Tagovi

Pametni Egipcani

Nekada davno iza sedam gora i sedam mora zivio je jedan narod imena egipcani. Kako samo ime godori zivjeli su u Egiptu zemlji omedjenoj pustinjom i visokim planinama. Narod kao narod treba zadovoljiti osnovne potrebe pa i potrebu za hranom. Vrijedni i pametni egipcani dosjete se da kroz njihovu zemlju protice rijeka imena Nil. Da bi pustinju pretvorili u plodno tlo osmislise sustav navodnjavanja i melioracije. Uz to pratili su i izlijevanje Nila te su iskoristavali i plodonosni mulj koji je ostajajao poslije poplava. Sve to dogadjalo se prije skoro pet tisuca godina.
Da li smo ista naucili od vrijednih i pametnih egipcana? Izgleda da nismo. Danas susa u Hrvatskoj ubire danak u usjevima te ce i ove godine podbaciti i kukuruz i secerna repa i mnogo toga drugoga. Najocitiji primjer slavonije koja je omedjena trima dosta velikim rijekama. Na sjeveru protice Drava, Na istoku protice Dunav a na jugu slavonije protice Sava. Svi smo ponosni na vodni potencijal hrvatske koji nije zanemariv no danas je jedina mjera koju provodimo za navodnjavanje nasih polja indijanski ples za dozivanje kise ili dodole.
http://www.youtube.com/watch?v=jaXakoI2B-E
Naša doda boga moli oj dodo, dodole Da udari rosna kiša oj dodo, dodole Mi idemo preko polja oj dodo dodole a oblaci preko neba oj dodo, dodole Da udari rosna kiša oj dodo dodole da orosi naša polja oj dodo dodole I pšenicu u zimnicu oj dodo dodole i dva pera kukuruza oj dodo dodole Oblaci nas prestigoše oj dodo dodole žito vino orosiše oj dodo dodole
Zbog cega hrvati nisu pametni kao egipcani prije pet tisuca godina?
Sustavi melioracije i navodnjavanja prvenstveno su briga drzave i resornog ministarstva poljoprivrede. Proteklih desetljeca sustavno je zatirana hrvatska poljoprivreda raznim mjerama koje su isle prije svega na ruku uvoznickom lobiju. Tako danas jedan prehrambeni div u svoj dodatak jelima koji je izvorno hrvatski proizvod ima 93% uvoznih komponenti. Radi se o susenom povrcu koje svakako moze uspijevati i kod nas.
Najveci apsurd u svemu tome jest sto je dugogodisnji koalicijski partner raznih vlada bio HSS stranka "hrvatskog seljaka" Oni su svakako mogli utjecati na promjenu smjera i na ogranicenje uvoza i vecoj konkurentnosti i kvaliteti domacih poljoprivrednih proizvoda. No oni su drzali lojtru uvoznickom lobiju pa sad imaju naknadnu pamet:
http://www.index.hr/vijesti/clanak/hss-o-stanju-na-hrvatskom-selu-drzavu...
Najavom donosenja novog zakona o raspolaganju poljoprivrednim zemljistem i najavom stavljanja u funkciju 650.000 hektara neobradjenih poljoprivrednih povrsina u vlasnistvu drzave doci cemo u situaciju da jos vise prizivamo kisu, da imamo poljoprivredne proizvode s kojima ne znamo sto cemo jer nema strategije niti plana potreba te ne znamo niti sto bi sijali niti sto bi sadili a i dalje cemo za navodnjavanje zemlje kao najbolje sredstvo plesati indijanske plesove ili pjevati dodole.
Ovoj zemlji treba strategija pa tako i strategija razvoja poljoprivrede i iskoristavanja svih komparativnih prednosti. Navodnjavanje je samo jedna od komponenti koje je potrebno rijesiti da bi hrvatski poljoprivredni proizvod bio konkurentan i da bi se koristio u hrvatskoj preradjivackoj industriji.

Tagovi

Komentari

OČIGLEDNO smo svi prepušteni

OČIGLEDNO smo svi prepušteni slučaju, a država koja je prepuštena slučaju je slučajna država
Poljoprivrednicima, međutim, Milanović nije mogao ponuditi ništa osim floskula. "Problemi u poljoprivredi previše su složeni da bi se mogli riješiti ove godine", poručio je premijer, dodavši: "Davati bilo kakva obećanja u ovom trenutku bilo bi suludo. Država nema novca. Treba se drugačije planirati kako se ovakve stvari više ne bi prepuštale slučaju".
Ove godine je Vlada za navodnjavanje izdvojila oko 100 milijuna kuna. Trenutno se u Hrvatskoj navodnjava 18.000 hektara poljoprivredne površine. Plan je da se do 2020. godine navodnjava oko 100.000 hektara.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/milanovic-drzava-koja-je-prepustena-s...

Ajmo svi ruke gore i skupa zapjevajmo
Oj dodole oj dodole
http://www.youtube.com/watch?v=KyB1DPkHxrg

Tko je glasao

navodnjavanje i obrana od tuce

Iako naizgledd nema nikakve veze izmedju navodnjavanja i obrane od tuce ona postoji. radi se o zainteresiranosti drave o razvoju poljoprivrednih proizvoda i voce. nazalost ni kod sadasne a ni kod svih bivsih vlada samostalne Hrvatske od zainteresiranosti nema ni 'z'.interesi trgovackog uvoznog lobija su preveliki jer se uvozom jeftine i lose hrane moze ostvariti velika dobit, puno veca nego izvozom kvalitetne domace hrane. obrna od tuce se je ukinula pod izlikom kako je skupa i kako se raketama tjeraju oblaci tuce u dezelu (?). Navodnjavanje se nije sprovodilo pod izlikom kako je skupo. Istina i jedno i drugo je skupo ali gledano na duzi rok je jeftinije nego isplacivat stetu nanesenu poljoprivrednicima. ako se malom dijelu poljoprivrednika to i ispllati vecini kao drzavi se ne isplati

w. ;)

Tko je glasao

http://www.tportal.hr/biznis/

http://www.tportal.hr/biznis/gospodarstvo/209944/Vlada-zaustavila-najvec...

sam projekt Kapinci-Vaška nakon više od šest godina priprema u lipnju prošle godine svečano je u Kapincima otvorila bivša premijerka Jadranka Kosor. Projekt je vrijedan 57 milijuna kuna, od kojih je država trebala osigurati 80 posto, a županija tijekom tri godine 20 posto novca. Izvođači su postavili nekoliko stotina metara cijevi za navodnjavanje, sagradili nekoliko šahtova, HEP-u je prebačeno 4,5 milijuna kuna za nabavu opreme za gradnju trafostanice. Za projekte i dosadašnje radove potrošeno je oko 13 milijuna kuna No, Vlada RH je u proljeće poručila da za navodnjavanje nema novca. Hrvatske vode dobile su tek 4 milijuna kuna za ovogodišnje radove. Županijska vlast reagirala je burno. Na prijedlog Hrvatskih voda i izvođača Alpine Bau, ugovor o izvođenju radova, bez obavještavanja javnosti, raskinut je u srpnju ove godine. Seljaci, općina Sopje i Virovitičko-podravska županija dovedeni su pred gotov čin. Hrvatski političari i ovaj put donijeli su katastrofalnu odluku koju će najviše platiti upravo slavonski seljaci.

'Vlada premijera Milanovića kune se kako čini sve što može za seljake, a zašto onda prekida projekt navodnjavanja? U posljednjih pet godina ovo je treća, najteža suša koju preživljavamo, pa je odluka o prekidu gradnje sustava navodnjavanja za slavonske seljake, kako bismo mi rekli, metak u čelo', kaže Josip Granjaš, načelnik općine Sopje

Tko je glasao

Kad pričamo o uzorima navodnjavanja...

kao što su drevni Egipat ili Izrael, ne treba izgubiti iz vida da se radi o pustinjskim zemljama ;)

Koliko mi je poznato, Hrvatska nije pustinjska zemlja.

Žitnica Europe Ukrajina je zapravo dosta sušna. Oni su poljoprivredu prilagodili uvjetima. Dovoljno je malo izguglati npr "dry land agriculture" i vidjeti kako se sve može rješavati problem suše, a da se ne radi o bacanju milijarde državnih novaca...

E, al za to bi trebalo uključiti malo mozga... lakše je bacit državne pare na rješenje koje je očigledno svakom tupanu...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Čim je otvorila Jadranka

Čim je otvorila Jadranka Kosor u predizbornoj godini a tiče se puno milijuna kuna to već zaslužuje dužnu pažnju. Koliko sam shvatio deal je upravo fantastičan - država osigurava 80 posto koje ni tada nije imala a županija preostalih 20 posto koje nije imala a teško i da će imati. EU ne osigurava ništa, osim izvođača radova.

Deutschland-Austrijska firma ALPINE bau GmbH (Sanader je čini mi se imao odlične odnose sa Austrijom) radi u Rumunjskoj sasvim suprotno, tamo npr. gradi 30 km željezničke pruge Sighisoara - Micasasa u Transilvaniji koja je teška 218 milijuna eura pri čemu se 80 posto financira sredstvima EU (transeuropski koridor 4 Nuremberg/Dresden – Prague – Bratislava – Budapest – Arad – Bucharest – Constanta).

Zar se nije mogo namaknuti baš nijedan eurić nego sve iz nejakog RH proračuna? Uostalom, da se HDZ ikada bavio razmišljanjem o tome koliko država ima novca a koliko oni predizbornih i drugih potreba biračkog tijela ne bi zadužili Hrvatsku do bankrota.

Tko je glasao

SAHARA ILI SIBIR,PO SENZACIONALIZMU I DOMAĆOJ NEODOGOVORNOSTI

Da,gledam kako nas svake godine zimi iznenadi snijeg,a ljeti suša,i onda mediji od toga prave Sibir odnosno Saharu,sve po potrebi. Ovo s sušom je tragikomično,jer pokazuje koliko je sustav truo,a s druge strane,kako su individualni poljoprivredni proizvođači evoluirali u zabludjele seljake,koji niš' ne znaju,osim izvest' traktor na cestu i gledat' u svog predstavnika kao Presvetlog...Onomad, u mračnim vremenima,bavio sam se s ocem,kao student,uzgojem ljekovitog bilja.Bilo mi je to jako interesantno-od analize kiselosti zemlje,savjeta oko raznih kultura,prehrane tla i sl..Uz naše i susjedovo imanje išla su dva kanala za napajanje,a ujedno i odvodnju vode,urađena 60-ih godina.Svake sezone smo i mi i susjed trebali zajednički očistiti te kanale od vrba,akacije i koječega,što nam nije padalo teško,a pred sjetvu bi se pojavila inspekcija koja bi pregledala da li su kanali očišćeni.Tada smo bili u evropskom vrhu po procentu navodnjavanih površina .....Danas ,gledam,nema niti inspekcija,kanali kod seljaka zapušteni,nikla vrba do neba,a oni traže da im se omogući navodnjavanje.U RH postoji mislim 26.500 km kanala za navodnjavanje,koje smo naslijedili iz tih vremena,kad smo valjda bili divljaci i živjeli na grani (pa sad ne znamo čemu služe),od čega se po Hr.vodama,jednoj banditskoj organizaciji,gdje bi upravu trebalo za muda objesiti,čisti svega 1.750 km (!?),ali se zato naknade čuvene plaćaju za čitavu mrežu.Fascinantno zvuči recimo da jedna Lika ima 1,2 hektara pod navodnjavanjem ukupno !? S 0,46 % navodnjavanih površina danas smo na dnu ljestvice za to je kriv sustav u kojem nitko nije ni za što odgovoran-niti seljaci što to ne čiste,ako im je do tog stalo,pa odbiju plaćati Hr.vodama naknadu za isto,te kriminalne Hr.vode koje ništa ne rade po tom pitanju nego ubiru rentu za zrak....I sad će krenuti kuknjava o konkurenciji,čije ćemo poljoprivredne proizvode gledati po našim tržnicama u prodaji. Znate li recimo koja je zemlja prva u Evropi po navodnjavanju (ministar očito ne zna,čak ne zna niti prvih 10),upravo zbog toga što održava sustav iz ranijih vremena ? Albanija s 50,5 %,vjerovali ili ne.Stoga,ne treba ići natrag do Egipćana,nego baciti oko na ono na čemu su sad nasadi vrba i akacija,šiblja,itd. i zasukati rukave -čemu li je to ,Bože dragi,služilo nekada ?! Hmmm.....

Tko je glasao

Upravo su PIK-ovi i zadruge

Upravo su PIK-ovi i zadruge prvi bili izbačeni iz igre kao antikapitalistički mastodonti koji su između ostaloga vodili računa i o navodnjavanju obradivih površina, privođenju neobrađenih poljoprivrednih površina svrsi,imali razgranate mreže kooperanata i sl. a i teško su se zamjerili uvoznom lobiju.

Ovako na prvi pogled, i ja sam sasvim neodgovorno za plansko navodnjavanje, makar to iziskivalo i državni intervencionizam u neplaniranje poljoprivrede a onda naiđem na EU dokumente koji govore sasvim suprotno. U tom duhu, kad uđemo u EU sva naša voda više neće biti hrvatski nacionalni resurs već europski nadnacionalni, tj, zajednički a prije svega anacionalni ekonomski resurs koji se jednako tiče tajnice u Brusselsu i baje u Vinkovcima.

U prvom dokumentu na kojeg sam naišao "Utjecaj navodnjavanja na okoliš u EU",navodnjavanje mi se ogadilo i prije zadnje stranice (to su htjeli ali zapravo nisu uspjeli).

http://ec.europa.eu/environment/agriculture/pdf/irrigation.pdf

Kao prvo, kaže se kako navodnjavanje u EU otima u prosjeku 30 posto svih iskorištenih raspoloživih vodnih resursa; u sjevernoj Europi i manje,pa čak i nula , a u južnoj Europi prosječno 60 posto pa čak i do 80 posto. Kada se uzmu u obzir utjecaji na okoliš i cijena vode poučak glasi kako je poljoprivreda finija i jeftinija na sjeveru nego na jugu Europe gdje čini stoljećima neodgovornu tradiciju.

Neki utjecaji navodnjavanja obradivih površina na okoliš: zagađenje vode umjetnim gnojivom i pesticidima, šteta prirodnim staništima i isušivanje, intenzivno navodnjavana poljoprivreda zamjenjuje visokovrijedne poluprirodne ekosisteme, povećana erozija navodnjavanog zemljišta na uzvisinama, salinizacija vode, šteta na poljoprivrednim kulturama od nekvalitetne vode i sl.

Drugi dokument govori o cijeni vode, troškovima kontrole i sanacije onih prvih učinaka i drugim ekonomskim pokazateljima koji kažu da je u određenim zemljama, a to su baš ove manje razvijene južne zemlje sklone poljoprivredi,navodnjavanje ekonomski neisplativo i to pogotovo za poljoprivredne kulture koje piju puno vode.

www.uco.es/~es1bevej/articulos/waterpricing.pdf

Tu se sad treba prisjetiti i onih nekoliko strateških proizvoda za koje će se od svekolike poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj moći dobiti EU poticaj među kojima su - ako se ne varam - duhan, janjetina, mlijeko... Dakle, navodnjavanje je praktički u tim zemljama ekonomski neisplativo.

Treći dokument, EU politika prema korištenju vodnih resursa, kaže kako je za navodnjavanje preporučljiva politika "full cost recovery", ili, obračun troška po punim ekonomskim cijenama.

http://www.uco.es/investiga/grupos/wadi/Results/D2-%20Analysis%20of%20Eu...

Što to znači, prilično je jasno.

Što to znači za nas ovisi o tome što to znači za hrvatske političare jer oni imaju navadu da nakon izbora kažu biračima "o.k., vi sada kući a mi ćemo dalje preuzeti" - od toga da 98 posto poljoprivrednih površina prodaju Monsantu za uzgoj biodizela (Argentina) što je najjednostavnije, do očuvanja raznolikosti poljoprivrede i poljoprivrednih kapaciteta koji mogu hraniti Hrvatsku i još par zemalja što je teško provedivo.

Ako slijedim liniju realnog optimizma - ne vidim slamku spasa.

Tko je glasao

A da pokušaš malo biti racionalan ?!

(EU se može kritizirati s mnogih osnova, čemu je onda kritizirati s onih neutemeljenih?)

Pokušaj zamisliti na trenutak da se dokument koji gledaš odnosi na Hrvatsku, a ne na EU, pa da piše npr. "golf tereni otimaju u prosjeku 30 posto svih iskorištenih raspoloživih vodnih resursa; na sjeveru zemlje i manje,pa čak i nula , a u južnoj Dalmaciji prosječno 60 posto pa čak i do 80 posto. Kada se uzmu u obzir utjecaji na okoliš i cijena vode poučak glasi kako je golf jeftiniji na sjeveru nego na jugu gdje čini stoljećima neodgovornu tradiciju." Kako bi ti to zvučalo - vjerujem dosta razumno.

Što bi rekao na cmizdrenje developera koji kažu: "ali golf je tako lijep, privukao bi važne ljude i otvorio novih 5 radnih mjesta za sakupljače loptica"? Ako si razuman, rekao bi nešto od sljedećeg: "žalim, ali voda nam je potrebnija za važnije stvari" ili bi pak rekao "može, ali vodu ćete plaćati po cijeni koja će nadoknaditi svu štetu uzrokovanu takvim gospodarenjem vodom"... ili već nešto slično..

Premda se Hrvatska još od svog osamostaljenja odlučila za EU put i cijelo je vrijeme davala podršku vladama koje su je tome cilju ovako ili onako vodile, sad se svi najednom čude što EU doista znači zajednicu država, zajedničke resurse, dogovaranje o njima i sve one stvari koje iz toga proizlaze.

Dakle, analiza EU se ovako na prvi pogled meni čini racionalna.

E, sad, malo bi glupo izgledalo da nakon cijelog predpristupnog procesa i dogovaranja, mi zauzmemo stav tipa: "Čujte, mi imamo filing da smo Egipat... oko nas je pustinja i neprijatelji, tj. vi. Naš nagon samoodrživosti nam veli da moramo navodnjavat kuruzu, pa šta košta košta... Nadamo se da imate razumijevanje i da ćete nam za to još i dati pare, bilježimo se sa štovanjem...!"

Ako dakle mi mislimo da smo Egipat, koga smo vraga uopće radili u tom procesu?!

Iz EU, kao uostalom i iz cijelog neo-liberalnog svijeta, dolaze daleko ozbiljnije prijetnje, kojima se mi, zajedno s narodima EU trebamo oduprijeti.. A ne odnose se na navodnjavanje.

A umjesto cijelog megalomanskog trkeljanja oko navodnjavanja, možda da započetak makar popravimo postojeće (nekadašnje) sustave navodnjavanja, a posebno odvodnjavanja, umjesto da se na proljeće opet čudimo - "oklen poplava?"...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Pokušavam biti racionalan,

Pokušavam biti racionalan, gornji post o navodnjavanju i EU politici je s razlogom ciničan.

Nisam protiv EU kao progresivne i sekularne zajednice država, naprotiv, već protiv EU kojom drma NATO i USA za račun neoliberalnih pljačkaša, ma gdje bili. Narodi EU su na rubu pobune, Njemačka mijenja Ustav i dozvoljava svojoj vojsci - prvi puta nakon 2. svjetskog rata kada su to radile smeđe košulje -da sudjeluje u civilnim operacijama u slučaju "katastrofe", Amerikanci već vježbaju kod kuće, oklopni transporteri su na ulicama (operacija Unified quest). Zar ne treba o tome razmisliti?

Ne spominjem Španjolsku, Grčku, Italiju (Finska bi izašla iz eurozone, Sicilija se želi odvojiti od Italije, zadnje istraživanje javnog mnijenja u UK pokazuje kako 60 posto Britanaca želi izaći iz EU, ovakve kakva jest).

Ako je itko ikada igdje rekao da će ova Vlada pasti ili proći na ulasku u EU onda je to nepošteno. Ako će to ikada biti meritum onda će pasti ili proći na tome kako ćemo ući u EU i živjeti nakon 1. srpnja 2013. Ako moram birati između desničarskog tuđmanovskog vilajeta s početka '90-ih kuda bi nas HDZ opet rado poveo i EU u kojoj bogati pljačkaši uništavaju ekonomsku osnovu onih 99 % sve do istrebljenja onda glasam za referendum socijalizam vs.kapitalizam. Nerealno racionalno.

Nepošteno je dobiti izbore na Planu 21 a onda provoditi sasvim drugačiju politiku čak i ako je Plan pao na nekima "nama" a ne "njima". Ne znam kako reformirati ovo bezglavo sprintanje u suprotnom pravcu od (ne znam kako ovo boldati) naše realnosti. Bilo bi strašno kada bi ulazak u EU bio samo bijeg od Hrvatske kakva jeste pa tko preživi. Pogledaj popis stanovništva 2001.g. - 47 posto radno sposobnog stanovništva ima najviše završenu osnovnu školu. S tom spremom mogu konkurirati za jednostavne fizičke poslove, niže političke funkcije, estradu i mafiju a toga EU već ima napretek ili je kod nas već zauzeto. Na međunarodnom planu šiju nas Rumunji i Bugari. Jesu li tih 47 posto za otpad po EU ulicama?

Ovakve se socijalne činjenice, i još puno drugih, ne mijenjaju dekretom niti ulaskom u nešto; socijalne akcije usmjerene na dobrobit zajednice su javno proskribirane, "dogmatske", "socijalističke", "netržišne" itd., vrijeme navikavanja na pseće buhe.

Bilo je nepošteno i licemjerno reklamirati ulazak u EU kao u izlog slatkiša pogotovo jer su polazne pregovaračke pozicije RH za "osjetljiva poglavlja" i danas državna tajna pa većina građana koji su glasovali na referendumu "za" i ne znaju za što su zapravo glasovali niti koliko to dugoročno košta.

Zajednički dogovor naroda EU kako popraviti ovo stanje - sviđa mi se ideja, zrači vjerom u ono bolje u ljudskoj vrsti, pogotovo elitni poslovni klub EU i tržište od barem 150 milijuna ljudi koji jedva čekaju da RH uđe u EU (to mi se posebno svidjelo u razgovorima s nekim političarima) samo kad ta ljudska vrsta u EU ne bi trenutno bila izluđena bijedom i ne zna kuda bi sa sobom.

Malo o navodnjavanju a tiče se i tog zajedničkog dogovaranja u EU. Hrvatska je 4. zemlja u EU po vodnim resursima. Po tome bi komotno mogla navodnjavati i vrh Velebita (a ne samo kuruzu i to ekstenzivno) i uzgajati rižu a da je personalno zalijeva Vila Velebita iz marketinških i domoljubnih razloga, kada bi to bio interes bogatih zemalja. Je, postoji dogovor ali sjevera EU koji želi svoju dobro očuvanu raznolikost poljoprivrede (prosjek 3,5 hektara po njihovom "OPG"-u) skupo prodavati siromašnijem jugu a ne obrnuto. Ono što oni nemaju (vodu) RH mora upotrebljavati odgovorno jer njima ne treba naš krompir po 10 lipa već njihov po kunu (karikiram). Umjesto oranica uz Savu najbolje da uzgajamo visokovrijedna poluprirodna staništa za turističke vožnje.

Trebao bih racionalno pristati na to da nitko ionako ne može ništa promijeniti na bolje osim na gore jer smo se već zalaufali, da se fiksacija kapitalizma mora ispuhati, da se mora dogoditi ulazak u EU i držati palčeve da će sve biti o.k. I da jedna cijela generacija ljudi prije nego što ode u nebo skonča u paklu na zemlji. Misliš da će poslije biti bolje?

Tko je glasao

Crna strana medalje

Crnu stranu neoliberalnog kapitalizma, a to je ta EU o kojoj govoriš, već smo debelo fasovali. Dakle sve one n-l-k blagodati u vidu obezvrjeđenja čovjeka i njegovih prava, školstva, zdravstva, predatorskih banaka, devastacije moralne i materijalne, NATO i kalašnjikove za USA, zarobljavajuću prereguliranost, privatne vojske zaštitara, nadzorne kamere, sve je već odavno tu i u napredovanju. Naša suverenost je samo iluzija da dnevnu zloupotrebu.

Još smo samo suvereni u primitivizmu, devastaciji, nemaru prema prirodi, prema povijesnoj ostavštini, prema vlastitoj djeci koju guramo u mrak neznanja i tupila... ja se samo nadam da ćemo makar jednim dijelom ulaskom u EU i tu "suverenost" izgubiti.

(Prošeći malo zemljama Europe, shvatit ćeš o čemu govorim. Ako si se već našetao, što ti je tamo toliko odbojno?)

EU je u pretpristupnim pregovorima napravila inventuru stanja, koja nam se ne sviđa. Koje su to stvari koje su nam toliko drage, a kojih ćemo se morati odreći ulaskom u EU, osim prekomjerne emisije CO2? Jesu li to kravice s naših pašnjaka, kojih ionako imamo daleko manje od odobrene EU kvote? Jesu li to ograničenja oko brodogradilišta, koja 20 godina upropaštavamo? Je li to liberalizacija financijskog tržišta, koje nam je isisalo krv baš kao da smo već odavno Španjolska?

Svi kukaju nad nedosanjanim potencijalima koje nikad ne bismo bili u stanju ostvariti s obzirom kako stvari stoje, a jedan od njih je i ova "tvoja" voda... Donedavna smo si umišljali da nam je i školstvo dobro...

Od EU zapravo ne očekujem ništa, osim malo više reda u ovoj hajdučiji od zemlje.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Potpuno si u pravu kada

Potpuno si u pravu kada govoriš o toj našoj "suverenosti", za mnoge je bila kritični razlog zašto zbog odreska treba zaklati cijelu kravu. Nije da nisam o tome osvetnički razmišljao. To me podsjeća ne onu zabranu rada nedjeljom jer se vlast (ili mi) nije u stanju ili ne želi obračunati s korupcijom inspekcija a onda ponovno dozvoli rad nedjeljom pod uvjetom da radnici budu pošteno plaćeni a inspekcije i dalje ne rade ono što ni prije nisu radile.

To znači da kao građani ove zemlje priznajemo kako se nismo u stanju obračunati s tom "suverenošću" a uvjereni smo kako će gola logika maksimalnog profita, kad uđemo u EU pomesti nesposobne, neodgovorne, uhljebljene i druge "suverene" devijacije. Tu sam pesimista. Hrvatska Vlada, kako se to simpatično i obično šaljivo govorilo u pro-EU kampanji, neće razbijati glavu ekonomijom i financijama jer će to raditi EU eksperti ali će zato imati sve "druge ovlasti" kao što je njegovanje prirode... EU eksperte zanima maznuti našu vodu, šume, rude, obalu, pa čak i smeće, obrazovane preseliti u europske centre a nama sagraditi nebodere, zračne luke, muzeje, bordele i druge sadržaje tako da imaju šta raditi i zabaviti se kad navrate. Karikiram, ali osim obale i buduće poluprirodne visokovrijedne subtropske džungle u Slavoniji nekako sumnjam da im je zanimljivo nešto drugo.

Misliš da za dizanje ruke u EU parlamentu (odkuda stižu dnevnice i plaćica) u suradnji sa lobističkim krugovima koji debelo podmazuju donošenje "informiranih odluka" treba sposobnih, poštenih i odgovornih? Više nego ikada upravo onih prethodnih kojih već imamo u izobilju a pokazali su da svoju zemlju mogu uništiti i rasprodati i za manje od onog što će ih sljedovati? I to dok su je još "imali". Zar nam svo zlo u zadnjih 20 godina nije došlo odozgo a mi mu dali podršku odozdo? Misliš da će biti dobro srednjoj klasi? Čijoj? To je utrka kornjače i lisice. Šta njima znači opustošiti grad, regiju ili zemlju?

Misliš da će se od nas kao građana tražiti nešto više osim mraka neznanja i tupila u zaštiti vlastitih interesa? Nekako svoje interese vidim u odnosu prema interesima drugih i pri tome ne smatram da sam naivan već nerealno racionalan. Preferiram javnu željeznicu, solidarno zdravstvo,besplatno školovanje i uopće sektor javnih subvencioniranih usluga. Grješan sam.

Nisam pristalica politike svršenog čina, šta je tu je, kako ćemo dalje. Ulazak u EU takvu kakva je zadnjih 20 godina je korak nakon kojeg nema izlaska, bar ne na mirni način a sve više njih želi izaći.

Prošetao sam poprilično EU i izvan EU. Izvana raskoš unutra pustoš. Nije u Budimpešt bilo milijun odrpane sirotinje na ulici protiv Orbana već srednja klasa. Možda u Londonu ili Madridu samo sirotinja pljačka trgovine ali je srednja klasa zato u štrajku, ne zbog toga što joj brancin nije na dnevnom meniju.

Imao sam pirlike biti s tzv. običnim malim EU ljudima, preplašeni do kostiju. Nisam bio s bogatima ali sam ih viđao izdaleka. Nekako su mi odbojni po defaultu.

Tko je glasao

Dakako da strahovi nisu bez osnova...

oni su, dapače, vrlo utemeljeni, ali ja bi ih opet prije pripisala demonima neoliberalizma, nego EU kao političkoj zajednici. Dakako, što neoliberalizam više vlada, veći će utjecaj imati i na EU strukture, kao što se može primijetiti i u ovoj krizi koja je zavladala, posebno eurozonom kojoj mi na sreću nećemo (odmah) pripasti.

Uza sve lobije koji nesmiljeno nasrću na EU tijela, ne treba zaboraviti da se ona ipak biraju nekakvom fckng demokratskom procedurom, ma koliko mi mislili da je ona manjkava.

Sjeti se koje su osnovne zamjerke Hrvatskoj bile tijekom pristupnih pregovora. Ako se ne varam, odnosile su se na pravosuđe i na korupciju. Bugarskoj i Rumunjskoj srozan je status u EU upravo zbog korupcije. EU te stvari vrednuje i kažnjava više nego trule lokalne vlasti, mislim makar kroz deklarativne mehanizme.

Znam, ili barem mislim da znam, kako je ljudima u EU, ili bolje rečeno, u današnje neoliberalno vrijeme. U Rumunjskoj se javlja čak i nostalgija za Ceausescuom, što je još prije 10 godina bilo naprosto nezamislivo. Nigdje nije dobro. Nešto će se morati promijeniti. U EU još i prepoznajem neke borbe, ovdje baš i ne...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Netočno

Premda se Hrvatska još od svog osamostaljenja odlučila za EU put...

Možda tvoje selo, moje do prije par mjerseci nije imalo pojma kaj je to EU, ne europa - već EU !!!

Tko je glasao

Je, pa i vidi se...

Usput, još je Juga napravila prve korake ka priključenju EU...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Pozitiva

Plus za pozitivu u kojem ima logike. Nemam vremena za duži odgovor, sutra.

Tko je glasao

Dogovoreno...

a ja ću još malo razmišljati što se može još učiniti da se sve ne retardira i ne očerupa prije ulaska u EU, kao npr. ovo - http://www.vecernji.hr/vijesti/mrsic-predlaze-da-si-radnici-sami-kupuju-... - što i drugima želim...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Razotkrivanje

Osim što će oni koji se profesionalno bave pojedinim područjima rada početi tijelima EU tužiti Vladu koja nas pak uvjerava da sve rade baš po zahtjevima te iste EU, ovdje možemo jedino "na velika zvona" oglašavati ovakve nebuloze, raskrinkavati svaki pokušaj da se na nepošten način pogoduje krupnom kapitalu, određenim interesnim skupinama i/ili sebi i biti dosljedni u osudi takvih ponašanja bez obzira o kome ili čemu se radilo.

Što se tiče konkretnog, kukurikaška vlada kani izmijeniti Zakon o radu na ovaj ili onaj način, prije svega, budući da olako neće ići, stvaranjem pravne zbrke ili kako kaže profesorica iz članka, "premosnice" između inače brojnih ovih ili onih propisa iz oblasti rada. Danas zakon o zaštiti na radu a sutra već nešto drugo. Stvari treba gledati kao cjelinu. Ako im se dopusti da to čine "na kapaljku" i mic po mic, bit će to klasičan primjer one narodne "prevesti nekoga žednog preko vode". Treba znati da imamo posla s neoliberalima a ne socijaldemokratima. Nominalna socijaldemokracija služi samo za anesteziranje opreza ili pak lubrikant.

PR volonterima kukurikaša treba jasno reći "ne!", nećete nas žedne preko vode. Ne bude li ih se raskrinkavalo, nitko nam neće biti kriv osim nas samih.

B-52

Tko je glasao

Fašizacija društva

Ako im se dopusti da to čine "na kapaljku" i mic po mic, bit će to klasičan primjer one narodne "prevesti nekoga žednog preko vode". Treba znati da imamo posla s neoliberalima a ne socijaldemokratima. Nominalna socijaldemokracija služi samo za anesteziranje opreza ili pak lubrikant.

Proizvodnja pristanka uvijek ide metodom kuhane žabe - mic po mic - tako je došao i fašizam. A stoka će samo blejati... zna li netko kako se zove pravac trenutnog bauljanja hrvatskog "korpusa"!?

Tko je glasao

lutokracija?

lutokracija?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Doba romantizma je pluskvamperfekt

Kolegice@

Sadomazomortokreacionizam... posebno za ove koji će kupovati rukacice i kacige iz plaća koje nisu dobili 9 mjeseci!!!

Tko je glasao

lootocracy

ovo je dobro, radi i na internacionalnom levelu :)

http://www.paulloeb.org/articles/Lootocracy.htm

If you run a lootocracy, you have no conception of sufficiency. You set up the rules to grab as much money as you can, as if you’ve won a supermarket shopping spree. You also concentrate power, the better to arrange the world for your benefit. Unchecked by modesty, satiety, or shame, you take all you can get away with. You loot until someone stops you.

A lootocracy embodies power as its own end, overriding any challenges, criticisms, or constraints. Open markets and deregulation have long been core conservative principles, but this administration pushes them farther than ever. They treat environmental laws, even ones enacted by Republicans, as obstacles to be evaded or demolished, opening up every possible domain to be auctioned off to the highest (or best-connected) bidder. They also treat the government’s own workforce as expendable, eroding longstanding union and civil service protections, outsourcing key tasks, and doing their best to muzzle employees who challenge the administration’s priorities, whether staffers of the Environmental Protection Agency or generals opposing the Iraq war.

Tko je glasao

Direktan prijevod

bio bi "pljačkovlađe", ali mislim da je "zlovlađe" primjerenije ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

pa taj je idiot... moram

pa taj je idiot...

moram priznati da me ovo ostavilo bez teksta...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Praksa je notorna...

Hoću reći, u stvarnom životu je to već odavno tako... ne znam samo kako se sad najednom svi snebivaju nad pojavom...

Tj. SDP ne čini ništa što nisu i ovi prije. Razlika je samo u jednoj "sitnici".

Ako je točno što je napisano, Mrsić će "samo" ozakoniti praksu.

Nešto slično su kukurikavci već demonstrirali stranačkim imenovanjima uz obrazloženje da su oni iskreniji, jer se i prije stranački kadroviralo, a oni eto to rade otvoreno.

Ovi postavljaju olovne okvire...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

nije bigi.. nije tak..

nije bigi.. nije tak..

problem je sa radnicima na odredeno i povremenim radnicima.. sa onima koji nisu prijavljeni .. tj. firmama koje tako rade i zaposljavaju..

one koje imaju svoje stalno zaposlene radnike i sve sredene prijave i propise.. e ti imaju i zastitnu opremu koja im je potrebna..

dakle rad na crno, ili zarade na sivo.. ces uvijek naci negdje u pozadini nedostatka zastitne opreme..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Za građevince si ti šef ;)

osim što onda moram primijetiti da valjda svi rade na crno ;)

Međutim,. čula sam za neke druge struke... ne mogu naći nikakav link o tome (za sad:), pa neću lupat...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

nemam nista protiv da radnici

nemam nista protiv da radnici malo vise paznje posvete svojoj zastitnoj opremi, jer odnos i nije bas neki kod dosta njih..
no to treba ostaviti regulaciji sasvim drugog tipa... zakonu o radu i odgovornosti prema poslu koji obavljas koja bi kao obaveza radnika trebala biti negdje ugradena..

no zahtijevati od nekog da si kupuje zastitnu opremu, tima naocale, rukavice ili kacigu, radno odijelo.. cipele.. pa to moze samo neko tko u zivotu nikad nije radio.. ili je radio samo u zdrastvu gdje je na zalost normalno da si svi kupuju sami svoja radna odijela i da im to nikad nitko nije priznao kao poreznu olaksicu niti ponudio kao poslodavac.. a poslodavac je drzava da stvar bude najbolja..

i tu dolazimo do novog otkrica..

suzene percepcije ministara koja je posljedica njihove suzene prakse i nedostatne promatracke i iskustvene percepcije..
i drzave kao poslodavca koji je kaznjavao razna poduzeca preko inspekcija a da mu nikad nije palo na pamet da sam postuje ono sto trazi od drugih jer valjda zakon n evrijedi i za vlast tj. drzavu..

politicari ne mogu ciniti nista za zastitu na radu jer im je to nepoznato podrucje. mars im je blizi, cini mi se. naime danas nemamo niti jednog koji je ikada radio van drzavne sluzbe (cacica izuzimam) od cega previse ministara koji su citavu karijeru samo politicari .. u stranci ili nekoj upravi..

kacige kad posjecuju gradilista dobe, a i mete se prije prolaska tocno odredenim koridorom (ne trebaju posebne cipele) kao sto se i prestaje raditi ako "delegacija" odluci malo ometati ljude u poslu...
ne znam jel se mrsic ikada pitao otkud mu i tko je to platio, ta kaciga, bijela kapa ili zelena kirurska kapica ili carapice za cipele kad je isao u posjete onima koji rade?

umjesto svih tih budalastina bilo bi bolje da HTZ opremu daju i radnicima kao poreznu olaksicu ako kupuju sami nesto dodatno ali ostave propis i obavezu firme za osiguranje radne opreme kao sto je bilo uvijek, kao sto je i sad..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

zaštita na radu...

Ajoj... nećemo valjda opet komentirati nešto samo na temelju indexovih članaka i slično? Jel' netko pročitao prijedlog zakona? Inače, ovdje je riječ o tome da se po prvi puta - može komentirati prijedlog zakona dok je još u postupku pripreme (ne znam ima li to kakvog smisla, ali je novost).

Evo, pa slobodno komentirajte, ja jesam :)
http://rasprava.mrms.hr/

Inače je ovaj demant objavljen iz dotičnog ministarstva u vezi indexovog i sličnih članaka:
"Moramo se osvrnuti na odredbe zakona koje ste komentirali na konferenciji za medije. Članak 6. stavak 3. Zakona jasno navodi da troškove zaštite na radu snosi poslodavac te da za njezino provođenje ne smije teretiti osobe na radu.
Članak 37. Zakona stavak 3. Zakona navodi da osoba na radu ima pravo odbiti rad ako joj neposredno prijeti rizik za život i zdravlje zbog neprimijenjene zaštite na radu te zbog takvog postupanja ne smije trpjeti štetne posljedice. Stavak 4. navodi da osoba koja zbog neprimjerene zaštite na radu napusti mjesto rada zbog takvog postupka ne smije trpjeti štetne posljedice.

Članak 22. Zakona navodi da je Poslodavac obvezan osigurati da mjesta rada u uporabi budu u svakom trenutku sigurna, održavana, za rad prilagođena i u ispravnom stanju sukladno propisima zaštite na radu. Dok će se posebne mjere, pravila, postupci i aktivnosti zaštite na radu, koje su vezane uz radnu opremu, osobnu zaštitnu opremu te mjesta rada, kao što je i do sada bio slučaj, propisati posebnim pravilnicima.
Članak 57. Zakona propisuje kaznu u iznosu od 30.000 do 50.000 kuna onom poslodavcu koji osobi na radu koja nije osposobljena za rad na siguran način nije osigurao rad pod neposrednim nadzorom radnika osposobljenog za rad na siguran način. Na žalost članak 16. Zakona koji definira osposobljavanje za rad na siguran način zbog tehničke greške nije objavljen na web stranici", poručuju iz Ministarstva.

Tko je glasao

postojeci zakon i pravila

postojeci zakon i pravila "osposobljavanja" su potpuni idiotizam i suludo bacanje novaca.. pogotovo taj neposredni nadzor i...

ma uopce mi se ne da o tome rasprljavati..

dovoljno j eznati da imaju valjda 200strana nastampanog teksta sa zakonima koji su daleko od od bilo kakvog rada kao mars od zemlje..

no ocigledno je nekome strasno pasalo precizno i puno pisati... bez obaziranja prema sadrzaju i primjenjivosti..

rezultat svega je svojevremeno bila ekspanzija "radnozastitarskih" tvrtki s kojima su se sklapali ugovori za "nadzor" i strucno osposobljavanje .. ma uzas..besposlen pop i jarice krsti.. a administracija sama sebi radi svrhu..

taj dio nece sigurno mijenjati.. dovoljno je blesav da bi bio zacementiran

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ne radi se o Indexu već

Ne radi se o Indexu već Večernjaku. Tamo stoji:

Poslodavci bi od radnika uskoro slobodno mogli tražiti da si sami kupe radne rukavice, kacige i drugu zaštitnu opremu nužnu za rad, a istodobno ga uopće ne osposobiti da radne zadatke obavlja sigurno.

A što su ""demantirali" PR volonteri?

Da će ovo oko zaštitne opreme tek regulirati u pravilnicima a da su "zbog tehničke greške" ispustili. Dakle nisu demantirali baš ništa navedeno u članku.

Svakako da je dobro što se može komentirati prije donošenja zakona ali se onda ne treba ljutiti kad komentari ne budu onakvi kakve priželjkuju predlagači.

B-52

Tko je glasao

Zanima me kako smo od

Zanima me kako smo od navodnjavanja i melioracije dosli na kombinezone, rukavice i kacige to jest na zastitu na radu?

Tko je glasao

Ja sam kriva ;)

Ispričavam se svima, a ti to slobodno "smotaj"...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ispričavam se svima, a ti to

Ispričavam se svima, a ti to slobodno "smotaj"...
Nisam ja Demos.
Ovo je vise iz domene Aerodroma i "Kad misli mi vrludaju"

Tko je glasao

Nije problem u zastiti na

Nije problem u zastiti na radu. Postoji cijeli niz slucajeva ozljeda na radu koje su radnici morali prijaviti da su se ozljedili kod kuce. I to cak i u nekim javnim poduzecima. Naravno da svi sute i nitko ne prica o tome jer firmama tako odgovara a radnici ne smiju pisnuti u strahu od sup karte.

Tko je glasao

to sa laziranjem prijava je

to sa laziranjem prijava je stupidno..

prvo zato sto zakon kaze da firma ne snosi troskove bolovanja (place) (postoji osiguranje do 42 dana za nezgode na poslu)

nije nikakva frka ako se netko ozljedi a da su postivani propisi o zastiti na radu

no postoji jedna neugodna caka za one poslodavce koji su korektni.. ima gomila nekih cudnih advokata koji se bave odstetama za nezgode na poslu.. u principu firma mora biti osigurana i to nije neki problem, ljudi dobe svoje.. no.. ako ih advokat nagovori da tuze za dusevne i ine boli.. onda to postaje veliki problem za firmu i u praksi kosta jako puno novca.. da nema malverzacija tog tipa ne bi bilo nikakvog suvislog razloga da normalna firma sa prijavljenim radnicima (i korektnim ugovorima o radu i za radnika i za poslodavca) zazire od prijave ozljeda na radu.. (osim ca. 50kg papirusina koje treba ispuniti i lijecnicke dokumentacije koju radnik mora pazljivo cuvati i uz gomilu formulara svako malo nekam slati..)

ps
birokratsko pracenje ozljeda na radu je ludost i suludo velik posao.. to je prakticno nemoguce malim firmama bez administrativnog kadra..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

evo dobrog komentara

17.08.2012. u 20:26h neidemdalje je napisao/la:
a ja predlažem da se stranke od sada financiraju same a ne iz proračuna ...

Tko je glasao

mislim da bi to trebalo biti

mislim da bi to trebalo biti prvo referendumsko pitanje..

i to prvog slijedeceg referenduma ako ikad takva praksa gradanskog sudjelovanja u vlasti bude moguca u hrvatskoj

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Liste

Moglo bi se dodati i zaokruživanje imena budućih saborskih zastupnika a ne cijelih lista.

Tko je glasao

nova ekonomija,... za kakvu nisu znali faraoni....

...pa je jasnije zašto ih više nema u tadašnjem obliku.
...k´o prvo, zašto kopati kanale ako su ih drugi već iskopali? neka lijepo i kusaju kašu koju su si pripremili, mi možemo od njih kupovati i još zaraditi, tj., ne mi nego država...
...za ono što se proizvede u nas i izveze bez PDVa država uredno iskrca subvencije, vladajući time inkasiraju izborne glasove, naplati se vani, metnimo, 100 nečega koje inkasira taj što je uzeo poticaj, potom se u nestašici ili van sezone ta ista komodita uveze za, metnimo, 200 nečega, na granici se naplati, dakle, dvostruko više PDVa nego da je prodato doma za 100 onima koji su osigurali novac za subvencije,..pa imamo tu jednu uspješnu firmu kojoj se možda udjeli "zlatna kuna", i imamo uspješno punjenje proračuna s ozarenim ministrom...i poreske obveznike ponosne da za bilo koju cijenu sudjeluju u jednoj uspješnoj priči...
...a između svih njih samozatajne bankare što u tišini sve to financiraju, kažu, iz filantropskih pa i domoljubnih pobuda.

Tko je glasao

sto je najgore upravo

sto je najgore upravo spremaju najnoviju nefaraonsku odluku.. gomilu poticaja ... zakup zemlje bez naknade (sto znaci da ce se nekom dijeliti zemlja, ali i subvencija za ono sto posije... koliko li su glupi oni koji su slucajno kupili zemlji isad ce jos placati neke poreze, ili oni koji su iznajmili zemlju.. to valjda necemo ni spominjati).. a onda (zuker kommt zulezt) buju ozbiljno razgovarali sa osiguravajucim kucama jer su jako iznenadeni sto one nisu osigurale "susu", a pred par dana je vlada poslala seljake traziti odstetu kod njih...

uglavnom kaos, bar pocetak, slijedi najesen.. protesti seljaka i dijeljenje gomile novca za preskupu proizvodnju koju nece nitko otkupiti.. i to od novca iz realnog gospodarstva koje ce vrlo skoro ostati bez prehrambenih artikala.. no nece im ni trebati jer nece imati ni zaposlenih.. a onda slijedi tek dalje...

...

koja krkaca od vlade i smusenjaka.. stvarno prestrasno..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Zaozbiljno?...he, he, ...i

Zaozbiljno?...he, he,
...i neki dan me netko pita da dokažem da je ovo državno planska ekonomija,...ono, argumentiram, zamisli, potrošiti vrijeme na prežvakavanje teme koja nikada nije niti prestala biti aktualna...

Tko je glasao

Pogrešno...

Ovo je državno-neplanska ekonomija ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Voda i politika

Zbog cega hrvati nisu pametni kao egipcani prije pet tisuca godina?
Sustavi melioracije i navodnjavanja prvenstveno su briga drzave i resornog ministarstva poljoprivrede. Proteklih desetljeca sustavno je zatirana hrvatska poljoprivreda raznim mjerama koje su isle prije svega na ruku uvoznickom lobiju. Tako danas jedan prehrambeni div u svoj dodatak jelima koji je izvorno hrvatski proizvod ima 93% uvoznih komponenti. Radi se o susenom povrcu koje svakako moze uspijevati i kod nas.

S obzirom da je sustav melioracije i navodnjavanja briga države ne treba se uopće čuditi rezultatima. Vjerojatno nitko nije dao dovoljno veliki mito ili se nijedan rođo s građevinskom firmom nije dosjetio potegnuti veze. Da je Bandić na čelu Hrvatskih Voda već bi se i močvare navodnjavale - doduše po višestruko višim cijenama ali ipak... :-)

Cijela zemlja trpi zbog političkih igara u domeni ekonomije, ali tako to valjda mora biti.

Ovoj zemlji treba strategija pa tako i strategija razvoja poljoprivrede i iskoristavanja svih komparativnih prednosti. Navodnjavanje je samo jedna od komponenti koje je potrebno rijesiti da bi hrvatski poljoprivredni proizvod bio konkurentan i da bi se koristio u hrvatskoj preradjivackoj industriji.

Ne slažem se. Zadnje što ovoj zemlji treba je bilo kakva strategija bilo čega. Ovoj zemlji treba ekonomska sloboda i uklanjanje parazitskog sloja političke kontrole gospodarskih tokova. Tada bi se i navodnjavanje moglo jednostavno riješiti jednom poduzetničkom akcijom i prirodnim zakonima ponude i potražnje.

Tko je glasao

ali su i oni fulali

@bosancero
I oni su fulali. Pustili su glavnog arhitekta Mojsija da ode doma. Zapravo i sam Herodot o Egiptu kaže;

Koliko razvoj pojedine privredne grane ovisi o društvenom uređenju i
politici zemlje, najbolje se može pratiti na primjeru Egipta i to kontinuirano bar
kroz protekla 4 milenija. Iako je još Herodot napisao da je "Egipat dar Nila" što
jednako vrijedi i danas, treba naglasiti da Nil "određuje" gornju moguću granicu do
koje se može razvijati poljoprivreda, odnosno obradivo tlo. Od davnine pa sve do
danas je obradiva površina Egipta jednaka natapanoj, tj. obrađuje se pojas uz Nil.

Nažalost ne učimo iz povijesti. Mi se još uvijek borimo s ustašama četnicima i partizancima, a ne sa gladi i neimaštinom.

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:U_Pbiu2WzmEJ:www.hh...
Na ovom linku može se saznati nešto o povijesti navodnjavanja.

Tko je glasao

http://webcache.googleusercon

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:U_Pbiu2WzmEJ:www.hh...
Na ovom linku može se saznati nešto o povijesti navodnjavanja.

Hvala na linku

Tko je glasao

iz egipta u izrael

nekad egipćani, danas izraelci
u njih je vlažna godina kao u nas najgora sušna
to znamo ...

ono što ne znamo,
(a ako ljubo prati, ili zna, neka pomogne)
kakav je točno raspored snaga između, države, poduzetnika, seljaka
i projekata navodnjavanja u izraelu
ne može seljak sve sam
ne može sve sama ni država
što je između?
kako oni to rade?
što bi mi mogli od toga preuzeti?
što bi trebao preuzeti kao svoju obavezu jakovina, što slavonski poitičari, a što vođe seljaka?

luka

Tko je glasao

@luka Ko jebe Izraelce - cioniste!?

Pa nećemo valjda učiti od CINISTA??? Šalim se malo!
Na portalima, preko googla ukuca se "Wattertechnology- Israel," (engelski) ili "Wassertechnologie- Israel (njemački)
Samo kratka informacija:
Nijedna druga zemkja na svijetu nema takvo iskustvo u desalinizaciji morske vode i pripremi navodnjavanja kao Izrael. Na tom iskustvi ii znanstvenim istraživanjima razvila se industrija koja cvate, i to je jedan od stupova izraelskog izvoza. Godine 2008. izvezla je židovska država "tehnologiju vode" u vrijednosti 1,4 milijarde dolara, prošle godine oko 2,5 milijarde dolara! Pionir branše je firma NETAFIM koja je 60-tih godina patentirala sustav navodnjavanja "kap po kap". Danas samo ta izraelska firma ima prihod od 500 milijuna dolara godišnje, a ima još nekoliko firmi sa sličnim tenologijama okrenute izvozu. Netafim zapošljava na desetke tisuća ljudi, radi projekte u najmanje tridesetak zemalja u svijetu!
Izrael te poslove širi na Afriku i posebno Kinu, Rusiju...Ne mogu dovoljno proizvesti uređaja za navodnjavanje niti imaju dovoljno agronoma - eksperata kolika je potražnja!
Predstavniciu Netafima bili su ove godine u virovitičko-podravskoj županiji, upoznali seljake na prezentaciji s mogućnostima navodnjavanja! Osim znatiželje, nije pokazan interes za poslove i Izraelci su se vratli kući neobavljena posla. Koliko se sjećam, u vrijeme prezentacije bilo je još dosta kiše i vlage...hm, hm... neki su mislili da im Izraelci hoće uvaliti uređaje i zaraditi ii nitko nije pomišljao na sušu!
Inače, bez izravne uključenosti gospodarskih komora i poljoprivrednih komora, ovakvi projekti ne mogu se realizirati. naravno, sve treba koordinirati Ministartsvo poljoprivrede tj. ekipa uz Jakovinu!
Inače, dok je bilo poticaja fućkalo se seljacima za ovakve projekte....da o političarima ne govorimo Zakupiš po političkoj podobnosti 2 000 jutara zemlje, poticaji su u prosjeku 1000 kuna po jutru, pa jebalo te nekakvo navodnjavanje kada lova curi...bila suša ili ne! E, sada nema više love, nema HSS-a u vladi, pa smo na sto muka!
A kako i ne bi bili, kada se u nas strančari na najsramotnji način, a inovacije, obrazovanje i pamet, naziva se "pametovanje"! I zadnjih godina 70 000 ljudi otišlo je u svijet trbuhom za kruhom, većinom mladih i obrazovanih! Neki su možda i u Izraelu, rade na spomenutim korisnim i unosnim poslovima!
I još važna napomena: Izrael svake godine organizira velike sajmove opreme i stručne skupove gdje se može na licu mjesta vidjeti najmodernija dostignuća u "tehnologiji vode".(pregled sajmova nađe se na googlu, jedan od njih održava se već 16 godina zaredom!) Jako bi me zanimalo kolikoje naših stručnjaka bilo na tim sajmovima skupovima???

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

izraelci moraju navodnjavati,

izraelci moraju navodnjavati, jer su u dalekoj povijesti imali tako sposobnog stratega, Mojsija, koji je 40 godina zajedno s njima lutao po Palestini, da bi na kraju našli jedino mjesto bez ijedne kapi nafte. A nafta svuda oko njih. Rekli bi Ameri...šepavi patak!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci