Tagovi

Pamet u glavu

Preslagivanja na političkoj sceni ne moraju biti samo izraz želje pojedinih političkih stranaka da pošto-poto zasjednu na vlast nego i znak stvarnih promjena u njihovoj politici. Jedno takvo smo imali nakon posljednjih parlamentarnih izbora kad je koalicija HSS/HSLS odigrala odlučujuću ulogu i omogućila Sanaderu da relativno lako sastavi parlamentarnu većinu. Ostale stranke su gotovo po inerciji slijedile njihov primjer. Kriju li se motivi u prvom ili drugom, ostaje da se vidi.

Međutim, teško je smislenim argumentima pravdati preslagivanje vlasti nakon što je ista već formirana i godinama relativno uspješno funkcionira. Ukoliko je istina ono što u Večernjem listu od 29.veljače piše novinar Izak Vrtarić (članka nema u elektronskom izdanju), u Varaždinskoj županiji su korak do preslagivanja vlasti.

Novinar se poziva na pouzdani izvor iz županijskog SDP-a koji mu je na uvid navodno dao i zapisnike sa sjednica Županijskog odbora. Pregovori se navodno vode već duže vrijeme i trebali bi dovesti do toga da HNS otkaže suradnju HSLS-u i na njegovo mjesto u vlasti dovede SDP. Trenutni sastav županijskog poglavarstva bi se navodno promijenio tako da SDP dobije mjesto zamjenika župana i 3 člana.

Suglasnost za ovakvo preslagivanje bi trebala dati Županijska skupština u kojoj HNS i SDP zajedno nemaju potrebnu većinu (imaju 19 od 41 vijećnika) zbog čega bi im trebala potpora HSP-a (1) i HSU-a (1) ili nekoga iz redova HSS-a (5).
Zanimljivo je da bi, preslika li se koalicija s državne razine, HDZ (7) s HSLS-om (7) i HSS-om (5) također imao 19 vijećnika pa bi vijećnici HSU-a i HSP-a na vlast mogli dovesti i tu koaliciju. Štoviše, HSU na državnoj razini već drugi mandat koalira s HDZ-om.

Nije teško zaključiti da se već vrše pripreme za predstojeće lokalne izbore i da se traže potencijalni koalicijski partneri. Na kraju krajeva, jedna odredba koalicijskog ugovora između HDZ-a i koalicije HSS/HSLS govori upravo o suradnji na lokalnim izborima pa je red da HNS i SDP također planiraju na vrijeme.

Rezultati parlamentarnih izbora im idu na ruku. U III izbornoj jedinici su zajedno dobili 56,13% a u Gradu Varaždinu čak 62,23%. Reklo bi se „win-win“ situacija. Zato je potpuno opravdano zapitati se čemu uopće razmišljati o tome da se preslaguje aktualna županijska vlast a kamoli da se to i napravi.

Moguće je da SDP i HNS pričom o preslagivanju samo žele isprovocirati HDZ i HSS da i oni probaju isto, odnosno da ovi s HSLS-om pokušaju pridobiti HSU i HSP i mimo volje građana doći na vlast. Takav bi čin dodatno osnažio njihov već postojeći imidž političkih trgovaca i umanjio im šanse na idućim izborima.

Moguće je i da ozbiljno misle, SDP da što prije dođe na vlast a HNS da zbog Čačićevih narušenih odnosa s Čehokom njegovu stranku izbaci iz vlasti. Međutim, to bi bio politički glup potez, pogotovo za SDP.

Čemu riskirati etiketu političkog trgovca? Nije mudro pred kraj mandata se trpati u vlast i to još u županiji za koju se sve glasnije priča da je prezadužena i da bez žurne financijske injekcije neće moći servisirati dospjele obveze iz mnogih JPP projekata.

Ako Čačiću i treba partner s kojim bi podijelio odgovornost iz ovog mandata, SDP ne bi smio srljati kao guska u maglu.

Komentari

"Ako Čačiću i treba

"Ako Čačiću i treba partner s kojim bi podijelio odgovornost iz ovog mandata, SDP ne bi smio srljati kao guska u maglu"

Iako unaprijed znam da se nećeš složiti samnom, moram Ti reći da Tvoja konstrukcija počiva na staklenim nogama. Naime, kaj: ak je Čačić u gabuli zbog načina na koji upravlja županijom, zar ne bi bilo logično da počne snubiti stranku koja ima vlast na državnoj razini i tako jednim udarcem postigne dvije stvari: prvo, praktično demonstrira da HNS nikad nije bila ljevica pa da, kao stranka centra, može koalirati sa svima i drugo, da si ipak nekako osigura tu lovu čiji manjak bi ga mogao koštati vlasti i ugleda.

Drugim riječima, ako je točno to što prenosiš iz Večernjeg, onda je razlog Čačićevog dogovaranja sa SDP-om prije njegova eventualna želja da se riješi Čehoka, nego da se vadi iz "bankrota" do kojeg je županiju, navodno, doveo svojim načinom upravljanja.

grgo

grgo

Tko je glasao

Iako unaprijed znam da se

Iako unaprijed znam da se nećeš složiti samnom, moram Ti reći da Tvoja konstrukcija počiva na staklenim nogama.

Neću se složiti s tim da je gornje moja "konstrukcija". Jasno sam naznačio da se radi o članku konkretnog novinara u konkretnom broju Večernjeg lista kao i to da članka nema u elektronskom izdanju zbog čega nisam mogao dati i link.

Moguće je i da ozbiljno misle, SDP da što prije dođe na vlast a HNS da zbog Čačićevih narušenih odnosa s Čehokom njegovu stranku izbaci iz vlasti.

Iz ovoga se također jasno vidi da Čačićev motiv vidim u izbacivanju Čehokovog HSLS-a iz vlasti a ne u tome da podijeli odgovornost za prekomjernu zaduženost. To bi bila samo posljedica za SDP koji toga izgleda nije svjestan, naravno ukoliko doista misle početi sa "sadnjom tikava"

Osobno smatram da bi koalicija SDP/HNS bila dobitna kombinacija tamo ali tek nakon izbora, nikako sada pred kraj ovog mandata.
U slučaju izborne pobjede 2009.godine bi prvo trebalo povući crtu ispod ovog mandata, utvrditi bilancu županie (i grada) i obznaniti od kojeg se stanja počinje, neki bi rekli "politika čistih računa".

Čačiću jest potrebno da mu HDZ s državne razine "upumpa" novce ali isto tako zna da bi koalicijsko povezivanje s njima značilo "smrtnu presudu" za njegovu stranku.
Zato će se poslovi do izbora, kao i do sada, ugovarati izvan očiju javnosti.

Upravo zato "savjetujem" varaždinskom SDP-u da pamet u glavu, ništa prije izbora a i potom prvo utvrditi bilancu pa tek onda krenuti dalje uz insistiranje na transparentnosti svih projekata. Sve drugo bi značilo gubitak tamo još uvijek očuvanog obraza. Barem u mojim očima.

B-52

Tko je glasao

Čačiću jest potrebno da

Čačiću jest potrebno da mu HDZ s državne razine "upumpa" novce
Vrlo smjela tvrdnja. Realno gledano u Hrvatskoj nema referentnog, odnosno oglednog JPP projekta - Hvar to sigurno nije a za Čačićev model ostaje vidjeti hoće li država/HDZ trebati nešto upumpavati (još je rano za reći). Autocesta do Splita, koju držim uglavnom Čačevim projektom (a i SDPovim), se pokazala uglavnom isplativom (diskusije o istoj još postoje). Čačić se uvijek vrtio u poslovima sa državom (što čak protvđuje i izlet u Izrael), što to mu ne bih zamjerao. Problem transaprentnosti/legalnosti tih poslova je pitanje državnog odvjetništva koje je, priznajem, u HR diskutabilno. No, ako je USKOK mogao nagaziti Bandića i Ferenčaka, ne vidim razloga zašto ne bi mogao i Čačića, što bi bila daleko efektivnija medijska bomba.

Krajnje je jasno kako je JPP u VŽ upravo Čačićevo djelo, na kojem je i profitirao (smisao kapitalizma a samim time i onog Privatno iz skraćenice). Stvari su prilično jasne i iskreno ne vidim kako bi se SDP mogao kompromitirati u slučaju koaliranje te eventualne insolventnosti.

ali isto tako zna da bi koalicijsko povezivanje s njima značilo "smrtnu presudu" za njegovu stranku.
Tu dijelimo isto mišljenje. A pored toga je između HNSa i SDPa (na)puklo... To ja zovem staklenim nogama - bit će zanimljivo.

PS Ostaje vidjeti kamo nas vuku "snage napretka". Kako se radi o (pre)velikim ciframa te višegodišnjim zaduženjima, sukus je "gorak", vidjeti ćemo u što će se naposlijetku pretvoriti.

Tko je glasao

Vidiš, u Koprivnici je po

Vidiš, u Koprivnici je po modelu JPP napravljena zgrada nove gimnazije, mislim da je cijena negdje oko 180 milijuna na dvadeset godina. Malo ili puno, stvar je individualne ocjene.Trošak dijele grad i županija, više županija. Novac za to se osigurava iz decentračiziranih sredstava. Iznos i struktura decentraliziranih sredstava za obrazovanje su takvi da nema prostora za otplatu jednog takvog kredita ukoliko država ne poveća iznos jer se postojeća troše (jedva da je dovoljno) na održavanje postojećih školskih objekata.

Sklapanje ugovora o JPP je propisano tek nakon što su neki projekti započeti. Obveze iz JPP se ne računaju u klasično dozvoljeno zaduženje ali država sad mora dati suglasnost jer ipak je to stvaranje nove financijske obveze.

Ja ne znam tko je u VŽ županiji nositelj svih projekata, pretpostavljam nešto županija, nešto gradovi i općine, nešto možda zajednički, nije ovdje presudno.

Činjenica je da ukoliko država ne poveća decentralizirana sredstva, cjelokupan iznos moraju servisirati lokalni proračuni. Govorka se da u županiji ima nekih 28 takvih projekata i doista je zanimljivo kako će se obveze servisirati bez pomoći centralne države. Skoro godinu dana bezuspješno pokušavamo na ovim stranicama dobiti podatak o ukupnoj vrijednosti JPP projekata.
O brojci možemo samo nagađati ali je sigurno da mjesečni, odnosno godišnji anuiteti nisu mali.

To da su Čačiću za te potrebe nužni državni novci možda jest smjela tvrdnja ali još smjelijom držim onu koja bi govorila da se iz vlastitih sredstava (bez pomoći države) može servisirati tridesetak projekata JPP. Svaka čas i županiji i Čačiću ako su to u stanju. Mašalah.

Za temu je bitno da županijskom SDP-u savjetujem da ne ulazi u vlast bez rekapitulacije tog poslovanja jer je točno da projekte personificira Čačić ali je financijska i politička odgovornost ipak cijele županijske vlasti.

B-52

Tko je glasao

Igre su započele i u Dugom

Igre su započele i u Dugom Selu gdje sad, navodno, HDZ i HSS kane srušiti dosadašnjeg gradonačelnika Borisa Mahača (SDP).

Tko je glasao

Ne samo da kane, nego su to

Ne samo da kane, nego su to i službeno zatražili (objavljeno je i na internet stranici grada Dugog sela). Inače sam, nekim poslom, ovih dana bio u Dugom Selu i, koliko čujem, ne samo da se traži smjena gradonačelnika, već i promjena u uredništvu Dugoselske kronike.
Ipak je bez kontrole u medijima (u ovom slučaju lokalnoga lista) teško doć na vlast, zar ne?

Tko je glasao

Čudno kako nitko ovdje nije

Čudno kako nitko ovdje nije spomenuo/komentirao članak Premijerovi prijatelji kreću u tajnu misiju za HDZ. Dežurne HDZ krtice će ovo proglasiti glupošću, ali vidi se da je igra za lokalne izbore već krenula...

Prema tvrdnjama dobro upućenih izvora iz političkih krugova, koji su željeli ostati anonimni, Mačekov i Kovačićev cilj je osigurati HDZ-u i Sanaderu pobjedu na predstojećim lokalnim izborima. Premoć HDZ-u namjeravaju donijeti kontrolom velikog broja lokalnih medija, bilo da je riječ o radiju, televiziji ili tiskanim medijima.

Takvo nešto moguće je na nekoliko načina: nekim medijima osnivači su lokalna uprava i samouprava, neki su pod kontrolom vlasti preko reklamnih prihoda od lokalnih komunalnih i gradskih tvrtki, neki su pod izravnom kontrolom prikrivenih vlasnika povezanih s HDZ-om.

Tko je glasao

To nije ništa novo i to smo

To nije ništa novo i to smo pretpostavili čim je Maček najavio svoj odlazak u privatni biznis. Ove lokalne izbore dobit će mediji, kao potvrda ovih prošlih parlamentarnih. Na udaru su sve TV i radio postaje, tako da već u samom startu izbijaju protivnike koji nemaju novca za skupe promidžbe. Seciranje Županija je Mačekov zadatak i to ne iznenađuje. HDZ je iskušao recept i sad ide dalje:).

Tko je glasao

Prema tvrdnjama dobro

Prema tvrdnjama dobro upućenih izvora iz političkih krugova, koji su željeli ostati anonimni, Mačekov i Kovačićev cilj je osigurati HDZ-u i Sanaderu pobjedu na predstojećim lokalnim izborima. Premoć HDZ-u namjeravaju donijeti kontrolom velikog broja lokalnih medija, bilo da je riječ o radiju, televiziji ili tiskanim medijima.


Meni jedna stvar nije jasna da ima takvih ljudi koji misliju da je borba za glasove i izborna priprema samo u dva ili tri mjeseca prije tih istih.

Ko brani oporbi preuzeti kontrolu nad medijima?

Izbori se ne dobivaju kontrolom medija niti obečanjima pred same izbore.

Program i cilj se postavlja četri godine i ak se realno gleda ne samo tih četri nego konstantno. Plus toga se nešto na tome i radi a ne samo cmizdri mjesecima o izgubljenim zadnjim izborima.

Povjerenje se izgrađuje godinama i to s konkretnim potezima, a ne tjednima pred izbore i to s blačenjem protivničke stranke.

Takva metoda se je pokazala ko pogrešna, barem u Njemačkoj.

Sad bute vidli i u USA da bu skliznulo prepucavanje i prdbacivanje u gače.

Kod nas u selu su pred lokalne izbore napravili neke stvari i to u zadnjih par tjedni.

HDZ je izgubil vlast.

Tko je glasao

Ko brani oporbi preuzeti

Ko brani oporbi preuzeti kontrolu nad medijima?

Vidim da opravdavanje poteza omiljene Vam stranke ide tako daleko da ste spremni zanijekati potrebu za objektivnim i istinitim novinarstvom. :-(

Na žalost, spominjenje pridjeva objektivan i istinit uz novinarstvo će u mnogih ljudi izazvati salve smijeha jer istog u Hrvatskoj već odavno nema. Eto Vi smatrate da je sasvim normalno da su mediji kontrolirani. Pretpostavljam da vam to nije smetalo ni u prošlom sistemu?

Izbori se dobivaju zahvaljujući biračima. Birači (velika većina) imaju kratkotrajno pamćenje i iskrivljenu percepciju. Kakvi planovi i višegodišnji programi? Važno je samo uz odgovarajuću prizmu (velik dio nje sačinjavaju mediji) podesiti sliku na pravu frekvenciju.

Tko je glasao

Eto Vi smatrate da je sasvim

Eto Vi smatrate da je sasvim normalno da su mediji kontrolirani. Pretpostavljam da vam to nije smetalo ni u prošlom sistemu?

Mene bi zanimalo gde sam ja napisal da je normalno kontrolirat medije.
Napisal sam da ko brani SDP-u preuzet neke od medija i borit se na isti način ko HDZ.
Vi predpostavljate puno, no to je svakom dozvoljeno imati o nečem predpostavke i maštati.
Samo sve skupa je ne znati.

Tko je glasao

Izbori se ne dobivaju

Izbori se ne dobivaju kontrolom medija niti obečanjima pred same izbore.
Istina, ali se ispire mozak lokalnom stanovništvu.
Projekt "lokalni šerif" nije teško za sprovesti ako se ima para. Čiji ulog će biti veći, taj će i osigurati vlast na lokalnoj razini. Dakle, sezona lova je počela:)

Tko je glasao

Dakle, sezona lova je

Dakle, sezona lova je počela
Sezona lova je kakvih nešto desetljeća u punom jeku i ušla je u zrele faze.

Odavno već su pokretači lova i napredovanja, vođeni prirodnim i višim esteskim nagonima svoga boljeg lika i djela, iskusni i preiskusni oko rezultata, nužnog goriva za viši nivo vlastite estetike- to je stvar oko koje se ne petlja i okoliša, kao smušenjaci (onaj drugi Maček, dr Vlatko) i diletanti, bagra niže estetske vrijednosti.

Lokali (lokalne situacije) su još bolja i pouzdanija lovišta od državnih, jer su svaki trud isplati, mete i rezultati su puno bliži i manje opterećeni raznim šumovima, a najbolje lovine se ostvaruju sitnim estetskim igrama, olajavanja i gađenja svega lokalnog i prodaje napredne plastike i druge bižuterije po skupoj cijeni. Na kroničnim minusima i zaduženjima lokala stoljećima, a u zadnje najslavnije doba naročito (od kada je Krleža omeđio sve dalje od Esplanade i Mihanovićeva), cvate ne samo napredak od lihve nego i bujaju plodovi razne vrste, od svježeg mesa napretka do stalne potrebe pretvaranja bezvrijedne materije u cash i slično.

Pa se nakon toliko napredovanja i zrelosti napretka sada već radi o prelascima s onu stranu zbilje i za očekivati je da će tekuća lovna sezona, koja je već krenula, donijeti još veće izobilje plodova i napredovanja s onu stranu misli i zbilje.

To je posve razumljivo. Naše napredne snage, i one iz prigradskih slamova a one po nešto ulica iznad Zagreba turbo, su bile visoko iznad pola svijeta, pa kako da sada mirno gledaju ne samo domaća napredovanja nego i ona impresivna po bliskim i prijateljskim nam zemljama, gdje smo bili obermeštri i profesori, kao Rusija, Crna Gora i slično. Više se nema šta oklijevati i čekati, u svakoj maloj ćeliji je zapovjeđen juriš, u protivnom (ako nije spreman na juriš i ako ne ostvari rezultate u lovu) dotični vojnik ili vojnikinja napretka može očekivati takva mučenja naspram kojih su ona klasična mica maca. Pokretači više nemaju izbora ni potrebe oklijevanja.

Paradoksalno, u tako brutalnoj situaciji divljač ima najbolje šanse, jer je lov totalan, otpora i ometanja praktički nema i ulazi u fazu koja zabrinjava mafijaše i sve druge koliko toliko prisebne snage - kao što su se tursko, vencijansko i habsburško carstvo nadmetali za prebjege, da se vrate jer su im skuvali paštašutu i dati će im razne đakonije, tako i sada divljač može sve većom slabošću i ugroženošću diktirati tempo daljnjih zbivanja. Ili još primjerenija usporedba, ka smeće napretka i napredovanje smetlišta - divljač je u poziciji loše brinutog smeća na Jakuševcu, pa kuha kao vulkan i zagađuje okolinu, ne može samo sebe rješiti ali ne može i da hoće omogućiti snagama napretka (SKH, IGH d.d., HDZ, SDP ...) ugodno slavlje i daljnje napredovanje.

Tko je glasao

Lokalni izbori ce biti vrlo

Lokalni izbori ce biti vrlo zanimljivi narocito u mojem kraju. Kako je podpredsjednik vlade za gospodarstvo iz naseg malog grada tako ce vjerojatno krenuti i bujica obecanja a neki se planovi vec i ostvaruju kroz začine. Biti ce to vrlo zanimljiva politicka borba popraceno sa prilicnim brojem udaraca ispod pojasa a na kraju ce vjerojatno liciti na grupni seks sa ugasenim svijetlima u kojem se samo mujo buni iz odredjenih razloga.

Tko je glasao

Kako je tvoj kraj i moj

Kako je tvoj kraj i moj kraj, slažem se da će lokalni izbori biti vrlo zanimljivi. Igre su već krenule.

Ukoliko si pratio zadnju sjednicu županijske skupštine, u raspravama o izvješću o stanju poljoprivrede općenito a posebice stočarske proizvodnje, mogao si uočiti više od naznaka da je igra krenula jer je vijećnik HDZ-a Ciganović dva puta izlazio na govornicu i hvalio županijsku vlast za impresivne uspjehe spomenuvši pritom cca 100 milijuna poticaja i naknada zbog elementarne nepogode (suša prošle godine) ali i odličan rad protugradne zaštite koja je u nadležnosti države (HDZ). Nitko od prisutnih, vladajući HSS i SDP, nije zapazio da suša i opasnost od tuče ne idu zajedno.

Kad oporba (HDZ) počne hvaliti vlast (župan je HSS), mora da je počela igra.

Nešto je divlje u zraku. :)))

B-52

Tko je glasao

Biti ce u nasem malom gradu

Biti ce u nasem malom gradu vrlo zanimljivo. Narocito sto je u njemu SDP ostvarivao najbolji rezultat i posljednji put pobijedio sa velikom prednoscu sto lokalnim HDZ-ovcima nije po volji. Sukob na relaciji Mrsic Polancec bio je skoro dvije godine na ivici pristojnosti no na kraju je kohabitacija smirila strasti. Osnovno geslo HDZ-a u nasem gradu glasi: Dok ne glasate za HDZ nebute dobili peneze i to se kroz nekoliko projekata i pokazalo.

Tko je glasao

Biti ce u nasem malom gradu

Biti ce u nasem malom gradu vrlo zanimljivo.Bilo bu interesantno po cjeloj Hrvatskoj.
Dobil bu onaj ko bu u buduče stvar pokrenul.
Ko ima naj bolje karte se več sad vidi, i sumnjam da si buju tak lagano tu prednost dali zeti iz ruke.

Osnovno geslo HDZ-a u nasem gradu glasi: Dok ne glasate za HDZ nebute dobili peneze i to se kroz nekoliko projekata i pokazalo.

To geslo vredi u svakoj poziciji i tvoje ubacivanje peneza u tu rečenicu je samo pokušaj odvuči vodu na svoj mlin.
Sve se vrti oko novcih i svaki grad ima svoje potrebe i ciljeve.
Onaj ko to može ostvarit je favorit.

Vidiš kak se kreče u osvajanje Splita, HDZ i SDP u koaliciji.

Tko je glasao

Kad oporba (HDZ) počne

Kad oporba (HDZ) počne hvaliti vlast (župan je HSS), mora da je počela igra.

Da, da potpuno si u pravu jer u još nekoliko županija bi upravo HSS nešto mijenjao...... (ne uspijeva za sada) .... što bi onda značilo da je to početak "priprema" za lokalne izbore......

Tko je glasao

Ako HSS krene na lokalnoj

Ako HSS krene na lokalnoj razni s HDZ-om pola članstva otići će im u SDP. Toga su u HSS-u svjesni, i nemaju izbora. Dogodit će se skoro potpuna bipolarizacija. Eventualno, HSS i HNS mogu ostvariti kakav-takav rezulatat u pojedinim županijama u kojima su tradicionalno na vlasti. Za sve ostale pobrinuo se David Copperfield:)

Tko je glasao

Slažem se s tobom i uvjeren

Slažem se s tobom i uvjeren sam da će dio HSS-ovih birača glasati za SDP ali ne treba potcijeniti HDZ-ovu mašineriju. Oni će jednako kao u slučaju HSP-a zdušno raditi na tome da birači shvate da samo glas za HDZ znači da će na vlasti biti HDZ, nikakav HSS ili HSLS.

Naravno, oni će to lijepo zapakirati da ne naljute koalicijske partnere. Nažalost, nisam siguran da će sve HSS-ove lokalne organizacije razmišljati na taj način. HDZ-ov zov je ravan sirenskom a ne vjerujem da u HSS-ovim skladištima ima dovoljno voska za uši. :)))

B-52

Tko je glasao

To ukazuju da su na pomolu

To ukazuju da su na pomolu složenije igre nego u Osijeku, jer su po varažinskoj tradiciji sve te snage više umreženo isto nego protivnici, čak su većinom skloni nobl govoriti kroz nos, samo se vode složene estetske i erotske borbe, ovisne o promjenjljivim minucioznim stilističkim nijanasama i strastima oko neodoljivih predmeta žudnje, sve u okviru preiskusne sredine, vične svemu i svačemu.

Dok Rusija i sav istok sve homogenije i harmoničnnije (Putin, Putin) a Evropa sve složenije, preiskusna Hrvatska predvodi novi smjer, opet najsloženiji i najnapredniji, gdje mikroni i trenutne inspiracije odlučuju.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci