Tagovi

Ovako se radi pravi posao - kako je Sanader našim novcem kupio svoj mir...

EPH i ostali cashirali Sanaderov PDV poklonIako se radi o vječno zahvalnoj temi i iako se o njoj već dosta pisalo (Kako se slizati s novinama - smanjenjem PDVa i Sanader kupio novinske izdavače) mislim da vrijedi prenijeti dio saznanja koje danas donosi business.hr - Novinski izdavači odjednom profitabilni.
Nakon loše 2006. godine, u kojoj su od svih velikih izdavača jedino Novi list i NCL media grupa ostvarili dobit, lani je pozitivno poslovalo čak osam od deset najvećih, pa i kronični gubitaši Vjesnik i Slobodna Dalmacija.
U dobitnike su lani prešle ukupno tri tvrtke u suvlasništvu WAZ-a i Ninoslava Pavića, dobit je ostvario Styrijin Večernji list, ali i tvrtka Adria media, koja izdaje desetak revija. Jedini gubitaši u prošloj godini ostali su Styrijina 24 sata te splitska Kultura i rasvjeta, izdavač Feral tribuna.
Masovnom pretvaranju gubitaša u profitabilne tvrtke znatno je doprinijelo smanjivanje PDV-a na novine sa 22 na 10 posto. Izdavači su tražili nultu stopu PDV-a, ali i ovako su zadovoljni. A upravo je tu naklonost premijer Ivo Sanader i htio zadobiti snižavanjem poreza neposredno pred izbore. Ministar Ivan Šuker tada je rekao da će "300 milijuna kuna ostati novinskim izdavačima". I bio je u pravu, a nakladnici nikada nisu bili zadovoljniji.

Zna se tko je najveći dobitnilk zar ste sumnjali - EPH rekordno
Dvije izdavačke grupacije, EPH i Styria, drže 90 posto tržišta dnevnog tiska. Lani je EPH bio najuspješniji, s dobiti od 56,1 milijuna kuna. Godinu prije bio je u gubitku od 40,6 milijuna kuna, što je Ninoslav Pavić tada tumačio troškovima preuzimanja Slobodne Dalmacije te pokretanja Metro expressa i Grazije.
"Naravno, sad smo jako zadovoljni rezultatima, a ove godine planiramo u Hrvatsku dovesti još nekoliko svjetski poznatih novinskih brendova", rekao nam je Stipe Orešković, direktor EPH. Nije želio komentirati glasine da je propala kupovina licence za mjesečnik Forbes.

E sad se trebamo sjetiti što su tada izdavači pričali - PDV manji, cijene iste
Izdavači su snažno pritiskali Vladu, koja je u srpnju 2007. napokon smanjila PDV na novine. „To je naš doprinos povećanju standarda građana“, rekao je tada premijer Sanader. Naravno, u konačnici su profitirali nakladnici. Iako su neki od njih najavljivali ulaganja u „kvalitetu novina“, dobiveni novac omogućio im je uglavnom da poprave financijska izvješća.

Da ne bi ostali samo na slovima, evo jednog video podsjetnika - fuj, bljak...

Komentari

da će "300 milijuna kuna

da će "300 milijuna kuna ostati novinskim izdavačima". I bio je u pravu, a nakladnici nikada nisu bili zadovoljniji./

I to je otišlo u ruke koliko poduzetnika?
I recimo da su odlučili sve to isplatiti kao dobiti, platili 25% poreza državi i onda to još potrošili u ovoj državi na aute, zemlju uz obalu, vile itd - i još platili poreza...

A možda su oni pametniji to reinvestirali pa će ove godine zaposliti novih 1000 djelatnika (direktno/indirektno) u novinskoj djelatnosti, dakle opet dobro za državu..

U potez smanjenja PDV-a se može gledati kao loša ideja samo iz zlobe i frustracije.
Kao poticaj vlade poduzetnicima, ovo je vjerojatno najbolji način poticaja i sigurno najkvalitetnije utrošenih 300 milijuna kn godišnje..

A jedan element zašto je dobra metoda poticaja? Jer ti iznos koji "zaradiš" od manjeg PDV-a ovisi o tvojim rezultatima - više prodaš, više ti u apsolutnom iznosu ostane... Motivacijski skroz... Izdaš nove novine, prodaš 20.000 dnevno, super, ostane ti od pDV-a...

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Al ga seres. Zasto onda meni

Al ga seres. Zasto onda meni ne daju poticaja na mreznu opremu? Sto se vise trudim informatizirati poslovanje, vise mi ostane. A i drzava profitira od nepotrebne administracije.

Ili zasto nije smanjen PDV na apsolutno sve vezano uz male Hrvate. Na kolica, djecju hranu, djecju odjecu, obucu, pelene, autosjedalice. Tada bi Hrvatska za 18 godina imala puno vise onih koji bi svojim radom doprinosili razvitku zemlje, a i oni koji po tvojoj logici zive od navedenog bi procvjetali pa bi zaposlili na 1000 ljudi u prodaji (proizvodnji malo teze) djecjih potrebstina. Cool!!!

Prodaj si tu pricu nekom drugom. Ipak je ovo portal za malo ozbiljnije ljude.

Tko je glasao

tko laže ? čitam danas s

tko laže ? čitam danas s kioska Jutarnji (neka Čolović) i Slobodnu o istoj stvari (o Kerumu), u Slobodnoj piše :

''Pozivam premijera da kao primjer ubuduće navodi druge poslodavce - one čiji radnici imaju puno manje plaće od mojih i koji od države kupuju velike tvrtke za jednu ili dvije kune.''

te izjave u Jutarnjem - nigdje ! zlobnici vele da je to sve zato, jer Kerum nije u hdz, a i budući je gradonačelnik Splita !

Tko je glasao

jer Kerum nije u hdz, a i

jer Kerum nije u hdz, a i budući je gradonačelnik Splita ! Misliš li ti na ovog gospodina Keruma ???

Tko je glasao

je... trči, znoji se,

je... trči, znoji se, rekreira po Žnjanu - u mokasinama !

gleda u noge ''a muke ti ježeve, zaboravija san obuć patike !''
''hvala vam šjor''...i ode nasmijan

Tko je glasao

@Abies - Pa sad, nekako

@Abies - Pa sad, nekako nisam baš sigurna da će Kerum bit budući gradonačelnik Splita. A što se tiče sanaderovog napada na Keruma (i ostale koji se nisu dali isprovocirat), očito je da premijer neprekidno radi na zataškavanju nerada i nesposobnosti svoje vlade, a na način da odvraća pažnju javnosti od sebe i svojih bisera na one koji mu još uvijek ne ližu dupe!

Tko je glasao

No coment :):):):)

No coment :):):):)
Tko je glasao

Veoma zabavan slijed

Veoma zabavan slijed natjecanja u ligi za prvaka.

Kerum diktira tempo i već je neuhvatljiv za većinu. Što ga više dohvaća, savez naprednih snaga ga jača i zabija autogolove. Tempo rasta sa već 3.500 kuna minimalno i 5.000 kuna prosječno na 5.000 kuna minimalno ne samo ne može pratiti Todorić, nego ni najprofitibalnije skrojene monopol lokomotive napretka, tako da je oslanjanje na njih izbor vožnje po sporednom kolosjeku trke, koji više definitivno ne može pratiti tempo trke i ispada. Ako se doda da je za ruinirani hotel Marjan u Splitu platio državi 200 milijuna kuna, više nego sve živo po jadranu, uključujući Rijeku i Istru, kada hotel uskoro proradi i iz troška krene donositi dobit, to će biti ubitačno.

Jambo također ispada iz igre, malo bljesne pred kakve izbore i gotovo.

Kerum ne diktira tempo što je iznimni trkač, nego više zato što se drugi forsaju po krivim stazama, koje nisu nužne.

P.S. Da li su to Todorić i Luković krenuli u spašavanje Hrvatske ?
http://www.javno.com/hr/profit/clanak.php?id=146758
Posljedica ovog Agrokorova utjecaja zasigurno je i činjenica što je u hrvatskim tiskovinama gotovo nemoguće vidjeti tekst koji kritički govori bilo o Agrokoru, bilo o Todoriću.
Glavna misterija vezana uz Todorića je što su manageri Purgerske banke dobivali do njega zauzvrat nakon što su mu odobrili basnoslovne kredite u ranim 90-im kad je bjesnio rat, radnička plaća bila 200 DM i kad se čekalo u redovima za crni kruh u Hrvatskoj. The rest is history!

Tko je glasao

Kerum diktira tempo i već

Kerum diktira tempo i već je neuhvatljiv za većinu

Ma o čemu ti pričaš ap. Kerum je nevažan za hrvatsko gospodarstvo, jedan trgovac amo ili tamo...
Nikakav temo on ne diktira, nikakvu ulogu nema...

Bitka se vodi za novo hrvatsko gospodarstvo od pravih domaćih snaga i ulozi su puno veći od jednog Maybacha i Keruma...

Posljedica ovog Agrokorova utjecaja zasigurno je i činjenica što je u hrvatskim tiskovinama gotovo nemoguće vidjeti tekst koji kritički govori bilo o Agrokoru, bilo o Todoriću.

Utjecaja? Čista računica oglašavanja, plus daš im eksluzivni uvid u nove dvore, pa pozoveš na svadbu i kupio si mir u medijima... Usporedbi s lovom koju Sanader daje za mir u sindikalno/radničkoj kući ovo što Todorić radi je ustvari mali gubitak privatnosti i dobar media buying plan za oglašavanje...

A konstrukcija koju to piskaralo od javno.com portala iznosi je kafanski nivo i malo mašte da uredniku proda članak za 500 kn honorara. Ta žena ne može niti preko porte proći u Agrokoru, a kamoli da ima pristup do informacija koje iznosi.
Postoje ozbiljne naznake da će Agrokor na čelu s Ivicom Todorićem kupiti udio njemačke tvrtke WAZ (Westdeutche Allgemeine Zeitung), koja posjeduje 50 posto Europapress holdinga, a na čelu kojeg je Ninoslav Pavić.

Ap, ja mislim da su tvoji izvori pravih informacija trajali do 70-tih, nakon toga ne znaš što se događa ali slažeš svoju priču s informacijama iz tih vremena... Zato i uzimaš javno.com kao referentni izvor...

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Slažem se da izvori

Slažem se da izvori informacija nisu nešto naročito, komentar je više ad hoc reakcija radi osvjetljavanja nekih novih momenata (Kerum - donja plaća sa 3.500 na 5.000, a malo je proširio posao na turizam i građevinarstvo).

Ali, nakon tovoga komentara dodatno značenje dobiva dio koji nisi komentirao - uticaj razdoblja kada je novo vodstvo Purgerske banke uspjelo snažno podržati projekt Agrokor (npr. tih godina su šokirali Daimler Benz kao najveći naručitelji proizvoda i to sve iz divizije Mercedes) a i druge superprojekte.

Također, ništa ne ukazuje da bi se Kerum mogao potcjeniti, nego obrnuto.

Tko je glasao

Ali, nakon tovoga komentara

Ali, nakon tovoga komentara dodatno značenje dobiva dio koji nisi komentirao - uticaj razdoblja kada je novo vodstvo Purgerske banke uspjelo snažno podržati projekt Agrokor (npr. tih godina su šokirali Daimler Benz kao najveći naručitelji proizvoda i to sve iz divizije Mercedes) a i druge superprojekte.

Pojima nemam o tome zato sam to ignorirao. A i ne pristupam temama na taj način. Todorić sve što je postigao je zaslužan za to, priče da mu je neki bankar "pomogao" iz X ili Y razloga ne pušim...Bankari sve što rade rade za svoj profit...

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Todorić sve što je

Todorić sve što je postigao je zaslužan za to, priče da mu je neki bankar "pomogao" iz X ili Y razloga ne pušim...Bankari sve što rade rade za svoj profit...
Henesi itd. omladinsko društvance, koje je sedamdesetih uvedeno u nebankovno i neprofitno poslovanje u vidu mladih snage, samoupravni poslovi uz iskusnije, kardeljizam najvišeg stupnja, koliko god samoupravno dodaš i svi se slože i potpišu i kraj nije kraj, opet, i opet, nema kraja, i problema samo jedan - kuda i šta sa viškovima obzirom na neprofitna poslovanja.

God. 1990., iste, već malo starije i više nego iskusne mlade snage, pogrešno odigraju, uz Savku, treći, iza HDZ i SKH-SDP. Ali nema problema, za početak im se da samo Zagreb, pojačani nešto iskusnijom Marinom MD, legalno izabrani stornirani. Obzirom da su se brzo pokazali kao OK, brzo su ojačali / preuzeli /dalo im se Pliva, ZABA, INA, dio Vlade ....(Mesić, Manolić, Tuđma itd.), u kombinaciji sa Agrokor samo zgrada i cca 200 mlijuna DEM iz ničega, kao što se radilo nekad, sedamdesetih, složna škvadra, dogovor itd.

Dakle, niti je namjerno niti po logici bankarskih profita, nego inercija od Kardelja, pitaj Tomca. A i otkud bi ZABA bilo profitno pitanje, privatizirana je po modelu Barbić za 0 dinara i kao i sve kardeljizam je to, neprofitno poslovanje, altruizam. Profitno poslujemo samo mi diletanti nekardeljisti i nemaoisti, krivo procjenjujući neodoljivost altruizma.

Tko je glasao

što je s ovim playerom,

što je s ovim playerom, klik na stop i nemreš ga više pokrenit...

Tko je glasao

Pa Todorićevi radnici imaju

Pa Todorićevi radnici imaju manje plaće od Konzumovih, ali njih se ne smije spominjati!

Tko je glasao

Pa mislim da i debil vidi da

Pa mislim da i debil vidi da je posrijedi lapsus calami. Vjerujem da je mislio reci da Todoricevi radnici imaju manje place od Kerumovih, tak da ovo ismijavanje bas ni nije neka fora. A zasto nije spomenut Todoric, vila, helikopteri, lovista, Kulmerovi dvori,.... ostaje da nagadjamo.

Tko je glasao

A zasto nije spomenut

A zasto nije spomenut Todoric

Možda zato što je Todorić ipak stvarao svoje carstvo iz nečega, a Kerum iz ničega. Ako se ne varam, Kerum je također u onoj kategoriji "ne pitajte me za prvi milijun..."

Misao dana ... ne ... desetljeća: Jebeš državu u kojoj se poštenje mjeri veličinom krađe.

Tko je glasao

Pa Todorićevi radnici imaju

Pa Todorićevi radnici imaju manje plaće od Konzumovih Pa dobro onda mi kažite čiji je to sada Konzum ????

Tko je glasao

Konzum je Todorićev, a svi

Konzum je Todorićev, a svi mi u Hrvatskoj smo njegovi radnici. I to radnici koje baš i ne mora plaćati za razliku od onih u Konzumu.

Tko je glasao

Todorićevi imaju manje

Todorićevi imaju manje plaće od Konzumovih :))))

Bojim se da svi mi lagano postajemo Todorićevi radnici, pa ćemo svi imati manje od Konzumovih.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci