Tagovi

Oluja nad Unom

Naša kolegica Ppetra je spomenula Dvor na Uni i smrt više osoba s duševnim poteškoćama, a koju su Savo Štrpac i njegovi htjeli pripisati hrvatskim snagama prilikom građenja tzv. udruženog zločinačkog poduhvata, a što je utvrđeno svjedočenjem UNproforaca da Hrvati nikako to nisu mogli učiniti jer dok su Hrvati došli...ovi su već bili mrtvi.

Pošto sam na bolovanju ))) imam vremena.

Dat ću verziju za koju ne tvrdim da je 100 % točna
Koliko sam imao čuti..desilo se ovako...

Čejeni su begali tenkovima preko Žirovca gazeći sve pred sobom. Pred Dvorom su se vodile borbe..štitili su im prolaz..ali su poraženi tj. morali su se krajinaši povući... Iz Bosne preko mosta u Matijevićima ubačena je jedna elitna grupa ( priča se banjalučki specijalci).

Gromovi su ušli s tenkovima u grad..tj. na ulaz.. Moj prijatelj bio je na kupoli tenka i iz mitraljeza pucao..kada je vidio neke da pretrčavaju. Kad je ispraznio kutiju ..specijalac je jednostavno provirio iza zgrade, kleknuo i pucao iz zolje.. dok nišandžija topa nije stigao ništa učiniti..Zolja srećom nije pogodila pod 90 stupnjeva u kupolu, pa kolega nije dobio puni mlaz kad je potonuo u kupolu i nagonski okrenuo leđa. I danas ima sitnih gelera u glavi i leđima.Iako je rikošet ipak je kupola T55-etice djelomično probušena.

Na drugom tenku je na kupoli bio zapovjednik koji je imao žicom zavezanu
pušku s vanjske strane tenka. Iz kanala je iskočio momak s bombom i počeo se penjati na tenk..samo je ovaj srećom imao pištolj pa mu je smjestio par komada iz tetejca u prsa, pao je pokraj tenka i bomba je još detonirala.
Ti su valjda imali zapovjed da po svaku cijenu zadrže naše dok ovi s oklopom ne zbrišu u Bosnu.

Rečeno im je ( ovoj elitnoj jedinici iz Bosne) da u samom Dvoru više nema Srba civila.

Kad su se srpski tenkovi izvukli..počeli su se izvlačiti i specijalci iz Banja Luke. Usput su naravno..pucali u sve što se kreće i što bi ih potencijalno moglo ugroziti, a i rečeno im je da nema Srba. Uostalom vidjeli su da su se iz Dvora svi civili izvukli. Takva je bila i komanda, jel.

U tom metežu došlo je i do neplaniranog kontakta HV-a i VRSK-a na samom mostu u Matijevićima.

Jedinica brigadira P., iz kraja odakle je @Otpisani je u Hrv. Dubici koju je oslobodila, zapljenila neki plavi kamion na kojem je bio natpis (ćirilica naravno) MILICIJA SAO KRAJINE, pa su s tim kamionom i cestom koja zaobilazi grad a vodi u Matijeviće... na most koji je trebao biti otvoren kao prolaz za izvlačenje Srba e da se izbjegne efekt ranjene zvjeri, ne poznajući teren misleći da su na ulazu u grad došli pred most.

Na kojem su Srbi i još se izvlače. Kad je zapovjednik izišao iz kamiona..prišao mu je neki kapetan .. salutirao i podnio raport uopće ne kužeći da ima hrvatskog časnika pred sobom.
Ovaj mu je vojnički odzdravio i pozvao ga na predaju. U tom dođoše ovi speci u grupama. Domobrani nisu imali šansu s bolje obučenim momcima...

Ovi su pucali na sve strane izvlačeći se...nisu gledali kakve boje su trake na ramenima.

Došlo je do pucnjave u bliskom rastojanju gdje je izginulo naših devet a njihovih poprilično.
No u tome su se svi Srbi, oklop od Žirovca koji je pobjegao gen. Stipetiću doslovce pod vatrom izvukli jer je u međuvremenu u Dvor ušla 17 dp iz Sunje, i Gromovi s tenkovima.

Nas 80 je poslano sutradan da pretražimo lijevu stranu Une do Suve međe.. .. Tad sam vidio mrtve na mostu i oko mosta i pod mostom. Još nije bila asanacija terena.Šumovit predjel..jer je bilo glasina da su se ovi speci iz Bosne raštrkali u tom pravcu. Ako i jesu..njima nije bilo problem forsirati Unu.

Nismo ih našli što mi je ponekad žao,,jer sam se uvijek pitao..kako bi bilo da se malo sretnemo sa sebi ravnima. Ma šalim se..zasigurno bih imao poginulih.

Znači, moje mišljenje je da su ovi iz Bosne, neka malo žešća jedinica..koji su zadržavali naše na ulazu u Dvor..kad su izvršili zadaću...tj. kad se srpski oklop izvukao...prilikom izvlačenja pucali u sve što se miče..znajući da u gradu nema njihovih..a ovi jadni bolesnici...nisu se sklonili u neko sklonište ili podrum.

Kad se jedinica pod vatrom izvlači iz okruženja to se radi na način da se podjeli u nekoliko grupa. Prva grupa čisti teren...ostali štite bokove..kad prva grupa osvoji određeni prostor...zauzima zaštitni položaj i nastupa grupa koja je bila zaštitnica, zadnji i tako redom. Pošto znaš da nema tvojih..u gradskim uvjetima puca se u sve što se miče. Rečeno ti je da nema civila.

Dečki su dobili zapovjed da se izvuku da je zadatak izvršen.

Imali su mrtvih. Nabijeni adrenalinom. Žure u sigurnost tj. preko Une. Puca se rafalno...radi snajper,u poneki podrum se za svaki slučaj ubaci bomba ako je sumnjivo. Čuju hrvatske tenkove koji roštiljaju iz spregnutih mitraljeza nadomak grada..

Znači, sami možemo pokušati zaključiti što se dogodilo.

Nažalost, rat je to...iako neki vole zatupiti da je Krajina pala bez borbe.

Podmukle podvale da su te jadnike pobili Hrvati me ne čudi .

Žalim što su mnogi nasijeli na tu propagandu.

Komentari

plus svima

koji su se ovo zadnje uključili dajući doprinos raspravi. @bet je samo prepričao što je pročitao i preveo je isto, držim korektno....

Ja sam razgovarao s mnogo Srba povratnika što zbog posla što privatno...često sam u BiH ( RS),
bio sam tamo... dok još mrtve kod mosta nisu pokupili...a za ove kod škole čuo sam kasnije.... i moj stariji brat i mnogi prijatelji i rođaci su bili tamo...

raširila se pješadija uz UNU do položaja 5o5 bužimske brigade iz Petog korpusa armije BiH.

dao sam svoju verziju ...net je pun raznih verzija..pa jedna manje /više.

Napisao sam da ne tvrdim da je 100% točna.

Ono što znam je da , poslije pouke kod mosta gdje su ovi od kolege @otpisanog nesrećom, nesporazumom i zbog nepoznavanja terena nastradali.. su naši vrlo opipljivo..vršeći pritisak pješadijom tek kad su se svi Srbi (tenkovi , kamioni i dr.) izvukli cestom Glina- Dvor (Žirovac) preko mosta...

Dvor je bio doslovce grad duhova s neznetnim brojem civila i...odmah su stupili u kontakt s UNproforcima i prvi ( službeni, očiti)Hrvati koji su vidjeli te nesretnike..vidjeli su ih zajedno s Dancima- UN.

Pošto poznajem konfiguraciju terena i znam dokle Srbi iz Republike srpske drže položaj...s druge strane Une....odande Muslimani nisu mogli, tek tako doći...osim ispred naših Gromova...i Glinske pukovnije domobrana.

Međutim znam ljude koji su se prvi sreli s jedinicama 5.korpusa...i onda je naš rekao njihovom da se nalaze na teritoriju RH i Hvala..ne trebate nam pomagati...tj. otjerao ih je.

Da li bi se nekako ubacili neki njihovi kokošari u pljačku...samoorganizirano...mala vjerovatnost...jer. oni ne bi poubijali nemoćne bolesnike..nego bi se potrudili da u što kraćem vremenu što više napljačkaju.

Naši tenkovi su bili ispred Dvora...pucali su iz spregnutih brovinga...a ne topovima..niti je topništvo smijelo tući po Dvoru baš zbog zapovjedi da ih se pusti da odu...da ne nastane klaonica...

Nisu bili ni u poziciji da pucaju bez elevacije, ono direktno.

Znači Hrvati nisu, Muslimani- vrlo mala vjerovatnost. Domaći Srbi....većina je već izbjegla ali postoji mogućnost da su se neki borili zajedno s momcima iz Bosne koji su im poslani kao pomoć..pa prilikom povlačenja..

Ili ovi izBosne u uvjerenju da Srba više nema...a bacajući bombe i pucajući u sve što se miče...

Eto...i @bet navodi da su Danci vidjeli i čuli ubacivanje bombi i prateće rafalanje.

Danac opisuje hladnokrvnog borca koji ga je doslovce nonšalantno držao na nišanu... iako ovaj ima u njega uperenu pušku.. to je jedan od onih što u dnevniku opisujem..... taktiku....čisti teren ispred ili štiti prolaz ekipi iza...onda hladnokrvno okrene Dancu leđa i ode... o tome ti ja pričam.. kapa do poda kao ratniku... specu..to ne može svatko..na stranu što je neprijatelj..

Nije ga liknuo samo zato što mu je rečeno, pretpostavljam: Sve osim UN-ovaca.

Nek svatko zaključi za sebe.

sve dobro...

Tko je glasao

Ubijeni invalidi u Dvoru

Epizoda s mučki ubijenim invalidima u školi u Dvoru, posebno je interesantna u Danskoj, jer je jedna jedinica danskog bataljona (promatrači UN-a) bila stacionirana na samom mjestu događaja. Neki danski vojnici su gledali što se događa iz manje ili veće udaljenosti.

Šira javnost je saznala o tome tek 2011, kada je tabloid B.T. na osam stranica razvio priču, prije svega oko toga kako to da je danska vojska dopustila da se to dogodi a da nije reagirala i zaustavila ubojice. Službena Danska je prihvatila objašnjenje da se se ništa nije moglo učiniti jer bi to prelazilo njihov mandat (smjeli su pucati samo ako su direktno napadnuti). Situacija je bila takva da su već prije tog događaja izgubili jednog vojnika (od paljbe hrvatskog tenka), i da su i hrvatska i srpska strana njihove vojnike koristili kao živi štit u napadu ili povlačenju. Medju vojnicima (većina, ne svi) je vladala je opća panika, a komandant očiglednio nije bio na visini zadatka.

U vezi sa samim dogadjajem i identifikaciji mogućih zločinaca, tokom vremena su se pojavljivale različite verzije :

1. Već 10. kolovoza, AP, New York Times i drugi zapadni medji su objavili izjavu glasnogovornika UN da je danski vojnih izjavio da su ubjice nosili uniforme 5. korpusa ABiH

"It is a crime against humanity," the United Nations spokesman in Zagreb, Philip Arnold, said. The Danish soldier who witnessed the incident reported that the killers were wearing uniforms with the insignia of the Bosnian Army's V Corps. The V Corps has been responsible for the defense of the Bihac pocket in Bosnia, and there have been other reports that Bosnia Army units had crossed into Croatia to fight with the Croatian Army against the rebel Serbs.

Poslije se je ta verzija izgubila i iz UN-ovog izvještaja

2. Na web stranicama DANBAT7, u ratnom dnevniku, detaljno se i minunciozno iz minute u minutu opisuje razvoj dogadjaja. U opisu same epizode se ne spominje tko bi mogli biti ljudi koji su ubili invalide. Inače, opisuju se intenzivna borba u blizini škole oko 14:30. Invalidi su ubijeni oko 15 sati.

Na jednom mjestu u dnevniku piše da postoje indicije da se u području nalaye vojnici svih triju zaraćenih snaga.

3. 2005. godine, u člnaku povodom uhićenja generala Gotovine, ozbiljne danske novine Berlingske Tidende su prenije izjavu danske časnice Heidi Villa (prijevod moj):
Dobili smo vijest putem raija da su Srbi u bijegu ostavili invalide u velikoj dvorani s prozorima na obje strane, i da stižu hrvatske snage. Iznenada je zamjenik komandanta zavikao "Ovamo", i mi smo istrčali u hodnik. "Vidjeli smo invalide u kolicima i sa štakama kroz vrata. Iznenada su se vrata na suprotnoj strani otvorila i ubačene su ručne bombe. Nakon kraćeg vremena čule su se neke jake eksplozije i sva stakla su razbijena - i na onim vratima prema kojima smo gledali."

Na to su Heidi i njene kolege otrčali natrag prema komandnoj sobi. Odatle su čuli paljbu iz automatskog oružja kojim su zlikovci završili posao.

Na kraju telefonskog razgovora s novinarom Heli Villa je izjavila na ni u jednom trenutku nije sumnjala da se ne radi o hrvatskim vojnicima u uniformama.

4. Više godina poslije, 2012, nakon što su hrvatski i srbijanski tužitelji pokrenuli istragu, jedan drugi danski vojnik (anoniman), ogorčen zbog sramote koja se je dogodila, je ovako izjavio za danske novine "Information" (izvadak iz dulje priče, prijevod moj):

http://www.information.dk/302018

Poslije podne pojavila se grupa od 10-12 vojnika sporo hodajući. Mirno su hodali usred granatiranja, pušeći i s puškama preko ramena, kao da su na ljetovanju. Bili su u različitim uniformama: jedan je bio u starom dugačkom sivom šinjelu, a jedan drugi u smedjoj ratnoj uniformi. Imali su nekakve žute oznake koje nisam prepoznao. Iz rupe u kojoj sam bio sakriven vidio sam da idu prema školi.

Dvojica su prošla kraj mene i ja sam nanišanio. Ali, dobio sam naredjenje da ne smijem pucati. Bio sam sam u rupi. Moj prvi nadredjeni, koji mi je dao naredjenje, bio je u bunkeru. U ostale četiri rupe u mojoj blizini nije bilo drugih danskih vojnika. Jedan od nepoznatih vojnika stao je na dva metra od mene i naciljao, dom sam ja ciljao puškom na njega. tako smo stajali možda 5 minuta , dok su dguga dvojica iz grupe nesmetano ušetali u aulu škole na glavna vrata.
Iznenada je netko preko radio veze zavikao: "ubili su staricu u kolicima", i zavladala je itišina. U slijedećem trenutku, čula je se eksplozija ručne bombe. Znao sam što se dogadja: Žločinci su čistili jednu prostoriju za drugom, bacajući ručne bombe. Tada sam dobio naredjenje da ispalim upozoravajući hitac, ali ja to nisam mogao, zbog onoga koji je naciljao u mene. Povikao sam u radio da neka to oni učine, ali nitko nije reagirao. Ja sam bio jedni koji je ima direktan kontakt očima sa zločincima.

Nakon 5 minuta izašli su nepoznati vojnici iz skole kroz glavni ulaz.

Vojnik ispred mene se je ustao i krenuo prema ostalima. bio je ledeno hladan. Sigurno je vidio paniku u mojim očima. krenuli s prema cesti, kao da su bil u pekari, opet u mirnom hodu, bez panike, usprkos brjnim granatama koje su padale uokolo.

Oko identifikacije, tko bi mogli biti zločinci, anonimni vojnik kaže:

Siguran sam da su to bili neregularni sprski vojnici. Oni su mislili da ako osobe u školi nisu pobjegle kao i svi drugi Srbi, da onda mra da su to Hrvati.

5. U opisu dogadja u operaciji "Oluja", na stranici unprofor.dk piše slijedeće (prijevod moj):

Više svjedoka je davalo izjave za razne medije o dogadjaju. Neki su tvrdili na su zločinci bili neidentificirane osobe s krabuljama i maskirnim uniformama bez oznaka. neki drugi su izjavljivali da se radi o hrvatskim vojnicima, s obrazloženjem da su u to vrijeme srpski vojnici pobjegli s tog područja. neki drugi izvori tvrde da su Srbi izvšili pogubljenje prije bijega.

The Observer

Tko je glasao

@bet, trebao bih odgovoriti

@bet, trebao bih odgovoriti opširnim dnevnikom na te budalaštine Danaca, ali nema svrhe. Nime, odmah u početku laž:
Situacija je bila takva da su već prije tog događaja izgubili jednog vojnika (od paljbe hrvatskog tenka)
To je netočno jer HV nije imao ni jednog jedinog tenlka koji bi mogao dohvatiti danske vojnike.
Preciznije, gdje mu je poginuo taj vojnik? Točne koordinate prema šifriranim topografskim kartama Oluje kakve smo imali mi a i Danci.
Može taj nekom glupom novinarčiću trkeljati što mu volja ali neka meni to pokaže, pa da malo "popričamo" činjenicama.

Dalje uopće komentirao i nebi jer nema svrhe komentirati jednom operativnom časniku HV iz Oluje i s prve crte tamoneke novinare i Bog te pitaj kakve informacije danskih časnika koji uopće nisu ni bili na tom području kada se zbilo što se zbilo.

Tko je glasao

Ubij glasnika

Otpisani, ovo si mogao reći i bez minusa koji bi valjda trebao značiti da je napisano pogrešno. Sve što sam prenio nisu napisali nikakvi novinarčići, nego ljudi koji su bili tamo. Jesu li napisali istinu - to ja ne mogu znati. Osobno, ja mislim da oni nemaju razloga lagati, osim da pokriju vlastite pogreške, kojih je sigurno bilo.

Možda u tome kaosu nisu shvaćali što se dogadja, možda su se kurvali sa Srpkinjama., tko zna...

Ali, činjenica je da tako stoji na njihovim web-stranicama i da tako izjavljuju u novine.

Epizoda s pogibijom jednog danskog narednika dogodila se u Petrinji (Mošćenica), gdje su Danci imali položaj na liniji razdvajanja. U ratnom dnevniku stpoji:

Vi får den tragiske besked, at en sergent fra B- KMP er faldet, da han efter at have været i serbernes varetægt med vold, slipper fri under et artilleri angreb, bliver ramt af kroatisk ild.

u prijevodu:

Dobili smo tragičnu vijest nda je jedan narednik (sergent) iz B-kompanije poginuo, nakon što je nakon zarobljavanja od strane Srba pobjegao za vrijeme artiljerijskog napada, i pri tome pogodjen hrvatskom vatrom

Na drugom mjestu piše:

Naš logor B-Coy i mnogi kontrolni položaji (checkpoints) Koji su mu pripadali, zasipani su paljbom iz raznog oružja. pri čemu je prvi danski vojnik Claus Gramborg ubijen u 7:40 granatom iz hrvatskog tenka. Paljba po logoru je trajala neko vrijeme, kada je jedan hrvatski tenk srušio ogradu i počeo gadjati srpske položaje sa pozicije nekoliko metara od našeg zaklona. Pri tome se je zapalio jedan kamion i rezervoar s diesel gorivom.

Na trećem mjestu piše:

U petak, 4. kolovoza 1995 u 07.40 Ubijen je 23-godišnji narednik Claus Gramborg kod jednog bunkera u blizini Siska, kada je jedan hrvatski tenk ispalio granatu prema njemu. Granata je eksplodirala oko 3 metra od njega, i ubijen je na licu mjesta. Prije toga pokušao je mahati svojim plavim UN-šljemom.

Claus Gamborg i njegovo odjenjenje su stražarili na jednoj kontrolnoj točki kod Siska, gdje ih je napala jedna srpska grupa i odvela ih u srpski bunker kao taoce. Tu su bili u neprekidnoj kiši granata. Hrvatske snage su ubrzo krenule naprijed, našto su Srbi pobjegli. Prvi hrvatski tenk je ispalio granatu prema danskim vojnicima, misleći da su Srbi. Kasnije su danski vojnici pobjegli prema svom lokalnom kampu, noseći mrtvoga Gramborga na nosilima.

The Observer

Tko je glasao

OK @bet, ovo je već nešto

OK @bet, ovo je već nešto sasvim drugo i na dugom kraju istog ratišta na kojem sam bio i sam. I moguće je daa je istinito jer i iz mojih upisa si mogao zaključiti da su Srbi svoje bunkere i tenkove locirali tik uz Dance.
Nemoj krivo shvatiti ali Danski zapovjednik je sam kriv za svog poginulog jer nije smio dozvoliti Srbima da imaju svoju obrambenu točku na liniji iz koje su se mogli i očekivati udari HV-a. Ni taj dan ni od dana dolaska UN snaga koncem 1991. i početkom 1992. pa na dalje.
Danci su naime i moju postrojbu kasnije optužili da smo ih vezali na svoje tenkove.... Istina je da mi nikakvih tenkova (iz mog pravca djelovanja) nismo imali osim brzih, istreniranih i učinkovitih udarnih grupa vojnika sastavljenih uglavnom od nas iz još 1991. na ratištu izvježbanih.
Danci na dan sukoba i naekoliko dana iza toga uopće nisu razlikovali npr HV HVO i specijalne postrojbe Krajine. Naime, naše su odore bile iste (šarene), jezik za njih isti ... sitnice od grbova i oznaka oni uopće nisu ni uočavali.

Mošćenica je bila klaonica i opći kaos naročito nakon pogibijr Matanovića i uništenja nekoliko tenkova HV. Tu se je sigurno moglo dogoditi svašta ali HV nije bio u poziciji da UN vojnike uzme za taoce. To je sigurno.

Tko je glasao

Super @bet, OLUJA nad Kupom

ovo kod Siska ( Mošćenice) mrtvi Danac...slijedi dnevnik zbog širine.

sve dobro...

Tko je glasao

I zadnji pasus je citat.

I zadnji pasus je citat.

The Observer

Tko je glasao

vrlo zanimljivo...

... pogotovo što @drvosjek u prvim rečenicama spominje Gromove i prijatelja na tenku - a tada nisi rekao ni A protiv toga...

Tko je glasao

Točno @zaaphod, ali nije

Točno @zaaphod, ali nije rekao s koje strane i koliko su bili udaljeni od Danaca.
I dalje, čitaj vrlopažljivo @zaphod:
Koliko je granata i u kojem smjeru ispalio taj tenk? @drvosjek o tome ni čmr, ili ???

Znaš, ne poznaješ ratište. Danci su imali kontrolne točke samo prema Hrvatima a ne prema tzv Krajini i srpskim pobunjenicima. S njima su zajedno jeli i pili i dobavljali travu i kurve s područja svih zemalja u kojima je pao komunizam.

Npr. kontrolna točka preko Save je bila jedna od bolje uređenih danskih fortifikacija. Točno nasuprot Drenova Boka i Krapja. Iznad njihova (danskog) bunkera/utvrde neki 10-12m dalje su Srbi podigli visoku čeku/sojenicu i godinama trocijevnimPAT-om ubijali ljude koji su u Drenovom boku i Krapju obrađivali svoja polja.

Dalje, kada smo nas nekolicina počistili 04.08.1995. željezničku stanicu Hrvatska Dubica i krenuli prema Cerovljanima sa prijevoja gdje puca pogled sve do Save nas je "prao" četnički tenk. Moj pokojni brat i njegov BST vod je dobio izričitu zabranu pucanja u njega jer je točno iza tenka bila osmatračnica... Danaca!!!????
Znači, žrtvovao/li smo svoje ljude da ne bi slučajno pogodili Dance.

Tenk smo na kraju "rasturili" (pješadiju oko njega) malim komando-minobacačima koji se skoro doslovce ispaljuju s kuka - i da si ikada bio na prvoj crti znao bi koliko blizu treba prići tenku ga ga "posoliš" tim granaticama. Čejeni/čede i petokrake su se razbježale od tenka pa je i on dao "petama vjetra"...

Eeee moj °zaphod... rat nije ni radar na Sljemenu ni ZMIN na Plesu.
Rat ti je kada rade ručne bombe i parabelum dok onaj do tebe ne napuni 5-6 okvira "ciganke"....
Par metara razmaka.. i pamtiš mu oči i rasuta crijeva dok si živ..
nedao ti Bg takvih sjećanja

Uživaj ti samo i dalje u heinekenu i njegovoj petokraki a ostavi nas s prve crte nak crknemo sami i popljuvani...
Tak nam i treba.

Tko je glasao

Svaka čast Otpisani

Nikad ovo neće razumjeti ovi salonski borci, njima je rat uzbuna i usplahireno razmišljenje: "a što ako rat dođe do mene", al eto nije ni vidio rata, zato i jest ovako prljav i bezobrazan prema svakom ratniku, ljubomora ga pere, jer nije ni do jaja pravim ratnicima. A šta'š, bitno da ratuje protiv nas i da pomaže četkama... :) Ima nas svakvih...

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

rašomon...

... djed šumom, a baba drumom...

Drvosjek spomene hrvatske tenkove i brigadu Grom. @bet spomene danski izvještaj gdje se spominje "poginuli od granate hrvatskog tenka" - i ti to spočitneš.

Ja to primijetim. I ti ospeš gorčinu na mene. Niti sam rekao da je to istina ni išta - već samo da i autor dnevnika na kojemu raspravljamo spominje - hrvatske tenkove.

Što je rat, a što nije rat - ne znam. Pretpostavljam da smo trebali ukinuti i topništvo i avijaciju i sve rovove osim tebe i vagona ručnih bombi, ti bi to sam, samo smo smetali... a radar nisam vidio od 1990. na Golešu, tako da nemam pojma o čemu pričaš.

Rasvjetljavanje jednog događaja (zločina) ne vidim kao pljuvanje tebe s prve crte, žao mi je što to tako doživljavaš.

Tko je glasao

Rado bi ti promijenio priču i nakalemio HV grijehe svojih Srba

Znamo, znamo, da bi ti to rado prikrpio hrvatskim vojnicima, ali ne ide to tako-po tvojim željama!

Činjenice pokazuju da su to napravili Srbi.

A novinaraši , kao novinaraši koji su radili ZZP, kao i ti- hvatate se za slamku, ili krivo naglašeni slog.

Tko je glasao

Ok @zaphod! Znaš ovo sumorno

Ok @zaphod!
Znaš ovo sumorno vrijeme djeluje na nas ostarjele veterane koji ni KN nismo uzeli ovom narodu... NI ratne mirovine, ni dionice, ni bilo kakve druge beneficije...
Teško mi pada ovo orkestrirano pljuvanje po braniteljima, jako teško.
I ni jedan od pljuvača i ni jedan od mrzitelja Hrvatskih branitelja nebi rađe i ažurnije od mene očistio smeće u vlastitim redovima ali... nedadoše drugovi a bio sam na to spreman i počeo čistiti.

Ma jbg - moram pod žurno u planinu... što dalje od ljudi i neljudi....

Jedan od moje braće je sa brigadom Grom išao na Petrinju... Znam gdje i kada te kako je poginuo zap. Matanović, u koliko sekundi je izgorjelo kod Mošćenice u tenkovima ne mali broj naših ljudi....
Tenkovi Gromova uopće nisu bili u poziciji da pucaju u Dance a iz mog prijašnjeg upisa negdje gore ti je vidljivo da smo i po cijenu vlastitih žrtava imali izričitu zabranu pucanja i po četnicima ako bi time bili ugroženi Danci.
Još jedno je važno uočiti: Drvosjek i ja nismo bili u istoj postrojbi niti nam je pravac napada na četnike bio isti niti s istog mjesta niti s iste strane svijeta!

I toliko o tome. Mislim da ne bih dalje raspredao o nečem što je UNPROFORov rekla/kazala đir.Za Srebrenicu sude pripadnicima UN "snaga" a ove možda tek budu...

Ovo ispod crte se ne odnosi na tebe @zaphod... ali mi se čini da će sveki moj komentar na temu Hrvatskig branitelja biti začinjen ubuduće takvim "zaključkom"!
_____________
Do istrage naše ili vaše
http://www.posavski-vremeplov.com/o-zemlji/do-istrage-na%C5%A1e-ili-va%C...
(…inspiriran Zorančetom…)

Tko je glasao

branitelji i branitelji...

... nećemo naprijed dok vatreni branitelji ne počnu pisati upravo ovako kako s ti sada tu pisao, tim tonom.

Tada svatko normalan poželi sjesti za stol i razmisliti - što napraviti a da svi budu zadovoljni? Kako razdvojiti žito od kukolja? Kako napraviti da se svi - i sudionici i građani RH ponose Domovinskim ratom (koliko se već ratom može ponositi)? Kako napraviti situaciju "pročistili smo vlastite redove i sada oni koji trebaju stvarno i dobivaju apsolutno sve potrebno - i svi to smatraju dobrim i pravednim"?

No - dok se rasprave svode na "ajd' šuti, gdje si ti bio, a gdje sam ja bio" - nećemo s mjesta. Ja sam bio tamo gdje sam bio. Dobrovoljno, nas osam iz iste škvadre. Šest je dopalo pješaštvo i MUP - po cijeloj RH (i malo poviše Dubrovnika), jednoga Gromovi i mene topnička-raketna. Nismo znali gdje će nas rasporediti - samo smo bili spremni ići gdje nas rasporede. Svih osam i u Oluji. Iako nam nikada nije pao metak na krov kuće, niti smo do tada vidjeli četnika, osim na TV-u. Jedan dan si prva godina faksa, drugi dan forsiraš Kupu bez skoro ikakve obuke. Vraćaš se ranjen doma ZET-ovim busom.

I onda kada vidim kako lagodno dozvoljavate jednom Laganiniju i ppetri da neistomišljenicima (zaboga, zar moramo svi imati ista mišljenja) - braniteljima i ostalima koji su podnijeli rat - zbog toga govore - četnik, koljač hrvatske djece - onda mi dođe da pljunem i na sebe i na vas i na cijeli Domovinski rat - pa se lijepo tepajte jedan drugome kakvi ste super-borci i živite sami i sami si stvarajte novce za invalide i sve živo. Mislim, ako je to ono za što ste (smo) se borili - neka vam bude.

Tko je glasao

@Zaphod, vidiš li što su nam

@Zaphod, vidiš li što su nam učinili? Da se mi međusobno "koljemo" dok oni dranče i zadnje Kn iz ove države?
Baš smo tumpleki!

Plus kada dobijem "žetone"!

Tko je glasao

Ti sa Zaphodom kao da nije ubačena špija

A tko kaže da je on Hrvat? I po čemu bi se to razlikovao Arkan (da je živ) od Zaphoda?n Zar ne bi i Arkan u svakoj prilici pljuvao mrtve Hrvate, pljuvao domovinski rat, Hrvatsku? Naravno da bi, a vas je Zaphod pričicom malo zajebao pa vam malo neugodno priznati. Nek mi netko nađe samo jedan post ovog mrzitelja Hrvatske i Hrvata u kojem on ne pljuje ovu zemlju i sve njene ljude, samo jedan, kraljevstvo za jedan Zaphodov nemrziteljski prema Hrvatskoj post, samo jedan!

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Laganini, samo lagano i

Laganini, samo lagano i polako; - kao u minskom polju kroz koja sam ne jednom prošao.
Znači, @zaphod nije mene a vas je Zaphod pričicom malo zajebao pa vam malo neugodno priznati. nikakvom pričicom ni malo zajebao niti mu ja to trebam priznati, - nemam što.
Ne bih usporedio Arkana i @zaphoda! Ni slučajno!
@zaphod Srbin? Nije Hrvat? Meni je to potpuno svejedno je jer je bio Hrvatski vojnik tamo gdje su ga postavili.
Npr. moj najpouzdaniji vojnik u zadnjoj rundi rata, tamo negdje od travnja 1995. pa sve do kraja kolovoza 1995. je bio jedan gorostasni Srbin. Nekih 190 -195 visok i 130 kg mišića i kostiju težak. Dragovoljac u ZNG od 1991. - stric mu je jedno vrijeme bio četnički vojvoda u Okućanima...
Eto vidiš, taj Srbin, Mrva smo ga zvali, nije se nikada od mene udaljavao više od kojeg metra i zvao me "bezbednjak". Čuvao mi je leđa ama baš u svakoj situaciji a u Oluji mi je spasio glavu....
Vjerovao sam mu apsolutno, poginuo bi on za mene ali i ja za njega!

Prema tome, jel @zaphod Srbin, Hrvat, Englez ili Rus meni je tak svejedno. Najvažnije je da je bio gdje je bio kada je trabalo biti. A bio je dijete...
Ja sam u Oluji imao 40 godina, oženjen i dvoje djece. Znači, u odnosu na @zaphoda bio sam odrasla osoba. Na mladiće je rat djelovao opako gore negoli na zrelije ljude. To je barem moje iskustvo.

@zaphod ima opak jezik tj. tipkovnicu, ali vjerojatno ima neki razlog za takav stav.
Ne mislim da bi ikada mogao činiti Hrvatskoj ono što je činio Arkan.

Tko je glasao

sve bolje :)

Ne mislim da bi ikada mogao činiti Hrvatskoj ono što je činio Arkan.

Zahvaljujem na mišljenju :)

Sljedeći puta molim da me se usporedi s nekim još gorim, nekim tko jede malu djecu ili tako nešto.

Bili bi zgodno i da mi se daruje nekakva povelja (certificirana) "Najveći problem Hrvatske" ili "Najveća gnjida Hrvatske" ili tako nešto...

Moram provjeriti svoju tipkovnicu, više puta sam čuo "kako uspijevaš ostati pristojan", "nikada ne psuješ" i slično - a sada saznajem da je - opaka. Možda je moram oprati.

Tko je glasao

sve bolje :) Nemoj me hvaliti

sve bolje :)
Nemoj me hvaliti @zaphod; - zaklat će me moji "ustaše"..... :):):):)

P.S. Tipkovnice su najopasnije stvari u kući. Imaju na sebi više bakterija nego li WC školjka.
Znači, tipkovnica ti je opaka. :):):):)

Tko je glasao

Pljuj po sebi po čitave dane

Pljuj jer ništa drugo ni ne zaslužuješ izdajniče.

Što ti misliš da su ovdje svi budale i zaboravljaju da ti nas sve uredno nazivaš ustašama? A sad plačeš ko Matić i serendaš o meni bijedniče pozadinski.

Nikad me nitko nije tako napadao i pljuvao ko ti domaći izdajniče i još se usuđuješ žaliti na mene???

Bijedniče na direktnoj si vezici Feniksu, bubetalu i Bigulici, kao i L9 i Tenoru i nikad, ali baš nikad nisi imao ni jednu lijepu riječ za svoju domovinu i svoje suborce, nikad, fuj, fuj, fuj...

Ne moramo mi jadniče imati ista mišljenja, ali ti sve nas koji volimo svoju domovinu prozivaš i nazivaš nacistima, a ja sam tebe četnikom počeo zvati sinoć ili danas i to nakon tisuću vrijeđanja. I ti sebe nazivaš Hrvatom, hrvatskim ratnikom, poserem ti se na karakter, da mi je sin takav želio bih da pogine nego da bude smrtni i najveći neprijatelj svoje domovine i svih svojih suboraca - IZDAJNIK.

Gadi mi se i dopisivati s tobom, zato ako ne želiš daljnji rat odhebi od mene i ne spominji me svojim izdajničkim žvalama. Amen

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Ma @Laganini, znam da te

Ma @Laganini, znam da te izvrijeđao ali @zaphod ima čudan "stil"...., dobronamjerno kazano.
Odavno sam ovdje prisutan i dugo mi je trebalo da shvatim što i kako on zapravo piše i koliko se često zajebava sa stvarima koje nekima od nas nisu baš za zezanciju.
Nije ga lako "probaviti" i olako sipa teško streljivo ali...
... i sam ponekad radim isto.

Tko je glasao

samo ga ti tetoši...

... što je taj naizgovarao ovdje, to pas s maslom ne bi pojeo.

Osim toga - neka nađe te silne upise gdje ga zovem ustašom, nacistom i što je već sve nabuncao.

A evo u samo jednom upisu što sam ja:
- izdajnik
- plačeš ko Matić
- domaći izdajnik
- četnik
- poserem ti se na karakter
- da mi je sin takav želio bih da pogine

I naravno - sada će dobiti 1001 minus od Skvikija, ppetre, drvosjeka, tebe otpisani i ostalih koji više naginju "desno"? Neće. Jer je vama to fora.

A zato jer vam je to - fora, nikada nećemo naprijed.

Tko je glasao

Ma ne tetošim ja nikoga

Ma ne tetošim ja nikoga @zaphod, nema ni svrhe ni potrebe.
Uistinu nema smisla ponekad napisno i izgovoreno od nas malo temperamentnijih ovdje.
Netko ima koristi od toga jer tako je u cijelom narodu koji se među sobom "glođe" a "vrhuška" nam se slatko smije....
To me boli, ali zaista.

Tko je glasao

Mi Hrvati idemo naprijed, a ti glavinjaj

kud god hoćeš neprijatelju svih hrvatskih ratnika i domoljuba.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

...

da mi je sin takav želio bih da pogine...

Ti si, dečko, opako bolestan...

Gle - imaš ponekad proplamsaje pismenosti i suvislosti. Zbog toga sam pokušavao komunicirati pristojno s tobom.

Nažalost, ova dva zadnja dana si nemoguć. Mislim da si neuravnotežena osoba i da izuzetno štetiš svakoj normalnoj raspravi ovdje. Svakakvih je rasprava bilo ovdje - ali ljudi su bivali trajno banirani i za manje. A ti si to odavno zaslužio.

Tko je glasao

S obzirom da i hrvatska i srpska strana istražuju slučaj

vjerojatno će se o ovome čuti još detalja.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Mislio sam Oluja nad UNO m

Teska su to vremena bila , logosticki, hrabrost, dati život za kamarade, ubiti ili ne biti.
Propaganda, strahovi, hladnoća, kiša, snijeg, 40 stpnjeva Celzijusa
Smrt
Ne ponovilo se
Hvala Drvosjek
Vjerujem otpisanom i dajem Ti ovdje Plus
Živio

Tko je glasao

Nažalost, rat je to...iako

Nažalost, rat je to...iako neki vole zatupiti da je Krajina pala bez borbe.
Ovo zaslužuje poseban komentar! Naime mnogi koji rata nisu ni vidjeli ni omirisali tvrde kako smo mi lako dobili Oluju jer su Srbi već svi pobjegli uključujući i sve vojnike do jednoga. Mi koji smo bili u prvom navalnom redu se pitamo tko je onda meni u 8:15 04.08.1995. u predjelu zvanom "Evin buđak" (u prašumskoj šumetini između Save i željezničke stanice Dubica) ubio mog vojnika I.T. a ni pola sta iza toga još pet mojih suboraca?

Čiji sam to bunker "počistio" do posljednjeg im živog čejena (kako kaže @drvosjek) prije nego pogine I.T.?
S kojim to majorom JNA sam razgovarao poljskim vojnim telefonom u sred pucnjave pozvavši ga na predaju, abili smo tada u totalnom okruženju, s istog tog bunkera a on je bio u Živaji - "zapovednik lake motorizovane..." i čiji i koji tenkovi su tada krenuli na nas, sada ni 40 vojnika HV?
Čiji? Duhovi? Vanzemaljci?
Tu noć sam trebao stići u Baćin, takvu sam imao naredbu u dnevniku spomenutog visokog časnika HV-a. Nisam jer ratište ima svoje zakone u odnosu na najbolje planiranje akcije.
Nisam, jer je novljanski dio pukovnije imao žestok okršaj kod Tanca sa grupom čejena koje je predvodio mladi poručnik, niški specijalac i bio je odličan. Koštao nas je puno... - nije se predao do posljednjeg i pred našim vojnicima na par metara od prvih naših se raznio bombom...

I tako, dragi moji srbići, jugići, pederčići i lezbačice:
Hrvatski vojnici su u Oluji samo došli i rekli Buuuuu... I gotovo, gotova Oluja.

Lijepo vas pozdravlja sve skupa, i celokupnu vam tazbinu ma gde bila, i taaamooo daleko, Šibenik 6 iz Oluje!

Tko je glasao

Ne znam što reći

Pa ću samo šutjeti, a plus kad ih budem imao, jako sam darežljiv pa stalno fali.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Gola istina

Nema se što reći @Laganini!
Sve je rekao i to jako točno. Možeš mi vjerovati na riječ jer meni nitko o tome nije pričao...
Ja preživio.
Jedino mogu "zaloijepiti" sliku onog kamiona... ali mnogi naši uslikani oko kamiona nisu više živi, pa eto, nemam srca ni hrabrosti za isto.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci