Tagovi

Otvoreno pismo : I. Grubišiću, Lj. Jurčiću, J. Kregaru, D. Lesaru

Idemo dalje

„Jer Hrvatsku mi moju, objesiše ko lopova“ ( A.G.Matoš )

Koliko se god nekome poznata Hdz-ova sintagma „Idemo dalje“ gadila, bojim se da ono što slijedi neće biti ništa drugo nego samo još jedan hrvatski politički „deja vu“. I to vrlo skoro. Nakon što ( ako to uopće uspije ) „Kukuriku koalicija“ dođe na vlast, a socijalni nemiri u Hrvatskoj uskoro postanu neminovnost, po prvi puta će se otvoriti i realna mogućnost prijevremenih izbora. Jer jedno se mora priznati. I mi, kao i Grci ( i ini narodi južnijeg dijela Europe ) navikli smo živjeti iznad svojih mogućnosti. Svi se kunu da žele promjene, no gotovo nitko ne želi da te promjene krenu od njega samog. U okolnostima štednje na svim razinama koju će od Hrvatske sasvim sigurno tražiti EU, dovoljan će biti samo jedan plamičak da se sveopće nezadovoljstvo prelije na ulicu.

A Hdz zna kako se to radi. Još pamtim kampanje od usta do usta ( od šanka do šanka ) koje su provodili „istaknuti“ članovi Hdz-a u Virovitici, tamo negdje 2001. - 2002. U ono vrijeme kada su se neka socijalna prava morala kresati, kada se je rješavao problem unutarnjeg duga…Jedino njihovo pitanje bilo je : „Da li vam je sada bolje ?“. Naravno da nije bilo. Nije niti moglo biti. No tih prvih godinu - dvije osjetilo se da se hoće i može. Prema boljem. Da je i tada bilo pogrešaka, bilo je. Da je bilo političkih ucjena i bacanja novca u vjetar , bilo je ( Hss, poticaji...). Rasprodaja „srebrnina“. I toga je bilo. No tako se nastavilo sve do danas.
Generalno gledano došlo je do „zamjena teza“. Ispada da je Hdz Stranka koja je socijalno osjetljiva, dok su ostale Stranke predstavnici krupnog kapitala koje radništvo tjeraju „u kut“. Naravno da nije tako. Naravno da se Hdz-ova ekipa iznova zadužuje, da se stvorila iluzija mogućeg života po uzoru meksičkih sapunica. A majmun radi - što majmun vidi….

Ponekad sam znao reći da „mali čovjek“ ne zaslužuje sve to što se u Hrvatskoj događa. Jedan moj poznanik me je brutalno spustio na zemlju svojom tvrdnjom da su baš ti „mali ljudi“- kvarna roba. „Jedno ti pričaju u lice, a figu u džepu drže. Sutra bi te se odrekli za jednu dobru Hdz-ovu feštu. Za grah s kobasicom i par piva. O zapošljavanju da ne govorim.“ Činjenica je da svaki narod ima vlast kakvu i zaslužuje. Stoji i to da ljudi ne žive dugo kao kornjače s Galapagosa. Tako one narodne „use, nase, podase, i to sada i odmah“ - drže vodu.
No nisu svi takvi. Strah i beznađe su korijen svih problema. Dobro je rekao jedan od intervjuiranih u poznatom filmu „Bolesno“ (M. Moore ). Ako želite ostati na vlasti slijedećih 50 godina, samo unesite strah i beznađe….
To Hdz zaista zna. I ne posustaje. Pa što koštalo da koštalo. A kada se vrate na vlast ustvrditi će da su se oni umili „svetom vodicom“. Da su čisti i podaprani. Toliko o Hdz - u.

Ta tri mala slova

“Čovječe, ne hodaj malen ispod zvijezda” ( A.B.Šimić )

Sve mogućnosti stvaranja „trećeg puta“ ovoga su trenutka negdje u sferi „nemoguće misije“. Naravno da bi se još uvijek nešto moglo napraviti, no to prvenstveno ovisi o političkim kapacitetima samih aktera kojima je otvoren prostor od barem 30 % onih birača u Hrvatskoj koji nisu zadovoljni ( remetinačkim ) Hdz-om, ali i mlakom „Kukuriku koalicijom“. Razlozi za stvaranje „trećeg puta“ postoje. Oni su mnogobrojni, no ja ću samo o nekima.
Da je postignuto suglasje između don Ivana Grubišića ( SGEH ), Kregara, Jurčića, PGS-a i ostalih manjih regionalnih Stranaka ( HSPD - Virovitica ), na
mnogim izbornim jedinicama bi se prešao izborni prag. Na taj način bi se i Lesara ( jer to je pravi naziv za laburiste ) „privolilo“ da se ide zajednički u prostor „trećeg puta“. Radni naslov takve široke koalicije je mogao ići po Josipovićevim „tračnicama“ i zvati se „Savez za pravednu Hrvatsku“ ili tek jednostavno „treći put“…., sve ostalo prepustiti već oprobanim majstorima PR-a i internetske kampanje ( i taj je poznat ). Tada bi se moglo računati i na 15-20 mandata. Našlo bi se tu mandata za sve eksponirane, pa i one koji to nisu. Stvarnom utjecaju na promjene u Hrvatskoj širom bi se otvorila vrata. To više ne bi bila tek igra.

Odgovor na pitanje zašto se to u nas još uvijek ne događa stane u tri majušna slova ( ego ), ali i toliko velika (EGO ) da svi oni koji sanjaju neku bolju Hrvatsku ipak moraju i dalje čekati i plivati hrvatskim političkim morem u kojem postoji neka čudna simbioza moruzgve i raka samca ( Hdz - Sdp ). Koji se ( ako se ne varam ) više - manje povlače po dnu.
Samo u koliko netko u posljednji trenutak shvati ( a vremena je zaista malo ) da će upravo zbog nesloge nesuđenih lidera „trećeg puta“ mnogi birači ostati kod kuće, te da će većina od te „rakove djece“ završiti u D'Hondt – u…, samo kroz tu spoznaju i brzu reakciju moguć je siguran prosinački poraz Hdz-a.
O tome bi netko trebao voditi računa i u „Kukuriku - koaliciji“, a ne da se podriva svaki pokušaj stvaranja „trećeg puta“. Račan je to 2001. shvatio. Stoga je i podržavao stvaranje široke koalicije ( 2 + 4 ). Znao je da samo visoki odaziv birača jamči poraz Hdz - a. Jer koliko god bi mandata taj „treći put“ osvojio, teško da bi itko od njih poslijeizborno koalirao s Hdz - om. Iz jednostavnog razloga. Bio bi to politički suicid.

S obzirom da sam sa svim akterima kojima je ovo pismo upućeno višekratno razgovarao, čak ih u jednom trenutku i uspio okupiti za istim stolom ( osim Lesara ), osjećam potrebu da još jednom apeliram na njihov politički zdrav razum.
Ovo je i moj posljednji napor, ali i posljednji poziv za stvaranje „trećeg puta“.
Poziv na suradnju i vjerodostojnost glavnih oporbenih političkih aktera pred kojima stoji veliki ulog. Naravno da stoji i velika odgovornost. O tome koliko su u stvari i „veliki“ ( u političkom, ali i ljudskom smislu ), odgovoriti će vrijeme ispred nas.
Siguran sam da bi mnogi birači u Hrvatskoj podržali ovakvu političku opciju „trećeg puta“. To bi zaista bilo u interesu Hrvatske. One iste Hrvatske u koju se svi kunu.

S poštovanjem !

P.S. Redoslijed osoba kojima je naslovljeno ovo pismo, jednostavni je abecedni slijed njihovih prezimena.

Komentari

Popravljeno

Siniša se malo zaigrao sa podebljavanjima pojedinih djelova teksta te je napravi grešku koja je sada ispravljena.
Nije nitko maknuo dnevnik već se to dogodilo njegovom greškom.
To mu Valja oprostiti jer je bio u berbi grožđa, a dobro znamo kak to zna završiti.

Pouka: Ne sjedati za komp. pogotovo ne otvarati Pollitiku.com, poslije branja grožđa.

grdi

Tko je glasao

Nisi valjda obrisao tekst?

Nisi valjda obrisao tekst?

Tko je glasao

Zanimljivo...

Nestao tekst koji je imao 300+ komentara ?!?

Vjerujem da se radi o nekoj tehničkoj grešci...

U protivnom, sugerirala bih mraku da i za dnevnike uvede pravilo "taknuto-maknuto" kao i za komentare...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

lesar je stari lisac koji zna

lesar je stari lisac koji zna da mu je za političko preživljavanje potrebna stranka, jer bez stranke bi postao politički mrtvac. zato se nebi bavio lesarom, jer lesar je svoj cilj postigao kada je uspio sakupito 99 naicava koji su mu pomogli da osnuje svoju privatnu stranku. Stranka mu je potrebna da pokuša u 3 izbornoj jedinici nastaviti svoju političku karijeru. onu saborsku je manje vjerojatno, a lokalna uz pomoć ulaska u neku koaliciju nešto izglednije, i to je to što je lesar imao u planu i ostvario. ostatak laburističke družine je samo topovsko meso koje će se istrošiti na krčenju puteljaka lesarovog političkog proživljavanja.

osvrnuo bi se na ove kregare, jurčiće, saveze i blokiće koji se javljaju iz postizbornih medvjeđih snova.. javljaju se kao drakule žedne krvi da bi nakon izbora isto tako potonuli u lizanje rana svojih neuspjeha. sve to spada u predizborno šarenilo i folklor u kojem će se nuditi prazna obećanja začinjena ićem i pićem koje će kao i svih predhodnih godina platiti blesavi puk.

Tko je glasao

Poharana pollitika... Siniša je mag! Pitanja Mraku??

Ni u snu nisam pretpostavljao da će Siniša svojim debijem među nama napraviti ovakvu strku - koliko samo pluseva, i koliko samo komentara?? Mrak, pitanje za tebe: "Znaju li se rekordi u broju pluseva, broju komentara i broju čitanja (otvaranja)??" Postajem ljubomoran - bacio je u sjenu mnoge "stare bike" aktualiziranjem pitanja "trećeg puta"! I što je najzanimljivije, nakon ove sapunice od rasprave, meni zapravo nije jasno da li je većina za Treći put, ili ga većina osporava?? Ali, da je bubica u uho ubačena, jest!
No, da se bar jedan adresant javio za riječ??? Da je Siniša meni pisao, ja bih se sigurno javio odgovorom, hm, hm?? Onako, napola zafrkantski - nisam srećom, ni Jurčić (Ljubo jesam!), ni Kregar, ni don Grubišić, a ni Lesar...I bez šale - zašto sve političke inicijative moraju krenuti iz hrvatske metropole??? Dakle, ima li koga tko bi htio osnovati ogranak Hrvatske stranke pravne države (Virovitica) u nekom kutku "lijepe naše"? Pa da Siniša pohara i biračko tijelo Hrvatske, a ne samo pollitičare!!!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

A gle. Vidi se da je

A gle. Vidi se da je politicar:)

Tko je glasao

Ljubo

Ovdje ti je tablica po broju čitanja:

http://pollitika.com/popular/alltime

Tko je glasao

Dnevnik - Sub, 08/01/2011 -

Dnevnik
- Sub, 08/01/2011 - 20:03
Komentari 335
85 236 čitanja

Nemam pojma koliko je digao tiražu svim novinskim medijima u Hrvatskoj i ne samo u Hrvatskoj.
Bilo je pitanje i servera drugi dan hoće li izdržati:):):)

To je ovogodišnji pobjednik za sada.

ne znam kako stoje prijašnji

Tko je glasao

Grdiline

Mislim da je jako dobar podatak što je od 500.000 branitelja, tek njih 85.000 išlo provjeriti jesu li na listi ratnih zločinaca.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

pa izgleda da se otvara

pa izgleda da se otvara "cetvrti put" (covjece kako se kod nas brzo ceste grade) ..

HSS okuplja razne.. Bandica, izgleda, Jamba, Keruma.. izgleda da ce i Jurcica i SU.. i jos ponnekog iz te i slicne ekipe.. mozda Kregara, ali to je isto upitno.. Uglavnom "cetvrti put" je napredovao od kamena temeljca i krece u akciju.. kako i ne bi, kad sami imaju samo za kamen temeljac, a ako pokupe sto se na putu nade svi postaju "dobre udavace"

Inace prica se da si je Jurcic sa SU bas dobar s Friscicem, dost dugo vec..

bas je tezak taj politicki zivot. Samo da ne nastradaju kao mis kad mu stavis lijevo sir, a desno mlijeko i pilu izmedu.. ili ... hmm mozda i ne bi bilo lose..

uglavnom ako uspije "cetvrti put" eto nama hdz opet.. i jopet i ponovo i jova iznova ...

"cetvrti put" za njihov "cetvri put" .. novo je geslo hrvatske politicke scene

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@Luna Put do puta...

Put do puta, nigdje puta nema....! Kako je loša bipolarnost među političkim strankama, tako isto i desetak političkih stranka u Saboru mogu biti prepreka funkcioniranju kvalitetnog višestranačja. Inače, u Hrvatskoj, zbog raznoraznih razloga, pored ostalog i EGA, velikih kao kuća, svaki iole viđeniji političar misli da MORA imati vlastitu stranku.. Ako to ne ide, onda bar kao nezavisna lista ući u izbornu trku... Četvrti put za njihov četvrti mandat, je loš put! Onda najbolje da ih sve biramo doživotno u Sabor!!??

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

ah, zaboravih razne hsp-ove

ah, zaboravih razne hsp-ove sa dodacima u imenu, kao i hdssb kojima su seljaci prihvatljivi ali ne hdz... znaju ljudi razlikovat.. kaj ne?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Sve su to dobre vijesti!

Što se više grupiraju, lakše će ih biti prepoznati - i eliminirati!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Jep. Jednostavnije je u

Jep. Jednostavnije je u paketu. Niko se ne osjeca zanemarenim.

Tko je glasao

prpicu, iako svi tvoji

prpicu, iako svi tvoji predlozeni kandidati za taj hrvatski "treci put" (pomalo se grozim tog izraza, jer me asocira na onaj giddensov -tony blair "treci put") pripadaju politickoj socijaldemokratskoj "ljevici", ne vidim uopce smisla u tome da predizborno udju zajednicki u ove izbore?
mislim da je preoptimisticno ocekivati da bi oni svi udruzeni osvojili tih 15-20 mandata, a kako im izborni kapaciteti nisu ni priblizno isti (lesarovi, grubisicevi i jurcicevi pogotovo!) stvaranjem neke nove (trece) "kululele" predizborne koalicije, nista kvalitetno (demokratski!) nebi dobili.
osobno mislim da ce lesarovi laburisti preci izborni prag (i preko ocekivanog!), da grubisic nece, a da mozda nece ni kregar, jer je jedino zahvaljujuci animozitetu zagrebackih biraca prema milanu bandicu (i sdp-u) ostvario svoj politicki zvjezdani trenutak u zagrebu, koji ce tesko vise ikad dostici?
zasto bi u konstalaciji takvih snaga laburisti uopce ulazili u takvu politicku opciju (politicki amorfonog i nedorecenog-"treceg-pravednog puta"!), kad bi od nje oni najmanje profitirali, a izgubili bi kredibilitet onih koji stite prava radnika (u sirem smislu)!?

Tko je glasao

EGO

@edi3, kako već rekoh - veliki su oni koji ujedinjuju. I oni koji se okružuju jakim ljudima. Sve ostalo proizlazi iz navedenog. Pitanje Lesarovog prelaska praga je upitno. Ako se to i dogodi što može učiniti s par mandata ?!

Tko je glasao

laburisti svakako prelaze

laburisti svakako prelaze izborni prag, a po mom misljenju, imati će i veci broj mandata od hns-a.
podrucje radnickih prava (u sirem smislu tog pojma radnistva), je siroko podrucje koje strogo ne pripada ni "ljevici", a ni "desnici" i koje je u ovih dvadestak godina hrvatskog divljeg-liberalnog kapitalizma bilo potpuno zanemareno, tako je da je potencijal rasta hrvatskih laburista veoma velik.
jedan dio sdp-ovih biraca koji je sve vise nezadovoljan populistickom politikom zorana milanovica i manji dio hdz-ovskih biraca (i desnih opcija, opcenito!), koji je u surovoj realnosti hrvatskog "kapitalizma" konacno shvatio da su klasna pitanja daleko vise bitna za svakodnevni zivot od onih nacionalnih, glasati ce za laburiste.
vjerujem da ce za laburiste glasati i veliki dio umirovljenika, a pogotovo ako laburisti na vrijeme prezentiraju da njihova "politicka borba za sve one koje zive od svog rada", podrazumjeva i one koji zive od svog minulog rada.
glasati ce za njih i veliki dio nas koji znamo da je (lazni!) hrvatski bipolarizam postao kocnica dalje demokratizacije hrvatskog drustva i koji ce laburistima, kao toj "trecoj opciji" (na ustrb hns-a) ovaj put dati svoju potporu, jer svako podrzavanje te "trece opcije" znaci slabljenje tog bipolarizma.
ukoliko laburisti postanu ta "treca opcija" (a na dobrom su putu!), svasta mogu napraviti, sa vise od tih "par mandata"!;)
zasto bi u ovoj sadasnjoj poziciji laburisti uopce pristali na takvo predizborno koaliranje u kom se jos nisu iskristalizirali pojedinacni potencijali te "trece opcije"(koji su btw..jako skromni u odnosu na laburiste!), sto znaci da bi nakon izbora, zbog nekih par mandata vise, dosli u poziciju da zadovoljavaju nerealne apetite onih koji bi sebi umislili da to zasluzuju!?
uostalom, zasto bi laburisti ulaskom u tu "trecu opciju" napustili svoju bogatu njivu socijalne pravde i usli u nesto sto vec po vokaciji mirise na neki treci populizam!?

Tko je glasao

Tri livade, nigdje pluga nema....

"uostalom, zasto bi laburisti ulaskom u tu "trecu opciju" napustili svoju bogatu njivu socijalne pravde i usli u nesto sto vec po vokaciji mirise na neki treci populizam!?
edi"
Umjesto edi, kao da u potpisu vidim - Vlado ( Bakarić ). Čisti aorist.
E moj @edi3, to bude onda kad na vrbi bude rodilo grožđe...., a reci mi s koji to "plugovima" Lesar bude tu "bogatu njivu socijalne pravde" obrađivao ?!
Zaista "plugovi" su mu puni znanja i elana..., za "jamrati" u oporbi. No pričekajmo još malo, pa se onda čujemo. Ništa osobno, samo iskreno. Pozz

Tko je glasao

a ja u tvom imenu i prezimenu

a ja u tvom imenu i prezimenu stvarno nista ne vidim, vec samo snagu tvojih argumenata koji su, moram konstatirati, podosta tanki kad se spustas na takvu razinu komuniciranja.
nista osobno, samo iskreno. pozz

Tko je glasao

Nisu meni laburist kao Dinamo.....

@edi, vidim da si to shvatio osobno. Ne vidim gdje sam to "srozao" razinu komuniciranja..., niti u jednom trenutku te nisam imao namjeru poistovjećivati s Bakarićem.
Nekako mi se čini da tu ima dosta navijačkih strasti. Zato kažem - strpimo se Edi.
Ja tebe ne mislim "minusirati". Možda ti to ipak nešto govori....

Tko je glasao

sto, otelo ti se bez ikakve

sto, otelo ti se bez ikakve namjere!?:))
ok, idemo se vratiti na normalu!
grubisica znam sa studija sociologije, kregara sam upoznao u njegovoj kampanji za gradonacelnika kad me je pozvao na prvi inicijalni sastanak u jurjevskoj 23.
jurcica takodjer znam privatno.
mislim da su oni izuzetno kvalitetne i obrazovane osobe, s tim da su grubisic i kregar uz to i vrsni intelektualci.
jedino sto ne znam lesara, ako izuzmem kratku konverzaciju s njim na cvjetnom trgu kad su se odrzavali antivladini prosvjedi.
realno gledajuci, kad bi razmisljao "navijacki" tad bi prije trebao podrzati njih troje, nego li lesara kojeg privatno uopce ne poznajem?
imati svoj vlastiti politicki stav, samo po sebi implicira i odredjenu strast, ali u "sukobu" sa drugacijim politickim stavovima pobjedjuje samo snaga argumenata.
na jednoj strani ti sa svojim pismom pozivas lesara da formirate predizbornu koaliciju, da bi ni par pasusa ispod, uvredama krenuo protiv njega?
zasto?
sto je to, politicki stav ili sindrom odbacene zene?
sto bi laburisti dobili sa tom koalicijom, a sto svi ostali?

Tko je glasao

Ego u strastvenom samozagrljaju....

@edi3, slažem se s tobom da u politici strast treba postojati, no pri tom mozak mora u ključnim trenucima ostati hladan. Izbori su nešto više od utakmice Dinamo - Real.
Neke ljude iz Dnevnika si nabrojao i komplimentirao ih. No baš stoga što ih poznaješ nešto više od Lesara, ti misliš da oni nisu bolji od Lesara. Ili da ne bi bili komplementarni s Lesarom. I sam kažeš : "jedino sto ne znam Lesara" ( samo ta mala "sitnica" )...., pa ipak držiš da sam ja "uvredama krenuo protiv njega". Edi, ja sam s Lesarom komunicirao više puta. I ne baš kratko. I ne samo telefonski. I nešto malo ga upoznao. Kao i ti navedene.No bio sam i s ostalom "trojkom". I dalje tvrdim da bi njihov zajednički izlazak na ove izbore omogućio opstanak "trećemislećeg korpusa", a takvih nije malo u R.H.. Anketama ne vjerujem. Čak mislim da su "navlakuše". Hsp i Hsu su po anketama trebali imati i po desetak mandata ( 2007.). Kad ono "čorak".I nema tu nikakvog sindroma "odbačene žene", jer moja Stranka i ja možemo kuda hoćemo. No tamo nema strasti, moj Edi. Tamo je nažalost ono što je i kod navedene četvorke ( osim možda kod I. Grubišića ). Tamo je tek puka matematika.
S manje strasti o svemu ovome možemo nakon izbora. Pozz

Tko je glasao

sinisa, ne radi se ovdje o

sinisa, ne radi se ovdje o tome tko je od tih kandidata bolji kao osoba, vec o tome tko ima jaci politicki potencijal i koji kao takav moze osvojiti vise mandata od ostalih.
laburisti afirmiraju jasno podrucje radnickih interesa (klasno pitanje!) i to nakon dvadeset godina od propasti socijalizma i zanemarivanja te teme koja je nepravedno nosila hipoteku komunisticke i lijeve ideologije, te kao takvi mogu ostvariti daleko vecu biracku podrsku od jurcica, grubisica i kregara koji se zalazu za demokratsku i pravednu drzavu, teme koju su hdz i sdp vec odavno populisticki profanirali.
mislim da se josipovic zadnji ukrcao sa tom temom na politicku scenu, jer ce se sa priblizavanjem hrvatske ulasku u eu, te teme ionako same po sebi materijalizirati.
biti cemo demokratski i pravedni( u smislu zakona), kao i sve ostale clanice eu!
ono sto nam nece rijesiti ni taj ulazak u eu, a ni postojece politicke opcije, to je pitanje zastite radnickih prava, pitanje kojeg su aktualizirali laburisti.
klasno pitanje zastite radnickih prava nije pitanje ni ljevice, a ni desnice, a najmanje nacionalno, pa vjerujem da je mnogima (lijevim i desnim) konacno doslo iz dupeta u glavu i da su konacno shvatili da svi hrvati ipak nisu isti, vec da postoje oni koji zlorabeci neoliberalnu sprancu iskoristavljaju radnike do krajnjih granica i oni koji trpe (vecina) taj nametnuti teror.
to pitanje unutrasnjeg politickog uredjenja koje bi nas dovelo do bar priblizno onome sto se naziva drustvo socijalne pravde i medjugeneracije solidarnosti, nitko nam nece rijesiti, vec mi sami.
laburisti bi ulaskom u takvu koaliciju vise izgubili nego dobili, a pogotovo kad se nebi mogli profilirati kao njeni lideri.
prije bi sve to licilo na "sto baba i kilavo dite", nego li na neku dobitnu kombinaciju.
sinisa, jasno ti je da bez laburista, ni grubisic, a ni kregar, nece proci izborni prag i meni je jasno da si zbog toga pomalo ljut, ali reci mi sto bi laburisti uopce dobili sa tom koalicijom?
valjda ti je jasno da ce sa vama, ili bez vas svakako biti u opoziciji, pod uvjetom
da njihovi mandati ne budu trebali kukurikavcima da osvoje vlast?
jos jedno pitanje?
na koji bi nacin kregarova nezavisna lista koju podrzava sdp, uopce mogla uci u takvu koaliciju, a da taj savez ne bude politicki anakron?

Tko je glasao

Statiranje u kukuruzima.

"@edi3, uz dužno poštovanje tvojih obrazlaganja i želje da Lesar ( sam ) uspije, što misliš koliko radnika stvarno razumije ovo što govoriš ?! Ja i nisam zagovarao samostalne izlaske Kregara itd., naprotiv. Ljut sam iz razloga što su pokazali da su u stvari "majušni". Svako na svoj način. Pola ljudi na ovom portalu može Lesaru držati instrukcije iz politike. Razumijem ja da se "nema kud", pa onda hajmo za nekog koji ima bar malo šanse. Za što ?! Za statiranje u kukuruzima. Svi zajedno ( a da nitko ne glumi Napoleona ) bi imali 15-20 mandata, jer narod želi i voli prepoznati snagu zajedništva. Edi, vidjet ćeš što znači 5,2 %....., čujemo se oko Svetog Nikole. Pozz

Tko je glasao

Kolega Siniša ovo o čemu

Kolega Siniša ovo o čemu govoriš je stari izvrsno uhodani mehanizam kojim takozvane velike stranke već 20 godina uspješno uništavaju razvoj demokracije u Hrvata. Zahvaljujući ortačkoj sprezi medija i ovi će izbori proteći po oprobanom receptu: tresla se brda rodio se miš! Kregar i njemu slični kregarčići će se uhljebiti pod skutima oprobanih trgovaca ljudskim sudbinama, kojima nije stalo do kregara, već samo kako razbiti i uništiti svaki pokušaj ugroze političke oligarhije koja će kao i do sada kupiti ono što nemože dobiti prevarom birača.

Tko je glasao

evo i jednog plusa od mene,

evo i jednog plusa od mene, za tebe!:)
pozdrav i tebi, ali zasto odlazis?

Tko je glasao

Tu sam ( u kukuruzima )

@edi3, ne idem nikud, no čitam što drugi pišu ( @ludi alen ).... U stvari čekam jedan Dnevnik "starog bika koji sjedi", i još nekih ( Nemesis, pa i tvoj... ).

Tko je glasao

ne razumijem ovo laburisti

ne razumijem ovo

laburisti afirmiraju jasno podrucje radnickih interesa (klasno pitanje!) i to nakon dvadeset godina od propasti socijalizma i zanemarivanja te teme koja je nepravedno nosila hipoteku komunisticke i lijeve ideologije,

radnicka prava jesu lijeva (kao i komunisticka ideologija, samo sto je komunizam jako jako lijevo, tj radikalniji oblik shvacanja) Ne kuzim sto si time htio reci.. Radnicka prava svakako ne spadaju u desnu ideologiju. Dapace, suprotna su joj. Dok bi ljevicari morali o tome misliti, ako se deklariraju kao ljevicari.

Dakle dok se ljevicari (po odredenju, a ne deklaraciji) ne angaziraju nista od radnickih prava nije nikad ni bilo.

e sad sto mene cudi u tom tvom

ono sto nam nece rijesiti ni taj ulazak u eu, a ni postojece politicke opcije, to je pitanje zastite radnickih prava, pitanje kojeg su aktualizirali laburisti.

laburisti aktualizirali.. no nemaju rjesenje.. a ni mehanizme. samo su postavili pitanja i zahtjeve. no to radi i srp cijelo vrijeme. pa ga nitko ne ferma.
dapace, srp to radi puno konkretnije nego lesar, pa jos nikog nisu masovno privukli

dok se ne odredi prema kapitalu, privatnom vlasnistvu pozivanje na radnicka prava je floskula i propaganda.. sama radnicka prava ne znace nista za sebe. ima raznih radnika. i raznih radova. i raznih kapitalista. i raznog vlasnistva, drustvenog, drzavnog, privatnog.. lesar se nije odredio prema vlasnistvu prema tome ovo sve su price za malu djecu..

klasno pitanje zastite radnickih prava nije pitanje ni ljevice, a ni desnice, a najmanje nacionalno, pa vjerujem da je mnogima (lijevim i desnim) konacno doslo iz dupeta u glavu i da su konacno shvatili da svi hrvati ipak nisu isti, vec da postoje oni koji zlorabeci neoliberalnu sprancu iskoristavljaju radnike do krajnjih granica i oni koji trpe (vecina) taj nametnuti teror.

vidis .. s ovim se apsolutno ne slazem. opet se brka odredenje ljevice i desnice. desnica po defautu ne brine o radnickim pravima primarno.. vec o kapitalu, zato se i zove desnica
jedino sto je tocno jest da radnicka prava nisu nacionalno pitanje, vec radnicko.

dakle, ne postoji desnica koja je koncentrirana na radnicka prava, jer onda nije desnica. to je vec naprosto smijesno koliko ljudi ponavlja to kao mantru.

to je i hdz ponavljao, velicao svoju brigu za malog covjeka i svoju socijalnu orijentaciju.. a s druge strane se odredio kao desna, pucka, demokrscanska stranka.. nemres ovce i novce.. ne ide.. il si lijevo il si desno..

ovi koji pricaju kako su i tamo i vamo samo bacaju narod u rupu u sredini.

dakle gdje su Laburisti? lijevo ili desno? sto je njihovo politicko i drustveno opredjeljenje, opisno.. ja bih to tako rado znala

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

cinjenica da su danas ta

cinjenica da su danas ta radnicka prava uglavnom domena ljevice ( u domeni danasnje socijaldemokratske ideologije, uglavnom samo verbalno!;) medjutim..povijesno gledano i nacisticka ekstremna desnica nastala je iz nacionalsocijalisticke njemacke radnicke stranke!:)
mislim da je pitanje prava radnika (zaposlenika) prvenstveno klasno pitanje te drustvene klase, a tek onda domena interesa ljevice ili desnice.
i radnik desnicar, podjednako osjeca nepravdu kao i onaj sa lijevim politickim uvjerenjem!
socijaldemokrati i laburisti su se vec davno izjasnili za kapitalizam koji su za razliku od revolucionarnih komunista, nekad namjeravali mijenjati evoluitivno u socijalizam, pa su se vremenom pomirili sa tim da je nepromjenjiv i pokusali su mu dati neko novo i humano lice, da bi nakon pada real-socijalizma, koji je poput demaklovog maca visio nad glavama kapitalista, prisiljavajuci ih da kapitalizmu daju jedno humanije lice, pod naletom americkog neoliberalizma..socijaldemokrati (a i laburisti) od svega toga digli ruke, ugodno uzivajuci u bipolarizmu podjele vlasti, te samo prigodno, pred izbore..blebetali o nekim radnickim pravima.
nedavna kriza neoliberalnog kapitalizma ih je cak natjerala da uspaniceno blebecu i o marksu, sa kojim oni nikad nisu imali nikakvih dodirnih tocaka!
nedaj boze da se ponovi kriza dvostrukog dna, jer bi nastala jos veca panika medju njima!:))
lunoprof, moderne laburisticke stranke (i socijaldemokratske) imaju svoje lijeve frakcije koje cesto prelaze u sve aktualnije komunisticke partije, a neke i ostaju unutar tih stranaka.
lesara i njegove laburiste dozivljavam kao tu lijevu frakciju socijaldemokracije!
europska socijaldemokratska "ljevica" se do nedavno od "desnice" jedino razlikovala po svjetonazoru (tradicija, religija, homoseksualizam, brak i vanbracne zajednice..i ostala svjetonazorska pitanja), a nikako po pitanju tih radnickih prava!
sa sigurnoscu mogu reci da europski konzervativci nisu nista bili manje socijalno osjetljivi od socijaldemokrata (ako izuzmemo onu svedsku socijaldemokraciju)!
u ovih dvadestak godina mnogo toga se promjenilo, a narocito od ove ekonomske krize kojoj se jos ne nazire kraja!
samo da nam se na kraju ne zgodi ona prica o kotacu povijesti!?:)

Tko je glasao

u globalu mislimo isto.. o

u globalu mislimo isto.. o europskoj politici i politicarima. samo se kod nase ne bih slozili, a pogotovo u ovoj tvrdnji

lesara i njegove laburiste dozivljavam kao tu lijevu frakciju socijaldemokracije!

jer ja to ne vidim, bar za sada. osim deklarativno i previse populisticki.. sa obecanjima koje je izgovorio i zbog kojih je je privukao najvise ljudi, ali bez sanse da ih realizira. a neke bitne stvari iz socijaldemokracije ili socijalizma nije dotakao. zato ga nikako ne mogu tamo strpati po odredenju..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

dakle, ne postoji desnica

dakle, ne postoji desnica koja je koncentrirana na radnicka prava, jer onda nije desnica. to je vec naprosto smijesno koliko ljudi ponavlja to kao mantru.

Po tvojem shvaćanju desnice, nikad ni jedan radnik/radnica ne bi glasovali za kršćanske demokrate, republikance ili konzervativce, što je nemoguće. Svaki pošteni desničar će ti reći da on itekako brine o radnicima i onima koji žive od svog rada. To što se ljevici pripisuje monopol na zastupanje interesa radničke klase, ima korijene u povijesti radničkog i sindikalnog pokreta iz kojih su nastale laburističke i socijal-demokratske stranke. Međutim, jedno znači radnička klasa, a drugo radnici/zaposlenici. Empirijski je dokazano da klasna svijest nije dominantan oblik samosvijesti radnika, e da bi oni tako klasno svjesni unifromno glasali za stranku koja se deklarirala kao zastupnica njihovih klasnih interesa. Emprijiski je također dokazano da svi radnici žele sigurnost radnog mjesta, zadravstvenu i mirovinsku zaštitu, stan itd., ali nema te stranke na političkom spektru koja bi imala pravo monopolizirati taj segment društvene problematike.

nemesis

Tko je glasao

nemesis, da ovi ne posumnjaju

nemesis, da ovi ne posumnjaju da ti i ja zajedno pisemo tekstove!?:))

Tko je glasao

@edi3 Misliš da bi mogli

@edi3

Misliš da bi mogli posumnjati da smo varijanta sjenka/Golgota? :-)

nemesis

Tko je glasao

empirijski ili ne

empirijski ili ne empirijski.. desnica stiti kapital

kapital se stiti i tako da odrzavas na zivotu one koji te hrane. i to je svrha i razlog brige desnice nad radnickom klasom.

jedna desnica se brine malo vise, a druga malo manje ili ne uopce. samo svrha t ebrige nije radnik, vec njegov proizvod koji daje pozitivan efekt kapitalu.

i Taylor se brinuo o radnicima, na svoj nacin. neki su to kasnije radili i bolje od njega. neki i gore. no razlozi su svima isti.

Desnica se nije promijenila u tom smislu. I nikad nece. Jer nije prioritet covjek, vec kapital, nacija, drzava.. radnik je samo u sluzbi toga.

To naravno ne znaci da je to za radnika lose. Normalna placa, uredno radno vrijeme, prava, sreden zivot..No to nista ne bi imali bez ljevice.

Na zalost to se sada ponovo pokazuje kao tocno. Bar u zapadnom svijetu. Sto je ljevica bliza kapitalu, a dalja od covjeka...(socijaldemokrati to u vecini drzava jesu) to su manja radnicka prava. Socijalista skoro da i nema vise. Nekako su nestali osim u krugovima mislioca.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Nomenklatura

U Hrvatskoj ne postoji sukob između kapitala i radnika. To bi bila nadgradnja već formiranih odnosa u kapitalizmu.
U Hrvatskoj postoji sukob između nosioca kapitala koji je stvoren pljačkom narodne imovine i samih građana.
Ti odnosi odredit će uskoro dugoročno pravac društvenih odnosa i politička zbivanja.
Pobjednik će uzeti sve.

Tko je glasao

tonci, u hrvatskoj kao

tonci, u hrvatskoj kao svugdje u kapitalistickim drustvima postoji sukob kapitala i radnika, jer je on imanentan tom odnosu.
po koji put je taj odnos na granici tolerancije, ali je cesce u prikrivenom ili otvorenom sukobu.
u hrvatskoj kao i u drugim tranzicijskim drzavama u kojima je bukvalno popljackana nekad "drustvena imovina", postoji i svjeza trauma od te nepravde, koja ce se po mom osobnom misljenju prije preboljeti, nego sto ce se ispraviti.
dugorocno gledajuci, a narocito ako kriza neoliberalnog kapitala jos dugo potraje, ili se vrati kao 2008g., pravac drustvenih odnosa u kapitalistickim zemljama ( pa tako i u kapitalisticki divljoj hrvatskoj) vise ce odredjivati taj sukob izmedju kapitala i radnika, nego li ta trauma privatizacijske pljacke.
nemiri koji su nedavno zahvatili englesku ce se sigurno u nesto daleko ozbiljnije pretvoriti.

Tko je glasao

Empirijski je dokazano da

Empirijski je dokazano da klasna svijest nije dominantan oblik samosvijesti radnika

nemesis, kad ovu tvoju izjavu ukalkuliramo u te vrlo izgledne drustvene potrese, iskreno receno, znajuci da je nacionalna indetifikacija dominantnija od one klasne, neznam dali bi se svemu tome veselio ili plakao!?

Tko je glasao

Da, dragi kolega @edi3, tema

Da, dragi kolega @edi3, tema koju si ovdje otvorio - koji društveni sukob će odrediti događaje u budućnosti - definitivno zaslužuje posebnu obradu. Stoga se pridružujem Siniši i pozivam te da to učiniš kroz jedan dnevnik. Unaprijed se radujem diskusiji, jer ja, za razliku od tebe (uh, sad će se neki začuditi :-), tipujem na sukob između javnog/zajedničkog dobra i privatnih interesa, a ne na sukob rada i kapitala.

Pretty jedan dnevnik, please!

nemesis

Tko je glasao

draga kolegice, kako sam ja

draga kolegice, kako sam ja ipak jedan obican dalmatinac kojeg je inace tesko pokrenuti na "laboranje"(odlicna definicija tonci!) i kako sam uvjeren da je razina tvog socioloskog znanja veca nego li kod mene koji sam davno zapustio tu struku , mogu li ti u maniri dalmatinskog kavalira ponuditi onu.."dame ipak imaju prednost"!?:))

Tko je glasao

@edi3 Ne bih rekla da je

@edi3

Ne bih rekla da je tvoje poznavanje struke iole manje od mojeg. Štoviše, smatram da si ti pametniji od mene pa si na vrijeme shvatio da od držanja uz tu našu struku neće biti kruha i prihvatio se drugog posla. Meni je, na žalost, preostalo piskarati i tješiti se da ipak svo to moje držanje uz struku nije uzalud protraćeno vrijeme, kad vidim da netko honorira ono što imam za reći. Ipak, non, je ne regrette rien, jer užitak učenja, razumijevanja i, uz malo sreće, mijenjanja stvari ne da se s ničim uspoređivati. Tema je intrigantna, kao i pitanje "trećeg puta" koje je političarima postavio Siniša. Vrijedilo bi joj se posvetiti.

nemesis

Tko je glasao

pa vjerujem da je mnogima

pa vjerujem da je mnogima (lijevim i desnim) konacno doslo iz dupeta u glavu i da su konacno shvatili da svi hrvati ipak nisu isti, vec da postoje oni koji zlorabeci neoliberalnu sprancu iskoristavljaju radnike do krajnjih granica i oni koji trpe (vecina) taj nametnuti teror.
Tko su za tebe danas u Hrvatskoj radnici u klasičnom smislu? Razmisli malo, oni su zapravo - manjina!
Dok se ne pobune zaposlenici države (protiv te iste države), te seljaci (koji stalno očekuju da ih država spašava) od tog na žalost neće biti ništa!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

radnici su svi oni koji zive

radnici su svi oni koji zive samo od svog rada (sto i sam naziv kaze), a koji rade, ili na tudjim sredstvima za proizvodnju (klasicni radnik), ili rade za drugoga koji ubire profit iz tog njihovog rada (zaposlenici!).
drzava je takodjer poslodavac (i ubire profit), a drzavni sluzbenici su takodjer radnici!:)
najveca je tragedija u tome sto je neoliberalna potrosacka psihologija potpuno unistila klasnu svijest radnika, afirmiravsi im u (ne)svijest neki novi deminutiv "zaposlenici", te im turajuci u djepove razne kreditne kartice, potpuno isprala svijest o njihovoj klasnoj pripadnosti.
radnik je danas kod vecine njih samo sinonim za sljakera!;)

Tko je glasao

to bi bilo tocno da smo u

to bi bilo tocno da smo u nekom drugom vremenu i prostoru..

samo kod nas ima puno "zaposlenika" koji zive od tudeg, zaposlenickog, rada, na tudim sredstvima.. i bez pardona ih eksploatiaraju..

sto cemo s takvim koji po tebi spadaju u radnicku klasu i treba ih zastiti?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ahaaa!

Hvala, nikak' ovo nisam sama mogla naći na wikipediji...
Spominješ državu kao poslodavca i njezine radnike. Čija su prozvodna sredstva na kojima rade državni zaposlenici i kako država, koja kako i sam kažeš, ostvaruje profite, dakle - kako država kao poslodavac taj profit raspodjeljuje?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ne slazem se sa pola toga (da

Ne slazem se sa pola toga (da ne bi bilo zabune), ali sustina politickog potencijala je jasna, kao i problema sto baba kilavo dijete.

Ostala ekipa mi je malo previse fluffy, da bi je ozbiljno uzeo u obzir, a ne usudim se niti pomisliti koliko bi trazili da udju u koaliciju. Iliti, vise stete nego koristi.

Tko je glasao

jebi ga gale, ovo je vec

jebi ga gale, ovo je vec ogroman pomak kad se ti slazes bar do pola samnom!:))

Tko je glasao

kolega edi3 nisam siguran da

kolega edi3 nisam siguran da laburisti bilo gdje, osim u 3 izbornoj jedinici imaju realne šanse preći izborni prag. Zato će se lasar kandidirati u 3 izbornoj jedinici, a ne u prvoj izbornoj jedinici što će vjerijatno učiniti svi ostali predsjednici onih političkih stranak koje drže do sebe. također ne vjerujem da bi partitokrat i sindikalno politički profiter lesar u bilo kojoj ozbiljnijoj izbornoj kampanji mogao ugroziti prednost koju u odnosu na lesarov prevarantski populizam ima klijentelistički etablirani čačićev hns. nama sumnje da su lesarove šanse porasle nakon što se je blok umirovljenici zajedno umjesto traženja partnera u zagovornicima "treće opcije" dao zasjeniti i prodaoti "imiđu" ljube jurčića. kao u slučaju bandić iz kojega nisu ništa naučili politički diletanti iz bloka umirovljenici zajedno navode vodu na jacin mlin. na jacin i zokijev mlin vodu će navoditi ostali rasipači glasova koji će formirati "neovisne liste". Bojim se da tu spadaju i trenutačna vodeća imena opcije čija su imena u kombinacijama za stvaranje dobitničke treće opcije, opcija koja će se bojim se zbog osobnog egoizma pojedinaca koji bi je trebali realizirati kao dobitnu izbornu kombinaciju, pretvoriti u samo jednu više kukulele kulu od karata.

Tko je glasao

Edi

Prvo da te citiram:

"laburisti svakako prelaze izborni prag, a po mom misljenju, imati će i veci broj mandata od hns-a."

Dakako da za ovo postoji mogučnost ali ne vjerujem u to.
Laburisti nisu još toliko snažni, a niti će moći biti za ove izbore.
Možda u budučnosti oja je pred njima. Osobno vjerujem u njihovu postizbornu kaliciju sa "Kukuriavcima", a nikako sa "Kukulekavcima".
Samim tim će imati u Sabru i Vladi dovoljno prostora za pokazati što znaju. Iskoriste li to na pravi način predviđam im lijepu budučnost.

No, malo bih se našalio pa političku scenu sve na ime od tri slova vrlo poznata.
A to je K-K-K. (KKK ili klan)

Ne radi se o Klu Klux Klanu nego o skračenici za KUKURIKU-KUKULELE-KAMOSUTRA.

Ovo Kamo sutra možete slobodno čitati kao i KAMASUTRA.

grdi

Tko je glasao

grdi, laburisti mozda nisu

grdi, laburisti mozda nisu dovoljno snazni ali je je snazan politicki prostor koji su zapasali (zauzeli) i mislim da ce se mnogi biti iznenadjeni nakon ovih izbora!
neki ugodno, a neki daleko manje od te ugode!;)
svojevremeno sam pisao na pollitici o tome kako je prostor politicke ljevice jos uvijek sablasno prazan, jer je sdp siguran u vlastitu lidersku poziciju taj prostor potpuno zapustio te se posvetio ispraznom desnom populizmu, kako bi sarmiranjem umjerene gradjanske desnice hdz-u otkinuo od njegovog izbornog kolaca.
pocelo je jos od sinjske alke i milanovicevog dernecenja po tripalovim dvorima, nastavilo kroz zerp, a sada i kroz "generale" i "nacionalna pitanja".
mislim da ce se takva politika vrlo brzo slomiti od glavu sdp-a, koji se otvoreno stavio na stranu krupnog kapitala, zanemarujuci potpuno prava svih onih koji zive samo od vlastita rada i koji su im do sada davali svoj glas.
jednostavno receno, sdp se prema radnicima ponasao poput dalmatinskog galeba koji napirlitan sece po rivi nebi li se uvalio kakvoj strankinji, a kad mu svi ti kamasutra planovi propadnu, ostaje mu ipak vlastita zena i njen klasican sex!;))
ako se laburisti stvarno iskazu kao lijeva frakcija socijaldemokracije, mislim da ce sdp vrlo brzo ostati bez te svoje "zene"!:)

Tko je glasao

Ako....

@edi3, u pravu si u jednom a to je "ako".

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci