Tagovi

Orke, kitovi ubojice??? S post scriptumom!!!


Jean-François Ott, 41 years old, is the founding partner of ORCO in 1991. Mr. Ott served 18 months in South Korea for the French group Framatome, before a successful career as a derivatives trader in Paris. Based in Paris, he is managing the Group’s strategy, new business development, group finance issues as well as banking and investors relations.
Mr. Ott has 15 years of experience both in real estate development and business in Central Europe. He was only 26 years old when he started Orco in 1991, purchasing its first office building in Prague.

To je ispis iz životopisa novopečenog i vjerojatnog vlasnika Sunčanog Hvara, gazde na otoku Hvaru - za više detalja pogledajte: Jean-François OTT,ili na hrvatskom u Globusu HVARSKI SKANDAL

Ovom prilikom postavljam dva neizbježna pitanja:

1. Kako je bilo moguće, da naša država jednom nadobudnom trgovcu nekretninama (prema javno objavljenoj biografiji upravo to mu je osnovna poslovna preokupacija i 15-godišnje iskustvo) pod maskom navodnog PPP (private public partnership) bez javnosti i kroz tajni ugovor preda cijeli Sunčani Hvar, i sve najljepše i najvažnije na otoku Hvaru.

2. Zašto se baš skoro svi najvažnije projekti u Hrvatskom gospodarstvu sklapaju baš s onima iz našeg susjedstva , koji su bilo osnovani u jeku domovinskog rata (ORCO iz Praga), ili onima koji su se baš u to vrijeme podigli iz bankrota da bi postali najvažniji čimbenici u Hrvatskom turističkom gospodarstvu (Hypobanka iz Celovca).

Da li je to samo slučajni rezultat vrlo niskih kotacija Hrvatske na listama (korupcije, ekononmskih sloboda, sloboda medija isl.) pa s nama nitko ozbiljan ne želi raditi, ili postoje neki drugi mnogo prozaičniji razlozi??????

Dok razmišljate o neoobjašnjivim zbivanjima s onu stranu (ekonomskih) znanosti zabavite se na http://en.wikipedia.org/wiki/Orca iz čega izdvajam samo mali insert:

Orcas are versatile predators, with some populations feeding mostly on fish and others on other marine mammals, including large whales (Orke su svestrani grabežljivci koji se hrane ribama i drugim morskim sisavcima uključujući i velike kitove).

Post scriptum:

Kao odgovor Puliceru dat ću poseban duži komentar kao „post scriptum“ jerpredstavlja kompletiranje ovog posta:

Mislio sam ne reagirati na njegov komentar, jer mu argumenti gledajući površno donekle drže vodu - da nije onog vječnog ali ........

Naime postoje (zlonamjerne) greške, mentalne zamke pri kreiranju hrvatskog privatizacijskog modela pa ih treba iznijeti:

Prva zamka: Sve što je stvoreno na Hvaru (a što je država uzela pod "svoje" i onda tajnovito prenijela Orki) stvorili su upravo Hvarani, oni negdašnji kojima još nije vraćena imovina, ili ovi sadašnji koji su s time desetljećima uspješno gospodarili. Naime, Orka samo ulaže u ono što tamo već postoji, kao materijalna i nematerijalna (tj. tržišna) vrijednost. Orka investiranjem samo poboljšava materijalnu osnovicu (ne gradeći ništa novo), ali neznanjem ruši onu suptilnu tržišnu vrijednost (sudeći po prošlogodišnjim poslovnim rezultatima i skandalima koji su se tamo događali).

Obje ove vrijednosti, koje su Hvarani stvarali, i na koje je Orka došao (ali ja nisam naivan - postoji jato Orki koji su u taj projekt uključeni) stvarali su oni isti "otočani, i njihovi seoski OUR-i ili SOUR-i" , i to u ono "crno komunističko vrijeme kad je Bog po zemlji hodio" (na što Pulicer aludira). Oni su izborili svoje vrijedno i kvalitetno mjesto na zahtjevnom zapadnom turističkom tržištu, izloženi konkurenciji najjačih turističkih zemalja. Mi svi znamo da je Hvar u turističkim okvirima odavna prestao biti selo, i bio zasluženo postao jedno od najznačajnijih, najljepših, najpoznatijih i najtraženijih turističkih destinacija Mediterana. Sam Pjerino je poslije nagodbe s Vladom slavodobitno izjavio za hrvatsku i hvarsku javnost da "Hvarani mogu biti mirni, jer se bar dio vrijednosti vraća tamo gdje je stvorena" (valjda mladog i uspješnog gradonačelnika neće nitko smještati u to "crno komunističko razdoblje") On je dokazao da je sposoban ali njemu (njima) nitko nije pružio šansu sve dok lukavo i spretno nije iskoristio ovaj skandal.

Druga zamka: To što ovdje treba spomenuti jest upravo rast nekretnina kao "najekonomskiji" fenomen, jači i od investiranja i managementa. U Hrvatskoj se u nekih 3-4 zadnje godine događa ono što Pulicer spominje, i posve je logično da dolaze trgovci nekretninama. I ne dolaze sami, niti realiziraju sami. No ostaje moralno, politički i gospodarski upitno i neopravdivo zašto se na Hvaru (ali i drugdje u Hrvatskoj) moglo dogoditi da neki u državi sebi prisvajaju pravo da krčme nacionalne resurse, i to tajnim ugovorima. Polančec je povodom ovog slučaja izjavio kako državni ulog u tom poduzeću sada nominalno vrijedi tri puta više nego prije tri godine. Za naivce prihvatljivo, ali za ozbiljne Hrvate ostaje otvoreno pitanje da li je to bila posljedica rasta vrijednosti nekretnina (što bi prosječni stručnjak lako mogao precizno izračunati - kod nas je u Dubrovniku faktor rasta vrijednosti nekretnina bio veći od onih od Pulicera spomenutih u Pragu); a koliko je to bio rezultat ulaganja? I konačno da li i koliko je tržišna vrijednost Sunčanog Hvaru neopravdano umanjena neodgovornim prošlosezonskim vođenjem poslovanja (treba pogledati prošlogodišnje napise po novinama).

Treća i najvažnija zamka! koja se svodi na onu poznatu "Što bi bilo da je bilo?" (ili Tuđmanovu "kibi dabi"): Zašto nitko Hvaranima nije nikada ni ponudio da oni sami preuzmu ovu tvrtku pod uvjetima iz Orkinog ugovora (pa da oni sami onda potraže partnere i investitore)? Zašto su se umjesto turističkih znalaca morali pojaviti opskurni tipovi, mešetari i trgovci nekretninama? To što je tvrtka "Sunčani Hvar" životarila u prijelaznom razdoblju je bio problem vlasnika (države) koji nije htio osloboditi resurse za razvoj. Država, HBOR, DAB i HFP su ih godinama opterećivali nerealnim kamatama, a da nikada nikome nije palo na pamet da tim tvrtkama otpisuju obveze, ali zato, čim se pojavi strani vlasnik, otpisuje im se nogama i rukama. Po Dubrovniku se dovode stranci kao stručnjaci, ili iz drugih dijelova Hrvatske (koji su uvijek bili ispod dubrovačke kvalitete), ili neki drugi manageri. Hvaranima su čak doveli Bosanskog Srbina kao „spasitelja“ (koji je na Hvaru u kolovozu imao poluprazne objekte, a hotele počeo zatvarati već početkom rujna, što Hvar kao poznata i uvažena turistička destinacija nije zapamtio još od pedesetih godina prošlog stoljeća).

Dakle, koncept po kojem je Orka dobio poduzeće bez plaćanja, a samo na osnovu ulaganja, bio je posve prihvatljiv koncept i za same Hvarane, ali im to nitko nije ponudio. Slična situacija je i u nekim drugim mjestima (Dubrovnik, Korčula, Orebić, Opatija koji su desetlježima uspješno stvarali svoje turističko ime i ugled, u "ono crno komunističko vrijeme", ali na zahtjevnim zapadnim tržištima, pa je apsurdno govoriti da tamo ne postoji poduzetnički duh. Na svim primorskim destinacijama vrtoglavo raste vrijednost zemlje i nekretnina. S takvim potencijalom bi svaki poduzetniji Hrvat mogao biti Orka, ali nisu imali tu šansu, jer se u njihovo ime donose odluke negdje daleko. Proglasiti Hvarane nesposobnima, proglasiti hrvatske ljude nesposobnima, za mene je zločin, a sudeći po posljedicama, ravan veleizdaji, jer se neodgovorno otuđuju važni resursi hrvatske države. A država su hrvatski ljudi u prvom redu, a na Hvaru hvarski otočani najviše. Ja sam za to da se poništi ugovor s Orkom, jer se radi o podvali građanima Hrvatske, i samim Hvaranima, a da se isti takav Ugovor prenese na lokalnu hvarsku investicijsku grupu (koja se tamo treba formirati), i da im se osigura prijelazno razdoblje da Orki vrate pare u razumnom roku. Ja sam uvjeren da oni to vrlo brzo i kvalitetno mogu riješiti, jer slučaj Hotela Osmine dokazuje da je takav pristup više nego moguć i potreban. Nije prekasno da stvaramo svoje Otte, a ne da uvozimo bjelosvjetske probisvjete.

Komentari

ORCO je dobila Sunčani Hvar

ORCO je dobila Sunčani Hvar jer je Sanader imao bezrezervnu podršku luksemburške vlade za približavanje Hrvatske u EU u vrijeme dok se Ante Gotovina krio u Hrvatskoj. A to št to nitko nije skužio na vrijeme posljedica je činjenice da živimo u zemlji nojeva. Svi su bježali od problema Gotovina i zanemarivali Sanaderov lobistički pristup u približavanju EU. A kad se Gotovina pojavio u Haagu, a nojevi digli glave i pijeska, odjednom je nastalo čuđenje kako je Sunčani Hrvar dospio u ruke ORCO-a. Sad znate kako i zašto.

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Mnogi od nas radije vide

Mnogi od nas radije vide velike zavjere nego prozaičnije, prizemnije razloge. Iz Ottove biografije ne vidim velike veze između Orco praškog businessa i Luksemburske vlade a kamoli EU politike.

Tko je glasao

Orco se u cijeloj priči

Orco se u cijeloj priči pojavio, napravio due dilligence i kupio Sunčani Hvar unutar razdoblja od 6 mjeseci koliko je, vidi čuda, trajalo luksemburško predsjedavanje EUom.

Poznavajući modus operandi trenutne nam vlade, uopće nije potrebno previše mašte ili previše nagađanja da se kreira teorija po kojoj je napravljen ustupak luksemburškom investitoru vjerujući (najvjerojatnije naivno) kako će to donijeti neke ustupke ili preferirani tretman.

Drugi scenarij je da je riječ o tome da je netko dobio neku proviziju kako bi se posao odrealizirao.

Treća varijanta je da je sve čisto.

Kladim se na prvi scenario, a uz malo sreće Peratović će da ti neke nove podatke na tu temu.

Tko je glasao

Pa kad se oslanjaš samo na

Pa kad se oslanjaš samo na njegovu biografiju. Kad razmišljaš samo o onome što su ti ponudili da vidiš. I što ti misliš tko je i zašto ispoklanjao sve one silne satove Sanaderu? Sad vjerojatno razmišljaš samo o tome je li Maček lagao. Razmišljaš samo o onome što si viio u novinama. Neda ti se malo prokopati, istražiti. Ne, ti nemaš glavu u pijesku. Samo si trezven.
P.S. Prezentirati ću ti veze Otta, luksmebuške vlade, Sanadera i Gotovine, uskoro. Ali, tebe će tada zanimati nešto drugo.

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Hm, Nisam baš naivan a

Hm,
Nisam baš naivan a mislim da si me slabo razumio, ja mislim da se ove igre vode više na prizemnijim razinama osobnih interesa, jer mislim da su na Zapadu previše osjetljivi na blamaže kojima se naši suviše olako odaju, a lako diskreditirajuće ljude se ne uključujuje olako u velike igre. I ja mislim da imaš pravo, Ott je najvjerojatnije jedna važna transmisijska karika , ali ruku na srce tko bi npr. podmićivanjem Sanadera išta riskirao kad on tako olako pokazuje skupocjene darove. Tu svakako puno tog ne štima, ali da se igraju velike igre jesu. S interesom ću pročitati to što spominješ. I mene trenutno okupira tema pod radnim naslovom "Kako je Hrvatska poklekla pred naletima frustriranog gubitničkog mntaliteta"!

Tko je glasao

Ako sad preokrenem ovaj tvoj

Ako sad preokrenem ovaj tvoj novi post, pa pogledam s druge strane, prvo mi i vrlo znakovito tvoje nazivanje tog Otta probisvjetom, govori vise od mnogih drugih stvari.
Nemam nista protiv lokalpatriotizma i puckih legendi. Medjutim na zalost postoje i druge destinacije, ap i mora i oceani, sasvim solidnih kvaliteta i prednosti za business koji se zove turizam. A turizam je prije svega - business. To znaci da direktor ne moze biti covjek koji ne zna ni jedan strani jezik.Znaci id a vrlo kvalificirano osoblje nije potplaceno, niti je cijena usluge prenapuhana u omjeru ponudjeno/naplaceno. Osim toga sumnjam da su Hvarani sami izgradili Suncani Hvar.Uostalom, oni se u povjerenju ne zele potruditi izdvojiti teren za aerodrom, sto je notorna glupost. Ionako ga sami ni ne bi mogli izgraditi, ali nije ni to vazno. Prije ce biti nesto i uz pomoc sa kopna. Takva su bila vremena kad su devize trebale ex. drzavi...
Uostalom turizam su na Jadranu izmislili stranci od Opatije, Crikvenice, Brijuna pa i eto tog Hvara.
Za ilustraciju, na Brijunima je nekad bila kolonija komaraca. Opatija je bila ribarsko zabaceno selo. Kasnije je dobila i tramvaj, plazu, hotele, i sve ono sto ju je u zlatno doba cinilo turistickomd estinacijom europskog kalibra.Kao i nekad Brijune kao najbolju golf destinaciju. Danas su to muzeji zacetaka turizma. Zasto i kako nemam pojma, ali pretpostavljam da kao sto smo preuzeli i internet od nekakvih probisvjeta, pa i svasta drugo, tako bi isto mogli odustati od ideje da izmisljamo toplu vodu koja je drugdje davno prije izmisljena.Dakako bez zlobnih primjedbi i frustracija, sto ce nas netko doci poduciti tom znanju. A skolovanje i stjecanje znanja se naravno placa. Pa placa se i cuvanje djece u vrticima. Sa odrslima i sa ozbiljnijim ciljem, je cijena kud i kamo veca.
Sto se tice neprovedene denacionalizacije i jos kojecega, tu si u pravu. Jedino sto je to jedna sasvim nova tema i ima veze sa interesima trenutne izabrane ekipe u preraspodijeli plijena po stranackoj pripadnosti. Dok ne dodju u stecaj, pa se ne pojavi nekakav Ott i glupane koji su samo tako pristali kao ovce biti osisani utjesi razrijesenjem participacije u upravljanju, ali i kakvim takvim placama.U skladu sa njihovim mogucnostima. Bojim se da su nasi igraci daleko manje platili svoje poslovne "imperije", i to iz fondova Zagrebacke, Privredne i sl. banaka, a da su usprkos nevracanju kredita uspjeli devastirati zaposjednuto. Svatko sa real cashom koji ce preuzeti te tvrtke i koliko toliko osisanih proletera-naivaca je u svakom slucaju dobrodosao. Na toms e naime principu riskiranja radi profitiranja i sagradila Njemacka, Austrija pa i SAD, ako se pogleda malo dalje u povijest.

Tko je glasao

S puno toga se ovdje sada

S puno toga se ovdje sada slažem, jer podržava moje teze da je cijeli pretvorbeni koncept krivo nasađen, tendenciozan i da je iste takve rezultate proizveo.

Ono što treba ipak naglasiti, jest (kao što anonimni govori),da turisti ne dolaze sami, da je turizam apsolutno najveći svjetski business (nazvan poslom novog milenija) , da u njemu postoji najžešća borba konkurencija, i da treba znati to napraviti, i skoro svi "stari dečki" su to dobro obavili.

Drugi element kojeg treba naglasiti jest da ne postoji ni država niti business bez živih ljudi, da su pravi resursi neke zemlje njegovi ljudi, pa je zločin prema svojim ljudima provoditi u praksi nešto pri čemu je domaći potencijal zapostavljen ili se namjerno zapriječava , bilo političkim igrama na razini Luxemburga i sl (slažem se da Luxemburg ne propušta niti jedan cent za svoj proračun što bi i nama trebalo biti poučno), bilo podmuklim igrama kutlijansko - štrokovskih marifetluka. Uskraćivati vlastitom narodu poduzetničke šansse sam već nazvao svojim imenom.

O ostalim dimenzijama ovog "fenomena" sam dao poseban šaljivo-ozbiljni komentar danas. Volim čuti tuđa mišljenja - ovako anonimno se ne borimo za slavu nego za vlastito zadovoljstvo !!

Tko je glasao

Odgovori: 1. pa moguce je da

Odgovori:
1. pa moguce je da drzava proda hotesko poduzece na Hvaru kako ti velis nadobudnom tipu koji ima kako velis tek 41 godinu i bavi se kako opet ti velis, nekakvim bezveznim poslovima na burzi, a i trgovanjem nekretninama u POragu 1991. godine. Ako znamo da su cijene nekretnina u Ceskoj porasle od 1991. barem 400%, onda valjda lik zna sto radi. radi.Ja npr. cujem da su neki likovi sa jos manje godina prodali za lijepe pare Youtube.
Drzava ne bi trebala brinuti samo o Hvaru i otocanima, jer zive i drugi u njoj, pa ne znam zasto bi svi oni morali dozivotno pokrivati gubitke ljudi koji ne znaju kako bi profitabilno poslovali na mjesto koje se navodno nalazi medju perspektivnijim za taj business.Po njima se cini da je to uzaludan posao...
2.Ovo je daleko lakse objasniti. Iz prilozenog profila vlasnika Orcoa, vidljivo je da je on skloniji ulagati, tamo gdje neki drugi i oprezniji nece.Naime nisu bas svi Amerikanci, Englezi ili Nijemci prepoznali u Pragu te 1991. godine priliku za rast cijena nekretnina. AKo ne popusi na Hvaru, vec se sve zavrsi kao i u slucaju Praga to je najbolje i za nas budjet koji ne mora izdrzavati otocane, a ni njihov seoski OUR ili SOUR.Jedan Hilton, Sheraton, Regent, Four Seasons npr. ocito ne vjeruju da su ti domorodci dovoljno sposobni, pa da bi tamo ulozili u posao, pa stoga budimo sretni da je netko spreman reskirati.

Tko je glasao

Mislim da Pulicer nije bas

Mislim da Pulicer nije bas najbolje upoznat sa situacijom u hrvatskom turizmu pa bi pokusao nesto razjasniti. Nije hrvatski turizam dosao u ovu situaciju zato sto nasi ljudi ( primorci, otocani, boduli, seljacki OOURi ili kako ih vec pogrdno zovemo )ne znaju svoj posao. Hrvatska je deset godina bila izvan svih turistickih zbivanja u svijetu prihvativsi na svoja ( tada jos uvijek snazna ) pleca smjestaj stotina tisuca izbjeglica. Kada je hrvatsko turisticki gospodarstvo tako "pojelo svoju supstancu" a drzava im reprogramirala vec otplacene kredite i pretvorila ih onako kako ih je pretvorila, moralo je doci do problema nagomilanih svim ovim sto sam naprijed naveo. I naravno - odjednom su oni koji su se u propalom socijalizmu znali hrvati sa zapadnom konkurencijom i stvoriti repektabilan proizvod postali nestrucni ( po meni nisu se znali prilagoditi mafijaskom gospodarstvu ). Bjelosvjetski ...vjetri su nam dosli kao veliki strucnjaci, pa je tako jedan Hotel Imperijal, koji je u svim sustavima donosio profit, odjednom preuzevsi bogato Hiltonovo ime zavrsio poslovnu godinu u - gubitku. Hvala vam na znanji i pomoci pa vas molim da nama domacim ljudima koji smo na koncu sve ovo i stvorili vise ne pomazete.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci