Tagovi

Oltarno prodavanje Boze

Sex & Crkva & Vlast

Sigurno svi znamo za bezgrešno začeće, jedno od temeljnih misterija kršćanske vjere, slijedno tome i katoličke crkve, čije smo posljedice upravo neki dan proslavili. Stvar je u tome što je, prema navedenom predanju, Marija zadržavši svoju nevinost, rodila zdravo muško dijete. Jasno da na takvo medicinsko obrazloženje se pojavio nemali broj onih koji su izrazili svoju opravdanu sumnju, te je za te i takve objavljena otorinolaringološka dopuna priče gdje se detaljno objašnjava da je navedeno začeće izvršeno kroz uho.

Nakon takvog obrazloženja čovječanstvo se podijelilo na one koji su zadržali svoj cinično-nevjernički smiješak bez obzira da li su bili ili ne vjernici, zatim na one perveznjake što su pokušali zamisliti stvar doslovno i potražili u mračnim internetskim meandrima “one” edukativne stranice s dokumentarnim filmićima iz podgrupacije “Duboko uho”, onda na one koji su ustvrdili da to nije nikakvo čudo obzirom da je “prcanje u mozak” nešto što nam svaka svjetovna i nesvjetovna vlast oduvijek uredno radi, i na kraju na one koji su spremno povjerovali u dana objašnjenja, s dopunom ili bez, i nakon toga mam osnovali prigodne udruge tipa “Grozd” usmjerene na upražnjavanje bezgrešnog “onog” u logici “Može, samo pazi da ostanem nevina!”, naravno, ako nisu uspjeli zasjesti u nekakvu biskupsku stolicu.

Vjerojatno iz tog vremena potječe potreba da se u vjerskim krugovima priča o “onom” što se nevjerojatno pedantno nikad ne spominje. Svi znaju za “ono” što je neophodni uvjet u najvećoj većini slučajeva rođenju svih nas, isto kao što svi znaju za “ono” čime se radi “ono” i da “ono jedno” imaju muškarci, a “ono drugo” imaju žene te da se ta dva “ona”, recimo, nadopunjuju kad se radi “ono”. U tom smislu je posebno čudesna fascinacija “onim” i očita je opterećenost nametnutom potrebom da se “ono” radi bez da se imenuje poznatim glagolom i pripadnim imenicama koje sudjeluju u navedenoj glagolskoj imeničkoj slagalici.

Možemo se tako beskrajno zabavljati slušajući ili čitajući velikoumne misli vjerskih velikodostojnika pokušavajući standardno upotrijebljene zamjenice za neimenovane aktivnosti i pripadne anatomske elemente zamijeniti pravim pučkim nazivljem koji svi dobro znamo uključujući i najvjernije vjernike. Tu i takvu zabavu možemo testirati na nedavnoj poruci našeg nadbiskupa koju je, u maniri lošeg domaćina, uputio samom vrhu hrvatske svjetovne vlasti, gdje nije ništa rekao konkretno kao što nikad ni ne kaže, ali smo svi dobro znali da on govori o “onom” što se radi u paru, mješovitom ili ne, no i “onom” što se radi kad nemamo partnera, trenutno ili trajno kao što je najčešći slučaj u crkvenim krugovima te o "onom" što se guta ili stavlja u ili na "ono" da se ne bi desilo "ono". Nadasve zgodan govor prigodan za jednu proslavu rođenja gdje nas je podsjetio na sve "ono" što bilo kojem rođenju prethodi.

Zafrkancija može tako ići beskrajno dugo, no možemo se priupitati zašto se crkva u Hrvata, a i ne samo u Hrvata, toliko uzbudila na spomen “onoga” što istovremeno tako uspješno izbjegava imenovati? Što je to u seksu, kontracepciji, homoseksualnosti, masturbiranju i sličnim neimenovanim radnjama toliko važno da se i sam Božić stavlja u drugi plan i vulgarno deflorira?

Sve to nas vjerojatno iznenađuje, no ne bi trebalo jer, ako promotrimo ono što je crkva radila od samih svojih početaka, vidjeti ćemo da se izrazito puno bavila seksom. Krenulo je s Adamom i Evom koji su u tanga opravi od iritirajućeg smokvinog lišća, mo’š si mislit, jeli jabuke. Upravo tu je početak svih zala obzirom da nakon što je ovo dvoje “pojelo jabuku”, što je duhoviti eufemizam za “ono”, provedeno je humano preseljenje iz raja ovdje dolje. Važnije od samog preseljenja je “ono” što je ono dvoje učinilo i što se i danas perpetuira obnavljajući taj strašan grijeh i što nam se stalno spočitava postavljajući nas u situaciju stalne krivice i ovisnika o ispovjedi.

To je bio početak, a zatim je došlo bezgrešno začeće, što je još jedan eufemizam za “ono” osim ako nije eufemizam za duhovno potpomognutu oplodnju što bi mogao biti veliki šamar za katoličanstvo gdje tvrdnja da je Isus zapravo dijete iz epruvete predstavlja pravo pravcato svetogrđe.

Uz razne minorne situacije u biblijskim počecima imamo i čuveno neizvršeno kamenovanje bludnice i preljubnice gdje su definitivno postavljeni temelji seksa u kršćana kroz prigodne Isusove riječi “Tko je od vas bez grijeha, neka prvi baci na nju kamen” te gdje smo se svi definitivno prepoznali kao grešnici. Pravi temelji su, kako i treba biti, dodatno uklesani u 10 zapovijedi od kojih dvije su namjenske, 6. i 9. (što zanimljivo podsjećaju na važan broj u seksu - 69!)

Da stvar ne bi bila jednostavna, katolička crkva je odredila da brak bude vječan i time definirala obim seksualnog života svim svojim vjernicima, osuđujući prebljub, kao što je izvorno glasila 6. zapovijed “Ne učini preljub” i koja je naknadno proširena na “Ne sagriješi bludno” kako bi seksualno ograničenje bilo sveobuhvatnije. Tu je seks ograničen samo na bračne partnere i dodatnim usmjerenjem da se obavlja prvenstveno kad je žena plodna i time svela ljude na rasplodni uzgoj bez nekontroliranog križanja.

Posebno je bila zabavljena seksom kad je izmislila celibat i time zabranila svojim zaposlenicima bavljenje “onim” stvarima, naravno uz dvojbeni uspjeh, čime je “ono”, nakon već gore spomenutog izgona iz raja, definitivno dobilo stigmu “prljave stvari”. Svakako trud crkve je nadasve zamjetan i možemo zaključiti da je tu seks bio i još uvijek je stožer velikog i kontinuiranog promišljanja.

Sljedeće logično pitanje koje se tu nameće je zašto se crkva toliko bavi seksom, bilo svoje pastve, bilo svojih uposlenika?

Odgovor vjerojatno leži, osim u činjenici da seks najbolje prodaje bilo što, u činjenici da se sve vlasti bave seksom svojih podanika i tu često imamo vrlo razrađeni pravilnik čime su ti odnosi regulirani i, naravno, ograničeni. Svi pamtimo “pravo prve bračne noći” ili jus primae noctis gdje su u srednjevjekovno doba u Europi feudalni gospodari uzimali sebi drevnu privilegiju da provedu prvu bračnu noć sa ženama svojih seljaka. Osim same zabave cilj je bio da se pokaže superiornost gospodara nad seljacima i time ponize do krajnjih granica. Dobro, to je ekstreman slučaj koji više ne postoji, barem ne u dijelu svijeta u kojem mi živimo.

Za razliku od crkve, države danas su ipak ograničile svoje uplitanje u seksualne aktivnosti svojih podanika na bračne odnose gdje su u pravilu bigamija i poliandrija, odnosno dvobračnost, kazneno djelo i kod nas je po čl.206.Kaznenog zakona propisana novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine. Države tu još ponešto mute kroz zdravstveni sustav i mislim da se svi sjećamo ministra Milinovića i njegovog “pred oltar” zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji. No toga ima sve manje i vjerojatno posljednje utočište seksualnog zakonodavstva ostaju jednospolne zajednice koje nose najmračniju anatemu crkvenih krugova potpomognuto primitivizmom kakvog savršeno simbolizira HSS-ova šarmantna zastupnica s dekolteom “na izvolte”.

Da bi shvatili misao koja se toliko uzbudila na samo spominjanje “onog” što nikad ne spominju trebamo ići još unatrag i ući u područje biologije, što bi ovi također jako rado ukinuli. Radi se o u svima nama usađenoj biološkoj potrebi za prokreacijom, za održanjem rase, a ne samo vlastite jedinke. To je vjerojatno razlog što je seks tako presudan modulator našeg ponašanja, o tome se poprilično bavio Freud, i mnoge akcije, dobre i loše nastaju upravo zbog seksa. Sposobni smo napustiti sve što imamo radi samo jednog parenja, a to mogu biti materijalna dobra kao i moralne vrijednosti. Ne kanim ovdje to razrađivati obzirom da svi dobro znamo što se sve dešava pod tim i takvim primordijalnim seksualnim zovom.

Logično rješenje kontrole svojih podanika, poznavajući gornju duboko usađenu biološku potrebu, je upravo ulaženje u kontrolu kopulacijske aktivnosti. Jasno, crkva koja je šampion kontrole svojih podanika koji se prvenstveno odazivaju na naziv pastva, ali i onih koji se odazivaju na pojam svećenstvo, je to davno shvatila. Tu treba tražiti smisao svih onih odredbi koje su usmjerene na stvaranje osjećaja grijeha dok radimo “ono”. Osjećaj grijeha vuče za sobom osjećaj nesigurnosti obzirom na slijedni strah od izopćenja iz zajednice čija su pravila tako prljavo prekršena.

Upravo taj “moj grijeh” je ono što nam se u vjeri stalno ponavlja te time stalno nameće i upravo taj “moj grijeh” će nas navući da u crkvi, a ne u vjeri, potražimo najpraktičniji oprost za učinjenu nesmotrenost za koju najčešće nismo uopće krivi jer nam je to duboko biološki usađeno i koju zbog te usade upražnjavamo čim se pruži prilika. Sustav je upravo sjajno koncipiran obzirom da je stvoren nepresušni ekološki potpuno prihvatljivi izvor grijeha kojeg možemo po potrebi regulirati kroz tumačenje 6. i 9. božje zapovijedi. Jedina ahilova peta navednog sustava su upravo navedene Zapovijedi, odnosno njihova ralativizacija, te time umanjenje količine grijeha.

Zato je važno da se npr, “od dodirivanja suše ruke” a ne da to bude normalna ničim štetna aktivnost obzirom da se takvom “istinom” izbija jedna važna poluga vladanja kojoj smo izloženi gotovo svaki put kad nas “zadesi mala nužda”, a da ne govorimo o “onom” s čime mala nužda nema veze. Na crkveni užas upravo se po tim i takvim “polugama” krenulo prčkati u anatemiziranom zdravstvenom odgoju i ako ovako nastave prijeti opasnost da izbacivanje Adama i Eve iz Raja padne na Međunarodnom sudu za ljudska prava, a znamo što će to sve povući i umjesto “moj grijeh” imati ćemo “njegov grijeh”.

Ostaje još nepoznanica koliko su biskupi i njihovi djelatnici u lokalnim poslovnicama svjesni te logike vladavine “onim” ili to što rade rade jednostavno po usađenoj inerciji? Vjerujem da i njih bi trebala bosti u oči, ili u uši, vlastita hipokrizija gdje svo ovo uzbuđenje obrazlažu brigom za obitelj i za pojedinca, pogotovo onog mladog. Čudno obzirom da toliko toga svih ovih godina razara obitelji, pojedince i pogotovo mlade, od neimaštine, nezaposlenosti zaduženosti, nemorala, gramzivosti, pohlepe, kriminala, pokvarenih političara, korupcije, pomaknutih vrijednosti, površnosti, općeg raspada države pa sve do nacionalizma i svega onog što dovodi do rata i ratnih strahota. Ništa od toga nije bilo toliko važno kao što je glupo masturbiranje kojeg nam serviraju s crkvenog oltara očekujući da ćemo i mi tako začeti “kroz uho”.

Tužno je promatrati sav taj jalovi trud i svo to licemjerstvo tipično za one koji nemaju “onu stvar” da se uhvate u koštac s pravim problemima i učine nešto stvarno dobro, ako ne za svih ono barem za onih 86% građana koji su se izrazili kao katolici. Nažalost od svega postignut je upravo suprotni efekt i danas sve veći broj je onih kojih boli “ona” stvar za crkvene seksualne probleme.

Ukratko: “Dajte nas najte!”.

Leddevet

Komentari

Generali su se povukli, ali neki kaplari još se bore. :)

Hrvatski biskupi shvatili su da je bitka oko "spolnog odgoja" izgubljena. Program zdravstvenog odgoja počeo se ostvarivati u školama, gotovo svi roditelji shvatili su da tu nema ništa posebno za prosvjede. Rimokatolička iskustva ima 1700 godina iskustva, zna da se ne treba uzrujavati kad izgubiš bitku - rat protiv sekularizma, znanosti i humanizma se nastavlja.

Nastavljaju srljati samo patetični marginalci. Naravno da su i Srbi morali tu negdje iskočiti :-P

Jesu li na ključna mjesta u Vladi ciljano postavljeni Srbi da bi razorili hrvatsku obitelj?

Tko je glasao

uboktemazo...

U interesu očuvanja hrvatske obitelji najbolje bi bilo kad bi se hrvatski i srpski homofobi razmijenili, pa da njihovi homofobi dođu ovamo, a naši odu tamo - tako bi se vrijednosti koje takvi ističu još više "inforsale" u Hrvatskoj, a Srbi bi popušili blažu varijantu što bi doprinijelo razaranju srpske obitelji :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Bigulica, U interesu očuvanja

Bigulica,

U interesu očuvanja hrvatske obitelji najbolje bi bilo kad bi se hrvatski i srpski homofobi razmijenili, pa da njihovi homofobi dođu ovamo, a naši odu tamo - tako bi se vrijednosti koje takvi ističu još više "inforsale" u Hrvatskoj, a Srbi bi popušili blažu varijantu što bi doprinijelo razaranju srpske obitelji :P

Imam ja bolju ideju.

Sve koji su zastupali tezu o ZZP i kojima smeta financiranje katoličke Crkve, a pravoslavne ne, da odu u Srbiju i sa istomišljenicima pjevaju u zboru, a Nikolić bu dirigiral.

Tko je glasao

Masturbiranje klera po blejućoj pastvi

Veoma dobar point kolega @L9,

ja bih bila samo decidiranija glede uvjerenja stvarne pozadine bavljenja ne crkve već klera čovjekovom spolnošću. Priča o brizi za roditelje i vjernike je bezobrazluk koji nažalost svih nas još uvijek prolazi.
http://www.jutarnji.hr/biskup-usporedio-vladu-s-nacistima/1077502/
Po svim indicijama i sam sv gral vuće adresu spolnosti iliti krvnih loza baziranih na etalonskim spolnim predispozicijama. Izvjesno jest da čelnici svjetskih religijskih "partija" skrivaju neka akumulirana znanja prethodnih civilizacija kao nasljednici i čuvari tog vjekovno traženog pojma zakamufliranog kroz edenski vrt i jabuku, ali je i činjenica ispoljavanje kroz tisućljetnu povijest kontinuirane patologije tih redova a koja patologija je iza sebe ostavila milionske žrtve u redovima pastve - nikad u redovima samog svečenstva bez obzira na red kojemu pripadali. Stoga ovo bulažnjenje oko spolnosti kao spina po meni nije nimalo bezazleno kako to Milanović suflira svojim pijunima. Taj spin pastva svake godine iz svojih džepova plaća po svim osnovama cca 1,2 - 1,5 milijarde Kn. Interesantno da te čistunce uopće ne smeta uzimati taj novac od nacista kako ih nazvaše.
Nema nikakvih naznaka da bi ovi današnji kleroapstinenti postupili i trunku drugačije no biskup Drašković u odmazdi nakon seljačke bune na podrućju između Jaske i Zaprešića... Jel pastva zaista tolko mutava da ne vidi kako "božji prosvječenici" masturbiraju po njihovim glavama ili je to karma začeća kroz uho!!!

Tko je glasao

"nikad u redovima samog svečenstva "

Kako to?

Poslije WW2 su komunisti ateisti ubijali svećenstvo hametice. Čisto skrećem pažnju da odmah osporim tvoj pamfletić @sjenka.

sve dobro...

Tko je glasao

istina, nikad u redovima svećenstva

te korporacije žive od pastve
teško bi preživljavali kad pastva ne bi bila stalno pod pritiskom
nepisano (ali sigurno s koljena na koljeno prenešeno) pravilo je da se svećenstvo međusobno štiti
tako da im jest u interesu tenzija u samoj pastvi
(ali i mir međ ljudima dobre volje - a to su sami oni koji su samoprozvani najbliži Bogu koji je ipak jedan - bar za njih)

Tko je glasao

Čitaj sinko što piše

Poslije WW2 su komunisti ateisti ubijali svećenstvo hametice.
U sjenkinom komentaru piše:

ali je i činjenica ispoljavanje kroz tisućljetnu povijest kontinuirane patologije tih redova a koja patologija je iza sebe ostavila milionske žrtve u redovima pastve - nikad u redovima samog svečenstva bez obzira na red kojemu pripadali.[boldao L9]
Dakle riječ je o žrtvama patologije redova a ne svećenicima žrtvama bilo čega obzirom da su svi mogući i nemogući sustavi ubijali svećenike a ne samo tvoji komunisti ateisti.

P.S. Ovo komunisti ateisti znači da su postojali i komunisti katolici?
Hm, zanimljivo, pogotovo ako se sjetimo da pas ne laje radi sela.

leddevet

Tko je glasao

Prva rečenica pa potpuni promašaj!

Fascinantno je s kolikom samouvjerenošću ljudi nepoučeni u vjeri govore o katoličkim dogmama. Za početak bi mogao naučiti što je to bezgrješno začeće: http://hr.wikipedia.org/wiki/Bezgre%C5%A1no_za%C4%8De%C4%87e_Bla%C5%BEen...

Tko je glasao

Lakovjernik

Za početak bi mogao naučiti što je to bezgrješno začeće:
Da to je crkva odlučila 1854. što u svakom slučaju predstavlja podosta naknadnu pamet. Što se naknadne pameti tiče to je nešto što je nadasve vidljivo iz tvojih brojnih nadahnutih dnevnika.

Laku noć i dalje lijepo sanjaj.

leddevet

Tko je glasao

Koja je veza između toga što

Koja je veza između toga što ja ne pišem dnevnike i toga što si ti faktički netočan?

Tko je glasao

Tantra od 1000 godina

Koja je veza između toga što ja ne pišem dnevnike i toga što si ti faktički netočan?
Veza je takva što očito nemaš strpljenja pročitati cijeli dnevnik i shvatiti zašto je to pisano kako je pisano, a ako nemaš strpljenja ćtati teško je očekivati da imaš strpljenja išta napisati što se pokazalo točnim jednostavni pogledom na tvoj profil. No dobro, priznajem da je ovo bilo zločesto i nitko nije obavezna pisati dnevnike na ovom sajtu.

S druge strane što se tiče uvodnika u ovaj dnevnik, to je tema o kojoj je crkva i njeni važni teolozi raspravljala više od tisuću godina pokušavajući stvoriti "drveno željezo". Cijelu priču, koju nam i ti ovdje vispreno prodaješ, je ona koju je proklamirao papa Pio IX 1854. Naravno, to je crkva gdje istine nastaju ediktima, a ne kao u znanosti raznim istraživanjima.

Svakako, bez obzira na papu i njegovu želju da stvar bude kako on želi i svo pripadno petljanje kako bi kompliciranjem stvari izgledale ozbiljnije, sve to spada u 4. grupu kako sam u uvodu napisao. Naravno da si ti slobodan u to vjerovati, kao što si slobodan biti član bilo koje grupe i uzeti tako proklamiranu istinu istinom i na temelju proklamirane istine lupati svojim vjerovanjem po drugima. Meni je svakako blesavo nekakvu prigodnu sprdnju ići nekom tumačiti da je to sprdnja s određenom namjerom i logičnim mjestom u tekstu. No da bi se do tog znanja došlo treba strpljivo pročitati i ne tražiti u papinskom ediktu objašnjenje jednog dnevnika kao što je ovaj, a i trebalo bi biti ponešto duhovit što s Duhom Svetim nema veze.

Vidim da ti je dolje Luna obznanila da tekst nije o bzegrešnom začeću nego je o odnosu crkve i seksa i utoliko ovaj tvoj ulet ponešto, posredno ali neloše, ide u tom smjeru jer što misliti o ustanovi koja više od 1000 godina diskutira da li je Marija učinila "ono" ili nije i kako riješiti to drveno željezo koje nameće nešto kao grijeh dok istovremeno u tom konkretnom slučaju nije grijeh jer nije bilo "onog". Mislim da nije potrebno zauzeti veliku distancu da bi se vidjela suludost svih tih ozbiljnih "stručnjaka" koji se lome da izmisle logično rješenje za nešto što je jedno od temeljnih bioloških stvari svakog čovjeka, a i ne samo čovjeka. No budući da nema biologije nema ni "onog", berem nema taj jedan put.

Eto, ako to nije biti opterećen seksom stvarno ne znam što je biti opterećen seksom.

leddevet

Tko je glasao

Led9

Ne zamjeri, ali u jednom aspektu nemaš pravo.... Ono što vjernici prihvaćaju kao svoje teološke istine, recimo da to mi, koji ne vjerujemo, nazivamo mitovima....
Mitovi, se dakle, ne mogu "čitati" u tom ključu koji ti primjenjuješ..... Sjeti se kako "čitamo" druge, nekršćanske mitove!
U mitu o Sizifu, ili o okovanom Prometeju, ili u priči kako se Atena rodila iz Zeusove glave, itd. - ne možeš tražiti konzistenciju i dokaze na terenu prirodnih znanosti.....
Ne možeš također reći da ti mitovi nisu koncentrati nekih vrijednih ljudskih spoznaja, premda su sa stanovišta biologije, fizike itd. - potpune "bedastoće"....
Ni pojam "istočnog grijeha", ni pojam "bezgrešnog začeća" itd., ne možeš na takav način banalizirati.... Ako o tim pojmovima razmišljaju i filozofi, a ne samo seoski popovi, onda u njima mora biti nešto što je vrijedno razmišljanja.....

C.G. Jung je otprilike rekao: "Kao znanstvenik, dužan sam tvrditi samo ono za što imam znanstveni dokaz. Stoga ne mogu tvrditi da Boga ima ili nema - ja to ne znam! No, kao znanstvenik koji se bavi "ljudskom dušom", znam zašto je ljudima potreban Bog i vjera, i znam da ta ljudska potreba ima smisla."

Tko je glasao

Naravno da se može, zašto ne bi?

U mitu o Sizifu, ili o okovanom Prometeju, ili u priči kako se Atena rodila iz Zeusove glave, itd. - ne možeš tražiti konzistenciju i dokaze na terenu prirodnih znanosti....
To se radilo još u staroj Grčkoj, zato su se u ono doba pojavili i ateisti.

Ni pojam "istočnog grijeha", ni pojam "bezgrešnog začeća" itd., ne možeš na takav način banalizirati.... Ako o tim pojmovima razmišljaju i filozofi, a ne samo seoski popovi, onda u njima mora biti nešto što je vrijedno razmišljanja.....
Pa, u raznim pričama može biti nešto vrijedno razmišljanja, i one nam mogu reći nešto vrijedno o nama samima, a da ne moramo misliti, kako opisuju neku fizičku stvarnost. Ako nam pak netko kaže da se to stvarno jest tako dogodilo, onda možem istražiti ima li potkrijepe, srestvima koje su nam na raspolaganju, prirodnim znanostima kao i historijskim (koji izvori o Ješui Nazarećaninju postoje) idr..

Svakako, mnogi su prihvatili kršćanstvo, jer je očito na neki način odgovarao njihovim duhovnim potrebama. Ima recimo knjižica "Naučite živjeti" filozofa Luca Ferryja, koji prikazuje neka bitna učenja i kretanja u povijesti europske filozofije, uspoređuje stoicizam i kršćanstvo i objašnjava zašto je potonje pobjedilo. (Dio odgovora svakako ipak jeste to, što su kršćani bili spremni u ime kršćanstva ubijati, a stoici ne u ime stoicizma. Ali sigurno to nije sve)

Međutim, duhovne potrebe ljudi se kroz povijest mijenjaju. Mitovi, legende, fantazije, priče - svakako mogu raznim ljudima nešto značiti bez obzira na ono što nazivamo vjerom.

Mene recimo oduševljava mit o Gilgamešu, jedan od najstarijih koji uopće poznamo, i smatram da je još i danas zanimljiv za čitanje i u njemu ima nešto što je vrijedno razmišljanja.

Ili recimo moderna mitologija stripova i filmova o superherojima (Marvel i DC uglavnom), svi koriste i rekombiniraju motive starih mitova o bogovima i herojima i mogu biti zanimjivi predmet analize. Nevažno je, što nitko ne misli da te priče imaju neku osnovu u stvarnosti.

Ja sam osobno smislio tri religije i napisao nekoliko stotina stranica svetih spisa, pa povremeno to čitam za duhovnu okrijepu.

Tko je glasao

Jel' vjeruješ

u sve tri?

Tko je glasao

Mitologija XXX

Ono što vjernici prihvaćaju kao svoje teološke istine, recimo da to mi, koji ne vjerujemo, nazivamo mitovima....
Ta nije mi ni na kraj pameti ikome priječiti da vjeruje u što god želi, pa čak i u Babarogu i 7 patuljaka i ne vidim gdje si tako nešto pronašla u mojim upisima. S druge strane nemam nikakvu namjeru ne pričati o Babarogi i 7 patuljaka te njihovom međuodnosu zato što netko u njih vjeruje jer ako tako postavimo stvari onda nećemo moći pričati o ničemu obzirom da ne postoji stvar u koju baš nitko ne vjeruje.

A što se samih mitova tiče kad otkriješ da svi temeljni mitovi se temelje na seksu onda možda takva kultura bi morala biti predmet barem malog promišljanja u navedenom segmentu.

leddevet

Tko je glasao

Nezadovoljan političkim

pretenzijama crkve, tj. njezinim zadiranjem u poslove sekularne države, ti si podvrgao ironizaciji kršćanske mitove.

Nama to mogu biti mitovi "bez logike", "bajke" koje se sudaraju sa znanstvenim činjenicama, no vjernicima oni imaju značenje.... Mislim da je u redu da poštujemo ta njihova značenja.....

Nema te znanosti koja će ikada dati "konačne odgovore" na "krajnja pitanja" smisla i svrhe čovjekovog postojanja na ovome svijetu..... A čovjek sebi ta pitanja oduvijek postavlja - i to čini kroz religiju, kroz umjetnost, potom i kroz filozofiju.....

Ne temelje se "svi temeljni mitovi - na seksu"! Takvo što možemo misliti samo ukoliko smo slijepi vjernici Frojdove "nauke"..... Ali, generacije ljudi iz pradavne prošlosti nisu oblikovale mit o Edipu zato da bi Frojdu olakšale posao, nego se Frojd poslužio mitom za svoje potrebe i na svoj način, a to zato jer je mit općenito - neizmjerno crpilište kolektivnih ideja i spoznaja....
Isto tako Adam i Eva nisu prognani iz Raja zato jer su počinili grijeh seksanja.... Ono stablo se ne zove "stablo seksa", nego "stablo spoznaje dobra i zla" - što je daleko kompleksnija problematika..... problematika same biti ljudskog bića....

Tko je glasao

Oksidacija

Nezadovoljan političkim pretenzijama crkve, tj. njezinim zadiranjem u poslove sekularne države, ti si podvrgao ironizaciji kršćanske mitove.
Ne, ne radi se o nikakvom nezadovoljstvu, ni to ne vidim gdje si pronašla, nego se radi o drugom pogledu i željom da se neke stvari shvate. U tom smislu ironizacija ima jednostavni cilj da se neka stvari objasne jednostavnim rječnikom i time demistificira magla koja je imanentna svim religijama.

Demistifikacija može biti kao u slučaju kad u vatri vidimo božanski znak i onda nam bude objašnjeno da se to radi o najobičnijoj brzoj oksidaciji. Vjerojatno prvi koji je tako nešto izgovorio je ubrzo bio brzo "oksidiran" po dobrom običaju kojeg mnoge religije primjenjuju prema takvim "inovatorima".

leddevet

Tko je glasao

Američki Indijanci

su vidjeli "božanske znakove" svugdje i u svemu..... Toliko su intenzivno bili prisni s tim "božanskim znakovima" u cijeloj prirodi, da na Dan planeta Zemlje obično slušamo govor jednog indijanskog poglavice, izrečen dosta davno, ali do danas nenadmašen po snazi osjećaja svete povezanosti čovjeka s prirodom......

Iz perspektive tog Indijanca i njegova čitanja "božanskih znakova" - što znači ova tvoja hvalevrijedna "demistifikacija"? Prirodu, koje smo dio i o kojoj smo ovisni, mi gubimo zato jer smo u njoj prestali prepoznavati "božanske znakove"......

No, pustimo oksidaciju! Kako rješavamo pitanje ljudske savjesti?

Čini se da smo i to podvrgli demistifikaciji......

Tko je glasao

Foma, pogrešno tumačiš taj govor

Vrlo je bitna razlika da su stanovnici Sjeverne Amerike imali jednu "prirodnu" religiju". U naravi ne vide "znakove" nad-naravnog, sam pojam "znak" znači da označava nešto drugo. (Materijalni objekt može biti znak za ne-materijalni, npr. izrezbareni komad drveta za šahovsku figuru.) »Svaki djelić ove zemlje mom narodu je svet. Svaka blistava borova iglica, svako zrno pijeska na riječnom sprudu, svaka iglica u tami šume sveti su u mislima i u životu mog naroda.« Kao dio cjeline, ali ne nečeg van te cjeline. »Ova blistava voda što teče brzacima i rijekama nije samo voda, već i krv naših predaka. « Čovjek je dio te cjeline.
«

Tko je glasao

Čim je Nemesis

našla nekaj jako mudroga, a posebno različitoga od onoga što sam ja rekla - tvoj upis mi odmah više ne zvuči duhovito.....

Tko je glasao

Jednoslušno

na Dan planeta Zemlje obično slušamo govor jednog indijanskog poglavice, izrečen dosta davno, ali do danas nenadmašen po snazi osjećaja svete povezanosti čovjeka s prirodom......
Jedan dan ga slušamo a ostale dane ne što je isto kao i većina vjernika koji su par dana godišnje veliki vjernici, a ostale dane usenasepodase uz eventulno malo teološkog bezgrešnog dociranja da se ne pomisli da su postali, božesačuvaj, agnostici.

Svakako ne vidim kakvu vezu ima Inijanac s mojim tekstom osim ako i on nema nešto za reći o seksu u katoličkoj crkvi, a nije da toga nije bilo i u njihovim bivšim krajevima.

leddevet

Tko je glasao

Indijanac ima veze

s onim tvojim "božanskim znakovima"...S posprdnim odnosom prema tim znakovima, i s tvojim slavljenjem "demistifikacije".....

Tko je glasao

Dan planetarne sprdnje

Indijanac ima veze s onim tvojim "božanskim znakovima"...S posprdnim odnosom prema tim znakovima, i s tvojim slavljenjem "demistifikacije".....
Dakle mogu zaključiti da se stari indijanac posprdno odnosio prema tim i takvim znakovima i slavio demistifikaciju?
Vidi ti stare indijance, samo da ih se Orson ne dohvati i bezgrešno ih začme :(

leddevet

Tko je glasao

Winnetou

Skviki, a oli si ti taj stari indijanac o kojem Fomička talambasa?!

leddevet

Tko je glasao

!

Prirodu, koje smo dio i o kojoj smo ovisni, mi gubimo zato jer smo u njoj prestali prepoznavati "božanske znakove"......

A njih smo prestali prepoznavati čitajući božanske znakove iz knjige

Tko je glasao

Misliš:

iz religioznih knjiga, a ne iz - "demistifikatorskih", znanstvenih????

Tko je glasao

Murillo-ov izricaj sam bez

Murillo-ov izricaj sam bez problema prihvatila ali sa ovim tvojim .... ne mrem bas na kraj..

Kaj si opce stel reci? I kaj je krivo u dnevniku napisano?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Bezgrješno začeće nema veze sa začećem Isusa, nego Marije.

Bezgrješno začeće nema veze sa začećem Isusa, nego Marije. Ali autorova samouvjerenost je, kako napisah, fascinantna: "sigurno svi znamo za bezgrešno začeće, ... čije smo posljedice upravo neki dan proslavili". Nakon promašene prve rečenice otprilike je jasno što se može očekivati od ostatka teksta, pitanje je samo do koje će razine degutantnosti autor ići.

Tko je glasao

Tko tu koga?

Bezgrješno začeće nema veze sa začećem Isusa, nego Marije.
Hoćeš reći da je bezgrešnim začećem začeta Marija? Juh, a ja sam mislio da se začećem prave djeca a ne njihove majke.
Mislim da upravo imamo čast čitati nadahnute tekstove Grozdovog stručnjaka za seksualno obrazovanje odnosno njegovog avangardnoga dijela pod nazivom "Pčelica i cvijet"!

leddevet

Tko je glasao

Iz Katekizma KC

Tako dogma o Bezgrješnom Začeću, proglašena od Pape Pija IX. 1854. godine, izjavljuje:
Preblažena Djevica Marija u prvom trenutku svoga začeća, jedinstvenom je milošću i povlasticom svemogućega Boga, u predviđanju zasluga Isusa Krista Spasitelja ljudskog roda, bila očuvana od svake ljage istočnoga grijeha.

Tko je glasao

Predlažem da se ostaviš

Predlažem da se ostaviš tehniciranja trenucima začeća jer ti očito taj dio biologije ne ide.

I uzgred, ako je vjerovati nekima od crkvenih autoriteta, pojam bezdgrešnog začeća uopće nije vezan za tehnikalije već isključivo uz istovremeni oprost, odnosno poništenje nedvojbeno počinjenog grijeha.

Naime, jedino je takvim objašnjenjem moguće pomiriti biologiju i teologiju. Sve drugo su naklapanja.

B-52

Tko je glasao

sorry, ali kak je ovo onda

sorry, ali kak je ovo onda izvela?

Prema katoličkoj teologiji, Marija je morala biti posve bez grijeha, da bi mogla začeti Isusa.

mislila sam da znam kaj je prije a kaj je poslije, no bogmec si me zbunil totalis...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Nema veze u smislu u kojem je

Nema veze u smislu u kojem je autor dnevnika to uporabio, što je vidljivo iz njegove druge rečenice, a i kasnije iz teksta kad se referira na bezgrješno začeće.

Tko je glasao

no, sam ti meni objasni kak

no, sam ti meni objasni kak je izvela zacece bez prethodnog grijeha...

onak jednostavno.. i jasno prije svega... samo taj jedan mali odgovor me zanima... jer to znaci da sve ima smisla..

kaj ce ti upotreba prezervativa i slicnog iste namjene, kad ionak ostanes trudan prije, zar ne?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

U nicejsko-carigradskom

U nicejsko-carigradskom vjerovanju katolici ispovijedaju za Isusa: "I utjelovio se po Duhu Svetom od Marije Djevice i postao čovjekom." Začeće po Duhu Svetom i bezgrješno začeće nisu ista stvar što autor (i ne samo on) ne razlikuje, iz čega izvodim zaključak da nije poučen u vjeri što je stanoviti hendikep kad se o istoj želi raspravljati.

Tko je glasao

@orsone.. ne vjerujem da

@orsone..

ne vjerujem da autor zeli raspravljati o vjeri... vec sam shvatila kako autor zeli raspravljati o crkvi... za mene su to sasvim razliciti pojmovi, tako da mi se cini kako ste potpuno zalutati sa gornjom primjedbom na dnevnik... niti je o bibliji bila rijec, niti je religijsko tumacenje isusovog zaceca i rodenja uopce irelevantno za temu..

Crkva kao institucija je tema. Utjecaj klera na modernija drustva ili bolje receno danas pokusaji, no bilo je vremena kad su imali i znatnih stvarnih utjecaja, vrijednih kao danasnji zakoni..
Zasto je crkva kao institucija tako zainteresirana za seksualne zivote svoje pastve da se i dan danas mogu cuti uputstva i utjecaji sa oltara?
Zasto je seks grijeh, i ne samo seks kao takav vec i same gresne misli nisu bas odobrene? Zasto je to bitno za crkvu? I kako to da svecenici, oni koji zive u celibatu posebno, toliko mnogo razmisljaju o tom segmentu ljudskog svjetovnog zivota koji bi im trebao biti potpuno stran?

bilo bi lijepo da mi napiste vase misljenje o tome, kako vidim poznajete bibliju i vjerojatno ste imali vise susreta sa institucijom od mene, pa tako i sa hijerarhijom i nacinom razmisljanja i vodenja institucije kao i zeljenim utjecajem na vjernike

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Kukurikavci su

sve dobro...

Tko je glasao

led9

pa ti si obični cenzor ,sitna duša ,ne bih te trpio kao šeficu/šefa

sve dobro...

Tko je glasao

Baskerbanijski pas

pa ti si obični cenzor
Bogati, nakon skoro dvije godine što si ovdje to si uspio skužiti. Svaka čast, ta ni inspektor Clouseau to ne bi uspio u tako kratkom vremenu i na tamelju tako manjkavih indicija.

leddevet

Tko je glasao

Pozdrav Kaptolu iz Italije

U krščanstvu sveci mogu biti i nekrtšteni ako su učinili veliku žrtvu za čovjeka. Popto su naši svećenici sve veći apostoli od Pape evo im link pa neka otpjevaju ovu pjesmu u Crkvi umjesto mise Paveliću. I neka stanu na čelo revolucije koja će sigurno doći !
http://www.youtube.com/watch?v=_5koRYLKUbk

Tko je glasao

Jovan oprao Jovanovića

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Crkva i demokracija

Možda stvarno L9 nije trebao srolati od Mitoropolita Jovana (e ne gosp. Jove, malo kulture barem kada se na dotičnog pozivate)dio iz intervjua ali to je među zadnjim temama koji taj razgovor otvara. A to je
-poziv za posjet Papi Srbiji
-jubilej Milanskog edikta i njegovo obilježavannje
-bliža suradnja krščanskih crkva sa otvaranjem mogućnosti ujedinjenja
i na kraju da bi ih vlast u svim zemljama trebala više slušati (mislim na Crkvu).
Spominjao je i u tom kontekstu da bi Vlada trebala poslušati prigovore Crkve u Hrvata, kao predstavnike vjernika (tko ih je za to proglasio kada većina vjernika misli drukčije od njih po ovome pitanju ????). Tu se slažem da se ova tema mogla prodiskutirati sa Kaptolom. No to nikome nije bilo u interesu. Jer kako objasniti da neka anonimna grupica "Grozd" napuni sve naslovne stranice novina i udarne termine na televiziji.
Putem interneta bi, lez lažne skromnosti mogao skpupiti više, i to pametnih ljudi, ljudi u neku udrugu recimo, "Pun mi je kufer i Crklve i Vlade u Hrvata. U većini smo u ovoj državi :)
E sada ako se Crkva miješa u državna pitanja što bi bilo kada bi se Vlada počela motati u crkvena ? Jako bitno. Na primjer zašto vodstvo naše crve loše kotira u Vatikanu kojeg mora bezpogovorno slušati ? Zašto Bozanić nije imao šanse postati predsjednik biskupske konferencije Hrvatske ?
O tome nećete naći raspravu u novinama. Kada bi tu netko postavio par pitanja Kaptol bi eksplodirao.
Prema tome crkvi crkveno i nitko se ne miješa u njihov posao koji je btw. možda u težoj recesiji nego država. Zašto se ne otvori pitanje uspješnosti rada Crkve ? Ili zašto Vlada ima bolji status u vatikanu od Bozanića ?
Kada smo ga već zatupili ja sam išao na vjeronauk u Splitu u osnovnoj školi (/0 -te) kao i većina djece u mome razredu. Ostalo mi je u dobroj uspomeni a nešto sam i naučio. Sa kćerkom sam prošao cijeli vjeronauk koji se predaje u školi, do mature. Po mome mišljenju program je hmm loš. Dosadan, učenici mu površno prilaze. No ne smijem se miješati u njega.
U zdravstveni, i nadam se Građanski odgoj, koji nam toliko ne dostaje smijem. O nedostatku građanskog odgoja svjedočimo redovito na ovim stranicama gdje smo, bar neki, učili bon ton. I to nam treba. Treba i Crkvi.
Da su djeca na vrijeme učena da je pedofilija zločin čiji se pokušaj mora odmah prijaviti rodizeljima mnoga djeca bi se spasila od zlotvora među kojima je bilo i svećenika.
Da zaključim, greška je u startu čim se Crkva počela miješati u državni posao u sekularnoj državi. Dobro joj je došlo što je sa druge strane ministar kojem jako često fali građanskog odgoja. Do ovog skandala nije smjelo doći. Ali izgleda i Vladi i crkvi odgovara.Prema tome pustimo ih neka se sexaju do mile volje. Bez nas. A mislim da dijelim mišljenje većine građana.
I za kraj. Kaptol je odgovoran Vatikanu. Ultimativno. Svako nepokorovavanje donosi crveni karton (Bozanić ima 2 žuta, po novom treći donosi crveni)Vatikan je međunarodno priznata država. Istvi vi koji se kunete u nezavisnost Hrvatske htjeli bi da se jedna druga zemlja miješa u unutrašnje poslove Hrvatske. Takvi stavovi su smiješni i Vatikanu. Zar nije čudno da Papa primi Josipovića i Milanovića redovito i naglašava dobre odnose sa Hrvatskom te ih naglašava kao primjer dok sa druge strane naša crkvena vlast gubi se u prostoru i vremenu.
I još malo za kraj. Što nama laicima crkva ne dopusti demokraciju da biramo svoje župnike i biskupe ? Ako to ne radi i ne pada joj na pamet što onda kritiziraju demokratski izabranu vlast? Sa kojim pravom ?

Tko je glasao

Uklapanje

Ovo Jovanovo posve se lijepo uklapa u naslov dnevnika "Oltarsko prodavanje boze", a posve je u skladu, premda puno manje radikalno, sa stavovoma SPC...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Sex i propovijedi za pravoslavni Božić

Istina je da je Srpska pravoslavna crkva potencirala sex u svojoj božićnoj propovijedi izuzetno žestoko.
I logično je da se sve više ujedinjuju svećenici i popovi kako bi iskamčili što bolje pozicije u državi. Bilo hrvatskoj ili Srbiji.
No nama laicima ne dopuštaju raspravu o njihovim stavovima o sexu koji su izuzetno kontradiktorni.
Pravoslavna crkva je odavno, pametno , ukinula celibat. Katolička radi to kada joj to pragmatično odgovara, recimo u Engleskoj. Kada je Angikanskja crkva dozvolila ženama da budu svećenici prije nešto malo godina, jako puno njihovih svećenika je prešlo u katoličku crkvu. Skupa sa ženama i djecom bez celibata.
Znači bolje svećenici koji redovito upražnjavaju istočni grijeh nego žene svećenici ?! Meni je to nezamislivo poniženje za ženski rod, na prvom mjestu a na drugom , u kontekstu ove teme, zašto zbog toga nije Kaptol protestirao u Vatikanu ? Gdje je tu dosljednost.
Samo pragmatika. Sada u engleskoj imaju i gay katoličku crkvu. Nakon godinu dana je došlo do male pobune no kako izgleda prije će katolička crkva priznati gay svećenike nego žene svećenike.
P.S. Možda sam trebao napisati svoj dnevnik umjesto par dužih komentara. Izvinjavam se autoru.

Tko je glasao

Spol i rod...

Ne zanimaju KC te pričice o spolu i rodu. Zna se da je svećenik muško i po spolu i po rodu i kvit. Uostalom, niti u Bibliji ni jedno tumačenje nije prenosila žena (ako se ne varam)...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

A kak bi prenosila kad zene

A kak bi prenosila kad zene bas ne idu od kuce do kuce odnosno od grada do grada kao lutajuci propovjednici?

Bi si ti sebe mogla rado zamisliti u toj ulozi "lutalice"?

i sto mislis zasto je to tako?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ma šta žene...

o tome ništa nije rekla ni sama Majka Božja ;)

Ali šalu nastranu, povijest Crkve obilježena je misionarima ali i misionarkama, evanđelistima ali i evanđelisticama, samo eto one ženskog roda i spola uvijek su imale preča posla od toga da nešto kažu (u pero Biblije), premda je navodno ženski rod tj. spol elokventniji...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Žene

Izgleda da ste vi glavni problem. I eto u tome su se skoro usuglasile sve religije. Drži ih nisko jer smo najebali :)
Kao dokaz tome je i vas par što "derete" po dičnim demo krščanima na našem portalu.
Hajde muško da mu kaže da lupeta ali tamo neka žena, velika je to uvrijeda :)
Opet ću biti proglašen feministom.
E sada prenošenje istine o životu i djelu Isusa dosta se razlikuje od originala makar su samo muškarci svjedočili. No centralna figura je, u našem društvu, Isusova majka što znači da ipak sve potiče od žene (tko je stariji, jaje ili kokoš).
Kada bi se žene umiješale to bi se vjerojatno izmijenilo i učili bi kako ga je majčinska ljubav dovela do nebeskih visina. Hm, djeluje interesanto.

Tko je glasao

Eto, ali Led9 se ne slaže.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao
Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci