Tagovi

Opstrukcija i destrukcija oporbe

„Samo je Bog iznad Sabora“ uzviknuo je zastupnik Šime Đodan prije petnaestak godina. I propustio dodati: „ I pokoji Hrvat“.
Povijest i političke prilike u Hrvatskoj pobrinule su se da svih ovih 17 godina, uz Boga, iznad Sabora postoji i pokoji Hrvat. U protekle tri i pol godine čak dvojica: Sanader i Šeks. Udruženim snagama provode opstrukciju i destrukciju rada oporbe u parlamentu. Uz pomoć nejasnog, nedorečenog i nepreciznog Poslovnika o radu Sabora.
Kako se približavaju izbori Poslovnik se tumači sve ekstenzivnije a rad Sabora je sve nepredvidljiviji.
Ova, 25. sjednica, započela je 21. ožujka ove godine. Najavljeno je da će trajati do 27. travnja. No toga dana predsjednik Sabora Šeks najavljuje NASTAVAK 25. sjednice 16. svibnja pa do 1. lipnja. Kontinuirano trajanje sjednice od 21. ožujka pa do 1. lipnja. Zašto? Prvo, da se izbjegne aktualno prijepodne i neugodna pitanja Sanaderu i njegovim ministrima. Drugo, otvaranje mogućnosti NEUVRŠTAVANJA oporbenih prijedloga u dnevni red. Naime, poslovnik predsjedniku omogućuje neuvrštavanja oporbenih prijedloga u dnevni red u toku trajanja sjednice. Poslovnik predviđa obavezu predsjednika da u dnevni red uvrsti prijedloge oporbe dobivene trideset dana prije SAZIVANJA sjednice. Ako nema sazivanja nove sjednice, rok od trideset dana produžuje se i prebacuje na iščekivanje nove sjednice.
I varate se ako mislite da je uvrštavanjem oporbenog prijedloga u dnevni red ispunjen uvjet rasprave.
Da bi se o prijedlogu oporbe otvorila rasprava, Vlada mora dostaviti svoje mišljenje. U kojem roku? U poslovniku ne piše. Mora dostaviti. Kada? Nikada. Tako na primjer moj prijedlog izmjene zakona pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru (ukidanje povlaštene saborske mirovine) vidi: http://www.lesar.info/modules/news/article.php?storyid=10 na mišljenje Vlade čeka od 14. rujna 2005. ili 596 dana. Ili prijedlog zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor čiji je predlagatelj bio Klub HNS-a na dnevnom redu „čekao“ je raspravu 385 dana. Zbog činjenice da smo ušli u izbornu godinu i Ustavne zabrane promjena izbornog sustava godinu dana prije održavanja izbora, prijedlog smo povukli iz procedure.
Ako ste pomislili da je dostavom mišljenja Vlade stvorena poslovnička mogućnost otvaranja rasprave opet ste se prevarili. Nedostaje vam mišljenje radnih tijela (odbora), posebno onog koji je „matično radno tijelo“. A u kojem roku oni moraju dati mišljenje? Nema roka. Kada predsjednik odbora odluči. I nakon što vam se „matično radno tijelo“ smilovalo i dalo negativno mišljenje otvara se rasprava na plenarnoj sjednici? Ne. Jer poslovnik predsjedniku omogućuje da preskače točke dnevnog reda. Rasprava će se otvoriti kada ON tako odluči.

Posebna pak su priča dopune dnevnog reda. Na svakoj se sjednici dnevni red dopuni sa oko 40 točaka. Nakon obavljenih formalnosti koje se svode na konstatacije tipa: o prijedlozima Vlade o hitnom postupku zakona koje nose oznaku PZE (usklađivanje s EU pravnom stečevinom) ne glasa se, o ostalim prijedlozima hitnog postupka, tko je za, hvala, prijedlog je uvršten u dnevni red… o prijedlozima Vlade za prvo čitanje ima li primjedbi, nema, hvala, konstatiram da je dnevni red dopunjen s predloženim točkama. Dnevni red je dopunjen! A redoslijed dopunjenih točaka? Idu li dopunjene točke dnevnog reda na kraj dnevnog reda ili se ubacuju ispred oporbenih prijedloga? O tome odlučuje predsjednik. Vašoj mašti prepuštam zamisao kako je predsjednik odlučio.
Nakon svih tih silnih dopuna dnevnog reda trebali bi dobiti „pročišćeni tekst dnevnog reda“ . Trebali bi. Ali prošli tjedan radili smo dva dana bez „pročišćenog“ dnevnog reda. „ Nakon ove točke idemo na točku s kojom smo jučer dopunili dnevni red pa ćemo se vratiti na točku 18. a poslije toga ćemo raspraviti točku 23. a onda ćemo vidjeti što ćemo dalje…“ tako je otprilike glasilo obrazloženje redoslijeda rada toga dana.
Kada će biti glasanje o raspravljenim točkama dnevnog reda? Kada vladajuća komercijalna koalicija skupi kvorum.
A kako će se glasati? U pravilo elektronski, osim ako Luka Bebić u ime Kluba HDZ-a ne zatraži „glasanje dizanjem ruku“ jer su neki zastupnici zaboravili ključiće.

Kakva je sudbina oporbenih prijedloga podnijetih od 13. ožujka do danas ? Biti će uvršteni u dnevni red 26. sjednice koja će započeti sredinom lipnja i trajati do ljetne stanke 15. srpnja.
A hoće li se o njima otvoriti rasprava ovisi o Sanaderu. Ako nema mišljenja Vlade, nema rasprave. Do kraja mandata.

I sada sigurno slijedi vaše pitanje „A što vi oporba poduzimate da se spriječi ova destrukcija? Zašto ne protestirate? Zašto ne napustite Sabor? Zašto ne izmijenite poslovnik? Zašto ... zašto... zašto...?
Protestiramo. „Ako niste zadovoljni mojim odgovorom ili ako mislite da sam prekršio Poslovnik, obratite se Odboru za Ustav, poslovnik i politički sustav.“ A u svim odborima vladajuća koalicija ima većinu.
Napuštali smo i dvoranu. I onda su u kvorum ubrojili i dvojicu kolega koji su se u tom trenutku zatekli na vratima, nisu dovoljno brzo istrčali iz dvorane.
Predlagali smo i izmjene poslovnika ali „oporba“ znači - manjina i da nema dovoljno ruku za odluku. Doduše, kod izmjena poslovnika bilo je i malo čudnih okolnosti u kojima je jedna oporbena stranka bilateralno nešto dogovarala s vladajućima i nije podržala ključnu odredbu izmjena koja je trebala spriječiti „šetanje“ po dnevnom redu a dopunske točke uvrštavati na kraj dnevnog reda.

Do kraja mandata ćemo izdržati ovako. A novi saziv Sabora morao bi donijeti novi Poslovnik i spriječiti Vladu da Saboru diktira dinamiku rada i zasjedanja, redoslijed dnevnog reda, opstrukciju oporbenih prijedloga i neizvršavanje zaključaka Sabora kojima se Vladi nešto nalaže ili od nje nešto traži. Bez obzira tko bio „vlast“ a tko „oporba“.

Komentari

Ima jedna anegdota u

Ima jedna anegdota u pravničkim krugovima u kojoj sudjeluje prof. Branko Smerdel, autor Ustava RH.

Ispituje tako Smerdel neku preplašenu studenticu na ispitu i propituje njeno razumijevanje načela zakonitosti i ustavnosti. Djevojka pokazuje znanje, ali ne i razumijevanje pa nakon što su zaključili da svi zakoni moraju biti u skladu s Ustavom, upita Smerdel studenticu znači li to da je Ustav najviši korektiv.

"Pa to je najviši pravni akt", kaže studentica.

"To je točno. Ali recite mi, kolegice, ima li nekoga tko je iznad čak i tog najvišeg pravnog akta?", pita Smerdel.

Studentica proba nekoliko odgovora - Sabor, Bog, Europski ugovori, međunarodno pravo, no Smerdel sve odbacuje kao netočno.

Nakon što je postalo očito da mlada buduća pravnica još nije sazrela da u potpunosti osvijesti značenje ustavne demokracije, Smerdel ju pogleda sa smješkom i poentira "Vi. Iznad Ustava ste vi, kolegice. Ustav je možda najviši pravni akt, ali i iznad njega postoji netko. A to je narod."

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Tako je govorio Šime pl.

Tako je govorio Šime pl. Đodan o Saboru i o tome tko je iznad njega. A onda je ustanovljen (već tada, malo prije) partitokratski sustav po kome je Sabor stroj za dizanje ruku. Naime, piše u Ustavu da Vlada odgovara Saboru. A situacija je upravo obrnuta. Sabor odgovara Vladi. Naime, što! Zastupnici se u Sabor biraju sa stranačkih lista. Na stranačke se liste dolazi odlukom šefa stranke. Dakle, onaj tko se našao na stranačkoj listi izravno je odgovoran šefu stranke. Šef stranke je, najčešće, ako se radi o vladajućoj stranci, šef vlade. Dakle, šef vlade svojom je odlukom imenovao ljude koji su se našli u saborskim klupama i kojima bi on trebao odgovarati. Svašta! Predlagali smo izborni zakon po kojem bi se to izmijenilo i to tako da u Sabor ne uđu kandidati po redosljedu koji je odredio šef stranke, već oni (unutar izborne jedinice) kojima glasači daju najviše povjerenja. Tako bi se odgovornost Sabora Vladi preokrenula u ono što u Ustavu piše - odgovornost Vlade Saboru. Zastupnici bi bili odgovorni onima koji su ih izabrali. Naravno, prijedlog je s gnušanjem odbačen jer ruši glavni temelj političke i druge korupcije u Hrvatskoj. Birat ćemo (birat ćete) po ustaljenim načelima. A to što Njemačka radi drugačije, što i Slovenija radi drugačije, nema veze. Mi smo, kao i obično, najpametniji na svijetu. Pa su onda moguće ovakve i sve druge manipulacije, čak i ono gtipa da se vladajuća stranka u parlamentu odluči za jedno rješenje, a onda naglo predomisli, kad šef stranke to od nje zatraži. Moguće je i to da jedan veliki zastupnik izjavi da mu je otac obećao otkinuti ruku iz ramena ako glsa za hapšenje Glavaša, pa onda lijepo glasa kako mu je šef rekao i s obje ruke se i dalje pojavljuje na sjednicama Sabora. Fuh! Naravno, oporba je tu u ponešto drugačijoj situaciji. Akakva će biti kad dođe na vlast - vidjet ćemo.

nvuljanic

Tko je glasao

Jedan detaljčić me zanima:

Jedan detaljčić me zanima: od kada je takav Poslovnik na snazi? Da li se tako radilo i za vrijeme prethodne koalicijske vlade, je li i prethodna Vlada i saborska većina zlorabila rupe u Poslovniku i je li i prije Šeksa bio Šeks?
Priznajem, za iole ozbiljnije praćenje rada Sabora nemam živaca jer sam davno zaključila da je to uglavnom natezanje koje baš i ne vodi nečem suvislijem. Moje viđenje je zapravo ignorantsko i diletantsko - no bojim se vrlo reprezentativno. Građani uglavnom bez puno zamaranja stvaraju ad hoc dojam i nemaju baš neko visoko mišljenje o saborskim zastupnicima. Poneki tome doprinesu sami, poneki se jednostavno izgube u opisanom sustavu.

MasterMind - NeverMind

Tko je glasao

Vlado kaže da je poslovnik

Vlado kaže da je poslovnik pisao Mato, Mato pak kaže da su ga pisali zajedno. Kada? Pojma nemam jer tada nisam bio u Saboru.
Svaki parlament je mjesto političke utakmice.
Razlike su samo u tome da li se utakmica igra po pravilima ili ne. I narod je sudac.
Pokušaj pratiti prijenose rad drugih parlamenata. Naprimjer slovenski. Za objektivnu ocjenu treba usporedba.
Pesimizam nije rješenje. Jeste najkomotniji stav ali ne donosi ništa. Ja samo pokušavam kritizirati loše stvari ali ujedno i predlagati bolja rješenja. Taj sam doprinos dao u pripremama izmjena poslovnika koji je "propao" prije dvije godine zbog nekih tajnih bilateralnih ustupaka jedne oporbene stranke.
Ili smatraš da je najbolje ništa ne raditi, šutjeti i praviti se da je sva O.K.?

Tko je glasao

Joj da, Mato zvani

Joj da, Mato zvani poslovnik, baš sam bedasta - makar ja nikad nisam bila u Saboru pa me to amnestira što ne pamtim :)

Slažem se, igra po pravilima je fair play, problem je uvijek u tome što se pravila daju "tumačiti" i svatko to voli raditi u svoju korist.

Pesimizam nikako nije rješenje, nečinjenje nikada ne vodi naprijed. Otkud ideja da moje pitanje to implicira?! Moje pitanje samo pokazuje da primjećujem kako se desetljećima sabornici gube u istim labirntima - svaka pohvala za tvoju inicijativu s konkretnim prijedlozima.

Iskreno, objektivniju procjenu si baš i ne mogu priuštiti usporednim praćenjem rada raznih parlamenata, pokušavam se fokusirati na područje svog rada u kojem mogu doprinijeti konkretnim, ali to opet ne znači da sam totalni politički ignorant. Ne valja niti svako pitanje doživljavati kao mogući napad :)

MasterMind - NeverMind

Tko je glasao

Do kraja mandata ćemo

Do kraja mandata ćemo izdržati ovako.
A kad su izbori? Priča se po Hrvatskoj da se bira premijer,a ne parlament. ;-)

A sad ozbiljnije.
Slažem se da Sabor treba biti centralno mjesto hrvatske politike. Već sam pisao o tome. I apsurdno mi je da Sabor mora čekati mišljenje Vlade kad ta ista Vlada proizlazi od Sabora. Koga uopće briga za mišljenje Vlade kad bi Vlada trebala raditi u okvirima koje joj Sabor zadaje.
Lijepo kaže naš Ustav:
...
Članak 114.
Vlada je odgovorna Hrvatskom saboru.
Predsjednik i članovi Vlade zajednički su odgovorni za odluke koje donosi Vlada, a osobno su
odgovorni za svoje područje rada.
...

Molim sve saborske zastupnike da vrate dignitet Saboru jer:
...
Članak 70.
Hrvatski sabor je predstavničko tijelo građana i nositelj zakonodavne vlasti u Republici Hrvatskoj.
...

Ispričavam se na krivom izraz. Ne molim, nego zahtijevam to.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Tvoju zahtjevnicu

Tvoju zahtjevnicu prihvaćam. Nastojati ću u njenu opravdanost uvjeriti i autora važečeg poslovnika.
A što se izbora tiće, birači će ovaj puta odlučiti i o premijeru.

Tko je glasao

4 punta za prihvaćanje

4 punta za prihvaćanje zahtjeva.

Imam potpitanje. Nije li licemjerno kukati nad nemoći Sabora u odnosu na Vladu i istovremeno omalovažavati Sabor forsiranjem kampanje za premijera, a izbori su parlamentarni?

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

A zašto se moja

A zašto se moja "zahtjevnica" ne prihvaća?

Mogu li konačno dobiti odgovor na svoje pitanje o razlozima održavanja koalicije HNS/HDZ u Međimurju?

I ovo je jedan od članaka u kojima se opravdano napada aktualna vlast, a sad konkretno virtuoz Šeks koji uporno izbjegava aktualni sat i neugodna pitanja oporbe. Ja se zalažem za pravo oporbe na pitanja i ne volim kad se izbjegavaju ovako jeftinim trikovima.

Iz istih razloga ne prihvaćam ni tvoje trikove kojima izbjegavaš odgovoriti na pitanje u vezi teme koja je također aktualna, a samo pitanje neugodno za onog tko neprestano napada one s kojima je na razini regionalne samouprave u čvrstoj koaliciji.

Ali što se može? Na Pollitici stalno traje "aktualni sat". Ovdje oporbe ima, a izgleda i "Šeksa".

Dakle dokle?

B-52

Tko je glasao

Dragi moj sm, svoju

Dragi moj sm, svoju zahtjevnicu upućuješ krivoj osobi. Na tvoje pitanje mora(ju) odgovoriti on(i) koji su tu odluku donijeli i koji kod nje ostaje(u).
A o tome da koalicija u našoj županiji nije ispunila očekivanja javno sam govorio nekoliko puta.
Dovoljno?

Tko je glasao

Ni približno. Zadnji puta

Ni približno.

Zadnji puta kojom prilikom ste me pokušali diskvalificirati tako što ste me nazvali provokatorom i politikantom, naveli ste da gornje ne bih pitao da poznajem hijerarhiju i način odlučivanja u vašoj stranci.

Da bi se odgovor barem za milimetar odmaknuo od fraze tipa "pitaj one koji to rade", potrebno bi bilo odgovoriti kakva to stranačka hijerarhija i način odlučivanja u stranci omogućava da do koalicije s HDZ-om dođe i da se održi već više od pola mandata.

Sjećam se situacije u kojoj je neki vaš dužnosnik premlatio one socijalne radnike pa je stranka najavila "preispitivanje slučaja" i eventualno izbacivanje iz stranke.
Slijedi logično pitanje zašto isto nije moguće i u slučaju navodnog neposluha župana i valjda županijskog predsjednika stranke.

Da se radi o stranci koja nije HNS i SDP, ne bih ništa ni pitao, trgovinom se trgovačke stranke legalno bave.
Međutim, oni koji polažu pravo kititi se navodnom principijelnošću u politici i nepomirljivošću s HDZ-om, nikako ne bi smjeli dopuštati da na razini županije nastane i opstaje čvrsta koalicija sa "smrtnim političkim neprijateljem".

Argument za nepostojanje autonomije lokalnih ogranaka nalazim u situaciji kojoj sam slučajno nazočio.
Pred ponovljene lokalne izbore u jednoj "općinici" u kojoj je prethodno vladala koalicija HNS/SDP/HSU, a koja potom voljom HNS-a nije opstala i na ponovljenim izborima, na upit SDP-ovca da u kampanji zajedno odu barem na lokalni radio i tako demonstriraju zajedništvo, HNS-ovac je odbio s obrazloženjem da mu je to zabranjeno jer na izbore izlazi samostalno. Tako su na radio išli odvojeno, svak za sebe, a ostalo je povijest. Sad vlada HDZ.

Iz primjera vidim totalno odsustvo autonomije pa ponuđeni odgovor ne može zadovoljiti ni osnovno.

Inače, dragi moj drlesare, zahtjevnicu upućujem trećem čovjeku stranke što na ovom servisu nije demantirano i zato sam siguran da je adresa prava.

Dakle...

B-52

Tko je glasao

Po ne znam koji puta moram

Po ne znam koji puta moram ti ponoviti ISTINU.
Odluka je bila isključivo lokalna. I prema Statutu nitko ne može na nju utjecati izvan ovlaštenih za to u županijskoj organizaciji.
Pošto mi ne vjeruješ svaka daljnja polemika ne nemoguća jer ja neću lagati da bi zadovoljio nečiju taštinu.

Tko je glasao

Po tko zna koji put te moram

Po tko zna koji put te moram moliti da ne izbjegavaš odgovor na ono što sam pitao nudeći određene tvrdnje u vezi stvari koje nisam pitao.

Ja nisam pitao čija je odluka bila da se koalicija sklopi, već zašto se ista ne raskine. I dovodim u pitanje tvrdnju da središnjica stranke po tom pitanju ne može učiniti ništa.

Pitanje jednostavno, argumenti jaki i shvaćam da je teško odgovoriti iskreno. Kao i Šeksu kad ga se stisne argumentima. Pa vrda i izmotava se tako da svi vide da mulja.

No mene ne brine Šeks, njemu ionako više nitko ne vjeruje nakon takvih ponašanja.

A što se tiče vašeg statuta, jeste li ga promijenili od vremena kad ste npr. iz stranke izbacili izvjesnog mladog lava Žagara? Ili je to bila neka druga stranka? Nema veze.
Ne sjećam se što je točno bilo po srijedi, ali mi se čini da je obrazloženje bilo da je odstupio ili nije djelovao u skladu s politikom stranke. Koju određuje stranačko vodstvo.

I prema Statutu nitko ne može na nju utjecati izvan ovlaštenih za to u županijskoj organizaciji.

Možda da nabaciš link na taj vaš statut pa da svi pročitamo kako je regulirana ta apsolutna samostalnost lokalnih organizacija? I gdje je stranačko vodstvo sebe potpuno razvlastilo da više ne utvrđuje generalnu stranačku politiku. Već da svaki član može oblikovati i voditi svoju.

Takav bi oblik apsolutne unutarstranačke demokracije zaslužio da ga se pohvali.

Osobito "gale" koji se bavi teorijom političkog djelovanja.

B-52

Tko je glasao
Tko je glasao

Iako je odgovor na

Iako je odgovor na postavljeno pitanje većini jasan, ovdje ću navođenjem odredbi statuta HNS-a ipak ukazati i dokazati da pada u vodu tvoje pravdanje sklapanja i održavanja koalicije HNS/HDZ pukom samostalnošću lokalnih organizacija.
Dakle, idemo redom:
Članak 16.
Član (članica) HNS-a dužan (dužna) je:
• promicati Program Stranke i zalagati se za njegovo oživotvorenje;
• pridržavati se odredaba Statuta Stranke;
• provoditi odluke tijela Stranke, pri čemu je mjerodavna odluka višeg tijela HNS-a;
• zalagati se za interese Stranke i čuvati njezin ugled;

• uredno plaćati članarinu.

Članak 20.
Podružnice promiču i oživotvoruju politiku HNS-a, neposrednim djelovanjem svojih članova (članica) u različitim oblicima okupljanja i djelovanja građana (građanki) (u udrugama, klubovima mladih i sl.), usklađuju djelovanje ogranaka na svom području i izražavaju interese općine u kojima djeluju, a posebno u predstavničkim i izvršnim tijelima vlasti.

Članak 21.
Podružnice djeluju sukladno političkim načelima HNS-a sadržanim u Programu, Statutu, deklaracijama i odlukama viših tijela Stranke.
Podružnice samostalno odlučuju o međustranačkim dogovorima o suradnji i zajedničkim nastupima na izborima, u skladu s općom politikom Stranke.
Podružnice nominiraju kandidate (kandidatkinje) Stranke za izbore u predstavnička tijela općine, odnosno grada te predlažu kandidate (kandidatkinje) za predstavnička tijela na ostalim razinama.

Članak 33.
Županijska organizacija promiče i oživotvoruje politiku HNS-a, usklađuje djelovanje podružnica na svom području i izražava posebne interese županije u kojoj djeluje, preko svojih predstavnika (predstavnica) u predstavničkim i izvršnim tijelima vlasti.

Članak 34.
Županijska organizacija dužna je djelovati sukladno općim političkim načelima HNS-a, sadržanim u Programu, Statutu, deklaracijama i odlukama središnjih tijela Stranke.
U skladu s načelima iz prethodnog stavka, županijska organizacija samostalno odlučuje o oblicima i načinu suradnje s drugim političkim strankama koje djeluju na njihovom području.

(moj je izbor sve boldirano u citatima)
I pravnom je laiku, pa i političkom analfabeti, jasno da samostalnost lokalnih organizacija može ići samo u okvirima politike koju utvrdi središnjica stranke i samo do momenta dok tu politiku poštuju.
Sve izvan toga je stvar stranačke stege odredbe koje neću navoditi, ne isplati se.

Za pametne je i ovo previše.

B-52

Tko je glasao

Ključne su riječi "

Ključne su riječi " samostalno odlučuje"!!!
A "općim političkim načelima" ne postoji direktiva s kim se smije a s kim ne.Pametni znaju čemu služi Statut.
I zato ipak svoje osnovno pitanje moraš uputiti onima koji o tome odlučuju a ne meni.

Tko je glasao

Članak 34. Županijska

Članak 34.
Županijska organizacija dužna je djelovati sukladno općim političkim načelima HNS-a, sadržanim u Programu, Statutu, deklaracijama i odlukama središnjih tijela Stranke.
U skladu s načelima iz prethodnog stavka, županijska organizacija samostalno odlučuje o oblicima i načinu suradnje s drugim političkim strankama koje djeluju na njihovom području.

Ključne riječi u prvone stavku citiranoga članka statuta su ..."i odlukama središnjih tijela Stranke".

Ključne riječi oko prava na samostalno odlučivanje u drugome stavku su "U skladu s načelima iz prethodnog stavka"

Sljedno tome, ukoliko bi središnje tijelo stranke donijelo odluku o zabrani ili raskidu koalicije s HDZ-om, županijska bi organizacija bila dužna postupiti u skladu s tom odlukom.

Možeš li nas informirati da li su središnja tijela stranke o koaliciji s HDZ-om uopće raspravljala i donijela neku odluku? Naravno ne onu o dozvoli koaliranja s HDZ-om, već o zabrani toga.

Ukoliko jest, rado ću ukazati na statutarne odredbe o stranačkoj stegi kojima se nepoštivanje odluke središnjih tijela može sankcionirati...naravno ukoliko se to želi.

I da, pametni znaju čemu služi statut. Zato nitko ne bi trebao ni pokušavati praviti nas budalama.

B-52

Tko je glasao

Konačno si došao do

Konačno si došao do bitnoga: ne postoji odluka "višeg" tijela!!!!!!!!!!! "samostalno odlučuje", "samostalno odlučuje" , "samostalno odlučuje" .....
To stalno ponavljam a ti ko Maksim po diviziji.

Tko je glasao

Ja sam na to bitn osumnjao

Ja sam na to bitn osumnjao još kad sam prvi puta postavio pitanje hoće li se, kao forma pritiska na vladu, koalicija s HDZ-om raskinuti. Ti do toga očito još nisi došao.

Pitanje je bilo hoće li se donijeti" odluka o raskidu koalicije HNS/HDZ, a ako ne, zašto se neće donijeti?

Pa sam još pitao da li vam je miliji ostanak na vlasti u koaliciji s HDZ-om ili izvršiti najefikasniji mogući pritisak na Sanadera .

To je puno lakše od politikantstva s referendumom. I efikasnije.

Odgovorio još nisi, a hoćeš li?

B-52

Tko je glasao

"Hoće li se donjeti

"Hoće li se donjeti odluka..."
JA to ne znam, pitaj one koji je jedini mogu donjeti.
Za Boga miloga, shvati konačno da je jedino Županijsko vijeće nadležno za donošenje takovih odluka. Ono broji oko 100 članova i jedino ono može raskidati i sklapati koalicije. Nitko drugi. Ni Središnji odbor HNS-a, ni Predsjedništvo HNS-a , ni predsjednica HNS-a.
Predsjednik Županijskog vijeća zove se Josip Posavec i njemu moraš postavljati ta pitanja.

Tko je glasao

Zato jer u ŽO HNSa u

Zato jer u ŽO HNSa u Međimurju sjede osobe kojima je očito koalicija sa HDZom bolja računica od koalicije sa SDPom. drlesar nema veze s time i odavno se ogradio od autolakirera i njegove nemoralne politike. Ako već nabadaš, daj barem prije provjeri činjenice. Kad je drlesar bio glas razuma, nisu ga slušali. Pa se povukao. Znaš, ima on i obitelj, voćnjak, svoj posao koji radi časno i pošteno... No, narod nisu ofce i imati će 2009. godine priliku reći što misle. Istraživanja koja su mi u ruci pokazuju zanimljive rezultate. Stoga "sm", nema potrebe više nabadati jer tvoji u Međimurju po svemu do sad ISTI su kao i HDZovci. Meni osobno, koalirali oni s jednima, drugima ili trećima, svejedno. Valjda im je HDZ tada bio manje zlo do SDP-a. Jesi kad čuo za koaliranje? No, u Međimurju je situacija zakomplicirana autolakirerovom iznenadnom iracionalnošću koja je produkt zatelebanosti u osobu s kojom je skomplicirao situaciju i uzburkuao duhove.
p.s.
Pitanje koje si postavio je bezveze, pitaš hoće li se donjeti odluka... A tko to po tebi, (šteta što si anoniman, no to samo govori o tebi i tvojim namjerama) treba donjeti takvu odluku? Da ti malo pomognem. ŽO HNS-a. Tada se ide na skupštinu županije. I nakon toga županiju vodi SDP. Očito je tebi to bitno pa te (plaćaju?) da to isprovociraš? Mah, sumnjam da te plaćaju, plaćali bi oni kudikamo ozbiljnije osobe. So long...

Tko je glasao

Odgovorit ću obojici ovim

Odgovorit ću obojici ovim komentarom jer je to isto.

Ako ste u stanju vratiti se na početak, pitanje o koaliciji s HDZ-om bilo je postavljeno iz sasvim razumljivih pobuda. Razumljivh svakome tko racionalno razmišlja i nije zaslepljen bilo čime, pa ni imperativom vlasti u sredini u kojoj živi.

Postavljeno je bilo zato što se HNS voli dičiti principijelnošću i nepomirljivošću prema HDZ-u, pa i stavljati se iznad svih ostalih po tome. Nadalje, bilo je postavljeno povodom pokretanja političke akcije protiv Sanaderove vlade koja je posredstvom Državnog zavoda za statistiku izvršila spornu podjelu Hrvatske na tri statističke regije.

Logično bi bilo, čak i vama dvojici, zapitati se zašto ne povući politički najjači potez koji bi se ogledao u raskidanju koalicije s HDZ-om u jednoj županiji.

Ovo tim više što HNS-u ta koalicija ne služi na čast i narušava ugled koji stranka s pravom uživa u dijelu hrvatske javnosti.

Prepotencijom i primjetnom dozom drskosti koja je vidljiva u vašoj komunikaciji sa svima koji HNS ne uzdižu na jedino vama razumljiv pijedestal, također ne pridonosi.

Pitanja nikad ne mogu biti bez veze, to mogu biti samo odgovori. Najbolji je dokaz toga upravo moje (i još nekih) pitanje i vaš odgovor.

B-52

Tko je glasao

"Logično bi bilo, čak i

"Logično bi bilo, čak i vama dvojici, zapitati se zašto ne povući politički najjači potez koji bi se ogledao u raskidanju koalicije s HDZ-om u jednoj županiji."  I ti meni onda govoriš o drskosti i prepotenciji!?!? Srami se!!! Srami se!!! Srami se!!! p.s.Već su i vrapci shvatili da smo se ČAK i nas dvojica to odavno pitali i ČAK je i drlesar pokušao nešto po tom pitanju i učiniti. Ali u ŽO HNS-a ima previše takvih kao ti pa je to nemoguća misija. Sm do Sm-a. Sve sami Sm-i.

Tko je glasao

Već su i vrapci shvatili da

Već su i vrapci shvatili da smo se ČAK i nas dvojica to odavno pitali i ČAK je i drlesar pokušao nešto po tom pitanju i učiniti.

Pitam onda zašto tako niste odgovorili odmah nakon što sam pitanje postavio. Višekratnih podsjećanja ne bi bilo, a za otvorenost i iskrenost biste dobili pluseve.
Ja nisam vrabac na vašoj grani koji bi znao što vi unutar stranke ili županije pitate. Zato pitam ovdje, a i legitimno je.

Vidite i sami da je vaše odugovlačenje i izbjegavanje otvorenog odgovora dovelo do toga da se u raspravu unese nervoza i osobna nota kojoj ovdje nije mjesto, a nije ni prvi put:

I ti meni onda govoriš o drskosti i prepotenciji!?!? Srami se!!! Srami se!!! Srami se!!!

Takve je stvari nepotrebno unositi u komunikaciju. A imamo i previše godina da bi se ponašali poput djece.

Nego, ako ste već pitali zašto se koalicija ne raskine, možete li nas upoznati s time što su vam odgovorili? U županiji i centrali. Pa da ovu polemiku privedemo kraju. Krajnje je vrijeme.

B-52

Tko je glasao

sm, koji je tebi vrag? što

sm, koji je tebi vrag? što ti znaš o meni da možeš tako bezočno lagati!? prije godinu i nešto mjeseci napustio sam posao voditelja odjela razvoja CD u županiji jer se nisam slagao sa politikom autolakirera i njegovim načinom rada. nisam se slagao i otišao sam. nikada nisam bio član stranke.hebiga, to što malograđani misle da si automatizmom ono što ti je i ćaća nije moj problem. shvatio sam to odavno. (poznajem sjajne ljude iz OCD-a čiji su roditelji političke ili neke druge face al tamo je zagreb a ne mala učmala sredina poput čakovca ili garešnice pa se drugačije i gleda na to). HNS sa njime (autolakirerom) na čelu u mojim očima dobiva minus. ako je tko kritičar autolakirera posavca onda sam to ja, barem što se segmenta civilnog društva tiće. HNS sa njime na čelu nije ništa pozitivnoga donio u Međimurju. Instalirali su Pahekicu, Derka i Goluba koji tehnokratski gaze po svemu. Neka im. Nek gaze. Izbori su 2009. Zajebi me jednom, zajebo si me zauvijek. A ti anonimni gospon sm izvoliš ili PA-ŽLJI-VO čitati moje tekstove ili se kani paušalnih ocjena na moj stav. Ne razlikuješ se po NIČEMU od onih koje provociraš.

Tko je glasao

Moram priznati da ne znam

Moram priznati da ne znam koji je vrag vama dvojici pa polemiku na otvorenim stranicama ovog servisa poistovjećujete s napadom na sebe ili stranku koju reprezentirate i promovirate. Ovdje je sve podložno propitivanju, pa i potezi stranke koju tako grčevito branite od opravdane kritike. I u raspravu unosite osobnu notu. Podsjećam da su upravo od vas dvojice potekle diskvalifikacije da netko nešto nije razumio, da nije sposoban shvatiti, da pitanjima provocira, da laže i slično. To je ispod razine dobroga odgoja.

Pa i ovaj post počinješ pitanjem o nekom mojem laganju. Molio bih da navedeš rečenicu ili post koji je laž.

Ako misliš na to što te stavljam u isti politički koš s ocem, činim to zbog toga što razlike u retorici i problematičnom odnosu prema kritikama usmjerenim prema HNS-u nema. A i uskočiš svaki put kad polemiziram s drlesarom, obranom ili napadom, ovisno o tome kako ti se učini da treba.
Ja nigdje nisam napisao da si ti član HNS-a niti me to zanima. Zanima me samo ono što napišete na ovim stranicama. I to komentiram. Nekako mislim da imam i pravo cijeniti vaše stavove koje iznosite ovdje. Paušalno ili ne, prosudit će drugi. Mislim da ste vi previše subjektivni da bi vlastiti stav cijenili objektivnije od drugih.

Ponovit ću, ne provociram, ne koristim psovke i nisam drzak. Iznosim svoj stav, pitam druge i odgovaram na pitanja koja su mi postavljena, argumentirano polemiziram sa stavovima s kojima se ne slažem i ne diskvalificiram druge.
Po tome se jako razlikujem od vas dvojice.

B-52

Tko je glasao

istina je da piše

istina je da piše "samostalno odlučuje" ali u okviru politike stranke koja se dogovara na nekim drugim (višim) razinama

no, interesantno postaje uporno izbjegavanje bilo kakvog odgovora na to pitanje (jer ovo doista nije odgovor)

p.s. usput rečeno, idem danas dizati BDP Međimurske županije

Tko je glasao

đaba, tam kam ideš vlasnik

đaba, tam kam ideš vlasnik je iz tvoje metropole.

Tko je glasao
Tko je glasao

Gadljivo. Ima li ITKO

Gadljivo. Ima li ITKO dovoljno snage izboriti ustanovljavanje osnovnih pravila ponasanja kojih ce se svi morati drzati i suvislog nacina rada u hrvatskom parlamentu? Ovo je van svake pameti, znala sam da postoje zamke i precice, za vrijeme gledanja prijenosa saborskih sjednica (to je jako nadahnjujuce dok peglate) mi je ne jednom skocio zivac, ali da se ovako bestidno zlorabe praznine u proceduralnom dijelu - eee...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci