Tagovi

Only Heroes and Saints

Rad Haaškog tribunala izvan djelovanja hrvatskih vlasti na opstrukciji njegovog rada, koja se pokazala u svoj svojoj mizeriji u slučju Blaškić, a kulminaciju doživjela u „slučaju Gotovina“, nije baš bio predmet mojeg interesa, ali zvršetak postupka protiv „trojice hrvatskih generala“ popratio sam sljedećim upisom, kojim sam zapravo najavio osuđujuće presude:

http://pollitika.com/povijesna-prilika

A onda opet poslije izricnja nepravomoćnih presuda Gotovini i Markaču, napisao sam ponešto na tu temu:

http://pollitika.com/autenticni-borci-za-quotpravo-i-pravduquot

http://pollitika.com/preuzmite-konacno-punu-odgovornost-za-narod-i-drzavu

http://pollitika.com/sudski-proces-hrvatske-vlasti-protiv-hrvatske-drzave

http://feniks.bloger.index.hr/post/propustena-povijesna-prilika/7972421....

Svjedoci smo da se na tom planu u zadnje dvije godine nije dogodilo ništa, jer eto, za petak 16. 11. 2012. najavljeno izricanje pravomoćnih presuda Gotovini i Markaču, nakon provedenog žalbenog postupka, je dobar povod za još jednu histeričnu vrisku tipa „svi smo mi ovo i ono, ovaj i onaj“, protiv „političkog i hrvatožderskog“ Haaškog suda, koji se drznuo optužiti i suditi nekima iz redova hrvatskog naroda, koji su se bespogovorno upregnuli u „vizionarska“ kola Franje Tuđmana, zdušno mu pomažući „braniti, oslobađati i stvarati hrvatsku državu“ mržnjom, lažima i zločinima.

I kako uopće ikome pada na pamet suditi onima koji su zdušno na terenu provodili naputke „najboljeg ministra“ kako „tamo treba uništiti sve, kako se Srbi ne bi imali kamo vratiti“, što je bilo daleko privlačnije od riječi generala Špegelja upućenim pripadnicima HV da „paze što rade, jer poslije svakog rata dolazi mir, a u miru se propituje što je tko u ratu radio i kako se ponašao".

E da i sad taj prokleti Haaški sud, kojemu nije bilo dosta što „sudi našim herojima, a ne zločincima“, koje su u međuvremenu neke udruge s konopca i konca proglasile ne samo junacima DR, nego čak i svecima, ma što njima, suđenje je to „čitavom hrvatskom narodu i državi“, izabire baš trenutak uoči proslave godišnjice kad smo „slomili zube trećoj komunističkoj vojnoj sili svijeta i četvrtoj vojnoj sili u Evropi“, pa mi nije jasno kako ikome može pasti na pamet pa spominjati nekakav „pad Vukovara“.

I tako okupljaju se ti „najbolji među nama“, ustaštvu skloni Hrvati po zanimanju, čelnici ovakvih i onakvih „udruga proizašlih iz DR“, te u čvrstom savezu s klerofašistima i „žrtvoslovima“; kojekakvi sačići, klemme, trombloni, ljubičići, pavkovići ... uz podršku Crkve u Hrvata, kroz istupe biskupa Vlade Košića, koji je sudeći prema njegovim zadnjim istupanjima preuzeo od biskupa Mile Bogovića i Juraja Jezerinca primat u „širenju riječi Božje i kršćanske ljubavi i milosrđa“, kroz iskaze nacional-šovinističke i protukomunističke mržnje, popraćene brahijalnim bijesom ... i neizbježnog „žrtvoslova“ Zvonimira Šeparovića, da bi pokušali hrvatskom narodu „otvoriti oči“ i uvjeriti ga da, svjesni da „politički Haaški sud, koji ima jednu jedinu zadaću, a to je izjednačavanje krivnje između agresora i žrtve“, neće izreći oslobađajuću presudu, već da zapravo izriče presudu čitavom hrvatskom narodu i državi, pa zato treba organizirati i takve akcije koje će „zapaliti Hrvatsku“.

Oni će u petak, dakle na dan izricanja pravomoćnog sudskog pravorijeka, s početkom u 9 sati, organizirati na Trgu bana „skup potpore generalima“, dakle ne nikakav prosvjed, nego samo mirni skup, kojim će se na taj način simbolički ali stameno stati uz u međuvremenu proglašene „junake DR i svece“, Gotovinu i Markača, jer samo „heroji i sveci“ i oni kojim su oni zapovijedali mogli su iza sebe ostaviti ono što su hrvatske trupe ostavile poslije „najveličanstvenije pobjede u hrvatskoj povijesti“.

Čitam da su se i australski Hrvati uskomešali, pa će i oni svojom akcijom pod nazivom „Glas hrvatskog ponosa“ poduprijeti „haaške uznike“.

Naravno da ti „zaslužnici“, ne bi izazvali nikakvu pažnju svojim akcijama, od molitvenih bdijenja, preko protestnih okupljanja, pa do skupov potpore ili možda i opet nekakvog štrajka glađu, kad im podršku ne bi pružali najviši nositelji vlasti u Hrvatskoj, koji svojim izjavama prednjače u nepoštivanju suda, koji je temeljem Ustavnog zakona i hrvatski sud, u pitanju zločina iz DR nadređen hrvatskom prvosuđu.

U tim eskapdama prednjači čovjek „vrhunskog pravnog obrazovanja“, predsjednik Republike, koji „zna“ da je Gotovina nevin i da „mu u Haagu nije mjesto“, ne navodeći kome je tamo bilo mjesto, jer valjda za besprimjernu pljačku, „spaljenu zemlju“ i zločine koje su hrvatske snage počinile za vrijme VRO „Oluja“ i neposredno poslije toga, netko je i kriv i odgovoran.

On je, „da se Vlasi ne dosjete“, prvo obrazloženje nepravomoćne presude proglasio „političkim pamfletom“, pa onda osuo drvlje i kamenje po njoj, iako on nepravomoćne presude uopće ne bi smio komentirati.

Naravno da i premijer Milanović zna da su i Gotovina i Markač nevini, samo niti on nam neće reći tko je onda kriv i odgovoran za zločine počinjene u „Oluji“.

Da je Gotovina nevin „znao“ je i dr. Ivo Sanader, jednako kao i Jadranka Kosor koja je čak, vrlo neoprezno, poslije nepravomoćnih presuda, najavljivala i potpuno neprimjerene i nedopuštene akcije političkog pritiska na Haaški sud.

Sad, doduše, za pretpostaviti je da bi u situaciji da su poživjeli Tuđman, Šušak, Červenko i Bobetko, Gotovina, Markač i Čermak bili tek lapidarno predmetom interesa Haaškog suda.

Meni osobno je žao samo što Tuđaman nije poživio, bar toliko da po pravomoćnom sudskom pravorijeku umre kao osuđeni ratni zločinac. Hrvatska bi poslije toga puno lakše disala.

Kako god paradoksalno izgledalo, ali za Hrvatsku bi najopasnie bilo da se dogodi nemoguće, pa da Žalbeno vijeće Haaškog suda izreče oslobađajuće presude.

To bi značilo da hrvatski narod nikad neće poći kroz katarzu i osvijestiti se od podmukle opijenosti Tuđmanovim nacional-šovinističkim „nektarom“, kojeg je halapljivo pio u ogromnim količinama.

A proći kroz katarzu značilo bi nazvati stvari pravim imenom, zapitati se jel' se zaista država i narod oslobađaju i brane lažima, mržnjom i zločinima i borbom za čiju to slobodu se mogu opravdati sva ona nedjela i zvjerstva počinjena za vrijeme rata a posebno trajanja „Oluje“ i neposredno po njenom završetku. Značilo bi to i osudu onih koji su zapovijedili da se „Srbima nanesu takvi udarci da praktično nestanu“, kao i propitivanje nerada vojnih zapovjednika kao i vojne i civilne policije, jer su se pred licem pravde trebali naći oni koji nisu učinili ništa da zločine spriječe ili da počinitelje zločina procesuiraju.

Značilo bi to i punu svijest o tome da se pravomoćnim presudama koje će biti izrečene Gotovini i Markaču ni na koji način ne osuđuje sve branitelje niti ih se proglašava zločincima, a još manje se takvim proglašavaju hrvatski narod i hrvatska država.

Tom presudom, ma kakva ona bila, neće se ni na koji način dovesti u pitanje pravo RH da u svoj ustavno-pravni poredak vrati nesporno svoj teritorij.

A to znači da su bespredmetne i sve aktivnosti koje najavljuju ovi i oni, ovakvi i onakvi, jer ma kakve presude bile, njih se baš nikakvim bilo čijim akcijma niti može dovesti u pitanje, niti ih promijeniti, a još manje ukinuti.

Pa koja je onda svrha najavljivanog cirkusa?

Po meni je to nastavak davno započetog pritiska na hrvatsko pravosuđe da ne procesuira krivce za ratne zločine iz redova braniteljske populacije.

Ali pričekajmo petak, neke će nam stvari poslij njega biti puno jasnije.

Komentari

Feniks

Pati.
Znam da očeš.

Odo za Zagreb na doček.

Tko je glasao

puknit će mu čir na

puknit će mu čir na želucu
participirat ću u liječenju da može još patit

ZAGOR

Tko je glasao

Chetnix rides again

Govorim oduvijek, bogo, hvala ti na slobodi govora. Tako moj bivši ljubljeni Feniks (prije poznat kao Ras, MladenC itd) slobodno može pisati i ponavljati svoju miloševićevsku velikosrpsku propagandu, njegovi lokalni epigoni i ini domaći posrbice mogu mu pljeskati i povlađivati, a svi skupa lijepo vide i savršeno dobro znaju o čemu se radi, tko je tko i tko što zastupa. Prava milina :-)

Što će se dogoditi sutra, pokušao sam predvidjeti još u dnevniku "Žalbe neće uspjeti" (04. kolovoza 2011, izvornik), te u zaključku dnevnika "Dani ponosa i slave" (30. svibnja 2012, izvornik).

Napisanom nemam ništa dodati. Tuđman, Šušak, Bobetko, Gotovina, Markač i svi mi ostali "znani i neznani" optuženi smo i osuđeni još 1995. godine, kada smo se usudili vojno poraziti britanske balkanske kućne ljubimce Srbe, uništiti ideju Velike Srbije i neovisnu hrvatsku državu konačno upisati na karte svijeta.

Sve što se događalo nakon toga zapravo je bilo samo pitanje vremena. Trebalo je samo pričekati da vremešni i bolesni Tuđman umre, usput pronaći dovoljno domaćih izdajnika, posrbica i običnih lopuža na hrvatskoj strani, podmititi ih ili ucijeniti, i potom ubirati plodove "detuđmanizacije".

Sutra je na dnevnom redu najveći i najjači od tih plodova. Gorko povijesno voće, krajnja maligna izraslina koncentriranog zla Mesićeve i Račanove, a potom i Sanaderove, Šeksove, Kosoričine, Josipovićeve i Milanovićeve tumorne "detuđmanizatorske" ere - kompletno "redefinisanje istorije", kako je to još prije desetak godina javno predvidio Savo Štrbac.

Iskreno se nadam da griješim, ali u to, nažalost, ne vjerujem.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Ima Boga. Ima pravde.

Eto, dogodilo se. Časna starina poljski Židov Theodor Meron nije popustio zlu, politici i mitu. Nikad u životu nisam bio sretniji što sam bio u krivu, nego danas.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

@MKn

Nije mala stvar, dični ustašo, onako "slomti moć" trećoj komunističkoj i četvrtoj vojnoj sili Evrope kod Vukovara, "obraniti" Dubrovnik u koji nitko nije imao namjeru ući, izvršiti više nego "uspješni pomorski desant" na Cavtat u kojem nijednog neprijateljskog vojnika nije biilo, pa onda izvojevati "blistavu pobjedu" u "veličanstvenoj VRO "Oluja"", vojnoj operaciji bez ijedne bitke, koju eto radi njene "veličanstvenosti" izučavaju u prestižnim vojnim učilištima svijeta, pa i na samom West Pointu. Samo što za to osim vas heroja, a ne zločinaca, nitko, živ u tim učilištim ne zna, a ja ne znam ni što bi se uopće imalo izučavati.
Bitka na Neretvi iz 2. Svjetskog rata je ipak nešto dugo, zar ne?
Nju se izučava, prvenstveno radi partizanskih vještih manevara.
Sama bitka na Neretvi, prema angažiranim snagama, trajanju i intenzitetu borbi, broju poginulih i ranjenih, je veća od čitavog "veličanstvenog" DR-a.

Tko je glasao

Pobjede "bez ijedne bitke"- smislili Hrvati

"obraniti" Dubrovnik u koji nitko nije imao namjeru ući, Oni Crnogorci su zaglavili kada "nisu namjeravali" ići u Dubrovnik.

pa onda izvojevati "blistavu pobjedu" u "veličanstvenoj VRO "Oluja"", vojnoj operaciji bez ijedne bitke, koju eto radi njene "veličanstvenosti" izučavaju u prestižnim vojnim učilištima svijeta, pa i na samom West Pointu.Svakako da je izučavaju. Htjeli bi takve "veličanstvene pobjede", sada po Siriji, a zatim po Iranu.
Bilo bi ih, samo da tamo nisu Sirijci ili Iranci, nego brzi četnici

Bitka na Neretvi iz 2. Svjetskog rata je ipak nešto dugo, zar ne?Bila je, dok nisu rehabilitirali četnike, pa sada nije više jasno tko je protiv koga ratovao, tko su bili fašisti, a tko nisu. Izgleda da su na Neretvi ratovali antifašisti-partizani protiv antifašista četnika - dakle sukob antifašističkih snaga. Jel´ to onda bio nekakav građanski rat među antifašistima? Valjda je u filmu Bulajić pogriješio i stavio četnike na stranu Nijemaca, jer ovi su bili fašisti, a četnici antifašisti? Kako to ide skupa? Nije mi sada više ništa jasno!

Sama bitka na Neretvi, prema angažiranim snagama, trajanju i intenzitetu borbi, broju poginulih i ranjenih, je veća od čitavog "veličanstvenog" DR-a.Istina je, Nijemci su se borili i nisu odmah otrčali u Njemačku.

Tko je glasao

Činjenica

Da li je Gotovina kriv ili ne je potpuno nevažno za sud.

Činjenice glase:

Netko je spalio srpske kuće u "Krajini" i počinio ubojstva Srba koji su ostali (broj je nevažan).

Hrvatska za to nije nikoga osudila ili griješim ?

EU i SAD traže da netko ide u zatvor zbog toga pa je Hrvatska unovčila Gotovinu.

Po tom scenariju on bi trebao platiti za sve te zločine,a da li je kriv ili ne (ili za što je kriv) je potpuno nevažno u cijeloj priči.

Tko je glasao

Netko je spalio srpske kuće u

Netko je spalio srpske kuće u "Krajini" i počinio ubojstva Srba koji su ostali (broj je nevažan).
Hrvatska za to nije nikoga osudila ili griješim ?

Griješiš, naravno, ali ta tvoja pogrješka nema nikakve sveze s presudom generalima. Naime, prvostupanjsko vijeće je utvrdilo da postupanje hrvatske države prema počiniteljima zločina tijekom i nakon Oluje nije bilo dio tzv. "zločinačkog poduhvata" - da Hrvatska jest učinila sve što je bilo moguće i potrebno da se počinitelji pronađu i kazne.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

@MKn

I nakon što je sve to "utvrdilo prvostupanjsko vijeće", utvrdivši time da ni zločina bilo nije, izreče ne baš malu osuđujuću presudu!?
A onda opet i ovi iz EU neprekidno pzde o tome kako Hrvatska treba suditi počiniteljim ratnih zločina, naše vlasti nijeme, umjesto da te "hrvatomrsce" upute na ono što je "utvrdilo prvostupanjskom vijeće"?

A ja bih rekao, dični ustašo, da ti lažeš, prešlo ti u naviku.

Tko je glasao

Hrvati su se pokazali kao najljudskiji, ali ne i bezgrješni

EU i SAD traže da netko ide u zatvor zbog toga pa je Hrvatska unovčila Gotovinu.Za njih bi to bile kolateralne žrtve, ako bi se radilo o napadačima na SAD ili na EU. Nikome se ne bi sudilo, a svi bi još dobili i medalje za svoja djela protiv terorista.

Ostalo je politika i politički interesi neprijatelja RH.

Suditi bi mogli i morali konkretnim zločincima, a zapovjednu odgovornost za sve te zločine snosi vrh JNA i politički vrh Srbije, te srpskih terorista unutar RH, jer su oni ti koji su svojim zapovjedima skrivili njihovu sudbinu.

Ante Gotovina je hrvatski ratnik, hrvatski junak, koji je svoj posao odradio na profesionalan način, a neka bilo tko pokaže u svijetu ratni sukob i oslobađanje vlastite zemlje s manje žrtava, onda će imati makar malo uvjeta za opovrgavanje istine.

Što bi ti @Kvarner htio?
Navedi barem 1 sukob u svijetu, u kojemu su zločinci, tipa velikosrba u vrijeme DR, imali manje žrtava, nakon što bi se žrtve oslobodile agresorskoga terora.
Navedi gdje se još sudilo generalima oslobodilačke vojske za pojedinačne slučajeve zločina nakon vojnih operacija takvih intenziteta i tako malenoga broja kolateralnih žrtava?
Navedi 1 rat u kojemu zločinci , obični kriminalci, nisu iskorištavali ratnu situaciju za svoje pljačkaške i ostale pobude.

Budući da Hrvati nisu nikakav nadnarod, nisu se mogli ponašati u ratu poput anđela, već poput ljudi u ratnim uvjetima.

I takvi kao ljudi u ratnim uvjetima, Hrvati su se pokazali kao najljudskiji, ali ne i idealni i bezgrješni.

Tko je glasao

@ppetra

Petra, Petra zar se ovdje mora sve nacrtati.

Rekao sam da je potpuno nevažno da li je Gotovina kriv. EU i SAD traže da netko ide u zatvor zbog spaljenih kuća i ubijenih civila, a Hrvatska je dala Gotovinu.

Kraj priče

Tko je glasao

Nije Hrvatska

Kvarner, nije Hrvatska dala Gotovinu, već je hrvatska vlast dala Gotovinu, koji je određen da bude krivac pošto poto,a vlast i ova i ona je to učinila da bi ostala na vlasti.

Tko je glasao

Tko je dao Gotovinu

Gotovinu su dali oni koji su poput hijena na lešinu navalili na Krajinu i mjesecima, pa i godinama se vraćali pretovareni svime što se natovariti dalo, pa bi iskrcali, pa ajmo opet... Kokošari najgore vrste... Još uvijek se na mom školju voze brodice upogonjene motorima isčupanih iz ostavljenih auta. Ti i takvi sada Boga mole i sutra će se okupljati za generale, zajedno s gomilom falših branitelja.

Jedino takvima Gotovina može zahvaliti svoju sudbinu...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Oni bi se trebali najviše moliti, pa i ti!

Mnogima je žao što se nešto takvih, koje opisuješ, ugledalo na svoje susjede pljačkaše. Slično je i bez rata.
Sva sreća da se nisu ugledali i na svoje susjede ubojice, silovatelje i koljače.

Ti i takvi sada Boga mole i sutra će se okupljati za generale, zajedno s gomilom falših branitelja.Mole i okupljaju se oni koji su zahvalni generalima jer ih je oslobodio zločinaca koji su ih godinama zlostavljali granatiranjima, masovnim ubijanjima, paljenjima, silovanjima, protjerivanjima,...

To što ti preskačeš taj dio i suosjećaš samo s žrtvama agresora pokazuje tvoju stranu priče.
U bilo kojoj drugoj državi, agresori, nakon takvih svojih zlodjela, ne bi imali manje žrtava i trebali bi biti zahvalni i Gotovini, i Markaču i ostalim generalima i vojnicima HV-a, što su bili drugačiji od njihovih vlastitih zapovjednika i njihove vojske.

Oni bi se trebali najviše moliti, pa i ti!

Tko je glasao

@Kvarner

Ne, bio je najviše rangirani zapovjednik na tom terenu, koji je znao da koja sranj rde trupe po njegovim zapovjedništvom, a nije poduzimao ništa da takvo ponašanje spriječi niti d pokrene postupke prema počiniteljima.
Pa i sam Laušić ga je u tom smislu teško teretio svojim svjedočenjem.
Tako da Gotovina objektivno jest kriv.

Tko je glasao

U ljudskosti, iznad standarda onih koji im sude

Ne, bio je najviše rangirani zapovjednik na tom terenu, koji je znao da koja sranj rde trupe po njegovim zapovjedništvom, a nije poduzimao ništa da takvo ponašanje spriječi niti d pokrene postupke prema počiniteljima.Imao je važnijega posla u u blizini Bihaća. Srbi su tako brzo bježali da nije bilo moguće toliki prostor kontrolirati.

Ma u kojem ratu je to uopće i moguće kontrolirati?
I kako?

Opiši ti kako su to uspjeli napraviti partizani!

Koliko civila gine u akcijama "širenja demokracije"?
Kako civilne žrtve, veliki narodi i velike vojne snage, ne mogu zaštiti, kada takvu normu nameću malome narodu i maloj hrvatskoj vojsci i njenim zapovjednicima?

Zašto, nakon "proširenja demokracije", širitelji demokracije ne mogu spriječiti civilne žrtve?
Tko bi zbog toga morao odgovarati pred sudom?
Američki generali?
Američki predsjednik?
Tko?

Lako je zlonamjerno optuživati hrvatske generale i hrvatski vojni vrh, iako su bili daleko iznad standarda onih koji im sada sude.

A kakav je to zapravo sud govori i knjiga Florence Hartmann!

A kakvi su ljudi kojima takav sud daje sliku o istini, dovoljno je reći -nikakvi!

Tko je glasao

Feniks, Konstantno se tvoji

Feniks,

Konstantno se tvoji dnevnici bave zločinima koje su Hrvati napravili spram klerofašističkim separatistima i dokazanim ratnim zločincima Srbijanaca. Daj nam navedi te zločine koje su navodno učinjeni od strane hrvatske vojske.

Tko je glasao

@Skviki

Ti, Sindelfingener, samo se informiraj o dosad izrečenim pravomoćnim presudama Norcu, Oreškoviću i Glavašu, pa onda one koje će biti izrečene T. Merčepu i V. Milankoviću,. pa onda ove koje će u petak postati pravomoćne ...
Ali sve je to navodno, zar ne?

Tko je glasao

Feniks, Čudne presude, koje

Feniks,

Čudne presude, koje se svode na sumljivim svjedočenjima ko i ona poslje WW II.

Tko je glasao

@Skviki

Ma da, zmisli, nikom ništa dokzano nije ... ubilio "mladog i pobožnog" Norca u pocesu kažnjavanja zločinaca izvan prvanog sustava!?
A nije, sudio mu sud u Rijeci?
A ja već pomislio ...

Tko je glasao

Ptico rugalico

Čuj Feniks, u idealnim društvima ( a koje ne postoje) Oluja je trebala završiti tetošenjem Onih koji su taj rat započeli i koji su u vjetar bacili gostoprimstvo Hrvata u rasponu od 300 do 40 godina od kad su došli u NAŠE krajeve. Pokraj ovakvih kao što si Ti zažalim što Mi Hrvati i svi ostali kojima je Hrvatska domovina nismo odgovorili isto kao Izraelci, na ugrozu od velikosrba u Hrvatskoj, naglašavam Hrvatskoj, oko za oko. Danas bi u ovoj državi bilo puno više riješavanja ekonomskih problema, nego da se ponovo moramo baviti velikosrbima i ljubiteljima bratstva i jedinstva.

Tko je glasao

I bili su tetošeni-to potvrđuje i malen broj stradalih s obzirom

na razmjer "Oluje" , veličinu područja zahvaćenoga Olujom, ali i s obzirom na psihološke učinke srpskih dugogodišnjih divljanja i ubijanja širom RH

Čuj Feniks, u idealnim društvima ( a koje ne postoje) Oluja je trebala završiti tetošenjem Onih koji su taj rat započeli i koji su u vjetar bacili gostoprimstvo Hrvata u rasponu od 300 do 40 godina od kad su došli u NAŠE krajeve.I završila je "tetošenjem", jer da je bilo tko napravio bilo kojemu uljuđenome narodu iz Europe, ovo što su Srbi napravili građanima RH, kolateralne žrtve ne bi se brojile u desecima, već u desecima tisuća, a danas bi ih u važnijim područjima, na važnijim mjestima u društvu, bilo točno onoliko koliko ima Nijemaca ili Palestinaca na odlučujućim mjestima u Izraelu.

Tko je glasao

@ppetra

Prestani više s ovim tvojim nacional-šovinističkim trkeljanjima, jer ako bismo se vratili u povijest stotinjak godina, onda, ako izuzmemo Endloesung i način na koji je turska vojska "riješila" armensko nacionalno pitanje u Turskoj, onda mirne duše možemo reći da im uz bok ide "rješavanje srpskog nacionalnog pitamja" u tzv. NDH, koje je rješavano prema čuvenoj formuli "tri trećine" kako ju je objelodanio "najveći hrvatski književnik", kojega nitko ne čita i doglavnik u ustaškoj državi: "trećinu pobiti, trećinu iseliti i trećinu asimilirati".
Razlika u slučju Endloesunga je ta što je fomula glasila "sve pobiti", u slučaju pak Armena bilo je "dio pobiti, ostatak iseliti".
Dakle i jedno i drugo i treće spada među genocidne radnje velikih razmjera.
Gdje i kad su Srbi/Srbijanci makar išta slično i pokušali učiniti Hrvatima?

Drugo, što se DR tiče, kako već rekoh, zločini su s obje strane činjeni namjerno i sustavno, po svireposti se uopće ne razlikuju, a po broju ... osobno mislim, prema dostupnim podacima, da su ih Hrvati počinili više, jer samo na području Siska je pod "pokroviteljstvom" pokojnog Đure Brodarca, još jednog iz plejade "heroja a ne zločinaca", smakunuto najmanje dva puta više Srba, nego je Hrvata stradalo na Ovčari. E ali Ovčara je mega-zločin, a na pravdi Boga smaknuti Srbi na Baniji i nisu spomena vrijednii, ta radi se samo o Srbima, čija likvidacija je bila ne samo dopuštena, nego i poželjna.

A kako se stidljivo hrvatsko pravosuđe počelo baviti zločinima u Sisku i na Baniji, gdje je suđenjem V. Milankoviću otkriven tek "vrh ledene sante" zločina počinjenih s hrvatske strane na tom području?
Iz EU uporno upozoravaju da se u Hrvatskoj odbija suditi počiniteljima ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti počinjenih s hrvatske strane, a uz ovog ministra pravosuđa, koji, ako se igdje istaknuo, onda je to bilo na upornom djelovnju na opstrukciji rda Haaškog suda, teško da će se išta promijeniti osim u slučaju "zvučnijih pljuski" ili čak i otvorenih prijetnji Milanovićevoj vladi, jer samo taj jezik ti "poklonici" države vladavine prava razumiju, jednako ko što je jedino takav jezik razumio i njihov veliki vođa, učitelj i uzor.
Trebam li podsjetiti da se i jedan od prethodnika današnjeg ministra pravosuđa, koji je to postao, kako se priča, samo radi toga što je Milanovićev osobni prijatelj, današnji pomoćnik glavnog tajnika OUN, također zdušno radio na opstrukciji Haaškog suda, tako da osobno smatram da je njegovo "guranje" na jedno od čelnih mjesta u OUN samo još jedna uspješna hrvatska podvala svijetu.

Zanimljivo je koliko je tebi stran proces "pometanja pred vlastitim pragom", postupak koji jedini daje legitimitet osudama istih ili sličnih postupaka drugih. Ne, ti se isključivo baviš postupkom promatranuja "trune u oku brata svog" dok ti "balvani u vlastitom oku" uopće ne smetaju.
To te čini ne samo nevjerodostojnom nego i iritantnom do bola.

Tko je glasao

Naopaki dalekozor i mozak okovan u ww2. osvetu

Ah, da ww2. još nije završio u tvojoj glavi.
Pa dobro!
Kako su se srpski četnici preobučeni u partizane odnosili prema ranjenicima u zagrebačkim bolnicama?
Isto kao novi četnici u Vukovaru- odveli ih, mučili, pobili i zakopali u jame.

Što su novočetnici radili devedesetih?
Opet se osvećivali za zlo u ww2, kojega su dijelom inspirirali svojom tiranijom i ubojstvima od 1918. do 1941. Nisu se ustručavali Hrvate ubijati čak i u vrijeme sjednica u Narodnoj skupštini.

Mržnju su sijali, a onda im se ista kao bumerang i vratila u okolnostima rata i opće svjetske histerije.

Usput odnijeli su i hrvatsko zlato, za ww2., preko Beograda do Londona, pa valjda odatle silno prijateljstvo i kumstvo kraljevskih obitelji. Novac i interesi vežu bolje od srodstva, te ih te veze nikada ne iznevjeravaju.

Toliko o ww2. i srpskom nastavku istoga rata devedesetih- što je kao opravdanje njihovoga ratnoga zločina i u konačnici odlaska iz RH-moguće samo totalnim debilima.

Drugo, što se DR tiče, kako već rekoh, zločini su s obje strane činjeni namjerno i sustavno, po svireposti se uopće ne razlikuju, a po broju ... osobno mislim, prema dostupnim podacima, da su ih Hrvati počinili više, jer samo na području Siska je pod "pokroviteljstvom" pokojnog Đure Brodarca, još jednog iz plejade "heroja a ne zločinaca", smakunuto najmanje dva puta više Srba, nego je Hrvata stradalo na Ovčari.Nisi napisao kako su u ww2. prolazili špijuni, gradski snajperisti,.... Očito misliš da takvih nije bilo u DR, da su Velikosrbe organizirali golubovi pismonoše, da su oružje dijelili kanarinci, a da su teroristi iznikli onako, kao ludare u šumi- tamo jedna, pa tamo nekoliko, pa opet tamo,...

Što se praviš da ne znaš što je rat, a što poraće?
Daj odgovori kako su to partizani, a imali su dobro organiziranu komunističku vlast, spriječili osvetu prema neprijateljima, spriječili civilna stradanja, abolirali sve osim dokazanih zločinaca, pa čak bili blagi i prema takvima, kako su predstavnike istih smjestili na najviše političke funkcije,... pa da se Hrvatska vojska u tome mogla ugledati na njih.
Kako su sudili ubojicama za tih "nešto" žrtava, čije kosti vire iz najvećih jama po Europi?
Kako su osigurali da nezavisni mediji stalno o tome pišu i potiču političare na djelovanje?

A kako se stidljivo hrvatsko pravosuđe počelo baviti zločinima u Sisku i na Baniji, gdje je suđenjem V. Milankoviću otkriven tek "vrh ledene sante" zločina počinjenih s hrvatske strane na tom području?Da im naredi EU, oni bi i Papu okrivili za antikatoličanstvo, a kako ne bi cijelu RH za zločin oslobađanja vlastite zemlje.

Ta to su 2000. i omogućili predavši "Oluju" u nadležnost najžešćih protivnika Oluje i zagovornika velikosrpske okupacije RH. Ostalo je samo odrada toga "akcijskoga plana" na tragu SANU 2.

Zanimljivo je koliko je tebi stran proces "pometanja pred vlastitim pragom", postupak koji jedini daje legitimitet osudama istih ili sličnih postupaka drugih. U tom "pometanju " "treba slijediti svijetle tradicije" pobjedničkih zemalja nad fašizmom, poput V.Britanije, Francuske, SAD-a,...i naše generale odlikovati, a nemilosrdno goniti agresorske i sve ih osuditi kao što i zaslužuju za svoje teške zločine i ubijanje preko 15 000 hrvatskih građana.

Ne, ti se isključivo baviš postupkom promatranuja "trune u oku brata svog" dok ti "balvani u vlastitom oku" uopće ne smetaju.
To te čini ne samo nevjerodostojnom nego i iritantnom do bola.
Zabunio si se oni s balvanima- su oni koji su bacali balvane po hrvatskim prometnicama, a sada bi da i od tih bačenih balvana, i od svih njihovih zločina ispadne sitno trunje, a da grančice i lišće koje je palo na njih kao posljedica toga što su pilili balvane, postanu najdeblji balvani, jer im aureole od zlata, umjesto vražjih rogova-žele prilijepiti Haaški kraljevski sud i prijatelji iz Hrvatske poput @feniksa s pogledom kroz naopaki dalekozor i s mozgom zaostalim u ww2.

Tko je glasao

@Fantom47

Slaba ti je usporedba Hrvata i Izraelaca. Da bi ona funkcionirala, Tuđman je trebao dati autonomiju srpskim općinama, kao što su Izraelci dali Palestincima, koji imaju visok stupanj autonomnog organiziranja, čak i predsjednika Abasa, svoj parlament, izvršnu vlast, palestinsku policiju itd. (Zapadna obala).
Sličnosti ima sa Gazom iz koje, kao nekada iz Krajine, svakodnevno lete rakete na stanovništvo južnog Izraela, o čemu naši mediji ne izvještavaju. Ali će izvjestiti prvom prilikom kada Izraelci vojno interveniraju u Gazi, jer oko milijun ljudi u Izraelu živi u stalnom strahu da će smrtno stradati od tih raketa, među njima djeca u dječjim vrtićima, školama, pacijenti u bolnicama... I Izraelci, koji regsitriraju svaku ispaljenu raketu, imaju samo 15 sekundi dohvatiti se kakvog skloništa... I velike li hrabrosti, slati rakete na civilne ciljeve...???
Srbima je 1991. trebalo dati autonomiju u Hrvatskoj, i lakše bi se disalo. Je, ali s jedne strane ludi Rašković, a s druge strane Tuđman-Šuškova kamarila...a s treće strane suludi Milošević koji je manipulirao hrvatskim Srbima...posebno onima iz ruralnih krajeva. A nije mu to ni bilo teško raditi jer je zajapurena Tuđman - Šuškova kamarila, podsjećajući hrvatske Srbe na IIWW i tzv. NDH učinila sve da hrvatske Srbe stavi u rezervat...i pod apsolutnu kontrolu, posije strah i nesigurnost, prije svega, euforičnim hrvatovanjem i bacajući ih na ulicu s radnih mjesta...

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ljubo Ruben Weiss, Da bi ona

Ljubo Ruben Weiss,

Da bi ona funkcionirala, Tuđman je trebao dati autonomiju srpskim općinama, kao što su Izraelci dali Palestincima, koji imaju visok stupanj autonomnog organiziranja, čak i predsjednika Abasa, svoj parlament, izvršnu vlast, palestinsku policiju itd. (Zapadna obala).

Lagano je dati autonomiju jednom narodu u njegovoj zemlji. Prvo im otmeš jedan dio a onda im velikodušno daš rezervate i ogradiš ih visokim zidom. Odsječeš ih od izvora vode i dješ im tu istu kap po kap.

Hrvatska je država Hrvata i sve manjine imaju sva ljudska prava, a bogme i obaveze.
Kolko prava imaju Palestinci u Izraelu se vidi po Getoimzaciji u rezervatima.

Srbima je 1991. trebalo dati autonomiju u Hrvatskoj, i lakše bi se disalo.

Autonomija im je i ponuđena, no oni su htjeli svi u jednoj drđavi živjet. To su urlikali i oružjem podcrtavali.
Kaj se tiče slobodnog disanja, pa dišemo mi ovak lakše nego sve te godine od 18-e.
Provozi se po Hrvatskoj, pogledaj sav taj vozni park stanovnika i te silne izgrađene kuče i zgrade za stanovanje.

Gledam kod sebe u selu i uspoređujem sa 1990-om. Nema te kuče koja nije adaptirana a izgradilo se je masu novih. U svakom dvorištu je naj manje jedan auto a neki imaju još i skutere.

Da se teško živi je činjenica, no u svim zemljama svjeta je ista situacija a bogme i u Izraelu.
Tam se još krše osnovna ljudska prava, jel se u nekim autobusima nesmeju vozit sa muškarcima.

Tko je glasao

Izrael

Upravo na televiziji možemo gledati što Izrael danas radi u Gazi.
Upravo možemo brojiti na desetke civilnih žrtava u Gazi.
Upravo sada rezervni sastavi Izraelske vojske dobivaju poziv za javljanje u svoje postrojbe.

Daj Ljubo ne melji više.
Još zatraži autonomiju u Virovitici za sebe jer si valjda ugrožen u Hrvatskoj.

Tko je glasao

@Grdilin Šjor Grdi, pa što ti je??? Imaš li kompas???

Ajde čovik- velikoga čojstva, daj prestani mljeti (kao tvoj pulen, ali od danas, hvala B-u, bit ćemo pošteđeni toga!!)
Jesi li glasovao na referendumu za "neovisnu i samostalnu", a kakva je ona danas??
Jesi glasovao za to da Srbi NE budu konstitutivni dio hrvatrske države, jesi!
Jesi li sudjelovao u ratu, koji je prepolovio broj Srba u Hrvatskoj, jesi!
Jesu li pred tvojim očima Srbi izbacivani iz vojske, milicije, s mjesta profesora, liječnika, novinara... rukovodećih mjesta u svim granama hrvatskog gospodasrstva, jesu li odvođeni u nepoznato...?
Da li su preimenovanjem ulica i trgova, podsjećani Srbi na NDH (Trg žrtava u Trg hrvatskih velikana!!), da li je svako javno poduzeće u Hrvatskoj dobilo pridjev HRVATSKO, da li se mahalo s barjacima Srbima i drugima pod nosom, da li je kao službena valuta uvedena ozloglašena KUNA, da li su izbacivane srpske knjige iz školskih knjižnica, da li su im dinamitom PRIJE RATA rušene kuće i vikendice Srba, da li im je naturan starohrvatski jezik, da i je iz škola izbačena ćirilica, koja je i hrvatsko pismo, da li su rušeni njihovi spomenici, da li su mnogi prisilno išli na vjeronauk, da li su mnogi Srbi mijenjali imena i prezimena, da li su se razvodili brakovi jer miješani brak nije bio čisti hrvatski brak, da li se Predsjednik Tuđman pohvalio da je SRETAN ŠTO MU ŽENA NIJE NI ŽIDOVKA, NI SRPKINJA, da li je otvoren povratak zadrtih ustaša (Šakić, Jasenovac), i njihovih potomaka, da li je došlo do revivala neoustaške i neonacističke literature (prijevod na hrvatski i distribucija "Mein Kampfa", objava Protokola sionskih mudraca i druge revizionističke i antisemitske literature, da li su u privatizaciji sudjelovali i Srbi, Židovi, Talijani... ili 99 % podobni hadezenjare.., da li je provedena prvo denacionalizacija pa onda privatizacija...???
Koliko vas je bilo na čukama, a koliko je branitelja danas na papiru?? Najmanje 200 000 lažnih branitelja!
Na kraju, koje je to bilo viteštvo mučiti i ubijati srpske ratne zarobljenike??? Istina, dio hrvatskih Srba je podivljao zaluđen Miloševićevim idejama, no, koliko se trudilo da ih se primiri, a koliko se trudilo da ih se još više razjari???
Zato, Lale moj,. ne trkeljaj, nego izvoli prošetat rivom, napuni pluća čistim zrakom i pripremaj se za sastanke stranke s jednim od najnižih rejtinga u RH.... Odlaskom tvog pulena možda se nešto i popravi rejting... a zemlja konačno i dobije koju stranu investiciju!?
Pa i ne samo iz Katara, nego i iz Izraela!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ljubo Ruben Weiss, Jesu li

Ljubo Ruben Weiss,

Jesu li pred tvojim očima Srbi izbacivani iz vojske, milicije, s mjesta profesora, liječnika, novinara... rukovodećih mjesta u svim granama hrvatskog gospodasrstva, jesu li odvođeni u nepoznato...?

Izbacivani iz vojske, pa bila je još JNA . Daj nam objasni na koji način je mogla Hrvatska utjecati na te otkaze.

Milicija je bila kapitl za sebe. Skoro su svi od reda dojavljivali kretanje hrvatske policije a isto tak i policijsku pratnju naših snaga na liniju fronta.

Imam susjeda koji je bil u to doba u rezervnom sastavu naše policije. Znalo se je dobro da su to radili a poslje izdaje su se preko noči izgubili. Tako je i jedan od viših u Zaprešiću dojavil vrijeme i mjesto sakupljanja u Samoboru na sajmištu, gdje su i udarile rakete. Sreča je bila da je zbor vremenski pomaknut.

Da li su preimenovanjem ulica i trgova, podsjećani Srbi na NDH (Trg žrtava u Trg hrvatskih velikana!!), da li je svako javno poduzeće u Hrvatskoj dobilo pridjev HRVATSKO, da li se mahalo s barjacima Srbima i drugima pod nosom, da li je kao službena valuta uvedena ozloglašena KUNA, da li su izbacivane srpske knjige iz školskih knjižnica, da li su im dinamitom PRIJE RATA rušene kuće i vikendice Srba, da li im je naturan starohrvatski jezik, da i je iz škola izbačena ćirilica, koja je i hrvatsko pismo, da li su rušeni njihovi spomenici, da li su mnogi prisilno išli na vjeronauk, da li su mnogi Srbi mijenjali imena i prezimena, da li su se razvodili brakovi jer miješani brak nije bio čisti hrvatski brak, da li se Predsjednik Tuđman pohvalio da je SRETAN ŠTO MU ŽENA NIJE NI ŽIDOVKA, NI SRPKINJA, da li je otvoren povratak zadrtih ustaša (Šakić, Jasenovac), i njihovih potomaka, da li je došlo do revivala neoustaške i neonacističke literature (prijevod na hrvatski i distribucija "Mein Kampfa", objava Protokola sionskih mudraca i druge revizionističke i antisemitske literature, da li su u privatizaciji sudjelovali i Srbi, Židovi, Talijani... ili 99 % podobni hadezenjare.., da li je provedena prvo denacionalizacija pa onda privatizacija...???

Ma to treba nasrat. Sva mržnja spram Hrvatske i Hrvata izbija iz toga svega. Pazi na žuč, on može biti i otrovan kad preveč radi.

Imaš li ti problema sa hrvatskim jezikom pa ti smeta da su ga ponovo uveli.
Ko je to prisilno išel na vjeronauk?

da li su im dinamitom PRIJE RATA rušene kuće i vikendice Srba,

Ovo mi je interesantno.
Gdje je to bilo i kome je to učinjeno, Daj nam i datum .

Koliko vas je bilo na čukama,

Taman onolko da sjebu velikosrbijanskog agresora i domače izdajnike. Naravo oni koji su dali petama vjetra sad otvaraju gubec i seru po Hrvatskoj i njihovim braniteljima.

Samo za tebe:

http://www.youtube.com/watch?v=quVroYTPJoA&playnext=1&list=PL97B83F2F512...

Tko je glasao

Ljubo Ruben Weiss, Ne

Ljubo Ruben Weiss,

Ne provociraj i onak po domači: ne seri.

Jesi li glasovao na referendumu za "neovisnu i samostalnu", a kakva je ona danas??

Hrvatski građani su glasali za izlaz iz federacije, a imali su ustavno pravo na to. Glas su dali i skoro sve nacionalne manjine, osim par militantnih Srbijanaca. Prije toga se je nudila konfederacija, no to Srbijanci nisu prihvatili.

Jesi glasovao za to da Srbi NE budu konstitutivni dio hrvatrske države, jesi!

Kakav te konstituivni narod spopal. Naseljavani su konstantno od 18-e i to na liniji Virovitica-Karlobag. Koferaša je bilo ko u priči.
Oni pravoslavci koji su bili starosjedioci u Hrvatskoj su sa njemačkim imanjima i kučama privučeni u Srijem , Banat i Bačku.

O ostatku kasnije, kad se vratim iz šetnje sa pesom i kad uzmem malo svježeg hrvatskog zraka, poslje ovog tvog smrada.

Tko je glasao

Ljubo

Imaš ovdje moj nik koji moraš koristiti.
Iza tog nika stoji osoba po imenu i prezimenu.
Zato se ostavi takvih provokacija.

Što se tiće mog sudjelovanja u ratu izgleda da sam išao da ti možeš ovako slobodno pisati i iznositi svoje mišljenje. Pogotovo kad se pobegulja vratio u svoju domaju.

NNego ljudi procjenjuju napisano pa tako i ovdje na ovoj stranici.

Pozdrav iz sunčane Makarske.
Sutra je vrime od kupanja.
Nikad kao ove godine.
Vrime od maslina zajedno sa kupanjem.
Pati:):):).

Tko je glasao

@Grdilin

Pa što te smeta u "šjor Grdi"??!! Pa to ti ja iz milja... tepam ti, a ti se buniš!!!
Pobjegulja, kažeš! Hvala dragom B...u da me tu nije bilo. Branio bih manjine, pa i srpsku, i dobio po tintari!
Nisi se ti borio za mene - pisao sam dosta slobodno i prije i poslije rata - ti si se borio, nažalost, za sebe i benefite koje uživaš!
Uživaj i u moru, briga me...Uživaj i u maslinama, no, kasno ih bereš! Masline su trebale već biti obrane...Grdilinčeku moj mili!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ljubo

Slušaj ti lažovčino, majmunčino i bijedo jadna.
Nek ti Bog ,ne da "benefite" koje ja uživam od sudjelovanja u ratu.
I ne pravi se budalom budaletino jedna kad i sam znaš da si me spomenuo ovdje privatnim nadimkom.

#)/&%($"(??(/&%$#

Tko je glasao

@Grdilin

Što smo sad već u krčmi??? BALKANSKOJ?? Tu mene nema!
Pozz Grdilinčeku moj mili!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ljubo

Upali televizor ili pogledaj na internetu CNN i druge stanice.
Upravo eskalira sukob.
Evo do sada je Izrael ispalio na područje Gaze 130 raketa.
Ako ovo nije istina opali minus.

Tko je glasao

@Grdilin 15 sekundi strave!!!

Pa što je to u odnosu na blizu 8 000 raketa u zadnjih osam godina, sve po civilnom stanovništvu... I po djeci u vrtićima, i po starcima i po bolnicama... Izraelci registriraju svako ispaljivanje raketa s područja Gaze, iste sekunde uključuju se sirene i milijun ljudi južnog Izraela je u opasnosti... Imaju samo 15 sekundi skloniti se u neko sklonište.. A mora se i raditi, i živjeti... Pojma o pojmu nemaš, antiizraelizam je vrlo često samo zaklon za čisti antisemitizam!
I brini o Hrvatskoj, puca po svim šavovima, a Izrael sa stopom 5 % rasta, može kupiti cilu M.......u u pet minuta...Ali, onda moraju i tebe kupiti, a to je promašena investicija, ha, ha, ha...!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ljubo

Kažeš 8000.
Pa što je to.
Na Vukovar je padalo u jednom danu toliko i puno više.
I ne samo na Vukovar.
A vidi u granatiranju Knina nije pogivio ni jedan jedini civil.
A Hag priča o neselektivnom granatiranju.
A Hag priča o greškama od više od dvjesto metara od cilja.
Uh jebote pa i sa tim greškama ni jedna eksplozivna naprava ne ubije NITI JEDNOG civila niti jedna ne padne na bolnicu kao što su padale u Vukovaru i drugim mjestima
Budaletino pokrij se ušima i ne piši više svoje pamhlete.
Ne piši o onome s ćim blage veze nemaš osim što znaš lagati

Tko je glasao

@Ljubo, slaba ti je usporedba Hrvata i Izraelaca.

@Ljubo, slaba ti je usporedba Hrvata i Izraelaca.
Da bi ona funkcionirala, trebalo je nekoliko milijuna Hrvata naseliti u nekadašnje dijelove Hrvatske do Zemuna, zatim pristati dati, Srbima i ostalima u tom dijelu, "pravo na visok stupanj autonomnog organiziranja, čak i predsjednika, i parlament, izvršnu vlast, srpsku policiju,"...

Sličnosti ima sa Gazom iz koje, kao nekada iz Krajine, svakodnevno lete rakete na stanovništvo južnog Izraela, o čemu naši mediji ne izvještavaju.Ne, ima sličnosti s Vojvodinom iz koje su svakodnevno po Vukovaru granatirali.
I velike li hrabrosti, slati rakete na civilne ciljeve.
Srbima je 1991. trebalo dati autonomiju u Hrvatskoj, i lakše bi se disalo.nije im trebalo dati nikakvu političku autonomiju, osim kulturne, a to pokazuju i događanja u susjednoj državi.

Je, ali s jedne strane ludi Rašković, a s druge strane Tuđman-Šuškova kamarila...a s treće strane suludi Milošević koji je manipulirao hrvatskim Srbima...posebno onima iz ruralnih krajeva. A nije mu to ni bilo teško raditi jer je zajapurena Tuđman - Šuškova kamarila, podsjećajući hrvatske Srbe na IIWW i tzv. NDH učinila sve da hrvatske Srbe stavi u rezervat...i pod apsolutnu kontrolu, posije strah i nesigurnost, prije svega, euforičnim hrvatovanjem i bacajući ih na ulicu s radnih mjesta...S ludi Rašković i suludi Milošević se slažem, ali reči za Tuđmana iŠuška ono što si ti izrekao, bez ikakve bojazni, znak je da živiš u najtolerantnijoj ili najglupljoj državi na svijetu.
@Ljubo, ti si kao melanom- samo izgleda poput običnoga mladeža, a djelovanja poput metastaziranoga malignoma.

Ti razumiješ samo svoj židovski narod i uvijek opravdavaš njegova postupanja, dok narod među kojem živiš osuđuješ za djela koja opraštaš svojima- kao što su: osveta za granatiranje civilnih gradova, osveta za živote svojih sunarodnjaka, kažnjavanje planera i izvršitelja terorističkih akcija protiv naroda i države.

Znam onu poslovicu o Jupiteru nije volu, ali makar ne moraliziraj, već reci onako kako je.

Tko je glasao

Srbi u Hrvatskoj se nikada

Srbi u Hrvatskoj se nikada nisu zalagali za nikakvu autonomiju niti je bilo kakva autonomija bila cilj srpske politike u Hrvatskoj.
Srbima je prije Oluje nuđena autonomija i plan Z4 koji nisu prihvatili , nisu htjeli niti razgovarati o tome jer po njima to srpska zemlja.

Tko je glasao

@acinum

Uporno i bezvezno laprdanje o nečemu što se događalo post festum, ključno je ono vrijeme prije Kninske pobune, kad se Srbima u Hrvatskoj, osim "vrba", "gustih magli" i "drina" , ništa drugo nudilo nije.
Ta Tuđman je odbijao svaki razgovor o položaju Srba u Hrvatskoj, pa makar samo i na temu njihove kulturne autonomije, a po tebi ispada kao da je sam Tuđman autor plana Z-4 i da ga je on benevolentno predložio srpskoj strani.

Uvijek i svuda sigurnost manjini jamči većina, pa je tako i za ustavni položaj manjine odgovorna većina.

E sad, hajdemo pretpostaviti da Tuđman zaista nije želio rat, a upravo rat je želio svim srcem i dušom, jer jedino "stvaranje države" u ratu ga je vodilo među "besmrtnike", pa da je predstavnicima Srba rekao da, eto, on ima namjeru osamostaliti Hrvatsku, odnosno istupiti iz federalne zajednice, pa da Srbima predlaže da im u samostalnoj RH ostane ustavni položaj konstitutivnog naroda, pa se onda ništa ne mijenja ili budući da u ukupnom stanovništvu čine oko 12 %, što ih svrstava u kategoriju "značajne manjine", imaju pravo na političku autonomiju, ali i na fiskalnu autonomiju na područjima na kojim čine apsolutnu većinu u stanovništvu, pa neka se izjasne o željenom statusu.

U tom kontekstu mi uvijek na pamet pada status Južnog Tirola u Italiji, zašto se po receptu prema kojem je Italija riješila staus Austrijanaca na području na kojemu oni imaju apsolutnu većinu u stanovništvu, nije moglo riješiti status Srba u Hrvatskoj?
Ili im jednostavno ostaviti stečeni status konstitutivnog naroda?

E ali onda ne bi bilo rata, pa Tuđman u vlastitim očima ne bi mogao biti "hrvatski George Washington", niti bi mogao ostvariti obećanje koje je dao u ustaškom punktu u Norvalu da će po dolasku na vlast u Hrvatskoj lustrirati Srbe, a ne komuniste.

Tko je glasao

Tuđman nije uzrok ničega on i

Tuđman nije uzrok ničega on i HDZ su posljedica događaja koji je javno manifestiraju tj. Jugoslavenske ih vlasti priznaju od 1982 godine i programa ekonomske stabilizacije SFRJ Milka Planic a neuspjeh tog programa pokrenuo je u Srbiji i među Srbima velikosrpske ideje i teorije ugroženosti i ugnjetavanja razvijenih republika na štetu Srbije a što je kulminiralo Memorandumom SANU krajem 1986 godine koji je postao politička platforma SK Srbije i njenog rukovodstva koje preuzima Milošević.

Ostalo je povijest i posljedica ne djelovanja SFRJ. Srbe u Hrvatskoj se ništa nije pitalo o svemu je odlučivao Beograd koji je i pokrenuo pobunu Srba u Hrvatskoj i nije njih zanimala nikakva autonomija već promjena granica po mogućnosti

"Uporno i bezvezno laprdanje o nečemu što se događalo post festum, ključno je ono vrijeme prije Kninske pobune, kad se Srbima u Hrvatskoj, osim "vrba", "gustih magli" i "drina" , ništa drugo nudilo nije." a ovo im se nudilo iz čista mira . Hrvati ustaše iz čista mira napali nezaštićeni Srpski narod ? Bilo lijepo vrijeme pa im došlo tek tako na ideju pobiti Srbe?

Tko je glasao

@acinum

Vjerovao ili ne, ali baš je tako kako ti to karikiraš, gotovo navlas isto kao i 1941., samo 1991. ipak nije bila 1941., pa se pred kameram nije moglo baš tako klati ... a i Srbi su bili spremniji...

Ustaška emigracija i njeni jataci u zemlji radili su sve vrijeme punom parom, a dokument iste "razorne moći" poput Memoranduma, Deklaracija o položaju hrvatskog književnog jezika, s Tuđmanom kao jednim o potpisnika, ugledao je svjetlo dana gotovo 20 godina prije Memornduma. pa ...

Tko je glasao

Što je to ustaška emigracija

Što je to ustaška emigracija i njeni jataci radila u RH od 1982 godine do 1986 godine pa su natjerali Srbe i njihovu Akademiju da 1986 izdaju Memorandum SANU o ugroženosti Srpskog naroda i koji su to ljudi u Hrvatskoj ugrožavali Srbe do 1986 pa su se ovi morali početi pripremati za obranu.

Već sam ti nekoliko puta ponovio tvorci Deklaracije su završili u zatvoru i zabranjen im je javni rad a tvorci Memoranduma postaju nosioci i ideolozi SK Srbije - zašto ih nije stigla ista sudbina kao i tvorce Deklaracije?

Tko je glasao

@acinum

Uporno i bezvezno laprdanje o nečemu što se događalo post festum, ključno je ono vrijeme prije Kninske pobune, kad se Srbima u Hrvatskoj, osim "vrba", "gustih magli" i "drina" , ništa drugo nudilo nije.
Ta Tuđman je odbijao svaki razgovor o položaju Srba u Hrvatskoj, pa makar samo i na temu njihove kulturne autonomije, a po tebi ispada kao da je sam Tuđman autor plana Z-4 i da ga je on benevolentno predložio srpskoj strani.

Uvijek i svuda sigurnost manjini jamči većina, pa je tako i za ustavni položaj manjine odgovorna većina.

E sad, hajdemo pretpostaviti da Tuđman zaista nije želio rat, a upravo rat je želio svim srcem i dušom, jer jedino "stvaranje države" u ratu ga je vodilo među "besmrtnike", pa da je predstavnicima Srba rekao da, eto, on ima namjeru osamostaliti Hrvatsku, odnosno istupiti iz federalne zajednice, pa da Srbima predlaže da im u samostalnoj RH ostane ustavni položaj konstitutivnog naroda, pa se onda ništa ne mijenja ili budući da u ukupnom stanovništvu čine oko 12 %, što ih svrstava u kategoriju "značajne manjine", imaju pravo na političku autonomiju, ali i na fiskalnu autonomiju na područjima na kojim čine apsolutnu većinu u stanovništvu, pa neka se izjasne o željenom statusu.

U tom kontekstu mi uvijek na pamet pada status Južnog Tirola u Italiji, zašto se po receptu prema kojem je Italija riješila staus Austrijanaca na području na kojemu oni imaju apsolutnu većinu u stanovništvu, nije moglo riješiti status Srba u Hrvatskoj?
Ili im jednostavno ostaviti stečeni status konstitutivnog naroda?

E ali onda ne bi bilo rata, pa Tuđman u vlastitim očima ne bi mogao biti "hrvatski George Washington", niti bi mogao ostvariti obećanje koje je dao u ustaškom punktu u Norvalu da će po dolasku na vlast u Hrvatskoj lustrirati Srbe, a ne komuniste.

Tko je glasao

Južni Tirol u Italiji, kao Sandžak u Srbiji

Uporno i bezvezno laprdanje-što ti je dokazano događanjima "Oj Srbijo od tri dela, opet si cela" (tada bilo, a sada bez Kosova) i srpskim rojenjima - mitinzima!

Tuđman se dogovorio sa Slobom da Hrvatska treba biti samostalna država, ali da će on, Slobo, prethodno odglumatati Gazimestan, a njegovi pajaci mitinge po Vojvodini i Hrvatskoj, da će nosati mošti sv. Lazara, da će nosati kolce, da će rušiti balvane, ... a sve da bi jedan i drugi zavarali dobre djedice iz JNA, te da će Milošević glumiti da je dobar s JNA, te da će četnike ubaciti samo toliko koliko je potrebno da sve uvjeri kako rata mora biti.
Zatim mu je šapnuo kako će, zbog smanjenja broja Srba u RH, nagovoriti Srbe na preseljenje na Kosovo, a Franjo mu je odgovorio da će sve Janjevce primiti, pa da se kao susjedi poštuju- svako na svome.

Neki kažu da mu je Franjo obećao i pravo na cjeloživotno ljetovanje na Brijunima, na trošak, hrvatskoga naroda koji je Miloševiću zahvalan što se ovaj dosjetio kako da se zavara JNA- čuvar tekovina narodnooslobodilačke borbe, i bratstva i jedinstva, i stvori puno suverenih država na mjestu SFRJ i tako dokaže državo tvornost Srba.

Neki pričaju ono o salveti, ali ne znaju da je Slobo na svojoj bijeloj čarapi nacrtao ade na Dunavu i tražio SV.Geru za prijatelja Slovenca, a Veliki i Mali škoj za prijatelja Aliju..)))

Franjo je obećao kako će zapovijediti Amerikancima da se ne miješaju kada Srbi napadnu Kosovo, ali kada su ovi "skužili" da tamo u planinama ima nečega, a Srbi se previše uživili u popravljanje rezultata Kosovske bitke, u Srebrenici, isti nisu ispoštivali dogovor s Franjom, jer biznis je biznis, a politika biznisu ne smije smetati.
franjo im nije baš previše zamjerio, jer zna da su Amerikanci nestašni.

Komentar je točno na tragu iznošenja tvojih argumenata.))), ...
...a Južni Tirol u Italiji, mogao bi biti Sandžak, ili Vojvodina, u Srbiji!

Tko je glasao

Fantom47

Vidi polupismnog peronosporaša kako se uskurčio ...
Zar ti zaista misliš da se država brani, oslobađa i stvara lažima, mržnjom i zločinima?
Zar ti zaista misliš da za zločine koje su počinile hrvatske snage, a koji nisu ni malobrojniji ni manje svirepi od onih koje je počinila srpska strana, nikom od nalogodavaca niti počiniteljima ne treba suditi?

Podsjećam da su se Milošević i Tuđman našli u čudu, jer se nrodi nisu mrzili, a u takvim uvjetima pokretanje rata ide jako traljavo, zato je trebalo sustvno poticati mržnju i to kroz prpopagandu, kroz sredstva javnog priopćavanja, prvenstveno RTS i HRT i sustavnim činjenjem zločina, tako da je malo zločina počinjenih u DR moguće podveti pod pojedinčne incidente koji prate svaki rat.

Tko je glasao

Uskurčeni fantom?

Feniks. Rat je projekt star preko 100 godina sustavnog velikosrpstva i ataka svim sredstvima pa i ljudima Srbima koji su od 1945. naseljavali krajeve Hrvatske.A bilo je i danas je Srba koji su prihvatili Hrvatsku kao svoju novu domovinu.. Ponovit ću Ti gradivo Feniks: Imali su velikosrbi i oni koji su ih podržavali u Hrvatskoj SREĆE što je Tuđman bio na vlasti, jer je On ipak imao odgoj u bratstvu i jedinstvu. Da su 0d 1990. godine na vlasti, pa i danas Hrvati sve bi puno lošije završilo i za velikosrbe ali i za obične civile koji su ih podržavali, i danas ne bi bilo ovakvih pisanja.

Tko je glasao

Tako se stvaraju brojne državE

Zar ti zaista misliš da se država brani, oslobađa i stvara lažima, mržnjom i zločinima?Ne, a to je pokazao slučaj Srbije. Tako se ne stvara država, već države.
Dokazano!
Zar ti zaista misliš da za zločine koje su počinile hrvatske snage, a koji nisu ni malobrojniji ni manje svirepi od onih koje je počinila srpska strana, nikom od nalogodavaca niti počiniteljima ne treba suditi?U odnosu na višegodišnje zločine srpske strane su minorni, ali u odnosu na ljudskost i 1 zločin bio bi previše.
Podsjećam da su se Milošević i Tuđman našli u čudu, jer se nrodi nisu mrzili,Po mitinzima su kolje nosali zbog ražnja, zbog ljubavi usred Hrvatske vikali "Ovo je Srbija" i naoružavali se zbog narodnih običaja: )))
tako da je malo zločina počinjenih u DR moguće podveti pod pojedinčne incidente koji prate svaki rat.Malo ih je sa srpske strane, ali s hrvatske su uglavnom svi.
Da su Hrvati u Srbiji, napravili isto zlo, kao Velikosrbi u RH, vrijedilo bi sasvim obratno od toga.

Tko je glasao

Feniks, Podsjećam da su se

Feniks,

Podsjećam da su se Milošević i Tuđman našli u čudu, jer se nrodi nisu mrzili, a u takvim uvjetima pokretanje rata ide jako traljavo, zato je trebalo sustvno poticati mržnju i to kroz prpopagandu, kroz sredstva javnog priopćavanja, prvenstveno RTS i HRT

Stalno se pitam: Pa gdje si ti živel cjelo vrjeme. Srbijanci su nas mrzili iz dna duše, a to i danas dokazuju stalnim vračanjem u WW II i retorikom o njihovoj agresiji na Hrvatsku i ostale republike federalne Jugoslavije.

Tko je glasao

@Skviki

Ne, Sindelfineneru, neki od vas ispod habita fra Duke mrzili ste Srbe iz dna duše, ali vi kao rođene kukavice niste bili bitni.
A i krili ste se u inozemstvu.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci