Tagovi

Opasan presedan (ili: Kako je dr. Ivo nestao pod zemlju?)

Dosta se ovih dana piše o slučaju Glavaš. I vijesti se mijenjaju iz sata u sat. Bombardira nas se sa svih strana odlukama sudaca, mišljenjima liječničkih konzilija, apela akademika, udovica, generala, biskupa i ostalih likova, državnog odvjetništva…

Neću sad o tome što se točno događa. O tome ionako možete čitati na puno mjesta, a bilo bi pretenciozno tvrditi da uopće i znam što se točno događa, ali me jedna stvar muči. Zapravo, muče me dvije stvari.

Prva, nije li Glavaševa metoda izlaska iz pritvora postala opasan presedan tj. hoće li i drugi pritvorenici štrajkati glađu kako bi izborili pravo da se brane sa slobode (unatoč pravomoćnoj odluci suda o pritvoru zbog ovih ili onih razloga)?

I šta kad se oporavi? I kad se ponovno pokrene istraga. I opet ga strpaju u pritvor. Hoćemo imati cijeli cirkus ispočetka?

Drugo, zanimljivo je i ponašanje dr. Ive Sanadera, vrlog nam premijera, u cijelom slučaju. On nikako da odluči kako da se postavi – prvo kaže da se treba poštivati pravna država i odluke suda (posljedica: odluka HDZ-a o odobravanju pritvora tj. skidanju imuniteta); onda zove Šeksa da se odluka promijeni (posljedica: kopernikanski obrat u saboru, HDZ ne da odobrenje za skidanje imuniteta); onda opet zove Šeksa da se odluka promijeni (posljedica: Glavašu skinut imunitet i izgubljen HSP kao koalicijski partner). Što je sljedeće?

I tako, Glavaš završi u pritvoru i štrajka glađu. Pa se redaju već spomenuti apeli. Glavaševa ekipa pjeva i organizira potpisivanja razglednica i peticija. Inati se Slavonijo… Na taj Glavašev PR, Sanader i njegova fensi Irska PR agencija nema odgovora (ne mogu oni razumijeti naš/Glavašev primitivizam…) Sanader se sakrio u mišju rupu. Od njega ni traga, ni glasa. (Primjetih upravo da se on sakrije kad god je neka frka!) Cijeli vikend pune novine, na netu se redaju tekstovi, a od dr. Ive (inače vrlo agilnog u javnosti i PR-u) – ni traga ni glasa. Nestao potpuno. Rekli bi oni zločesti (ne, ja nisam zločesta!) da nema one stvari da se sad pokaže u javnosti i kaže što misli. A Glavaš ga tako fino izvozao

I danas, onako pomalo stidljivo, kad se cijeli politički establishment izredao u komentarima reče dr. Ivo: "U Hrvatskoj imamo trodiobu vlasti i svatko je pred građanima odgovoran za ono za što je dobio mandat. Ja sam čovjek izvršne vlasti i ne želim komentirati odluke pravosudne vlasti." Ma, molim vas lijepo, a kad se svako malo zvalo Šeksa da se mijenjaju odluke o skidanju imuniteta, pa što to nije bilo petljanje u zakonodavnu vlast? Onda mu (dr. Ivi Principijelnom) nije bilo bitno što se kao izvršna vlast petlja u zakonodavnu…

Što se mene tiče, njegova dvodnevna šutnja jako je znakovita. Ona je dokaz da dr. Ivo ima krizu i da ne zna što će. I da naš dr. Ivo, unatoč svom PR-u, nema petlje. Nema petlje rješavati stvarne probleme, već (po okušanom receptu) zna rješavati samo one probleme koje sam stvori.

Nagradno pitanje: Je li skrivanje dr. Ive od javnosti pridonijelo padu rejtinga HDZ-a? Po današnjim rezultatima Promocije plus, 58% građana ne podupire Vladu dr. Ive. Za dr. Ivu, to je najlošiji rezultat do sad…

Update: Jučer (07. prosinca) u zagrebačkom zatvoru u Remetincu štrajk glađu počela je Gordana Getoš-Magdić, a u osječkom zatvoru osmi dan štrajka glađu Mirko Sivić, koji su osumnjičeni za ratni zločin u tzv slučaju "selotejp", odnosno ubojstva
srpskih civila na obali Drave u Osijeku.

Daklem, vidla žaba kako se konj potkiva, pa i ona digla nogu...

Update 2: 11.12.2006. Vanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda ukinulo je odluku o privremenom prekidu istrage i puštanju Branimira Glavaša iz pritvora te istražnom sucu naložilo da ponovno od liječnika zatraži provjeru zdravstvene sposobnosti osumnjičenog za sudjelovanje u kaznenom postupku, doznaje se danas na sudu.

Trakavica se nastavlja...

Komentari

Sanader je opak spin maher.

Sanader je opak spin maher. U politickoj kaljuzi zvanoj Hrvatska, gdje moral medju politicarima nije poznata kategorija, kvaliteta Sanadera dolazi u prvi plan.

Po sadasnjem stanju, ne bi me cudilo da HDZ na celu sa Sanaderom dobije i drugi mandat, ali na bazi ekipe koja je do nedavno HDZ smatrala najvecim zlom moderne Hrvatske.

Jer sta jes, jes, konkurencija je takva da manjak istinoljublja druga Sanadera njemu uopce politicki ne skodi poradi nepostojanja snaga koje bi na toj falinci politicki prosperirali.

Tko je glasao

Nije opasan presedan jer svi

Nije opasan presedan jer svi drugi pritvorenici se mogu oteliti il` crći od gladi ali ih drIvo neće pustiti na slobodu.

Ne znaju oni o njemu kol`ko Glavaš... Ne boji se drIvo baš svih.

B-52

Tko je glasao

kada je drIvo govorio šeksu

kada je drIvo govorio šeksu što da radi onda to nije govorio kao predsjednik vlade nego kao predsjednik HDZa, tu je bio jako jasan da objasni razliku :)

trodiobu vlasti svi spominju samo onda kada im se odluka ove "treće" vlasti nikako ne dopada i kada je pranje ruku potrebno

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci