Tagovi

Office Of Defense Cooperation

Da vas netko pita koja drzava u EU izdvaja najvisi postotak svojeg BDP-a za vojsku, vjerojatno ne bi znali odgovor. Grcka. Drzava filozofa, turizma, olimpijade, otoka, maslina, uza, sirtakija, reguliranog bankrota ili kakoli se sve sama ne brendira, je u godinama 2005-2009 bila peti najveci kupac konvencionalnog oruzja na svijetu.
Drzava od jedva 11 milijuna stanovnika ima tako i reputaciju jednog od najvecih svjetskih uvoznika oruzja. Troskovi odrzavanja i naoruzuvanja grcke vojske su se u zadnje cetiri godine povecali s 6 na 9 milijardi eura godisnje (malo manje od 4% BDP-a). Svi poznavaoci grckih prilika tvrde da realni troskovi za vojne izdatke iznose i vise od 6% BDP-a i da su skriveni u razlicitim proracunskim postavkama.
Postavimo to u europski kontekst. Hrvatska za vojsku izdvaja manje od 2% BDP-a, Slovenija jedva malo vise od 1%, Njemacka negdje oko 1.4%, Velika Britanija i Francuska malo vise od 2%.
Naravno da se postavlja pitanje sto ce Grckoj tolika vojska. Grcka, clanica NATO-a granici i s Turskom, drugom clanicom NATO-a i starom neprijateljicom. Pokusajte u Ateni naruciti tursku kavu pa cete vidjeti razmjer tog neprijateljstva.
Turska je ogromna i mnogoljudna drzava na strateski najvaznijoj europsko-azijskoj poziciji, i kao takva je uvijek imala 'specijalne' odnose s SAD-om i bila jedna od najvecih vojnih sila u okviru NATO-a.
Grcka nije htjela ostati duzna Turskoj, i jedna od najneracionalnijih lokalnih utrki u naoruzanju je mogla zapoceti. Svima je uvijek bilo jasno da zbog americkih interesa te dvije drzave nikad nece zaratiti, medjutim zarada od izvoza oruzja je bila sladja od upozoravanja na iracionalnost ponasanja Grcke.
Nitko se nije pretjerano uzbudjivao u vrijeme debelih krava, medjutim izvori financiranja su odjednom presusili. Grcka je morala sklapati razlicite dilove s MMF-om i EU-om da bi izbjegla bankrot cijelog sustava.
Novine u svim europskim zemljama su bile pune prica o lijenim i razmazenim grckim radnicima s trinaestom i cetrnaestom placom i razlicitim primjerima neracionalnog trosenja grckog javnog sustava. Medjutim, zanimljivo da se nigdje nisu spominjali izdatci za 'obranu'.
Dobronamjerni promatrac bi pomislio da je prvi uvjet MMF-a i EU-a prilikom sporazuma o kreditiranju bio smanjenje vojnih izdataka.
Medjutim, ne, o tome uopce nema rijeci. Mozete i vrlo brzo pogoditi zasto. Najvece izvoznice oruzja u Grcku su SAD, Njemacka, V. Britanija i Francuska.
I tako, unatoc kolapsu cijelog sustava, grcki generali su, po tko zna koji put, opet otisli u kupovinu.
Turska (jedna od zemalja koja nije uopce bila u recesiji) je odlucila kod ThyssenKruppa kupiti sest novih podmornica. Naravno, Grcka ne moze biti bez novih podmornica, ako ih ima Turska, i vec je kod istog proizvodjaca ugovorila kupnju novih za milijardu eura. S Francuzima upravo pregovaraju o kupnji novih fregata u vrijednosti 2.5 milijarde eura. Ugovor s SAD-om o kupnji tenkova za 200 milijuna eura je vec potpisan.
U isto vrijeme je slovacka rada (parlament) glasovala o sudjelovanju kod financijske pomoci Grckoj. Iako je slovacki ministar finacija potpisao sporazum, parlament ga je odbio ratificirati. S obzirom na sve napisano, stvarno se nije ni za cuditi.
Dosli su i rezultati o kretanju BDP-a u zadnjem tromjesecju. Vecina europskih drzava se izvukla iz recesije, i raste (ne tako malim stopama). Njemacki rast BDP-a u zadnjoj godini je najvisi od ujedinjenja drzave. Njemacka opet, klisejski receno, postaje lokomotiva koja vuce sve ostale.
Jedna od rijetkih drzava kojoj je BDP pao, i to za vise od 1.5% samo u zadnja tri mjeseca je, kako iznenadjujuce, Grcka.

napomena: Naslov clanka je na engleskom jeziku buduci da u zgradi MORH-a u Zagrebu postoji ured u kojem stoluje americki vojni atase s istoimenim natpisom na vratima i bez prijevoda na hrvatski.

Komentari

čitanje ovakvog smeća

čitanje ovakvog smeća uistinu postaje naporno.. život je kratak, a ja nisam više mlad..

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Naravno da se postavlja

Naravno da se postavlja pitanje sto ce Grckoj tolika vojska. Grcka, clanica NATO-a granici i s Turskom, drugom clanicom NATO-a i starom neprijateljicom. Pokusajte u Ateni naruciti tursku kavu pa cete vidjeti razmjer tog neprijateljstva.

Ma je? Nema toga u Europi.

Tko je glasao

Hrvatska prati Grčku u svim

Hrvatska prati Grčku u svim tim stvarima i gotovo je nevjerovatno kako mi ništa ne izvučemo pouke iz takvih stvari , već slušamo neke zapadnjake koji nam trpaju doslovno škart od oružja...

Jedan kalašnjikov je i dan danas majka svih pušaka , jer niti američke niti europske puške nisu prilagođene dugom ratovanju ... (moraju se stalno čistiti , stalno zakazuju uslijed prljavštine, ) Možeš ti imati super preciznu pušku u idealnim uvjetima , ali kada par dana si okružen prašinom , blatom, suhim pustinjskim vjetrom, snijegom ili šta već i ta ti puška zakaže u odlučujućim trenucima , tada je na zapovjedništvu da ide u susret vojniku ... U stvarnosti to je drugačije , doslovno hrvatsko zapovjedništvo donosi tako glupave odluke oko nabavke oružja da smo se mi riješili najizdržljivije jurišne puške i dali je zamislite Amerima , a od njih uzeli gluposti koje se dan noć moraju čistiti koda vojnici ama baš ništa drugo ne rade u Afganistanu...

Zatim imamo jedan Browing mitraljez koji se instalira na vozila i zamislite usred borbi zakazuje ... I boli briga i naše , a posebno Amere , jer naši vojnici njima nisu važni ko i američki...

Sa podsmjehom smo gledali na slovensku mornaricu , a mi budale kupimo brodove od Finaca koje bi oni inače odvezli u rezalište...

Iz ovih primjera vidi se da mi u tom NATO-u služimo ko topovsko meso, poslušnici i naivci koji će dopustiti pranje velikih brodova u našem malom moru...

Što se tiče Grka i Turaka to je samo dokaz da NATO ne služi za mir, jer da služi već odavno bi bili riješeni sporovi između te dvije zemlje članice NATO-a

Nadam se da će neka nova vlast progledati i zaštiti pravo naše vojnike kako se njihovi životi ne bi našli u opasnosti zbog nekvalitetnog oružja koje kupujemo od vladara svijeta...

Justice for all !

Tko je glasao

Samo se ti nadaj - nada

Samo se ti nadaj - nada umire posljednja...

Tko je glasao

Iako su izdaci za vojsku

Iako su izdaci za vojsku veliki nisu uzrok bankrota države . Uzrok
Grčke propasti je korupcija vlasti i pljačka dužnosnika.
U velikim izdacima za vojsku čak vidim i jedinu pametnu stvar što
su grčki vladari napravili. Ta vojska kad dođe voda do ušiju će spasit
zemlju.
Da su ovi oficiri iz CIA svoje šefove pravilno izvještavali o situaciji
u zemlji koju su došli špijat stanje kod nas bi bilo mnogo bolje. More
bit da su glupi ( ima i takvih špija ) ili ih je potkupija ovi hdz ( ima i potkupljivih špija).
Interes SAD nije da mu satelit državica bude u k...u nego da bude
mali a jaki satelit.
Veliki problem hrvatske je totalno sjebana vojska. Slabo plaćena,
podložna stranačkim hirovima , negativnom selekcijom , neipravnom
tehnikom više liči na neku kazališnu skupinu nego na respektivnu
silu. Prosječno vojni djelatnik je slabije plaćen od konobara.
Od ove naše vojske je neko napravija sprdačinu , to siguro
nisu napravili ni srbi ni amerikanci nego se zna ko je to sjeba.
Problem hrv. vojske po meni će doći do izražaja vrlo brzo jer
sam ubijeđen da ona nije kompaktna snaga, sposobna da uvede red .
Bilo bi dobro kad bi ovi amerikanci u ovaj ofis u morha poslali
kojeg pametnijeg oficira lakše bi spava.

Tko je glasao

Tomy82, Od ove naše vojske

Tomy82,

Od ove naše vojske je neko napravija sprdačinu , to siguro
nisu napravili ni srbi ni amerikanci nego se zna ko je to sjeba.

A kaj ti misliš, ko je taj neko?

Imaju svoje zapovjedništvo i vrhovnog komandanta, a ti se moraju o stanju vojnih snaga brinut.

Tko je glasao

A sve je nekak krenulo sa

A sve je nekak krenulo sa pričom o uštedama, NATO, ovo, ono, bla,ba i na kraju ispala samo jedna legija koja za globalni imperij ide po Afganistanu ostavljati kosti.
Kaj je to nama trebalo?
Kome je to trebalo?
A , sve je nekak počelo oko 2000. to hoćeš reći Skviki?

Tko je glasao

Aleks, Veliki problem

Aleks,

Veliki problem hrvatske je totalno sjebana vojska. Slabo plaćena,
podložna stranačkim hirovima , negativnom selekcijom , neipravnom
tehnikom više liči na neku kazališnu skupinu nego na respektivnu
silu. Prosječno vojni djelatnik je slabije plaćen od konobara.
Od ove naše vojske je neko napravija sprdačinu , to siguro
nisu napravili ni srbi ni amerikanci nego se zna ko je to sjeba.

Sad sam kompletno citiral, i kak se vidi nema ni riječi o našem prisustvu u Avganistanu a bogme ni o 2000-toj.

Ne razmem kaj si htel reč.

Tko je glasao

UK nije dala ni 0,1 € za

UK nije dala ni 0,1 € za sanaciju Grcke.
Njemacka uglavnom najvise vuce ovo smece od EU, a ono smece od Barrosa je vrlo vjerojatno korumpirano od najveceg grckog lopova van politike...Tip je silne pare ulozio u kupovanje tonucih grckih obveznica znajuci da ce EU intervenirati i na pritisak Barrosa na Merkelicu.
Njemacka ce se odvojiti iz EU u roku 5 godina, jer je sama dovoljno velika i konkurentna za jednog od svjetskih lidera. http://www.bbc.co.uk/news/business-10962017
Pobjednicki ples oko vatre kad su krepavale firme i banke u SAD se pretvorio u nocnu moru jer u EU i okolo izgleda da su cijele drzave za stecaj.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/4578261.stm

Tko je glasao

Gnjus, opet tvoji

Gnjus, opet tvoji komentari...:) UK nije u eurozoni, pa je normalno da nije ni sudjelovala u operaciji clanica eurozone, i to ne spasavanja Grcke, nego eura. Isto kao sto nisu Svedska, Juzna Koreja ili Indija. Sudjelovala je u onom dijelu koji je dao MMF, isto kao i sve druge clanice MMF-a.
A to o Njemackoj, EU i Barrosu, ocito da previse ne razumijes. Njemacka vodi EU, a posebno eurozonu, sto je na kraju i jedino logicno jer je daleko najvece gospodarstvo. A ti sad tupi i dalje MMF, MMF...

Tko je glasao

Ja se sa G-Newsom često ne

Ja se sa G-Newsom često ne slažem, ali ovoga puta... se moram složiti

Tko je glasao

UK i nije u Euro zoni ali je

UK i nije u Euro zoni ali je to ne sprijecava da vrsi pritisak na Njemacku. ( UK banke su posudile 15 mld € )
Latsis ionako hrani one kraljevske pajace i engleske politicare vodi na krstarenja. A sto se tice Barrosa, Latsisa i banke koja je u Ateni "slucajno" napadnuta, najbolje i ne razumjeti.
Steta ubijenih sluzbenika :(
Kad se Latsis prebaci sa rizicnim obveznicama u Luxembourg onda je subjekt koji ima pravo na dotacije EU.
Usput moze uz neki % pomoci kako bi Njemacka platila ako zatitraju i "obicni" svicarski ulagaci...
Do sad je bio poslovno aktivan u Svicarskoj, ali gle cuda opet je dobijao lovu od EU fondova...

European Financial Group (EFG) SA (owners of EFG Eurobank ) had changed official residence from Switzerland to Luxembourg in 2009 Q4, the potential Swiss exposure had declined by $60+ billion, as the Luxembourg exposure increased by $60+ billion. Thereby implying that EFG accounts for private banking sector exposure of $60+ billion.

Tko je glasao

proračun morha za 2010

proračun morha za 2010 godinu je 3.376% proračuna

Tko je glasao

proračuna/BDPa - svejedno -

proračuna/BDPa - svejedno - biće opet kupuju neke kamione!!

Tko je glasao

Mrak, do sada si mogao

Mrak, do sada si mogao nauciti da proracun i BDP nisu jedno i isto:) Hrvatski proracun je pretpostavljam da negdje oko 40% hrvatskog BDP-a

Tko je glasao

yes, imaš pravo, čitanje s

yes, imaš pravo, čitanje s razumijevanjem, mea culpa

Tko je glasao

naslov prevedi na hrvatski,

naslov prevedi na hrvatski, hvala

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci