Tagovi

Opravdana pobuna tekstilaca

Prijedlog Zakona o minimalnoj plaći izazvao je (opravdanu) pobunu sindikata tekstilaca, kožara, gumara i obućara.
Vlada je Saboru poslala na usvajanje zakon prema kojem bi od 1. srpnja ove godine minimalna plaća iznosila 2.747 kuna bruto. Ovaj zakon trebao bi zamjeniti Kolektivni ugovor o najnižoj plaći iz 1998. koji je kao najnižu plaću definirao iznos kojeg je država određivala kao najnižu osnovicu za plaćanje obveznih doprinosa (zdravstveneg i mirovinskog) a on ovog trenutka iznosi 2.441,25 kuna bruto.
U samom zakonu doduše ne spominje se iznos najniže plaće već je vlada definirala da on iznosi 39% od bruto prosjećne plaće u prošloj godini a da se ubuduće udio minimalne plaće u prosječnoj plaći povećava za postotak realnog rasta bruto društvenog proizvoda.

U samom obrazloženju zakona kao i prilikom obrazlaganju zakona u Saboru predstavnici vlade i vladajućih iznjeli su niz netočnih ili polutočnih podataka, prešutjeli bitne podatke i javnosti, prvenstveno radnicima slali krive, obmanjujuće poruke.

Prvo, baratajući podatkom o iznosu minimalne plaće u bruto iznosu (2.747 kuna) namjerno se prešućuje podatak da u neto to iznosi oko 1.870 kuna.

Drugo, tvrde da se iznos minimalne plaće povećava za 300 kuna. Ali ne kažu da je to bruto povečanje jer je u neto iznosu povečanje 208 kuna.

Treće, tvrde da ovaj zakon JAMČI svim radnicima redovitu isplatu minimalca. To je naravno laž jer zakon samo utvrđuje iznos minimalca i eventualne kazne za poslodavce koje ne isplate minimalac ali u slučaju neisplate minimalca radnicima, kao i do sada ostaje samo sudsko potraživanje.

Četvrto, tvrde da je pravo utvrđeno zakonom „jače“ od prava iz kolektivnog ugovora. I to je laž jer je Hrvatska, preuzimajući konvencije Međunarodne organizacije rada (ILO) u svoj pravni sustav preuzela i obavezu da prava radnika iz kolektivnih ugovora tretira jednako kao i zakonska prava.

Peto, o obrazloženju zakona piše da će ovako utvrđeni minimalac radnicima jamčiti zaradu za dostojan život. Dostojan život s zajamčenih 1.870 kuna mjesečno!!?

Šesto, spominju u obrazloženju da 115.000 (7,6 % zaposlenih) radnika prima plaću do 2.500 kuna. Minimalac od 2.747 kuna bruto taj broj neće smanjiti ali je interesantno da je vlada propustila u obrazloženju napisati da 60% radnika mjesečno prima plaću NIŽU od prosjećne plaće. U veljači ove godine prosječna bruto plaća zaposlenih u pravnim osobama iznosila je 7.340 kuna a neto 4.990 kuna.

Sedmo, prešutjeli su i činjenicu da se u Hrvatskoj minimalna plaća oporezuje porezom na dohodak. Neoporezivi dio plaće sada iznosi 1.600 kuna a neki je dan ministar Šuker najavio da će taj iznos povečati na 1.800 kuna. A to znači da će radnici koji će primati minamalac od 2.747 kuna plačati 142 kune poreza na dohodak. ( 2.747 -1.800= 947 x 15%=142).

Osmo, zakonom vlada predlaže da se za zaposlene u tekstilnoj, kožarskoj, gumarskoj, obučarskoj i drvo-prerađivačkoj INDUSTRIJI primjenjuje UMANJENI minimalac i to tako da bi u prvoj godini primjene za njih on iznosio 94%, u drugoj 96%, u trećoj 97% i u četvroj 98% da bi tek u petoj godini i oni došli na 100% minimalca.
To znači da bi ove godine za njih minimalca bio manji za čak 164 kune mjesečno i iznosio bi 2.582 kune. Taj prijedlog obrazlažu navodima kako poslodavci u ovim djelatnostima ne mogu podnjeti puni minimalac i da im treba dati predaha (vremena) . Naravno da vlada nije navela koliko radnika je zaposlenih u ovim djelatnostima.
A prema podacima Državnog zavoda za statistiku iz ožujka ove godine u drvo-prerađivačkoj industriji radilo je 16.700 radnika a u tekstilu, koži, gumi i obući čak 47.900 što znači da bi umanjeni minimalac imalo 64.600 radnika.

I sada dolazimo do dva ozbiljna problema ili apsurda, kako vam je draže.

Prvi je u činjenici da je oko 75% zaposlenih u ovim djelatnostima koncentrirano u 8 županija kontinetalne Hrvatske (sjeverozapadna Hrvatska i dijelom Slavonija). U tim županijama prosjećne plaće niže su za 30 do 40% od prosječnih plaća u državi.
Drugi pak je u činjenici da država brodogranji, koja je nagomilala više od 8 milijardi kuna gubitaka uz oko 9 milijardni državnih jamstava za samo 12 000 zaposlenihgodišnje iz proračuna daje pola milijarde kuna poticaja i subvencija, prizna puni iznosi minimalca a za pedeset tisuća tekstilaca, kožara, gumara i obučara, za koje je tek 2007. izdvojila 20 milijuna kuna pomoći propisuje umanjeni minimalac.
Da, i nemojmo zaboraviti da su preko 80% zaposlenih u tekstilu žene!
Toliko o ravnopravnosti žena po modelu koalicijske vlade HDZ-a, HSS-a, HSLS-a i SDSS-a.

Uz izostanak bilo kakove državne strategije opstanka i razvoja tekstilne industrije u Hrvatskoj, uz izostanaka državnih potpora kakove dobivaju brodograditelji, poljoprivreda i turizam svjedočimo i nesposobosti vlade da i pitanje minimalca riješi na zadovoljavajući način.
Po mojim informacijama, odredba o umanjenom minimalcu za tekstilce ušla je u zakon na zahtjev gospodinna Polančeca, podpredsjednika Vlade RH. Što o tome misli Đurđa Adlešić, podpredsjednica iste vlade i veliki borac za ravnopravnost žena, nisam uspio saznati.

Ako se već oni nisu dosjetili kako pravedno riješiti taj problem evo im moga prijedloga.
Ako je doista istina da drvo-prerađivčka, tekstilna, kožarska, gumarska i obućarska djelatnost (a ne „industrija“ kako ste napisali u zakon) ne može podnjeti predloženi minimalac od 2.747 kuna, propišite da za njih neoporezivi dio plaće ne iznosi 1.600 kuna (ili 1.800 po najavama ministra Šukera) nego iznos koji istovremeno vrijedi kao i minimalna plaća.

Komentari

Ispravak netočnog

Ispravak netočnog navoda:

Neto iz minimalne osnovice za obračun doprinosa (samac u Zagrebu) iznosi 1890,15kn.
Neto iz minimalne plaće (samac u Zagrebu) iznosi 2092,70.
Iz toga proizlazi da je neto povećanje 12,6%
Povećanje u sektoru tekstila je manje, te iznosi 6,8%

Koliko se sjećam pokretač ove inicijative je SSSH, dakle upravo ona središnjica koja ima najviše zaposlenih radnika u sektoru na koji će se primjenjivati izuzeće. Koliko se sjećam, sindikati su tražili da država plati razliku do minimalne plaće poduzećima u onim sektorima koji to ne mogu podnijeti, ali se od toga odustalo jer bi se to smatralo subvencijom, koju nije ju moguće uvesti za cijeli sektor bez posebnih kriterija.

Po meni je paljba usmjerena na krivu metu, ovdje zlo nije minimalna plaća - ona je socijaldemokratska i europska tekovina - već neoporezivi dio dohotka. Osim što povećanje neoporezivog dijela smanjuje progresivnost poreza (jer se razredi poreznih stopa množe sa neoporezivim dijelom), sav teret tog povećanja snose gradovi i općine (toliko o fiskalnoj decentralizaciji). Nadalje, u samom izračunu da će to koštati 700 milijuna nešto smrdi. Ako su se sindikati, vlada i poslodavci složili da sindikalni prijedlog (dohodak minimalne plaće neoporeziv uz korekciju poreznih razreda (povećanje od 680kn)) stoji 3 milijarde kuna, nikako mi nije jasno kako povećanje tog istog neoporezivog dijela za 200 kn bez korekcije poreznih razreda može stajati 700 milijuna. Mislim da znam kako su došli do tog broja, netko je jednom izjavio da svako povećanje neoporezivog dijela za 100 kuna košta 350 milijuna, no i to je samo djelomično točno, jer svako slijedeće povećanje zapravo košta sve manje i manje jer sve manje ljudi plaća porez.

Tu se definitivno ne zna tko pije, a tko plaća. Ako je Ministar financija prevario sinidkate i povećanje od 200 kuna stvarno košta 700 milijuna, onda bi po mojem izračunu prijedlog sinidkata koštao 2,4 milijarde a ne 3 milijarde. Ukoliko je odlučio prevariti gradove i općine, povećanje od 200 kuna neće ih stajati 700 miijuna, već 1,162 milijarde.

Tko je glasao

Obzirom da se rasprava

Obzirom da se rasprava plodno razvija, evo malo priloga.

I poslovi s proizvodnjom odjeće, kao i drugi teže propulzivni, se ipak mogu nekako uklopiti u naše stvarno poslovanje.

Uzmimo radno da je kod nas veći dijapazon specifičnosti poslovanja te da je osnova poslovanja sve i (i/ili) ništa (istovremeno može i nemoguće i maksimalistički i istovremeno je hazaradno). Na temlju toga i dodatnog stalno je istovrmeno sve isplativo i nije ništa, osim poslovanja koje je dio ili u čvrstoj vezi sa zajedničkim poslovima i zajeničkom kasom, ne samo monopoli nego i pravi rad kao kadaa država i gradovi s milijardama za infrastrukturu grade stanove za tržište povoljno, 30 % jeftinije uz 100 % više troška s druge strane ogledala, pa je profitabilnije za cca 70 %.

Proizvoddnja odjeće tako nikada nije imala smisla i istovrmeno je staalno profitabilna u više faza i etapa - najprije se nešto zaradi na kakvim potporama i zemljištu i komunalijama i/ili na kakvom kreditu dio kojeg se ne vrati nikada, zatim se zaradi na samom uhodavanju i procesu posal staalno i ako ne ide (kao i sve drugo), zatim se zaradi na stalnim smjenama i promjenama koje donose isto ili još veće smetlište, zatim na preprodajama i izvanrednim zaslugama oko toga, zatim na stalnim bitkama za unprjeđenje gospodrastva i pravne države i socijalne solidarnosti is vegaa napratka (najmanje vlast, pa i vrhovna), zatim na stečajevima (najaprofitabilniji poslovi), zatim na reciklaži, zatim na teorijama i praski zavjera i kontarzavjera, zatim na restrukturiraanju i prekvalificiranju, zatum na Ggagarinovom putu, zatim na EU harmonizaciji, zatim na svim transakcijama s tim u vezi unutar i spartnerima iz EU te drugih zemalja, zatim na PDV-u i drugim porezima i odprinosima, zatim naročito naa kamatarenj psobeno na kamatama naa kamate (najmanje 10 % ekstra dibitak godišnje), zatim na svemu što to prati a naročito raznom forsanju i nadgradnji i krovnim koordinacijama a posbeeno naa znaacima pažnje i finim sofisticiranim kretaivno-ljubavnim nijansicama svega, zatim ...

Nema sumnje da će tako iskusno i sofisticirano i iskusno poslovanje naći puteve, kao što ih stalno nalazi, i u prašumama, to čak i više, što složenije to veći profiti. Zato se ne treba bojati za naša poslovanjaa u srazu sa globalizacijom, što su srazovi nemilosrdniji to se igra na više zarade, oslanjajući se na zbilja iznimno iskustvo, globalizacije smo uigrali dok ostali nisu za to čuli ni u snu., i da hoćemo drukčije uigrani smo na najsloženije i sa najzahtjevnije, sa najviše prepreka, izazova i dobitaka, tako da bi eventualno pojednostavnjenje bilo šok od kojeg bi se raspale većina divizija i elitnih snaga, snažno napetih na složenost i zahtjevnost (a i JOT bi izgubio smisao i uporište, i sva impresivna nadgradnja).

Tko je glasao

z00ey je to vrlo slikovito

z00ey je to vrlo slikovito rekao:
ako središ stanje u radnom zakonodavstvu strani će investitori bježati od tih "high risk" djelatnosti kao od kuge. Pa zato je ekipa i ostavila rupe u minimalcu, kako bi još neko vrijeme bile "atraktivne" i da se lova (provizija) okrene još par puta.
Sve je isto ko i lani. Nevjerojatno je kako se ne može okupiti sto pametnih glava koji će smisleno staviti na papir, na pet kartica teksta, ovi idu naprijed, dati im sve raspoložive resurse, i sve snage usmjeriti na taj projekt. Očito je da se to ne želi iz razloga koje je i ap nabrojao. Kokošarit će se i dalje dok se sve ne rasproda, zemlja, jer to nam još jedino preostaje.

Tko je glasao

marin držić analitičan i

marin držić

analitičan i odličan dnevnik dlesara, ali ništa utješno, već samo doprinos kolektivnoj političkoj depri

iako nije u svezi s temom čitam u novinama:
"Ministar zdravstva Darko Milinović naložio je čelnicima HZZO-a da preko šibenskog Doma zdravlja tijekom predstojeće turističke sezone u Vodicama uspostave Službu hitne medicinske pomoći. "

No no to je dobra vijest, koja je precizirana dan poslije - bit će samo po noći ili tako nešto slično.
Nadalje čitam da će se i u Viru uspostaviti Služba hitne medicinske pomoći.

Kakve su poveznice, postavlja se pitanje?

Naime, Dražen Jurković vođa Hrvatske narodne stranke u Lici prešao je u Hrvatsku demokratsku zajednicu i preko noći je postao državnim tajnikom u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi. Čini mi se da su jedine njegove reference da je bio šef kriznog štaba i gospiću, da je liječnik opće prakse i da je ličanin - prebjeg iz jedne stranke u drugu.

To je, dakle upravljanje ljudskim resursima na rodijački način, a još ukoliko zna neke neugodne podatke o gazdi, njegovo će tajništvo biti u nedogled.

I na kraju najbitnije . Milinović ljetuje u Viru, gdje mu je tata bespravno napravijo kuću- koja naravno nije srušena, a Vir će dakle imati hitnu medicinsku službu za slučaj da ministru ne bi pozlilo, što je moguće, s obzirom na određene okolnosti koje će ga razotkriti u srpnju.

Jurković ljetuje u Vodicama gdje ima kuću, a Vodice su također mjesto novouspostavljene hitne službe.

Dobar naslov za novine

"Lički ministar zdravstva i lički državni mu tajnik hitno osigurali u mjestima gdje provode godišnje odmore hitnu medicinsku pomoć."

A što je sa mjestom Gradac kraj Ploča, gdje ljeti ima gostiju dvostruko više nego kad se zbroje Vir i Vodice ljeti.

Sramotno.

marin držić

Tko je glasao

Prvo, baratajući podatkom o

Prvo, baratajući podatkom o iznosu minimalne plaće u bruto iznosu (2.747 kuna) namjerno se prešućuje podatak da u neto to iznosi oko 1.870 kuna.
Nema se što prešućivati, bruto je iznos koji radnik zaradi mjesečno, ali ne može sve dobiti kao neto plaću jer treba platiti i zdravstveno, i školstvo i državu i mirovinu itd itd.. Socijalističko razmišljanje je promatrati plaću kroz neto

Drugo, tvrde da se iznos minimalne plaće povećava za 300 kuna. Ali ne kažu da je to bruto povečanje jer je u neto iznosu povečanje 208 kuna.

Opet tvoj komunizam, znam da to ne može iz tebe jer ti je to u dušli ali povećanje je 300 kn i treba stvoriti tih 300 kn.
Samo, što ti znaš o stvaranju kada nikada u životu nisi ništa stvorio?

Da, i nemojmo zaboraviti da su preko 80% zaposlenih u tekstilu žene!
Ne kužim u čemu je to problem nas, države ili bilo koga. Pa nije nitko tjerao žene u tekstilnu industriju.

Uz izostanak bilo kakove državne strategije opstanka i razvoja tekstilne industrije u Hrvatskoj, uz izostanaka državnih potpora kakove dobivaju brodograditelji, poljoprivreda i turizam svjedočimo i nesposobosti vlade da i pitanje minimalca riješi na zadovoljavajući način.

Diskutirati o tekstilnoj industriji je suvišno. Ona je osuđena na umiranje i treba je ugasiti čim prije jer u tome nema budućnosti niti za radnike niti za poduzetnike a niti za državu... Zašto ti zakon o minimalcu pokušavaš povezati s tekstilnom industrijom kao primarnim problemom i tražiti da se okupiramo time? Daj jednom nauči prepoznati prave stvari i probleme, a ne samo tražiti mjesto za samopromociju gdje god se pojavi neka "socijalno ugrožena skupina" eto drLesara da im stane u obranu. A što ostane nakon tvoje obrane? Ništa, jer ti nikada nisi napravio ništa, samo pričaš (kao Kajin). Ti si domaća izvedba NATO-a (No Action Talk Only)...

A u čemu je problem. Ljudi u nevolji privaćaju svaku slamku kao slamku spasa. I tako ti namjerno manipuliraš njihovim sudbinama praveći se da prepoznaješ njihove probleme i da ćeš i pomoći. A ti jedino vidiš izbornu listu, izborno povjerenstvo i misliš li "hoću li ja svršiti kao Tonči Tadić. A što ću onda raditi? Od kuda mi onda 15.000 kn mjesečno. Hm..."
youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Ne kužim u čemu je to

Ne kužim u čemu je to problem nas, države ili bilo koga. Pa nije nitko tjerao žene u tekstilnu industriju.

Pa onda par odlomaka ispod.

4hdz.com

Cudno kako u temeljnim nacelima stranke pise citiram: "Za HDZ, kao narodnjačku stranku koja prihvaća socijalni nauk Katoličke crkve, načelo solidarnosti je jedan od glavnih temelja političkoga promišljanja i rada.".

Sad mi nije bas jasno kako se covjek koji je simpatizer ili clan stranke ne drzi osnovnih nacela. No ipak, zasto bi se ti drzao nacela kad se nitko niti ne drzi.

--
Think for yourself, question authority.

--
Think for yourself, question authority.

Tko je glasao

I nije ih nitko tjerao. U

I nije ih nitko tjerao. U nekom trenutku u životu su odlučile raditi to, a ne nešto drugo (npr prodavačice u Lidl-u, napasanje ovaca po brdu itd). I dobro si pogodio B2 sa načelom solidarnosti kojeg se eto on ne pridržava iako je to jedno od glavnih načela njegove političke opcije.

No ja to gledam iz potpuno drugog kuta, jer moja politička opcija uopće nema solidarnost kao glavno načelo. I svakako se slažem s njim.

B2, hajmo nas dva u Zigante, vidim da bi se pošteno naćakulali.

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

Diskutirati o tekstilnoj

Diskutirati o tekstilnoj industriji je suvišno. Ona je osuđena na umiranje i treba je ugasiti čim prije jer u tome nema budućnosti niti za radnike niti za poduzetnike a niti za državu...
Potpuno suprotno tome. Hrvatska ima dugu tradiciju u tekstilnoj proizvodnji, sjetimo se samo najvećih izvoznika visoko kvalitetnih proizvoda Kamenskog, Varteksa, MTČ-a, Siscie. Zbog loše privatizacije a danas katastrofalnog managementa hrvatska topi svoju uspješnu granu industrije. Tako je npr. Kamensko izgubilo licencu PIERE CARDEN-a!! Škole i fakulteti obrazuju vrlo kvalitetne kadrove, posebno dizajn, pa ne rijetko dobivaju najviše međunarodne nagrade. U vremenu kada s Istoka dolazi jeftina i ne kvalitetna roba, kada nijemci najviše proivode u Turskoj, Amerika iz Kine seli u Južnu Ameriku, EU ukida kvote na kineski tekstil, domaća tekstilna industrija ima svoju šansu koju ne zna iskoristiti. Trusna kineska područja i porast cijene proizvodnje daje priliku domačim tekstilcima za proizvodnju vioskokvalitetne robe namijenjene EU tržištu. Imamo jeftinu i kvalificiranu radnu snagu, modernizirane proizvodne linije, ZNANJE i na kraju TRŽIŠTE koje odbacujemo. Izvoz se svodi većinom na lohn poslove s kojima se ne mogu pokriti troškovi. S toga tvoja tvrdnja ne stoji, jer tekstilna industrija ima svoju budućnost s onima, koji kako često znaš reći, ZNAJU i HOĆE.

Tko je glasao

Potpuno suprotno tome.

Potpuno suprotno tome. Hrvatska ima dugu tradiciju u tekstilnoj proizvodnji, sjetimo se samo najvećih izvoznika visoko kvalitetnih proizvoda Kamenskog, Varteksa, MTČ-a, Siscie.

A zašto ti esperanza malo ne razmiliš svojom glavom.

U tekstilu postoj Armani, Hugo Boss, Prada itd itd itd. Oni zarađuju, svi ostali sitničare za njih.
moraš imati BRAND- razumiješ li to BRAND koji donosi profit, sve ostalo je borba za zarade od max 5% koliko ti Armani ostavi prostora, toliko da ne propadneš...

Da, mi smo imali neku tekstilnu tehnologiju iz 70-tih godina koja je proizvodila proizvode koji su bili uzor za zatvoreno socijalističko tržište, a koliko je to bilo trendy pokazuje da se cijela jugoslavija oblačila u Trstu na onoj placi (zaboravio kako se zove). Niti jedan proizvod iz tog zlatnog vremena nije postao brand dostojan opstanka nakon otvaranja tržišta. I to je istina....

E sad, može se radom i ulaganjima pokušati prodor na svjetsko (ili barem regionalno) tekstilno tržište ali to prepuštam poduzetnicima koji će to napraviti... Samo mi se čini da se takav neće brzo pojaviti jer je to industrija vrlo visoke konkurencije, treba kvalitetne modne dizajnere (koji istina kod nas polako stasaju), ali sigurno ne treba proizvodnju u skupoj zemlji Hrvatskoj već negdje tamo gdje rade za dolar po danu...

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Hrvatska je skupa za

Hrvatska je skupa za proizvodnju, a Španjolska nije. Jel' tako?

Možda bi mogli naučiti nešto od Zare koja 80-90 posto odjeće proizvodi u Europi, 60-65 posto se proizvodi u samoj Španjolskoj.

Znači, postoji način, ali se treba potruditi. Treba se htjeti nešto napraviti, imati dobru volju i vjeru u uspjeh.

Na svoj blog sam stavio dokumentarac o tome kako funkcionira proizvodnja u Zari, ako koga zanima tako da bi drugi put umjesto da se govori o tome kako se kod nas ne isplati proizvoditi, mogli pričati na koji način postići da i mi možemo proizvoditi s dobiti. To se ne tiče samo tekstilaca, već cijele naše industrije.

Tko je glasao

Na svoj blog sam stavio

Na svoj blog sam stavio dokumentarac o tome kako funkcionira proizvodnja u Zari, ako koga zanima tako da bi drugi put umjesto da se govori o tome kako se kod nas ne isplati proizvoditi, mogli pričati na koji način postići da i mi možemo proizvoditi s dobiti. To se ne tiče samo tekstilaca, već cijele naše industrije.

To što su uspjeli Španjolci ne znači da možemo i mi, ili netko drugi.
Naša tekstilna/modna industrija nije uspjela i to je činjenica... naravno, slobodni su oni i dalje se truditi, kada pokažu nekih rezultata onda ih treba ponovno razmotriti. Nema poduzetništva ako na prvoj prepreci vičeš "država, pomagaj"....

Ali neke industrije jesu i njih treba gurati dalje i s njima računati...
Resursi nisu beskonačni... ajmo gurati prehranu, građevinu, turizam, duhan, filmsku industriju (eto oni pokazuju u zadnje vrijeme neke veće uspjehe), informatiku itd itd...

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Posao krojačice je da

Posao krojačice je da kroji, posao managera je da vodi firmu i traži načina da odtvari dobit.

Hrvatske krojačice znaju šiti, španjolske krojačice znaiu šiti.

Španjolski manageri znaju ostvariti profit, naši ne znaju.

Znači, nije problem u neobrazovanima i onima slabije kvalificiranima.

Nisu nižerangirani nesposobni i višak, već oni na odgovornim mjestima.

Nisu KV radnici lijeni i nesposobni, već direktori, manageri.

Tko je glasao

Upravo o tome i B2 govori:

Upravo o tome i B2 govori: nema problema u NKV radnicima, već u nepostojanju managera koji bi uspješno vodili takve firme.

To su firme koje su na minimalnoj profitnoj margini - upravljači moraju biti izrazito kvalitetni kako bi frima poslovala u "zelenom" - npr dobar primjer Zara. A mi takvih managera u toj branši NEMAMO!

Naši manageri u toj branši su sposobni samo za TRGOVINU, pa stoga imamo Urban republic koji s proizvodi u Kini. Imati ćemo još takvih brandova (i ne samo u tekstilu), a oni će se proizvoditi u Bangladešu i Indiji itd, ali ne kod nas. Profit margin je premali za TRGOVCE, a u nas nema školovanog managerskog kadra za tekstilnu proizvodnju i plasiranje iste. U Magmi npr ne bi mogli u Hrvatskoj organizirati proizvodnju ni zagorskih štrukli profitabilno, koliko su poduzetni u proizvodnim linijama u hr... To je stvar poslovne orijentacije.

Nameće se rješenje prodaje vanjskom poduzeću i brandu, što će za neke biti možda i uspješno, ali za većinu će naša tvornica biti uvijek ona od prvih na kojima će izvršavati LOSS-CUTS, tj prva na kojoj ćešparati pare i zatvarati pogone. I to iz 2 najbitnija razloga:

1. u matičnim (i europskim) državama te političari itekako poprijeko gledaju kad zatvaraš tvornice i povećavaš nezaposlenost, a posebno lokalni političari. I svaki takav potez dolazi na naplatu pri nekim kasnijim pregovorima o ekspanziji: naprosto te neće u svojoj okolini jer si u najmanju ruku nepouzdan. A za naše ih radnike baš briga, kao nažalost i naše političare

2. naše radno pravo je toliko loše implementirano pa se mogu vrlo jeftino izvući iz svih popratnih troškova zatvaranja koji se tiču radnika.

A nitko ne može postaviti kvalitetne managere ako ih nema: ni država u još neprivatiziranim tvornicama (ako ih uopće još ima?) a niti uprave privatiziranih poduzeća. Naime, zar ne misliš da bi privano poduzeće htjelo imati rentabilnu i uspješnu proizvodnju, da ikako može?

Primjer naveden od esperanze je prekrasan, ali nažalost tih par ljudi ne može voditi 10 tvornica. Da misli da može, ponudili bi oni otkup ovih prvih, ali su pametniji... U toj branši se šire polako i na svojim nogama, ne treba im teret oko nogu s prenapuhanim balonom od 5-10 firmi u stečaju.

EDIT: ako pak uspijemo implementirati kvalitetno radno zakonodavstvo, onda tek nećemo moći prodati ovakve pogone - jer više nema logike u kupnji za strance. Naravno, ovo ne stoji za većinu hrvatskog gospodarstva (i ne pozivam na namjernu opstrukciju implementacije), već samo iz toga proizlazi da:

a) dok je ovakvo stanje, stranci će možda i probavati.
b) naši takitak ne mogu / ne znaju

stoga: c) što prije ugasiti tu djelatnost, jer joj nema naprijed u sređenom radnom okruženju

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

z00ey je sve rekao što ja

z00ey je sve rekao što ja nisam (i još je to napisao kulturno i bez vrijeđanja što nije moja specijalnost :)

uspješna tekstilna industrija (iako je ovo krivi naziv - bolje bi odgovarao naziv industrija mode, odjeće i obuće) bi puno doprinjela gospodarstvu zbog vertikale koju integrira: možeš krenuti od sadnje pamuka (pitanje može li pamuk u RH? - recimo da može, maksimalna iskoristivost govedine i drugih životinja za kožni segment industrije, modni dizajneri, stručne škole i fakluteti, modni časopisi, lanci brand trgovina (naših brandova naravno), filmska industrija...itd.. Sve to čini cjelinu koju bi koristila modna industrija da je jaka i relevantna.. Ali obzirom da nije takva možemo samo maštati jer takvu viziju nitko nema niti na papiru, a kamoli da je može provesti...

Zbog toga slučaj Dalmatinka Nova i drLesarov ispad narodnog zaštitnika tekstilaca nisu vrijedni nacionalne pažnje. Dalmatinku Novu treba riješiti pravosudje ASAP bez milosti prema braći ciganima (je, talijani su ali ponašaju se ciganski) kao primjer svim drugim talijanima koji bi na isti način otvarali tekstilne proizvodnje u hrvatskoj (a čini mi se da ovo nije prvi problem, nešto i s benetonom u osijeku je bilo problema oko plaća)...

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Dalmatinku Novu treba

Dalmatinku Novu treba riješiti pravosudje ASAP bez milosti prema braći ciganima (je, talijani su ali ponašaju se ciganski) kao primjer svim drugim talijanima koji bi na isti način otvarali tekstilne proizvodnje u hrvatskoj
A šta je sa domaćim banditosima koji su sklapali kupoprodajne ugovore? Misliš li da njih treba nagraditi i dati im da i dalje managiraju po domaćim bespućima posrnule privrede?

Tko je glasao

U Magmi npr ne bi mogli u

U Magmi npr ne bi mogli u Hrvatskoj organizirati proizvodnju ni zagorskih štrukli profitabilno, koliko su poduzetni u proizvodnim linijama u hr... To je stvar poslovne orijentacije.
A šta misliš tko vodi proizvodnju magmine robe u Kini? Kinezi?:)))))
Ne bih se iznenadila da upravo Magma kupi koji proizvodni pogon u hr, onako...za probu:)

Tko je glasao

Magmi je u Europi primarna

Magmi je u Europi primarna maloprodajna djelatnost. A na dalekom istoku im je primarna djelatnost proizvodnja. I ide im dobro. I sad ti reci zašto bi mijenjali išta? Franšize (Esprit, Mexx itd) im takitak dobro idu (možda i bolje od europskih prosjeka) i navlače kupce i na njihove brandove.

Npr možda bi bilo dobro da probaju proizvoditi u Hr a prodavati u Kini? Ne bi išlo ;)

Proizvodnju im vode ljudi koji su u stanju donijeti profit margin. Hrvati, Kinezi, svejedno. Ali u Kini. Hrvatsku ne bi ni pipnuli, nisu ludi.

Osim toga uprava je de facto 1 čovjek, čisti trgovac, inače skeptičan prema hr proizvodnji.

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

Magmi je u Europi primarna

Magmi je u Europi primarna maloprodajna djelatnost. A na dalekom istoku im je primarna djelatnost proizvodnja. I ide im dobro. I sad ti reci zašto bi mijenjali išta? Franšize (Esprit, Mexx itd) im takitak dobro idu (možda i bolje od europskih prosjeka) i navlače kupce i na njihove brandove.
Na franšizama se nitko nije obogatio i tu si u pravu, time navlače kupce na svoje brandove. A zašto bi mijenjali? Možda iz istih razloga kao i Todorić u prehrani, ha? Ne želi više uvozit luk, već ga izvozit, širit proizvodnju i tržište via eu.

Tko je glasao

Ali oni već rade upravo to:

Ali oni već rade upravo to: izvoze.

No taj izvoz Magmi znači ovo: prozvedi u svojoj organizaciji, s minimalnim troškom, i izvezi gdjegod imaš profit. Ako još i prodaš kroz svoj distribucijski lanac, to je profit iber svega. To što je ta proizvodna organizacija u nekoj drugoj zemlji, dapače na drugom kontinentu, nije uopće bitno. Proizvodnja i distribucija je u tvojoj korporaciji. To je bitno.

Tako da dok im neće biti jeftinija proizvodnja u Hrvatskoj neće u Hrvatskoj niti proizvoditi. S povećavanjem minimalaca ili nekom drugačijom implementacijom radnog prava će im cijena te određene proizvodnje samo narasti, stoga nema šanse da proizvode lokalno.

Uostalom, Magma funkcionira na niskim plaćama, lošim radnim uvjetima, strahovladi nad niskoškolovanim i egzistencijalno ugroženim radnicima. Za maloprodaju koriste lokalnu radnu snagu koje ima dovoljno, a za proizvodnju raj na zemlji po gore navedenim faktorima zvan daleki istok.

Jedini faktor koji bi eventualno mogao takvu liniju promijeniti je ulazak RH u EU, a da EU vrati kvote na dalekoitočnu robu. A tu ipak ne može utjecati ni Sanader ni Fižulić. Dotad, bye bye.

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

Slažem se. No pusti Magmu.

Slažem se. No pusti Magmu. Nije ona jedina. Zaboravljaš na faktore rizika koji su u eu uočili i u potrazi su za bližim destinacijama. Ovdje trebaju iskoristiti šansu svi posrnuli i oni koji klecaju. Ako se i to ne iskoristi preostaju još uvijek clusteri tekstilaca i obučara, tako da ja nebih odustala od te grane industrije, rezala granu na kojoj sjedi preko sto tisuća tekstilaca.

Tko je glasao

Esperanza, nomen est omen :)

Esperanza, nomen est omen :)

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

esperanza nikad ne umire,

esperanza nikad ne umire, ili posljednja umire, a ono treće neću ni čut:)))

Tko je glasao

Je, meni je ipak draži

Je, meni je ipak draži Armani:))

Tko je glasao

ako pak uspijemo

ako pak uspijemo implementirati kvalitetno radno zakonodavstvo, onda tek nećemo moći prodati ovakve pogone - jer više nema logike u kupnji za strance.
Ne znam zašto tako misliš, šta ne bi bio logičan obrnut slijed? Jednostavnije je strancima izvršiti procjenu ulaganja ako znaju pravnu proceduru nego da dolaze u banana republiku.
Naravno, ovo ne stoji za većinu hrvatskog gospodarstva (i ne pozivam na namjernu opstrukciju implementacije), već samo iz toga proizlazi da:

a) dok je ovakvo stanje, stranci će možda i probavati.
b) naši takitak ne mogu / ne znaju

stoga: c) što prije ugasiti tu djelatnost, jer joj nema naprijed u sređenom radnom okruženju
Najlakše je od svega dići ruke i ponavljati ne mogu/ne znam; Pitanje do kad tako. Po tvome je najbolji status quo, pa daj šta daš, dok sve ne rasprodamo. Meni bi bilo logičnije da one tvrtke koje su u privatnom vlasništvu pošalju one koje ne znaju na obuku tamo gdje znaju. Bio bi manji kvar. Linijom manjeg otpora inače smo došli i opustošili sva naša bogatstva. Nazire li se tome kraj?

Tko je glasao

Ne znam zašto tako misliš,

Ne znam zašto tako misliš, šta ne bi bio logičan obrnut slijed? Jednostavnije je strancima izvršiti procjenu ulaganja ako znaju pravnu proceduru nego da dolaze u banana republiku.

Naravno, za veliku većinu djelatnosti to stoji (turizam pogotovo). No za neke djelatonsti, npr tekstil ili željezara itd je upravo bonus stranom ulagaču nesređeno stanje, jer mu je omogućen jeftin EXIT STRATEGY. Ulazi s velikim obećanjima, nitko ga ne primorava na ispunjenje, ako prođe prođe, ako ne prodaj nešto naslijeđene imovine i bjež.

Sad, s ovakvom lošom implementacijom mi praktički zovemo samo loše uprave, a kvalitetne investicije bježe u npr Madžarsku koja ima sređeno stanje ali i 2 državne inspekcije radnih uvjeta mjesečno, bez posebne neanonimne prijave! I sve ide glatko, zamisli!?!

Najlakše je od svega dići ruke i ponavljati ne mogu/ne znam

Točno, ali ovdje su u pitanju egzistencija radnika. Bolje je što prije reći ne znam od zavlačenja tih žena i mazanja očiju. Odmah i u glavu: nema perspektive jer nema ljudi koji znaju!

Koja je alternativa? Predati radnicima tvornicu u ruke? Možda, ali mislim da ne u ovoj branši.

Meni bi bilo logičnije da one tvrtke koje su u privatnom vlasništvu pošalju one koje ne znaju na obuku tamo gdje znaju.

Bi, ali ih ne možeš natjerati u to. Ako su toliko glupi da to ne vide, onda moraju propasti. Država ih čak ne smije spriječiti u tome, već im treba omogućiti alternative, a prvi bi bio noga svim profesorima na tekstilnom fakultetu i ponovni odabir kadra - a to niti će se napraviti a i kasno je - dok se obrazuje nova generacija već su tete na traci davno u prisilnoj penziji.

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

Ulazi s velikim obećanjima,

Ulazi s velikim obećanjima, nitko ga ne primorava na ispunjenje, ako prođe prođe, ako ne prodaj nešto naslijeđene imovine i bjež.
Tu je catch! Onaj koji nešto prodaje, a u našem slučaju nisu prazni proizvodni pogoni već i radnici, treba pravno zaštiti sebe i radnike da neće doći do gore navedenog. To koliko znam još nitko nije napravio, ali je zato pokupio proviziju i take the money and run. :)
Koja je alternativa? Predati radnicima tvornicu u ruke? Možda, ali mislim da ne u ovoj branši.
Ne samo u ovoj, u svakoj. Obzirom na postojeće stanje vjerujem da bi se radnici bolje organizirali jer bi znali da ovise o sebi a ne o drugima. Ali, u našem slučaju, važno je zvati se Manager, a posljedice lošeg upravljanja će ionako snositi radnici.

Tko je glasao

Onaj koji nešto prodaje, a

Onaj koji nešto prodaje, a u našem slučaju nisu prazni proizvodni pogoni već i radnici, treba pravno zaštiti sebe i radnike da neće doći do gore navedenog. To koliko znam još nitko nije napravio, ali je zato pokupio proviziju i take the money and run.
To je uspio napraviti Luka Rajić. Zaštitio je i dobavljače mlijeka i sve, zamjerio sse očito svima ostalim infrastrukturama i smjestio u najpolicijskoj i najpouzdanijoj državi (Švicarskoj), što možda ukazuje da će (kao Vanja Špiljak, Lenjin i razni, ili možda kao bog) jednog dana doći i spasiti sve.

Nadalje je Kerum državi platio 200 miljuna kuna za hotel Marijan u Splitu, više nego sve živo po Jadranu. Kada to uskoro proradi nakon brojnih godina, biće daljnjih belaja.

I ima jako puno sitne igre, koja će proraditi.

Tu se možda krije jedan od smjerova budućih zbivanja. Vratio se je i Tomislav Ivić, lik koji je jedini dokazano u stanju po inerciji dići igru iz propasti na visoke razine, nakon čega odlazi jer ga više nitko ne može podnijeti. Tako možda opet stigne i Luka, koji je očito apsolvirao proces. I tako će se možda stvar zavrtiti. Za početak je dovoljno naglasiti da se je vrati Ivić a da će možda i Luka, to već značajno uhodava teren, uz ono što se s druge tssrane ogledala kuha.

Kada je već moralo biti tako, sada ulazi u završnicu natjecanja u ligi prvaka kao moža jako dobro. Dane su sve moguće prednosti za sve moguće ekstraliberalističke igre, za sve što se je zaumilo i htjelo, pa nikakve opcije ne mogu reći da nije bilo prilike, pa ni tehnomenadžeri ni manageri, sve se je izredalo. Ujedno, složenim kombinacijama se je tako uljuljalo i u klopku uvuklo sve elitne domaće i strane snage u jedan magični maraton ekstradobitaka, u kojem sada i veoma slabi trkači mogu početi pretrčavanja jednog po jednog, gomile po gomile, a pojedini potencijalno jači trkači, npr. Kerum, Luka Rajić, Ivić i neki strani (ima iskrenih zaljubljenika u ambijent, koji se već prešli mlrd EUR-a) možda naprave čuda. A udarni igru će ipak igrati minimalizam, koji stalno dela a ponekad se jako zalaufa. Veoma je povoljno za to, baš zbog nadošle sinteze i zrelosti dugih napredovanja.

Tko je glasao

Šteta je što Kerum nije

Šteta je što Kerum nije kupio Slobodnu jer vjerujem da bi je i platio, a što je najvažnije zadržao tamo gdje joj je i mjesto, simbol koga se on sigurno nebi odrekao.
Kerum je pokazao da se može i drukčije i bolje, upravo je izrekao što mnogi nisu i tako sebe stavio u nepovoljan položaj društveno odgovornog poslodavca. Splićani to prepoznaju i vjerujem da će njegova moguća kandidatura za gradonačelnika mnoge uznemiriti jer on ne pripada nikome, ni lijevima ni desnima.

Tko je glasao

Kerum je rekao da se neće

Kerum je rekao da se neće kandidirati za gradonačelnika Splita, ali da će sigurno utjecati na njegov izbor.

Tko je glasao

a pojedini potencijalno

a pojedini potencijalno jači trkači, npr. Kerum, Luka Rajić, Ivić i neki strani (ima iskrenih zaljubljenika u ambijent, koji se već prešli mlrd EUR-a) možda naprave čuda.
Ne znam da li čuda postoje, ali mi Kerum izgleda kao potencijalni čarobnjak:)

Tko je glasao

Slažem se, uz dodatak da

Slažem se, uz dodatak da sve ukazuje da je Split tako napredovao da su sve granice dosegnute te bi globalno mogao biti pokretač obrata.

Po Kerumu su svi ostali poduzetnici kokošari jer svi zajedno ne plaćaju niti zapošljavaju kao on sam, i pri tome izvlače sve iz zajedničkih kasa i koriste sve zajedničko, dok on ništa. On namjerno provocira najskupljim autom i raznim. Po anketama je dobio najviše glasova kada ga je Slobodna dohvatila. Sanader, sindikat, Todorićevi i EPH su doddatno izazvali vraga i sada im nabija tempo povećanjem plaća i privlačenjem ljudi na taj način, izazvali su vraga.

Slobodna Dalmacija i Feral su ispunili puni krug.

Hajduk je na povjesnom dnu, što je usklađeno sa napretkom napretka. To bi, kao cca 1972. g. moglo značiti ponovno angažiranje Ivića, što znaći da po inerciji slijede opake bure, koje debelo nadilaze ulogu nogometa. To bi moglo biti glavni okidač.

Ili obrnuto, prividni smiraj, a la Osijek i razno, što bi također moglo jako zaljuljati sva pitanja, ali svaki korak dalje sve ozbiljnije.

Tko je glasao

Gle, ako središ stanje u

Gle, ako središ stanje u radnom zakonodavstvu strani će investitori bježati od tih "high risk" djelatnosti kao od kuge. Pa zato je ekipa i ostavila rupe u minimalcu, kako bi još neko vrijeme bile "atraktivne" i da se lova (provizija) okrene još par puta. Nije sigurno zato da što je HUP mišljenja da se branša može održati...

No, ako ne središ stanje, onda će trpjeti druge, profitabilne djelatnosti. A one su ključ razvoja. B2 je dobro rekao: resursi su ograničeni, ne možeš ih rasipati. Stoga, država treba isto kapitalistički misliti i loss cut sistemom prihvatiti neizbježno.

Nažalost (u ovom slučaju) to neizbježno možda vodi onoj - tvornica radnicima. Ne vidim da će tete tekstilke uspješno voditi takvu tvrtku bez gubitaka, pošto nisu za to uopće osposobljene. Da su pametnije ne bi bile tamo gdje jesu, već bi već kroz školovanje bile odgovornije i inteligentnije i radile bi bilo što drugoga. A kako si dobro rekla, s plaćom od 4.000 kn neće privući nijednog kvalitetnog managera.

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

resursi su ograničeni, ne

resursi su ograničeni, ne možeš ih rasipati. Stoga, država treba isto kapitalistički misliti i loss cut sistemom prihvatiti neizbježno.
Resursi uopće nisu ograničeni, već ih mi samo ograničavamo. zar misliš da kontinetalac može živjeti od isključivo turizma ili će svi raditi u high-tech? S loss cut-om država je zakasnila, nakon što je ulupala milijarde u brodogradnju. ovo su sad već mrvice.
Ovo s tetama neću uopće komentirati jer si nepravedan, i nemaš feeling za tete koje rade, odgajaju djecu, kuhaju, spremaju...ccc...:)

Tko je glasao

Nikad nije kasno za loss cut

Nikad nije kasno za loss cut sustav. O brodogradnji sam isto govorio od ranih '90tih. Ako je Norveška to prihvatila preko noći i prešla sa najveće svjetske brodogradnje s nepresušnim izvorom pločastog čelika odmah preko granice u Švedskoj na visokospecijalizirane morske pogone, jer nema šanse se natjecati s Korejom, koji smo k... mi čekali?

Imaš lijep popis djelatnosti koje nikako ne smijemo umjetno održavati na životu. Brodogradnja (bez jeftine proizvodnje čelika) je na vrhu liste, željezara sa jednim jedinim proizvodom (bešavne cijevi) bez ikakvih rudnih izvora također, a tekstil nažalost nije daleko. Jedina razlika je zbilja ta da tekstil nije sputan i cijenom repromaterijala već prvenstveno nelojalnom konkurencijom (no na koju ne možemo utjecati).

Tete su previše markirale s nastave i u kafiću slušale narodnjake a premalo učile, a i nekako je bilo fora raditi u modnoj kući, zar ne? Djeca, muž, kuhinja itd je sve došlo kasnije. To ti je sve priča iz Pinokia - znaš onaj dio kad se lijeni dečki pretvaraju u magarce i onda rintaju kao volovi do kraja života... Kao klinac sam to gledao i bilo mi ih je žao, kao što mi je žao i teta. No život je takav, siješ što si zasadio.

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

Jedina razlika je zbilja ta

Jedina razlika je zbilja ta da tekstil nije sputan i cijenom repromaterijala već prvenstveno nelojalnom konkurencijom (no na koju ne možemo utjecati).
Cijena repromaterijala je itekako bitna u konačnoj kalkulaciji, ali i smjeru u kojem određeni tekstilni proizvođač ide. Ako se radi o odjevnim predmetima onda je to vrlo važan faktor. Naime, ako pod nelojalnom konkurencijom podrazumjevaš jeftinu kinesku robu, onda se slažem da sutra zatvorimo svu tekstilnu industriju. Mišljenja sam da je naša tekstilna industrija predodređena za proizvodnju kvalitetnih proizvoda, licenciranih i da treba poraditi na razvijanju domaćih brandova. Po kvaliteti izrade i materijala postojeći domaći brandovi mogu se mjeriti npr. s Esprit-om. Esprit jednako košta u eu kao i hrvatskoj ili srbiji, uz dopuštena odstupanja 10%. Međutim, obzirom na domaći standard, za naše uvjete Esprit je skupa roba. U istom rangu domaćih brandova cijene su skoro kao i Esprit-ove. Ali Esprit je robna marka, američki brand, koji se godinama razvijao i ulagao u marketing (mada su ga nijemci kupili i na njemu godinama radili). I to je ono za što međuostalim domaći tekstilci nemaju novaca ili ne znaju. Kako stvoriti ime, osigurati prolaz na tržištu i postati konkurentan.
Vratiti ću se opet na Amadeus jeans. Zašto su njihove cijene prihvatljive? zbog repromaterijala. Amadeus bi sutra mogao proizvoditi skupe traperice, kao Armani, kada bi uvozio visokokvalitetni jeans. Međutim, brzo bi propao jer skupa roba teže se prodaje.
Pozicioniranje na tržištu nije nimalo lak posao u ovim uvjetima poslovanja i želim vjerovati da će bar neki tekstilci to shvatiti i krenuti u ofenzivu.

Tko je glasao

ajmo gurati prehranu,

ajmo gurati prehranu, građevinu, turizam, duhan, filmsku industriju (eto oni pokazuju u zadnje vrijeme neke veće uspjehe), informatiku itd itd...
Prehranu gura Todorić, još malo i Mišković pa nam ne gine kolektivna dijeta. Građevinu guraju oni koji ne znaju kud bi s parama, duhan nema perspektivu jer uskoro dolazi zabrana pušenja, a filmska industrija nam je toliko perspektivna da će nam se uskoro domaći kulturnjaci prijaviti za socijalnu pomoć.
Ostaje jedino informatika i poduzetnički inkubatori.

Tko je glasao

A zašto ti esperanza malo

A zašto ti esperanza malo ne razmiliš svojom glavom.
Mene inače plaćaju da mislim svojom glavom, a ne tuđom:) Obzirom da me ovdje nitko ne plaća ipak ću iznijeti neke činjenice.
U tekstilu postoj Armani, Hugo Boss, Prada itd itd itd. Oni zarađuju, svi ostali sitničare za njih.
moraš imati BRAND- razumiješ li to BRAND koji donosi profit, sve ostalo je borba za zarade od max 5% koliko ti Armani ostavi prostora, toliko da ne propadneš...

Tako je, postoje jaki brendovi kao Armani itd..ali i domaće kompanije razvijaju svoje brandove ili ih već imaju, ovdje ću spomenuti samo kravate Croata koji se slabo koristi, a izvozi u 72 zemlje svijeta. Da bi brand zaživio potreban je ciklus od 3-5 godina, ap tako imamo domaći brand Urban republic koji se masovno proizvodi u Kini. Dakle brand koji je intelektualno vlasništvo hrvatske tvrtke i hrvatskog znanja, ali proizvod kineskih ruku. Nadalje, najveći svjetski proizvođač dječje konfekcije OshKosh B'Gosh svoje proizvodne pogone ima širom svijeta, pa čak i u Italiji. Spomenuti brandovi donose veliku dobit, a samo jedan primjer dokaz je da se može. Ako se Benettonu isplati otvoriti proizvodni pogon u hrvatskoj, vjerujem da bi se to isplatilo npr. i Pradi, ali netko ih mora dovesti i na tome treba raditi.
Niti jedan proizvod iz tog zlatnog vremena nije postao brand dostojan opstanka nakon otvaranja tržišta. I to je istina....
Nije ostao dostojan brand jer su "sposobni" sve upropastili što se dalo upropastit. Podobni, rodjaci, neznalice postali su vodeći manageri u tvrtkama koje su na izvozu ostvarivale velike dobiti, a o izvozu i proizvodnji znaju ko moja pokojna baba o informatici.

Tko je glasao

Ako se Benettonu isplati

Ako se Benettonu isplati otvoriti proizvodni pogon u hrvatskoj, vjerujem da bi se to isplatilo npr. i Pradi, ali netko ih mora dovesti i na tome treba raditi.
Lokalni i manje lokalni politicari uvijek prvo pitaju a gdje sam ja u svemu tome?
Nije ostao dostojan brand jer su "sposobni" sve upropastili što se dalo upropastit. Podobni, rodjaci, neznalice postali su vodeći manageri u tvrtkama koje su na izvozu ostvarivale velike dobiti, a o izvozu i proizvodnji znaju ko moja pokojna baba o informatici.
Prije 8 godina culi smo price o otocima znanja na kojima bi velike svjetske firme razvijale posao. No kako na dosta otoka do danas nema ADSL-a kao jednog od preduvjeta razvijanja outsource informatickog i nekih drugih biznisa nema niti otoka znanja. Nadalje brendovi nisu totalno unisteni iako se radilo na njihovom unistavanju. Jos uvijek postoji brand vegeta i jos neki drugi.

Tko je glasao

Ako se Benettonu isplati

Ako se Benettonu isplati otvoriti proizvodni pogon u hrvatskoj, vjerujem da bi se to isplatilo npr. i Pradi, ali netko ih mora dovesti i na tome treba raditi.
Lokalni i manje lokalni politicari uvijek prvo pitaju a gdje sam ja u svemu tome?
Nije ostao dostojan brand jer su "sposobni" sve upropastili što se dalo upropastit. Podobni, rodjaci, neznalice postali su vodeći manageri u tvrtkama koje su na izvozu ostvarivale velike dobiti, a o izvozu i proizvodnji znaju ko moja pokojna baba o informatici.
Prije 8 godina culi smo price o otocima znanja na kojima bi velike svjetske firme razvijale posao. No kako na dosta otoka do danas nema ADSL-a kao jednog od preduvjeta razvijanja outsource informatickog i nekih drugih biznisa nema niti otoka znanja. Nadalje brendovi nisu totalno unisteni iako se radilo na njihovom unistavanju. Jos uvijek postoji brand vegeta i jos neki drugi.

Tko je glasao

Da bi brand zaživio

Da bi brand zaživio potreban je ciklus od 3-5 godina, ap tako imamo domaći brand Urban republic koji se masovno proizvodi u Kini. Dakle brand koji je intelektualno vlasništvo hrvatske tvrtke i hrvatskog znanja, ali proizvod kineskih ruku.

I zašto onda trebamo domaću tekstilnu industriju kada se Urban Republic proizvodi u Kini? Ne kužim što te tvoj point? Pa upravo trvrdim da nam ne treba domaća tekstilna industrija samo brandovi (ako im možemo stvoriti) a proizvoditi možemo u kini kao i ostatak modne industrije...

Ako se Benettonu isplati otvoriti proizvodni pogon u hrvatskoj, vjerujem da bi se to isplatilo npr. i Pradi, ali netko ih mora dovesti i na tome treba raditi.
Isplati im se naravno, ali cijena rada mora ostati gdje je - ne mogu plaće u tekstilnoj industriji biti 4000 kn. To je i razlog zašto su napravili pogon kod nas

Mislim da si malo skrenula sa svoje teme i došla do zaključka koji sam ja postavio.
youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Vidim da me nisi shvatio ili

Vidim da me nisi shvatio ili ti je ne poznato područje kao i našim ministrima i zato donosiš takve ne osonovane zaključke.
Ako trebam crtati, mogu i to.
Kažeš ti:
I zašto onda trebamo domaću tekstilnu industriju kada se Urban Republic proizvodi u Kini? Ne kužim što te tvoj point? Pa upravo trvrdim da nam ne treba domaća tekstilna industrija samo brandovi (ako im možemo stvoriti) a proizvoditi možemo u kini kao i ostatak modne industrije...
Primjer da se može uspješno proizvoditi i na domaćem tržištu je braće Jukić. Počeli su kao trgovci jeftine turske robe koju su prodavali na vreće. S vremenom su sami počeli pomalo šivati jeans. Nabava jeftine sirovine omogućila im je da uz tursku, prodaju i vlastiti proizvod. Malo po malo AMADEUS JEANS postao je brand, prepoznatljiv na ovim našim prostorima, pa i šire. Iz obiteljskog obrta polako su prerasli u respektabilne poduzetnike, pa s vremenom i otkupili Gucićeve pogone u Novskoj i tako proširili proizvodni asortiman. Uložili su puno u razvoj ali što je i najbitnije u ljude. Shvativši da ne treba izmišljati toplu vodu, plaćaju ljude koji ZNAJU. Dakle, ako oni mogu, znači da se može imati i razvijati brand kao i proširiti proizvodnju i još pri tom dobro zaraditi. Problem nastaje kada se želi zaraditi extra marža pa se onda proizvodi u Kini. Za tvoju informaciju, ima jedna tvornica u Kini koja proizvodi Nike za američko tržište, ali na toj istoj traci proizvode se i one najjeftinije tenisice za 99,00 kn. I sad da se vratimo na amadeus jeans. Njihov cjenovni razred je pristupačan široj populaciji, prate se modni trendovi i odlično se prodaje, štoviše, ne može se proizvesti toliko koliko se traži. Ali to je zato što se velika pažnja posvećuje nabavki repromaterijala i svaka se lipa dva puta kalkulira. S druge strane imaš jedno kamensko koje se nije maknulo od socijalizma, pa svojim tzv. managerima ponude plaću od 4.000,oo kn. Pitam ja tebe tko bi normalan to prihvatio!? Imali su 1700 zaposlenih, ne znam koliko je ih je sada, dok je npr. Amadeus narastao na preko 900 zaposlenih i svi primaju redovitu plaću.
Dakle, zaključak je opet isti, MOŽE SE.

Tko je glasao

Isplati im se naravno, ali

Isplati im se naravno, ali cijena rada mora ostati gdje je - ne mogu plaće u tekstilnoj industriji biti 4000 kn. To je i razlog zašto su napravili pogon kod nas
Cijena rada je njima super povoljno kada je minimalac koliko ono, oko 280 eura, a istovremeno minimalac u eu zemljama je negdje oko 1200 eura, dakle 4x jeftinija radna snaga, koja je još uvijek zadovoljna pod uvjetom da je redovita plaća. Vidi sad koliko je prostor da se poveća plaća bar za 100 eura, a da poslodavac još uvijek zarađuje extra.

Tko je glasao

Gagarinov put, između

Gagarinov put, između Savske i trešnjevačkog placa, a i razne druge točke, vrve od brand odjeće po veoma povoljnim cijenama i tržište se, naravno, širi. Tako da je to pomalo krenulo, i uz malo strpljenja će vjerojtano ići. Slično i druge stvari.

Tko je glasao

Zbog cega Sanader jos nije

Zbog cega Sanader jos nije srezao broj zaposlenih u drzavnoj sluzbi za 90%, s obzirom da pod milim bogom nista ne rade? Koji to model Sanader podrzava kroz izmisljanje nepostojecih radnih mjesta, dok oni iz proizvodnje (dodatna vrijednost) zive na minimalcu? Jeli Sanader komunjara?

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Zbog cega Sanader jos nije

Zbog cega Sanader jos nije srezao broj zaposlenih u drzavnoj sluzbi za 90%, s obzirom da pod milim bogom nista ne rade?

To se i ja pitam....

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

"Pa nije nitko tjerao žene

"Pa nije nitko tjerao žene u tekstilnu industriju."

Umjesto ovog mogao si lijepo citirati Mariju Antoanetu i reći: "Nemaju kruha? Neka jedu kolače!"

Srami se!

grgo

grgo

Tko je glasao

Evo malo podataka i

Evo malo podataka i strategije by HGK:)
Brojke uvijek govore više od riječi. U najvećem dijelu, mislim da krivce treba tražiti među lošim management-om.

Tko je glasao

Jesi bio ovdje? silverci

Jesi bio ovdje?

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Ne, strogo se pridržavam

Ne, strogo se pridržavam javno izrečene poruke sindikata da političari nisu dobrodošli na njihove skupove, prosvjede... Idem samo ako i kada me pozovu.

Tko je glasao

Samo par ispravaka. Pod

Samo par ispravaka.

Pod "sedmo" si napisao da radnik s plaćom od 2.747 kn plati 142 kn što je netočno. Od bruto plaće najprije moreš oduzeti 20% za mirovinsko osiguranje, a zatim iznos osobnog odbitka.
Znači od 2747 kn bruto plaće oduzmeš 549,4 za MIO i 1800 osobnog odbitka te dobiješ iznos od 397,6 kn na koje ćeš platiti 15% poreza odnosno 59,64 kn. U slučaju da radnik uzdržava članove obitelji neće platiti ništa poreza.

Pod osmo si naveo da bi 64.600 radnika imalo umanjen minimalac.
Jesi li siguran da svi zaposleni u tekstilnoj i drvnoj industriji primaju minimalac. Trebalo bi vidjeti koliko točno ljudi prima minimalac, a koliko ne.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci