Tagovi

Oluja nad Kupom

Vezano za upis od @bet.. gdje u dnevniku Oluja nad Unom spominje ubijenog UN -ovca, danskog vojnika.. u spomen na vojnika koji je eto došao čuvati mir i poginuo dajem ovaj dnevnik , pa @Bet može u Danskoj, ako želi reći kako je bilo i okolnosti pogibje istog (RIP. Ako želi.

Bilo je ovako, pa možeš prepričati prijateljima Dancima, a usput napominjem da sam sretan što nisam bio u vojsci HV, nego u posebnim jedinicama MUP-a. Naime, kod vojske je stvar da kad nešto ne ide po planu trebaju izvjestiti više zapovjedno mjesto,pa ovi više i dok gore odluče i zapovjed se vrati..prolazi dragocijeno vrijeme.

Kad je krenuo napad Gromovi su upali na istureni položaj kojeg su držali Martićevci..milicija RSK.. to su riješili.. Na položaju krajinaša (vrsk) ispred
na cesti se nalazio jarbol s njihovom zastavom... naša pješadija se raširila od rijeke Kupe do ceste u šumi ...mislim da se zove u narodu Žuti put.

Puca se cijelo vrijeme bacačima i dr.oruđima i iz Mošćenice ( i do tada slobodnog dijela općine grada Petrinje) krenuli su naši tenkovi..

Dolaze do ranije isturenog položaja krajinaša.. i što...na cestu izlazi kod srpske zastave...vozilo UN-a..bijeli BOV sa slovima crne boje UN.

Tenkist staje, ne puca nego javlja što vidi..

( sad ovo tvoje.. @bet..... Srbi su zarobili narednika Danca i natjerali ga da na cestu istjera BOV, a oni su koristeći UN ov BOV kao zaklon dovukli BS top ( hrvatski: Netrzajni top) u poziciju da djeluju)

Cijelo vrijeme se vodi topničko- raketni dvoboj i puca se iz svih mogućih cijevi po svim predviđenim ciljevima.

Naše lijevo krilo, satnija Gromova i satnija Domobrana u šumi kod Žutog puta doslovce ulaze u rovove protivnika i dolazi do puškaranja..mrtvih i poginulih.Pogiba satnik Martan Božo iz Mošćenice, moj dobar prijatelj.

Dok je stigla zapovjed odozgo, da su UN-ovci upozoreni.. krajinaši su BS-topom jedan naš tenk uništili, a drugi oštetili.

U borbi ispred ima naših poginulih Gromova, među kojima i pukovnik Predrag Matanović, koji je bio najprije ranjen , ali je odbio da se izvuče ( u ruku ), da bi kasnije i poginuo.

Pošto je bilo jasno da je UN-ov BOV pod tuđom komandom, dolazi treći tenk, progura se između ova dva i puca u BOV, te se izvlači...

No međutim, nema naprijed između kuća i klasičnim tenkovsko pješačkim napadom, neprijatelj je tu prejak.. a teren nepogodan...doslovce se puca iz podruma i krovova.. a pokojni general Basarac ..koji je zapovjedao..pritišće..traži da se u zadanom roku uđe do zadane crte.

Kad je vidio da ne ide, zatražio je pomoć..i prebacili su nas 80..doslovce mi je rečeno da se javim, generalu Basarcu u Mošćenicu. Da je zapelo.
Nisam bio najviši po zvanju u ekipi, ali pošto taj teren poznajem kao džep, ratovao 91. baš tu gdje sam četnike zaustavio 91. dopalo me da ih 95. otjeram.

Bio sam zadovoljan zbog toga...jer sam tamo znao bar gdje su naše mine. Rečeno mi je : Ti vodi.

Napominjem da smo svi bili dragovoljci od 91. s mnogo utakmica u nogama. Znači iskusni i neupitne motiviranosti...što bi neki ovdje rekli " Pravi ustaše", odlično opremljeni i naoružani.

Osobno nas je gen. Basarac doveo do položaja gdje je Matanović poginuo.

Nakon kraće konzultacije s jednim brigadirom...gdje mi je skrenuo pozornost da mu je još jedna satnija u šumi..da pazimo na njih i moju sugestiju njemu da tenkovi idu cestom tek kad mi osvojimo bar 200-300 m, zbog lovaca sa zoljama i RB-ima sa strane, organizirali smo se tako da sam
najprije digao 4 snajpera na tavane i onda zajedno s Gromovima.. smo krenuli.

Dao sam uputu dečkima, da ni jedan krov ne smije proći da ne dobije rafal, ni jedan prozor ne smije biti cijel.. ni jedan podrum a da se ne ubaci bomba, a tko mi kad iziđemo bude imao kod sebe trenutni tromblon ili zolju..e taj će platiti rundu pića za sve. NA AP-ovke obavezno bajunete.

Naime..znao sam da između dvije linije NEMA CIVILA još od 91.
HVejcima to valjda nitko nije rekao ..pa su oni nastupali rašireni u strijelce i tek uzvraćali kad se na njih puca.
Napominjem da cijelo vrijeme preko nas lete i oko nas..između kuća padaju granate...s obje strane lete, a s njihove padaju kod nas.

Uglavnom, gore spomenutu zastavu dostigli smo kasno poslijepodne na neprijateljsku liniju, jedan moj tupson uspentrao se da je uzme za suvenir pa je dobio od mene jezikovu juhu, zbog nepotrebnog riskiranja. Ponosan sam što je moja čizma prva stupila na cestu koja se križa s cestom Sisak- Petrinja, gdje je bila njihova prva linija. Spojili smo cijelu liniju od Kupe do lijevog krila napada..i tu nam je naređeno da stanemo ..da ne ulazimo u sam grad ( mudro.. efekt ranjene zvjeri..dala im se noć da napuste grad)
manje žrtava na obje strane, svaka čast Franji Tuđmanu i Glavnom stožeru...inače da su nas pustili...!?.
Poslije je još jedan udaljeni top pucao pa pucao..pa je jedan od zapovjednika Gromovao pozvao avion...pa je top utihnuo.

Od moje ekipe bilo je nešto lakše ozlijeđenih. Najkvalitetnija moguća pancirka i šljem čine svoje. Tu smo uzeli prve zarobljenike, a i počele su neke starije žene izlaziti...sjećam se tri bakice koje su odnekud se pojavile , jedna sa štapom..
pa upitam onako, malo oštrije: Od kud vi.Tresle su se od straha, mi svi lica namazana kojekakvim zeleno-crnim crtama..mogu misliti kako im je bilo.

Veli ta stara majka; eto izišle..vidjeti jel ima ljudi...naravno..shvatio sam da me zapravo ta starica pita na svoj način..jeste li ljudi...ili zvjeri..

Rekao sam joj pokazujući joj zube, tj. smješeći se široko..jer preko one boje na licu nije mogla vidjeti što mislim:" Ima ljudi, ma bako...gusto su posijani al su rijetko nikli ovdje kod vas...
mi smo hrvatska policija, sve je opkoljeno hrvatskom vojskom i gardom ..ako ima muškaraca po kućama recite im neka slobodno izađu i stave se pod našu zaštitu..krajina je pala..sad se sklonite s ceste, vrag ne spava...sutra se prijavite popisivačima...

Noć smo proveli u njihovim kućama, ja osobno na rubu šume u solidnoj kući..gdje je još bilo u frižideru hladne pive a u bojleru tople vode.

Samo nije bilo ni jedne Srpkinjce mlade...hehe...šalim se.

Moji dečki mi iz zahvalnosti što sam ih žive i manje više zdrave izveo iz pakla nisu dopustili da tu noć stražarim..pa sam spavao u kući..prvu noć Oluje, na madracu...istuširan i promijenjenog oznojenog veša i čarapa...

Iz auta iz garaže našeg "domaćina" dečki su iskopali radio, akumlator i žarulje.. tako da smo uz prigušeno svijetlo jeli i pijuckali i slušali radio..

pa čuli da je Knin pao a Martić nažalost...umakao.

Detalje same bitke cca 2 sata neću prepričavati.

Eto @bet u tim je okolnostima poginuo vojnik iz zemlje u kojoj ti sada živiš..

Tagovi

Komentari

Politika

Nema s politiziranjem veze ali nema veze !
Tipično partizansko ratovanje a ti se silom želiš ustašom zvati, idi vrit !
;-)

Tko je glasao

ma ne

tako me drugi neki žele zvati, a ja nemam problema s tim..

što se tiče ovog tvog "partizansko"..nije baš...ćaća mi je pričao da pukovnici i kapetani nisu išli baš naprijed ispred ljudi..kod partizana je bila taktika komande " naprijed URA JURIŠ" a kod nas " Za mnom"

sve dobro...

Tko je glasao

Kod nas? kako kod koga ali

Kod nas? kako kod koga ali najčešće je bilo vi tam, vi tam pa mi se javite kad stignete, ak nije bila radio tišina a obično nije bila a o mobitelima (099) nebi smel ni govoriti kaj je sve prek toga otišlo a onda se čudili čudu.

Tko je glasao

naravno

samo eto, ja nemam tih iskustava, ja nisam bio formacijski u HV-u osim što smo ponekad djelovali sukladno i zajedno.

sve dobro...

Tko je glasao

Hvala Drvosjek

Samo sam nekoliko noci bio na prvoj liniji, nakon tog
racundzija na minobacacima.
Mogu si zamisliti,kako je vama bilo.
Djeca od10 godina vade kalasnjikov ipod jakne.
Nocu otvarbas vrata, a starica ti odsijeca ruku sjekirom.
Zasto USA krije detalje, iznimki uvijek ima.

Tko je glasao

Ne znam

ja to nisam doživio... dijete s kalašom, babu sa sjekirom.. nikad..

Usput, moji nikad nisu noću otvarali vrata rukom..ako se ima vremena najprije se provjeri da s druge strane nema složeno nešto na potez što kaže BUUM...

toga je bilo pa su neki i poginuli...od mina iznenađenja.. ne kod mene..

sve dobro...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci