Tagovi

Opozicija koja to nije i privilegije koje to nisu

Jutarnji list, 9.4.16., Jelena Lovrić, Kako je i zašto stopirana inicijativa o manjim (1) privilegijama (2) političara (3).

Naslov s tri sumnjive riječi!
(1) Može se raditi o ukidanju, manjem ili većem smanjenju privilegija. Riječ "manjim" neprecizno opisuje inicijativu. Riječ je o zahvatu "razine prčkanja".
(2) Privilegije = nešto što netko dobiva, a veće ili bolje je od onoga što dobiva većina.
Privilegije se mogu dobivati kad ima novca (A) i kad nema novca, odnosno kad se novac za privilegije jednima uzima (od bolesnih i siromašnih) te privilegiranima daje.
U slučaju kad ima novaca riječ je o privilegijama, u slučaju kada novaca nema i on se uzima od siromašnih i bolesnih riječ je o nemoralnom i nepravednom haraču koji se koristi za lagodan život manjine.
Ekstremno loša je situacija kad novaca nema i kad privilegirani ne rade ili rade štetu. Tada je riječ o "prekomjernom vampirizmu štetočina".

Nerazumno je za različite stvari i pojave koristiti iste riječi pogotovo ako su karakteristike stvari i pojava bitno drugačije jer se onda pogrešno misli i pogrešno djeluje ili ne djeluje s užasnim posljedicama za većinu.
To čine obmanjivači, ali sa svrhom prikrivanja.

Pojam političar je obuhvatniji od pojma vlasti (vlade) i koristi se za prikrivanje
(3) Političar je od svatko tko se bavi politikom. Ali velika razlika je je li on državni dužnosnik, državni službenik ili namještenik (pripadnik vlasti), visoko ili nisko pozicioniran član stranke, pripadnik organizacija građana, građanin,...
Razlika je u tome koliko osoba utječe na razvoj države ili joj šteti, te sankcijama koja bi osoba morala snositi ako ne obavlja svoje zadaće i ovlasti ili ih obavlja loše. I to pravnim sankcijama po zakonima jer su zaposleni u državnim službama, a ne "političkim sankcijama" koje u većini slučajeve znače "premještaj na neku drugi dobru poziciju".

Političari na vlasti i u opoziciji u parlamentu i u državnim službama su različiti od političara iz dvije stranke koji rade u privatnom sektoru i nisu na vlasti. Ministar je bitno drugačiji od načelnika općine.

Zašto se onda svi nazivaju političari ? Zbog obmane da se ne postavljaju upravljačka i organizacijska pitanja o vlasti te zadrži dojam da je vlast svemoguća i iznad građana te da može činiti što želi.

Zapitajte se koja sredstva koriste političari na vlasti i oni u opoziciji u parlamentu i izvan. Oni na vlasti odlučuju i govore, a oni u opoziciji u i izvan parlamenta ne odlučuju i govore. Kako je to moguće? Umjesto da se stvarno realizira uloga oporbe u parlamentu kao podrška i kontrola vlasti opozicija u parlamentu je pasivna i kokodače kao i one opozicija izvan parlamenta.
Pa za što onda opozicija u parlamentu dobija plaće?

Je li opozicija u parlamentu dio vlasti samo formalno ili je to ona stvarno?
Građani očekuju da kad politička stranka dođu na vlast, njen ljudi upravljaju državom. No, oni to nužno ne moraju raditi, čak državu mogu i uništavati.
To mogu činiti jer je regulacija rada vrha vlasti nedovoljna, loša i pogrešna!
Moguće je da vrh vlasti čak pogrešno ističe strateške i prioritetne ciljeve, primjerice smanjenje zaduženosti države, umjesto povećanje prihoda i bogatstva države i građana uz očuvanje prirode. Kakva onda sredstva za to koriste ili ne koriste? Pogrešna!

Naime, kad je jednom jedan saborski zastupnik podigao krivičnu prijavu protiv državnog dužnosnika, bilo je negodovanja, a izgleda da je prijava "pala u zaborav". No, saborski zastupnik je bio na pravom putu.
Druga zadaća opozicije u parlamentu, nakon pomaganja u razvoju države, je kontrola stranke na vlasti, ali pravnim sredstvima a ne kokodakanjem.
Prva zadaća opozicije u parlamentu je pomaganje u razvoju države je za stranke u domaji znanstvena fantastika odnosno horor. Naime, dosad niti jedna stranka nije znala razvijati državu tako da sustignemo razvijene.
Drugu zadaću, kontrolu vlasti ne mogu obavljati iz više razloga. Ne poznaju zakone i stručno područje o kojem se odlučuje, a podizanje tužbi protiv vlade kada radi protivno zakonima i koristima države i građana opoziciji u parlamentu je horor jer znaju ako to primijene da i njih čeka ista priča kad budu na vlasti.

Dakle, opozicija u parlamentu bi morala uz pomoć institucija države držati na uzdi vlast, tjerati ih da optimalno rade uz nula kriminala i korupcije, ali ona to ne čini.

Vlast i opozicija u parlamentu ne žele kvalitetan zakonski upravljački proces vladanja. Dokazi su dugogodišnja loša regulacija rada vlade i parlamenta, nepotpuna i loša izvješća vlade parlamentu i građanima te izostanak djelovanja i vlasti i opozicije u parlamentu da urede to važno područje prava. Bez toga nema potpune i kvalitetne demokracije.

Istaknuto u stupcu članka - "Politički (1) je ljuti boj (2) za narod, stranačke oligarhije zapravo strateški surađuju"(3)

(1) Politički je pridjev i može se odnositi na političare, politiku i na još štošta. To sam objasnio gore.
Ono što rade organizacije koje se zovu političke stranke može biti natjecanje za vlast, obnašanje vlasti – upravljanje državom koje može biti ili razvijanje države ili uništavanje države, primopredaja vlasti i izvješće građanima.

U konkretnom slučaju riječ je o borbi za vlast koja uključuje i održanje na vlasti, odnosno poboljšanje stjecanja materijalnih dobara ili zadržavanju prava za stjecanje materijalnih dobara.

(2)"Ljuti boj"? Teško da se žustro i nepristojno prepucavanje stranaka u medijima i parlamentu o nevažnim temama i s pogrešnim argumentima, a bez stvarnih stručnih i pravnih akcija, bez pozivanja građana na proteste od opozicije u parlamentu i izvan može nazvati "ljuti boj".
To nije čak ni "kukurikanje", prije je riječ o "kokodakanju" kad lisica uđe u kokošinjac.
Glasan i uzbuđen govor, jake riječi, vrijeđanja se zaborave i ne pomažu razvoju države.

(3) "Strateški surađuju"? Od strateškog se može prihvatiti element "dugoročnog". Za suradnju pretpostavljam da ne postoji je bi inače bilo riječi o veleizdaji. Pretpostavljam da postoji prešutni dogovor o nečinjenju za korist države i građana, već činjenje za korist stranačke oligarhije i vladajućih.

Je li ispravna slika iz članka ili ova druga?

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci