Tagovi

Pad cijena nafte i discipliniranje pojedinih nacija

Zadnjih godinu dana cijene nafte su se prepolovile te su pale s više od 100 dolara na oko 50 dolara za barel.
Takav nagli pad cijena nafte teško je pogodio ekonomije pojedinih zemalja koje uvelike ovise o nafti.
Sreća je po te zemlje što su za vrijeme visokih cijena nafte stvorile velike novčane rezerve koje im sada pomažu da sačuvaju svoje ekonomije od potpunog kolapsa.
Tako je primjerice Saudijska Arabija prije pada cijena nafte stvorila novčane rezerve od preko 700 milijardi dolara a Rusija je pod Putinom stvorila novčane rezerve od oko 500 milijardi dolara.

Sada kada su cijene nafte naglo pale, ove dvije zemlje primorane su trošiti svoje novčane rezerve kako bi pokrile velike proračunske deficite. Samo ove godine Saudijska Arabija će imati deficiti od preko 100 milijardi dolara, a taj deficit će pokriti sredstvima iz novčanih rezervi.
Prema predviđanjima MMF-a, Saudijska Arabija bi ovim tempom mogla potrošiti sve svoje novčane rezerve u roku od 5 godina, nakon čega bi se zemlja praktički našla pred bankrotom, naravno sve pod uvjetom da cijene nafte ostanu na sadašnjim razinama.

U zadnjih petnaestak godina cijene nafte su na globalnoj razini jako porasle, što je omogućilo pojedinim arapskim zemljama bogatim naftom da preko noći od siromašnih postanu jedne od najbogatijih zemalja na svijetu.
Velike količine novca i važan strateški resurs poput nafte omogućile su Arapskim zemljama i veliku političku moć.
Najbolji primjer te političke moći je Saudijska Arabija koja je doslovce kupila zapadni svijet te već više od 7 mjeseci izvodi zračne napade na Jeman, a sve to vrijeme nijedan se ugledni zapadni političar nije se usudio javno prozvati Saudijsku Arabiju ili je optužiti da je agresor.

Isključivo zbog nafte Arapske zemlje su dostigle razinu BDP-a najbogatijih i najrazvijenijih zapadnih zemalja ali nažalost rast BDP-a nije bio praćen i sazrijevanjem društvene svijesti, odnosno mentaliteta sličnoga zapadnome svijetu.
Velike količine novca Arapske zemlje nisu ulagale u razvoj znanosti i novih tehnologija, već su umjesto toga novce trošili na kupovanje socijalnoga mira doma, te na financiranje raznih destruktivnih organizacija u inozemstvu, čime su cijelu regiju dovele u stanje totalnoga kaosa.

Nisu ni Rusi bili puno bolji od Arapa. I oni su također koristili visoke cijene nafte kako bi kupili domoljublje i socijalni mir doma a istovremeno u inozemstvu su pokušali da obnove nemoguće, nekadašnju moć i prestiž koji je imao SSSR.
I Arapske zemlje i Rusi imali su priliku od svojih zemalja napraviti Norvešku, ali umjesto toga lideri tih zemlja su napravili nesigurne i autoritativne zemlje bez postojanja stabilnog građanskoga društva.

Zbog globalnog neuspjeha tih zemalja jako me veseli nagli pad cijena nafte, jer s padom cijena nafte pasti će i moć zemalja koje su svoje bogatstvo, moć i utjecaj temeljile isključivo na nafti.
Bez novca, te zemlje će se morati spustiti na zemlju te će konačno u svijetu zauzeti položaj koji puno bolje odgovara njihovoj stvarnoj razini znanja i sposobnosti.

Što naftom bogate zemlje budu imale manji utjecaj, to će svijet biti bolje i ugodnije mjesto za život. A ako Arapske zemlje i Rusi želi biti važan faktor u svijetu, neka se jednostavno potrude i stvore društva slična Njemačkom ili Japanskom, odnosno društva koja počivaju na radu, inovativnosti i razvoju znanosti.
Ako to nisu sposobni, onda i ne zaslužuju da u svijetu budu važan faktor i da ih itko išta pita.
Pad cijena nafte je odlična stvar, barem utoliko što će niske cijene nafte disciplinirati pojedine nacije, koje se preseravaju isključivo zbog posjedovanja velikih količina crnoga zlata.

Tekst je izvorno objavljen na blogu
http://mpejic.com/

Komentari

jesenska rasprodaja

u svom dnevniku si naznačio samo dio slagalice, koja počinje prošlogodišnjom posjetom kerryja saudijskoj arabiji, nakon kojega dolazi do intenziviranja sirijske krize, i preslagivanja strateških odnosa između saudijaca, katara, turske, irana, rusije, i gospodara lutaka preko velike bare, te konferencije opeca kada su saudijci započeli zimsku rasprodaju svoje nafte. dakako da si to mogu priuštiti jer imaju prilične rezerve relativno jeftine nafte.
za početak treba znati da zemlje proizvođači poput irana, venezuele, alžira, nigerije, ecuadora, iraka, angole imaju veće troškove eksploatacije od katara, emirata, kuwaita, libije i saudi arabije. prošle godine u ovo vrijeme saudijci su na sastanku opeca pokrenuli lavinu pada cijena, koja je prvenstveno bila usmjerena na iran i blokadu njegovog nuklearnog programa, te ujedno i njegov utjecaj na kupce u europi, kini i dalekom istoku, te blokadu pristupa zapadne tehnologije. drugi cilj su bili rusi i njihovo micanje iz sirije, a trenutno osim velikih igrača nafte koji su počeli razbijati kasice prasice, najveći gubitnik je venezuela koja je na rubu bankrota, te je prisiljena prodavati dio zlatnih rezervi. nafta je uvijek bilo i ostalo moćno oružje, počevši od poznate krize sedamdesetih, do posljednje saudijske jesenske rasprodaje i naglog pada cijena nafte polovinom osamdesetih, kada su saudijci izveli sličan manevar i snizili cijenu nafte sa 30 na 10$, i opako udarili po američkoj industriji koja se nije oporavila 20 godina, a saudijce je to postavilo na vodeće mjesto u trgovini naftom. danas je situacija drugačija, amerikanci imaju druge metode kompenzacije, glavna je da su oni 2014 dostigli saudijce u proizvodnji nafte, i na putu su da ih ostave za sebe. što se tiče rusa, za sada nisu toliko ugroženi, a i putin je nedavno izjavio da ih ovo nije toliko lupilo te da će se na dulje staze stvari regulirati. sve je isto, a opet iznova drugačije...

Tko je glasao

tako su i našu raju

pokvarili
zaduživanje i sve nade u turizam

sve dobro...

Tko je glasao

mentalitet sličan zapadnom svijetu?

Misliš onaj koji je svoj prosperitet izgradio na nekoliko stoljeća kolonijalizma i robovlasništva?

I, koji je tvoj recept? Bombardirati arapski svijet i Rusiju, da bi postali sličniji nama?

Ne razumijem, kad Rusija zahvaljujući visokoj cijeni nafte "kupuje domoljublje", to je loše... kada SAD desetljećima izvozi oružje, ondaje to dobro?

Prilično licemjeran dnevnik...

Tko je glasao

Misliš onaj koji je svoj

Misliš onaj koji je svoj prosperitet izgradio na nekoliko stoljeća kolonijalizma i robovlasništva?
A tko to u povijesti nije bio kolonizator, svaka jača nacija i narod kroz povijest je tlačio ili tlačila svoje manje i slabije susjede. Jača plemena su pokoravala slabija itd.
Zapad je kolonizirao ostatak svijeta zato što se prvi razvio i zato što su zapadne zemlje kolonizatori Britanija i Francuska bile puno razvijenije od Afričkih i Azijskih zemalja.
Da su ovi bili jači od zapada budi siguran da bi i oni kolonizirali zapadni svijet.

I, koji je tvoj recept? Bombardirati arapski svijet i Rusiju, da bi postali sličniji nama?
Ja to nisam nigdje napisao niti sam takvo nešto ikada predlagao. Inače protivnik sam zapadnog vojnog intervencionizma i zapadnih vojnih avantura u Libiji, Iraku i Afganistanu.
Svi znamo da Rusiju neće nitko bombardirati jer ona ima nuklearno oružje. Arapski svijet je totalnom kaosu, poklali su se između sebe a zapad, Rusija i svatko živ koristi njihove slabosti kako bi svatko za sebe izvukli što veću korist.
Recept bi bio da su elite Arapskoga svijeta i Rusije radile više na demokratizaciji i stvaranju građanskog društva. Ovako unatoč visokim cijenama nafte to su sve odreda i dalje prilično nestabilne države , barem u odnosu na zapadno europske države poput Njemačke.

Ne razumijem, kad Rusija zahvaljujući visokoj cijeni nafte "kupuje domoljublje", to je loše... kada SAD desetljećima izvozi oružje, ondaje to dobro?
Molim lijepo gdje sam ja napisao da je dobro to što SAD desetljećima izvozi oružje, to si ti sam napisao a ne ja.
Pa da malo pojasnim.
Rusija kupuje domoljublje doma zapošljavanjem činovnika u državni aparat, samo kako bi ti činovnici bili odani vladajućoj stranici u ovom slučaju jedinstvenoj Rusiji. Nešto slično je radio i HDZ s raznim privilegiranim mirovinama i sl.
Takvo kupovanje političke moći novcem poreznih obveznika uvijek je jako štetno prvenstvene za zemlju koja to čini, a ne za ostale zemlje. Dugoročno takva politika dovodi do jednoumlja, prevelike ovisnosti pojedinaca od države što opet koći ekonomski rast i razvoj.
Kad si se već dotakao izvoza oružja.
Izvoz oružja je komplicirana stvar za svaku zemlju. To je prvenstveno političko ali i sigurnosno te ekonomsko pitanje. U načelu Amerika izvozi oružje svakome tko je za to spreman platiti a pod uvjetom da istovremeno to oružje ne predstavlja prijetnju Američkim interesima ili interesima Američkih saveznika.
Istu stvar radi i Rusija, tu nema neke razlike. Izvozom oružja se također očuvaju i učvšćuju savezništva.
Je li izvoziti oružje dobro ili loše, e to zavisi od subjekata i primjene tog oružja. Za zemlju koja izvozi je uglavnom dobro, jer inače ne bi ni izvozila oružje. Za zemlju na kojoj se upotrijebi nije nikako dobro itd.

Prilično licemjeran dnevnik...
Ja obožavam slobodu mišljenja i prihvaćam svaku kritiku, dakle svatko ima pravo iskazati svoje mišljenje.

Tko je glasao

Arapski svijet je totalnom

Arapski svijet je totalnom kaosu, poklali su se između sebe

Pa baš se ne slažem s tim.
U Arapskom svijetu naftno bogate sunitske države vode osvajački vjerski rat protiv sekularnih ili šiitskih država. One to rade jer se nalaze pod zaštitom SADa. Ne bi se na primjer Katar kurčio i vodio ratove u Libiji, Siriji i Jemenu da nije pod američkom zaštitom jer bi imao posjet iranske vojske.

Moje neslaganje s tvojom izjavom se nalazi u činjenici da ti sve Arape stavljaš u isti koš, da izjednačavaš zločinca i žrtvu.

Tko je glasao

U komentaru sam samo

U komentaru sam samo konstatirao postojeće stanje, odnosno da je na Bliskom istoku kaos, što je istina- Nisam se dotakao pitanja odgovornosti pojedinih zemalja i njihovog utjecaja u izbijanju i kreiranju tog istog kaosa.

U Arapskom svijetu naftno bogate sunitske države vode osvajački vjerski rat protiv sekularnih ili šiitskih država.

Ovo je djelomično točno ali ipak malo pojednostavljeno. Bogate zaljevske zemlje sve odreda vode hladni rat protiv Irana i njegovih saveznika u regiji. To je istina i to vidimo u Siriji i Jemenu gdje zaljevske zemlje ratuju protiv Houtia, Assada i Hezbolaha, sve odreda šiti i Iranski saveznici.
Ali te iste naftom bogate zemlje imaju različite interese gleda Egipta i sjeverne Afrike.
U Egiptu su primjerice Katar i Turska podržavale muslimansku braću, dok Saudijci i Emirati podržavaju Sisija i Egipatsku vojsku.
Sam Egipat podržava Saudijsku invaziju na Jemen, kao što to podržava i Katar, iako nove Egipatske vlasti nisu u dobrim odnosima s Katarom.
Razlika u politiki Egipta je u tome što Egipatske vlasti i vojska ne vide Iran kao najveću prijetnju Egiptu već vide razne islamističke skupine poput muslimanske braće, koje opet Turska i Katar zdušno podržavaju.
U Libiji također Katar i Turska podržavaju "umjerene islamiste" a Egipat i Emirati podržavaju sekularne snage.
Dakle stanje je prilično kaotično.
Amerika brani zaljevske zemlje zbog novca i važnosti nafte, Amerikanci ne žele da Iran, prirodno najjača zemlja u regiji, ( najviše stanovnika, resursi, obrazovanje, najrazvijenija znanost itd, ) zavlada čitavom regijom te pod izravnu ili neizravnu kontrolu stavi veliki količine svjetske nafte.
Lakše je pregovarati i ucjenjivati hrpu malenih a bogatih država, koje imaju xxx količinu nafte, nego li pregovarati ili ucjenjivati jednu veliku, razvijenu i jaku državu koja ima xxx količinu nafte.
Divide et impera, odnosno podijeli i vladaj, i dalje je na snazi.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci