Tagovi

Osnovan ORaH - stranka Mirele Holy

Mirela Holy u bijelomDanas je u Zagrebu osnovana stranka "Održivi razvoj Hrvatske" (ORaH). Nisam odolio novinarskom nervu, da hitro nešto napišem za javnost, dodajući svoje prve dojmove i analize. (Na osnovu vlastitoga bogatog iskustva; niz neuspjeha, ali na neuspjesima se uči. Sada radim isključivo kao istraživač, komentator i analitičar.)

Ovo su prvi dojmovi, i mislim da upravo kao takvi, spontano istreseni, mogu biti zanimljivi, iako još nisam imao prilike vidjeti Program i Statut (dostupni su na mrežnom sjedištu stranke, koja je postavljeno tek danas - barem nisam prije vidio obavijest na fb stranici stranke.).

1. Važnost i opasnost liderstva

Stranka je osnovana kao rezultat djelovanja Mirele Holy, saborske zastupnice i bivše ministrice zaštite okoliša, koja je u lipnju napustila SDP zbog odbacivanja njene inicijative za osnivanje Nacionalne parkovne agencije. Njen postupak KJTV izaziva simpatiju, jer je rijedak. Rijetki su oni koji u politici dosljedno zastupaju neka načela i spremni su se za njih založiti. Mora se raditi kompromise, ali treba i povući crtu. Politika je umijeće mogućeg; zalagati se za vrednote, vizije, načela, ideje jest umijeće nemogućeg - također vitalno važno, da bi se postizale promjene. Mirela je vješto balansirala, dok je mogla, i povukla se zbog načela kad je morala.

Stranka ima 208 osnivača. Sve je bilo obavljeno sa samo jedan sat. Obavljen je, maksimalno učinkovito, nužni formalni posao. Usvojeni su Program i Statut stranke, te izabrani dužnosnici. Nije bilo nikakvih ometanja i razvlačenja, sve je izglasano jednoglasno. Uz Holy, govorila je još samo predsjednica Radnog predsjedništva. Ova učinkovitost je za pohvalu, ali naravno bilo bi loše da ostane dominantni način rada.

Holy je bila u bijelom odijelu, koje je počela nositi nakon izlaska iz SDP-a.

U svim stranačkim tijelima najavljen je muško-ženski paritet; čak su to nazvali "paritetna demokracija". Funkcija predsjednika/predsjednice je izuzetak (zelene stranke inače imaju su-predsjednika i su-predsjednicu), što je vjerovatno neminovno s obzirom na hrvatske navike i mentalitet, čak i kod "alternativaca", te ključnu ulogu Holy. Lideri su vrlo važni (i ja sam u prošlosti teško griješio, potcjenjujući taj čimbenik). Ipak trebalo bi biti svjestan opasnosti da hegemonija jedne osobe s vremenom postane i strukturalni problem.

2. Vodstvo: viša srednja klasa viših srednjih godina

Ona je naravno izabrana za predsjednicu. Uz nju, osnivačka skupština izabrala još 18 stranačkih dužnosnika i dužnosnica. Za potpredsjednika je izabran prof.dr.sc. Davor Škrlec, također bivši član SDP-a i bivši pomoćnik ministrice zaštite okoliša (dao je ostavku zbog načelnog neslaganja s tadašnjim PPVRH-om). Za potpredsjednicu je izabrana Božana Zadro, odvjetnica, koja KJMP dosad nije imala značajnijeg iskustva u politici ili civilnome društvu. Za predsjednika Središnjeg programskog odbora izabran je dr. sc. Vladimir Lay, sociolog (socijalni ekolog) i iskusni civilno-društveni aktivist, od vremena kad je bio prvi predsjednik Zelene akcije, 1990.-1994..

Upada u oči da među izabranim dužnosnicima, kao i među osnivačima u dvorani, nema mladih: gotovo nitko ispod 40 godina. Velikom većinom to su ljudi s uspješnim karijerama, intelektualci, srednja klasa. Od 19 dužnosnika, sedam je doktora znanosti. Mogao bi se pojaviti problem određene tendencije k elitizmu i neuspješnog privlačenja mladih birača i aktivista.

3. Program: sinergija bez konflikta?

U programu stranke, osnovno načelo, održivi razvoj, izraženo je u naslovu. Izlažući program, Holy je istaknula da je on "sinergijski", jer mnogo pažnje polaže na sinergiju tri stupa programa ORaH-a: socijalna pravda, okolišna dimenzija i gospodarski razvoj. Takav izbor riječi ukazuje da će stranka izbjegavati diskurs socijalnoga i političkoga konflikta. To je uobičajeno na hrvatskoj političkoj sceni.

Osobno, čini mi se da bi oštriji nastup, kritički i negativistički, mogao privući više pristaša. Pristaše ekologizma i načela održivosti upuštaju se, s mnogo razloga i argumenata, u kritike financijskog sustava, kapitalizma, industrijalizma, načela rasta.

Stranke ljevice (a ORaH će biti na lijevoj strani političkoga spektra) u drugim zemljama parlamentarne demokracije govore, ako ne o prevladavanju kapitalizma, onda bar o njegovom obuzdavanju, ili barem obuzdavanju financijskog kapitalizma ( uz kontrolu i usmjeravanje industrijskoga). Kratica "ORaH" je marketinški zgodna, ali moj je utisak da za značajniju mobilizaciju i političku artikulaciju socijalnih energija brojnih nezadovoljnika nedostaje žestice.

Doduše, to je problem i na svjetskom nivou: socijalna energija prosvjednih pokreta, koja je započela svoj novi krug krajem 1990-ih u nizu anti-globalističkih prosvjeda, nije zadobila političku artikulaciju i značaj.

Gore sam spomenuo "umijeće nemogućeg". Istaknuti vrednote, načela, ideje, ideologiju za koju se zalažeš (a ideologije su, kako je odlično pokazao Karl Meinheim, povezane s utopijama; taj se čimbenik danas zanemaruje u analizama političkih ideologija). Ali, same lijepe pozitivne ideje mogu ostati neuvjerljive, ako nisu praćene jasnim artikuliranjem protiv čega se boriš.

Proturječno? Pa, to se zove dijalektika. Pojam danas nepopularan, jer je anglosaksonskom svijetu stran, ali neminovan.

4. Tri aktualne političke teme

Kako bi se stranka mogla pokušati probiti na javnu scenu u neposrednoj budućnosti? U ovom trenutku, vidim tri zanimljiva politička događanja o kojima bi bilo vrijedno istupiti s nekim svojim stavom.

1. Referendum o stavljanju definicije braka u Ustav.

2. Nacionalni plan za poticanje obnovljivih izvora energije, koji je teška pušiona, a u javnosti je percipiran sa stajališta održivoga razvoja vrlo negativno, kroz zgražanje zbog povećanja izdvajanja za poticanje obnovljivih izvora i energetske učinkovitosti.

3. Europska građanska inicijativa za bezuvjetni temeljni dohodak, koja je u Hrvatskoj vrlo uspješno prikupljala potpise.

Toliko zasad; kako rekoh, tek prvi, nabacani utisci i primisli.

DODATAK

Poveznicu na ovu sliku možete dati svakome tko pita "Tko stoji iza Mirele Holy!?" :cool:

13-10-29- Osnivanje ORaH

(Šala, naravno. Slučajno me je fotograf "uhvatio" u trenutku kad sam ulazio u dvoranu. Kako rekoh gore, ja nisam u stranci.)

Komentari

Gdje nam je nestala Holy?

Popapala ju vjeverica ?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ja baš ne mirišem ni Holy ni

Ja baš ne mirišem ni Holy ni Orah niti svaki navod u ovom tekstu. Ali mi se čini da se jedino Orah javio po ovoj važnoj temi, svi ostali veliki i mali kuco, tragedija,..

http://www.orah.hr/vijesti/najnovije/81-orah-predlaze-trece-citanje-pake...

Tko je glasao

Mislim da je Mirela Holy (a i

Mislim da je Mirela Holy (a i drugi) mogla jače iskoristiti priliku i nastupiti u pred-referendumskoj kampanji "Protiv". Rekla je jasno svoje mišljenje, a stranka je objavlia poziv Izađite na referendum i glasajte protiv!. Meni se čini da to nije dovoljno, da se trebalo postaviti aktivnije.

Sva ta socijalna energija liberalno-progresivne javnosti, koja se sad pobudila kao reakcija na konzervativno-regresivnu ofanzivu, traži bolji politički izraz, nego što joj je danas na raspolaganju. Mnogi, koji su inače uglavnom prezirali politiku, sad su se osjetili revoltiranim, jer u ugrožavanju prava na različitost vide ugrožavanje osnova sustava ljudskih prava i političkih sloboda. Nasuprot dobro organiziranoj (klerikalnoj) svjetonazorskoj (kulturološkoj) desnici, ljevica je sada (kako stranke, tako i civilno društvo) konfuzna, neartikulirana i neorganizirana. Potrebna je jasna artikulacija, vizija i strategija, te osmišljen javni nastup, koji neće ići na privlačenje apstraktog "prosječnog birača", nego ciljano na one kod kojih ima šanse da novoj stranci daju glas.

Mislim da se takva artikulacija može ponuditi polazeći ne od liberalne koncepcije "ljudskih prava" (jer se tu ne može postići prepoznatljiva različitost prema drugima koji koriste isti diskurs) nego od moderne progresivističke koncepcije "prava na različitost" (koja gradi na liberalnim dostignućima kao samorazmljivim i ide na "treću generaciju" ljudskih prava), koja je sukladna i ekologizmu (bioraznolikost, regionalna autonomija, rodna jednakost...).

Stranka, kao takva, formalno nije smjela djelovati dok ne bude upisana u Registar političkih stranaka, što se dogodilo 25. studenoga. Stranka je registrirana pod rednim brojem 253 (112 je brisano iz registra, pa je trenutno formalno postojećih 141).

Započinju kampanju predizbora za Europski parlament, u čemu podržavaju Europsku stranku zelenih (Zeleni predizbori - sajt EZS, na hrvatskom). Inače, stranka Zelena lista ima status promatrača u EZS, ali stranka je u raspadu i u sjedištu EZS to znaju.

U Planu rada do kraja godine navode među inim:

Početi formirati Programske savjete na razini središnjice (Programski forum za gospodarstvo, Programski forum za zaštitu okoliša te Programski forum za društvenu pravdu i ljudska prava) te napraviti okvirni programski plan za 2014. godinu (organizacija proaktivnih programskih tribina na temu gospodarskih rješenja čime ćemo početi raditi na razbijanju predrasude o ORaH-u kao o 'samo' zelenoj stranci te na promociji stranačkih gospodarskih eksperata/ekspertica),

Kako snažnije povezati ekološke i ekonomske teme, a da to ne budu različiti kolosjeci? Hrvati vole priče o zdravom okolišu, prirodnim ljepotama, obnovljivim izvorima energije isl., ali nekako ne osjećaju da te lijepe parole imaju veze s time kako oni glasaju na izborima, i da su zaista važne i da usmjeravaju privredni život nacije. (Koristim termin "privreda" jer precizno upućuje na "privređivati", dok je "gospodarstvo" znatno širi termin i trebalo bi, kao samorazumljivo, obuhvaćati i eko-logiju, ne samo niži pojam, eko-nomiju).

Otprilike onako, kako shvaćaju evanđeoske poruke "okreni i drugi obraz", "ljubite svoje neprijatelje" itd.: to su zgodne parole za čut na misi jednom tjedno ili jednom godišnje, ali - zar ne - svi znamo da to nema veze sa stvarnim životom. Tako je i kad stigne do "privređivanja". Tu je vitalno isticati područja obnovljivih izvora, učinkovitog korištenja energije, revolucije elektroenergetskog sustava koja je započela, revolucije u graditeljstvu (ovih dana je u tijeku javna rasprava o "Programu energetske obnove stambenih zgrada 2014.-2020."), revolucije u postupanju s otpadom ("kružno tok materijala"). Ministar gospodarstva (tj. privrede) ovih dana kaže kako bi volio da potrošnja energetike u Hrvatskoj brzo raste, i da bi to značilo da raste industrija. Ali, koje industrije sad rastu? Ne termoelektrane na ugljen...

S druge strane, vitalna povezanost postoji i preko društvenog sustava, obilježenog kod nas patronsko-klijentelističkim mentalitetom, koji daje stabilnost društvenim odnosima i uspješno neutralizira socijalna nezadovoljstva. Imam na umu "kumove", koji brinu o svojim "klijentima", u piramidi koja prožima društvo od vrha da nižih radnih slojeva (radnici, seljaci, niža srednja klasa). To je nešto daleko složenije od puke "korupcije". Vrlo je teško postići "horizontalnu solidarnost", potrebnu za kolektivnu akciju i društvene pokrete, jer svako u sebi gaji nadu u nekog svog "kuma" koji će njemu/njoj pomoći, a ostali nek se snalaze sami.

Sustav još funkcionira, iako je tu i tamo nagrižen. (U Metkoviću npr. Jambo je izgubio vlast onda, kad više nije mogao osiguravati taj tip usluga preko svoje spojene ekonomske i političke moći. Ne zbog neke težnje ljudi za pravdom. »Jednostavan je ovo narod, daj mu kruh u ruke i bit će uz tebe što god radio.«) Iz "crony socijalizma" prešli smo u "crony capitalism". Kapitalizam je nahrupio u Hrvatsku u obliku kronističko-paternalističkog sustava, karakterističnog za globalističku periferiju (bez protumoći, koje postoje u centrima).

Taj sustav je vrlo neučinkovit gledano generalno, jer veliki dio prihoda odlijeva se za "pozicijske rente", ne kao nagrada za produktivnost (rada ili kapitala). Vladajuća klasa u Hrvatskoj (označena sintagmom "200 obitelji") svjesna je tog problema. Ona je dobro napredovala prelaskom od sustava s karizmatskim liderom 1990-ih na politokratsko-oligarhijski sustava 2000-ih. Ali svjesni su im i taj sustav postavlja kočnice. Sva ta briga za "klijente" na nižim nivoima smeta im. (Vika na prevelika prava radnika i preveliku ulogu države, kako smo zapravo još u "socijalizmu" isl.; riječ je o tim paternalističkim obavezama, naslijeđenim iz socijalizma, ne o nekom "interesu radničke klase" kojeg navodno sustav još promovira.)

Sada bi im opet dobro došao autoritarniji politički režim. Moj naslov, prije četiri godine, Kapitalisti su odbacili stranke i traže novog lidera, točno je ukazao na važnu tendenciju: »Zastupnici krupnoga kapitala u Hrvatskoj, kako izgleda, za razliku od one grupice politologa i "političkih analitičara" čije isprazne komentare donose svi mediji, shvaćaju ispražnjenost modela partitokracije i potrebi da se okrenu "demokraciji s vođom"«. To je bilo pred predsjedničke izbore, kad su se kao nezavisni kandidati bili pojavili Milan Bandić, Nadan Vidošević i Dragan Primorac. Zaokret tada nije uspio - naravno, bez velike štete za kapitaliste: pobjedniku se svakako ne može predbaciti da ima premalo razumijevanja za njih. (Vidi moj dnevnik iz listopada 2009.: Josipović i dalje favorit - samo šteta, što nema ljevice; »Dok su Milanović i Josipović bezlični i više liberali nego socijalni demokrati, Bandić je ideji socijalne demokracije radikalno suprotan: zastupnik krupnoga kapitala, konzervativac i autoritarni populist.«).

Dvjesto obitelji, naravno, uvijek igra na više strana i rijetko išta gube.

Međutim, treba ipak dobiti izbore. Ne može se baš ljudima otvoreno reći što ih čeka: da će vrh "kumova" jednostavno odsjeći svoje veze sa srednjim i nižim nivoima, odbaciti svoju ulogu patrona i uspostaviti čisti "kronizam" ("drugarski", "pajtaški" kapitalizam, čiji je najzorniji predstavnik SAD). Sustav označen drugim značenjem riječi "kum": međusobno kumstvo jednakih, "drugara" (cronies) koji si međusobno ispomažu, a za one dolje imaju milostinju, ne klijentelističku potporu. Potpora se može dobiti na polju kulturalnih borbi: kapitalistima profit, narodu moraliziranje. To je sustav koji su 1980-ih oličavali R. Reagan i M. Thacher, a danas ga vrlo transparentno zastupa "Tea Party" pokret u SAD. HDZ je kompromitiran, a galama o komunističkim zločinima i opasnosti od ćirilice ne može dovesti do željene većine. I tako se se pojavili novi saveznici, promovirana je nova kandidatkinja za lidericu koja će narodu ponuditi potrebno moraliziranje.

To je situacija. Kulturalni rat je ujedno i klasni rat (jedan od najbogatijih ljudi u SAD rekao je "ovo je klasni rat, i mi pobjeđujemo"). Tu je čvorište problema i društvenih borbi, ekoloških, ekonomskih, društvenih i kulturalnih. Na globalnom nivou, gdje su pokreti osporavanja i otpora povremeno u taktičkoj ofanzivi, ali strateški su, od 1970-ih, u defanzivi. Mi imamo svoje specifične verzije i probleme, ali ne jedinstvene (a svakako nam nije najgore na svijetu, kako, kao kronični depresivci, volimo misliti). Na kulturološkoj fronti: progresivizam protiv regresivizma. Na ekonomskoj: ekologizam protiv ekonomizma. To jest povezano ("Tea Party" mrzi priču o klimatskim promjenama kao komunističku podvalu, mrzi obnovljive izvore energije itd.). Potreban je fokus na ono bitno, što se događa ja sjecištu "segmenata" ekonomije, ekologije, kulture i društva, a ne vožnja po paralelnim tražnicima.
_______________

[*] KJTV = Kako Ja To Vidim

Tko je glasao

Demokracija, vjerovala ili

Demokracija, vjerovala ili ne.

Stranka ne postoji na papiru, ona ne predstavlja niti jednu jedinu jedinku od građanstva osim sebe, isto tako i u smislu službenika republike.

Ona je u fazi u kojoj bi morala biti Markić nakon 1. prosinca.

Tko je glasao

OraH Mirele Holy

sada 2013-11-04, 17:32:55, ponedjeljak, prati 84 komentara i 2134 čitatelja na pollitikaCom,

pisci pišu komentare,
adfilantrop je komentirao,

čitatelji čitaju komentare,
adfilantrop čita komentare,

pisci se igraju pogađanja,
adfilantrop se pogađanjem igra,

čitatelji prate igre pogađanja,
adfilantrop prati igre pogađanja,

Mi svi... učesnici ove igre DANAS pogađamo
<> OraH Mirele Holy
<> hoće li nakon izbora sjediti u foteljama Sabora?
<> na koliko fotelja Sabora će sjediti?
<> hoće li sjediti na foteljama parlamentarne (vladajuće) većine?

Mi svi... učesnici ove igre pogađanja MORAMO još živjeti NEstanak 2 godine u crnoj rupi prošlosti,

Mi svi... učesnici ove igre pogađanja živi bili i neka dočekamo NAstanak parlamentarnih izbora i dočekamo rezultate parlamentarnih izbora,

ALI ALI ALI -

Mi svi... učesnici ove igre pogađanja, a hoćemo li kroz dvije NOVE godine imati NOVU situaciju pogađanja,

a hoćemo li imati doručak-ručak-večeru?
a hoćemo li imati ručak-večeru?
a hoćemo li imati večeru?
a hoćemo li imati slanu suzu na vrelim usnama od gladi?

adfilantrop

Tko je glasao

Razumljivo je što osnivanje

Razumljivo je što osnivanje još jedne političke stranke na ljevici izaziva s jedne strane podozrenje građana razočaranih politikom uopće a s druge, možda i preveliku dozu optimizma glede mogućnosti da na našoj političkoj sceni dođe do značajnije promjene u ponašanju glavnih aktera. Istina je vjerojatno negdje u sredini.

Činjenica je da, programski gledano, Orah donosi određene novine. Nije čak ni nemoguće da jedna politička stranka počne dosljedno provoditi ono što je zapisala u svom programu i ono što proklamira prije izbora. Vjerodostojnosti nam kronično manjka pa i sama najava da će biti drugačije opravdano izaziva zanimanje građana i političkih analitičara. To je vjerojatna posljedica ogromnog razočaranja u aktualnu vlast od koje se očekivalo da će barem pokušati provesti najveći dio politika zapisanih u famoznom Planu 21.

Zanimljivost nove stranke je u tome što ne obećava brda i doline na gospodarskom planu niti se diči parolama "mi imamo tim" i "mi znamo kako". Možda baš zato i ima relanu šansu da osvoji dio biračkih glasova na ljevici. Nešto političke i osobne vjerodostojnosti, nešto zaštite okoliša, nešto stvarne demokratičnosti unutar vlastitih redova i nešto iskrenih nastojanja da se zaštite neka od osnovnih ljudskih prava može u našoj već očajnoj političkoj svakodnevnici biti nešto poput melema na ljutu ranu. Činjenica je, usprkos dosadašnjim neuspjesima "novih" političkih stranaka i opcija, trenutak koji je za promociju nove stranke izabrala Mirela Holy je više nego dobar a, nije nepoznanica, tajming je u politici često i od presudne važnosti. Nije dakle upitno može li Orah ostvariti početni uspjeh i (p)ostati parlamentarna stranka. Važnije je pitanje može li donijeti stvarne promjene u realnoj politici.

Najvažnije od svega je ponašanje poslije izbora, odnosno s kim će i kako surađivati. Isto se pitanje postavljalo i laburistima. Čini se kako će se glavna borba za glasove razočaranih birača ljevice odvijati upravo između te dvije stranke (Ljubo Jurčić će, recimo, atakirati i na glasove tzv. desnih birača). Međutim, zajedno bi te dvije stranke mogle SDP-u oteti značajan dio glasova, svakako toliki da sam nikako ne bi mogao nadmašiti HDZ. Takav bi rasplet događaja primorao SDP da se promijeni, ukoliko i dalje želi biti na vlasti. Sadašnji SDP-ovi partneri nemaju ni snage a čini se niti volje da pokušaju promijeniti Milanovićevu politiku i ponašanje. Suviše im je stalo do vlasti i za to su spremni platiti svaku cijenu, najviše u valuti kojom se mjeri vjedostojnost i politički integritet.

U tom smislu do pozitivne promjene može doći jedino ukoliko partneru o kojem ovisi vlast do iste nije stalo pod svaku cijenu. Jedino takav politički partner si može priuštiti da bude vjerodostojan i pošten prema vlastitim biračima i javnosti uopće. Ukoliko Holyeva poput laburista bude mogla odoljeti sirenskom zovu vlasti i zbog fotelje ne bude spremna pristajati na kompromise koji zapravo mijenjaju bit same stranke i volju birača, ima realnu šansu da postane važan čimbenik na političkoj sceni.

Naravno, ima i onih, ne baš bez svakog osnova, koji će Orah ocijeniti svojevrsnim Milanovićevim trojanskim konjem koji samo ima zadatak pokupiti glasove razočaranih SDP-ovaca i poslijeizbornom suradnjom ih vratiti tamo odakle su došli, odnosno omogućiti Milanoviću da i u narednom mandatu uz potporu komotne saborske većine ostane na vlasti. Zbog toga će buduće ponašanje i potezi Mirele Holy biti pod osobitom paskom javnosti i lijevih birača. Pruži li samo povoda skepticima i pobornicima teorije trojanskog konja, podijelit će sudbinu ranijih otpadnika. Zato već od prvog trenutka mora dobro paziti na svoje izjave o aktualnim političkim sporovima i voditi politiku stranke kao da je već na vlasti. Komocija koju si trenutno uzima najveći dio oporbenih stranaka je za nju luksuz koji si ne može priuštiti. Ukoliko ne želi, poput nekih svojih prethodnika, završiti na političkom otpadu.

B-52

Tko je glasao

Vrhunski komentar, smislen i

Vrhunski komentar, smislen i produktivan.

Ako mi je dozvoljeno otišao bih korak dalje u promišljanju. Laburisti su stali s razojem (čitaj širenjem postotka...) ne radi vlastitog populizma ili nedemokratičnosti u procesu unutarstranačkog organiziranja, nego upravo radi toga što hrvatski birači nisu uspjeli pozicionirati laburiste u nekom budućem ustroju vlasti. ORaH je upravo ta karika koja je nedostajala, IMHO je laburistima upravo Holy omogućila daljni rast.

Sad je samo pitanje logike i volje shvatiti kako su trojanski konji u srži obje stranke, dio ih je unaprijed postavljen, a dio će odraditi šjor Kafka (čitaj CK SKH) kad bude vrijeme.

Tko je glasao

holy će biti prva premijerka

kradem,

orah je stranka koja ima šanse
- po prvi put uvesti zelene u hrvatski parlament kao trajnu i ozbiljnu pojavu
- u ime mirele holy i njenog ugleda kao samostalne, neovisne ličnosti skupiti značajan broj onih koji su razočarani politikom sdpa
- postati stranka s relativno malim brojem buha, igrači s dva lica, puno su rjeđi u ženskom dijelu političkog spektra, manje žena uopće ima životnu ambiciju baviti se politikom, uzgajanje suradnika koji će igrati dvostrukog agenta je dugotrajan proces i također seksistički/spolno definiran, kupovina gotovih slabije uspijeva u žena koje se bave politkom, dakle postoji šansa da se orah odupre manipulacijama koje su razorile liberale, koje prijete laburistima, koje u startu onemogućuju bilo koju novu desnu stranku

konačno, mislim da je holy kao politička pojava izrazito potcijenjena, a iskreno vjerujem, i pišem to 02. studenog 2013. godine
mirela holy bit će jednog dana prva žena premijer

luka

Tko je glasao

A sto je jadna Jadranka Kosor

A sto je jadna Jadranka Kosor bila transvestit?

Tko je glasao

ništa

martine,

imaš pravo. ali ni ti ne pomažeš kad je zoveš jadnom. Budući mislim da jest žena, čak u kostimiću, mora biti da je nisam doživio kao premijerku. Sve je nekako bilo kao u snu, i crveni kostimić, i pregovori sa slovencima, i strah od povratka sanadera, i odustajanje od izbora prije izbora, kao da nije bila za ozbiljno premijerka, kao da ni jednu odluku nije zapravo donijela samostalno, svojom glavom.
Da nisam ovo napisao, ne bi ni znao što zapravo mislim o jadranki kosor.

luka

Tko je glasao

Kapetanica na brodu koji

Kapetanica na brodu koji tone, protokol i molitva.

Tko je glasao

Mirela Holy JEST - orah,

orah „Mirela Holy“ NIJE - pao na beton,
orah „Mirela Holy“ JEST - pao na zemlju,

orah „Mirela Holy“ je proklijao,

proklijali orah „Mirela Holy“
a hoće li rasti i razviti se u stablo?
a kada? koje godine će dati prve plodove?

prvi plodovi, a hoće li svojim kvalitetom naći kupca na kupoProdajnom tržištu?
prvi plodovi, a hoće li padati na zemlju i razmnožavati se?

i još jedna...
TEMA ZASEBNA

orah „Mirela Holy“ JEST - pao na zemlju,
orah „Mirela Holy“ , a je li je proklijao iz zemlje u tegli skromnih razvojnih kapaciteta?

SAŽETAK

orah „Mirela Holy“ JEST - pao u naručje 208 tjeloHranitelja,
a što znači 208 tjeloHranitelja protiv drugih tjeloHranitelja od drugih oraha,

primjerice,
orah „Mirela Holy“ protiv orah HDZ,
orah „Mirela Holy“ protiv orah SDP,
itd, SVE do broja 142,

adfilantrop

Tko je glasao

Ne shvaćam

Da ne bi bilo nesporazuma moram reći da ja uopće ne razumijem cijeli ovaj spin oko Mirele Holy ???

Biti ću jasan pa reći da mi je uvijek bila antipatična !?.

Ona nosi toliko šminke na licu da bi se usrao kada bi ju iznenada vidio u mraku. Da se stvarno toliko bori za zaštitu prirode mogla bi u to ime štedjeti na šminki !!

Također da li ja griješim ili je ona barem službeno gledajući dobila otkaz jer se bavila zaštitom podobnih kadrova ???

O znam da je to sitan "zločin" gledajući što elita radi, ali zar bi ona trebala biti nekakva moralna vertikala ?????

Dajte molim Vas nemojmo biti smješni !!!

Tko je glasao

Preskočio bih ovaj dio sa

Preskočio bih ovaj dio sa šminkom, no ovo sa spinom definitivno stoji.

A tek kako se brzo zaboravilo da je u dosluhu sa pojedincima sa Županijskog suda u Zagrebu neistinito najavljivala rezultate kaznenog postupka.

Tko je glasao

Glavno je pitanje da li je u

Glavno je pitanje da li je u pitanju njena struka ili karijera... Da li ona, u tvom navedenom primjeru kojeg kvotam dolje i u još jednom primjeru ispod kojeg sam spomenuo kao odgovor Ljubi, nastupa tako jer joj je to struka, odnosno je nasađena i postupa na način kako joj nalažu uzusi struke ili je jednostavno postupala kako joj je karijera nalagala?

Ne može biti treće pošto nismo dobili niti miligram katarze u ovom procesu stvaranja nove stranke. Ako Holy nastavi sa nedistanciranim stavom i, u krajnju ruku, bez isprike nama eventualnim budućim biračima, tada je očito kako će njena nova karijera biti plod stare struke.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/zupanijski-sud-o-slucaju-kalambura-mi...
ŽUPANIJSKI sud u Zagrebu reagirao je na izjave odvjetnika Stjepana Vokića, branitelja optužene Sanje Kalambure, kao i ministrice zaštite okoliša i prirode Mirele Holy koja je prenijela njegovu izjavu. "On je rekao da je odbačaj optužnice u tijeku i da se samo čeka povratak sutkinje s bolovanja", prenijela je Holy Vokićevu izjavu.
.
"Nedopustivo je, a u odnosu na odvjetnika i protivno Kodeksu odvjetničke etike, prejudicirati odluku u kaznenom postupku koji je u tijeku pred sudom. U konkretnom slučaju radi se o stvaranju dojma u javnosti da je odluka naručena i već donijeta te da je pitanje trenutka kad će se sutkinja vratiti s bolovanja i samo odraditi tehnički dio posla. Smatramo neprimjerenom ovakvu lakoću davanja izjava u sustavu čiji imperativ mora biti poštivanje trodiobe vlasti te neovisnosti sudova i sudaca, kojih odluke moraju biti lišene spekulacija i bilo kakvih utjecaja, a naročito onih koji dolaze iz redova drugih tijela vlasti", stoji u priopćenju kojeg potpisuje glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić.

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/objavljujemo-cijelu-prepisku-ministri...
Obraćam Vam se jer je Heidi stekla dojam da ju se pogrešno veže uz Rogožarovo političko imenovanje te se boji da ćete zbog toga s njom raskinuti ugovor o radu. Molim Vas da razmotrite mogućnost zadržavanja gospođe Heidi u HŽ-u na nekom drugom radnom mjestu.
U nadi da ćete razmotriti ovu zamolbu srdačno Vas pozdravljam i želim Vam puno uspjeha na novoj funkciji!
Srdačno,
Mirela Holy

Tko je glasao

Ova priča sa Županijskim

Ova priča sa Županijskim sudom još nije gotova, mislio sam to ovdje detaljnije napisati no kako je ovo blog o novoj stranci ORAH, a ne o Mireli Holy, ne čini mi se primjereno pa ću napisati poseban blog.

Tko je glasao

Ja za sad mislim nekako ovako:

Dobra strana:
- Moly Holy bi mogla napokon uvesti zelene u Sabor

Ostale strane:
- proporcionalno slabljenje SDP-a, ali i tek stasajućih osvježavajućih stranaka tipa "ZA_GRAD"
- Holy si je napravila platformu za dugoročno vlastito političko uhljebljenje

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Taman san tija nešto napisat

Taman san tija nešto napisat o nazivu ORaH ali me Ljubo preduhitrija. Već vidin scenu u saborskoj kantini! Sidnu stol do stola ovi iz ORaH-a i recimo hdzovci. Dođe konobar i pita ove iz HDZ-a "Što bi ste vi za aperitiv". Dok baca pogled na stol za kojin sidu ovi iz ORaH-a ispaljuje ka iz topa "Ja bi potegnija jednu orahovicu!".

Malo sprdnje nikome ne škodi. Jer jedino šta mi preostaje je sprdat se kako nebi plaka ali ajmo to pogledat iz jedne druge perspektive. Recimo, perspektive poslodavca.
Poput svih poreznih obaveznika ove države ja san poslodavac političarima u ovoj državi. Točno?
Dan ja tako oglas da želin zaposlit neke nove političare koji bi meni ka poslodavcu osigurali profit i šta je moguće ugodniji život. Eto tako stigne na informativni razgovor ORaH.
"Dobar dan ja sam orahovac"
"Da! Da! Evo sad ću nam ja natočit po jednu!"
"Ne! Ne! Ja sam iz stranke ORaH!"
"Ah! Ispričavan se! Mislio sam da želite nešto popit."
Ka poslodavac momentalno zakolutan očima ali ajde dobro ORaH jer najmanje je bitno kako se ko zove.
"Recite vi meni koji je vaš program i kako vi namjeravate meni ka poslodavcu osigurat profit i ugodan život?"
"Pa mi bismo na prvon mistu udrili jedan referendum o referendumu pa isto tako na trećemu mistu bi opalili još jedan referendum!"
Meni opet momentalno u glavu dolazi moja asocijacija - Evo još jedan Vidoviti Milan - koji smatra da su svi poslodavci u ovoj državi kompletni kreteni. On bi najprije meni izbija lovu iz proračuna koji već grca u debeleome minusu za nekakav referendum o debilnom referendumu koji evo samo šta nije stvorija dodatni minus.
Završavajući naš razgovor kažem uljudno "Javit ćemo van se" dok mi kroz misli prolazidu riči "Aj dimi! Aj!"

Kako je neko doli napisa na ovome svitu zaista ima mista za sve pa i za referendum na referendum. Sad samo čekan da na razgovor dođe Kesten i reče da bi on udrija referendum o referendumu na referendum.

Tko je glasao

spam do spama,oštrićeva staza srama!!!

Tko je glasao
Tko je glasao

kad argumente zoran nema...protivnike spamom lema!

Tko je glasao

ORAH

Tko je glasao

Sad će se naći netko tko će

Tko je glasao

kradem

Tko je glasao

Je, je, a ne ko tvoji HNSovci

Oni dosljedno služe kapitalu koji sve više porobljava ljude i prostor, a sve pod krinkom nekakvog kakti liberalizma i pragmatičnosti. HNSovci su možda čak i najveće zlo, jer su prevaranti. Dosljedni.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

J***** te "možda"...

Tko je glasao

Misliš... nije možda, nego sigurno :P

vidim, i grdi se slaže :PP

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Biga

Tko je glasao

Aha...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Biga

Tko je glasao

Koliko HNSovci imaju pojma o zelenjavi pokazali su na Srđu

a i šire... Ljubitelji golfa, ha, zdrav duh u zdravom tijelu :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Bigi

A sad nešto ozbiljno.
Sugovorniku se obraća sa argumentima, činjenicama itd.
Ne poistovječuje se sa članstvom ili simpatizerstvom prema pojedinoj stranci.
A kad smo već kod zelenjave na Srđu i ne samo na Srđu moji stavovi ovdje su bili jasno napisani.
Ili si zaboravila po potrebi?
I jasno sam se protivio tome i u svojoj stranci pa se ti malo j...
A sjeti se i drugih afera i što sam pisao o njima.
Dake ne nabijaj nešto meni što me ne ide.

Tko je glasao

Grdi

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ma nemoj

Tko je glasao

Bigi

Tko je glasao

I njemu, a i vama HNSovcima

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

biga

Tko je glasao

Nemrem bilivat Biga, pa

Tko je glasao

epizoda kratka...zelenog podmlatka...

orah tvrd je ona, dvojbe tu nema,
municijom tuđom za boj se ona sprema.
od populiste drageca, savjet dobar kupi:
mandat drmni stranci!...i vratima zalupi!
buntovništvom lažnim, otrgla se od majke,
poput krmka šukija, sad priča balalajke.

u odori bijeloj poput čista snijega,
utabanom stazom populizma gega.
i dušu je prodala zbog proklete moći,
na kraju će ipak, vrag po svoje doći.

kratak rezime... znakovite te priče:
i na betonu tvrdome...zelen korov niće!

Tko je glasao

Crnci i bijelci

Crnci u jedan autobus, a bijelci u drugi.
Statut ORAH-a:

"(3) Prilikom odabira članova/članica Predsjedništva te članova/članica Glavnog foruma Stranke poštuje se načelo paritetne demokracije, odnosno navedeni/navedene dužnosnici/dužnosnice biraju se u jednakom broju s odvojenih muških i ženskih kandidata/kandidatkinja"

"Paritetna demokracija".
Ahahhahhahha!

Tko je glasao

platon, istina i put, pa i poneka pravnica/pravnik

tonči,

idealno biće, po platonu, makar u nekoj poluzajebanciji, je spoj dvaju silom raspolućenih dijelova, muškog i ženskog koji daje potpunu, i stabilnu cjelinu, jedinku...
(spajanje na vlastiti trošak, i užitak)
vrlo je jednostavno uvesti praktičnu ravnopravnost spolova
i holy je to dosljedno provela
što tu ima loše?

srđa popović je branio između ostalih, i arkana
čudni su putevi gospodnji
i pravnički
razumijem tvoj komentar kao iskreno pravnički
...
meni je još uvijek, važniji zdrav razum
koji povremeno, relativno rijetko, ide pomalo drugačijom putanjom od prava
(žao mi je, griotta i tonči i rose parks, nisam mislio ništa osobno, od vas i očekujem takvu kritiku, i čekam je s treperavom anticipacijom, jer može pridonijeti razjašnjavanju istine i puta)

luka

Tko je glasao

Odvojene liste kandidata po

Odvojene liste kandidata po razvrstavanju na muške i ženske, u sebi sadrže negativnu selekciju.
Isto iz razloga, što je za očekivati političko napredovanje (u nekoj hipotetski demokratskoj stranci) po pozitivnim kriterijima (marljivost, čast, znanje, osobne vrijednosti, osjećaj zajedništva ......).
U trenu kad se takve univerzalne osobine podijele po kriteriju roda (spola) ,samo zato da se zadovolji "paritet", strada ´pozitivna selekcija.
Već vidim buduća obrazloženja pri stavljanju na kandidacijsku listu:
"Jest da je dobar, pošten i obrazovan, ali je muško, pa ne udovoljava paritetnoj demokraciji i Statutu".
"Stavit ćemo Đurđu na kandidacijsku listu, jer je na istom mjestu na muškoj listi Štef. A Đurđa se može školovat i naknadno".

Ovo pod navodnicima je hipotetski i vrijedi za sve rodove, jer još nije došlo do takve situacije, ali će se sigurno dogoditi.

Tko je glasao

Već vidim buduća obrazloženja

Već vidim buduća obrazloženja pri stavljanju na kandidacijsku listu:
"Jest da je dobar, pošten i obrazovan, ali je muško, pa ne udovoljava paritetnoj demokraciji i Statutu".

Upravo je gornji primjer smjer kako se banalizacijom ne može ova težnja stranke svesti pod čisto negativnu selekciju.

Glavni i najsmisleniji napadi na ORaH (osim ovog što donose Papar i Ljubo) su radi "nekarizmatičnosti" Holy, radi "razvodnjenosti" političke ideje, radi "prestarih" osnivača, te finalno radi ove čisto unutarstranačke metode pridobijanja pozornosti javnosti.

Buidimo realni, nema te matematičke metode koja će na parlamentarnim ili bilo kojim drugim izborima ORaH-u garantirati makar i u 100% tolerancije jednak broj ženskih i muških zastupnika. Na predsjedničkim će izborima omjer biti imaginaran (dijeljen s nulom), na parlamentarnim izborima se u teoriji može dogoditi da niti jedan muškarac ne uđe u parlament, isto tako i za europski parlament.

Ova unutarstranačka odluka neće imati za posljedicu ništa osim skretanja pozornosti javnosti na izuzetno konkretan problem koji postoji u organizaciji političkog života RH od njenog samog stvaranja, sjetimo se samo npr. "pokušaja" s Vesnom Girardi-Jurkić.

Tko je glasao

Sve političke nesreće na ovim

Sve političke nesreće na ovim prostorima posljednjih 20 godina, posljedica su robovanja "vođama" ili "liderima".
"Karizmatici". :-)
Smiješan naziv za osobe koje imaju moralne kvalitete da ih i u kuću ne bih pustio.
Ali građani vole "vođe".

Ona je danas osnovala svoju stranku.
I on se priprema osnovati svoju stranku.

"Njihove stranke" koje su osnovane na osobnom porivu umjesto kao posljedica organiziranog društva radi ostvarenja zajedničkog cilja. Stranke u kojima "lider" (Božemioprosti) privlači članove, umjesto da članovi izbiru Lidera kao predstavnika ili točnije glasnogovornika građanskih htijenja.
Programi stranaka napisani u njihovim statutima niti itko čita, niti sami vjeruju u napisano. Služe samo da se ispuni zakonski uvjet pri registraciji iz Zakona o političkim strankama.

Legalno je i legitiman je cilj doći na vlast ili očuvati postojeći mandat osnivanjem neke stranke.
Nije sporno.
Sporno je što građani još nisu shvatili, da u višestranačju kakvo je danas u Hrvatskoj u kojem stranački "lideri" glume Tita, a odluke se donose kao u Centralnom komitetu, nema prostora za radikalan društveni iskorak. Razlika između bivšeg jednostranačja i višestranačja danas u Hrvata je u tome što je nekad bio jedan Tito i jedan Centralni komitet, a danas imamo stotinjak Tita i stotinjak Centralnih komiteta.

Gospođa Holy kao "lider" ima jednu rijetku osobinu. Intelektualno i materijalno je neovisna osoba i nema razloga za bilo kakve kompromise sa ustaljenim odurnim komitetskim i klijentelističkim načinom funkcioniranja "političkih elita". Odličan izbor za one kojima je dosta postojeće dvije frakcije jedne te iste stranke - SKH.

Najveći problem u skorašnjoj budućnosti biti će, ne od programa drugih stranaka, već od najbližih po funkciji osoba, koji će svoj intelektualni nedostatak nastojati kompenzirati bliskošću sa "liderom" stranke radi ostvarenja krajnjeg cilja - stavljanja na kandidacijsku listu. Tako "lideri", već samom činjenicom da su osnovali "svoju stranku" generiraju negativnu selekciju kadrova.
Pogledajte koji put Sjednicu na HRT-u, ako ne vjerujete.

Što karijeristi rade da bi ostvarili neku sinekuru u sustavu vlasti, ne može se ni zamisliti

Tko je glasao

Kratko ću kolega, kao

Kratko ću kolega, kao komentar na komentar s kojim se slažem.

Kad psa punog buha pošpricaš s nekom gadnom agresivom, one skaču gdje god stignu. Bit je shvatiti kako to nisu jedine buhe, kako je zapravo cijeli sustav zasnovan na buhama.

Da li je među ovih 208 osnivača ORaH-a već sad blizu 20% buha postavljenih od strane Todorića i CK SKH ili će oni do tog postotka, koji je inicijalno dovoljan za urušavanje stranke kad se potencijal pokrene, doći vremenom, to uopće nije bitno, bitno je postaviti stvari na svoje mjesto i političku borbu usmjeriti na prava polja.

Jedno od tih polja je dokinuti mogućnost za ovu stepenicu prema ukidanju razvoda između dvoje ljudi.

Tko je glasao

Iz činjenice da je Stranka

Iz činjenice da je Stranka osnovana tek sada, a ne u trenu kojeg smatram politički povoljnijim (prije pola godine, u trenutku smjene), zaključujem da je posvećena posebna briga osnivačima. Iako, biti osnivač neke stranke ne znači ništa. Znam jednu Stranku, kojoj su osnivači ubrzo doslovce zbrisali iz Stranke, nakon što su saznali što im "karizmatski lider" radi.

Tko je glasao

meni su te odvojene liste

meni su te odvojene liste totalni idiotizam.... za koju svrhu misle birati ljude (skupni, musko zenski pojam, opaska) ?

za razliciti nacin pisanja? za parenje? .... jel to znak da birani imaju dva razlicita mozga? sposobnosti? da im je spol bitan za obavljanje funkcije na koju se biraju?

to sve sa tim paritetima na listama i spolom je potpuni idiotizam... treba birati ljude koji znaju i mogu nesto napraviti a ne po kriteriju pisanja u pisoar i na skoljku..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

spolna podobnost

hehe

ona hoće naglasiti kako je još poštenija još spolno osviještenija od ostalih

otpast će možda neki zaista sposoban samo zato što je muško a upast će ( recimo na listu) neka samo zato što ima vaginu ili obratno

mislim zaista, ako se politika gradi ( i ) na tome imaš li pišu ili koku onda mi se bljuje

za koju godinu možemo očekivati i podjelu na trećine, trećina muških, trećina ženskih i trećina onih između- neodlučnih i neopredjeljenih

još jedna koja želi zadržati svoje dosadašnje benificije, ući u sabor i biti pri vlasti, uhljebljena

čudo jedno da od 150 + stranaka ona eto nije našla ni jednu s kojom može

dobit će donacije od ovih što prave vjetrenjače, forsirat će je na televizijama i ona ulazi, zadržava privilegirani položaj kruha bez motike

šteta, a izgledalo je da je manje nepoštena

sve dobro...

Tko je glasao

Zanimljiva mi je ova logika:

još jedna koja želi zadržati svoje dosadašnje benificije, ući u sabor i biti pri vlasti, uhljebljena
čudo jedno da od 150 + stranaka ona eto nije našla ni jednu s kojom može
dobit će donacije od ovih što prave vjetrenjače, forsirat će je na televizijama i ona ulazi, zadržava privilegirani položaj kruha bez motike
šteta, a izgledalo je da je manje nepoštena

Ima puno zanimljivih neizrečenih pretpostavki.

Osoba MH je danas saborska zastupnica. Želi to biti i nakon slijedećih izbora. To je nepošteno! Da je poštena - ne bi to htjela. Ili se barem ne bi trudila da to i ostvari. Da se ne trudi - bila bi poštena. A u Sabor bi onda ušao netko drugi tko se trudi da uđe. Dakle, svi koji su u Saboru su po definiciji nepošteni. I to je dobro, jer pošteni to i ne žele...

Izgledala je poštena kad je bila u SDP. (Nije jasno je li sam izlazak iz SDP znak nepoštenja.) Nepošteno je što nakon izlaska iz SDP osniva novu stranku! Je li osnivati nove stranke samo po sebi nepošteno? Znači li to da pošteni ljudi postoje samo u postojećim strankama?

Ali - zašto su oni u tim strankama? Jedan od motiva je valjda da se izbore za mjesta saborskih zastupnika i druge položaje. Ali - to je nepošteno...

Pošteni ljudi, čak i kad su članovi stranaka, nemaju osobnih ambicija. Oni se skromno stavljaju u službu onih, koji imaju te ambicije. Tj. nepoštenih.

Hm. :-(

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci