Tagovi

Okupirajmo državu !

Ministrovo obećanje, ludom radovanje.

Studenti – prosvjednici iz Zagreba i Zadra postali su top tema svih medija zadnjih nekoliko dana. U jeku predizborne kampanje 2007. ministar Primorac založio se za besplatno studiranje na svim razinama. Njegovo obećanje je, vidimo to dvije godine kasnije, ludom radovanje.
Prosvjed ne dolazi u dobro vrijeme, pogotovo uzme li se u obzir da studente podržava i velika većina javnosti, pa čak i veliki broj profesora. Ovaj potez je u vrijeme prije vrlo važnih lokalnih izbora najgori udarac vladajućoj garnituri. Zašto? Propise donose oni na prijedlog 'njihovog' čovjeka – Dragana Primorca.
Prema napisima Jutarnjeg lista, u Hrvatskoj školarinu plaća 55% studenata, većinu uzdržavaju roditelji, ali neki moraju i raditi kako bi plaćali studij. Iz toga proizlazi da siromašniji studenti imaju manje šanse za studij od imućnijih.

Svake godine prijemni ispiti.

Na početku svake akademske godine na većini fakulteta održavaju se prijemni ispiti. Rezultati prijemnog ispita, kao i uspjeh u srednjoj školi glavno su mjerilo upisa na pojedini fakultet. 'Iznimni' učenici koji su imali odličan prosjek u školi i isto tako riješili prijemni ispit oslobođeni su plaćanja studija. Dakako, država im ne plaća knjige i smještaj, ali to je možda malo pretjerano i za očekivati, zar ne?

S obzirom da se lista onih koji plaćaju i kojima država plaća studij određuje na temelju znanja ( ponavljam – na većini fakulteta ), ne vidim kako je samim aktom upisa netko zakinut.

Što se tiče ostvarenja subvencioniranog smještaja u domovima zasigurno postoji ogroman nesrazmjer između onih koji taj smještaj žele i koji ga dobivaju.

Svaka čast na akciji, ali....

Iza studenata je stao i Vilim Ribić, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. On se pita zašto država ne može financirati budućnost i uspjeh, a može neuspjele projekte.

Međutim, koliko je uistinu realno uvođenje besplatnog studija? Prema mojem mišljenju ravno nuli. Iako podržavam svaku akciju mladih jer dokazuje da još uvijek razmišljamo svojim mozgom i ne pristajemo na uvriježena mišljenja i ( često loše ) ideje onih kojima takvo stanje odgovara, imam i par zamjerki.

Prije svega, moram spomenuti da ne podržavam način na koji se željena prava žele ostvariti. Prosvjedi, izvikivanje i pisanje parola, ili kao u ovom slučaju zauzimanja fakulteta nije idealan način riješavanja problema, iako se često čini kako nema drugog izlaza. Trebali bi onda okupirati i državu na taj način. Ali što kad bude u našim rukama?

Žalimo se na nedovoljno dobro provođenje 'Bolonje'. Što bi se dogodilo da sutra fakulteti budu uistinu besplatni i da se svima koji žele studirati osigura subvencionirani smještaj u domovima? ( što je dakako nemoguće, jer nema toliko domova ).

Na prve godine fakulteta se više ne bi upisivalo 500 – 1000 studenata, nego pet puta više. Jer ionako je popularno biti student. Veliki broj njih će otići na fakultet iz zezancije, ako prođe prođe. Što to donosi 'Bolonji'? Još veće rasulo od ovoga u kojem smo trenutno. Jedna od ideja Bolonjskog procesa jest jedan profesor na maksimalno 30 studenata. Ta zamisao se već sada ne provodi. Što će biti sutra?

Na velikom broju fakulteta studenti se žale kako nemaju dovoljno dobre uvjete u smislu nedostatka materijala u knjižnicama, nedovoljnog broja profesora i slično. Diskutabilno je gdje novac od školarina ide. Logično bi bilo za pretpostaviti da ide dijelom u državni proračun, a velikim dijelom u budžet fakulteta. Tim novcem fakultet omogućava studentima kvalitetnije izvođenje nastave, pristup većem broju materijala za učenje...

Blokirajmo sve, studirajmo besplatno, ali onda snosimo i posljedice...

Iako se ne čini tako, najlakše je blokirati fakultet i pozivati ljude na solidarnost. Lako je Vilimu Ribiću i nekim profesorima, kao i dekanima stati iza studenata. Lako je pljuvati ministra i njegove suradnike. Sve je to lako bez nuđenja pravog riješenja.

Svi koji su podržali studente kažu kako bi se ovom problemu trebalo pristupiti ozbiljno, provesti analize i istraživanja te ustanoviti što Hrvatskoj najviše odgovara. Zašto te analize nisu proveli prije podržavanja studenata i odmah iznijeli svoje ideje i prijedloge?

Odgovor je zapravo vrlo jednostavan. svima odgovara ovakva situacija. Briga profesore hoće li studenti plaćati studij ili neće. Što oni imaju od toga? Ništa. Da su uistinu na strani studenata profesori bi im pomogli i sugerirali riješenja. Ovako je to samo smješna priča za medije.

Primorac se neće pojavljivati još neko vrijeme, a onda će izaći i prihvatiti sve prijedloge i zahtjeve studenata. Ustvrditi će da se prosvjed nije trebao niti održati i svatko će krenuti svojim kućama. Studenti sretni jer su dobili svojih pet minuta slave i obećanje ispunjenja uvjeta, Primorac i vladajući jer su kupili mir do lokalnih izbora. A što će se dogoditi nakon svega? Opet jedno veliko ništa!

U banani smo. Koje su alternative?

Tražiti u ovoj situaciji potpuno ukidanje plaćanja svih vrsta studija iluzorno je. Država je i tako u banani, tražiti od nje da plaća i studij je znanstvena fantastika. Ono što se može, i nakon ovog prosvjeda bi se mroalo dogoditi jest smanjenje cijene preddiplomskih, diplomskih, postdiplomskih, pa i doktorskih studija.

Kako bi se stanje moglo promjeniti? Bez ozbiljnog pristupanja i analize pada mi na pamet par riješenja. Ne može se studirati besplatno? Siromašniji studenti su diskriminirani? Broj studenata koji ne mogu plaćati studij ( točnije roditelji im ne mogu plaćati studij ), zasigurno nije ogroman. To je teret koji bi država čak i u ovakvoj situaciji mogla izdržati. Oni koji su slabijeg imovinskog stanja neka donesu nekakvu potvrdu, nešto kao imovinsku karticu i država im omogućava smještaj i besplatno školovanje.

Ako niti taj sistem ne funkcionira, zašto ne preuzmemo sistem nekih stranih zemalja koje svim studentima omogućavaju besplatno studiranje do zaposlenja, a onda uredno uzimaju od mjesečne plaće zaposlenog 'studenta' svoj dio? Ne možemo niti taj sistem provesti?

Pazite malo što pričate 'vi gore'!

Onda dragi ministre Primorac pazite što pričate! Dragi premijeru i dragi ministre Šukeru razmišljajte o slijedećim izjavama. Teško je očekivati od naroda ( u ovom slučaju studenata ) da vam vjeruju kako je besplatno studiranje 'mission imossible' ( iako je prema riječima ministra Primorca prije dvije godine to bilo moguće ), ako konstantno tvrdite da smo sasvim u redu i da će akcijske mjere u turizmu spasiti čitavu situaciju.

Niti će mjere u turizmu spasiti državu, niti će bilo koje obećanje vezano za studije držati vodu. Žao mi je samo što u ovoj situaciji moji kolege studenti neće uspjeti ovim prosvjedom zadati jači udarac onima koji ga zaslužuju kao što su mogli da su se malo manje spontano udruživali, a malo više razmišljali o svemu.

Na žalost, i ovaj prosvjed je dokaz koliko je ova zemlja zaglibila. Niti jedna starosna skupina u ovoj zemlji nije zadovoljna. Pa je li moguće da smo svi ludi ili je za to ipak netko odgovoran?

Piše : Alen Bećirović
alen_becirovic@hotmail.com

Komentari

Ivo Sanader i njegov cirkus

Ivo Sanader i njegov cirkus i kazalište lutaka našli su se pred dva ozbiljna probleme.

Sindikati i studenti pri čemu su studenti opasniji potencijal, jer nisu kao vođe sindikata, opterečeni osobnim interesima i čuvanjem svojih dužnosničkih plaća i privilegije.

U normalnoj demokratskoj državi gdje funkcionira parlamentarna demokracije bilo bi govora i o trećoj strani koja je oponent onih koji su uzročnici nezadovoljstva, što je u ovome slučaju vlast, koja je ujedno i poslodavac i financijer onih koji onih koji prosvjeduju i izlaze na ulicu.

Da u takvim normalnim demokratskim državama postoji i normalna oporba. Oporba koja za razliku od onoga što se u Hrvatskoj naziva oporba nije kompromitirana, korumpirana i u sprezi s vlašću, te se kao stvarni "ures" i privid demokracije samo pro forma razlikuje od nje.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Prije svega, moram spomenuti

Prije svega, moram spomenuti da ne podržavam način na koji se željena prava žele ostvariti. Prosvjedi, izvikivanje i pisanje parola, ili kao u ovom slučaju zauzimanja fakulteta nije idealan način riješavanja problema, iako se često čini kako nema drugog izlaza. Trebali bi onda okupirati i državu na taj način. Ali što kad bude u našim rukama?

dodoji i pogledaj kako izgleda filozofski fakultet sada kada je u rukama studenata.

također jos jednom napominjem da su svi poznavni; na razna predavanja, tribine, projekcije filmova, ali i na svokodnevni Plenum na kojemu se glasanjem sviju prisutinih donose sve odluke principom direktne demokracije. Svi imaju pravo izreci misljenje, te svaciji glas vrijedi isto. Svaki prijedlog stavlja se na diskusiju nakon koje slijedi glasanje.
Delegati koji se izglasaju da idu na razgovore nemaju mandat da prihvacaju nikakve uvjete bez odobrenja plenuma, znaci mogu samo iznositi i zahtijeve plenuma, te natrag plenumu prenositi ponude ili zahtjeve druge strane. O svakom odluci, prihvacanju ili odbijanju zahtjeva mora glasati plenum. O bas svakoj odluci.

U startu to se cini malo nespretno, ali do sada je sve trajalo po oko 2-3 sata, i kad se uzme u obzir da u dvorani ima preko 500 ljudi, da svi imaju pravo na rijec, sto se postuje, i da se uspije dnevni red dovesti do kraja i donesti uglanvom sve odluke, moze se reci da je ovaj nacin organizacije dosta ucinkovit. Pogotovo kad ga suprostavimo raznim institucijama sa strogo definiranom komunikacijom, poput recimo sabora koji ima gomilu pravila komunikacije pa opet rasprave o samo jednoj odluci mogu potrajati po tri dana.

MIslim da bi mnogima ovdje moglo biti zanimljivo promotriti ovakav vid upravljanja i organizacije kao suprotnost opceprihvacenoj zastupnickoj demokraciji, pa ako vas zanima dodjite i vidite...

u svakom slucaju,
ovdje: http://www.slobodnifilozofski.bloger.hr/
mozete saznati program i tijek blokade, a kako rekoh, mozete i osobno doci na ffzg i iz prve ruke provjeriti sta se događa.

Glavna novost je da su i profesori tj fakultetsko vijece podrzali ovu blokadu studenata i to ne samo nacelno vec i sluzbenim prekidom nastave.

Tko je glasao

MIslim da bi mnogima ovdje

MIslim da bi mnogima ovdje moglo biti zanimljivo promotriti ovakav vid upravljanja i organizacije kao suprotnost opceprihvacenoj zastupnickoj demokraciji, pa ako vas zanima dodjite i vidite...

Sve je to ok, općenarodne skupštine, sabori, seoski zborovi, pa i Hrvatski sabor (u ideji) radi tako. Ali to ne ide kad imaš 4 milijuna ljudi, moraš imati neke predstavnike.

Tko je glasao

Postoji genijalno

Postoji genijalno jednostavno rjesenje delegiranja u konceptu koji se zove structural deep democracy.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

evo svjezih vijesti: " Od

evo svjezih vijesti:
"
Od kolege s terena upravo smo dobili informaciju da je Fakultet političkih znanosti u Zagrebu upravo izglasao blokadu! Sad kreće press konferencija na njihovu fakultetu.

Podsjećamo, trenutno su u blokadi sljedeći fakulteti u Hrvatskoj:

Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Filozofski fakultet Sveučilišta u Zadru
Filozofski fakutet Sveučilišta u Osijeku
Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci
Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu"

http://www.slobodnifilozofski.bloger.hr/

IZJAVA ZA MEDIJE od 23.04.2009. - 4.dan blokade

Ministar Primorac na današnjoj je konferenciji za novinare izjavio kako „razumije“ razloge studenata, ali da je obrazovanje „preozbiljno pitanje“ da bi se studentima o tom pitanju dalo glasa. U svakom slučaju, dosad naš glas nije smatrao dostojnim ni komentara. Ministar tvrdi da se nije htio miješati, što njegova glasnogovornika nije spriječilo da jučer izjavi da s „dječurlijom nema što razgovarati.“

S druge strane, u istome trenutku kada se o problemu oglasio, lopticu je prebacio na upravu Filozofskog fakulteta. I to jer navodno vlastitim fakultetom „ne umiju“ upravljati. Osim toga, tobože bi se situacija izbjegla da je Filozofski fakultet prihvatio tzv. „linearni model“ plaćanja studija. Čudno je da, pored iznenada otkrivene sposobnosti „razumijevanja studentskih razloga“, ministar i dalje nije u stanju razlikovati zahtjev za besplatnim obrazovanjem od ponude jednog od modela naplaćivanja obrazovanja. Smatramo da je krajnje vrijeme da ministar preuzme odgovornost za konzekvence vlastitog nerazumijevanja, bilo ono namjerna strategija izbjegavanja odgovornosti ili stvarna nesposobnost da se razumije politička i socijalna dimenzija iznesenog, jasno artikuliranog zahtjeva. Ograđivanje u ime poštivanja autonomije sveučilišta aposlutno ne zadovoljava kao odgovor na zahtjev koji se može riješiti samo na zakonskoj razini.

Slažemo se s ministrom u jednome: da, ovdje jest riječ o iznimno ozbiljnome pitanju, ali upravo zato njegovu reakciju držimo krajnje neprimjerenom situaciji. Jednako neprimjerenim držimo i uporno marginaliziranje glasa onih kojih se ovo pitanje najizravnije tiče.

Interpretacije ove inicijative kao posljedice manipulacija studentima od strane političkih stranaka u internom dnevnopolitičkom obračunavanju držimo svjedočanstvom mizerije medija koji ne znaju misliti izvan okvira stranačkih podmetanja i podvala.

Pozdravljamo priključivanje Rijeke, Zadra, Osijeka i Splita inicijativi. Pozivamo i ostala sveučilišta i fakultete da se pridruže pokretu za koji je već sada izvjesno da doista artikulira probleme od iznimne socijalne i nacionalne važnosti.

Pozivamo sve građane da sudjeluju u našem alternativnom edukativnom programu.
Vrata Filozofskog fakulteta otvorena su svima.

___________________

prenosim jer znam da su neki jednostavno lijeni za kliknuti na link :)

Tko je glasao

tražiti ukidanje školasina

tražiti ukidanje školasina nije iluzorno nego neophodno.
i tu je kao i drugdje.
što se više izdvaja iz proračuna za znanost i obrazovanje to je više priča da nema para i da treba povećavati školarin, a u medijima sve više priča o lupešćinama na fakultetima.
tako je i u zdravstvu, proračun ministarstva sve veći, participacije sve veće lupešćina sve veća, prava sve manja.
slično i mirovinski sustav i drugo.

moram reću da mi je posebno drago što i zadarski studenti sudjeluju.
zadnjih godina kad se pričalo o zadru i politici sam se često crvenio od srama zbog onoga što se događa u mom gradu, mom kraju.

Tko je glasao

Na žalost, i ovaj prosvjed

Na žalost, i ovaj prosvjed je dokaz koliko je ova zemlja zaglibila.
Ili je prosvjed, kao jedan od najvljenih u nizu, pokušaj da se smjeni vlast na ulici?
Zar netko misli da su studenti samoorganizirani?
Na fakultetu gdje djeluju i rade likovi poput Puhovskoga i Goldsteina čisto sumnjam da se nešto događa slučajno.
Kakav besplatan studij? Tko to ima? Nekolicina zemalja:
http://www.moj-posao.net/jseeker_wiki.php?wikiName=StudentiFFProsvjedSko...
Nisam ljubitelj HDZ-a , naprotiv, ali me ovo podjeća na Grčku ili, ako odem dalje u povijest, dijelom i na Rusiju prije oktobarske revolucije.
Zar je nama potreban radikalni boljševizam (ne vidim da netko ili nešto drugo iza ovoga stoji imajući u vidu lokalne izbore) koji će pravdu tražiti na ulici?
Mislim da ne!
I u bogatijim zemljama od Hrvatske se studij plaća, daju se krediti, jer je investicija u znanje gotovo sigurna investicija (neću o opravdanosti toga sustava, ali je činjenica da ga mi nismo izmislili).
Mi samo pratimo trendove i hoćemo se približiti Europi po svemu, pa i po tome, zar ne?
Stoga je potrebno smiriti tenzije, sjesti za stol i argumentirano te u skladu s mogućnostima iznaći koiko- toliko pošteno rješenje, jer idealnoga nema!

cogito ergo sum

Tko je glasao

Nisam ljubitelj HDZ-a ,

Nisam ljubitelj HDZ-a , naprotiv, ali me ovo podjeća na Grčku ili, ako odem dalje u povijest, dijelom i na Rusiju prije oktobarske revolucije.

A kakve veze ima HDZ s ovime? Pa u povijesti ove države i svih ex-dražva obrazovanje je bilo loše.
Ma obrazvanje faktički u većini država u svijetu je lošije od Američkog i to je problem

A studenti ne kuže da nije primarni problem 9000 kn godišnje vs 0 kn godinjše već je primarni problem - loše obrazovanje. Je od lošeg obrazovanja patiti će cijeli život, a od kojih 9000 kn za godišnje za školarinu, samo 5 godina i to će u većoj plaći vratiti za 3 mjeseca kada se zaposle..

Ja znam desetke ljudi koji su završili vani, oni kreću u hrvatskim tvrtkama s 20 ili 25.000 kn, a isto iskusni naš završeni student s 8000... neki od tih što su studirali vani i srednju školu završili vani nisu kod nas niti ratificirali to pa su što se tiče države NKV radnici. Ali uopće im nije bitno jer kad si ti završio u americi neki od poznatih fakesva - sve ti je otvoreno...

youtube.com/bijesdrugi | 4hdz.com
Preporučam: youtube.com/maxprvi | Lion Queen

Tko je glasao

mora da to školovanje i

mora da to školovanje i nije bilo tako loše kad ga je primorac tako dobro unovčio i u SAD-u i ovdje, Radmana i Djikića da i ne spominjemo.....
a i on i Sanader su s tim školovanjem prilično daleko dogurali i u hrvatskoj politici.... :-)

Tko je glasao

A studenti ne kuže da nije

A studenti ne kuže da nije primarni problem 9000 kn godišnje vs 0 kn godinjše već je primarni problem - loše obrazovanje.

Bravo!

Tko je glasao

A kakve veze ima HDZ s

A kakve veze ima HDZ s ovime?
Nije li HDZ na vlasti?
Zašto studenti i nakon obraćanja ministra i dalje lopticu bacaju na njegovu stranu smatrajući ministarstvo (državu) krivim za apsolutno sve njihove nedaće?
Zato sam spomenuo HDZ i povukao paralelu s Grčkom, Rusijom... tko ne razumije to ja mu ne mogu pomoći.

cogito ergo sum

Tko je glasao

Heh, zbilja je lošije to

Heh, zbilja je lošije to naše obrzvanje od tih Američkih fakeseva.
Recimo, recimo, ako si ti završio osnovnu tako "pismen" i sa takvim stavovima, to spada pod veliki neuspjeh naših škola. :)

Tko je glasao

mora da je opuštajuće

mora da je opuštajuće stvari gledati tako površno.
pročitao si koje države imaju besplatni studij i prebrojio ih (vjerojatno pri tome uzevši ovo "skandinavske države" kao jednu) i zaključio da to skoro nitko nema.
naravno, zaboravio si razmisliti o tome KOJE su to države koje imaju besplatan studij. primjerice slovenija - ima li ga zato što ima viška love? ista stvar sa češkom&co. pa ne uvodi se besplatan studij zato što eto proračun ima viška novca (ne, to se nadoštuka crkvi), nego se uvodi zato što je to potreba u tom vremenu i toj obrazovnoj strukturi države. netko tko ima 20% visokoobrazovanih naravno da ima všestruko manji interes imati besplatan studij od onoga tko ima 7% (i ne, interes nije trostruko nego mnogostruko veći).
druga stvar je visina školarina. vidio si nekakve eure, a nisi ih stavio u realne odnose. tako ti uopće nije upalo u oči da u njemačkoj studij košta onoliko koliko kod nas minimalno košta. trebamo li zaista izvlačiti i podatke o prosječnoj plaći da bi zaključili koliko je veći teret budžetu plaćanje studija u toj njemačkoj i u hrvatskoj.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

i prebrojio ih (vjerojatno

i prebrojio ih (vjerojatno pri tome uzevši ovo "skandinavske države" kao jednu)...
Baš dobro što si ovo naglasila pa sam provjerio: imaš pravo to nije jedna država... hvala na tome.
trebamo li zaista izvlačiti i podatke o prosječnoj plaći da bi zaključili...
Trebamo li zaista biti tako pametni i zaključiti kako većina tih država ima više novca od nas pa mogu i više uložiti u školstvo?

cogito ergo sum

Tko je glasao

Ne mogu vjerovati da si

Ne mogu vjerovati da si protiv jedinog dugoročnog plana kojeg su nam vladajući dali u ovih 19 godina.

Tko je glasao

A ja ne mogu vjerovati da ti

A ja ne mogu vjerovati da ti iz jedne moje napisane rečenice točno znaš što ja mislim o politici proteklih 19 godina u ovoj državi.

cogito ergo sum

Tko je glasao

A ja ne mogu vjerovati da ti

A ja ne mogu vjerovati da ti iz jedne moje napisane rečenice točno znaš što ja mislim o politici proteklih 19 godina u ovoj državi.
Uopće nisam uzeo u obzir što ti misliš o cjelokupnoj politici zadnjih 19 godina, nego sam istaknuo kako je za mene to jedini dugoročni plan te politike, te sam razočaran što si protiv njega.

Tko je glasao

Oooo da, treba nam Grcka.

Oooo da, treba nam Grcka. Pod hitno.

Tko je glasao

Jedinohrvatska, jesi li pri

Jedinohrvatska, jesi li pri sebi - zar ne znaš da u RH jedino lopine i oni koji ne plaćaju imaju novce te da je društvo već u dubljem stupnju patologije od toga?

S kim uspoređuješ Hrvatsku i da li baš svuda ide sva arsenal koji navodiš?

Da li znaš da su FF u Zagrebu i Zadru puno šira od likovakoje navodiš i da su središnja mijesta hrvatske pismenosti i znanja, npr. i kroatistika kao vodeća slavistika i još puno toga, te da tamo naša najbolja i najpametnija djeca ne prosvjeduju samo zbog sebe i ideja nego da najozbiljnije rapravljaju o sudbini svoje zemlje, društva i nacije.

Btw, kako to da se Benjamin Toić kao intelektualac ne oglasi i kao to da ističe Rojsa za gradonačelnika Zagreba, kako to da ne podržavate Tomislava Jelića?

Tko je glasao

S kim uspoređuješ Hrvatsku

S kim uspoređuješ Hrvatsku i da li baš svuda ide sva arsenal koji navodiš?
Pa s Europom... ili mi nismo u njoj već negdje drugdje?
Btw, kako to da se Benjamin Toić kao intelektualac ne oglasi i kao to da ističe Rojsa za gradonačelnika Zagreba, kako to da ne podržavate Tomislava Jelića?
Evo ti eksluziva na tu opasku: Tolić (kao i ja s još nekolicinom članova stranke u koje spada i Šibl) nismo za tu kandidaturu iz više razloga o kojima sada ne bih (ako te zanima znaš kako ćeš me kontaktirati).
Biti će odlučeno u subotu kada je sabor stranke.

cogito ergo sum

Tko je glasao

Nemam komentara na ovo (za

Nemam komentara na ovo (za sada), nu kako već rekoh: vrijeme će pokazati svoje...

cogito ergo sum

Tko je glasao

Ovi mladići su sudjelovali

Ovi mladići su sudjelovali u sastvaljanju peticije na FF za "jednake uvjete i mogućnosti", koja ide na potpisivanje diljem RH.

Kako to da su na istoj liniji baš sve stranke a da su sve misleće snage, uključujući nacionalne i vjerske orjentacije, na strani jednakih uvjeta i mogućnosti - nije li to prava zavjera i destabilizacija Hrvatske?

Tko je glasao

Molim te, ne poteži me za

Molim te, ne poteži me za jezik!
Ništa, ali baš ništa od ovoga se ne događa slučajno... neposredno prije izbora.
Uostalom, rekoh već da će vrijeme pokazati.

cogito ergo sum

Tko je glasao

@ jedinohrvatska Ništa,

@ jedinohrvatska
Ništa, ali baš ništa od ovoga se ne događa slučajno... neposredno prije izbora.
Uostalom, rekoh već da će vrijeme pokazati.

U pravu si i vrijeme je već pokazalo.

Te partijske i druge bulumente su nakon godinu i pol zastoja zajedno donijele GUP u raspadnutom stanju, koji sada služi dokrajčivanju pameti, i razne zakone kojima, nakon što su doslovno oteli svaku kunu nakon već 3 godine spirala neplaćanja, otimaju i zadnje što se da.

Namiruju se do zadnje, najmanje plaćama, i boli ih kurac što sve ostalo ide u 3pm.

Dakle, ne treba ništa dodatno, sve je već obavljeno da ne može više, nitko se ne javlja ni za 1 kuna dugu, sva opredjeljenja su čvrsto iskazana i sve je svima jasno, i on unatrag i ono ispred - zato nema alternativa osim da ostatak, a to je osnova društva, preuzima odgvornost i sve u svoje ruke, nije prvi put i svima je jasno da se mora.

Iziđite na tržište ako ste hrabri, nemojte se držati "tržišta".

Tko je glasao

Te partijske i druge

Te partijske i druge bulumente su nakon godinu i pol zastoja zajedno donijele GUP u raspadnutom stanju, koji sada služi dokrajčivanju pameti, i razne zakone kojima, nakon što su doslovno oteli svaku kunu nakon već 3 godine spirala neplaćanja, otimaju i zadnje što se da.
Eh, da je to samo 3 godina unatrag bilo bi još i dobro, ali to traje i traje...
Svejedno, kako se približavaju izbori bojim se kako nećemo doživjeti neke velike promjene... za ilustraciju ovo:

Photobucket

cogito ergo sum

Tko je glasao

@jedinohrvatska, ako sam

@jedinohrvatska, ako sam dobro razumio, tvoja je poruka, da istina pobjeđuje. Ili?

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Pa čuješ, ako tu istinu

Pa čuješ, ako tu istinu stavimo u navodnike... ili pobjeđuje onaj tko je trenutno na vlasti i može najviše novca (ne vlastitoga, naravno...) potrošiti na promičbu onda znamo odgovor.
Nažalost, predmnijevam takav ishod.

cogito ergo sum

Tko je glasao

Zar netko misli da su

Zar netko misli da su studenti samoorganizirani?

Ja ne da mislim, znam.

Istina, ima mnogo pomodne ideologizacije cijele price na bizarnom nivou u trendu sa raznim svjetskim papazjanama, no temeljni zahtjev je jasan i legitiman. A to je ono sto se trazi.

Metode su isto tako prihvatljive, a cak i da nisu, sada nakon sto su vijeca stala u podrsku, stvar ima puni legitimitet.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

još da si objasnio gdje

još da si objasnio gdje vidiš te bjelosvjetske trendove i papazijanije, dala bih ti plus. ovako, moram biti rigorozna, kao što se zahtijeva od studanata :-)

Tko je glasao

Ovo je smješni

Ovo je smješni prosvjed.
Gledao jučer Otvoreno, tip od studenata neki jebivjetar, fah-idiot svoje jezične struke. Pojima nema o realnom životu, o novcima... ajme budućeg intelektualca. Takva fah-idiot bi treba predstavljati 5% ili 10% ili čak 20% faklultetski obrazovane populacije ,elita...

Zar se stvarno kod nas ne može organizirati neki intelektualni prosvjed, da ga presdstavljaju ljudi od formata, inteligentni, pametni, načitani, ne neki frustrirani pojedinci koji svoje osobne frustracije lječe kroz prosvjed. Šteta, na kraju je srednjoškolski prosvjed bio najbolje što smo imali... Ovaj fakultetski jebivjetar s filozofije (kud bas oni, čudno nije krenulo s FER-a ili Strojarskog ili s nekog od fakluteta gdje nije lako proći godinu) ima širinu pogleda na svijet na nivou lokalnog tipa iz kafića koji pije Žuju... Ali bito da on priprema svoju bradicu i izgled po uzoru na ubojicu Chea... Neoliberalizam je njemu protivnik, Che ubojica prijatelj...

Ne možeš biti vođa prosvjeda i na prvo pitanje "kome bi uzeo novac" odgovoriti svojim političkim frustracijama "uzeo bih 200 milijuna kn od širenja demokracije u Afganistanu".. To je njegov odgovor...

youtube.com/bijesdrugi | 4hdz.com
Preporučam: youtube.com/maxprvi | Lion Queen

Tko je glasao

Bijesu drugi, koji nikako da

Bijesu drugi, koji nikako da postaneš prvi !

Ovaj fakultetski jebivjetar s filozofije (kud bas oni, čudno nije krenulo s FER-a ili Strojarskog ili s nekog od fakluteta gdje nije lako proći godinu) ima širinu pogleda na svijet na nivou lokalnog tipa iz kafića koji pije Žuju...

Čini mi se da na ovim stranicama propagiraš Zagrebačku pivovaru (Ožujsko pivo) ili prav(n)u državu u kojoj je jedan jedini zakon - ŽUJA

trol, beware of trols

Tko je glasao

sada nakon sto su vijeca

sada nakon sto su vijeca stala u podrsku, stvar ima puni legitimitet.
Koja vijeća?
Ona u kojima sjede Puhovski, Goldstein...?
Gale, molim te.
Nisam ja od jučer- ne crpim informacije samo iz medija već i razmišljam vlastitom glavom... bojim se da malo tko to danas radi zato nam i jest tako.

cogito ergo sum

Tko je glasao

Cuj. Osobno sam upucen u

Cuj. Osobno sam upucen u pricu preko nekoliko neposrednih kanala. Poznajem i nekoliko generacija studosa sa ffzg-a, ukljucujuci i one koji su gurali ovu pricu, tako da ne sumnjam pretjerano u osobne izvore informiranja. Jasno, ti mozes stvari svrstavat u domenu masona, rimskog kluba i tome slicno, no meni je ta prica prilicno smjesna za cut.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Ne vežem ja tebe s ničim,

Ne vežem ja tebe s ničim, imaš pravo misliti i znati što hoćeš.
Evo jedna paralela: učenici i oni na fakultetima i ostali kunu se u i zazivaju zemlju znanja, jel' tako?
Bit' će da jest.
Slušam neki dan na radiju poziv maturanata sindikatima da ne organiziraju štrajk u tjednu pred lokalne izbore da im ne bi sjebali kraj školske godine. Kako sam ja uvjeren (vrijeme će pokazati jesam li u pravu...) da je ovaj prosvjed na FF na neki način povezan sa prosvjedom sindikata javnih službi tako sam i uvjeren da se jadnim maturantima neće izaći u susret njihovoj molbi te će štrajka biti i oni će najebati (donekle).
Ponavljam, vrijeme će pokazati, ali ako sam ja u krivu imaš gajbu piva od mene :)

cogito ergo sum

Tko je glasao

Po čemu neko može

Po čemu neko može vjerovati tebi i većini koja piše o stvarnom poslovanju države i društva kao da se ono zna i da ti znaš i svi takvi znate kada ni blizu ništa takvog vjerodostojnog nije objavljeno osim što mi rijetki što smo nešto bolje upućeni igrom slučaj jer profesionalno radimo nešto objavimo i kada sve vaše načelne pretpostavke ukazuju ne elementarno neznanje svih područja.

Npr. već sam iznosio da samo tzv. akademske elite, višedesetljetne vodeće klike profesora i akademika što se množe međusobno i održavaju desetljećima hapaju prekomjerno bar 5 x više nego sve školarine i još time dodatno prozvode bar 10 x veću krizu društva, tako da taj jedan od vodećih ološa društva košta društvo bar 50 x više nego sve školarine. Djeluje neozbiljno - da kada se ništa ne zna niti misli, čim se malo počne to samo raste do boli glave.

Npr. samo su u slučaju Komercijalna banka Zagreb i vezanim slučajevima šteionica Zlatica, Strukovna komora i posmrtnici, u okviru čega se je omastio i pravednik Kregar i hrpe deknaica i dekana, uredno popalili više od ukupne godišnje školarine i onda, sve se znalo u lipu tko šta i nitko nije vrati ni lipe, amo je drugi pravednik Tomac uredno zaključio slučaj sa "zaboravimo".
Npr. u slično doba je veliki dobričina Kostović za sebe i ekipicu samo za zgradu potrošio više od jedne godišnje školarine. A samo na usluge Nevenki Tuđman i rtazno puno puta više, i u svemu mu je desna ruka sadašnja i vječna vetikala državni tajnik za visoko obrazovanje Radovan Fuchs, koji kao rinirana komnjara jučer studente naziva komnjarama.
A tek kapitalci, IGH-Građevinski-Arhitektonski, Medicinski ... tu već govorimo o mlijardama.

A to je tek dio širih priča.

Onda taj isti ološ na vođenje hajke radi korupcije potroši samo na isticanje ulova slučaj Knešaurek nenamjenskog trošenja 60.000 kuna u poslu sa puno ljudi pola godišnje školarine, jer je važno zaglupljivati ne samo javnost nego je još važnije sebe, na programe samozaglupljivanja troše bar 5x više od školarina i time dodatno generiraju puno veće štete jer te samoproglašene samozaglupljene elite i avangarde odlučuju o puno toga.

Tko je glasao

Po čemu neko može

Po čemu neko može vjerovati tebi i većini koja piše o stvarnom poslovanju države i društva kao da se ono zna i da ti znaš i svi takvi znate kada ni blizu ništa takvog vjerodostojnog nije objavljeno osim što mi rijetki što smo nešto bolje upućeni igrom slučaj jer profesionalno radimo nešto objavimo i kada sve vaše načelne pretpostavke ukazuju ne elementarno neznanje svih područja.

Kako netko može vjerovati vama kada nitko ne zna tko ste? Izađite imenom i prezimenom pa onda prosipajte mudrost.
Ja sam nevjerodostojan kažete, ali barem iza svojih riječi stojim, a vi?

Bolje pet do dvanaest, nego nijednu poslije jedan...

Tko je glasao

Nego Ve-ka. Ne znam jesi li

Nego Ve-ka. Ne znam jesi li primjetila, no Ap se poziva na neprovjerljive infomracije poradi stjecanja vjerodostojnosti. To naime ne moze raditi osoba koja vlastitim izborom onemogucava provjerljivost informacije i samim time vjerodostojnost neke osobe.

Stoga je zahtjev Crazy_alena potpuno legitiman. Reci ti druze kako se zoves, kad se vec pozivas na uspjehe iz RLa, jer ja nemam apsolutno jednog razloga zbog kojeg bih ti trebao, morao, zbog kojeg bi uopce bilo pozeljno da ti vjerujem.

Pa tako, potpuno je nebitno jeli Ap osoba koja se potpisuje ili ne potpisuje, sve do onog trenutka kada se Ap pocne pozivati na neprovjerljive informacije. No, onog trenutka kada se Ap pocne busat u prsa junacka, tog trenutka ulazimo u sferu bizarnosti, a ne suvisle javne rasprave.

Jer apsolutno svaka susa moze kreirati fiktivne konstelacije, spekulirati neprovjerljivim, dizati se u nebesa, a sto onda mi kao javnost imamo od toga? Samo erupciju potpuno nekriticnog drukanja utemeljenog na neprovjerljivom.

Iliti, time se prostor za jevnu raspravu zagadjuje i potice ekipu da se kroz lazi i obmanu bolje pozicioniraju, a to je lose, to je nesto za sto slijedi prirodna reakcija koju je Crazy_alen upravo i isfurao.

I fala bogu da je tako, jer bih se vec zbog sve siline nekriticnosti pomalo i zabrinuo za puducnost internet javne sfere.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

@ gale Nego Ve-ka. Ne znam

@ gale
Nego Ve-ka. Ne znam jesi li primjetila, no Ap se poziva na neprovjerljive infomracije poradi stjecanja vjerodostojnosti. To naime ne moze raditi osoba koja vlastitim izborom onemogucava provjerljivost informacije i samim time vjerodostojnost neke osobe.
Stoga je zahtjev Crazy_alena potpuno legitiman.

http://www.slobodnifilozofski.bloger.hr/

Tu anonimusi, nigdje imena i preizmena, rade spaćke kojima se "onemogucava provjerljivost informacije i samim time vjerodostojnost neke osobe" pa i više od toga - tko stoji iza toga, šta hoće ...

Čak su se drznuli odbiti predstaviti imenom i prezimenom kada ih se je stislo. Koje svinjarije, dok vodeći vjerodostojni vitezovi "internet javne sfere" gale, Crazy_alen i drugi s imenom i preizmenom iza kojeg stoji (!!!????) hrabro i nadasve postojano kao stijene vode bitke za najviše vrijednosti i spas!

Impresivno, samo pogodite šta.

Tko je glasao

Ap. Ekipa koju spominjes

Ap. Ekipa koju spominjes nije doslovno nista legitimirala na neprovjerljivom. Ekipa se ne busa u prsa junacka, ne postavlja se kao savrsenstvo koje moze docirati bilo kome i bilo cemu, ekipa samo koristi argumente koji imaju legitimitet.

S druge strane, ono sto ne toleriram jeste kada se netko poziva ne neprovjerljive informacije, ponavlja ih 10 000 puta dok ekipa ne bude pasivizirana i ne prihvati ih zdravo za gotovo. Jer prihvacanje takvog modela znaci da mjesta za obicne postene ljude vise nema, dok se otvara prostor za kreiranje laznih savrsenstava u kojima je jedino bitno ponoviti neku neprovjerljivu (iz iskustva znam da je svako savrsenstvo RLa obicna laz) informaciju dovoljno puta (recimo, ti imas dovoljno vremena da ponovis tako nesto i 100 000 puta godisnje, nesto s cime sa malo ko moze mjeriti), da bi bila prihvacena kao istina.

I onda dobijamo rat dosadjivanjem, upornoscu, manipulacijama i slicnim, umjesto argumentima i provjerljivim cinjenicama. Mjesto stvoreno za sve pojave, samo ne za ISTINOLJUBLJIVOG COVJEKA.

OK. Mozes ti i mozete vi prihvatiti takav model kreiranja vjerodostojnosti, ali vjerujem da niti jedan istinoljubljiv covjek koji ima zrno soli u glavi, covjek na kojemu lezi na kraju krajeva i buducnost svijeta, tako nesto ne moze nikada prihvatiti.

I u tome i vidim smisao Crazy_alena koji te pita, kad si si vec dozvolio dociranje da te pita, a TKO SI TO TI, jer bi u suprotnome trebao vjerovati nekoj pojavi koja je moguce netko kome je ideja istine tudjica.

Ja osobno si to ne dozvoljavam, a vjerujem da nisam sam u takvom dozivljaju javne sfere interneta.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Pitanje anonimnosti

Pitanje anonimnosti studenata i studentica u odnosu na establishment uopće nije tematizirana kao bilo što relevantno za akciju preuzimanja kontrole nad FF i ustrajanju na zahtjevu za besplatno studiranje od strane studenata. Međutim, na Plenumu (kao ad hoc institutu direktne demokracije hrabro kreiranom za konkretnu situaciju) se svi diskutanti/ce jedni/e drugima predstavljaju. Zanimljiva kombinacija anonimnosti prema korumpiranim pod-sustavima medija, službene anti-politike i administracije i prezentnog/prezentiranog (samo)imenovanja u demokratskom forumu gdje se vodi javna rasprava i donose odluke.

nemesis

nemesis

Tko je glasao

Zar i ti sine Brute!

Zar i ti sine Brute!

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Dečko, zašto da

Dečko, zašto da zagađujemo okolinu prezagađenu osobama sa imenima i prezimenima koja ne znače ništa osim zagađenja okoliša?

Jesi li čuo da se normalne rasprave i bavljenja temama ne vrše ad hominem nego ad rem, s podacima, logikama i itd.?

Dakle, namjerno ne iznosim ime i prezime baš zbog i ovdje već prekomjernih davljenja tema i skretanja s tema time - pa zašto bi hranili i onako prenapuhnute i prenadute ego-e?

Tko je glasao

Rasprava o ovoj temi može

Rasprava o ovoj temi može se odužiti unedogled.
Za mene niste mjerodavni dok ne izađete imenom i prezimenom i točka.
Svaka vam čast, svaka čast vašim idejama, logikama i ne znam čime već, ali ovako mi to sve djeluje kao pucanj u prazno.
Plus što mislim da nije dobro da pokušavate diksreditirati one koji se trude na nešto ukazati, pa čak i sa nešto skromnijim znanjem i iskustvom od vas.
Moje mišljenje je takvo, ne mora biti točno, ali je MOJE!

ALEN BEĆIROVIĆ

Bolje pet do dvanaest, nego nijednu poslije jedan...

Tko je glasao

Objavio si dnevnik s

Objavio si dnevnik s trenutno vjerojatno udarnom temom u već urednom naoko normalnog informiranja i raspravljanja, a koje nije ni blizu normanog u smislu kako se ovdje to obrazlaže (obrati pažnju na dio teksta u h-alteru kojim je vjerodostojno prikazana blamaža i jednog žarka Puhovskog, koji se kao ti gale i drugi forsa sa svojim imenom i prezimenom i kada se radi o posve drugom)

http://pollitika.com/revolucija-na-ff#comment-140215

Bezbroj mišljenja nema veze s mozgom a još manje s temom o kojoj se raspravlja. Forsanje svoga imena i prezimena te osobnosti nad velikim temama i javnim pojavama je dio poznate društvene patologije. Kada jedan Žarko Puhovski sve više guta takva vlastita govna, on je ipak sposoban profesor filozofije pa i politike te više nego iskusan u javnom životu, to bi za sve trebalo biti poučno u smislu da se tako ne forsaju pod svaku cijenu i bez pokrića i logike.

P.S. Javio sam se zbog teme, ni najmanje ti ne želim osobno oponirati ilibio šta osobno. Tema je prevažna da bi je tako pustili.

Tko je glasao

Po meni je ova blokada

Po meni je ova blokada vrhunac direktne akcije koja se valja jos od 90tih. Prilicno sazrijevanje napose studentske scene po pitanju studentskog aktivizma koji je do nedavno bio nepostojeci, odnosno svodio se na guzenje po SZu, namjestanju izbora i slicno.

Kroz zadnjih 5-6 akcija, ekipa se definitivno otrgnula kontroli i pocela postavljati svoje uvjete, sto je za cisti respekt.

Jasno. Pitanje negacije i zdravog razuma su pitanja na kojima ce se stvari vjerovatno lomiti, s obzirom da je za tako nesto potreban zajednicki kontekst koji ekipa s obzirom na podosta bizarne ideologizacije cijele price nema.

Ali kako god da bilo, DA je za pet. Politicki pak element ce trebati nadogradnje, no moc je rodjena sto je prilicno opaka stvar. Eh sad. Hoce li se ekipa polomiti na ideji politickog realiteta, vjerujem da hoce. No uvijek je moguce da se nadje par bistrih glava koje bi mogle preuzeti vodsto i u neobranom grozdju.

Po pitanju okupiranja drzave, vrlo interesantna ideja :-)

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci