Tagovi

Ožiljci nezavisnosti: Vukovar još uvijek pod opsadom

Tekst ovog dnevnika je uklonjen jer je autor dnevnika prestao sudjelovati u kolaborativnom blogu pollitika.com te je prilikom napuštanja bloga sa sobom ponio svoja autorska djela.

Temeljem pravila pollitika.com autori tekstova zadržavaju autorska prava na svoje tekstove te s njima mogu slobodno raspolagati. S obzirom da autor ovog dnevnika ne raspolaže autorskim pravima na komentare korisnika koji su sudjelovali u raspravi ispod dnevnika ne bi bilo korektno iskoristiti jedinu moderatorsku ovlast koja je dana korisnicima: brisanje cijelog dnevnika i cjelokupnog sadržaja ispod njega.

Umjesto toga, uklonjen je tekst dnevnika, a komentari su ostavljeni.

Autor se ispričava korisnicima čiji su konstruktivni doprinosi na ovaj način ostali bez konteksta.

Za informacije i tekstove koji su originalno objavljeni ili preneseni na pollitika.com autora je moguće kontaktirati preko matičnog bloga.

Opinioiuris, studeni 2009.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Komentari

@opinioiuris jel i Ti

@opinioiuris jel i Ti pišeš pod dva imena? @opinioiuris i @NSM?

Najme, očito ste ista škola i sve mi dođe žao tih jadnih vojnika JNA i četnika koji su, eto, morali ići "braniti" Vukovar!
Dnevnik Ti je jedan od najpodmuklijih tekstova u povijesti pollitika.com i šire!
P.S. Pročitaj ponovo dnevnik Ko nas bre zavadi?; sve će Ti biti jasno.

Tko je glasao

@jelenska Ništa od ovog

@jelenska

Ništa od ovog što imputiraš opinioiurisu nije moguće iščitati iz njegova dnevnika. Naprotiv, podmukao je i huškački Tvoj komentar kojim zagađuješ prostor javne rasprave kojeg su sudionici i sudionice ovog portala uspjeli svojim kvalitetnim doprinosima izgraditi. Tvoj doprinos je destruktivne naravi i više ga nije dovoljno ignorirati, nego ga treba i javno negativno apostrofirati.

nemesis

nemesis

Tko je glasao

Ništa kod mene nije ni

Ništa kod mene nije ni podmuklo ni huškački. Mnogi ovdje grade bratstvo-jedinstvo na vrlo neobičan način i u tom pogledu za vas jesam destruktivan.
Razbio sam vam nirvanu i raditi ću to i ubuduće!
Mrak me može izbaciti i cenzurirati ali nećete mi četnikovati!
Ne dok sam ja živ, čak ni na njegov perfidan (@opi način). Mene nije u stanju prevariti.

To mi je i cilj - razbiti vašu pomno građenu ideju "da se svak svakom mora ispričati".

Problem je npr. u tome što su JNA i četnici u ranu jesen raketirali OŠ moje Zrinke i Domagoja u KT, udaljenu 90 metara od našeg stana...
- JA SE NIKOM NI ZA ŠTA NEMAM RAZLOGA ISPRIČAVATI.

Nisam ja raketirao ni jednu školu u Srbiji niti je nečije dijete u Srbiji samo srećom izvuklo živu glavu kao što je moj tada 7 godina star Domagoj tom prilikom, te ga je mama jedva izvukla ispod parkirana automobila gdje ga je blast-efekt zabio eksplozijom nekoliko JNA-četničkih raketa koje sueksplodirale ni 50 metara od njega.

O Vukovaru i što se tamo događalo znam više od svih vas skupa koji relativizirate krivnju za rat.
Možda vam to nekima i „prija“ ali ja to ne pušim.

O Vukovara @nemesis možeš znati više od mene jedino ako si ti ona žvaljava četnikuša rasčupane crne kose sa ukrađenim tamnim naočalama na tenku JNA koja „povlači“ brlju sa kokardom na glavi.... (poznata slika nakon što su takvi vama slični „oslobodili“ Vukovar).

Odjebi, na današnji dan – 18.11.2008.

Tko je glasao

Obično se ne upuštam u

Obično se ne upuštam u ovakve diskusije (niti namjeravam nakon ovog komentara nastaviti diskusiju s bilo kime), ali ovdje jednostavno ne mogu prešutjeti ono što mislim.

Kad si se pojavio ovdje na Pollitici, tvoje pisanje je izgledalo kao dobrodošao i konstruktivan doprinos nijansiranoj diskusiji o različitim, pa i osjetljivim temama, s pozicija, nazovimo to tako, hrvatskog domoljublja. Medjutim, kako vrijeme odmiče, razotkrivaš se kao potpuno iracionalna i isključiva osoba, nesposobna za bilo kakav dijalog, osim s potpunim istomišljenicima. Tvoja uzurpacija "istine", hrvatstva i domoljublja upravo je groteskna i školski je primjer promocije isključivosti i netolerancije prema svemu što se ne uklapa u tvoj osakaćeni pogled na Svijet. Ne mogu se uživjeti u tvoju situaciju, ali ti nisi jedini čija su djeca bila u opasnosti od srpskih granata i koji si nosio glavu u torbi. Kada bi svi takvi razmišljali kao ti, Hrvatska bi se utopila u vlastitoj žuči.

Iskreno, žao mi te je, jer živjeti obuzet takvim osjećajima gnjeva i promatrati svijet kroz takvu iskrivljenu dioptriju sigurno nije lako. Mislim da svojim opusom, a posebno ovakvim ispadima ne doprinosiš kvaliteti Pollitika.com, naprotiv. Nažalost.

The Observer

Tko je glasao

@bet, nema kod mene nikakve

@bet, nema kod mene nikakve žuči a još manje mržnje ali vidim da ima kod nekih od Vas. Hladan sam kao led i gornji komentar sam napisao potpuno smireno, odlučno i pribrano.

Ja ne zaboravljam niti im opraštam; - i nikada ni neću!

Ponavljam Ti - ubitačno sam hladan i ni za otkucaj mi @nemesis i @opi nisu digli srčani puls. Ljut sam jedino kada se prisjetim kako sam nekoliko puta u 1991. ili u 1992. ... ili 1995. promašio „čistu metu“, e nije bilo baš puno fulanja ali neke sam ipak promašio samo zato jer nisam bio dovoljno LEDEN, a bili su mi na "ziceru".

Vjeruj ako hoćeš - za Tvoje i moje dobro, za dobro svih nas sam reagirao i napisao što sam napisao.
Postoje stvari oko kojih nema rasprave. Nešto kao - crkvena dogma!

Isključiv? Po takvim temama - apsolutno!
Žao mi je ako sam Te razočarao! Što ćeš, vele da je samo Bog na nebu savršen a svi koji na zemlji misle da su savršeni – budale su!

P.S. Nikada i nigdje nisam napisao a još manje mislio da smo SAMO moja obitelj i ja bili u pogibelji.

Predlažem Ti nešto drugo @bet: Uzmi ono dvoje pa da Vas odvedem u barem 300 obitelji koje poznam samo sa područja Vukovarsko-srijemske županije... – neka Vam preživjeli opišu što su doživjeli. Ono što nikada nisu izgovorili u kamere!
Nemaju svi snage kao gospođa Cigelj!
Ili hoćeš neko dijete (od njih cca 40) koje je danas već odraslo a izašlo je iz vukovarskih skloništa sa 7 godina ili manje - potpuno SIJEDO?
Ili hoćeš upoznati djevojčicu koju su kao devetogodišnje dijete držali u svinjcu i sustavno silovali četnici? (Makar do nje je malo teže doći.)

Samo reci - @jelenska te može uputiti tamo gdje još ni jedna kamera ili novinar nisu bili, a ako su i bili - ništa nisu saznali.

ZATO, na današnji dan, 18.11.2008. - ŠUTI ILI ODJEBI!

Tko je glasao

@jelenska ZATO, na

@jelenska

ZATO, na današnji dan, 18.11.2008. - ŠUTI ILI ODJEBI!

Na sreću, ovakvi izričaji više nisu mjera domoljublja, nego građanske (ne)pristojnosti. Svojim pisanjem samo dokazuješ da si se i Ti osobno kao i mnogi drugi oglušili na poziv pokojnog Vlade Gotovca koji je apelirao da se u svojoj borbi za slobodu Hrvatske nikada ne spustimo na razinu agresora i mržnje kojom je nasrsnuo na našu domovinu.

Sjećam se da sam na današnji dan vjerovala i u sebi se molila da se desi čudo (kao u partizanskim filmovima) i da branitelji Vukovara pobijede i oslobode grad i njegove ljude. To se nije dogodilo, a ja sam se tog dana zauvijek oprostila od svoje djetinje nevinosti i naivnosti. Ono što je od nje u meni još ostalo bila je nada iz Gotovčeva apela: da nećemo biti poput njih.

Kad čitam Tvoje iracionalne izljeve agresivnosti i mržnje, istovremeno Te i žalim i prezirem. Žalim Te, jer si tako nisko pao u svojoj nemoći da pronađeš smisao u bilo čemu humanom, a od te duhovne bijede ne spašava Te čak niti bijeg u isprazne vjerske rituale, a da o izletima u prirodu ne govorim. Prezirem Te, jer si otjelovljenje onoga zbog čega je moja domovina Hrvatska toliko puta bila europski parija: zadrtost, netolerancija, anti-humanizam.

Nisu Tvoji neprijatelji aveti koje Ti se svako malo ukazuju, Ti sam si svoj najveći neprijatelj! Razmisli.....

nemesis

nemesis

Tko je glasao

Draga moja @nemesis,

Draga moja @nemesis, zahvaljujem Ti na komentaru i na kritici. U dobrom dijelu si u pravu i nije mi se lako nositi sa puno toga što mi se na DANAŠNJI DAN a i prošle noći vrti u glavi.
Ja znam da će ovih par komentara kod nekih promijeniti sliku o meni ali „ulog“ je velik pa se uopće ne brinem oko toga koliki je „trošak“. Ja ne želim lagati na ovim stranicama i glumatati.
Ostavljam to političkim trendseterima.

Sliku o meni će to možda promijeniti, neminovno, ali to je i cijena da bih rekao ono što se mora - ISTINU.
Poznavao sam dobro pokojnog Vladu Gotovca, ali vjeruj mi, da smo SVI prihvatili njegov način "borbe" iz 1991. - četnici bi nas sve do jednog poklalili - uključivo i Tebe.
Sve što bi imalo i kapljicu krvi sa "h" na njihovom pohodu bi završilo u jami, bunaru, Dunavu, Savi, Dravi....

Kod mene je "iracionalno" samo prividno, i to samo zato što sam imao tu "privilegiju" i prokletstvo da sam nakon povratka iz rata radio pune 4 godine sa braniteljima i njihovim obiteljima.
Ono što sam ja saznao i VIDIO - ne želim Ti @nemesis da sanjaš ni u najgorim noćnim morama.

Jedno Ti tvrdim: Nema kod mene ni mržnje ni žuči ali nema ni oprosta ni zaborava; nema potrebe da se ponosiš mojim likom ali još manje ima potrebe da me se sramiš.
Ja sam samo malo informiraniji o činjenicama o ovoj temi od većine na ovim stranicama, i vjeruj, da Ti privatno pošaljem svoj dnevnik od 1989. do danas - i Ti bi se ZAPITALA zašto I kome Hrvatska UVIJEK MORA biti ponizna, humana, ispričavti se, opraštati...

Zašto, kada ništa nije kriva?

Zašto ja moram kao i ostali branitelji nositi nekakvu stigmu i obilježje teroriste i tko zna čega sve ne a u prvom navalnom redu sam bio prilikom oslobađanja više od 1100 km kvadratnih RH i nisam počinio ni jedan zločin, nisam zapalio ni jednu kuću, nisam ubio ni jednog civila, zarobljenika ili zaklao nečije dijete, nisam srušio ni jednu crkvu i ni jedan spomenik nekim prošlim vremenima?
Zašto moram baš i na današnji dan biti nekakav EUropljanin? Isti onakav kakvi su oni bili kada je gorjela Škabrnja, Voćin, Baćin... pa sve do Vukovara?!

Europljani i Ameri su se pokazali u slučaju raspada YU zločinci veći od četnika jer su dozvolili JNA i četnicima da naprave pokolje poput Srebrenice i Vukovara, da ne nabrajam dalje i ono prije kada su Beogradu dali otvorenu dozvolu za vojni pohod na razoružane Hrvate i Bošnjake.

Ti EUropljani su najveći mogući divljaci, a bili su to apsolutno od stoljeća sedmog. Nije li Jelena Zrinska (ILI JE TO BIO NETKO OD FRANKOPANA?) npr. imala prvi kupljeni tiskarski stroj u toj „uljuđenoj“ Europi dok su se još pušila zgarišta gdje su ti isti Europljani spaljivali žene koje su bile vještice?

O kakvom humanizmu Europe se može govoriti kada su ti isti pokrenuli dva najstravičnija rata u razmaku samo od 1918. do 1941.?

Oni da meni, hrvatskom časniku, budu uzor? Ni u ludilu!

Meni fašisti, nacisti, komunisti i svi ostali „isti“ su dno dna ljudske rase!

Ja sam samo HRVAT, čist kao suza i ponosan do neba; - i TO BAŠ NA DANAŠNJI DAN jer nisam 1995. u Bljesku i Oluji načinio ono što su oni učinili meni, a mogao sam, itekako sam mogao!

Tko je glasao

Vrlo kratko: žao mi je ako

Vrlo kratko: žao mi je ako si proživio osobnu tragediju i još mi je više žao ako zbog nje imaš problema s razumijevanjem tekstova. Ako te tekst uvrijedio, ja se ispričavam.

Nadam se da je ovim trollanje po ovom dnevniku završeno. Molim i tebe i druge sudionike da ne uništavaju dnevnik offtopicom, za raspravu ovog tipa možeš otvoriti novi dnevnik.

Hvala na razumijevanju.

Opinioiuris

Tko je glasao

Mladi u Vukovaru

Mladi u Vukovaru 2007.g..
Zanimljivo je da je u Vukovar došao živjeti mladi čovjek Gavrić iz Zagreba, čija je obitelj ostala živjeti u Zagrebu. Kao razlog navodi da je došao tragom oca, koji je došao iz Zagreba braniti svoje sugrađane i prijatelje i koji je pogubljen na Ovčari. Predrag Matić Fred spominje braću Gavrić, čiji je otac bio pravoslavni svećenik u Borovu. Kad je situirani brat došao iz Zagreba, braća su saopćila ocu da su odlučili ostati na uvjetno rečeno hrvatskoj strani i braniti sugrađane i prijatelje. Otac je rekao pa na naravno, na kojoj drugoj strani. Ta priča se izgleda nastavlja.

Predstavnici SAD koji su se devedesetih bavili Balkanom godine 2007.g. smatraju da su zločini u Vukovaru 1991.g. šokirali cijeli svijet i stvorili presedan za daljnja najgora zvijerstva.. Dugo im je trebalo i progovorili su kad više nisu zvanični diplomati i slično, a i to možda zato što je potrebno radi tekućeg. To možda dovodi u pitanje uvriježena mišljenja da se brže komunicira u razdoblju globalizacije i komunikacijskog skoka.

Tko je glasao

Fred, koji se spominje u

Fred, koji se spominje u komentaru ispod, kontekst je odgovora na pitanje koje, dok sam pisao dnevnik, nisam znao. Ali na Vukovarac.net je netko postao odgovor na ovaj dio iz dnevnika:

Kakva je vjerojatnost da se raspravi uloga militantne propagande iz Zagreba i Beograda koja je politički sukob između vlade u Zagrebu i lokalnog vijeća u Vukovaru dovela do oružanog sukoba?

Jedna verzija odgovora na ovo pitanje, koje je vrlo značajno u atribuciji odgovornosti, glasi ovako:

"Vukovar je pao onog dana ...

... kad su sukobi u i oko njega počeli" izjavio je danas u Stankovićevoj emisiji "Nedjeljom u 2", povodom Dana Vukovara, vukovarski branitelj, brigadir HV, Predrag Matić Fred. A ja bih rekao da je Vukovar pao odmah nakon prvih slobodnih izbora, jer je u Općini Vukovar na izborima pobijedio SDP i formirao lokalnu vlast. Funkcije u općinskoj vlasti bile su podijeljene uglavnom između Hrvata i Srba, pa je tako predsjednik IV SO Vukovar bio S. Lovrinčević, Hrvat, a predsjednik Skupštine SO Vukovar S. Dokmanović, Srbin.

I sve bi bilo u redu da tu izbornu pobjedu SDP-a Tuđman nije doživio vrlo osobno, naime on je to doživio kao da su Vukovarci njega osobno izdali. A od izdaje Tuđmana osobno većeg grijeha nije moglo biti. I sad kako bi on mogao trpiti "oporbenu situaciju" u Vukovaru u to vrijeme, kad je nije mogao trpjeti u Zagrebu koju godinu kasnije. On zato nalaže predsjedniku Vukovarskog HDZ-a, Tomislavu Merčepu, čovjeku na poslovima sekretara općinskog sekretarijata za narodnu obranu, da neovisno o službenim organima vlasti, on u ime HDZ-a organizira paralelnu vlast u Vukovaru, a ustvari da se ponaša kao da je on jedina vlast. Merčep se okružuje razno-raznim vukovarskim probisvjetima i počinje provoditi teror nad Srbima,. privodi ih u prostorije Sekretarijata, isljeđuje, premlaćuje pa i ubija. Srpske kuće i gospodarski objekti lete u zrak, a u brojnim slučajevima policija ni ne izlazi na uviđaje, a kamo li da radi nešto drugo u smislu zaštite, ne samo Srba, od Merčepovog terora.
Početkom ožujka 1991. Dokmanović i Lovrinčević upućuju pismo Tuđmanu i Predsjedništvu SFRJ, tražeći da se onemogući Merčepovo divljanje i u Vukovaru uvede red i omogući legalnim vlastima normalno funkcioniranje. Odgovora nije bilo. Kasnije je isti dvojac na adresu Tuđmana, MORH-a i MUP-a poslao drugo pismo u kojem se upozorava na već bitno narušene međunacionalne odnose što prijeti izbijanjem otvorenih sukoba. Tuđmanov odgovor na ovo pismo je bio, ne onemogućavanje Merčepa, već raspuštanje legalnih organa vlasti u Općini Vukovar i imenovanje Marina Vidića Bilog kao povjerenika Vlade za Općinu Vukovar. Marin Vidić Bili ubrzo uviđa da unatoč svim silnim ovlaštenjima koje kao povjerenik Vlede ima, vlast u Vukovaru i dalje ostaje koncentrirana u rukama T. Merčepa, a Bilog kao povjerenika Vlade nitko ne sluša. Sad Marin Vidić Bili piše Tuđmanu pismo opisujući situaciju u Vukovaru kao neodrživu, a koja je takva prvenstveno radi Merčepovih nedjela. Opisuje on i druge Merčepove suradnike pa između ostalog i Blagu Zadru opisuje kao ordinarnu ništariju ... Tek tada Tuđman izdaje nalog da se Merčepa ukloni iz Vukovara. Dolazi Ferdinand Jukić i sa svojim SIS-ovcima uhićuje Merčepa i odvodi ga u Zagreb. Za taj period Merčepove svevlasti, a ustvari bezvlašća, ne spominjući Merčepa uopće, rečeni Predrag Matić Fred, Stankoviću kaže: "Hrvatske vlasti nisu se uopće trudile da uspostave kontakt sa Srbima, nisu im ni pokušale tumačiti razloge svoje namjere otcijepljenja, kao i to da će uz Hrvate i njima u samostalnoj Hrvatskoj biti bolje".
Marin Vidić Bili smjenjuje Merčepove ljude i imenuje druge na čelna mjesta službi i instituicija, situacija se u Vukovaru počinje smirivati, teror prestaje, policija i drugi organi počinju normalno funkcionirati, ali ne zadugo, jer dolazi do tzv. "imenovanja iz Zagreba", kojima su smijenjeni oni koje je Bili imenovao i na njihova mjesta postavljeni Merčepovi ljudi. Bili protestira, naravno bez rezultata, sukobi počinju i šire se ... Događa se napad na vojnike u pošti, nakon kojeg slijedi Adžićev ultimatum, kojim traži istragu u slučaju napada na vojnike, privođenje kriv(a)ca pravdi i odblokiranje vojarne JNA, koju će, u slučaju neodaziva, "JNA odblokirati svim sredstvima". Netko izgleda nije znao što to znači kad vojska kaže da će nešto učiniti svim sredstvima.
Nakon isteka ultimatuma tenkovska kolona JNA, bojevo ne djelujući, pokušava ući u grad čiji početak kraja počinje onim činom kad je prvi tenk uništen. Vukovar je od razaranja mogao biti spašen jedino ispunjavanjem zahtjeva iz ultimatuma ili na način na koji je spašen Ilok, ako je već opisanim djelovanjem doveden do toga da JNA prijeti upotrebom "svih sredstava".
Nadalje vojna znanost tvrdi da je onaj grad koji se brani iz samog grada već napola pao i da se obrana grada mora organizirati izvan grada, jer samo prisustvo vojske u gradu čini čitav grad legitimnim vojnim ciljem. A to je upravo u Vukovaru bio slučaj. Pa i najveća opsada u povijesti ratovanja, ona kod Staljingrada, pokazuje da ni velike snage CA nisu uspjele obraniti grad, jer sam Staljingrad je faktički bio u njemačkim rukama, već su opsadu razbile svježe snage CA, opkoljavajući i probijajući njemački obruč izvana. "Zamjeravam vojnim zapovjednicima, a prije svega Branku Borkoviću, "Mladom Jastrebu", što su ostavili suborce, a sami se probili iz Vukovara uoči pada", rekao je Predrag Matić Fred, a ja se naravno s njime slažem, jer je zapovjednik obrane grada trebao ostati u gradu i s JNA dogovoriti uvjete predaje, pa vjerojatno danas ne bismo pričali o Ovčari i drugim masakrima, koji su "u režiji" četničke paravojske počinjeni nakon pada Vukovara. Da se opet vratim Staljingradu, tamo je Hitler ponudio von Paulusu da ga Luftwaffe izvuče iz obruča, a feldmaršal mu je odgovorio da je njegovo mjesto među njegovim vojnicima, pa i u zarobljeništvu.
Postoji vjerovanje da je sve u i oko Vukovara rađeno s namjerom kako bi se kroz njegovu žrtvu i Hrvatska prikazala kao žrtva,.što je trebalo dovesti do njenog što bržeg međunarodnog priznanja. Na sličan način se postupalo i sa Dubrovnikom, kad su u grad, koji je morao ostati demilitariziran da bi i nadalje bio pod zaštitom UNESCO-a, dovedene hrvatske paravojne snage, pretvarajući ga na taj način u legalni vojni cilj. No, bez obzira na sve, svake godine na ovaj dan ja sam tužan jer je potpuno bespotrebno razoren, a zbog broja stradalih, ja bih rekao i ubijen, najbogatiji hrvatski grad, koji će se od tragedije koja ga je zadesila teško oporaviti i ukroz duga desetljeća.
Izvor

(blodirao opinioiuris)

Ovom komentaru korisnici na portalu Vukovarac.net aplaudiraju.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

srce tame ono što jest i

srce tame
ono što jest i ono što nije rečeno
(opinioiuris citira a ja citiram njegov izbor)

citiram: da bi se prikazala kao žrtva
to piše a ovo se podrazumijeva na jugoslavenskoj strani

jer hrvatska nije žrtva
ne može biti žrtva
hrvatska je genocidna
a naš bijes/osveta/klanje opravdani

citiram: Na sličan način se postupalo i sa Dubrovnikom, kad su u grad, koji je morao ostati demilitariziran da bi i nadalje bio pod zaštitom UNESCO-a, dovedene hrvatske paravojne snage, pretvarajući ga na taj način u legalni vojni cilj.
to piše a ovo se podrazumijeva na jugoslavenskoj strani

jer hrvatska može postojati samo kao zemlja bez oružja
jer onda i ne postoji
osim po milosti i nemilosti našoj

Zašto bi grad kao Dubrovnik uopće bio legalni vojni cilj?
Samo u glavi kapetana I klase
Tuđi grad je to opinio, tuđi

Mene ove opiniove rasprave podsjećaju na rečenice koje nasilni muž/partner ponavlja prebijenoj ženi, netom prije nego je namlati do smrti
Vidi što si mi učinila
prisilila si me da te udarim
a sad te moram ubiti

Opinioiuris, iza sve te pravne terminologije, ostaje sasvim jasno iskustvo da se u slučaju JNA i Jugoslavije i njihovom odnosu prema samostalnosti Hrvatske radi o krajnjem nasilništvu
I ono što ja prirodno očekujem od Jugoslavena, Srba koji su podržavali Miloševića,
Jest da to shvate i da shvate da je ta vrsta nasilništva bolesna i pogrešna
Da je to bio krivi put i da njime više ne idu
Razvod može biti tužan
Ne smije biti nasilan

luka

Tko je glasao

I u širu javnost izišlo

I u širu javnost izišlo dosta toga što se vodje iznosi, vjerojatno aplauzi stižu sa srpske strane. Tako to ssve djeluje logično, počevši i prije ubojstva Stjepana Radića.

Sa Vukovarom, s kojim prethodno nisam imao nikakve veze, sam prvi put došao poslom početkom 1989.g., prije pojave HDZ-a na sceni. Obzirom da je Beograd već radio punom parom, i poslovni razgovori su se skraćivali a dominirala je atmosfera koja stiže od tamo. U nastavku dodira s tim je samo raslo-

G. 1983. Cca mjesec dana u Beogradu, poslom u području kulture, na prilično viskoj razini i sa puno susreta. Aktualna hajka na Kiša, protjerivanje Filipa Davida kao urednika sa televizije, sve figure već u pokretu, isti njihovi intelektualci koji su protiv i danas jako zabrinuti.

G. 1984. U ozbiljnim godinama, odsluženje vojnog roka u Sloveniji. U više navrata kapetan i klase zadužen za politički rad po sat vremena drži ozvučeni govor koji probija uši civilinim zgradama 100 m dalje kako je neprijatelj u gradu, kako to neće proći, pjeni ... Određeni problemi. Već vidljiva napetost slovenskih civilnih vlasti i djela struktura JNA podržanih od vrha JNA, gdje caruju Nikola Ljubičić, koji kasnije instalira Miloševića. i Mamula. Spomenuti kapetan I klase se na TV g. 1992.g. pojavljuje kao general, zamjenik glavnog generala za BiH Kukanjca kad je počeo napada na Sarajevo.

G. 1986.g. Afera sa planovima o vojnom discipliniranju Slovenije.

G. 1972.g. velike čistke u Hrvatskoj. Vukovarom vladaju Srbi. Srbi vladaju i mjestima gdje su zastupljeni sa manje od 20 %.

Kako je u ovom postu opisano odgovara urednom rukopisu KOS-JNA. Slično je govorio i pjenio onaj spomenuti kapetan I klase g- 1984. u Sloveniji. Neprijatelj kojeg je spominjao je bio okvalificiran kao nešto bitno gore od HDZ i Merčepa. JNA je bila nešto što to nikako neće dopustiti. A radilo se o tome da slovenska civilna vlast nije uhapsila neke intelektualce koju su otvorili tjedne tribine u ŠKUCU u Ljubljani. meni je visilo cca 2 godine vojnog zatvora zbog pripadnosti strujama iz Zagreba koje ugrožavaju SFRJ, zvanih anarholiberalizam, koje su prodrle u kulturu i, zamisli, jako su ugledne u Beogradu, Ljubljani ..., gdje su od rok grupa uvršteni Haustori. Pradokslano, sve je to bilo istina i sve inicijative nakon 1981.g. su dolazile iz Beograda.

P.S. Ovo nije upereno protiv Srba. Aktualno je jer po svim dostupnim podacima ista tehnologija nastvalja svoj pohod po Srbiji, a ni Vukovar nije pošteđen jer ga od Srbije dijeli Dunav i cca 1/3 stanovnika su djelom tu a djelom preko. Priča oko Vukovara se nastavlja iako su tamo odavno HDZ i SDSS u koaliciji, nema Tuđmana i Merčepa ... S druge strane Dunava, u višenacionalnoj nekad autonomnoj pokrajini raste napetost između Šešeljivih radikala, koji ovladavaju dio po dio Vojvodinom, i ostalih. Razlozi mogu biti kao ovdje opisano za Vukovar.

Tko je glasao

Predrag Matić Fred,

Predrag Matić Fred, svjedočenje 18.11.2007.g. na HTV-u o Vukovaru.

P.S. U jednom djelu Fred naglašava da je u javnosti ugušen slučaj Škabrnja iz istog vremena, koji je razmjerno podario još veće žrtve nego Vukovar. Škabrnja i susjedna povratnička srpska sela su područje sadašnjih najvećih incidenata. Čelnik srpske stranke u Benkovcu kaže da se to neće rješiti ničim dok se ne utvrdi istina o Škabrnji, pa i to ukazuje da je problem negdje jako dobro zagušena i zamaskirana istina. Neke druge snage i prakse favoriziraju neke druge poznate mjere i načela za poboljšanje stanja.

Navedeno svjedočenje PM Freda i ovo o Škabrnji ukazuje da je slučaj Vukovar stalno napola, i sve se zna i kao ne zna, a Škabrnja i neke druge priče su jako zamagljene. Srbijanska javnost, osim iznimnih poznatih manja snaga koje Vukovar drže jako bitnim, ovo drži nekim davnim snijegom. Htjeli ne htjeli, to kao takvo će nastaviti uticati ne samo na hrvatsko-srpske odnose nego i šire, ta prošlost ima sadašnje i buduće nastavke, pa je preporučjivo minimalno informiranje o predmetnom.

Tko je glasao

Škabrnja, gdje je masakr

Škabrnja, gdje je masakr počinjen na službeni dan pada Vukovara, je (između ostalog) stavljena na teret Martiću i presuda (PDF) o njoj govori na stranici 86-100. Odgovornost Martića za Škabrnju opisana je na stranici 143-147.

Ovi pasusi nekada otkrivaju i utvrđena imena ubojica žrtava Škabrnje (npr. Đuro Kosović koji je ubio Krstu Šegarića, a izgledno sudjelovao i ubojstvima Josipa Miljanića, Lucije Šegarić i Stane Vicković). Negdje se počinitelji utvrđuju generički, kao npr. pripadnici paravojnih snaga (ubojstvo Joze Brkića, Joze Miljanića, Slavke Miljanić, Petra Pavičića, Mile Pavičića, Ilije Ražova, Kate Rogić, Ivice Šegarića, Rade Šegarića i Vice Šegarića) ili pripadnici JNA (ubojstvo Novice Atelj, Stoje Brkić, Danka Brzoja, Ike Čirjak, Maše Čirjak, Marije Šestan i Jakova Šestana).

Volio bi postaviti pitanje Državnom odvjetništvu jesu li pročitali presudu i provjerili da su sva ta utvrđena imena osuđena ili barem optužena i koriste li je kao polazište za daljnje istrage. I zašto novinari nisu proučili presudu i objavili utvrđena imena ubojica?

Inače, u Nu2 prilogu jedan Fredov prijatelj priznaje kako su se branitelji predali tako da su se pomiješali s civilima. To je razumljivo jer su htjeli spasiti glavu ali i bitno za razumijevanje kasnije selekcije koju je JNA provela da borce (koji su se skrivali u bolnici) od civila odvoji, poslavši dio u logor u Sremsku Mitrovicu i drugdje (koji su kasnije zamijenjeni), a dio na Ovčaru (koje su ubile paravojne snage nakon povlačenja vojne policije JNA).

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Inače, u Nu2 prilogu Fred

Inače, u Nu2 prilogu Fred kazuje kako su mnogi branitelji ubijeni nakon zarobljavanja, u logorima JNA.
A i hvali Blagu Zadru

luka

Tko je glasao

Zbog pravnih razloga,

Zbog pravnih razloga, Kadijević pred ICTY-em ne bi mogao odgovarati za agresiju, dok pred hrvatskim sudom može odgovarati za nezgrapno nazvana djela iz glave dvadesete tadašnjeg krivičnog zakona u RH. No prema podacima u medijima, Kadijević se ne spominje kao optuženik za ova djela nego samo za ratne zločine. Ta famozna "agresija" je dakle tek politička retorička bomba kojom se mobiliziraju mase jer čak ni Kadijević, koji namjeru za to priznaje, očito nije niti može biti za to optužen.

Iskreno tesko mi je ulaziti u pravno nadmudrivanje oko Vukovara na dan pada grada. Ali cu samo reci da o nasem pravosudju i ekonomiji imam podjednako misljenje.A ono stoji i dalje:
Imamo pravnika i ekonomista na bacanje, a najgore nam je pravosudje i gospodarstvo.
Medjutim stavljanje agresije pod navodnike me vec cini pomalo nervoznim. I tesko mi je uopce dalje pokusavati ovu "ko nas bre zavadi" pricu citati za ozbiljno, uz duzno stovanje autora.
JNA meni nikako nije nikakva regularna vojska od 1989. godine kada su u Srbiji sasvim regularno hodali cetnici.Lijepo uvjezbani i naoruzani od te navodno "nase" JNA.
Ovakva se optika idealno uklapa pred veliko finale naricanja nad napacenim izbjeglim pred Olujom.A da se nitko ne upita istodobno:
ako su svi ti pobjegli i protjerani Srbi nevini, pa tko je onda sa podrucja tzv. Krajine iselio 74.000 Hrvata i ostalih nesrba i pobio ih vise tisuca?! Da to nisu mozda bili Marsovci?
Mislim da je na danasnji dan ovakav In memorian malo morbidan.
I kad se vec doticemo Vukovara, sasvim je nevazno tko ce i sto suditi, jer je daleko vaznije da se SVAKE godine slijedecih vise stotina godina, taj dan uvijek obiljezi i jasno kaze tko je srusio taj grad i pobio i istjerao njihove stanovnike.To je daleko vaznije od sveg ostalog.Barem radi zrve poginulih i nestalih Vukovaraca.

Tko je glasao

nije tema, ali ipak ne bi

nije tema, ali ipak ne bi bilo loše biti korektan. gospodarstvo i pravosuđe nam jesu koma, ali teško je razlog za to naći u broju pravnika i ekonomista.
stvar je u tome što su pravosuđe i gospodarstvo veliki segmenti društva i što se upravo u njima refleksira aspolutno svaka činjenica o nekom društvu - od obrazovanja preko obitelji i tradicije do povijesnog nasljeđa i mentaliteta.
kakva nam je kultura, kakvo nam je zdravstvo, kakvo nam je obrazovanje? ne bih rekla da je mnogo bolje od ekonomije i prava, samo što se ekonomija i pravosuđe najsnažnije i najosjetnije reflektiraju na koži svakog građanina.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Pojam agresija nije stavljen

Pojam agresija nije stavljen pod navodnike zato što ja vjerujem da u navodnicima treba biti odnosno da agresije države Srbije (zamaskirane u ostatak Jugoslavije) nije bilo. Neke presude ICTY-a su to (agresiju države) već utvrdile, o tome nema spora. Navodnici pokazuju nešto drugo: da oni koji koriste termin "agresija" u javnom diskursu zapravo govore o "ratnim zločinima" (a ratni zločin agresije u međunarodnom pravu - ne mojom krivnjom - nažalost ni danas još ne postoji) i uz to još ništa ni ne rade na tome da se agresija doista utvrdi pravnim sredstvima, bilo kao kazneno djelo pojedinca (ratni zločin agresije) ili kao delikt države (agresija države, primjena sile protivno Povelji UN-a).

Mediji su ti koji su otkrili Kadijevića i prisilili ministarstvo na odlučniju akciju, Lovrin kaže da imaju "posredna saznanja" da je u Moskvi nekoliko mjeseci nakon što je javno tamo potpisivao knjigu. U nekoliko mjeseci, ostalo se na "posrednim saznanjima". Državna tijela ne rade ono što propovijedaju, retorika i praksa su u disparitetu.

Što se uloge JNA tiče, slika se tek pojašnjava. U slučaju Ovčara rasvijetljen je dio uloge (ali ne bez nejasnoća i nelogičnosti koje su podložne žalbi), ali slika još uvijek nije složena do kraja. U presudi Martiću ICTY je utvrdio da je u početku sukoba JNA intervenirala da razdvoji strane no kasnije je to činila kako bi osigurala teritorije zamišljene kao dijelove buduće srpske države. Miloševićev plan je, po utvrđenju suda, bio da provociranjem incidenata stvori situaciju u kojoj će JNA intervenirati, što je ona u početku radila da razdvoji strane, ali kasnije počela te teritorije osiguravati za proširenu srpsku državu.

This evidence has been corroborated by evidence relating to the events on the ground. During the spring and summer of 1991, armed clashes took place between SAO Krajina and Croatian police in several areas. There were also raids and attacks by SAO Krajina police and other forces on several Croat-majority areas, including Lovinac, Ljubovo, and Glina.

The evidence has shown that the JNA intervened during these clashes in order to separate the two sides. However, this changed on the 26 th of August 1991. On this date, the JNA 9 th Corps participated on the side of the SAO Krajina's Milicija Krajine and TO forces in an attack on the Croat-majority village of Kijevo , near Knin.
Izvor

Prema slučaju Martić, JNA je prestala biti "naša" (barem u južnom, a ne istočnom dijelu srpske paradržave) 26. kolovoza 1991. To je dan napada na Kijevo. Ako želimo razgovarati o tome od kad je JNA prestala bili "naša" vojska, imamo za sad dva datuma: 26. kolovoz 1991. (temeljen na "događajima na terenu" u južnoj RSK) i 8. listopad 1991. (temeljen na formalno-pravnim razlozima), ali u svakom slučaju ne 1989. Bitnih datuma možda ima još u drugim presudama.

Ako je ipak ovaj tekst zbog tog ili drugih razloga uvrijedio nekoga ili ga smatra morbidnim, upućujem isprike. Moj pojam morbidnosti je drugačiji i uključuje recimo pljuvanje u lice hrvatskim žrtvama stradalim od srpskog fašizma isticanjem baš fašističkih zastava NDH u koloni sjećanja na komemoraciji (Izvor). Ako netko vrijeđa pijetet Vukovara to su nositelji tih zastava i oni koji ih ne sankcioniraju.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Ako želimo razgovarati o

Ako želimo razgovarati o tome od kad je JNA prestala bili "naša" vojska, imamo za sad dva datuma: 26. kolovoz 1991. (temeljen na "događajima na terenu" u južnoj RSK) i 8. listopad 1991. (temeljen na formalno-pravnim razlozima), ali u svakom slučaju ne 1989.

Ne bih se slozio jer ovi iz 1989.godine nisu nikako moji.Ma sto netko o njima i datumima mislio. Tako da je meni jasno i bez ovog:

Što se uloge JNA tiče, slika se tek pojašnjava.

A sto se ovog suda tice i njihovog:

U presudi Martiću ICTY je utvrdio da je u početku sukoba JNA intervenirala da razdvoji strane no kasnije je to činila kako bi osigurala teritorije zamišljene kao dijelove buduće srpske države.

Ovo je naravno glupost, jer je JNA involvirana u stvaranje tzv. Velike Srbije jos od Gazimestana.Misljenje Haaskog suda je sasvim nebitno, pogotovo poslije knjige Florence Hartmann i uostalom Carle DelPonte o trgovanju sa Karadzicem.Taj je sud prije svega perilica savjesti nezainteresiranosti Zapada za svoje susjede na jugu Europe.A Hartmann kao insiderici vise vjerujem nego nekom rekla/kazala.

Moj pojam morbidnosti je drugačiji i uključuje recimo pljuvanje u lice hrvatskim žrtvama stradalim od srpskog fašizma isticanjem baš fašističkih zastava NDH u koloni sjećanja na komemoraciji (Izvor). Ako netko vrijeđa pijetet Vukovara to su nositelji tih zastava i oni koji ih ne sankcioniraju.

Tu se bas ne slazemo, ali i to je demokracija....Moj je pojam morbidnosti na dan sjecanja na jedan ogroman zlocin iz 1991. trazenje paralele sa pojedinim izgrednicima medju ljudima koji su zarobljeni mrznjom u 2007. godini.
Krajnje je bedasto usporedjivati nekoga sto nosi glupu majicu sa nekim tko je nekog teskog ranjenika zatukao sjekirom.Mozda je bas taj i takav u toj majici brat ili sin tog ubijenog ranjenika.Tesko je o tome suditi iz daljine...
Znate i Rusi su u osvajanju Njemacke i u proboju do Berlina pocinili masu zlocina, ali nitko normalan ne misli staviti znak jednakosti izmedju njih i nacista.Nekakav skinheads u Rusiji ne moze povrijediti zrtvu nekog Rusa ciji su roditelji poginuli u obrani Staljingrada.Moze samo ispasti budala.

Tko je glasao

Prvo, radi preciznosti,

Prvo, radi preciznosti, dužan sam ispravak glede ovog paragrafa

Prema slučaju Martić, JNA je prestala biti "naša" (barem u južnom, a ne istočnom dijelu srpske paradržave) 26. kolovoza 1991. To je dan napada na Kijevo. Ako želimo razgovarati o tome od kad je JNA prestala bili "naša" vojska, imamo za sad dva datuma: 26. kolovoz 1991. (temeljen na "događajima na terenu" u južnoj RSK) i 8. listopad 1991. (temeljen na formalno-pravnim razlozima), ali u svakom slučaju ne 1989. Bitnih datuma možda ima još u drugim presudama.

Radi preciznosti riječ "naša" bi trebalo zamijeniti sa "neutralna" ili (možda bolje) "treća strana".

Ne bih se slozio jer ovi iz 1989.godine nisu nikako moji.

Link iz ove rečenice vodi na nekakvu sliku? Ne vidim relevantnost i dokaznu vrijednost slike, posebno kad je suprotstavljena s "evidence" koji se spominje u presudi za koji sumnjam da je samo neka slika.

Misljenje Haaskog suda je sasvim nebitno, pogotovo poslije knjige Florence Hartmann i uostalom Carle DelPonte o trgovanju sa Karadzicem.Taj je sud prije svega perilica savjesti nezainteresiranosti Zapada za svoje susjede na jugu Europe.A Hartmann kao insiderici vise vjerujem nego nekom rekla/kazala.

Ako je mišljenje tribunala nebitno znači da su činjenice utvrđene po strogim pravilima dokazivanja nebitne. Možemo mi prihvatiti i takav stav, ali meni se on ne čini razuman. Radi se o argumentu ad hominem i logičkoj pogrešci: Sud tvrdi X - Postoji nešto problematično sa sudom - Dakle, X nije istina.

A još mi se manje čini razumnim krivo interpretiranje Florence Hartmann koja u knjizi (a isto je rekla i u Nu2) načelno podržava sud, a posebno napore tužiteljstva da se odupre pritiscima. Ona doista tvrdi da je sud bio zamišljen kao "perilica savjesti nezainteresiranosti Zapada" ali onda pokazuje kako se tome oduprijeo i zapravo počeo raditi (da, ni to zapravo nije bilo predviđeno!) te utvrđivati pravne činjenice, što mnogima i danas ne odgovara (a najveći kamen spoticanja je genocid u Srebrenici jer utvrđenje genocida aktivira obvezu svih koji znaju da se sprema da ga spriječe - mnogi nisu htjeli da se genocid utvrdi u Srebrenici ali sud je to napravio, a ključnu ulogu je odigrala Del Ponte).

Treba knjigu prvo pročitati da bi se razumjelo o čemu govori, ne treba uvijek vjerojati slici koju stvaraju mediji.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Link iz ove rečenice vodi

Link iz ove rečenice vodi na nekakvu sliku? Ne vidim relevantnost i dokaznu vrijednost slike.

Na slici ti je jedan autenticni cetnik sa tipicnom subarom i kokardom na njoj.Slika je iz Pazove u Srbiji 1989. godine.Meni je to sasvim dovoljno da znam da to nije "moje" drustvo.
Ne treba mi nikakav dokaz niti kakav komican politicki sud da bih dobio svoje misljenje i o ratu i Vukovaru.Ako taj sud tvrdi da su takvi likovi sprijecavali sukobe u ex. YU 1991 godine, onda je to samo jedan u nizu njihovih autogolova. Evo i predsjednika najace stranke u Srbiji koji "sprijecava" sukob u Kninu 1990. godine naoruzan puskom iz JNA arsenala...
Vukovarcima misljenje suda ne treba.A o njima je ovdje rijec. Ako ne vjerujes, pitaj ih.Kad te netko sa 200 metara zasipa granatama, onda ti je vrlo neuvjerljivo suprotno misljenje nekoga sa 1600 km. Ja na kraju ove price dakle vise vjerujem Vukovarcima.

Tko je glasao

Na slici ti je jedan

Na slici ti je jedan autenticni cetnik sa tipicnom subarom i kokardom na njoj.

I dalje mi nije jasno kako slika sa četnikom iz 1989. negira utvrđenu činjenicu da je u južnom dijelu RSK JNA počela sudjelovati aktivno na strani srpskih snaga nakon bitke za Kijevo. Slika zagrljenih vojnika JNA i četnika prije toga datuma ili slika zajedničkih borbi prije Kijeva bi recimo već bila protudokaz. Ovo nije.

Ja nisam kriv što se u sudskom postupku činjenice utvrđuju na dokazima, a ne impresijama ili vjerojatnostima.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Nisam siguran koja je godina

Nisam siguran koja je godina točno, ali je bilo negdje sredina 80-ih, najvjerojatnije 83.
U jednoj kragujevačkoj gimnaziji su mladi nosili javno četnička obilježja i šubare na glavi. Kad je ono bila jogurt revolucija?
Srbijanske novine su to opisivale ko nestašluk mladih i da to ništa ne znači. Bil sam u to vrijeme slučajno u Beogradu.

Tko je glasao

bila sam prije nekoliko

bila sam prije nekoliko mjeseci slučajno na maksimiru, mladi su nosili crne majice sa stiliziranim slovom U i neke čudne kape.
neki su tvrdili da je to nestašluk mladeži.
a da, bio je neki koncert, 2007. godine.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

tebi je dakle isto naići na

tebi je dakle isto naići na 10 ili 20 klinaca i to uspoređuješ s državom gdje četnički pokret ima 30% potpore na izborima, gdje su četnici ratovali, palili, ubijali, klali po drugoj državi (i to ne samo jednoj!)

Nevjerojatni su mi takvi kao ti. Predstavljaš se kao intelektualac, urbani tip, načitana, informira se na internetu, glasačica SDP-a (da slučajno ne bi pomislili da si podržavaš zadrti HDZ), a ustvari si na nivou najglupljeg članka u najglupljim (lijevim) novinama koje čitaš. To ti je izvor informacija i okviri shvaćanja...

Jadno, jadno griotta...

youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

svaka uvreda koja stigne iz

svaka uvreda koja stigne iz tvoje tipkovnice na moj račun velik mi je kompliment.
umjesto nule zahvaljujem.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

svaka uvreda koja stigne iz

svaka uvreda koja stigne iz tvoje tipkovnice na moj račun velik mi je kompliment.
umjesto nule zahvaljujem.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Vidiš, to te je smetalo.

Vidiš, to te je smetalo. Ovo u Kragujevcu te ne smeta. Onda su propagirali bratstvo i jedinstvo i sad se pokušava izjednačiti agresora i žrtvu. Kod nas se danas ne propagira to licemjerno bratstvo i ta mladež u Maksimiru nema ambicije napadat Srbiju radi okupiranja njihovog teritorija i u Vojvodini sprovodit etničko čiščenje.
I još jednu stvar za informaciju.
Moja žena je odrasla u jednom rudarskom mjestu pokraj Požarevca i poznato mi je kak ljudi tam dišeju.
Jedamput sam srel i Miloševiča u jednom društvu jel je muž od moje šogorice Srbijanac i bil je direktor u jednoj velkoj firmi. Bil sam i u Kragujevcu u ono doba i to u stanu od jednog pravoslavnog popa koji je imal kontakt u Kanadi.
Nemoj mi o njima ni pisat ni puno pričat jel ih poznam.

Tko je glasao

smetalo me je, smeta mi i

smetalo me je, smeta mi i smetat će me.
a to da me ovo u kragujevcu ne smeta ne znam odakle si iščupao. moram te upozoriti da to nije korektno od tebe.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Još za dodati jel sam

Još za dodati jel sam zaboravil. Puno toga nije korektno na ovim stranicama, možda ni moj odgovor tebi. Provociralo me je usporedba tvojeg komentara s jednim mojim koji sam dal na dnevniku jedamput o koncertu u Maksimiru.Ovaj dnevnik se nemre usporedit s onim jel je ono bil koncert a tu se radi o Srbijanskim i četničkim haranjima po Hrvatskoj i žrtvama koje je Hrvatska dala za samostalnost.

Tko je glasao

Ja to o Kragujevcu nisam od

Ja to o Kragujevcu nisam od nikud sčupal. Izgleda da si pre mlada za znati neke stvari. Ima ljudi koji su upali u životni tok i prošli dosta po svijetu i svega vidli. Među takve spadam i ja. Kak mi je punica bila udovica ( muža su joj ubili četnopoartizani na Fruškoj gori jel je radil za partizane a i moja punica im je isto nosila hranu u šumu. Kak je bila njemačkog porijekla je posle rata ko udovica s tri kčeri pobegla na istok jel da je ostala u tom mjestu ili bježala na zapad nebi više sigurno bila živa a bogme ni djeca. To nebi bilo ni čudo kad se uzme u obzir kak su Srbijanci postupali s Njemcima u Vojvodini a da ne govorimo o ruskoj vojski koe je bilo tam posle rata. Jednostavno, pametna žena. Kak je bila udovica i sama živjela je odlučila se javit na oglas u novinama i dojti kod jednog popa u Kragujevac radi zajedničkog života. Vidiš mi smo ju posjetili i bili par dana u Kragujevcu. Igrom slučaja baš u to vrijeme.

Tko je glasao

Pitanja koja čekaju dogovor

Pitanja koja čekaju dogovor pre dugo. I zašto je Hadžić pušten iz zatvora kad s Arkanom uhvaćen u Plitvicama? Zašto su uhapsili i mučili Dedakovića čim se pojavio u Zagrebu? A tenkovi koji su povučeni da ih JNA isporuči u Kujavt? I jesu li doista stigli tamo? Koliko je Hrvatska dobila novaca od toga? Jesu li bili vrijedniji od jednog Vukovarca, ili možda od njih nekoliko?
Previše je nejasnoga u i oko Vukovara. I danas, 10 godina nakon mirne reintegracije, o njemu se govori kao o slijepom crijevu. Nemam spoznaja da itko razmišlja u smjeru gospodarskog razvoja tog inače bogatog kraja. Sve upućuje da bi otkrivanje činjenica oko Vukovara, značajno ugrozilo našu elitu.

Tko je glasao

I zašto je Hadžić pušten

I zašto je Hadžić pušten iz zatvora kad s Arkanom uhvaćen u Plitvicama?
Ovo naprosto nije tocno. Naime Hadzic je uhicen na plitvicama za krvavi uskrs kako se to na tv snimkama dobro vidi no s njim nije bio i Arkan. Arkan je uhicen par mjeseci prije i mislim na baniji ili kordunu. Hadzic je pusten skoro odmah bez ikakva procesa a Arkanu se sudilo i pusten je iz zatvora do pravomocnosti presude. Koliko se sjecam tadasnji tuzitelj je bio danasnji advokat Nobilo.

Tko je glasao

Znam da su objica bili u

Znam da su objica bili u rukama našeg pravosuđa, ali da su uspješno pušteni. Izgleda da sam malo pobrkala kad i gdje je koji od njih uhvaćen. Ali mislim da se Arkanu nije sudilo, nisam sigurna. Sjećam se samo da se po novinama povlačila priča da ga je ondašnji HDZ-ov funkcioner, ne znam što je točno bio pa da ne lupam, Degoricija, ispratio i darovao pištolj.
Uglavnom imali smo ih pa pustili, nama na čast.

Tko je glasao

U javnost je oko hapšenja i

U javnost je oko hapšenja i puštanja dospjelo puno toga i to je donekle bitno i za današnje prilike.

U jednoj tadašnjoj tv emisiji su i vezi toga u živo bili:
tadašnji predsjednik Vrhovnog suda RH, sudski čelnik, slavan kao onaj koji je nakon 1971.g. odbio nezakonito (zbog verbalnog delikta) osuđivati ljude na velike robije;
- ministar pravosuđa Bosiljko Mišetić i drugi.
Emisija jasno pokazuje da cijeli politički vrh pravi neviđeni pritisak na Vidovića da bilo čime rješi puštanje Arkana radi važnosti trenutka. Vidović uporno ponavlja da, kao nakon 1971.g., nema nikakvog zakonskog i stvarnog uporišta za to osim da se vlast bilo čime pisano očita u tom smislu i naredi njemu to puštanje, naćelno nešto u smislu najvbećeg stupnja izvanrednog stanja, iako ni to nema uporišta, ali da će on uvažiti bilo šta.

Vlast nije ništa takvoga dala Vidoviću (logično je jer krši najvažnije ustavne odredbe u slučaju međunarodnog zločinca), Vidović kao i nakon 71.g. nije popustio (logično je da čelnik sudskog prava ne popušta, jer onda pada sve) i potom je brzo smjenjen a iskusne ekipe u iskusnoj zemlji su, naravno, našle neke druge načine. Naravno da uvijek ima važnijih stvari od takvih, pa i sada (npr. radi poboljšanja odnosa), pa takve stvari od višeg inetresa i dalje imaju primat nad tako apstraktnim stvarima kao bitne ustavne i zakonske odredbe te podjela vlasti (izvršna, pravosudna ...).

Tko je glasao

Ali mislim da se Arkanu nije

Ali mislim da se Arkanu nije sudilo, nisam sigurna.
Arkanu je sudjeno sto posto. Tadasnji tuzitelj je bio Nobilo. Znam da je pusten do pravomocnosti presude sto je bio formalni trik za zadovoljenje forme. Isto tako je i Seselj bio zaustavljen od patrole u Jagodnjaku pa je brzo pusten. Tada je mekse krilo HDZ-a islo mozda na to da se situacija ne zaostrava a druge su tvrdnje bile kako je sve bilo izrezirano pa su ova uhicenja bila neplanirana te je na taj nacin sanirana steta.

Tko je glasao

Evo što kaže Wikipedia: In

Evo što kaže Wikipedia:

In November of 1990, Arkan traveled to Knin for a meeting of the council of war of the "Republic of Serbian Krajina". On the way back to Belgrade, he was arrested for gun-running by Croatian police at the border crossing between Croatia and Bosnia Dvor na Uni with five other Serbians on November 29, 1990. His group was charged with conspiracy to overthrow the newly formed Croatian state and the attempted assassination of the then newly elected Croatian president Franjo Tuđman. He was released from prison on June 14, 1991 under unclear circumstances, after a sensational political trial in Zagreb, the Croatian capital.
Izvor

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

I danas, 10 godina nakon

I danas, 10 godina nakon mirne reintegracije, o njemu se govori kao o slijepom crijevu. <\cite>

Mene takav odnos prema Vukovaru više podsjeća na govor o nekoj gadnoj spolnoj boleštini: što manje drugi znaju, to bolje.

Prvo što Hrvatska duguje Vukovaru je utvrdjivanje koliko-toliko objektivne istine o tome što se je i zašto tamo dogodilo. Danas postoje stotine malih i većih "istina" o Vukovaru i nerazumljiva je pasivnost i nepostojanje organizirane volje za njihovo slaganje u konačni mozaik.

Isto vrijedi i za Gospić.

The Observer

Tko je glasao

Trebali bi pitat Mesića, on

Trebali bi pitat Mesića, on je onda bil na vrhu politike.

Tko je glasao

Da samo Mesića. Pitanja se

Da samo Mesića. Pitanja se odnose na puno ljudi, koji ih nastoje zamgliti, i ne pominjati.
Mislim da su Vukovaci, i živi i mrtvi zaslužili da im se da pošten odgovor.

Tko je glasao

Nisam svjestan grijeha koji

Nisam svjestan grijeha koji sam po vama učinio što sam pisao o tri prsta i Radi Leskovcu. O ostalim dijelovima tragedije koja se zove Vukovar premalo znam. Tekst kakav ste vi napisali vjerojatno ne bi ni bio u stanju napisati. A hvala vam na tom tekstu.

P.S. Cijelo vrijeme tragedije u Vukovaru bio sam na bojištu. Nisam imao struje, nisam imao vremena slušati ni radio ni televiziju, tako da nisam znao što se događa.

Tko je glasao

Nisam svjestan grijeha koji

Nisam svjestan grijeha koji sam po vama učinio što sam pisao o tri prsta i Radi Leskovcu.

Niste vi počinili ništa na što vas mediji vrlo proračunato nisu naveli. Oni diktiraju teme, ne vi ili ja.

Uočite na primjer kako HTV-ov Dnevnik uporno veže izvještaje o Kadijeviću sa izvještajima o Vukovaru. Dan poslije Šprajcovog Dnevnika, Dnevnik Tončice Čeljuske (koji je kao headline - prvu - vijest imao smrt Sanaderovog oca o kojoj se pričalo minutu i pol) Kadijevića koristi kao intro za javljanje iz Vukovara kojeg slijedi priča o tri prsta Rade Leskovca! Pritisak medijskog vezanja te dvije/tri teme reflektirao se i na ovaj dnevnik.

Crosshead između priloga o Kadijeviću i Vukovaru glasi:

"I dok odgovorni za zločine u Vukovaru slobodno šeću po Moskvi ili Beogradu, Vukovarci se ovih dana prisjećaju dana kad je grad nakon višemjesečne opsade bio okupiran, a stanovnici protjerani i ubijani".

Ono što je u tretiranju Vukovara interesantno je prisutnost dvosmislene, etnički pristrane terminologije, netočnosti, mitogeneze i nekritičnosti.

Prilog iz Dnevnika, 15. 11. 2007 Kadijević-Vukovar-Leskovac Za početak, uvod tvrdi da Moskvom šeću "odgovorni za zločine" makar se radi o osumnjičenicima, ne osobama kojima je utvrđena odgovornost. Nitko se ne bi usudio tvrditi da su i Tenerifima ili Zagrebom slobodno šetali "odgovorni za zločine", zar ne? Opsada Vukovara se naziva "višemjesečnom", a pitanje je jesu li 86 dana "više mjeseci". Zašto je problem umjesto "višemjesečne opsade" jednostavno reći "86-dnevne opsade"? Kome smetaju točni i precizni podaci? I zašto uvod spominje samo "progon" i "ubijanje" - gdje je nestalo uništavanje grada kao treća posljedica opsade? Prilog Hrvoja Zovka nije ništa bolji od uvoda Tončice Čeljuske / Hloverke Novak-Srzić. Za početak, Zovko počinje prilog word-for-word ponavljanjem uvoda koji je već pročitala Tončica-Hlovčica. Zašto treba neke nepreciznosti dva puta ponoviti? Odmah se kreće sa slučajem Ovčara odnosno ulaskom "jugovojske" (puno preciznije bi bilo reći "JNA") u bolnicu nakon čega je "više od 200 civila i ranjenika" pogubljeno. Kako sad opet "civila" kad je u pravnom postupku (doduše za sad nepravomoćno) utvrđeno da nisu odvođeni civili nego pripadnici ZNG-a ili oni na koje se sumnjalo da su pripadnici? U najmanju ruku korektno bi bilo reći da je iz bolnice odvedeno "više od 200 pripadnika hrvatskih oružanih snaga ili civila" jer još uvijek nije konačno utvrđeno je li počinjen zločin protiv čovječnosti (ciljana žrtva: civil, koji ne sudjeluje u neprijateljstvima) ili ratni zločin (protiv zarobljenika; ciljana žrtva: borac koji je ranjen, predao se, bolestan, itd.). Ovčaru mediji uporno tretiraju kao zločin protiv čovječnosti za što očito nema dokaza pred sudom ili su oni pogrešno tumačeni. Među bitnijim podacima, ubačenim u čitanje "rasporeda događanja", saznajemo da se na obljetnicu "očekuje dolazak oko 30.000 ljudi iz cijele Hrvatske" ali "izuzev premijera Sanadera" zbog smrti oca (to je vijest s kojom je isti Dnevnik i počeo, ali ne škodi da se to još jednom spomene). Saznajemo i da će političari (posebno cijeli državni vrh) nahrupiti u grad jer "malo tko od političara želi propustiti priliku da taj dan bude u gradu heroja". Stavimo na stranu mitogenezu kroz "grad heroja" - meni je interesantnije da javna televizija za masovni slet državnog vrha i ubiranje političkih plodova strvinarenjem nad nevinim žrtvama traži alibi umjesto da ga se kritizira. O padu Vukovara se zapravo uopće ne govori. Tončica nakon čitanja protokola događanja okreće temu na predizbornu kampanju kako bi uvela slijedeću priču pa od Zovka opet doznajemo kako političari pohode Vukovar kao hodočasnici poslijednjih dana, kako je sve puno plakata među kojima je "najveću buru izazvao" naravno - Rade Leskovac. Slijedi prilog o njegovoj neverbalnoj gesti i gotovo cijela druga polovina izvještaja "Kadijević-Vukovar-Leskovac" se tiče Leskovca. Konkretna priča o Vukovaru je zauzela 1/4 ukupnog vremena priloga (4 minute), druga četvrtina je o Kadijeviću, a polovina je o Leskovcu. Konkretna priča o Vukovaru traje kraće od priče o smrti Sanaderovog oca, a Vukovar i Kadijević zajedno vrijede kao jedan Leskovac. Vukovar je samo kontekst, nikad tema. Ja mislim da medijski konzumenti nisu svjesni ove manipulacije. Vukovar je iz opsade JNA i srpske okupacije izašao, ali je još uvijek pod propagandnom okupacijom. Hoće li netko konačno osloboditi Vukovar, molim vas? Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Vi ste očito stručnjak. Ja

Vi ste očito stručnjak. Ja ne znam sve tako staviti na apotekarsku vagu. Nisam to nikad znao. A reagiram emotivno kad se radi o Domovinskom ratu. Tu si ne mogu pomoći.

Tko je glasao

Ja emocije potpuno

Ja emocije potpuno razumijem, čak i u ekstremnim izljevima kao kod korisnika obaladaleka koji je moj gornji dugački komentar ocijenio čistom nulom (koja se u mom vrijednosnom sustavu zavređuje za prostački i trollerski komentar a la bijesdrugi) valjda na temelju one antičke "Ubijte glasnika!". :)

Bojim se da je strah od poziva na ubijanje glasnika upravo jedan od faktora koji ograničava slobodnu, točnu i preciznu raspravu o Vukovaru u medijima.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Uh nemam vremena obrazlagati

Uh nemam vremena obrazlagati cemu 0, a vidim da ti to nesto znaci, pa onda samo kratko, vrlo jednostavno i otvoreno za u lice.
Zasmetala mi je ta, ha, pravnicka pedantnost ovdje u fušu kod stvari kod kojih je posve nepotrebna, a nema je tamo gdje je treba jer zlocinci, ha ispravi me, osumnjicenici za mozebitne zlocine slobodno setaju ili mozda ne setaju vec sale zbijaju po Rusijama, Amerikama, Engleskama,....
Posve mi je jasno da masa podlijeze golim emocijama koje su ovdje poprilicne (upravo ekstremne) i da su sjajne za oblikovanja svake vrste od svakoga kome god je to drago. Pa covjece ja i jesam koji vise cijeni disonanciju nego milozvucje, ma koliko me emocije svladavale. Medutim kako, kako kad je milozvucje kod nas bas nesto sto se dade skratiti sa npr "jos nema istine o Vukovaru ili ta istina tesko dopire, ... ali Vukovar je prodan, oruzje islo u Hercegovinu, ...", .... svi o tome kako se nista ne zna, a od pocetka jedna te ista prica koja se kakti ne zna, a svi je znaju. Covjece Bozji Latinica kod nas traje 2 fucking sata svakog tjedna (a bilo je i puno vise istovrsnog donedavno) i sustavno podriva ne nekakve imaginarne temelje drzave, nego temelje zdravog razuma, a ti pricas i raspis'o se o Toncici Palonkici kao nekakvoj Gebbels agenturi koja sad to upumpava sve u 16.
Pogledaj, kod nas ide fucking film "Park je moj" bas pred obljetnicu Vukovara, najave poskupljenja, kriza ... odmah sutra jedan dva bivsa branitelja manje.

Ma ja mislim da znam od kud ova "pedantnost" korijene vuce. To je ona politicka kalkulacija kako ovo vise emotivno odgovara HDZu nego SDPu pa sad onda moramo tim emocijama udahnuti zrnce razuma i spomenute pedantnosti.
Ne brini se, vec sutra krece karavana ljubavi za drugu opciju (R101 - Bresan - Dan nezavisnosti http://www.radio101.hr/?section=5&page=1) i šnjom cemo zavrsiti sve do pred izbore, a ako ne i u predizbornoj sutnji.

Nek ti svi daju i 10-ke od mene cista 0 (to je bio obicaj jednog nadasve cuvenog profesora iz marksizma u Vukovaru da ti kad nesto zglajzas da ocjenu 0. Kako je to tesko poslije ispraviti, no sva sreca ja to nisam dobivao.).

Tko je glasao

Ispravio bih jednu netocnost

Ispravio bih jednu netocnost u uvodnom postu, a odnosi se na zbor narodne garde kao prvu organiziranu postrojbu koja je branila RH što je netočno, jer je prva organizirana postrojba bila policija, prva žrtva je bila policajac, i prvi masovni zlocin je pocinjen ubojstvom policajaca u Borovu Selu, što se često zaboravlja. Policija je drzala punktove, prve linije bojišnice protiv daleko nadmoćnijeg neprijatelja sa minimumom naoruzanja dok su mnogi visoki časnici jos uvijek bili na suprotnoj strani. Nakon pada velikih vojarni i skladišta došlo je do vece mobilizacije ljudi,te naoruzavanja teskim naoruzanjem koje je u konacnici rezultiralo "profesionalizacijom" ratovanja koje je vagu vojnog prestiža okrenulo prema hrvatskoj strani. Nije bilo isto sjediti u rovu sa kalašnjikovom i gledati 84-ku kako izlazi iza krivine, ili je gledati iz kupole hrvatskog tenka, iza ciljnika bestrzajnog topa, fagota ili maljutke. Dapače, jasno je i pticama na grani da se policiju, rezerviste i tadasnje dragovoljce ZNG-a slalo namjerno pod željezo kako bi se izazvala reakcija javnosti zbog žrtava, nešto slično zlosretnom Vukovaru. Držim da se prava istina neće nikada do kraja razotkriti.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci