Tagovi

Ovako se vodi vanjska politika !

Svakim danom si naši političari lupaju šamar i saginju glavu pred gospodarima. Godinama smo stvorili ekipu političara kojima je vrh autogram nekog predsjednika druge države , slikanje za svoj foto album ili presrdačno rukovanje i kreveljenje koda smo najveći saveznici sa nekom državom na svijetu.

Cilj vanjske politike osim ulizivanja ne postoji , ideja u kojem smjeru treba krenuti Hrvatska ne POSTOJI , a sam program se ne raspravlja u nijednoj većoj političkoj strukturi i stranci u Hrvatskoj, čak i ovdje vrlo važne vanjsko političke teme su tabu teme... (nešta ko sa ovom sluganskom vladom...) .

Za razliku od nas političko vodstvo Ukrajine je napokon progledalo. Uslijed stalnih borbi između Zapada i Istoka predsjednik Janukovic nije zauzeo ni jednu posebno stranu nego je iskoristio situaciju za izlobirati veća ulaganja i pomoć za Ukrajinu. Normalno kako svi znamo pošto Zapadu nije u interesu bogata i zadovoljna država , već kauboj država (ko Hrvatska...) EU i SAD ništa im nisu ponudili osim gay prava, feminizma (Fenem...), privatizacije, novopečenih fašista i neoliberalista ... , ali zato je Rusija sa stvarno nevjerovatnim Putinom pružila ruku pomoći (iza koje ne zavaravajmo se stoje i neki interesi...) .

http://www.advance.hr/vijesti/trijumf-rusije-u-borbi-za-ukrajinu-u-moskv...

15 milijardi i smanjene cijena plina je velika pomoć , a Ukrajinci koliko god pričali o nekakvoj pobuni će itekako obje ručke to prihvatiti. Sigurno je da će sada zapadna sluganska opozicija pokušati sa ekstremnijim i ratobornijim prosvjedima , ali ako Januković to odbije budućnost njega i Ukrajine je vrlo svjetla. Vjerovatno da je na čelu Ukrajine ostala "moderna, liberalna i poštena" Timošenko danas bi Ukrajina bilježila rekordnu privatizaciju nakon raspada SSSR-a (ionako su popljačkani itekako 90-tih i u novom stoljeću...) što bi uništilo ionako krhku im ekonomiju.

Za razliku od Ukrajine , Hrvatska je krenula putem sluganstva u vanjskoj politici. Ono što je dobro za EU i SAD dobro je za nas , a lažni hvalospjevi koji stižu sa te strane samo bude u meni ogromno nezadovoljstvo da će sve završiti totalnim raspadom države..., koja već sada gotovo da i ne postoji.

Neke odluke koje su sve odreda za sud i doslovno dugački zatvor su sve samo ne skandalozne :

1. podržavanje SAD u napadu na Libiju, podržavanje ukrajinskih prosvjeda u kojima nasilnici idu bagerima na policiju (baš me zanima šta bi im se desilo da to rade u SAD-u...)
2. podržavanje nenormalnih terorista u Sirji koji su došli iz svih djelova svijeta praviti novu šerijatsku državu i gubitak naftnih polja po svijetu
3. naoružavanje terorista po svijetu po nalogu SAD i EU i slabljenje našeg PZO-a
4. prozivanje ruskim predsjedničkim izborima namještenim , jer eto Putin nije imao adekvatnog protukandidata...
5. uvođenje viznog režima sa sporim izdavanjem zemljama koje su nam donosile veliki turistički profit
6. dozvoljavanje instaliranja radarske infrastukture bez naplate...
7. sudjelovanje u ratovima koji se praktički Hrvatske ne tiču - Afganistan...
8. stopiranje projekata istočnih ulagača zbog naredbi State Departmenta i EU elite
9. tajna prodaja i davanje u koncesiju nacionalnih resursa (vode...) korporacijama sa Zapada
10. smješno kreveljenje na UN sjednicama na kojima nas nitko ne doživljava
...

Kako bi rekao jedan čovjek za "moderni" svijet , a i ja za Hrvatsku :

Ako želiš sliku budućnosti Hrvatske, zamisli čizmu koja stoji na ljudskom licu - ZAUVIJEK !

Možda to i netko promijeni , ali sigurno neće ova sva politička garnitura koja niti ima želju niti ima znanja da vodi vanjsku politiku Republike Hrvatske !Dok se to ne dogodi gledajmo druge države i učimo kako se i u nevolji može profitirati i krenuti naprijed...

Komentari

indian — 22/11/2013

indian — 22/11/2013
...skoro da i nije moglo biti drugačije...
...skoro da Ruski Predsjednik i nije mogao išta drugačije reći osim: "kada bi Ukrajina potpuno otvorila vrata Evropskoj Uniji, tada mi ne možemo ostaviti svoja vrata na Ukrajinu ostaviti otvorenima kao do sada"...
...što Ukrajini sa cca 7300 USD proizvoda po stanovniku, s pretpostavljenih 500 milijardi USD u 10 budućih godina manjka prihoda u slučaju Ruskog nezadovoljstva prisustvom EU na granicama, a samo s garancijama da će se moći tržišno natjecati s razvijenijim evropskim ekonomijama...
s ugovorom o boravku Ruske Crnomorske flote u Sevastopolju na Krimu do 2042ge godine,
...i starim teritorijalnim razmiricama s Poljskom i Slovačkom...
Ukrajinskom Predsjedniku i ne ostaje puno manevarskog prostora već da pokuša i EU i Rusiju uvući u tripartitnu suradnju u kojoj bi kao središnja zainteresirana strana pokušao iskamčiti benefite za sebe i svoju zemlju od obje strane lavirajući u budućim promjenama odnosa snaga...ako uspije, jasno...

Tko je glasao

Ukrajinski EU debakl je dokaz

Ukrajinski EU debakl je dokaz da je EU još daleko od zajednice koja ima jasnu i zajedničku vanjsku politiku. Ruku na srce, uopće je teško odgonetnuti tko je došao na ovako glupu ideju da, usprkos evidentnom ruskom protivljenju, ponudi Ukrajini eu-partnerstvo. Pregovaračku ekipu vodio je bivši poljski predsjednik Aleksander Kwasnievski, kojeg je više rukovodio osjećaj osvetoljubivosti i dokazivanja da je Poljska postala međunarodni politički faktor, nego realna procjena o odnosu snaga na šahovskoj ploči EU-Rusija.
prije svega, zajednička EU vanjska politika i politika proširenja ne postoji. Isto tako ne postoji niti zajednička energetska politika europske unije, iako se čelnici unije nastoje prikazati kao bitni faktori stvaranja eu energetske unije pa su i nas doveli na potpisivanje nekakvih memoranduma o razumijevanju u Azerbaijanu.
Njemačka i Italija imaju vrlo razvijene bilateralne odnose sa Ruskom federacijom u vezi zajedničke izgradnje baltičkih i crnomorskih plinovoda, Sjeverni i Južni potok, i njima ne pada na pamet stvaranje konfliktnih situacija sa Rusima oko istočnog partnerstva i Ukrajinskog statusa u EU.
Njemački stav je oduvijek bio da se o suradnji Ukrajina-EU mora razgovarati u Moskvi.
Treba znati samo jednu činjenicu, da je kompletna infrastruktura za izvoz ruskog plina prema europi u zapadnoj Ukrajini. Na toj trasi nije nikada bilo političkih trzavica, pa čak ni za vrijeme Brežnjeva. Sada se odjednom fon Rompuyu i Ashtonici pričinilo, valjda na američku sugestiju, da bi europa vrlo lako mogla zagospodariti ukrajinskom mrežom magistralnih plinovoda, nudeći Ukrajini hipotetsko članstvo u uniji.
Ukrajinski plinovodi postati će reverzibilni, a Ukrajina će se plinom snabdijevati katarskim plinom iz LNG-KRK, preko Mađarske. Malo morgen. I to se onda na prvom satu geopolitike u osnovnoj školi zove diverzifikacija dobavnih pravaca.
Kako bi rekao veliki nogometni strateg Miljanić....igra bez lopte u zoni šuta
Nastao je kaos i nitko ne vidi nikakvo dogledno rješenje.
Nema teorije o nekakvom dobrovoljnom pristanku Ukrajinaca na suradnju s Rusima, bez obzira na dolare i plin.
1933. godine 7 milijuna ukrajinaca umrlo je od gladi na najplodnijoj zemlji europe, jer im je Staljin oteo žito u korist i na slavu velike sovjetske imperije. To se ne zaboravlja.

Tko je glasao

1933. godine 7 milijuna

1933. godine 7 milijuna ukrajinaca umrlo je od gladi na najplodnijoj zemlji europe, jer im je Staljin oteo žito u korist i na slavu velike sovjetske imperije. To se ne zaboravlja.

Nije samo u Ukrajini nego u cijelom SSSR-u i to Rusiji, Kazahstan i nekim drugim republikama. Staljin je tim brutalnim metodama slamao otpor dijela naroda koji u startu je stvarno pokušavao destabilizirati državu kako bi izborio veća prava, ali nisu znali da imaju posla SA KOMPLETNIM LUĐAKOM i vodstvom oko njega koje mu je davalo podršku...

Malo druge strane kada već slušamo ekstremnu u svim mainstream medjima...:

http://ruskivjesnik.com/opinion/2013/12/17/ukrajincima_i_lenjin_kriv_242...

U biti sve me podsjeća na naše ekstra nacionaliste koji za sve krive UDBA-u , Titu , Tuđmana , komunisti , boljševike , a da ne znaju da Hrvatska prije SFRJ je bila jedna republičica sa industrijom na razini afričkih zemalja ... Ista ta industrija je uništena u ideji baš nekih nacionalista kako je to najveća glupost komunizma imati tvornice :)

Justice for all !

Tko je glasao

...ima jedan dobar stari

...ima jedan dobar stari izraz "realpolitika" ...na koji bi se trebalo podsjetiti i upozoriti dame i frajere u eurokomesarijatu,...

Tko je glasao

dobar neki cova taj putin :)

a i negdje sam danas procitala kak ga ukrajinski predsjednik jos vise obozava u zadnje vrijeme... zahvaljuje se bez konca i kraja ... :)

i sad neke netko kaze kako politika ne stvara "lijepa" prijetaljestva i druzenja?

Russian President Vladimir Putin portrayed Moscow's bailout of Ukraine as a “brotherly” act to stave off an economic crisis and said it was not designed to keep Kiev away from the European Union.

Russia agreed on Tuesday to buy $15bn worth of Ukrainian bonds and cut the price Kiev pays for Russian natural gas, weeks after Kiev spurned a trade pact with the EU, touching off anti-government protests that have been going on for more than three weeks.
http://www.aljazeera.com/news/europe/2013/12/putin-ukraine-bailout-not-a...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@busola, dodajem drugi uvid u problem

TKO to traži Hrvatsku?
a to je grad od 4 milijuna stanovnika u €U-ropskoj uniji...

grad Hrvatska od 4 milijuna stanovnika,
trenutno je vrlo zanimljiv, jer 83 stanovnika proziva gradoNačelnika i poglavarstvo, jer NE vode međuSusjedsku politiku u svoju korist nego kukavički dijele zajedničku korist u zajedničke ciljeve,

gradoNačelnik i poglavarstvo grada Hrvatska
mizerno sluganski se druže s gradoNačelnicima velikih gradova od 70 i 80 milijuna stanovnika, a zna se, da Ti veliki gradovi Hrvatima prazne kućne i gradske blagajne,

gradoNačelnik i poglavarstvo grada Hrvatska
boje se
boje se
boje se muški lupiti šakom u stol i snažno dreknuti,

vi
veliki i moćni gradoNačelnici
odriješite kesu i spasite grad Hrvatsku, jer 4 milijuna Hrvata NE može
hraniti 360 000 plaćoPrimaca BEZ plaća, 1200 000 umirovljenika i drugih prosjaka,

nemam odgovor
ako upitaju veliki i moćni gradoNačelnici

Hrvati, a zašto?
nisu sposobni hraniti 360 000 plaćoPrimaca BEZ plaća, 1200 000 umirovljenika i drugih prosjaka?

adfilantrop

Tko je glasao

ako zbog ničega drugoga...

... onda plus zbog dobrog citiranja orwella.

Tko je glasao

Motor pobune u Ukrajni je

Motor pobune u Ukrajni je teska korupcija ukrajinske vlasti. Gdje ekipa brije da ce Ukrajina kada bi usla u EU na taj nacin osigurala neki oblik kultiviranja. Naivna ekipa, ali tako to ide u tim predpolitickim drustvima.

Tko je glasao

Što se tiče pitanja korupcije

Što se tiče pitanja korupcije itekako je u Ukrajini ima. Rasturena zemlja sa totalno srušenim vrijednostima nakon 90-te i raspada SSSR. Mislim da ne postoji zemlja u bivšem istočnom bloku koja se toliko uspjela degradirati iza 90-tih, od masovnog odlaženja žena baviti se starim poslom do razvoja svega i svačega kriminalnog u toj velikoj državi. Pad standarda je praktički nevjerovatan bio..., ali to bi bilo i sa Rusijom, Bjelorusijom da Putin i Lukašenko nisu rekli dosta.

Ipak narod (onaj prozapadno orijentirani kojih je bilo u svakom istočnoj zemlji jer su u sebi smatrali da oni vrijede VIŠE i više moraju zarađivati...- Hrvatska - Švicarska... ) uopće nije izašao na ulice zbog korupcije nego zbog ulaska u EU kako bi se njihovim mišljenjem pokušali problemi staviti pod tepih i pokušati riješiti sve EU-om. Sada hrvatski narod vidi koliko je to smješno , da ti NITKO neće pomoći ako si prvo sam ne pomogneš, a vjerovatno bi tako bilo i sa Ukrajincima... Njihova sreća je što Rusija iz velikog interesa da im ne bude kaos na granicama (i NATO rakete koji koda se priprema za rat sa paktom Rusije, Kine i IRana....) pokušava održati kakvu takvu stabilnost u državi i pokušava zaustaviti uništavanje zemlje...

PRosvjedi su organizirani izvana (SAD...) , infrastrukturu je odrađena izvana ,a svaka slučajnost sa povezanošću sa Zapadom je "slučajna" ko i u Srbiji sa onim Otporom , čak štoviše imam osjećaj da opet djeluju po Ukrajini

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/365266/Otpor-nema-veze-s-ovim-u...

Čak je i bager prekopirana šema sa prosvjeda kada su Srbi rušili Miloševića koji se već odavno bio oteo sa lanca svojim vladarima sa Zapada.

https://dnevnik.hr/vijesti/svijet/video-rat-na-ulicama-kijeva-policijski...

Justice for all !

Tko je glasao

Ne moras mi objasnjavati sta

Ne moras mi objasnjavati sta je EU. Zazirem od te nakazne tvorevine i njezine podrske. No, razmatram poziciju cojeka iz Ukrajine kome EU standardi makar bili i takvi predstavljaju nedosanjani san. Druga je stvar sto se ulaskom u EU ne dobije nista, odnsono sve bude jos gore. Ali to ekipa ne zna.

Tko je glasao

Znam da ne voliš lupanje napamet

pa me baš zanima - što je to u Hrvatskoj gore otkad je ušla u EU, a da je naravno EU za to kriva i odgovorna? Naime, i sama EU se često čudi na koji način mi primjenjujemo i interpretiramo EU smjernice i direktive, primjerice (nasumično) http://www.poslovni.hr/kompanije/pravila-su-ista-u-cijeloj-eu-ali-u-hrva...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Trenutno je samo kriva i

Trenutno je samo kriva i odgovorna za clanarinu koju placamo EUu, a uskoro kada bude trebalo poceti cistiti svo smece koje smo zatekli, bit ce odgovorna zbog niza medjunardonih ugovora koji ce ozbiljno vezati ruke svakom ozbiljnom politickom reformatoru.

Tko je glasao

superica

Kad neki klub izvjesi pravila "Ulaz samo s kravatom, a unutra točimo samo šampanjac" - onda nije krivnja na klubu, već na gostu koji uđe unutra. Pobrkao si nešto, nijedno od tih pravila mi nismo otkrili danas - sva su bila JOT.

Kriva za članarinu? Što, nismo znali za nju?

Tko je glasao

Kad neki klub izvjesi pravila

Kad neki klub izvjesi pravila "Ulaz samo s kravatom, a unutra točimo samo šampanjac" - onda nije krivnja na klubu, već na gostu koji uđe unutra. Pobrkao si nešto, nijedno od tih pravila mi nismo otkrili danas - sva su bila JOT.

Nisu ista pravila za sve , u EU su pravila postavljena onako kako je zemlja ispregovarala pravila , sa tim da neke zemlje ko Velika Britanija su izuzete od pravila...

Mogao bi 1000 primjera za to dati i bolje da ne ulazimo u tu temu , jer mi bude totalno muka... Ko hoće može uzeti pristupni ugovor RH sa EU i usporediti sa pristupnim ugovorom nuđenog Norveškoj...

Kriva za članarinu? Što, nismo znali za nju?

Osim nekolicine nas , većina nije IMALA POJMA GDJE I POD KOJIM UVJETIMA ulazimo.... JA sam nešto proučavao ,ali brdo toga je bilo velika tajna , pa evo nam sada tajni (npr. ugovori o koncesijama nad vodama dolaze...) ,...

http://www.javnanabava.hr/userdocsimages/userfiles/file/ZAKONODAVSTVO%20...

Fino su si preveli zakončić kako bi nas ovakvi mogli analizirati i već u Zagrebu "investirati" :)

http://bankwatch.org/documents/PPPs/PPP-Zagreb-wastewater.pdf

pa ne bi bilo kasnije čudno da nam sve izvore gotovo pokupuju i otmu...

U biti imao si krive informacije zakamuflirane u prave ko što ste se neki dan vezali na "pilota Aleksandra" (bilo bi Vas zanimljivo vidjeti kada bi se okladili da morate letjeti sa tim pilotom u zraku (ako bi uopće se odvojili od zemlje...) :)) koji priča da ne postoji nikakva afera oko chemtrailova... SVe je pitanje kako ti plasira medij, a pošto većina najmanje 99% ljudi ne provjeri informaciju imaju kasnije OGROMNI PROBLEM. Dovoljno je bilo da svako u svojoj branši napiše neko pitanje , ALI NE ...

Justice for all !

Tko je glasao

DA se nadodam da ne mislite

DA se nadodam da ne mislite da izmišljam nešto što se nije dogodilo na tlu EU ...

http://www.h-alter.org/vijesti/europa-regija/privatizacijski-avanturizam...

Justice for all !

Tko je glasao

bogami...

... baš stav jednog skeptika... počevši od "ne moraš mi objašnjavati"... pa do "ekipa to ne zna".

Kao što rekoh... kreni od sebe.

Tko je glasao

Dozvoli mi pravo na

Dozvoli mi pravo na misljenje.

Tko je glasao

samo izvol'te...

... ali nastupaš sa unaprijed definiranim stavovima... pa ispadaš identičan onima koje često prozivaš. Ni mrvice otvorenosti a ni skepticizma.

Tko je glasao

U pravu si

@gale
@gale
kad kažeš da je korupcija motor pobune. No Ruski medvjed zna kako stezati zagrljaj.
Ovo je samo jedan dio odgovora na Europsko Istočno partnerstvo (kojim je EU nastojala stegnuti, i omekšati Rusiju) koje obuhvaća Gruziju, Ukrajinu, Moldaviju, Azerbajdžan, Armeniju i Bjelorusiju. A što su im nudili :
Dalekosežnu potporu za demokratske i tržišne reforme kako bi na taj način pridonio njihovoj političkoj i gospodarskoj stabilnosti. Te su zemlje morale ispuniti visoke EU standarde a za uzvrat bi dobbili premale političke i financijske nagrade.
Ponude EU su još na stolu a oporba ne uviđa da je na djelu scenarij kojeg mi jako dobro poznajemo. Uz sve to energetska i druga ovisnost o Majčici Rusiji još je prevelika.
Ukratko svatko nastoji ušićariti nešto za blisku budućnost.
I gdje se danas nalazi Ukrajina?
Pod Ruskim ucjenama i EU obećanjima.

Tko je glasao

Možda ćemo udomiti sve te

Možda ćemo udomiti sve te divne ratnike koje smo oboružali...

http://www.advance.hr/vijesti/na-pomolu-veliki-preokret-i-pocetak-zadnje...

Mogu zamisliti reakciju Pusićke : Šta je sad ovo , pa zar nam "oslobodioci" nisu saveznici?

Justice for all !

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci