Tagovi

Otvoreno pismo Zagrebačkom holdingu

Zagrebački holdingZagrebački holding ovih dana je zaposlio propalog političara Joška Morića
na radno mjesto Pomoćnika predsjednika Uprave za sigurnost i zaštitu. Prema pisanju portala Javno.hr, Holding je dao ponudu Moriću i on ju je prihvatio.

Takav način zapošljavanja protivan je ustavu a za prekršitelje predviđena je kazna.
Da bi provjerio sumnju u nezakonitosti kod zapošljavanja uputio sam Zagrebačkom holdingu Zahtjev za pristup informacijama, koji objavljujem.


mucke@ivan-hrvacic.iz.hr


Predsjednik uprave Zagrebački holdinga

Slobodan Ljubičić

upiti@zagrebackiholding.com


Zahtjev


za pristup informacijama


Molim Vas da mi temeljem članka 10.Zakona o pravu na pristup informacijama dostavite preslike dokumenata temeljem kojih se može utvrditi:


 • uvjeti koji su potrebni za radno mjesto Pomoćnika predsjednika Uprave za sigurnost i zaštitu;
 • dali je na radnom mjestu Pomoćnika predsjednika Uprave za sigurnost i zaštitu zaposlena ili bila zaposlena neka osoba;
 • odluku temeljem koje je utvrđena potreba za popunjavanje radnog mjesta Pomoćnika predsjednika Uprave za sigurnost i zaštitu;
 • tijek provedbe procedure za popunjenje radnog mjesta Pomoćnika predsjednika Uprave za sigurnost i zaštitu;
 • zapisnik o odabiru kandidata za popunjavanje radnog mjesta Pomoćnika predsjednika Uprave za sigurnost i zaštitu.
 • Obrazloženje


  Portal Javno.hr objavio je na svojim stranicama 16. siječnja 2008. godine informaciju da je Joško Morić sjeo u fotelju svog novog radnog mjesta u Zagrebačkom holdingu, kao pomoćnik predsjednika Uprave za sigurnost i zaštitu. Iz teksta portala Javno.hr proizlazi sumnja da Zagrebački holding nije proveo zakonsku proceduru predviđenu za zapošljavanje a koja proizlazi iz: članka 54. Ustava koji jamči svima pod jednakim uvjetima dostupnost svakog radno mjesto i dužnost. Temeljem te ustavne odredbe, odgovorna osoba koja ne omogući, svima pod jednakim uvjetima dostupnost svakog radnog mjesta i dužnosti, prema članku 114. Kaznenog zakona, može biti kažnjena novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine
  Uvjeren sam da će uvidom u traženu dokumentaciju biti otklonjena sumnja da je Zagrebački holding protuzakonitim zapošljavanjem onemogućio građane RH koji ispunjavaju uvjete da sudjelujem u natječaju za radno mjesto Pomoćnika predsjednika uprave za sigurnost i zaštitu. Ujedno, da Zagrebački holding nije onemogućio branitelje da koriste pravo prednosti kod zapošljavanja koje proizlazi iz članak 35. Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

  Ovaj zahtjev bit će poslan e postom na adresu Zagrebačkog holdinga upiti@zagrebackiholding.com i objavljen u obliku otvorenog pisma na Pollitica.com i blogu Mučke.

  Velika Gorica, 17. siječanj 2008. godine

  Komentari

  Holding nas veže i

  Holding nas veže i spaja
  holding, samo holding ...

  Tko je glasao

  Izuzetno interesantna ideja

  Izuzetno interesantna ideja i inicijativa koju i podrzavam i pratim!
  Uz jednu manju primjedbu.
  U obrazlozenju ne bih navodio clan 35 Zakona o hravtskim braniteljima jer je i sam Josko Moric hrvatski branitelj, pa slijedom toga ima prava na prvenstvo pri zaposljavanju.
  Sto, naravno, ne opravdava nepostivanje pozitivnih zakonskih propisa od strane Zagrebackog holdinga.

  "Ljudi na vlasti ne smiju krasti!" je predizborni slogan s kojim su i on i Vesna bili u predizbornoj kampanji. Ali smiju nepostivati i krsiti ostale zakonske propise, izgleda.

  Pitanje za Vesnu (ako cita ovaj blog):
  Kakva je ovo politicka poruka simpatizerima stranke te kako bi se ovo moglo odraziti na ugled DC-a i imati implikacije za predstojece lokalne izbore?

  Tko je glasao

  U obrazlozenju ne bih

  U obrazlozenju ne bih navodio clan 35 Zakona o hravtskim braniteljima jer je i sam Josko Moric hrvatski branitelj, pa slijedom toga ima prava na prvenstvo pri zaposljavanju.

  Možda nisam bio dovoljno jasan kod članka 35 Zakona o hravtskim braniteljima. Naime njega nisam naveo zato što Morić bio ili nije bio brnanitelj, već zbog toga što bez natječaja nije moguće primjeniti članka 35 Zakona o hravtskim braniteljima, čime su oštećeni svi branitelji koji bi se eventualno javili na natječaj.
  Ova akcija je ujedno i primjer kako političari shvačaju demokraciju i jednakost. Još u naprednijoj fazi jednoumlja bila je ukinuta politička podobnost i bilo je obavezno zapošljavanje preko natječaja. Morali su se provoditi interni i eksterni natječaji. Preko internih se omogučavalo napredovanje unutar firme. Gdje je sve to nestalo? Trebamo li uvesti socijalizam da bi imali svi ista prava i demokraciju? Što je to jednakost koja nam je garantirana ustavom?

  Tko je glasao

  Nekako se u Holdingu

  Nekako se u Holdingu okupljaju političari različitog pedigrea i predznaka. Kovačević je HSP (on bi trebao vjerojatno isto bez natječaja postati šef pravne službe, Mia Erak i Morić DC, onaj Ivanković je HIP, Bandić SDP. Vlada nacionalnog jedinstva reklo bi se. Zajednički interes- lova i moć. I deranje kože s leđa građana koji bi to sve trebali platiti. Četiri godinje deranja stanu na jedno zaokruživanje kemijskom.

  Tko je glasao

  Evo još detaljčić,

  Evo još detaljčić, koristan u sagledavanju velike slike.

  Stranka Zeleni demokrati osnovana je 2003. uoči izbora, međutim zakasnila je s registracijom par dana pa nije mogla sudjelovati. U osnivanju se osobno angažirao Pavle Kalinić.

  Stranka, zanimljivo, nikad nije imala predsjednika! Glavni tajnik stranke Adrian Majher zaposlio se oko 2005. u Zagrebačkom holdingu, ne da mi se sad istraživati na kojem mjestu. HIDRA još navodi kao "osobu za kontakte" Vesnu Arar-Maričić, koja je pak zaposlena u ZGOS d.o.o., na radnom mjestu inokorespodenta u tehničkom odjelu. Oboje su mladi, oko 30.

  Stranka nema nikakvih aktivnosti nakon 2005. i nije se pojavila na parlamentarnim izborima. Ali moguće je da će se kao parazelena stranka za zbunjivanje birača pojaviti na lokalnim izborima 2009., pogotovo ako u mjesecima pred izbore postane jasno da Zelena lista predstavlja realnu prijetnju; nešto kao SU protiv HSU.

  Zoran Oštrić (Zelena lista)

  Tko je glasao

  zorane, jos nesto tebi za

  zorane, jos nesto tebi za informaciju.
  Adrian Majher je Bandicu osoba za medjunarodne odnose jer je covjek s puno iskustva na takvim poslovima, naime, radio je u velikom trgovackom stranom lancu METRO-u. Pa je covjek naucio sto su to medjunarodni odnosi ;-))))))))
  Osim toga, Adrian Majher je odradio vazan posao za strani lanac METRO i Bandica, jednima je omogucio da dobiju zemlju i sve dozvole za svoj centar, a drugome malu naknadu za srcani trud ;-))))))))
  Fuj, fuj, fuj...
  veseli leptiric

  veseli leptiric

  Tko je glasao

  zanimljivo je podsjetiti se

  zanimljivo je podsjetiti se i na činjenicu da je metro u jankomiru sagrađen na iznajmljenom zemljištu od robnih terminala, a zemljište je iznajmio tadašnji direktor slobodan ljubičić (ako me sjećanje ne vara)

  Tko je glasao

  Zorane, za tvoju informaciju

  Zorane, za tvoju informaciju Adrian Majher je sin Vesne Majher, članice Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga.

  Tko je glasao

  Nekako se u Holdingu

  Nekako se u Holdingu okupljaju političari različitog pedigrea i predznaka. Kovačević je HSP (on bi trebao vjerojatno isto bez natječaja postati šef pravne službe, Mia Erak i Morić DC, onaj Ivanković je HIP, Bandić SDP. Vlada nacionalnog jedinstva reklo bi se. Zajednički interes- lova i moć. I deranje kože s leđa građana koji bi to sve trebali platiti. Četiri godinje deranja stanu na jedno zaokruživanje kemijskom.

  I Bandiću zaleđe na krajnjoj desnici ako bude morao izletjeti iz SDP-a... A ta radikalna desnica ionako je njegov prirodni ambijent.

  Tko je glasao

  Čini mi se da HSP ne

  Čini mi se da HSP ne dozvoli Kovčeviću zapošljavanje u holdingu. Ako se zaposli ide van i hsp-a
  Kovačević zbog Holdinga mora napustiti stranku?

  Tko je glasao

  da, zanimljiv puzzle se

  da, zanimljiv puzzle se slaže, pitam se kako izgleda "big picture"

  Tko je glasao

  nista novo da zagrebacki

  nista novo da zagrebacki holding pruza utociste propalim politicarima.

  zanima me samo kada ces dobiti odgovor. da li se na njih takodjer odnosi zakon kao na drzavne sluzbenike da moraju dati odgovor u roku 15 dana, a u protivnom se moze traziti novcana kazna (za njih mala)? da li se na njih moze primjeniti prituzba za nesavjestan rad u sluzbi?

  veseli leptiric

  veseli leptiric

  Tko je glasao

  Ako neće biti odgovora

  Ako neće biti odgovora uputiti ću prijavu državnom odvjetništvu.
  Za zapošljavanje bez natječaja kazna je, premama kaznenom zakonu, novčana ili do godinu dana zatvora. Prijava će biti također javna pa da vidimo kako će DORH reagirati.

  Tko je glasao

  Sumnjam da će odgovor

  Sumnjam da će odgovor stići u propisanom roku, dakle slijedi prjava DORH-u. Podrška ovoj akciji. Ovo mi se čini kao odgovor na pitanje što pollitika.com zaista može napravitu u našoj žabokrečini. Pa ovakve akcije. Provocirati poštivanje zakona, i postupati po istom.

  Tko je glasao

  I čekati na odgovor

  I čekati na odgovor nekoliko godina...prema mojem iskustvu.

  Tko je glasao

  Zakon o pravu na pristup

  Zakon o pravu na pristup informacijama je utvrdio koliki je rok za odgovor. I bez njihovog odgovora postoji članak objavljen na portalu javno.hr iz kojeg jasno proizlazi kazneno djelo. Ako holding u roku ne dostavi dokaze kojima će odkloniti sumnju, uputiti ću DORH-u prijavu. Prijava će također biti javna kako bi se moglo pratiti funkcioniranje pravne države.
  Svim građanima je dužnost prijaviti kaznena djela ako imamo saznanja o njema. Kako sam uoćio sumnjivo zapošljavanje, reagirao sam na naćin da prije provjerim sumnju.
  Ovo sa otvorenim pismom je čista građanska dužnost.

  Tko je glasao

  Poznam tu pojavu. Čovjek

  Poznam tu pojavu. Čovjek sanja da je u pravnoj državi, ali jao si ga njemu kad se probudi:))) I meni se to katkad događa.

  Tko je glasao

  Zar ti stvarno očekuješ da

  Zar ti stvarno očekuješ da ćeš dobiti odgovor?! Holding je sam po sebi cijeli jedna mućka. K'o i sve drugo u Hrvatskoj (čast rijetkim izuzecima).

  Tko je glasao

  Zar ti stvarno očekuješ da

  Zar ti stvarno očekuješ da ćeš dobiti odgovor?!
  Prema Zakonu o pravu na pristup informacijama utvrđen je postupak pristupa informacijama. Ne oćekujem ništa a moj sljedeći podez ovisi o odgovoru odnosno ne odgovoru holdinga. Zahtjev sam objavio zato da svi vidimo kako funkcionira pravna država.
  Pripremaju se prosvjedni zbog inflacije i poskupljenja a loše upravljanje državnim poduzećima jedan je od uzroka tih poskupljenja. Svojom pasivnošću svi mi omogučujemo kriminal koji se događa.

  Tko je glasao

  Na taj način svi se

  Na taj način svi se zapošljavaju u holdingu, protuzakonito. Ali mislim da će tako biti i u slučaju Kovačevića, ako prihvati ponuđeno mjesto u holdingu.
  Nevjerojatno da se d.o.o. ponaša kao Vlada RH. Ja nudim, ja biram, ja plaćam...trguje se na veliko, najčešće s onima koji su najglasniji:))

  Tko je glasao

  Holding ne pita građane

  Holding ne pita građane ništa, cjene formira prema svojim potrebama a potrebe su mu sve veće i luđe. Zapošljavanje je, ne samo u zagrebu nego i u hrvatskoj, cisti kriminal. Radna mjesta se ili prodaju ili se zapošljava po principu rođak, prijatelj, partijski podanik.
  Jadni su zagrepčani u zagrebu, oni nemaju zemljaka u gradskoj upravi.

  Tko je glasao

  Ma nisu jadni samo

  Ma nisu jadni samo Zagrepčani, svugdje u Hrvatskoj (i jugoistočnije od nje) je isto, osim donekle u Istri i Rijeci. Čisti nepotizam! Najgore je što i sami "obični" ljudi na sve to gledaju kao na nešto potpuno normalno (svatko ima nekog rođaka, prijatelja, susjeda,..., jel' da?). To je problem ovdašnjeg mentaliteta ("Tako je navek bilo i bude i dalje").

  Tko je glasao

  Zar Joško Morić nije

  Zar Joško Morić nije potpredsjednik DC-a? Nedavno im je i glasnogovornica prešla kod Bandića, još se samo na Vesnu čeka:))) mala šala:)

  Tko je glasao

  Zar Joško Morić nije

  Zar Joško Morić nije potpredsjednik DC-a?
  Da Morić je DC ali DC više nije parlamentarna stranka i vjerojatni nema više novaca pa se treba zaposliti. Ali Morić i Vesna bi trebali poznati hrvatske zakone, demokratse principe i ne raditi ovakve nezakonite radnje.
  Ne znam koja je vjerodostojnost Vesne kada prića o pravosuđu kada se njen najbliži suradnik zapošljava protivno principa koje oni navodno zastupaju.
  Možda bi se i Vesna trebala oglasiti o slučaju?

  Tko je glasao

  Vesna = DC. Ostatku ekipe

  Vesna = DC.

  Ostatku ekipe ovce ne bih povjerio.

  UZDP-Tiaktiv

  Tko je glasao

  Postavke za pregledavanje komentara

  Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
  Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

  Najkomentiraniji članci

  Najčitaniji članci