Tagovi

Otok Solta kao primjer za Hrvatsku

Na zalost brbljanje Kukurikua oko investicija a uz istodobno dizanje i izmisljanje poreza u jednoj od najoporezovanijih dzrava na svijetu ne obecava nista dobro.
Trenutno su zauzeti raspodjelom fotelja ljudima koji o novim polozajima nemaju pojma.
Kao ni Cacic.
A sef?
Tako dok je beckom konjusaru drze obuci frak za opern bal i otici u Bec.
( moze se ima se) , otici do Dukata i popricati sa mljekarima koji su vec 5 dana na cesti mu nije zanimljivo..

Za to vrijeme ....

http://www.vecernji.hr/vijesti/partitokracija-vodit-ce-hep-a-upropastio-...

Finale podjele fotelja po partijskom kljucu se tek ocekuje u cetvrtak.
Beznadezni su.....
Istodobno ako otok Soltu shvatimo kao Hrvatsku i sve zapusteno, napusteno i zagadjeno stavimo u neku funkciju, to je vec dobitak.
Samo na uzgoju voca i povrca koje tu moze rasti se moze smanjiti uvoz na koji se spiska 800 mil. € godisnje.

http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews[tt_news]=153851&tx_ttnews[backPid]=38&cHash=cc1f866a94

Evo i otkud bar dio para za pocetak.
Ako se ove i sl.sreze za 30%.

http://www.jutarnji.hr/udruge-gradana--u-5-godina-dobile-7-4-milijarde-k...

Da bi se ovo provelo uvjet je dakako da ih pocne zanimati i nesto za sve ostale a ne samo za njihove interese, na nas racun.

Još je uvijek teško precizno utvrditi koliko je i koliko će politika državnih ušteda – način na koji je Unija odlučila probaviti krizu, umjesto inflacije i poticanja domaće potrošnje – napraviti štete na europskom kontinentu, no već je sada jasno da primarni cilj njihovog uvođenja, vraćanje kreditorskog povjerenja i mogućnost novih investicija, nije nimalo bliži nego pred koju godinu. U studiji 'Simptomi povlačenja: Ocjena mjera štednje u Europi' autori Sotiria Theodoropoulou i Andrew Watt argumentiraju da Uniju, ukoliko nastavi sa širokopojasnim programima ušteda, čeka novo doba siromaštva, i to isključivo za niži i srednji sloj. Umirovljenici, primatelji socijalne pomoći, mladi, obitelji - drugim riječima, koji su neposredno ovisni o državnim financijama - past će na oltaru nemoguće misije ekonomskog stješnjavanja i nužnosti novih investicija.
Latvija i Mađarska počele su programom ušteda još 2009. odnosno 2007. godine, većina članica eurozone 2010, a projekcija je da će trajati do 2015, s tim da se za one u težoj situaciji očekuje njihovo cikličko ponavljanje. No gdje je Latvija nakon tri godine? Pa, gdje je bila i onda. Program se neprestano revidirao i nadopunjavao, ciljevi promašivani, a sve zbog činjenice da gospodarstvo koje se smanjuje nema snagu za zacrtanu financijsku konsolidaciju, pišu autori studije. Kontraproduktivnost paketa mjera štednje danas je očita i ekonomskim analfabetima. Manje novca u javnom sektoru povlači manju potrošnju, manja potrošnja povlači slabljenje privatnog sektora koji potom i sam mora otpuštati ljude. Rastuća nezaposlenost nakraju garantira paradoksalni fenomen da što je veća kasica-prasica, to ima veću rupu na dnu.

http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/177552/Zasto-mjere-stednje-ne-izvla...

Komentari

Sva podrška i pohvale za ovu

Sva podrška i pohvale za ovu inicijativu, brda sočnih kvalitetvih plodova, puni računi eura svim dioničarima. Ali,ali,ali.

Iako novinarski uradak odiše pozitivnom energijom, radi se u mahanju rukama utopljenika usred Bračkog kanala. Desetljeća kašnjenja u razvoju, konfiguracija terena koja ne dozvoljava kretanje krupnoj mehanizaciji, nerješeni katastar, nerješeno vlasništvo, bez navodnjavanja na milost i nemilost majci prirodi, bez novca, bez branda, bez potpore državne politike, čak bez radne snage, bez pristanka 2/3 vlasnika zamljišta, daleko od potrošača... teško, teško, teško, i mračno je ovu situaciju projecirati na cijelu Hrvatsku.

Bi li do nekakve pozitivne šoltalske inicijacije moglo doći kad bi se preusmjerilii svi novci kojima šoltanske udruge civilnog društva raspolažu. Ne bi, beznačajno je. Traže se silni novci, pametne političke odluke, i još svašta. Kako za šoltansku tako i za svehrvatsku inicijaciju.

Tko je glasao

Za početak

...mogli bi dovesti makar j...nu vodu... kao i ostalim otocima bez vode!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

dovodenje vode na otok je

dovodenje vode na otok je jako skupo. i ta voda kosta i tri puta (a mozda i vise) konacnog potrosaca nego "zemlajska"

posto je solta jako slabo naseljena nema ekonomske opravdanosti za tako nesto, a voda sa kopna bi poljoprivredu toliko poskupila da citav projekt baziran na navodnjavanju ne bi imao smisla.

ipak postoje razne mogucnosti. od izrade bazena za kisnicu te navodnjavanje takvom "industrijskom" vodom (nije za ljudsku upotrebu)
sve to ipak zahtjeva kulture koje traze jako malo vode, sto ne bi trebao biti problem.. zna se jako dobro za koje biljke je nuzno potrebno navodnjavanje a koje prezivljavaju i bez toga..

maslinarstvo, vinova loza i ne bi vjerovali sadnja krumpira (zimi rodi, a moze i u januaru), nespule, manjige, murva, smokve raznih doba, kadulja i ostalo ljekovito bilje, vjerojatno ima jos toga..
povrtlarstvo je takoder zgodno jer se povrce moze sasvim prirodno dobiti puno ranije nego na kontinentu i to u periodu koji jos ima kisa (ljeti nema povrtlarstva bez vode, a i tada je tesko)

to je dobar plan, i posto ih je jako malo mozda se i dogovore. ipak, poznajuci otocane biti ce tu problema.. nadam se da ce pobijediti oni koji misle ostati, zivjeti i raditi na solti

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Trućanje

Dovođenje vode na otoke podjednako je skupo kao i dovođenje struje, dovođenje telefonije, dovođenje liječnika ili osiguravanja redovitih brodskih linija. Zajednički nazivnik je da se, prema trenutnom stanju na otocima, ništa od toga ne isplati. Prema logici kojoj si sklona, sve bi to trebalo prepustiti logici tržišta tj. pustiti da odumre...

S druge strane, neki otoci imaju vode, a neki nemaju, ovisno o tome je li im neki socijalistički komesar ili pak HDZnjara bio s otoka... Recimo, Zlarin ima vodu, a Dugi Otok nema - po kojoj logici?! Teško je organizirati i turizam, a kamoli neku sitniju industrijicu ako nema vode...

Možda je isplativije prevoziti vodu (vodonoscem) Zrmanjom koju drži privatni koncesionar, a ima nešto i u računici da svi ti otoci bez vode plaćaju račune za "odvodnju, oborinske vode, zaštitu voda" i ostale parafiskalne kur.e-palce kojih se domislila država...

Poznavajući otočane (ovo malo što ih je uopće ostalo) - preživjet će oni i bez pomoći države, naročito ako im država prestane "previše" pomagat, kao što su i stoljećima prije toga...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

vec prve recenice su ti

vec prve recenice su ti netocne..

a za dalje je potrebno samo racionalno razmisljati umjesto

politicke propagande bez svrhe

neke stvari se mogu, neke ne mogu..

soltana ima malo, i vrlo je vjerojatno da se nece uspjeti dogovoriti oko ovoga. za koga bi ti to dovodila vodu? i tko bi to trebao platiti?
a da napravimo i jedan mali aerodorom na solti? nije red da bude otok bez aerodroma..

postoje stvari koje su logicne i koje nisu. ako se ne bavimo pisanjem bajki vec politickim komentiranjem onda treba razmisljati racionalno.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ako misliš da misliš politički

prestani razmišljati na razini lokalnog štanda, već razmišljaj o državi, svim njezinim ljudima, njihovim međuovisnostima i s pogledom u njihovu budućnost u trajanju od barem jedne generacije...

Nemoj mi se razbacivati demagogijom jer jedno je voda a drugo je aerodrom - nit je pametno, nit je duhovito...

Šolti (i sličnima) ne treba vjerojatno niti pošta, niti liječnik, niti škola... ništa od toga naime nije isplativo. Treba ju ostavit da se iseli, a onda možda prodati nekom Adamoviču i novac korisno upotrijebiti za otplatu vanjskog duga...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

prodajes price i pricice..

prodajes price i pricice.. inputiras neke zakljucke za koje ne mozes naci razlog u mojim komentarima.
i umjesto racionalnih argumenata o temi propagiras logiku tvornice glinica opcenito. za sve treba mjesto i vrijeme. nacin.
a parola i ostalog nikako ne treba.

u potpisu ove izjave
bracanka jedan

tako da jako dobro znam sto treba na raznim bracima

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

a ca a ca ... za bracanina dva...

(Brač, ako se ne varam - ima vode)

Priče i pričice prodaješ ti sa svojim aerodromima i glinicama... ja govorim o osnovnoj infrastrukturi svake civilizirane zemlje - to su, da te podsjetim, struja, voda, telefon/internet, transport...

Treba se ugledati na Crkvu - crkva u svako selo... Općenito i u prosjeku - uvijek se isplati!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

strojevi koji jedu kamen

da dodam..

okrupnjavanje zemljista itekako ima smisla od kada su aktualni strojevi koji "kamen" pretvaraju u "zemlju".. a ima ih u okolini na raspolaganju

na taj nacin bi se u odredenim podrucjima mogle stvoriti vece povrsine za uzgoj neke odredene biljke, omoguciti laksa obrada i citavu stvar napraviti ekonomski opravdanom..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

više manje Luna sve

više manje Luna sve potpisujem. Na Šolti ima voda,ali jeftina voda u dovoljnim količinama za navodnjavanje ni na Šolti ni drugdje u priobalju ne postoji. Okrupnjivanje pada u startu na problemima s katastrom i vlasništvom, pravosuđem, susjedima koji su u Australiji, pokojnim susjedima s 386 nasljednika, susjedima koji neće da čuju za nešto takvo,..... Preveliki je mozaik da bi nekakve lokalne inicijative mogle to samostalno razoputiti. I konačno kad bi se sve posložilo ostaje teško pitanje koje kulture na Šolti mogu donijeti profit. Za dobro se zamislit.

Tko je glasao

Minus zbog fanatične kampanje protiv neprofitnih organizacija

Ja sam vrlo kritičan glede "udrugaštva", ali besmisleno je histeriziranje protiv "trećeg sektora" kao takvog.

Glede Šolte - udruge u pozitivnim zbivanjima tamo imaju veliki značaj!

Akltivnosti udruga (na službenenom mrežnom sjedištu općine Šolta)

Članice Foruma udruga otoka Šolta

Šolta, moj zeleni otok

Tko je glasao

Šolta, moj zeleni otok Pa nek

Šolta, moj zeleni otok

Pa nek oni jedu zelenilo.
Ali treba pustiti i drugima da rade.Nije rad sramota.
Zadruga ce opstati ako donese neki rezultat, Koliko sam vidio sada je rezultat 0.
To je samo po meni primjer z ostale.
Nigdje u EU neces vidjeti toliko zapustene zemlje.
TO JE LUKSUZ.

Tko je glasao

Ne shvaćam - jesi li imao na umu Šoltu kao pozitivan primjer?

Sad naknadno kao da potcjenjuješ, da nisu još ništa napravili. Nemojmo suditi samo na temelju jednog članka u novinama. Ima tu uvijek propagande, naravno..

Znam kako se neki ljudi na Šolti trude nešto napraviti za razvoj zajednice, spriječavanje betonizacije, razvoj privrede da ne bude samo iznajmljivanje apartmana.. Razvoj ekološkoe poljoprivrede - ne moraš ti to osobno cijeniti, ali to je posao, čemu ruganje "neka oni jedu zelenilo"? - imaju neke proizvođače koji imaju pravo na markicu, rade i kroz dvije udruge, to je naprosto jedna pravna forma, korisna za niz aktivnosti, educiranje, informiranje... da ne bude svi ili profitne organizacije, ili država. Imaju neke kulturno-umjetničke grupe koje dobiju nešto novca od općine, imaju neke tečajeve, priredbe itd., dobro za mještane i za turizam, judo klub, dobrovoljno vatrogasno društvo...

Zato sam reagirao na prozivanje da novac treba generalno oduzeti udrugama da bi ga bilo za nešto korisnije.

Da ima u udrugama muljanja, da puno love ode na neproduktivnu djelatnosti - jeste. Stvorila se tu i birokracija u jakim udrugama, i muljatori u malim - neki ljudi osnivaju udruge na traci, kao prevaranti doo-e. A da opet drugi volonterski sa sićom naprave dobre stvari - isto tako je istina.

Kao i u prvom i u drugom sektoru - za divno čudo, koliko god bili frustrirani zbog loših primjera, ima svuda dosta ljudi koji se fakat trude, obaviti neki koristan posao.

Tko je glasao

Ostricu u Svicarskoj 1kg

Ostricu u Svicarskoj 1kg njihovog domaceg sitnog i smezuranog ekoloskog krumpira sa certifikatom kosta 5 CHF.
32 kune za 1 kg krumpira si ne moze dozvoliti ni Esplanada, pogotovo prosjecan covjek.
Aston Martin je 100% rucno izradjen i svaki dio ima oznaku majstora koji ga je radio.
A opet ljudi kupuju vise Skoda, a i Skoda daleko vise zaradjuje i zaposljava ljudi i uplacuje poreza.
Nisam za zadiranje u Nacionalni park, nego sam za krcenje sikara idealnih za sumske pozare i stete i pretvaranje u sigurnije i korisnije povrsine.

Tko je glasao

Čudi me ovakav "argument" od slobodnotržišnog fundamentalista.

Ostricu u Svicarskoj 1kg njihovog domaceg sitnog i smezuranog ekoloskog krumpira sa certifikatom kosta 5 CHF. 32 kune za 1 kg krumpira si ne moze dozvoliti ni Esplanada
Kad nitko ne bi po toj cijeni kupovao, ne bi se ni nudilo - pa valjda ne trebam to tebi objašnjavati!? Iznenađuje me čuti da je cijena tolika - to sigurno nije zbog toliko većih troškova, nego zbog toga što potražnja prevazilazi ponudu. Ako se dakle može zaraditi - što je tu loše? Hrvatska je došla do 3% obrađenih površina pod ekološkim uzgojem i većina uzgojenog se izvozi. Plan za 2020. je 8%. To je u skladu s europskim trendovima. Cijene će svakako s vremenom padati.

Nisam za zadiranje u Nacionalni park, nego sam za krcenje sikara idealnih za sumske pozare i stete i pretvaranje u sigurnije i korisnije povrsine.
S tim se naravno slažem. Tu pak ne možemo stvari ostaviti naprosto slobodnom tržištu - država treba imati aktivnu politiku da takve pozitivne promjene potiče. Čini mi se da se i ti za to zalažeš.

Reagirao sam na paušalnu napomenu kako bi novac trebalo oduzeti udrugama i dati za takve projekte. Prije svega, neke se udruge upravo sličnim stvarima bave. (A takva, ranije nekorištena područja, lakše se privedu ekolo'škom uzgoju.)

Drugo, na primjeru Šolte, imaju i Forum udruga otoka Šolte. Svakako dobivaju neki novac od općine, možda ima i točnih podataka na netu.. Misliš li da bi trebalo oduzeti novac kulturno-umjetničkim društvima, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu, judo klubu itd. i dati samo za to? I to samo profitnim organizacijama, a ne neprofitnim? Ne čini mi se to logičnim.

Tko je glasao

ne radi link, a zanimljivo je, posebno dioničarski dio vlasnika

Šoltani ukorak s Europskim propisima. Poljoprivredni klaster Šoltanka podignuo je letvicu visoko. Cilj je zapuštena i neobrađena polja pretvoriti u prozvodne pogone. Ovim bi se projektom riješio i velik probelm zemljišnih knjiga. U prvoj fazi obrađivala bi se polja Donje Šolte - Grohote, Srednje Selo, Donje Selo.
............
Šoltanski načelnik Nikola Cecić Karuzić kaže kako se trećina stanara slaže s odlukom o ukrupnjavanju zemljišta na to području. Sve je razrađeno do detalja. Bez promjene vlasništva, tvrdi klaster, ujedinit će se posjedi i dobiti veliko imanje, kako bi mogli profitabilno proizvoditi.
............
Općina Šolta apsolutno stoji iza ovoga projekta i vjeruje da bi se na ovaj način otok na velika vrata vratio među najbolje poljoprivrdne proizvođače. Već sada autohtono vino Dobričić, maslina Levatinka, proizvodnja ulja i meda na otoku daju dobar vjetar u leđa. S radovima u polju počinje se već ovoga proljeća, urodi sezonskog voća i povrća prema planu trebali bi biti na tržnici već ovoga ljeta.

http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews[tt_news]=153851&tx_ttnews[backPid]=38&cHash=cc1f866a94

Tko je glasao

Koliko sam shvatio, opcina ce

Koliko sam shvatio, opcina ce ukrupniti papiroloski i oznaciti svaciji udio a onda se otvaraju razne mogucnosti.
U suprotnom ce taj otok ostati bez ljudi za 20 godina tako da ta opcija daje neku perspektivu.
Autohtono ljekovito bilje ili smokve, tresnje i sl.

Tko je glasao

a tu vrstu dioničarenja bi trebalo uvesti svim prevarenim

bivšim vlasnicima koji su za kikiriki prodavali raznu zemlju gdje se nije moglo ništa, pa se onda događaju razni pelješki mostovi, naglo nastale turističke zone, golf tereni .... osim što je hypo pokupovala pola obale za kikiriki ju je kupovao mudrinić i razni drugi spretni sa prenamjenama prostornih planova

Tko je glasao

Točno tak !

Nacionalizacija popljačkanog !
PTT i sva ostala "državna vlasništva" u biti znače vlasništvo građana jer Država to smo svi mi - građani Države.
Otkuda nekome pravo da prodaje nešto što je moje bez da me pitao dali ja to želim !?
Ahhh da pa pitaše nas i pitaju i dan danas - 1 u 4 godine kada im dajemo "povjerenje" da čine što hoće ...
Tek sad sam skužil kak su lepe te cure "Sloboda" i "Demokracija" ...
Nek one zamađijaju arapski Svijet. Zakaj bi njima bilo dobro kad je moja krava već crkla !??

Gle čuda kako se i na ovu temu dešava poveznica spram nakaradnosi Sustava ...

Provinciopolis

Tko je glasao

traži se alternativa (nije potpuni of topic)

Držeći da, u načelu, uvek postoji alternativa datom stanju stvari kao razumljiva ljudska potreba spreman sam da podržim svaku kritičku misao i emancipatorsku delatnost koje se opiru doktrini o slepoj nužnosti istorijskih zbivanja. Grejalo me je kada su u „postjugoslovenskoj“ realnosti zaiskrile izvesne težnje k slobodi i demokratiji. S izvesnim simpatijama, mada suzdržano, slušao sam, pre desetak godina, i maštanja nekih disidenata iz Hrvatske da se novi horizonti slobode obeleže i u Korčuli, u koju bismo „i mi stari“ pompezno doplovili brodom s odgovarajućim zvaničnicima. Samo nam je još to falilo!
Danas, dve decenije posla kraha realnog socijalizma i krvavog potonuća Jugoslavije, i usred duboke krize koja potresa savremeni kapitalizam, opet se otvara debata o alternativi. To nas naprosto mami da se prisetimo ranijih debata i različitih praktičkih nastojanja, uz rizik da i svoja iskustva ponudimo kao uzor. Osim gordosti preživelih veterana davnih bitaka koji ne priznaju poraz, u tome ne vidim neku korist. Vredne pažnje mogu biti samo alternative koji proističu iz potreba današnjih subjekata, novih aktera. Oni mogu biti delotvorniji ukoliko nisu puke tabule rase, ukoliko poznaju različita iskustva, u koja spada i ono jugoslovensko. U uslovima modernih komunikacija ona su svakome pri ruci, i ne izvinjavaju one koji nisu informisani.

http://www.republika.co.rs/516-519/20.html

Tko je glasao

jasno, trebaju se prilagoditi

jasno, trebaju se prilagoditi sa što jeftinijim zahvatima - nema toliko padavina kao na Braču da mogu imati svu sillu mandarina, naranči i kivija, ali mogu imati čitave plantaže kadulje, ružmarina, lavande, origana, kapara po starim kućama i kamenjarima, šparoge, gospine trave ..... sve su to dragulji među ljekovitim biljem i začinima koji imaju uvijek dobru cijenu i izvoz može biti stabilan i trajan

Tko je glasao

3103-pumpe za morsku vodu,

3103-pumpe za morsku vodu, desalinizator i sve pogonjeno solarnom energijom par sati dnevno.
Uz vo prostor za pranje klasificiranje i pakiranje,
EU takve projekte sufinancira sa 50% a najudaljenije otoke Lastovo i Vis sa 75%.
Favoriti za prolaz su ekoloski priistup i zaposljavnje da se otoci ne iseljavaju.
Moji favoriti ali amterski gledano su sipci.
Sopak je Superman zdravog voca i 33 x jaci antioxidant od zelenog caja.
Gustoca sadnje je 1 drvce na 21 m2.
To na jugu Italije ( slicna klima) izgleda ovako

http://www.freshplaza.it/images/2010/1115/piantagione_di_melograni_culti...

http://www.freshplaza.it/images/2010/1115/piante_di_melograno.jpg

Ovo je cca 1,3 kg:

http://www.freshplaza.it/images/2010/1115/frutti_di_melagrano_cultivar_W...

Znanost se tek kratko vrijeme zabavlja razotkrivanjem njegovih tajni: istražuju se nutritivni i ljekoviti sastojci ploda, soka, pa i u ulja koje se dobiva iz sjemenki. Tako je šipak nedavno proglašen super junakom među voćkama i ponovno se našao u središtu pozornosti, a ne samo radi profinjenog kiselkasto slatkog okusa, već svog doprinosa u održavanju zdravlja.
Studije pokazuju da sadrži bogatstvo antioksidanata, a povećana konzumacija povezana je sa poboljšanjem kardiovaskularnog statusa, usporavanjem gubitka hrskavice što bi moglo utjecati na usporavanje artritisa, kao i sa povoljnim djelovanjem na prostatu, krvni tlak, Alzheimer-ovu bolest, plodnost i starenje.
Sadrži obilje vitamina C, te veću količinu folne kiseline i vitamina A i E, a od minerala posebno mjesto zauzima kalij. U soku se nalaze tri vrste polifenola - tanini, antocijani i elagična kiselina, vrlo moćni oblici antioksidanata koji štite stanice na molekularnoj razni od razornog djelovanja slobodnih radikala. Nar sadrži više antioksidanata od brusnice i naranče, a jedan plod ima tri puta veći antioksidativni potencijal od crnog vina i zelenog čaja. Ovi se sastojci brzo apsorbiraju iz probavnog sustava i nisu toksični.
Gotovo da nema stanja gdje šipak, odnosno sok od šipka, nisu pokazali svoje ljekovito djelovanje: mogu pomoći u borbi protiv anemije, raka prostate, bolesti srca, smanjuju raznu LDL (lošeg) kolesterola, povoljno djeluju kod dijabetesa i limfoma. Čini se da sok šipka zaustavlja prirodni proces otvrdnjavanja stjenki krvnih žila. Sok ima antibakterijska i antivirusna svojstva, što pomaže u očuvanju zubi. Također smanjuje sintezu estrogena u tijelu te može pomoći kod liječenja raka dojke. U ekstraktu nara pronađen je sastojak koji se dodatno istražuje radi mogućeg potencijala u zaštiti od raka kože.
Šipak konzumiran kao voće nema popratnih pojava, te se može jesti u gotovo neograničenim količinama. Svako voće je izvor bogatstva fitotvari, a ukoliko se jede svježe, povoljni učinci na zdravlje su mnogobrojniji i snažniji. Preporuča se konzumiranje sirovog nara radi boljeg iskorištenja antioksidanata, i to u sklopu uravnotežene prehrane, a također i ukoliko imate problema sa apetitom, jutarnjom mučninom i bolnim grlom.
Dokazano je da nar pomaže osobama oboljelim od astme, budući da visoka razina vitamina C ima snažno protu-upalno djelovanje. Od šipka se proizvodi i sok (upitno je da li ga ima na policama naših dućana) koji predstavlja potencijal u borbi protiv otvdrnjavanja krvnih žila.

Inace ako si bio u SAD skupio si u trgovinma da ljudi citaju one papirne deklaracije na hrani.
To uglavnom sve vise utjece na prodaju nego sama cijena,

Npr za Nar:
.......................................................................
Nutritional value per 100 g (3.5 oz)
Energy 346 kJ (83 kcal)
Carbohydrates 18.7 g
- Sugars 13.7 g
- Dietary fiber 4.0 g
Fat 1.2 g
Protein 1.7 g
Thiamine (vit. B1) 0.07 mg (6%)
Riboflavin (vit. B2) 0.05 mg (4%)
Niacin (vit. B3) 0.29 mg (2%)
Pantothenic acid (B5) 0.38 mg (8%)
Vitamin B6 0.08 mg (6%)
Folate (vit. B9) 38 μg (10%)
Vitamin C 10 mg (12%)
Calcium 10 mg (1%)
Iron 0.30 mg (2%)
Magnesium 12 mg (3%)
Phosphorus 36 mg (5%)
Potassium 236 mg (5%)
Zinc 0.35 mg (4%)

......................................................................

Tko je glasao
Tko je glasao
Tko je glasao

ajd sad dodaj i kaki jabuku..

ajd sad dodaj i kaki jabuku..

ona mi je posebno lijepa i nevjerojatno uspijeva u priobalju

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao
Tko je glasao

Mušmula (lat. Mespilus germanica)

...zna li tko što o mušmuli, zašto je nestala s tržnica?

Tko je glasao
Tko je glasao

znamo naravno.. smeda onak

znamo naravno.. smeda onak trulasta i fina..

samo to ti raste na sjeveru, kontinent.. prodavale su kumice sa stabla kraj kuce.. ne znam da je to netko uzgajao kao vocnjak.. valjda ljudi slabo jedu obicne stvari.. lol

u dalmaciji imas nespulu, zuta, slatka .. ima okus izmedu marelice, banane, i onog tropskog (zelena kora, nutra zuto-narandasto) .. prekrasan mesnati list i lijepo stablo

a musmula nema

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ja sam se jedne godine namjerila posaditi neki agrum

Limun ili naranču (mandarine ne volim). Nije bilo ničega osim mandarina i kumkvata, pa sam potonji posadila na neki minijaturni komadić zemlje površine 1m2 i dubine 40cm (nasuta zemlja iznad betonirane crne jame), tek toliko da nešto raste. Radi se o krasnom drvcu/grmiću koje cvate cijelo ljeto, a zimi rodi meni jako ukusnim plodovima vrlo obilato - http://www.tportal.hr/lifestyle/zdravlje/178404/A-sto-su-zapravo-kumkvat...
http://www.cvijet.info/forum/printer_friendly_posts.asp?TID=886

(cijena u Konzumu, ako ga uopće nađete, 20kn/kg)

Navodno se jako uspješno kalemi na običan limun koji se lako uzgoji iz koštice...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

agrumi se cesto kaleme jer su

agrumi se cesto kaleme jer su tako otporniji..

inace od tih narandica se radi jako fini dzem, marmelada.. to tako nesto..

kod nas uspijeva i grejp i to jako dobro.. i zuti i crveni

a mogu i divlje narande, koje imaju velike bodlje ali su nezamjenjive u industriji (marmelada)

kao i limeta

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ovo o kalemljenju sam dodala

Ovo o kalemljenju sam dodala samo zato jer je sadnica kumkvata dosta skupa, a (provjereno) koštice limuna lijepo niču i začas imaš mali doduše divlji limun, koji lako kalemiš grančicom kumkvata (to još nisam probala, ali budem). Mogu za par godina javit rezultate ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao
Tko je glasao

Krasnih li sličica. Što bi

Krasnih li sličica. Što bi trebalo zaključiti? Da te kulture mogu rasti na otocima lijepo izgledati i biti jako ukusne i zdrave? Desalinizator. Da, jedna mala koncesijica, onda još jedna mala pumpica na solarnu energiju, pa jedan cjevovodić par kilometara uzbrdo, onda jedno malo jezerce, razvesti par cjevčica uokolo. Pa pet šest godinica dok šipci dođu na puni rod. A dok ti to gradiš, netko drugi u Ravnim kotarima gradi deset puta veću plantažu tih istih šipaka, a sicilijanac u Maroku sto puta veću. I taman kad ti počnu rađati stignu na tržište ravnokotarski u pola cijene, a za njima marokanski u četvrtinu cijene,... nije naravno sve beznadežno, ali,ali,ali

Tko je glasao

A tako smo lijepo sanjarili...

Uvijek se može naći netko tko će to napravit bolje, brže, više i jeftinije. Najbolje odmah od svega odustati... Jedino što sigurno dolazi jest - smrt.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

sipak ne treba puno vode ali

sipak ne treba puno vode

ali postoje i kulture koje nisu rasprostranjene.. mislim da bi trebale biti isplativije
obzirom da se ipak radi o malim povrsinama

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

nisam rekao da je najbolje

nisam rekao da je najbolje odustati, ali skoro tako. Malo ste mi digli živce pa se izvinjavam ako sam malo žestok. Netko je rekao ljekovito bilje. Poznam čovjeka na Hvaru. Deset godina se posvetio prikupljanju eteričniog bilja i destiliranju eteričnih ulja. Proizvodi dvadesetak različitih ulja, napravio malecku space sutle destileriju. Zvuči dobro. Nekidan mi priča kako 80 % radnog dana provede natežući se sa kupcima da mu plate račune stare više mjeseci. I konačno svaki drugi uopće ne naplati.... samo što ne plače.... neko je spomenuo maginje. Sva gladna djeca Afrike mogla bi se spasiti kad bi se maginje koje u dalmaciji istrunu mogla skupiti i poslati...... teško je sve skupa, složeno, i neće se mrdnuti tek tako što će netko otkrit toplu vodu,...

Tko je glasao

Kreni od tocke: - sad je tamo

Kreni od tocke: - sad je tamo nista.
Sicilija je isto pionir ali...
Robu treba znati upakirati dati joj pricu i prodati.

Vani se prodaje i kao lijek.
Znaci domace,ekoloski, vrhunskih performanci i visestruko koristan, kao uostalom i mediteransko bilje u cajevima i mjesavinama.

Radi se o robi u klasi iznad graninija i ne prodaje se kao smece od coca-cole u 100000 bocica na sat.
Prije kao lijek bez kemije.

Sad je stanje - 0.
Ostaje onda otplivat u Italiju ili se samoutopiti.
Otok ce uskoro biti prazan i netko to pokusava izmjeniti.
Treba mu pomoci..

Tko je glasao

Problem je čak i u pakiranju.

Problem je čak i u pakiranju. Sicilijanac pakira desecima godina, pakira za prodaju u EU, istraživao je pakiranje, gubio, dobivao, pekao zanat pakiranja, i to sve na evropskom tržištu, sad moguće prodaje drugima strojeve i tehnologiju pakiranja. A na Šolti nitko nikad nije ništa pakirao. Čini se jednostavno nešto upakirati, ali nije. Dok Šoltani svladaju pakiranje sicilijanac će imati svaki šipak posebno s barcodom koji vodi kupca do podatka kad i gdje ga je signore xx ubrao i kad kako i s kojim voskom ga je signore yy ispolirao da bi mogao u prodavaonici izdržati šest mjeseci, imati će šesnaest različitih sokova od šipka kojima će biti ispunjene sve evropske ljekarne. Naravno karikiram, ali čini mi se da se može bolje razumjeti ako karikiram. Recimo ta cjevčica koju spominjim nekoliko kilometara uzbrdo kao preduvjet navodnjavanja vodom iz desalinizatora. Mora proći preko tisuća privatnih parcela. Nemoguća misija, skupa misija jer svima treba ugovoriti plaćanje služnosti. Moguće rješenje je da se ukopa ispod državne ceste. Ali državna cesta nikad nije uknjižena u katastar, nisu vlasnici čak nikada dobili nikakvu nakndadu. Ima ih koji još osjećaju da je cesta njihova, a kako ne bi osjećali kad su parcele po kojima prolazi državna cesta i formalno još njihove. A di su prostorni planovi,.............Nerješivo je, nerješivo za usamljene lokalne snage.

Zato hvaljenje ovakve inicijative uz nekritičko sagledavanje šire okoline nije pomoć i zato ti dadoh minus, da ne govorim o tvom rješenju koje bi trebalo spasiti stvar. Ja računam ovo moje piskaranje kao pomoć. Prije možda godinu splitski HNS imao je kampanju pod naslovom "Dalmacija moja Provansa" tako nekako nemoj me hvatati za riječ. U nekoliko navrata pojavilo se u medijima. Ne znam što je stajalo iza tog obećavajućeg naslova, nisam se previše trudio istraživati. Kao i s ovim Šoltanima, nekako osjećaš da to nema snagu, u slučaju tadašnjeg HNS-a i nije imalo jer je tadašnji HNS bio opozicija na svim razinama vlasti, a oni koji su bili na pozicijama za lokalne opozicijske inicijative najblaže rečeno nisu imali sluha. Ali nekako očekuješ da novi ministar gospodarstva u silno teškoj torbi prepunoj investicija ima i neke projekte kojima će se otoci sa svojim neiskorištenim resursima stavljati na noge, Zagora također. Koliko sam shvatio nema. Koliko sam shvatio "Dalmacija moja Provansa" je u nekoj drugoj torbi. Što će Šoltani imati od silnih privatnih investicija u energetiku? Ako išta profitiraju to će biti 5 radnih mjesta u novom naftnom terminalu u Kaštelanskom zaljevu, jedan POSov stan u Splitu,... Ali ja nisam detaljno upućen u sadržaj ministrove glavne torbe, pa molim da netko upali svjetlo.

Tko je glasao

G-news .. imas pravo, samo

G-news .. imas pravo, samo znas.. ovisi koliko ce biti taj neko jak..

osim sa cijelim sustavom koji je trom i inertan

glavnu borbu ce morati voditi sa ljudskim glavama, nacinom zivota i tako to..

tesko se neke stvari mijenjaju, jako tesko.. i kod prisutnih, a najgore od svega je sto ce bas na ovom prijedlogu biti pitano mnogo ljudi koji generacijama ne zive na otoku niti misle tamo zivjeti i raditi...

moje iskustvo kaze da takve stvari ovise o 5 ljudi koji uspiju sve pokrenuti ako su dovoljno jaki i priznati, postovani u maloj sredini i malo utjecaja zakona da se stvar ubrza..

zelim im srecu

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

to što je on tebi napričao o

to što je on tebi napričao o nenaplati računa to ti svako tko se bavi samostalnim radom, proizvodnjom, uslugama bilo koje vrste može ispričati .... jedina sigiurna naplata je bila kod usluga pranja love, svi mi ostali bi mogli zatvoriti
a o pameti gdje su naši naguzivači zvani elita donose odluke taj čas o uništavanju svega zbog provizije od uvoza nečeg u čemu grcamo je isto stvar koja sada mora otpasti bez obzira što su navike takve, i što nova vlast za sada izgleda i gore od stare

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci