Tagovi

OPTIMAlno o telekomu?

Slijedi jedan neuobičajeni tekst za ovo mjesto. Odmah da napomenem niti sam financijski stručnjak da mogu kvalificirano diskutirati o ovome pitanju niti se pretvaram da razumijem cijelu priču, pišem onako kako je ja vidim i kako se to već piše na drugim mjestima, na temelju ovog teksta ne smijete donijeti nikakvu financijsku odluku i sve morate uzeti s rezervom, a također napominjem da ne posjedujem nikakav meni poznati financijski interes niti dionice ili obveznice tvrtke o kojoj pišem (ali posjedujem dionice konkurentnskog telekoma). Dakle, sve što ovdje pročitate ide na vlastitu odgovornost (vašu, ne moju).

Ovih dana događa se još jedan u nizu IPO-a, i to ovaj puta Optima telekoma. O tome se intenzivno piše na različitim forumima (ja sam se konkretno zakvačio na poslovni dnevnik i mojnovac). Dobro pročitajte ono što tamo piše jer ima zabavnih stvari, a neki moji zaključci bazirani na raspravi sa foruma su dolje niže.

Ima nekoliko elemenata zašto je ovaj IPO zanimljiv, ja ću vam iznjeti parametre pa svoje zaključke donosite sami:

  • Optima telekom je visoko zadužena tvrtka, što je donekle i razumljivo jer se govori o tehnološkoj tvrtci velikog rasta u industriji u kojoj morate puno ulagati. Veliki dio dugovanja Optime je prema Zagrebačkoj banci i njoj povezanim tvrtkama. Ako sam dobro pročitao, tijekom slijedeće godine oni bi morali vratiti oko 190mil kuna kredita samo prema ZABAi. Optima je zbog visokog ulaganja i nepostojanja kritične mase korisnika u gubitku i očekivani prihodi u slijedećoj godini ne mogu pokriti povrat (ako vas zanima, čitajte bilance i prospekt).
  • Zanimljivo je i da je ZABA aranžer IPOa. Dakle ista tvrtka kojoj je Optima dužna je i aranžer izdanja (sukob interesa mi pada na pamet u ovome slučaju).
  • Cijela transakcija nije čisti IPO, naime po mojem shvaćanju IPO bi morao biti kada izdajete nove dionice, no u ovome slučaju (baš kao i u slučaju Magme i Atlantica) samo dio dionica su novo upisane dionce, a dio je postojeći vlasnički udio nekog od vlasnika.
  • IPO se događa u dvije faze, u prvoj fazi nove dionice su upisivali vlasnici obveznica Optima telekoma. Zašto bi nosioci obveznica upisivali dionice (dakle mijenjali dug za vlasništvo) ako im obveznice donose garantirani prinos dok im dionice sigurno neće donijeti dividendu any time soon (po priznanju samog predsjednika uprave Optime)?
  • U drugoj fazi svatko može kupiti i tada se jedna dionica nominale 10kn prodaje za preko 200kn. Ovo je zanimljivo iz dva razloga. Malena nominala dionice je interesantna jer ćete lakše pristati platiti 12kn za dionicu od 10 nego 120kn za dionicu od 100 (čista psihologija, nema nikakve veze sa stvarnom vrijednošću dionice). Drugi zanimljivi detalj je da je jedan od suvlasnika Optime nedavno (zadnjih nekoliko mjeseci) bio dokapitalizirao Optimu sa određenim brojem dionica vrijednosti 10kn, da bi također dio tih dionica sada bile na prodaji po 20+x većoj cijeni (čime ne samo da je vratio fizički iznos svoje dokapitalizacije nego još i napravio nekakav plus).

Eto, to bi ukratko bilo to, manje više svi detalji koje smatram bitnima i sada u stvari dolazimo do onoga zašto sam ja i krenuo ovo pisati. Naime, po svojoj definiciji ova dionica će ući u prvu kotaciju burze i postati blue chip dionica. Da li ona ima dugoročno pozitivne perspektive ili ne manje je bitno, no u ovome času mislim da financijski podaci ukazuju na to da se radi o prezaduženoj tvrtci koja svoje obveze ne može servisirati bez injekcije kapitala.

Da se to događa od strane privatnih i fizičkih osoba na burzi s time ne bi imao problema, dioničarstvo je rizičan business i svatko može po svme nahođenju investirati u što god on želi.

Ono što me uznemirava je najava koja se može pročitati između redova, da će dio dionica otkupiti neki od obveznih mirovinskih fondova; primjerice, može se desiti da dobar dio dionica upiše mirovinski fond zagrebačke banke. Dakle, novcem za mirovine kupuju se dionice koje nisu nužno prvoklasne no zbog jedinstvene situacije u kojoj se Optima nalazi može se lagano dogoditi da će se donekle rizični plasman ZABAe prema Optimi podmiriti kupovinom udjela od strane fondova.

Evo, to je moj problem s ovom transakcijom.

Spreman sam na lavinu drvlja i kamenja koja neminovno slijedi.

Misao dana:
Television has made dictatorship impossible but democracy unbearable.

Komentari

1. Ta ce dionica uci u prvu

1. Ta ce dionica uci u prvu kotaciju i time ce OMF-ovi moci u nju ulagati! Mislim da je to kljucni moment. De facto, regulacija odredjuje njezinu sudbinu. A na regulatorna se tijela moze utjecati i utjece.
2. Sve ostalo su standardni problemi naseg trzista. Hrvatska regulacija ne sprecava sukob interesa o kojem govoris upravo zato sto bi ogranicenjem da ista institucija ujedno i predstavalja (i hvali) i kreditira i kupuje u javnoj ponudi dionice odredjene tvrtke trziste bilo smanjeno za znacajnu dozu likvidnosti. No, taj sukob interesa nije lako regulirati. Zatim, hrvatsko je trziste i naraslo zahvaljujuci mirovinskoj reformi putem koje se novac na trziste kapitala slijevao po zakonu, pa je morao biti i upotrebljen. Osim losih strana koje su ocigledne, to je imalo i neke dobre strane. Dea facto, mi obveznici ulaganja u mirovinske fondove po zakonu financiramo Optimu (privatna firma), jer OMF-ovi nemaju puno prilike da je izbjegnu ako je u prvoj kotaciji.
3. Na burzi je sve vise malih ulagaca koji ondje svoj novac ulazu na vlastitu odgovornost. To ne znaci da i oni ne mogu biti prevareni, na primjer euforijom koju sire media makeri!
4. I najrazvijenije trziste kapitala na svijetu boluje od slicnih bolesti (osim sto tamo nema OMF-ova, ali ima drugih oblika subvencionirane likvidnosti), ali to nije preporuka za trziste kapitala u Hrvatskoj, kako se obicno tumaci (isti smo kao i oni...), nego upravo obratno - znak da se neke ozbiljne mane ne mogu svaldati ni odrastanjem i da dodatni oprez treba uloziti u pocetnim fazama.
5. Mislim da si ubo pravu temu, to je onaj dio koji se skriva a kroz u najznacajnijoj mjeri odredjuje zivot u Hrvatskoj. Drago mi je da je slucaj Todoric izisao u javnost u ovim politickim pregovorima. Njegov rast od 1991 u najznacajnijoj je mjeri financiran aktivnostima drzave.

Tko je glasao

hrvatsko je trziste i

hrvatsko je trziste i naraslo zahvaljujuci mirovinskoj reformi putem koje se novac na trziste kapitala slijevao po zakonu, pa je morao biti i upotrebljen.

vidiš, a drIvo nas uporno uvjerava da je to zato jer je ekonomija sve dinamičnija i zato što su porezi na kapitalnu dobit nepostojeći

Tko je glasao

Nisam baš najupučeniji u

Nisam baš najupučeniji u tematiku OPTIME ali mi to sve skupa smrdi na još jednu veliku prevaru,
kao što je i prodaja Atlantica,gdje jedan suvlasnik proda svoj dio za ogromne novce,a firma defakto idalje ostaje u vlasništvu obitelji.
Kad je bila javna ponuda za Magmu onako laički na brzinu sam mozgom jednog trgovca izračunao
da je po dionicama vrijednost Magme 1 500 000 0000 kn ili 200 000 000 eur-a,a što je u tom trenutku odgovaralo njihovom ČETVEROGODIŠNJEM BRUTTO PROMETU!!!!!! Ja kao jedan vlasnik trgovačke firme bi odmah prodao svoju firmu kad bi mi netko ponudio 4-godišnji brutto promet....tako da mislim da su sve te IPO ponude ustvari jedan prenapuhani balon od sapunice u kojem se vrlo lako može izgubiti ogorman novac.
U svakom slučaju možemo ti svi skupa zahvaliti na zanimljivom upozorenju.
Bravo Mrak

Tko je glasao

Nove forme ne mogu prikriti

Nove forme ne mogu prikriti da se radi o staroj praksi hrvatske cirkularne ekonomije, koju su početkom markirali i na neki način odobrili Jure Bilić i Milutin Baltić, u kojoj se iz ničeg zavrte cirkulacije i vrtlozi koje zahvate novac naivnih i nenaivnih i usišu ga. ZABA Luković to dobro poznaju, jer je i sama ZABA tako prakticirana i privatizirana, a Luković je to naučio i prethodno u Jugobanci, koja je sui generis za to bila organizirana, te u suradnji s Čačićem, koji je iz istog markovićevskog kruga cirkularne ekonomije i jedan od predvodnika čuvene varaždinske škole novca.

To je na neki način osnova hrvatske ekonomije, na kojoj bujaju i osvajaju istok dečki, sinovi, Todorić, Kuštrak, Tedeschi, Fižulić, građevinski uspjesi ... a malo i padaju.

Tko je glasao

Bio sam u Zabi – nema

Bio sam u Zabi – nema gužve. To je smatram jako dobro za retail jer neće biti rezanja paketa kao u prethodnim IPO-ima i dionice će kupit samo oni koji vjeruju u njih, a ne špekulanti koji danas kupe a sutra prodaju i pritom očekuju 200 posto zarade. Takva su vremena iza nas!!!!

Tko je glasao

Evo sto kaze jedan komentar

Evo sto kaze jedan komentar na Bussines.hr:

"Zašto Tomislav nije u članku naveo činjenicu da je gubitak iznad visine kapitala optime 255.000.000,00 kuna?

Da imaju ukupno kratkoročne i dugoročne obveze veće od 650.000.000,00 kuna i da je trenutni gazda u firmu uložio tek 20.200.700,00 kuna

Da rezimiram kako se radi nešto iz ničega...
Gazda Martić u kolovozu 2007. izdaje 2.020.070 dionica svake nominalne vrijednosti 10 kuna, te tako unese u tvrtku samo 20.200.700,00 kuna...

U međuvremenu optima telekom izda obveznica za 250 mln kuna i zaduži se na sve strane, te napuca obveze na preko 650 mln kuna, što ujedno i rezultira time da je firma pojela vlastiti kapital, te tako gubitak iznad visine kapitala iznosi 255 mln kuna, što znači da kad kupiš dionicu nemaš ništa osim gubitka od oko 40 kuna po dionici, što u likvidaciji ili stečaju znači da ne dobivaš ništa...

E sada Martić je pametno doskočio tom problemu, tako što izdaje novih 800.000 dionica i prodaje 110.000 svojih dionica, te će tako ako dionice proda za cijenu između 260-300 kuna preikupiti novog kapitala (800.000) u iznosu od 208-240 mln kuna, što bi jedva jedvice pokrilo gubitak iznad kapitala, ali da stvar bude bolja Martić prodaje svojih 110.000 dionica što za iznos od (min) 260 kuna po dionici iznosi 28 mln kuna, iz čega zaključujemo da je gospodin već na dobitku, ako je uložio samo 20 mln u kolovozu...

Ali najbolje od svega je činjenica da i nakon što izdaju 800.000 dionica i nakon što Martić proda 110.000 dionica, on sa 0 (nula)kuna uloženih sredstava i 0 (nula) rizika i dalje kontrolira sa 72% optime koju sam procijenjuje na oko 800 mln kuna...

Da stvar bude tužnija, veliki vjerovnik ove firme je ZABA koja će sigurno kupiti preko AZ-a ovo govno od dionice kako bi zaštitila svoja ulaganja i malo pomogla nekom rođi...

E pa to je u najmanju ruku maštovito...

A ti Tomislave, umjesto da štitiš naciju od nepostoječih aždaja u Luci Ploče, namjerno ili slučajno ne prikazuješ i ne otkrivaš ove velike spektakle našeg doba..."

Tko je glasao

Umjesto drvlja i kamenja

Umjesto drvlja i kamenja pohvala za pazljivi pocetak clanka i puno bitnih elemenata u nastavku.
Zaduzenost je samo jedan od parametara koji se gleda.
Uobicajeno gleadnje na zaduzenost kako se javno uobicava kod nas je posve neprimjereno.
Pored toga sto zaduzenost moze biti stetna ako stvara duznicko ropstvo, zaduzivanje moze biti i visestruko korisno ako je financijska poluga. Kod nas javno misljenje zastaje na prvom pa se uopce pojma nema sto je drugo.
U ovom slucaju problem i nije toliko sami dug, koliko trenutacna situacija vezana uz financijsko trziste i dogadanja koja slijede.
Ovo sa mirovinskim fondovima jest potencijalno vrlo, vrlo vazna tema i to jako. Tu se i vidi zasto nam je vazna jaka i razvijena burza, te zasto bi je trabalo tetositi, a ne pustositi. Trenutacno postoje vrlo jasna i striktna pravila igre za OMFove. Pritisci su labavljenja toga i to iz raznih pravaca, argumenata ima i dobrih i losih.

Tko je glasao

dalekaobla, a da li banka

dalekaobla, a da li banka kojoj je Optima dužna može biti organizator IPO-a?
(mrak sugerira da je to sukob interesa)

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Ja tu ne vidim bas nikakvog

Ja tu ne vidim bas nikakvog sukoba interesa, a na kraju krajeva za to postoji nadlezna HANFA koja odobrava prospekt IPO-a. Na investitorima je da odluce hoce li ili nece u to ulaziti. Ne moze ZABA nikog prisiliti da u to ide. To vrijedi i za OMF-ove pa uopce ne vidim neki problem. Ako neki fond ulaze u to on sam snosi odgovornost za to jer ce ga korisnici napustiti ako misle da je to pogresno. OMFovi su zeljni kvalitetnih dionica i to je manje vise to.
Posve je logicno da banka koja vec ima doticaj sa firmom bude aranzer IPOa, jer je IPO ipak stvar dubokog uvida u samu firmu, pa je to na neki nacin normalno da onaj tko posluje bude zajedno.
Postoji mali problem sto je ZABA u takvoj milosti da pozna gomilu drugih firmi i sama odreduje sta i kako. To vidim kao veci problem nego ovo, ali to su druge stvari.
Veci je upitnik mozda bio IPO Veterine (VERN-R-A) jer smo tu imali prodaju dionica od strane Plive i rasprsivanje na veliki broj relativno malih vlasnika pa je sam proces izgledao kao klasicno uvaljivanje, a cak i nije bilo HANFAinog odobravanja prospekta vec neki radni referat ili kako se samo to zvalo sto je islo uz taj IPO.

Ovaj IPO sam preskocio jer ga nisam ni planirao na pocetku godine, ali uopce ne znaci da ce biti losa prilika. Posebno zato sto ce malo njih biti ukljucenih, pa bi cijena mogla biti povoljna. imho

Tko je glasao

ja samo kažem kako mi je

ja samo kažem kako mi je zanimljivo da je Optima dužna ZABAi koja je aranžer i pokrovitelj izdanja i koja može utjecati da ono što se u ovome času nekima čini kao rizični plasman proda mirovinskim fondovima koji su pod njezinim utjecajem a koji upravljaju novcem budućih umirovljenika (ne mojih jer ja ne radim sa zaba-om ali velika većina ljudi ima tamo svoj račun)

moje je pitanje postoje ili mehanizmi da se spriječi zloupotreba takvog položaja i kakvi su oni

upozoravam da zabini fondovi upravljaju milijardama i znam da je njima optima relativno mali zalogaj i sigurno unutar limita i dozvoljenih rizika, ali se pitam da li je to u cijelosti transparentni proces

naravno, ništa još nije gotovo i ovo je samo moja pretpostavka i pitanje, jer se radi o tome da se privatni interes (Optime i Zaba-e) može pretpostaviti iznad općeg interesa (suvlasnika mirovinskog fonda)

Tko je glasao

Postoje prilicno jaka

Postoje prilicno jaka ogranicenja OMFovima za ulaganja na trzistu dionica.
Fondovi su takoder pod nadzorom HANFE, a Banke pod HNB-om. Ne vidim prostora za petljanje, a kazne bi ih skupo kostale.
Kada je bila prodaja Plive onda je PBZ odradila nesto sto je na tragu ovakvih problema na koje mrak upozorava (ona najcuvenija transakcija na burzi ikad kad su PBZovci iz PBZ Croatia OMFa prodali svoj udio sto cu pricati unucima da sam na svoje oci dozivio prateci on line trgovanje), ali su onda i nakon toga mnogi insisitrali na nekakvoj Veroni, pa su ovakvi recentni dogadaji naprosto zaboravljeni . Medutim ipak se sve solidno odradilo, Actavis je doplatio razliku (jer je tako bilo u ugovoru ali da je cijena bila niza od 5% Actavis bi otisao s lovom), PBZu je izrecena kazna za neovlasteno trgovanje, a skoro i ukinuta licenca.

Tko je glasao

Mrak korektno primjecuje da

Mrak korektno primjecuje da ima potencijala za sukob interesa. Ali i obaladaleka je u pravu da nema nuzno sukoba interesa ili da ce do njega doci. Prvo, Hanfa ima pravila za IPO koje se mora pratiti i vjerujem nadgleda proceduru. Drugo, pitanje koje mrak postavlja je tako sasvim opravdano jer vani su takve situacije dovele do nekvalitetnih investicijskih poteza i sukoba interesa. (Nema potrebe za drvljem i kamenjem.) Postavljanje ovakvih pitanja je isto odraz razvijanja domaceg trzista kapitala (bar ja tako gledam). Sasvim je uobicajeno na stranim razvijenim trzistima da ista investicijska banka aranzira prodaju dionica kroz IPO i kupnju istih kroz MF primjerice. (sell side & buy side) I tamo se cesto postavljaju pitanja oko sukoba interesa izmedu razlicitih odjela unutar iste kuce. Oni bi trebali biti odvojeni visokim zidom kako ne bi utjecali na odluke i vrsile pritisak jedni na druge, no to nije uvijek slucaj ni u najrazvijeniim trzistima ili bankama, a dodatna regulacija (nekakvi novi mehanizmi) ne donosi automatski jasne benefite. Mi nismo imuni i nepravilnosti ce se dogoditi kod nas kao i svugdje. Bitno je da se otkriju i odgovorni kazne. No ovakve situacije su isto dio razvoja trzista kapitala na kojem se uci. (To sto ce se provlaciti kroz novine kao kraj svijeta i jos jedan "dokaz" HDZove korumpiranosti na neki izvrnuti nacin je druga stvar. I izdavaci moraju prodati vise novina.)
Procjena vrijednosti investicije je na individualnim i institucionalnim investitorima. Da li se obveznicarima isplati uzeti/zamjeniti dionice je na njima i njihovima financijskim savjetnicima. MF nitko ne moze (i ne bi trebao) prisiliti da kupe ove ili onde dionice. Zapravo je sada slucaj da drzava ogranicava fondove po pitanju investicija sto nije uvijek najkvalitetnija politika jer menaderi fondova moraju udovoljavati regulativama i pravilima umjesto ulagacima u fondove.

Tko je glasao

neuobičajeni? hm, ne bih

neuobičajeni? hm, ne bih rekla. ovo je site na kojem su pipke očito pustili igrači nekih konkurenata - možda Questusa koji drži Metronet?

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci