Tagovi

Opet o Židovima, i posebno, Židovima Virovitice

POSEBNO VAM SKREĆEM PAŽNJU NA video snimku, na dnu dnevnika, koja je odaslana u javnost 9. 10. 2014. I pitam, što je potrebno još učiniti da birokracija i kabadahije riješe banalan problem!?? Kada pukne škandal šire od ove male zemljice, reći će se da Ljubo R. Weiss mrzi sve što je hrvatsko! A, nije li ipak drugačije - da neki ne toleriraju ni "Ž" od židovstva?? Pitam sve odgovorne: Postoji li samo Kaptol sa svojim župama u Hrvatskoj, nigdje na vidiku nijedne druge religije, nijedne druge crkve? Tko i zašto ne poštuje vjerska prava ne samo ove židovske općine, nego i malih vjerskih zajednica!? Tri su male vjerske zajednice tužile Vladu RH i dobile sporove pred Evopskim sudom za ljudska prava! Trebamo li i mi tužiti hrvatsku vladu na čelu sa Zoranom Milanovićem? Trebamo li imenom i prezimenom prozvati Borisa Lalovca i njegovu tromu ekipu? Što oni mogu učiniti u zaštiti hrvatskog proračuna, kada nisu u stanju osigurati da mala, simbolična sredsta dođu do KRAJNJEG KORISNIKA PRORAČUNA i time, opstanak male židovske općine? Što značajnije oni mogu učiniti za spas hrvatskog proračuna i oporavak ekonomije i društva, kada ne mogu učinkovito pomoći?
OČAJ Ljubo R. Weiss: Židovska priča tuge i očaja iz Virovitice VEZANE TEME Židovska općina Virovitica, Ljubo R. Weiss, Ognjen Kraus…
Autor/izvor: Ljubo R. Weiss
Datum objave: 05.10.2014. - 18:18:00
KOMENTAR - Pišući ove retke u noći sa subote na nedjelju, pomišljam kako zainteresirani čitatelji Jutarnjeg lista imaju prilike na Trgu bana Jelačića, u središtu Zagreba, prelistati Nedjeljni Jutarnji, i upoznati se sa reportažom o jednoj od najmanjih Židovskih općina Hrvatske, virovitičkoj. I pored toga što je nekima ova pomalo mračna storija o odumiranju židovstva u Virovitici i ovom dijelu Slavonije već poznata nisam mogao suzdržati se i potisnuti brige koje traju već poduže vrijeme, progovorio sam ljubopitljivoj novinarki i o onome o čemu se u pravilu ne govori izvan židovske zajednice. Zašto sam progovorio, zajedno sa još nekolicinom redovnih i većinom, pridruženih članova ove zajednice?
ZAŠTO SE KRŠE LJUDSKA PRAVA?
Zato, što nam je tema nametnuta NEČINJENJEM ili bahatim činjenjem onih koji vode židovsku zajednicu Hrvatske, ali i učinjena šteta hladnim, indolentnim ponašanjem nekih državnih tijela Republike Hrvatske, zato što nisu poštovana naša vjerska i ukupno, ljudska prava i - vjerujem da javna riječ ima svoju snagu. Nije za očekivati dramatičan, pozitivan preokret, ali javnost je ostala kao posljednja brana ove zajednice drastično uništene u Holokaustu - Virovitica sa okolicom 1941. brojala je 300 židovskih duša, ljeto 1945. dočekalo je slobodu tek blizu trideset osoba židovske vjere - nacionalnosti. Do danas, ti živi i njihovi potomci, raštrkali su se od mjesta izvan Virovitice, do Izraela, USA, Velike Britanije...U petak, 3. listopada mala četa odabranih družila se u sjedištu Židovske općine Virovitica, obilježavajući JOM KIPUR, najsvetiji blagdan Židova i na dan pokajanja, praštanja, mirenja shvatili smo da smo ostaci ostataka nekada cvatuće židovske zajednice, izloženi svim mogućim i nemogućim nedaćama zlehudog vremena anno domini 2014. Po našim običajima, ušli smo u 5775. godinu, obilježili i Roš Hašana, u nadi da će ova godina ipak biti i slatka, i ipak bolja nego prethodne, iako se sjena tuge nadvila nad nas.
Govorio sam za Jom Kipur, bila je to svojevrsna improvizacija temeljena na nekoliko ponovljenih tekstova (imam odličnu knjigu Cadika Danona!!), te na Leksikonu judaizma, reprintu, na njemačkom jeziku. Nije dovoljno reći KAJEM SE, već valja napraviti plan NEPONAVLJANJA LOŠIH DJELA, plan rada na sebi, i tog se plana principijelno držati! Zatim, židovska zajednica ima pravo onoga koji GRIJEŠI PONOVO, I PONOVO - izolirati! Za grijehe smo odgovorni kao pojedinci, ali i kao vjernici odnosno NAROD! Socijalna dimenzija JOM KIPURA također je vrlo značajna, a ona istovremeno znači ODJENUTI GOLOG, NAHRANITI GLADNOG! NEMA PREDAJE - VJERA, VOLJA, VIZIJA su bile poruke na kraju, to su i poruke, usprkos agoniji koju našu zajednicu karakterizira više od dvije i po godine.
Prethodni predsjednik Židovske općine Virovitica još krajem 2012. podnio je neopozivu ostavku, no, nakon mnogo potrošene energije i raznih pregovora, dogovora i miješanja sa strane, Židovska općina se ove godine konsolidira - počeli smo sa uobičajenim djelatnostima: obilježili međunarodni dan Holokausta, organizirali zapaženo predavanje Slavka Goldsteina na temu židovstva, obilježili nekoliko blagdana...i ono najvažnije, brinuli se da mrtvačnica na Židovskom groblju, nakon nekoliko godina renoviranja poprimi oblike Muzeja židovstva, koji bi na proljeće 2015. mogao biti svečano otvoren. Hrvatska nema središnji Muzej židovstva, nema Židovski kulturni centar, središnji spomenik stradalim Židovima iz vremena tzv. NDH (oko 29.000 umorenih Židova!!), ali zato ima posvećeno zemljište stotinjak metara od spomenutog Trga Bana Jelačića na kojem se i danas, 5 - 6. 10. 2014. – parkiraju automobili! Zemljište je formalno u posjedu Židovske općine Zagreb i na njemu se ne gradi, niti se neće graditi usprkos inicijativi Goldstein – Lustig – Šalamon koja je vrlo dobro obrazložena i traži od gradonačelnika Milana Bandića, Vlade RH, ali i Židovske općine Zagreb da se konačno zatvori prikladnim objektom ova urbana rana Zagreba.
NISMO VODA DA NAS SE PRETVORI U LED
Autor ovog teksta u više navrata je pisao kako izgleda da je nekome etnobiznis preći od gradnje, apelirao da se raspiše međunarodni natječaj i krene u gradnju objekta sličnog onoga kojeg već imaju i Skopje, i Banja Luka, židovski život budi se i u Crnoj Gori... Umjesto pozitivnog reagiranja na apele uslijedilo je nešto što pomalo sliči na kafkijansku priču – ovoj maloj Židovskoj općini slijedilo je ZAMRZAVANJE, jer, eto, dr. Ognjen Kraus je zamislio da je nas Židove i naše virovitičke prijatelje i simpatizere, moguće zamrznuti!
Obraćali smo se nadležnim ministarstvima, već nekoliko mjeseci pišemo, telefoniramo i MOLIMO, posebno Ministarstvo financija, da nam se doznače sredstva potrebna za rad u 2014. godini, i sve do danas, ni jedna jedina kuna nije stigla na konto ove Općine. Radi se o očuvanju kulturne baštine, o vjerskom životu, socijalnim potrebama (član općine je i jedan bolesnik od Parkinsonove bolesti!), o održavanju sjedišta općine koje je Općini dodijelio grad Virovitica, o edukaciji o Holokaustu, o jednostavnoj želji da nastavimo sa radom, komunikacijom, kao što to zakoni i obveze Hrvatske, kao članice EZ-u, predviđaju!
I kako nije bilo drugog rješenja, 16.09. 2014. i donijeli smo odluku o istupanju iz krovne židovske organizacije, Koordinacije, jer, nije ona osnovala Općinu staru oko 150 godina, nego je Židovska općina ušla u Koordinaciju da ostvari lakše svoje interese i zadaće.
I bez imalo krzmanja treba reći da hladne birokratske glave nisu dovoljno učinile da osiguraju ono što svaka ozbiljna pravna država osigurava - da sredstva stignu do vjerske zajednice kao krajnjem korisniku! Naravno, dalo bi se raspravljati da li postoje velike i ujedno državne vjerske zajednice, zapravo jedna, katolička, ili postoje i druge, manje pa i male vjerske zajednice? Poštuju li se prava nacionalnih manjina - Srba, Talijana, Bošnjaka? Može se razumjeti da je hrvatska ekonomija u čak sedmogodišnjoj krizi, da valja štedjeti, da nisu baš idealne prilike za velik dio građana „lijepe naše", ali radi se ni manje ni više nego dvadesetak tisuća kuna za rad u 2014. godini koja su uskraćena Židovskoj općini Virovitica. Što ćemo ako ih dobijemo u studenome, sada je već listopad... I nije ovaj skandal samo stvar financija, možda je to najmanje, ali valja glasno i jasno pitati, kome je sve ovo u interesu?
Uvjeren sam da to nije znak niti „crvenog antisemitizma", niti neke tajnovite sile kojoj je do gušenja ove male židovske zajednice, ali siguran sam kao predsjednik ove Općine i višedesetljetni publicist da ćemo idućih tjedana biti „odmrznuti" i da će odgovorni za ovaj svojevrsni skandal ipak, oglasiti se! Jer, mi djelujemo zahvaljujući dobroj volji i razumijevanju pojedinaca iz Virovitice, iz Mađarske, malo nas „hrani" Gradska uprava Virovitice, hrabre nas mnogi koji sa čuđenjem i zgražanjem bilježe ove naše muke. Kako je pisao Cadik Danon, nekadašnji vrhovni rabin Jugoslavije, u „Zbirci pojmova iz judaizma", optimistički duh židovstva ne podnosi pomisao da čovjek treba stalno očajavati i gubiti vjeru u sebe. I stoga, nema mjesta tugi - VJERA, VOLJA, VIZIJA su obilježja židovskog naroda, jer, ma koliko bilo fantazmagorično svaki pokušaj od Židova načiniti vodu i led, niti je mudro, niti je znak okrenutosti budućnosti!

(Napomena: Ovaj je tekst samo dopunjen međunaslovima objavljen na portalu www.seebiz.eu! Istovremeno, Nedjeljni Jutarnji 5.10. 2014. je objavio reportažu pod naslovom POSLJEDNJI ŽIDOVI U BORBI ZA OPSTANAK, nadnaslova TUŽNI JOM KIPUR U NAJMANJOJ ŽIDOVSKOJ OPĆINI! Ispod naslova u Nedjeljnom Jutarnjem je ova rečenica: "Iz protesta nosimo logoraške brojeve. Čelnici naše zajednice iz Zagreba ne daju nam ni kune jer smo iznijeli njihov prljavi veš". Zanimljivo, Jutarnji list nije prenio do sada (7.10. 2014., oko 1 i 30) ovu kvalitetnu reportažu vrsne novinarke Bisere Fabrio, sa dvije odliče fotografije, na svoj portal tako da su čitatelji elektronskog izdaja Jutarnjeg uskraćeni za ovu reportažu! Ili se netko potrudio da ostane samo u tiskanom izdanju, ne zna se!
Do sada nije reagiralo Ministarstvo financija, javilo nam se korektnim pismom Ministarstvo kulture, ima i pohvala reportaži, ali i upozorenja da nije pametno stvarati si neprijatelje, pogotovo ne u židovskim krugovima!
U nedjeljnom Večernjaku oglasio se Jakov Jaša Bienenfeld, i nekim fantazmagorijama, sinoć, ponedjeljak, na HRT, 4. program slušam patetičnog dr. Slobodana Langa u razgovoru sa Branimirom Bilićem, evo, i moja persona se gura u medije...Piše jedan virtualni prijatelj za Jakova Bienenfelda, "Jaško", mošte si mislit, tajkun Jaško...Valjalo bi polemizirati, ali zašto bi se mi Židovi svađali među sobom, javno, da antisemiti likuju...??? Lang se divi sebi i Tuđmanu, Weiss kuka i proziva... Mislim, pa dajte vi hrvatski Židovi smanjite doživljaj, pustite hrvatskom narodu da se sjeća prijeđenog puta i govori što ga tišti, koje brige, ekonomske i političke, more!
Kao i obično, svaki upis sa nasrtajima na autora, bit će označen spamom!)
Dodan APEL Ljube R. Weissa, predsjednika Židovske općine Virovitica, video snimak, 11.10. 2014.! I još jednom: Što u ovoj zemlji Rvackoj čovjek boreći se za određena prava, mora učiniti da bi ga netko čuo? Ima li birokracija uopće uha i oči, imaju li kabadahije uha i oči!? Zar moram(o) vrisnuti HRVATSKI ANTISEMITIZAM NA DJELU da bi se netko od odgovornih potrudio da riješi ovaj problem, opstanak male židovske općine! Ili, najbolje da nas hrvatskih Židova, ostatka ostataka, uistinu nema? (web stranica: ŽIDOVSKA OPĆINA VIROVITICA 11/2013.) http://youtu.be/E6w_D013ORo

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci