Tagovi

Okrugli stol o gospodarstvu (pogled ispod stola)

U petak, 16. 11. 2007. u Hrvatskoj je obrtničkoj komori održan okrugli stol na temu „Zahtjevi hrvatskih obrtnika za buduću vlast“.
Ovaj tekst je zapravo neformalni opis događanja na skupu.

Sudionici skupa su bili:

za HDZ ministar gospodarstva Branko Vukelić
za HNS predsjednik Središnjeg interesnog odbora za gospodarstvo Robert Hirc
za HSP predsjednik Odbora za gospodarstvo Marko Kolaković
za HSS član Predsjedništva Željko Pecek
za HSU član Središnjice Rudolf Benček
za SDP direktor Zagorske razvojne agencije Siniša Hajdaš Dončić

(redoslijed predstavljanja sudionika kopiran je s internetske stranice Hrvatske obrtničke komore).

Organizatori su se već na samom početku našli u problemu. Naime, za predstavnike političkih stranaka bilo je predviđeno 6 fotelja, a u njih se željelo sjesti 7 ljudi. Pogađate, riječ je o koaliciji HSLS-HSS. Predstavnici obje stranke su htjeli govoriti, ali fotelja nije bilo dovoljno. Tako je predstavnik HSLS-a nevoljko odustao od sudjelovanja na okruglom stolu.

Razgovaralo se o temama:

osnivanje Fonda mirovinskog osiguranja obrtnika; reforma poreznog sustava; smanjenje davanja iz i na plaću zaposlenih; usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama gospodarstva; ukidanje odredbe o 0,00 promila; osnivanje resornog ministarstva za obrt; prenošenje javnih ovlasti vođenja obrtnog registra i izdavanja obrtnica; smanjenje iznosa komunalnih i vodnih doprinosa i naknada kod izgradnje obrtničkih pogona; odnos obrtnika i ZAMP-a; primjena ZERP-a od 1.1.2008. uz zabranu koćarskog ribolova do kraja lipnja 2008. godine…

Rasprava je trajala nešto više od 2 sata i bila je na relativno kulturnoj razini. Izuzetak su bili bivši ministar malog i srednjeg obrtništva Pecek i aktualni ministar gospodarstva Vukelić koji su raspravu doživjeli kao poligon za mudrovanja tko je od njih dvojice u svom mandatu bio uspješniji.

Zanimljivo je da su predstavnici svih stranaka u većini tema imali isto ili slično stajalište. To bi bilo razumljivo kad bi svi sudionici bili u oporbi. No, kad predstavnik vlasti priča kako se slaže sa zahtjevima obrtnika, onda se postavlja pitanje: što se čekalo 4 godine? Gotovo svi zahtjevi obrtnika koji su postavljeni pred nas sudionike debate vrlo su razumni i treba ih podržati. Pa nije li tragikomično da se s tim slaže i ministar gospodarstva koji u cijelom svom mandatu nije u tom smislu učinio ništa? Da je Vlada imala razumijevanja za probleme obrtnika i da je imala znanja da povuče poteze koji bi te probleme rješavali, onda danas obrtnici ne bi imali što tražiti, jer bi sve bilo ispunjeno.

Za razliku od svog šefa Ive Sanadera, ministar Vukelić je mirna i nebahata osoba. Iako se gotovo u ničemu ne slažem s HDZ-om, u jednom trenu sam čak osjetio zrnce sažaljenja prema njemu. Četiri godine u vlasti potratiti, a onda pokušati opravdati vlastitu neuspješnost – nije to lako! No taj me je osjećaj ubrzo napustio. Budući da sam igrom slučaja baš ja imao završnu riječ, inače ozbiljnu gospodarsku raspravu završio sam političkom parolom kojom sam već nazvao jednu svoju kolumnu: „Idemo dalje, ali bez HDZ-a!“ To je izazvalo gromoglasan smijeh i odobravanje brojne publike.

Nakon službenog dijela okruglog stola, navalilo se na jelo i piće. Bilo je zanimljivo promatrati gospodu Vukelića i Peceka. U debati ljuti protivnici, a uz gemišt veliki prijatelji. Neko vrijeme sam ih promatrao kako se tako lijepo druže, pa nisam odolio da im ne priđem. Pitao sam ih nije li ovakvo prijateljstvo zapravo naznaka koaliranja. Nisu mi ništa odgovorili. Znakovito.

Komentari

I tko je što kazao?

I tko je što kazao?

Tko je glasao

Ja sam sredinom osamdesetih

Ja sam sredinom osamdesetih kratko bio obrtnički predstavnik za usklađivanje sa režimom. Radio sam s obrtnicima s kojima sam dospio u novine kao pojava koja na neobjašnjiv način rastura poredak. Otimali su se poslovi u konkurenciji sa najvećim tvrtkama za 20 % manju cijenu i što je najluđe završavali sa krajnje improviziranim snagama za cca 40 % jeftinije i bolje a da pri tome obrtnici voze najveće i najnovije automobile i bahate se. Razmatranje je dignuto na razinu CK i bilo objavljivano u glavnom režimskom glasilu. Mene su i formalno uključili kao obrtnika partnera radi manjeg poreza i radi takvih zgoda. Kao svog jedinog obrazovanog predstvanika su me poslali na pregovore sa režimom. Obzirom da sam po sasvim drugim aktivnostima već bio uredno obrađen od strane režima kao pripadnik nekih istaknutih anarholiberalnih strujanja koje su također prodrli na scenu, u pregovorima sam nosio tešku zbrku igri na više razina.

Tijeka pregovora je bio jasan. Režim je već uzeo do zadnjeg dinara iz svih doprinosa, npr. i znatna sredstva stambenog doprinosa ne samo za obrtnike nego i za njihove radnike, nikad ni dinara nije došlo natrag. To je i po tadašnjim propisima bilo nezakonito, ali šta se može. Od nas predstavnika se nije tražila prešutna suglasnost na to, to se podrazumijevalo, nego nam se diskretno davalo na znanje da će se tako i nastaviti na način da će se kao malo nešto službeno dati nade a da će se i dogodine hapati do zadnjeg dinara, da znamo i da slučajno ne bi ... jer nije zgodno. Ni meni nije bilo zgodno izvjestiti svoju predstavničku bazu, obrtnike i njihove radnike koji se radili po cijeli dan i pitali me da li će biti šta. Obrtnici su, znao sam, čvrsti saveznici režima.

Pouka - režim ostaje isti režim. Njemu treba lova. Obrtnici su čvrsti saveznici režima. Tu se razvija čvrsta interesna trgovina, kao sa raznim drugim jačim poduzetnicima i svima. Udio nas ostalih i bilnaci raste, što oni misle da više bujaju, to u biti gomilaju veći dug prema nama. Jednog dana kad se odlučimo na pregled stanja, sve ćemo ih pretvoriti u prah i pepeo, sve je zapisano u knjigama. Pregovori nikad nisu završeni.

Tko je glasao

"Pitao sam ih nije li ovakvo

"Pitao sam ih nije li ovakvo prijateljstvo zapravo naznaka koaliranja. Nisu mi ništa odgovorili. Znakovito."

Dogovaraju se cijene. I u večerašnjem TV sučeljavanju na temu gospodarstvo bilo je posve vidljivo da Friščić naginje HDZ-u (često je zastupao Polančeca kad ga je Čačić napdao, a malobrojni pokušaji flerta s Jurčićem nisu nailazili na nikakvu reakciju). Mene zanima koji će biti stav HNS-a, ako SDP pozove i HSS-HSLS (ili HSU) u koaliciju.

grgo

grgo

Tko je glasao

Ne bih se slozio. Ipak

Ne bih se slozio. Ipak mislim da Friscic naginje SDPu iz jucerasnjeg suceljavanja. Jedini trenutak kad je Friscic podignuo glas iznad svoje razine koju je imao tjekom emisije je bilo vezano uz gradnju mosta, rukometnih dvorana itd itd. Takodjer umirovljenici su vise bili neutralni, iako je doticni gospodin dosta cesto znao spomenuti veliku neorganiziranost drzave (sto je je) i veliko zaduzenje. Naglasio bi da mi se HSPov gospodarski "guru" cinio najslabiji u citavom "show-u", mozda zato sto je neiskusan u medijskoj performaciji upao medju iskusne lisce, ili mozda sto jednostavno nije covjek koji se moze i treba baviti politikom.

Ono sto mi je smetalo u jucerasnjoj emisiji su medjusobna prepucavanja Cacica i Polanceca koji su zacinili emisiji negativnim tonom. Polancec laze kao obicno, na to Cacic izgleda ne moze presutit zbog svog vec znanog temperamenta. Isto tako nedosljednost Polanceca je pokazala kakvu vlast ne zelimo sljedecih 4 godine. Prvo se covjek protivi podacima DSZa oko nezaposlenosti, odnosa mirovina i placa 2003.g., a nakon toga se poziva na taj ISTI DSZ kad je u pitanju percepcija nezaposlenosti. Iako se radi o "percepciji" od 11%, ipak registrirana nezaposlenost je iznosila 14.1% u krajem rujna.

--
Think for your self, question authority.

--
Think for yourself, question authority.

Tko je glasao

Upravo slušam Pankretića

Upravo slušam Pankretića na 101 i čovjek je lijepo rekao da oni idu s onima koji prihvate njihov program, dakle, nedvosmisleno najavljuje trgovinu - cijena je 6 milijardi.

grgo

grgo

Tko je glasao

Istina, to je vec stara

Istina, to je vec stara stvar. Friscic u svojim predizbornim spotovima spominje brojku od 6 milijardi kuna. Moglo se naslutit da ce ici u trgovinu. U svakom slucaju, kriva percepcija se stvorila oko HSSa, ja osobno ne vidim razliku izmedju HSSa i HSUa. Obe stranke pretendiraju usko definirani sloj drustva, dok su ostale prakticki za "siroke mase". I normalno je da takve interesne stranke idu k onima od kojih ce moci dobiti vise za svoje ljude.

Neupitno je od kuda ce namaknut tih 6 milijardi - od poreznih obveznika. Samo je pitanje dali ce na tih 6 milijardi stvoriti duplo vecu vrijednost ili ce biti ulupano u "kilometar ceste po basnoslovnim cijenama". Mislim da je svima jasno o cemu se radi...Izgleda da se stecevina Kutle lagano otopila.

--
Think for your self, question authority.

--
Think for yourself, question authority.

Tko je glasao

"I normalno je da takve

"I normalno je da takve interesne stranke idu k onima od kojih ce moci dobiti vise za svoje ljude."

Točno, ali nije normalno da stranke koje pretendiraju na vodeću ulogu u društvu riskiraju svoju političku vjerodostojnost (bilo kao pozicija ili opozicija) i ulaze u saveze koji mogu kompromitirati njihove programske ciljeve na osnovu kojih su dobili povjerenje birača. HSU i HSLS su četiri godine bili u poziciji (izglasavale povjerenje Vladi i njezin budžet). Ulaziti s njima u koaliciju bilo bi ravno političkoj prostituciji (osim za HDZ).

grgo

grgo

Tko je glasao

@grgo, Iz kojeg si ti

@grgo, Iz kojeg si ti svijeta, jer očito je da ne razumiješ kako susve stranke interesne skupine, no samo je jedna, HSU, to jasno i kazala.
A tko će malo ići "prostitutkama" vidjeti ćemo 25.11..... HSU neće ići nikome, a u Frankopanskoj.... crvenih fenjera za one koji će nam pohoditi nemamo.

Tko je glasao

nije normalno da stranke

nije normalno da stranke koje pretendiraju na vodeću ulogu u društvu riskiraju svoju političku vjerodostojnost (bilo kao pozicija ili opozicija) i ulaze u saveze koji mogu kompromitirati njihove programske ciljeve na osnovu kojih su dobili povjerenje birača.

Činjenice radi (ne spuštanja).

HNS kojem ti ovdje iskazuješ sklonost trenutno koalira sa HDZ-om u Međumurju i INI, HSLS-om u Varaždinu te HSS-om Jambo na dubrovačkom području, ili u biti svugdje sa vladajućima na državnoj razini.

SDP koalira sa HSS-om u zagrebu, HSS-om Jambo na dubrovačkom području, HSP-om Slavonski Brod (prije Velika Gorica) itd.

Svuda i svugdje koalira svatko sa svakim a u uslugama i poslovima surađuje još više. Završene hajke da je Budiša taj koji tako radi samo su služile da zamagle činjenicu da je to tako i eliminiraju Budišu kao krutu osobu oko takvih poslovanja, jer mu nije išlo tečno. Najtečnije to radi HNS, najagresivniji su baš zato što su najagresivniji oko ulaženja u strukturu interesa. Zato se nemoj iznenaditi da će SDP biti prisiljen tražiti put za sastavljanje Vlade prije sa HSS-HSLS nego HNS te da Čačić već vjerojatno pregovara sa HDZ-om kao prije 4 godine (i sa sukobom interesa im je zgodniji od Đapića). Sve su to i više nego iskusni i uigrani igrači za takve kombinacije, neuigrani Račan je umro a Budiša eliminiran, novi predsjednik SDP još nije naa čvstom, predsjednik Mesić drukčije i ne zna pa su ovaj put sve smetnje nestale i igra oko toga nema kraja.

Tko je glasao

"Svuda i svugdje koalira

"Svuda i svugdje koalira svatko sa svakim a u uslugama i poslovima surađuje još više."

Pa to su notorne činjenice i njihovo navođenje je redundantno. Ovdje, međutim, govorimo o izborima za nacionalna zakonodavna i izvršna tijela vlasti koja donose odluke o zakonima i politikama te determiniraju smjer i uvjete odvijanja života zajednice u svim sferama. Ukoliko se na nacionalnu razinu prenose odnosi koji vladaju na lokalnim razinama (u smislu političke trgovine radi uskih stranačkih interesa) rezultat je neminovno ukidanje političkog i politike.

Sada je prilika da se takva višestruko štetna praksa prekine i da vodstvo preuzmu opcije koje za to imaju kapacitet i minimum odgovornosti prema svojem biračkom tijelu (dakle, ako već ne mogu biti ne-korumpirani, onda da barem nisu do kraja korumpirani). Najveća odgovornost je dakako na SDP-u koji će si izborom svojih partnera omogućiti ili otežati ostvarenje postavljenih ciljeva i time ujedno ojačati ili oslabiti svoju političku vjerodostojnost.

Da Čačić pregovara s HDZ-om ne zaslužuje niti komentar kao ni izjava da Račan nije bio uigran.

grgo

grgo

Tko je glasao

Najveća odgovornost je

Najveća odgovornost je dakako na SDP-u koji će si izborom svojih partnera omogućiti ili otežati ostvarenje postavljenih ciljeva i time ujedno ojačati ili oslabiti svoju političku vjerodostojnost.

Dakle odgovornost se mjeri brojem mandata,....... zanimljivo......., jer će po tebi biti vrlo mala razlika u "odgovornosti" SDP-a u odnosu na HDZ...

Tko je glasao

Poštivajući misao i

Poštivajući misao i načela koje izražavaš,
Da Čačić pregovara s HDZ-om ne zaslužuje niti komentar kao ni izjava da Račan nije bio uigran.
nisu nešto što možemo birati nego zbilja. Čačić non-stop surađuje sa HDZ-om a najblistavije zaa vrijeme dok je bio na vrhuncu moći kao ministar, lova na zejdnički račun je tekla najidealnije. Račan po deafultu nije bio uigran, ona je bio apartčik, to nije prvenstveno negativno nego više neka barijera za prekomjernu inerciju zbilje koja ne ostavlja niti 5 % za nešto drugo - cca 35 godina je politika snažno podvrgnuta interesima. I navodno moćne strukture SK su uklanjane kao od šale i sve drugo, čim bi malo pokazali slabosti oko "napretka". Prvo lako Milka Planinc, Dušan Dragosavac i Jure Bilić. Zatim Milutin Baltić. Zatim su markovićevci i povezani počistili sve, Šuvar se je vukao kao pojedinac a Račan kao nužno rješenje jer je spavao. Za to vrijeme smo mi izgrali po bojištima a naši prijatelji su se pravili pametni kao i sada, iako su bili manje pametni dok smo studirali i družili se.

Predlažem da se tema sagledava fizički i tehnološki. Pravilo je da svatko ispada tko se ne uklapa u jaku struju "napretka". Bandić u Zagrebu, Jambo u Dubrovniku i Čačić u Varaždinu su tu i tako po logici osiguranja još jedne runde. Sanaderu ne prijeti gubitak vlasti radi slabog ponašanja nego kao Račanu - ne može se očekivati od njega da osigurava sve potrebno oko "napretka", nedovoljno je to što može.

Bilo bi mi drago da ti možeš makar teorijski osigurati nešto. Ja to, na žalost, znam preko bezbroj provjera u zbilji. Bez obzira koliko se novca i interesa osigura treba ga bar dvostruko više. Odavno o tome ne možemo normalno razgovarati ni sa našim ljevičarskim niti liberalnim prijateljima, i najmanji znak oko toga koriste za maositičke atake i poduke. O Čačiću uzmi činjenično, obrnuto od toga kako se čini - ja sam jedna od osoba na prste gdje postoji određeno obostrano uvažavanje, ali u točno određenim djelovima.

Nakon više od 30 godina igre u istom "napretku" ja sam kao pjesma i kad se ljuljam, pa se nisam više u stanju prilagoditi tisuće puta odigranim utakmicama - oko toga milosti više nema. Razvoj situacije vidim više nego dobar za sve opcije, jer i kad gube ravnpravno uživaju na zabavi, dok se iza toga nstavlja ista priča koja odvano teče. Iskusni smo, i više nego iskusni. Nedavno je bio skupa duhova svih vrsta i iz svih razdoblja na jednoj zabavi u Studentskom centru, i strani prijatelji i Romi i svi nas kuže bolje nego mi i sve je teklo glatko. Iako se režim valja po cestama i beskrajne divizije se pate manevrima po svim bojištima - defetizam neće proći. Nastavak svih priča puzi sa sve manje opterećenja. Impresivni amorfni pučki front i sve frakcije su definitivno u igri bez povratka. Novi tonovi se mješaju sa tonovima iz svih razdoblja. Polako a sigurno opet postajemo svjetska scena. Tehnika manipulacije kao za boljševičkih slabosti za Holjevca i kasnije, vic je u tome da ti jadnici služe kao pomoćna radna snaga a da se osjećaju na liniji.

Tko je glasao

"Provjere u zbilji" su

"Provjere u zbilji" su pouzdano najbolji put sagledavanja (ne nužno i razumijevanja - za to je potrebno zadovoljiti dodatno razno) procesa i tendencija. Jedna takva provjera vrijedi više od tomova teorije. U tom smislu si Ti meni najpouzdaniji "vodič". Zaista i govorimo o "fizičkim" pojavama, kako predlažeš, koje sve su na nečemu i iz nečega izrasle. Od tuda crpe svoje snage i slabosti za prelaženje u sljedeće faze "napretka". Prostom oku to su nevidljive zakonitosti, ali se sve odvija tako i sve je više manje predvidivo.

Našu ulogu vidim prije svega u tomu da snage napretka guramo i ohrabrujemo, uz uvjet (opet preuzeto od Tebe) da "milosti nema". Za promjenu, sad bi ih trebali prisiliti da nam se najave i pitaju da li smetaju i da li imamo malo vremena. Ni jedna konzultacija besplatna, ni jedan prijedlog bez priznavanja autorskih prava itd. To su doslovce Tvoji naputci, ali ja ih potpisujem, jer su i moje provjere zbilje rezultirale istim.

Ono što tražim od politike je da osigura minimum za minimalističke poteze i da dopusti propuh/"lahor". Globalne tendencije oni ionako nisu u poziciji određivati ni kontrolirati, za razliku od nas koji smo im (također bez milosti) izloženi i uspješno hvatamo korak u postajanju, kako Ti kažeš, "svjetskom scenom".

grgo

grgo

Tko je glasao

Dobro zar se nitko ne pita u

Dobro zar se nitko ne pita u čega ide točno tih okruglih 6 milijardi?
Imaju li oni neki predračun na 6 milijardi..tj. po stavkama gdje i što, povrat sredstava...

Tko je glasao

Prava sitnica

Prava sitnica

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci