Tagovi

Osuđen vukovarac.net

Upravo čitam na teletextu HTV-a da je Županijski sud u Vukovaru osudio urednika portala vukovarac.net Damira Fintića na plačanje odštete za duševne boli obitelji bivšeg vukovarskog gradonačelnika Vladimira Štengla.

Presuđeno je da Fintić mora platiti 71.000,00 kn zbog klevete.

Kako je već poznato nepoznati bloger napisao je sporni tekst na portalu vukovarac.net. Sud za taj tekst smatra da je klevetnički i da je odgovoran vlasnik portala.

Takva presuda baca mnogo pitanja, pravnih dakako, koje se postavljaju pred vlasnike portala, ali i kod nas koji imamo blogove, jer se netko može naći uvređen i nekim komentarom koji nam promakne.

Otvara se i široka mogućnost manipulacije, prije svega državnim službama, obavještajnom podzemlju i nadzemlju. Dovoljno je, recimo meni, ubaciti na moje blogove nekoliko uvredljivih tekstova. I onda me tužiti.

Otvara se i mogućnost manipulacije i drugim neprijateljima, protivnicima itd.

Nisam pravnik, pišem ovo kao laik koji se već opekao na "pravdi" hrvatskog pravosuđa. Moramo se pobrinuti da nas ne ušutkaju. Jer i m očito smetamo!

Komentari

Ajme idiota... Hrvatska je

Ajme idiota... Hrvatska je odlucila biti jedina u svijetu koja ce moci kontrolirati internet.

Pa to je ok po meni. Ajmo lijepo uzet sve do sad ne rijesene slucajeve iz MUPa, uzet telefonski imenik i udri random po imenima i onda dizat optuznice. "Nisi ti ali ako ne znas tko je, jebiga.. tebe cemo".

Tko je glasao

I Kina!!

I Kina!!

Tko je glasao

OK, evo me i kod vas... Da

OK, evo me i kod vas... Da krenem sa skraćenom, najkraćom verzijom:

Vukovarac.net je web stranica - blog - portal (pojma nemam što) pokrenut 2002. godine radi učenja web programiranja i dizajniranja, pokrenut s 800kn, da bi svaku sljedeću godinu život toj stranici uplatio poneki Vukovarac ili prijatelj Vukovara iz svijeta.
Na toj stranici Vukovarci su raspravljali, družili se, razmjenjivali emailove, postavljali slike iz mladosti... Te pisali blogove - kolumne (pojma nemam što), ljudi koji se se predstavljali nickovima (pojam nemam zašto)... I načelno poštivali pravila (link: Mama ti je rekla ne daj prve noći...)
Stranica je čitavo vrijeme bila meta lokalnoj moćnoj manjini, koja je utjerivala strah lokalnoj nemoćnoj većini. Na njoj su vukovarski novinari i građani pisali ono što nisu smjeli u svojim - našim medijima, e da ih ne bi napao - papao sumrak (ili susjedi bez razloga počeli izbjegavati, ili bez razloga dobili otkaz, ....). Pa se tako na tom mjestu i prije tužbi pisalo i komentiralo o: nekakvom lapanju, Bachovoj fugi, prijevremenom radovanju, pornjavi, pa opet lapanju, te mnogočemu još...
Pravi trenutak lokalnoj moćnoj manjini učinio se kad je 07 lipnja 2005. jedan bloger - kolumnista (a izgleda i novinar) napisao žešći članak "Oproštajno pismo najmilijem od svih", uperen protiv dotadašnjeg gradonačelnika ( humaniste, legaliste, omiljenog zbog svojih postupaka i riječi... (link: s desne strane su neke njegove izjave)...
Na taj su se članak nadovezali anonimni komentatori, perući po čovjeku heroju, pa su tako zahvatili i njegovu družicu s par degutantnih opaski...
Ovo im je pričinilo duševnu tugu koju su 04. srpnja 2005. odlučili preokrenuti u radost, pa su pokrenuli prve četiri tužbe u 2005. godini, protiv osnivača stranice, jedine poznate osobe s tog virtualnog mjesta o kojem su ih obavještavali printanjem na papiru (protiv novinara Pavkovića su 2004. imali 4 ili 5 tužbi s bolima, ali to nisu prenosili u 2005. -:).
Krenuli su s potraživanih 202 tisuće kuna u dvije (parnične) tužbe, a u druge dvije (krivične) su dodali da je jako kriv po članku 201 Kaznenog zakona, koji je u Titovo vrijeme tu materiju nazivao verbalnim deliktom, a u konačno slobodnoj nam zemlji uvredom časti (bivšeg druga)...
Tri mjeseca kasnije, u zenitu naškode ugledu i časti tužitelj je (ne)časno sjeo ovdje i tu sjedio točno dvije godine i jedan dan.
Vratimo se u natrag: Nakon četiri tužbe u srpnju, podižu protiv osnivača još dvije, 21. srpnja i 1. rujna, te traže da se proglasi krivim za naškodu časti, pa da to još plati 50 tisuća kuna.
A onda 5. rujna 2005. još tuže, Vinkovačku televiziju i Vukovarca Marina Krizmanića, tražeći da tuženici budu proglašeni klevetnicima u krivičnom, i da isplate rane na duši tužitelja od 100 tisuća u parničnom dijelu.
Ali to nije dovoljno... Pa istog mjeseca tuže još i list 24SATA i njenu novinarku Danijelu Mikola, i opet tražeći da im se presudi klevetništvo, a tužiteljima negdje oko 50 tisuća ako se ne varam...
Ali ni to nije sve! Pa 3. studenog tuže novinara Branimira Bradarića i opet Marina Krizmanića... naravno, presuda po krivičnoj donosi uspjeh u parničnoj, a ona je ovaj put na ime boli duše procijenjena na 70 tisuća...

Samo malo, umorih se...

Znači, u slučaju vukoavarac.net, zna se, izgubi čovjek sve one krivične po članku o verbalnom deliktu i sljedećih mjeseci će mu ovršiti pokretnosti u vrijednosti 11 do 15 tisuća kuna...
Ove tri parnice objedinjene su u jednu tužbu i Općinski sud donosi da tuženik isplati 15 tisuća tužiteljima nakon vještačenja medicinskog vještaka, ali i da tužitelji tuženiku isplate 16 tisuća parničnih troškova...
E, onda se na Županijskom sudu dešava obrat. Sve točke presude sutkinje Kurević bivaju poništene; na 15 tisuća dodaje se 35 i biva 50, pa na to kamate i troškovi, pa se to sve ovih dana ovršuje na plaći tuženika-ovršenika i trajat će izgledno sljedećih desetak godina za ovih prvih 50 tisuća...
Onih 202 tisuće koje sutkinja općinskog suda odbija kao neosnovane, Županijski sud vraća na ponovo suđenje, što bi rekli, ako je nešto odbijeno a ovi to vraćaju na popravak, onda znači da kažu kako treba "odrezati" onoliko koliko tužitelji traže - kažu - žele - fali im....

Ufff!

Znači, netko drugi a ne osnivač stranice je pisao članak i komentare, ali to sudu nije bilo bitno... Tužitelji na ukupno zbrojenih 480 do 500 tisuća kuna duševnih boli nisu bili dana na bolovanju ali to nije bitno... Krunoslav Štengl je sin Štenglovih, inače je uz Hodaka odvjetnik u svim ovim slučajevima, ali to nije bitno... Županijski sud poništava odluku Općinskog suda u cijelosti, ali to nije bitno (ili možda je...)

Tko je glasao

ako vam može što pomoć

ako vam može što pomoć ovo

Tko je glasao

Treba ići na Vrhovni sud...

Treba ići na Vrhovni sud...

Tko je glasao

Vrhovni sud bi u ovom

Vrhovni sud bi u ovom slučaju bio prolazna instanca preko koje se ide na Strasbourg. Samo to nije moguće. Tri krivične presude završavaju s Županijskim sudom u Vukovaru i ne postoji pravo žalbe.
U presudama za duševne boli za dosuđene vrijednosti do 100 tisuća kuna također završava s Županijskim sudom. Nema redovnog pravnog lijeka (žalbe), osim izvanredne tužbe Ustavnom sudu, ali ne na sadržaj predmetnog djela i presude već na povrede Ustava; odnosno Ustavni sud se bavi povredama Ustavom zajamčenih prava, a Vrhovni sud povredama zakonitosti u procesu suđenja, ali samo kad nakon presude Županijskog postoji mogućnost žaljenja...
Dakle, na višim instancama sudove ne zanima sadržaj tužbe, je li nešto apsurdno ili nije, vidi li se iz sadržaja da osoba iz politike s utjecajem na sudbena tijela napada anonimca da bi ga zgazila, je li to presedan, je li to obiteljski biznis obitelji Štengl, je li nelogično da se presuda općinskog suda u potpunosti odbacuje i mijenja na županijskom, .... više sudbene instance to ne zanima. Njima se žali radi toga da bi se dokazalo da nešto nije bilo po nekom od Zakona.
A gospoda su izgleda radila po postojećim zakonima.
I kad kažete kako vam je logično da bi zastupanje na sudovima u ovakvim slučajevima od strane sina Štenglovih mogao biti nekakav sukob interesa... Ne, i to je po Zakonu.
Sve tražbine koje uđu u ovrhu Štenglovi imaju pravo prepisati u nasljedstvo sinu prije nego što odu Bogu na ispovjed. I to je po Zakonu.
Ovrha već ovih startnih sedamdesetak tisuća kuna (bez onih 202 000 koje dodatno potražuju) dovodi do situacije da redovitom ovrhom trećine plaće ne isplaćujete "samo" predviđenih 7-8 godina tu ovrhu već; zbog zatezne godišnje kamate svake vam se godine računa 15 posto na ostatak duga; tako dolazite do 20-30 godina isplate; ako niste zaposleni recimo godinu dana ili vam se plaća prilično smanji dolazite u situaciju da ono što vam se godinu dana oduzima od plaće ne bude dovoljno da pokrije kamate pa ulazite u dužničko ropstvo... I to je po Zakonu.
Kad danas čujete odvjetnike koji povodom ovoga kažu kako za djelo koje tužitelji zovu klevetom odgovara počinitelj tog djela, jer je imao slobodu da sa svog računala izravno učini vidljivim svoje djelo posjetiteljima stranice... Varaju se! Za klevetu se presuđuje u mom slučaju 4 mjeseca zatvora, dvije kazne po 3 tisuće kuna koje se pretvaraju u zatvorske ako se ne plate, plaćanje troškova postupaka ovrhom pokretnosti... Bez obzira što kao tehnička osoba na stranici nisam osobno klevetao. I to je po Zakonu.
Kad sutra ovim slučajem zamahnu odvjetnici u milijunskim tužbama protiv, bilo medija tipa Jutarnj, Večernji, Index, ... bilo anonimnog blogera, koristeći ovaj slučaj kao primjer i dokaz sudske prakse... Sve će biti po Zakonu.

Zakon nije na strani onih koji si pravdu novcem i utjecajem ne mogu priskrbiti! I to je po Zakonu!

Tko je glasao

Odvratno. Čisti komunizam

Odvratno. Čisti komunizam

Tko je glasao

Eto kako politički podobni

Eto kako politički podobni zloupotrebljavaju sudstvo. Da se to meni dogodilo ja bih o tome obavijestila Europsku komisiju i sudila se, ako je potrebno, sve do Europskog suda za ljudska prava. Sutra ti politički moćnici tako mogu napraviti svinjariju i mraku i počet redom proganjati sve blogere. Nije isključeno da to neće napraviti, sad se mogu pozivati na sudsku praksu... Dakle, treba počet vrištat :-), neka nas čuju...

Tko je glasao
Tko je glasao

Ista pravosudna "elita" je

Ista pravosudna "elita" je zarađivala jako velike novce na istoj industriji verbalnog i ostalih "strašnih delikata", pogotovo na izricanju istine, uključujući velike borce za nacionalne i socijalne vrijednosti (Olujić, Hodak itd.).

I tada i devedesetih i dalje je osnova inercija "napretka" - kada samo po sebi tako jako dobro ide kako se takva "elita" (koja objektivno nije bila u stanju nešto položiti za dovoljan 2 pa se je i morala odlučiti na elitizam) može braniti od toga, tko pokuša takvu "obranu" od inercije napretka sama ta inercijaa i napredak će ga ipak brzo prisiliti.

I tako je to i više nego nužnost.

A s druge strane sve i odgovara. Non stop te mase stvarno svojim nekontroliranim jezicima ugrožavaju "avangardu", i šta "avangardi" preostaje nego amortizirati i ublažavati boli. A "avagradu" ne čine samo neke šačice ljudi, nego prilično široke divizije, većina VSS i VŠS snaga, u pravilu oni koji su to postali i koji rade tako da im je objektivni plafon rada, znanja i učenja dovoljan 2. A kao što znamo, to je struktura i infrastruktura "avangarde" i "elite", prema kojima smo se odnosili i više nego milosrdno jer su to sve naši ljudi (kolege, rođaci, prijatelji, susjedi ...), pa oni objektivno nemaju druge mogućnosti nego tako dalje i dalje, jer ako i malo oko toga oklijevaju padaju gore nego Kutle s bicikla, sve se ruši i ne samo da se ruši po glavama nego i pod nogama (kao Kupska u Zagrebu), pa i od malih lahora prijete zbilja apokaliptični procesi.

I tako samo ipak malo po malo, uz čuvanje čovječnosti čovjeka, došli do dozrijevanja. Krenuo je proces u kojem nas po svim djelovima bojišta napretka i svim točkama samo milimetri djele od specifičnih urušavanja berlinskih zidova, kada će cijela RH biti Berlin. Ovdje opisani proces, uz bezbroj drugih, pouzdano fizički radi u tom smjeru. Da je tu bilo i 10 % nekih ispravaka "napredovanja", sada bi imali nezrelu i nečistu situaciju, prepunu presloženih dvojbi, milosrđa, akrivnosti ...

Ovako je pouzdano i čisto. Na čelu kolona u napredovanju nema genseka (Tito je odavno umro) koji će dati smjer ili bar kao Gorbačov upozoriti da se zid urušava i da će biti poklopljen onaj tko ne žuri novim smjerovima. Tako naše prilično beskrajne "napredujuće" snage po svim smjerovima i točkama "napreduju" i dalje a mi im više ne možemo pomoći i da hoćemo. Jer sve je to s onu stranu, gdje ni njemački i američki proračuni ne bi mogli pomoću a i bog je vjerojatno digao ruke. Milka Planinc i ako se stavi na čelo kolone bi mogla biti pogubna po drugove i gospodu, koja se sa beskrajnim sljedbenicima kreću po nekontroliranim spiralama nekog svemirskog turbofolka. Kokošarenje je metamorfozama otplovilo tko zna gdje i kuda.

Iako te neopisive kretne po vukovarskom i drugim bojištima izgledaju i više nego apokaliptično, s druge strane toga, s ove strane, je vidljivo da kao u Berlinu sva te beskrajne igre i "napredovanja" nemaju kuda nego sve više u bezuvjetnu hladnu kapitulaciju, nema sile ni ničega što može izmjeniti utok u tu situaciju.

Tko je glasao

Ponavaljam Esperancinu

Ponavaljam Esperancinu misao. Vrijeme je da napravimo udrugu blogera. Udruga bi izmedju ostaloga trebala pruziti i odgovarajucu pravnu zastitu, kao i sve ostalo sto ce blogerima osigurat da ideja bloga zadrzi pozitivan ton i sladak okus u ustima.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

opet mi o pravosuđu...a

opet mi o pravosuđu...a dobro...evo malo pročitajte od gospon Domagoja...

Tko je glasao

Ta je presuda otprilike

Ta je presuda otprilike slicna kao da se rent-a-car agenciju osudi za prometnu nezgodu mada je vozilo vozio neki vozac koji je unajmio vozilo a tuzitelj i sud se nisu uopce potrazili istoga.
Covjek je osudjen za vlasnistvo (koje mu je dokazano) ali ne i za djelo koje mu je stavljeno na teret i nije dokazano da ga je upravo on pocinio.

Tko je glasao

Kod rent-a-cara postoji

Kod rent-a-cara postoji jasan pismeni ugovor izmedju stranki u kojem se definiraju odgovornosti.

Bolji bi primjer bio da posudiš svoj auto nekome, kamera ga snimi za prekoračenje brzine i policija pošalje kaznu tebi, jer su na slici pročitali registraciju tvog auta, a nisu vidjeli lice vozača.

Naravno, za takvo nešto nema zakonske osnove. Kaznu mora platiti onaj koji je vozio. Ili nitko, ako se to ne može utvrditi.

The Observer

Tko je glasao

Pa eto, to je sve samo

Pa eto, to je sve samo početak. Volio bih vidjeti obrazloženje presude. A g. Fintić je imao pogrešan pristup obrani. Nastupio je kao poznavatelj računala, interneta i digitalnih medija pred sudom u kojem tek u 2009. godini misle uvesti računala.

Tko je glasao

Besmislena presuda ... S

Besmislena presuda ...
S druge strane, ne znam bih li mogao mirno spavati kada bi radi mog povrijeđenog ponosa nekome prijetila pljenidba imovine. Ne znam zapravo niti kakva bi to uvreda morala biti da na taj način unesrećim drugog čovjeka.
(Morao sam to napisati ovako načelno i ublaženo bez spominjanja imena ili izravnih aluzija - ne bih želio Mraka dovesti u nepriliku.)

Tko je glasao

Kad bi se neko zainatil i to

Kad bi se neko zainatil i to ozbiljno, onda bi neki vidli kolko su sa svojim napadima štetili drugim ljudima.
Optuživaju nekog a taj još nije ni optužen a da ne govorimo i pravomočno osuđen.

Tko je glasao

Eto vidite, prema ovoj

Eto vidite, prema ovoj presudi možete dovesti svakog u nepriliku tko je aktivan na netu!! To je naime medij kojim politika ne vlada. Još!

Tko je glasao
Tko je glasao

Da je samo 70000 kuna.

Da je samo 70000 kuna. Koliko sam upoznat a na raspravi o sibenskom konobaru vlasnik vukovarca je napisao da se radi o 240 000 kuna ukupne odstete.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci