskih ureda.

-na udžbenicima koji imaju rok trajanja, kao da su pokvarljive konzerve

-na birokraciji i administraciji u samome MZOŠ-u, županijskim uredima za prosvjetu i drugim kojekakvim čudima osmišljenim za "točne statistike" o svemu i svačemu , prije ere kompjuterizacije, (tj. za puko uhljebljavanje).

A da se malo zagrabi u fakultetsku autonomiju svega i svačega, osim prava na autonomno izvlačenje novca iz proračuna za školovanje gomile bespotrebnih i odavno suvišnih kadrova, dok s druge strane autonomno ograničavaju obrazovanje deficitarnih kadrova (kažu "nemaju sredstava", .)))), bilo bi novca i za uštede, ali i za povećanje plaća podcijenjenim nastavnicima, koji su 2012. trebali po dogovoru s nekom vladom, neke godine, smanjiti svoje zaostajanje za ostalim državno financiranim službama.)))

Dok tržište ne može apsorbirati već izbačene "proizvode" tih fakulteta, ovi otvaraju o državnome trošku, podružnice za proizvodnju istih "proizvoda", bez obzira što studije pokazuju, kako ih na tržištima ne treba u sljedećim desetljećima!?

Nogometnim rječnikom: društvo plaća Maksimir, planira gradnje novih, opremanje istih, održavanje istih, a mamići jedini od toga imaju koristi.
Kvalitetni igrači, čije obuke skupo plaćamo, mogu odlaziti van, bez ikakve naknade i prepreka istome.

Ovakvu politiku u prosvjeti može se slikovito opisati: kao košnju kosilice u pretvaranje vrta u livadu, zbog korova među gredicama.

A "vrtlari" su obećali kako će vrt okopavati, a ne kositi redom, da bi razvijali "kapitalne investicije", poput investicija "otpuštenih vrtlara".

Tko je glasao
Tko je glasao

Haso: Mujo znaš li razliku

Haso: Mujo znaš li razliku između besplatno i džaba?
Mujo: ne znam.
Haso: e pa ovako, u školu si iš'o besplatno ali džaba!

Kitz

Tko je glasao

Državne potpore u Hrvatskoj u

Državne potpore u Hrvatskoj u 2010. godini iznosile su 9,4 milijarde kuna, što je rast od 8 posto u odnosu na godinu prije, udio potpora u BDP-u bio je 2,8 posto, a prosječni iznos državne potpore po zaposlenom je s oko 6.000 kuna u 2009. u 2010. godini povećan na oko 6.800 kuna.
U strukturi potpora, sektorske potpore iznose 4,1 milijardi kuna (44,2 posto), potpore poljoprivredi i ribarstvu su 4 milijarde kuna (42,7 posto), a potpore za horizontalne ciljeve (regionalni razvoj, malo i srednje poduzetništvo, istraživanje i razvoj, zapošljavanje) ukupno su bile 1,2 milijarde kuna ili 13,1 posto.
U okviru dodijeljenih sredstava za sektorske potpore u 2010. se najviše izdvajalo za sektor prometa, 1,5 milijardi kuna, pri čemu je riječ o državnim potporama kojima se pomaže poslovanje trgovačkih društava kao što su Hrvatske željeznice za koje je izdvojeno oko 850 milijuna kuna, ili potpore Croatia Airlinesu preko 280 milijuna kuna i Jadroliniji preko 300 milijuna kuna. Nadalje, za brodogradnju je izdvojeno 1,2 milijarde kuna, a za radiotelevizijsko emitiranje (HRT) 1,18 milijarde kuna.
Izvješće, stoga, navode iz Agencije, pokazuje da u Hrvatskoj i dalje dominira naslijeđeni sustav potpora kojim se najveći dio sredstava za potpore još uvijek usmjerava na specifične sektore poput poljoprivrede i prometa, brodogradnju, te za obavljanje usluga od općeg interesa, kako u nekim prometnim sektorima (pomorski linijski promet, zračni promet), tako i u slučaju javne televizije.
za regionalne potpore izdvojeno je 309,2 milijuna kuna, za istraživanje i razvoj i inovacije oko 168 milijuna kuna, male i srednje poduzetnike oko 171 milijun kuna, za zapošljavanje 93 milijuna,
A za koga nema ovih dana?
Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) utvrdila je da financijska konstrukcija provedbe projekta Inkubacijski centar za bioznanosti (Biocentar) ne sadrži državne potpore.
Projekt će sa 16,3 mil. eura financirati EU, a RH će sudjelovati sa 2,4 mil. eura. Centar bi trebao biti namijenjen malim i srednjim poduzetnicima koji se bave istraživanjem iz bioznanosti. Dovršetak gradnje predviđen je za kraj 2013. Potencijalno postojanje potpora AZTN je razmatrao na tri razine kod vlasnika, upravitelja te kod krajnjih korisnika.

Tko je glasao

tresla se brda, rodio se piš...

Baš na ovim stranicama se izrazito raspravljalo o novom ministru znanosti...

Iskreno - moram priznati da mi je dosadašnji pristup Kukuriku koalicije tom području - možda najhladniji tuš. Znam da su sada financije na prvom mjestu. Također znam da vjerojatno postoji dogovor na razini vlade da nitko u svom resoru ne ide sada s nečim radikalnim, dok ne prođe par "rezanja" - ali gorak okus ipak ostaje.

Tko je glasao

Tko je malo pažljivije pratio

Tko je malo pažljivije pratio postizborno vrijeme, mogao je uočiti da se, osim za ministarstvo obrazovanja ni za pravosuđe nitko nije trgao. A radi se o zapravo dva ključna ministarstva. I u oba ministarstva su dospjeli- autsajderi.

Dnevnik vrlo dubiozno sugerira da je ministar ključna osoba za očekivane i nužne promjene u obrazovanju. Po meni, to nije točno, jer su u nas ministri u pravilu podobni, politički i ideološki, a ne sposobni i stručni. Zato po ministarstvima kolo vode okoštale i vječne birokratske strukture, koje se ne mijenjaju s izborima. A njihov jedini zadatak je spriječiti bilo kakve, a pogotovo radikalne promjene u sustavu. Tko nije bio u prilici izbliza i uživo otkriti što se u državnim institucijama stvarno događa, ne može ni uz pomoć mašte zamisliti količinu zločinačkog i nečovječnog u državnom sustavu.

Uzrok krize smisla u kojoj smo se našli je upravo u sustavu obrazovanja. Sustav funkcionira na načelima od prije 100 ili 200 godina i otprilike kao da smo na početku industrijske revolucije. Međutim, sustav obrazovanja se ponaša kao da se ništa nije promijenilo u funkcioniranju društva i pojedinca. I onda se svi čude kako obrazovanje više ne znači ono što je značilo prije 100 godina. Naravno, obrazovanje na pogrešnim sadržajima i s pogrešnim metodama dovodi do pogrešnih rezultata. Stari obrasci ponašanja, koji su bili funkcionalni do kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća, su nestali i više ne funkcioniraju, ali obrazovanje nije formiralo i ljudima ponudilo nove obrasce. Nesnalaženje i nemoć su zamijenili sigurnost i znanje.

Kao što su nemoćni ministri, političari, gospodarstvenici i svi drugi, jednako su nemoćni u pronalaženju novih životnih scenarija i učitelji i profesori. Da su oni osposobljeni za više i bolje, onda bi oni, neovisno od sustava obrazovanja, proaktivno pronalazili i prenosili drugima upotrebljiva znanja, ali prije svega svjesnost i duhovnost. Bez toga nema napretka i prosperiteta, ali je tragična činjenica da nam se obrazovanje bavi bezvrijednim i zastarjelim znanjima, koja se više ni teoretski ne mogu naplatiti. I tako, život se sve više pretvara u bjesomučnu utrku štakora, jer sve što rade, idioti rade da ne bi razmišljali.

Tko je glasao

zaphod- dok se god u mozgove

zaphod- dok se god u mozgove svih nadleznih za znanost ne useli istina da je znanje roba, do tada se znanost nece ni tretirati drugacije od rekreativnog fitnesa u lokalnoj sportskoj dvorani.
A i on se na kraju balade-placa.
Ne moze se okovati profesore za katedre poput galiota na galijama za vesla i tjerati bicem da veslaju.
Ljude treba motivirati, platiti i opremiti im labose, vjezbaonice i jasno podrzati svaku inovativnu ideju ili startup sa poduzetnistvom.
A TO KOSTA!
Kad se zadovoljavamo proizvodnjom nezaposljivih diplomanata, ne moze ni biti drugacije od konstantnih 200-350.000 nezaposlemih.
Ovo vrijedi za veci dio Europe.
No oni su bar toga konacno svjesni.

Samo osposobljavanjem ljudi za slozenije i bolje placene poslove i usluge, moze se odrzavati sada neodrziv model jer kod nas

1 zaposleni izdrzava 3 nezaposlena

Tko je glasao

G- news, naizgled vam je

G- news, naizgled vam je logika dobra. Kad bolje promislite- nije. Motivirati, dobro platiti i stvoriti dobre uvjete rada u školstvu, puno manje košta od manijakalnog financiranja recimo policije, vojske ili špijunčina, a da ne govorimo o politici ili pljački. Rezultati investiranja u školstvo i jame bez dna je obrnuto proporcionalno- ulaganje u školstvo je dugoročno najisplativija investicija koja se može zamisliti.

Ideja da će ubuduće biti održiv sistem u kojem jedan zaposleni mora izdržavati 3 nezaposlena je potpuno promašena. Smisao kvalitetnog obrazovanja u današnje vrijeme je osposobiti sve građane da rade za sebe, a ne za društvenu solidarnost ili državu. Dakle, ubuduće će svatko osigurati sebe za vrijeme kada više neće moći raditi. Ideja mirovinskog osiguranja, na kakvu smo navikli, je bila dobra dok je trajala. Ali, toga više nema nigdje na svijetu, jer ubuduće više nitko neće htjeti učiti i raditi za druge. Konačno, to nije ni pošteno, jer promjene koje su se dogodile samo posljednjih 50 godina svakome omogućuju da se pobrine za sebe na prilično revolucionaran način, a da pri tom nikoga ne ošteti, a državi plati poreze i davanja bez ikakvih problema.

Tko je glasao
Tko je glasao

All teachers in Finland must

All teachers in Finland must have a masters degree, which is fully subsidized.
Read more: http://www.businessinsider.com/finland-education-school-2011-12#all-teac...
Teachers are selected from the top 10% of graduates.
Read more: http://www.businessinsider.com/finland-education-school-2011-12#teachers...
he he

Tko je glasao

podsmijeh?

Obala, ne razumijem zašto "he he".
Objasnite mi, molim Vas.

To je nešto smiješno ako se za one koji će obrazovati traže najbolji? I moraju biti vrhunski obrazovani?

Jeste li primijetili i da učitelji u Finskoj imaju nastavu samo četiri sata na dan, a obavezno se dva sata dnevno stručno usavršavaju?

Dobiti najbolji obrazovni sustav na svijetu nije lako ni jednostavno.

Ali je neprocjenjivo.

šimoda

Tko je glasao

Mislim da taj podsmjeh ide

Mislim da taj podsmjeh ide nas same, koji (do na časne i entuzijastične iznimke) imamo suprotnu selekciju.

Inače, usavršavaju se dva sata tjedno, a ne dnevno (i dalje za svaku pohvalu). Ima i kod nas toga, razne "predavaonice" koje su obavezne i -- u skladu s našom najboljom tradicijom brige oko fasade umjesto sadržaja -- nemaju neke korisne veze s učiteljskim poslom i ne služe ničemu.

--
Političari su zainteresirani za ljude. No, nije to nužno dobra stvar. I buhe su zainteresirane za pse.
(P. J. O'Rourke)

Tko je glasao

tajna uspjeha

bilo bi lijepo kad bi svi koji se upuštaju u raspravu o obrazovanju pomno pročitali ovaj članak i sve linkove u njemu.

hvala indian

šimoda

Tko je glasao

znam da će sad biti drvlje i

znam da će sad biti drvlje i kamenje, ali zaista...
ok, profesori s punim radnim vremenom....
ali učitelji od 1.-4. razreda zaista smatram da ne zarade svoju plaću, i to mjereno upravo prema profesorima na punom radnom vremenu. objektivno, odradi se 25-30 sati tjedno, i to uračuvajući pripreme, otpreme i dopreme kako se to uvijek naglašava da se mora raditi i da, mislim da za to jesu dovoljno plaćeni.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

U pravu ste griotta, ali iz

U pravu ste griotta, ali iz pogrešnog razloga. Nije problem u tome što učitelji razredne nastave rade malo, nego što rade nekvalitetno. Ali, po nekvaliteti, oni nisu ništa gori od profesora.

Stoga, stoji tvrdnja da se u školstvu primaju mizerne i ponižavajuće plate, ali je isto tako činjenica da se sadašnji rezultati obrazovanja ne mogu više platiti, jer su i oni bijedni. Čini se kao da je školstvo u stalnom začaranom krugu- dok nema više novca, nema ni kvalitetnih rezultata.

Rješenje je u tome da sustav obrazovanja osposobi nastavni kadar za postizanje spektakularnih rezultata i u isto vrijeme motivira nastavnike, ne samo novčano, nego i na druge načine. Kada bi nastavnici bili uključeni u donošenje odluka u sustavu, zainteresirani za vlastitu sudbinu, ali i sudbinu djece s kojom rade te upravljali obrazovnim procesom čak i bolje nego se upravlja njima, dogodilo bi se čudo. A za tako nešto su sve pretpostavke na svom mjestu. Samo se čeka okidač. Što je okidač? Lakše je odgovoriti što nije- ministar i nova vlast sigurno nisu nositelj nužne promjene.

Tko je glasao

kad bih bio, kad bih bio...

Zašto drvlje i kamenje na jedno izrežečeno mišljenje? Imamo šipke!

Biti učitelj u nižim razredima je malo specifično. Upravo zato jer si cijelo vrijeme s jednim razredom - treba ti tip osobe koja stvarno voli djecu, koja se može svake godine vezati uz novi razred i "preboljeti" stari". Također - jednostavno treba biti određenog psihoprofila - jer, em su djeca puno manja (pa i zahtjevnija - što uzima vrijeme), em trebaš pokrivati mnoga područja na jednako dobar način.- nekako moraš biti manji od djece, ne gušiti ih - a voditi ih.

Mislim da bi segregacija učitelja po visini plaće unutar osnovne škole dovela do jako ružnih pojava, ovi iz nižih bi se osjećali zakinuti, pokušavali bi možda "pobjeći", ostajali bi lošiji... uglavnom, ne, ne sviđa mi se prijedlog.

Tko je glasao

nema drvlja i kamenja, ali

nema drvlja i kamenja, ali neophodan je jedan fini minus.. Ovo ili si napisala, jer uopće nemaš doticaj sa stvarnošću i važnosti školovanja UPRAVO u tim godinama ili si naprosto već toliko zaronila u svijet predrasuda, pa ne znaš odvojiti krivi kukolj od samog sadržaja koji se treba ponuditi djeci u tim godinama. A koji je to sadržaj? TEMELJ! Temelj na kojima bi poslije tzv. tvoji prof. s punom radnom satnicom iz JEDNOG predmeta mogli graditi dalje…

Tko je glasao

Kao premalo rade ovi I-IV

Kao premalo rade ovi I-IV razred...OK ali buduci da se granica kad ih ucenici mlate spustila sa osmog na 5 razred mozda im nesto priznaju za batine.
Dolaze poludivllji i neodgojeni ucenici a maltretiranje druge djece im je sad sasvim normalno.
Odvalis mu samar i dobijes otkaz a jos se sjate kojekakve besposlicarske NGO, pozovu novinare pa majka divljaka pokazuje uplakana svoju bubicu sa sljivom na faci.

Tko je glasao

Sorry, ali to sto govoris

Sorry, ali to sto govoris potpuno ide prema mistifikaciji.
Pa koji je posao danas lako raditi?
Jel lako mozda biti postar i po zegi i po snijegu ili je lako mozda raditi prijave/odjave na hzzo-u ili je lako mozda operirati po 10 sati u komadu ili je lako mozda kopati rake?
Tesko je sjetiti se posla koji nije zahtjevan i fizicki i psihicki i to je najnormalnija stvar na svijetu. Svakom poslu mozemo rasclanjivati koliko je tocno tezak i iz kojih razloga i koliko je vazan za drustvo.
Cinjenica je, medjutim, da se sve od navedenog radi 8-10 h sati dnevno, dok neki drugi ipak rade 4.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Sve ovisi o tome kako

Sve ovisi o tome kako doživljavate posao koji radite. Ako je težak, onda je sigurno da ga ne volite i vrlo vjerojatno ga nećete raditi kvalitetno. Ako je lagan- onda je to obrazovanje. Nema lakšeg i zabavnijeg posla na svijetu. Ne samo to- poučavanje i mentorstvo su danas najbolje plaćeni poslovi, pod uvjetom da su kvalitetni i da garantiraju životni uspjeh učenika

Radi se o vrlo jednostavnoj logici. Neki posao možete raditi stručno i korektno, ali nezainteresirano. Isti posao, kada odradite posvećeno, donijeti će vam bogatstvo. Date li dijete nekome na instrukciju i plaćate li po satu, morate znati da učitelj nije zainteresiran za uspjeh djeteta. Međutim, kada isti učitelj od vas zatraži naknadnu proviziju za djetetov uspjeh, možete biti sigurni da će dijete uspjeh i postići. Sve je stvar odnosa i izbora.

Tko je glasao

cost-benefit

Ako radiš cost-benefit računice - onda moraš unijeti više parametara.

Ne možeš samo reći - ovaj radi 8 sati a ima toliku plaću, onda bi ovaj za 6 trebao imati 25% manju plaću.

Informatičar u dobro posloženom sustavu u firmi (ako je JAKO pametan) - može raditi i samo pola sata efektivno. A imati ogromnu plaću. Zato jer je taj tren tamo - sa svim svojim znanjima koja ti trebaju. A ni rezervnu gumu nećeš kupiti najjeftiniju na svijetu - zato jer je trenutno ne koristiš. Hoću reći - nije sve u satima, već valjda želiš da ti škola kao cjelina funkcionira. A ovo bi bio put ka razbijanju toga, čini mi se.

Tko je glasao

zaphod, oprosti, ali u tom je

zaphod,
oprosti, ali u tom je dijelu moj komentar potpuno pogrešno shvaćen. uopće nije fora u tome kolika je plaća; pitanje love ipak je trećerazredno pitanje.
jednostavno nije normalno niti prirodno da netko zaposlen na puno radno vrijeme u školi provodi maksimalno 4 sata dnevno. neka se na to i nadodaju pripreme i što god, ali to i dalje nije normalno. sa stajališta ljudskih potencijala, vrijeme tog zaposlenika na puno radno vrijeme nije dobro iskorišteno.

osim toga, naravno da se cost-benefit u obrazovanju ponajmanje odnosi na financijsku računicu.
što točno klinci u današnjim školama dobivaju izvan nastavnog programa i izvan školskog rasporeda sati?
vrlo malo do ništa, u 99% škola, a štošta bi se moglo kada bi za to bilo volje i muda.
možemo poći od školskih dvorana koje ne stoje na raspolaganju klincima da bi se igrala odbojka, nogotomet ili košarka, nego se (opet naravno za lovu) daju na korištenje posve desetim osobama.

škola bi trebala razvijati intelgenciju, kreativnost, svestranost. nažalost, previše je reći i da toga ima u malim količinama.
govorim i o osmišljavanju programa, ali i o čistom davanju prostora školarcima. činjenica je da se danas u školama klinci stavljaju u posljednji plan, i to iz različitih razloga. pođi samo od činjenice da se 30 učenika seli svakih 45 min u drugu učionicu, tegleći sa sobom sve stvari, a profesori ostaju vezani uz svoje kabinete.
škola u kojoj učenici imaju mali ormarić kojega dijeli dvoje škola je koja učenicima daje luksuz. komu je školski prostor podređen?

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Obrnuto od vašeg

Obrnuto od vašeg razmišljanja, ja bih u sadašnjim uvjetima nastavni kadar zamolio da za istu platu rade manji fond sati i manje štete. U školi se ništa vrijedno ne radi, djeca se masovno teroriziraju ocjenama i traumatiziraju ludim metodama. Ne bi li bilo korisnije da je toga manje?

Juče je na televiziji bila emisija o psihičkim bolesnicima i zaista je bilo fascinantno gledati ljude koji su povjerovali obrazovnom sustavu, a koji ih je svojim nebulozama uvjerio da su manje vrijedni, nesposobni rješavati vlastite životne probleme, zbog čega su posegnuli za - bolešću. Ali, ni jedan od njih nije bolestan!! Jednostavno su dovedeni u stanje da puknu pod teretom problema koje nisu bili osposobljeni rješavati na kvalitetan način. Pa tko je tu bolestan- ljudi ili ludi sustav?

Tko je glasao

eh

Ako sam te ja, prilično dobronamjerno - krivo shvatio, onda su te tako shvatili i drugi. Ti si sada tu dokla brojne dobre teme - od neiskorištenog ljudskog potencijala - pa nadalje.

Inače - moje osobno viđenja nastavnika u nižim razredima osnovnih škola je da oni baš troše puno vremena na aktivnosti izvan školskog programa - razne dramske predstave i slično. Možda sam u krivu.

O ostalim problemima ne bih tu, previše ću se iznervirati. cca 20 godina sam u toj problematici i ne vidim neke pomake. Dapače, puno više pomaka bilo je sredinom 90-ih - kada je financijska situacija bila deset puta teža... eto, jednostavno - ne znam.

Tko je glasao

Čemu depresija? Istina,

Čemu depresija? Istina, pomalo je čudno biti 20 godina u nečemu, a ne shvatiti o čemu se radi.

Temeljni problem u funkcioniranju hrvatskog društva, pa tako i obrazovnog sustava, je u pogrešnoj , ali dominantnoj društvenoj paradigmi izvana prema unutra. Država je umislilila da se zakonima, programima, reformama i restrukturiranjima može utjecati na ljude. Po prirodi stvari, to tako jednostavno ne funkcionira i zato imamo katastrofu na svakom koraku.

Svaka promjena u ljudskoj povijesti je došla iznutra, iz čovjeka, i odrazila se na društvo. Nije slučajno Gandhi rekao: "Budi promjena, koju želiš vidjeti u svijetu". Drugačije promjene nema. Zato su svi pokušaji, da se kroz izvanjski utjecaj u obrazovanju ljudi promijene, doživjeli neuspjeh.

Nažalost, manijaci koji nas vode ne shvaćaju obrazovanje kao priliku za bijeg od siromaštva, već kao mogućnost dugoročnog manipuliranja ljudskim umovima. Njima trebaju mehanički roboti, koji neće znati misliti i osjećati i koji će biti poslušni. Da je imalo mozga i karaktera, onda bi se prihvatile i realizirale ideje Edwards Deminga i William Glassera, o svijetu kvalitete, teorije izbora i kvalitetne škole. Tukci iz ministarstva obrazovanja su godinama financirali seminare kvalitetne škole, a da od toga nema apsolutno nikakve koristi- sve je ostalo po istom. Ali, znači li to da pojedinci iz obrazovnog sustava ne mogu sami krenuti u akciju?

Tko je glasao

aj fino jos jednom procitaj

aj fino jos jednom procitaj svoj vlastiti komentar i vidi sto si usporedila; tko je spomenuo ostala zanimanja i pravednu podjelu medju svim tim. Drzi se onoga sto si navela i na osnovu toga vracaj komentar ili postavi novo pitanje

Tko je glasao

Ivana, moj komentar odgovor

Ivana, moj komentar odgovor je tebi i drvosjeku.
Spij si jednu kamilicu; rano je jos.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Kako pogrešno

Danas bi učiteljima 1-4 trebalo propisati benificirani radni staž i plaću podići bar 50%.

Mala djeca u 1 r.,tek odvojena od mame,plaču,povraćaju,pomokre se,dolaze i traže zagrljaj.

Roditelji (nepristojno) razumljivo,nazivaju učitelja/učiteljicu kući na telefon ili mobitel,ono bez pardona.

Ovaj tvoj stav je dobro opisan ovdje u dnevniku Dani mržnje.

Diferenciraj ih još i unutar grupe.

Kako podcijenjivački,pa učitelji daju temelje,dalje se nadograđuje,učitelji ih i odgajaju,sve dalje je nadogradnja.

Nikom smanjivati,možda nekima povećati i zabraniti tezgarenje.

Joj,joj.

sve dobro...

Tko je glasao

Nema drvlja, samo razmjena mišljenja...

Ovdje je riječ o načelnoj stvari. Naravno da, kao i svigdje, u proteklim desetljećima u sustavu odgoj i obrazovanja nagomilalo se svakojakih kreature. Ne govorim o onima kojima je rad u školi "hobi" i služi im za mirovinsko i zdravstveno dok se sa strane bave "pravim" poslovima. Govorim o najboljima koje treba zadržati u ionako devastiranom sustavu.
Učiteljski su fakulteti, također, tuga i žalost. Štancaju učitelje koji su mutavi, nepismeni i nesposobni kritički misliti.
Sustav nose ljudi, a oni moraju biti najbolji i treba ih privući i statusom i društvenim ugledom. O tome je ovdje riječ

Tko je glasao

Nema drvlja, samo razmjena mišljenja...

Ovdje je riječ o načelnoj stvari. naravno, da se svih ovih godina nagomilalo svega i svačega u prosvjetnoj struci. No, riječ je o tome da se oni najbolji zadrže u sustvau i primjereno plate, a oni koji u tom poslu vide "hobi" i rješavanje mirovinskog i zdravstvenog dok se bave drugim "pravim" poslovima trebaju otići. To nisu pravi učitelji. S druge strane, fakulteti koji štancaju učitelje po svojoj mjeri, a to će reći mutave i bez sposobnosti kritičkog mišljenja također se trebaju reformirati.
Poanta je u tome da moramo u to zanimanje privući najbolje, a njih treba -platiti i dati im društveni status i poštovanje.
Govorim o takvima.

Tko je glasao

Svi koji su sada u prosvjeti

Svi koji su sada u prosvjeti su potencijalno najbolji. Samo, njih bi trebalo voditi na puno kvalitetniji način, kako bi oni onda mogli upravljati sobom, obrazovnim procesom i djecom na zadovoljstvo roditelja i društva. Znanja i iskustva postojećeg kadra se ne bi bilo mudro odreći, jer što god je vezanost za pogrešne paradigme tih ljudi veća, to je i "AHA" iskustvo vrijednije i dublje. To je što se tiče "starih" kadrova. Nove bi trebalo osposobljavati na vrijednostima i za vrijednosti te na etici karaktera. Ono što se obrazovanjem dobije, jedino se može dati.

Sami po sebi, ljudi ne mogu biti loši. Dokaz je da isti ti ljudi u promijenjenim okolnostima, recimo promjenom države u kojoj rade, odjednom postižu puno veće i vrijednije rezultate. Je li to zato što su sami postali vrijedniji? Naravno da nije. Pošteniji odnos i bolje nagrađivanje su nevjerojatno moćan način motiviranja.

Društveni status i poštovanje okoline je nešto što se treba zaslužiti, a ne primiti ili dati. Međutim, zbog pogrešnog odnosa društva prema svima, a ne samo prema prosvjetarima ili zdravstvenim radnicima, status i poštovanje se stječu na pogrešan način. Pogledajte što se dogodilo u sudstvu. Da ne bi bili podložni korupciji, država im je nabila plate, ali ih nije vezala za učinak i kvalitetu rada. Tako su suci postali generator korupcije, umjesto da budu garancija pravednosti.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci