Tagovi

OECD-ov izvještaj

U kolovozu prošle godine upustio sam se u jedan, slobodno mogu reći naporan i složen pothvat - sažimanje svih nezakonitosti, problema i pogrešaka, ali i iluzija koje prožimaju naše visoko školstvo i znanost, u nekoliko dnevnika pod zajedničkim naslovom „Začarani krug akademske korupcije“. Učinio sam to kako bih onima koje to područje zanima olakšao snalaženje i razumijevanje cijele njegove problematike. Naime, dok su ostala područja koja su pod ingerencijom Vlade dosta dobro zastupljena u medijima (gospodarstvo, financije, pravosuđe itd.), ovo se područje velikim dijelom krije od očiju javnosti, a građanstvo uopće i ne reagira na to što nema osnovne informacije o svemu što se događa u Ministarstvu  znanosti, obrazovanja i sporta, iako su znanost i obrazovanje osnova razvoja svakoga društva i jedina prilika za bolju budućnost.

Marija LugaricKao primjer spomenut ću smjene ili ostavke ključnih ljudi u Ministarstvu,  zamjenice zadužene za školstvo Marije Lugarić i zamjenika zaduženog za znanost i visoko školstvo Saše Zelenike. Ne znate ni nakon mjesec i pol dana od njihova odlaska iz Ministarstva tko danas obnaša te dužnosti? Ne živcirajte se, ne zna to skoro nitko, ni u akademskoj  zajednici ni u Saboru, pa kako biste vi to znali! Ta zastrašujuća nezainteresiranost samo je odraz naše malodušnosti. Čemu uopće razgovarati o nečemu na što se ne može utjecati? A ne može se ni na što utjecati jer se mora poštovati autonomija sveučilišta. I bio bi red da se poštuje, da se pojam autonomije u nas nije potpuno izvrnuo, da je naša sveučilišta ne koriste kao izgovor za samoizolaciju u kojoj rade što ih je volja, sami sebi dodjeljuju prava i povlastice, a zanemaruju svoje obveze i dužnosti. I nikom ništa … Sjećate li se nedavne čestitke Mitta Romneya Baracku Obami? Sjećate li se Obamina pobjedničkog govora? Obojica su na prvom mjestu istaknuli znanost i obrazovanje, o njima ovisi jačanje gospodarstva i smanjenje nezaposlenosti, o njima ovisi društveni napredak. A mi? Ni ne znamo tko je u Jovanovićevu Ministarstvu trenutačno zadužen za ta područja. Jedino što sam ovih dana čuo u medijima jest da Ministarstvo bilježi financijski minus od 450 milijuna kuna. Taj mi je iznos poznat otprije. Naime, u drugom dijelu svog dnevnika „Začarani krug akademske korupcije“ pisao sam o nalazu državne revizije iz 2009. godine, koji je pokazao da je otprilike toliko novca podijeljeno unutar akademske zajednice za autorske honorare, i to za radove od kojih velik broj nikad nije ni napisan. Ovih se dana spominje minus na računu Jovanovićeva Ministarstva, a nitko ne govori kako je do njega došlo, kamo je taj novac otišao. Što je još gore, nitko ništa ni ne pita, iako je taj iznos jednak trećini iznosa za koji je probijen državni proračun. Da barem vidimo neke, makar i male, pomake na bolje u znanosti i obrazovanju. Nema ih!

Znakovita je i šutnja unutar akademske zajednice, jasno je kako i zašto im odgovara stanje koje trenutačno vlada. Njihovu šutnju može prekinuti samo jedno – najava izmjena. Sjećate se nedavnih najava izmjena u zakonu o znanosti i visokom školstvu? Odmah su skočili iz svih saborskih stranaka kako bi ih srezali u startu. Nema veze tko je predlagač zakona, HDZ, SDP ili EU. Bitno je da se ništa ne mijenja i bitno je da ih se ništa ne pita.

Kada sam se prihvatio pisanja o ovoj temi, nisam htio samo kritizirati. Htio sam također biti konstruktivan, pokušati sugerirati odgovore na pitanja u kojem smjeru bi stvari trebalo mijenjati. Upravo je to učinila stručna skupina OECD-a, koja je daleke 2006. godine posjetila našu zemlju i u najboljoj namjeri da nam pomogne izradila izvještaj. Neshvatljivo je kako je taj vrijedan dokument, umjesto da se njime poslužimo i iskoristimo ga najbolje što se može, godinama ležao neiskorišten i neotvoren u nekoj ladici. Prije godinu dana, a 5 godina nakon njegova nastanka, htio sam ga podijeliti s vama. No, imali smo ga samo na engleskom jeziku, nitko se nije potrudio ni da ga prevede. Obratio sam se Ministarstvu i ubrzo dobio odgovor odgovorkako je izvještaj spreman za objavljivanje i kako će se naći na internetskim stranicama Ministarstva čim se završi korektura teksta. Prošlo je godinu dana, a izvještaja i dalje nema. Ili je korektura teksta iznimno dugotrajan i zahtjevan posao, ili netko namjerno koči njegovo objavljivanje. No, bar se prekinula šutnja o njemu. Prilikom otkrivanja zadnjih korupcijskih afera, kad je „palo“ par sitnih riba s Medicinskog fakulteta, spominjao se i OECD-ov izvještaj. Ostao sam zgrožen lažima rektora i dekana kako oni nisu imali nikakvih saznanja. Ne samo da su mnogi odavno pisali o tome, uključujući i mene, već postoje i prijave profesora s njihova fakulteta upućene rektoru, dekanu i DORH-u, stare otprilike kao i OECD-ov izvještaj. Još je nešto veoma zanimljivo u vezi s tim izvještajem, a pokazuje kako se najviši akademski krugovi neće lako pomiriti s bilo kakvim promjenama. Naime, pripremni izvještaj a OECD-ovu delegaciju napravili su sadašnji rektor Riječkog sveučilišta Petar Lučin i Željo Dujić. Zbog tog pripremnog izvještaja od prije 8 godina Željko Dujić je na nedavnoj dekanskoj konferenciji u Splitu oštro napadnut jer je te davne godine napisao kako se u akademskoj zajednici novac dijeli nepravedno, neracionalno i nezakonito, a drznuo se i kritizirati profesore zbog „moonlightinga“. Nije bitno što je to bila (i još uvijek jest) istina, problem je što se netko drznuo da o tom javno progovori! U istom kontekstu valja promatrati i nedavni javni napad prof. Vukičevića na Peru Lučina i njegov odgovor u „Jutarnjem listu“. Akademska zajednica je podijeljena na dvije struje, jedna je ona koja se protivi reformama kako bi zadržala svoje privilegije, dok druga traži reforme jer vidi da bez njih tonemo u propast.

Ovaj dnevnik je zapravo obrazloženje zašto sam odučio objaviti kompletan izvještaj OECD-a na engleskom. Ovim apeliram na Ministarstvo i na Vladu da ga hitno objave na hrvatskom kako bi pomogli građanima da shvate koje su promjene nužne u našem sustavu znanosti i visokog školstva. Već smo izgubili osam godina, a s obzirom na trenutačnu situaciju, teško da će se u ovom mandatu Vlade išta promijeniti.  Nikakve porezne i gospodarske reforme ne mogu uspjeti ni dati rezultate na duge staze ako nemamo strategiju u visokom školstvu i znanosti.

 

 

Vaš
Goran Jurić - Splića

.
.
.
.

..

.
.
.

.
.

*****
dnevnik vise nije u proizvodnji.. integralni tekst gotov, prilozi i linkovi postavljeni. dodatni dokumenti pojavljivati ce se po potrebi u komentarima ili u dnevnicima koji ce uskoro nastaviti ovu pricu....

Komentari

OECD izvješće utvrdilo je

OECD izvješće utvrdilo je šest značajnih točaka za Hrvatsku . To su:
1. Nedorečenost o ulozi starih i novih institucija u sustavu visokog obrazovanja, razlikovanje sveučilišta i veleučilišta kao i ravnoteža zakonskih odredbi i mogućnosti između Zagreba i regija.
2. Upravljanje ubrzanim promjenama na putu pristupanja članstvu u EU i posebno koristeći Bolonjski proces kao pokretačku snagu za promjene u visokom obrazovanju, uključujući funkcionalnu integraciju sveučilišta i moguću usporedbu i razmjenu najboljih praksi ostalih europskih sustava.
3. Početni sustav institucionalnog nadzora, osiguranje kvalitete
i nacionalne akreditacije.
4. Da li je povećanje broja studenata financijski održivo i na kojim financijskim temeljima, imajući na umu demografsku i pravednu dimenziju.
5. Kako se sveučilišta mogu učinkovitije uključiti u nacionalno i regionalno društvo i gospodarstvo u RH i obrnuto.
6. Nedostatak sveobuhvatnog sustava informiranja i podataka o
rashodima u sustavu visokog obrazovanja koji bi mogli pomoći
u određivanju politika.

Poglavlje 3 – Upravljanje

OECD-ovo izvješće predlaže da Hrvatska ojača svoj angažman za promicanje učinkovitijih politika kako bi se povezala visoka učilišta sa drugim područjima kako bi se npr. odgovorilo potrebama tržišta rada. Vlasti bi trebale razmotriti stvaranje moćnog odbora koji bi imao i vanjske članove iz ključnih područja npr. iz redova Hrvatske gospodarske komore. Oni predlažu Vijeće za znanost i visoko obrazovanje koje bi se sastojalo od 12 članova, od kojih bi dvoje bilo izvan Hrvatske. Nezavisni predsjednik trebao bi biti jedan od ova dva člana izvan RH ( biraju ga ostali članovi vijeća ), možda i potpredsjednik budući da predlažu da 4 člana budu birana iz redova institucija za visoko obrazovanje i znanost i 6 vanjskih članova koji bi idealno trebali biti iz ekonomskih i socijalnih sfera koje odgovaraju misiji Vijeća za znanost i visoko obrazovanje.

RH ima Agenciju za znanost i visoko obrazovanje. Predsjednika Upravnog vijeća imenovala je Vlada - NN 121/2012 (Mile Dželalija) i sedam članova ( 2 na prijedlog Vlade RH, 1 na prijedlog Rektorskog zbora,1 na prijedlog Vijeća veleučilišta i visokih škola, 1 na prijedlog nacionalnog vijeća nadležnog za znanost, 1 na prijedlog nacionalnog vijeća nadležnog za visoko obrazovanje,1 iz reda studenata, na prijedlog Hrvatskoga studentskog zbora.

Poglavlje 4 – Financije

Formula za izračun financiranja, koja se koristi malim brojem baza za kalkulaciju, i koja kao rezultat dovodi do razmišljanja o različitim troškovima
glavnice širih disciplina ili područja studija, trebala bi biti usvojena na nacionalnoj razini. OECD-ov tim podupire da studenti i njihove obitelji sudjeluju u troškovima visokog obrazovanja. Treba razvijati odgovarajući informacijski sustav, a redovito
objavljivanje i razmjenu relevantnih podataka i informacija tretiraju kao
hitnu potrebu. Tim također preporučuje kao prioritet
uspostavljanje informacijskih sustava unutar institucija koje će
prikupljati i objavljivati podatke o:
*Izravni troškovi po studentu
* Neizravni troškovi, uključujući troškove institucionalnih općih troškova, knjižnica, objekata i sl. kako bi se mjerili i distribuirali kroz jedinični trošak kategorije u odnosu na broj studenata ili prema procijenjenim razinama uporabe.
Troškovi održavanja, te
Troškovi amortizacije opreme.
Državna potpora i doprinosi za nove velike kapitalne izdatake trebaju biti dodijeljeni institucijama kroz konkurentne procese.

I ostala poglavlja su zanimljiva, iako sam čitala samo zaključke. Problem je samo da takva izvješća ( ne mora nužno sve biti prihvatljivo i poželjno ) nisu zanimljiva sudionicima naše znanosti i visokog obrazovanja. Sjećam se da sam u komentaru na tvoj prethodni dnevnik o fakultetima napisala komentar o Izvješću Državnog ureda za reviziju iz kojeg je vidljivo da se ne vodi ni prisutnost na radu za profesore, a kamo li da bi se prikupljali svi podaci koje predlaže OECD. Kako bi muljali kad bi se sakupljali relevantni podaci i kad bi još bili i javni.

Tko je glasao

Hvala puno

Ja sam ga preveo prošle godine ,za sebe, kada sam htio komentirati njihove zaključke ali je to toliko nepismeno bilo da se ne bih usudio objaviti.
Osvrnu bih se na jedan dio. OECD nama ne nameće nikakav način financiranja školstva, privatno, javno, mješovito, studenti participiraju u troškovima ili ne. To je na nama. Ali naglašavaju socijalnu komponentu da se studentima iz siromašnih krajevima omogući studiranje . To se može uraditi ili nagrađivanjem 10 % najboljih studenata, regionalizacijiom ili "studiranjem na daljinu" pomoću interneta. Mora se ostaviti novaca za najbolje studente i profesore. "Kazna" za loše studente je postepeno plaćanje studija a za profesore ne postoji.
Ono što se stalno naglašava je cijena studiranja po studentu što društvenim smjerovima jako smeta. Logično da prirodni smjerovi i programi moraju imati i laboratorije i praktičnu nastavu i da je cijena studiranja na njima puno veća. To je i jedan od razloga što se Ekonomski fakulteti i Filozofski najviše odupiru (Grčić, Flego).
Mi novce namjenjene za znanost i visoko školstvo potpuno neracionalno i neadekvatno trošimo. Što će nama 830 programa i 52 000 studenata ekonomije ? Novaca za obrazovanje i znanost sigurno nikada dosta a pogotovo sa ovakvim načinom trošenja.
Proračun je probijen za milijardu i po , od toga je preko 400 mil, probilo MSOZ. Na što ? Sigurno ne na plaće nastavnicima i profesorima. Kod nas se prihvaća i 80 % predloženih znanstvenih radova umjesto da se odabirom, kao svugdje u svijetu, financira nekih 20 %. Razbacujemo novce na nepotrebne programe i znanstvene radove kojom dio akademske zajednice enormno se bogati dok pošteni i vrijedni dio u školstvu i obrazovanju ne,ma novaca niti za osnovne potrebe.
Tu Vlada radi jednu užasnu grešku jer ne raščiščava situaciju gdje treba. A i njihovi sindikati, iz kolegijalnosti, neće uprti prstom u svoje redove gdje bi racionalnijom raspodjelom sredstava ostalo više i za njih. Neodrživo je održati primanja poštenom i nepoštenom djelu akademske zajednice. Dok se prosvjetari ljute na Vladu zbog smanjivanja plaća imali bi i puno veću podršku kada bi napali i "mangupe u svojim redovima".
Isto se odnosi i na Vladu i Ministarstvo. Veći dio prosvjetara jedva sastavlja kraj sa krajem dok jedan dio njihovih kolega nepravedno i nezakonito se enormno bogati.
Uznimo primjer neke profesora iznad 65 godina koji ništa ne rade i ne koriste društvu a imaju neto plaće preko 15 000 kn. Jedan takav košta minimalno državu 250 000 kn. Pa pomnožite taj iznos sa 100 i stavite na godišnju razinu i evo 25 mil kuna !!!
Sigurno da je njih (mislim na starije od 65 god) od 10 % do maximalno 20 % i dalje društv u potrebno a to se vrlo lako može utvrditi. Za početak neka penzioniraju odmah one koji nisu postali do 65,god niti redovni profesori i koji nisu zadnjih 10 god publicirali niti jedan znanstveni rad.
Isto tako mora biti reizbor na profesorskim mjestiima a ne kada se dokopaju jedne katedre ostaju do kraja života na njoj bez da bilo što znanstveno naprave. To su ti nedodirljivi"faraoni" kojima ova situacija odgovara i u kojoj profitiraju.

Tko je glasao
Tko je glasao

,,,ozbiljni razlozi za ozbiljnu zabrinutost ozbiljnih ljudi....

"Razloga je više. Neki djelatnici vjerovali su kako je lošoj energiji i bolestima kumovao potok koji je nekad davno tekao uza zgradu Rektorata. No bilo je i onih koji su razloge vidjeli u tome da je zgrada Sveučilišta zapravo građena da bi bila bolnica. Zanimljivo, pristaše te teorije bile su upravo oni djelatnici, kaže naš izvor, čiji je ured pri gradnji zgrade zamišljen za mrtvačnicu. Da su u srcu akademske zajednice pribjegli alternativnim metodama potvrdili su nam i na Sveučilištu."
...komedija jednočinka...

Tko je glasao

što misle o sebi

Evo vrlo zanimljivog otvorenog pisma o stanju u obrazovanju u nas - prof. dr. sc. Alena Harapina, dekana Fakulteta građevine, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/poruka-splitskog-dekana-jovanovicu-st...

Tko je glasao

Izdvojio dio

iz odličnog teksta koji se odnosi na moj dnevnik : :
".....Ja sam osobno podržavao zakone (znate o kojima govorim). Nisu prošli. Ostao je stari sustav, iako smatram da ga treba temeljito izmijeniti. No, dok se to ne dogodi, ipak bi trebalo odijeliti žito od kukolja. Imate reakreditacije, imate objektivne pokazatelje rada i nerada, pa iskoristite ih."
Dok se Saša Zelenika časno ponio i odmah dao ostavku kada su zakoni i Jovanović masakrirani na Vladi, ministar je ostao, pognuo glavu i šuti o novom zakonu i strategiji. Barem da je priznao poraz i rekao da su poraženi od onih koji se protive reformama. Barem da se ispričao onim koji su ga podržavali, barem da koristi date mu mehanisme i njima uvede malo reda. Umjesto toga ništa i ovakvim ponašanjem će se izgubiti i dio akademske zajednice koji je za promjene jer čemu trud, svađanje sa kolegama dekanima kada je sve farsa i ništa se neće promijeniti.
Svaka čast dekanu Harapini !!!

Tko je glasao

Nema objektivnih pokazatelja

No, dok se to ne dogodi, ipak bi trebalo odijeliti žito od kukolja. Imate reakreditacije, imate objektivne pokazatelje rada i nerada, pa iskoristite ih."

Znam da nije tvoj tekst, no ti si ga uzeo pod svoje, pa mislim da se mogu na nj referirati.

Naravno da treba odvojiti žito od kukolja, to uopće nije sporno. No kako ga odvojiti, tu se naravno pokazuju velike razlike u pogledima

Da li kompletnom promjenom modela, kroz Fuchs/Jovanovićeve zakone? Nisam siguran da ukupna društvena šteta ne bi bila veća od koristi.

Mislim također da nema "objektivnih pokazatelja rada i nerada".

Ako je riječ o uspoređivanju s inozemstvom (naravno, onim "vrhunskim" inozemstvom za pojedine struke), možda je to moguće u prirodnim ili tehničkim znanostima, premda i u to sumnjam.

No sigurno ti pokazatelji teško da mogu biti objektivizirani na području društvenih i humanističkih znanosti, da bi se ustanovio "rad i nerad", podrazumijevajući tu i kvalitetu rada, a ne samo rad kao takav. U nekim granama, "nacionalnim" granama sigurno su posve nemogući.

A razvoj društvenih i humanističkih znanosti je također itekako važan za ukupan razvoj društva.

Tko je glasao

Floskula

Svugdje u svijetu se može procijeniti kvalitet nastave i znanosti na području društvenih i humanističkih znanosti pa zašto onda ne bi mogli kao i kod nas?! Za znanost sam već spomenuo prije h-indexe kojim se može vrlo realno procijeniti vrijednost znanstvenog rada profesora a kod studenata se znanje mjeri ionako svakodnevno.
Dosta smo raspravljali i o Medijskom sveučilištu u Koprivnici gdje sam iznio mišljenje da je bitno sačuvati tu profesiju uprkos trenutno teškoj situaciji. To je, uz dostupnost znanja i u regijama van glavnog grada, jedino pozitivno što sam u ovim komentarima našao o njemu.
No podatak koji nikako ne može biti prihvatljiv, o 52 000 studenata ekonomskog smjera što je oko trećine ukupnog broja studenata u zemlji, nema veze sa zdravom pameću. I baš iz toga smjera dolaze najveći otpori promjenama zakona i unutar vladajuće koalicije što je dobro opisano u članku iz "Slobodne Dalmacije" na čiji sam link uputio.
Gdje i tko to hoće zakonom nanijeti štetu društvenim i humanističkim programima koji imaju smisla i koji su državni i nacionaln i interes ?! Ovaj broj studenata ekonomije sigurno to nije kao i neki kvazi humanistički instituti koji nemaju niti svoje nastavno osoblje i služe samo za tezgarenje profesorima od kojih država i društvo nema niti malo koristi. O tim institutima i Visokim učilištima sve je rekla već revizija iz 2009, lani objavljena. Naloženo je zatvaranje dosta njih ali što se dešava morati ćemo pričekati neku buduću reviziju.

Tko je glasao

Neki su ocito jako dobro

Neki su ocito jako dobro uhljebljeni te im bilo kakvo talasanje smeta. Ono sto nam nedostaje prvo je promisljanje sto mi zelimo sa skolama i s naukom? Onda kojim putem sve to treba ici i na kraju kakve rezultate cemo s tim postici. Ocito da nema niti vizije niti misije niti strategije niti dugorocnih a kamo li kratkorocnih ciljeva. No tako je u cijelom nasem drustvu te je znanost samo jedno od dijelova opce erozije i propadanja cijelog drustva. Sto i kako napraviti? Nemam pojma no znam da je vrijeme enciklopedista proslo i znam da se fizika i kemija ne mogu uciti bez prakticnih pokusa i da se povijest ne moze razumjeti samo ucenjem godina i nekih opskurnih likova koji su vise bili bratoubojice, shizofreni i koljaci. Takodjer smatram da u Hrvatskoj ima jos uvijek dosta umnih i pametnih glava koje bi mogle sve to pokrenuti s mrtve tocke ne gledajuci osobne interese i koliko ce na kojem faksu ili veleucilistu zaraditi.
Neki upuceni kazu da izmedju koncepcije Jovanovica i nekadasnje koncepcije Primorca nema razlike.

Tko je glasao

Primorac, Fuchs, Jovanović...

Između njihovih prijedloga stvarno nema velike razlike jer se put, kojim treba ići odavno zna. Potvrda toga je i ovaj OECD-ov izvještaj koji su sva trojica dobro proučila. Za vrijeme Fuchsa došlo se do koraka od promjene zakona, možda su se još neke sitnice trebale raspraviti. Iza njega je stala i zdrava struja dekana koja pripada opciji koja je došla na vlast.
Uglavnom svi su očekivali da se već pripremljen zakon, usklađen sa EU propisima, usvoji u prvih par mjeseci ove vlasti. Još jednom pročitaj mail koji sam dobio od jako dobro upućene osobe iz MSOZ, Zakon je bio gotova stvar pogotovo što smo mi potpisale stanovite obaveze kada smo sa EU zaključili poglavlje o znanosti i obtazovanju. Naši studentii su već trebali imati europske diplome, no ništa od toga i to ćemo jako skupo platiti.
Uzeti ću primjer Medicinskog fakulteta u Splitu koji je dodao u program jedan predmet, u zadnje 4 generacije studenata kako bi studenti imali diplome koje se bez staža priznaju u Europi. I ove godine ih je sačekalo ružno iznenađenje. Pod pritiskom Medicinskog fakulteta u Zagrebu to je minirano (kao ne može se mjenjati curiculum za vrijeme studija, Ministarstvo potvrdilo da može uz pristanak stufdenata...).
Uglavnom studenti su poludili i osjećaju se izigranim. O ovoj temi mislim pisati u posebnom dnevniku jer zorno opisuje trenutačno stanje u akademskoj zajednici.
Uglavnom mi moramo učiniti određene promjene u obrazovanju prije ulaska u EU ali sa tim se čeka kao i sa brodogradilištima sem da iza brodogradilišta ne stoji toliko jaki lobi u Saboru. Čekati će se zadnji čas za promjenu zakona, kao i sa brodogradilištima i onda se "loši" nadaju u toj gužvi i utrpati nešto što ne bi normalno prošlo te si time kupiti još par godina vremena u kome će izuzetno dobro zarađivati. 4 godine smo već izblefirali EU sa ovim poglavljem (barem da ga nisu potpisali) ali nismo mi zeznuli EU već sebe.
Jovanović , ako ovako nastavi, nema šanse da bude bolji ministar od prethodne dvojice. Za sada su oni koplje iznad njega. Kako stoji teško će se to i promijeniti.

Tko je glasao

A tko to čuje, vidi i zna da su studenti poludjeli?!

Nakon torture pranja mozga u osnovnim i srednjim školama, gdje se uči sve, samo ne kritičko mišljenje, naoružani spoznajama o korupciji, klijentelizmu, nepotizmu u visokoobrazovnim ustanovama, u čemu i sami sudjeluju u sramotno visokom postotku, okupacijom para-studentskih tijela od strane XYZ Mladeži koja glume demokratske procese, a zapravo su suučesnici u zločinu, studenti su si dobrim dijelom i sami krivi. Niti naši studenti nisu više nikakva intelektualna avangarda, već su preslik općenite društvene truleži...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Studenti

Ajde da se i njih dotaknemo jer se ovo najviše na njih i na nas kao društvo i odnosi.
Evo jedan osobni primjer. U zadnjih godinu dana me kontaktiralo jako puno ljudi vezano uz ovu temu o kojoj pišem. Samoinicijativno.
Tu ima akademika, dekana, vrhunskih naučnih stručnjaka, urednika sveučilišnih novina, mnoštvo profesora, zaposleni u MSOZ, novinara ali još niti jedan student :(.
Kao što si i ti istakla jedan dio krivice nosimo i mi kao društvo ali ipak ne razumijem tu studentsku inertnost. Oni hoće diplome koje će biti priznate u EU, njima to ide u korist ali nikako da se stvarno oglase. Takvim svojim ponašanjem zapravo olakšavaju onima koji su protiv reformi, onima koji ne održavaju nastavu, onima koji tezgare na po pet fakulteta, onima koji uopće na njih ne misle.
O ovome problemu Medicinskog fakulteta u Splitu sam htio pričati kroz njihovu prizmu samo ih je problem naloviti. Onda se i ja zapitam da li ih trebam loviti ?!.
Evo i ovu priliku koristim da mi se direktno jave sa svojim problemom kako bih mogao napraviti jedan tekst iz njihovog ugla. Dok se studenti ovako ponašaju, šute i ne preuzimaju inicijativu sve reforme su puno teže ostvarive. Sa takvom samosvijesti mogu biti lako izmanipulirani što smo već puno puta vidjeli.
Teško mi je napadati studente jer sam uvjerenja i učenja da su uvijek u pravu i da trebam biti na njihovoj strani. Samo na kojoj su oni to strani ? Što misle, što hoće ? Do mene skoro ništa ne dopire sem poneka tiha kritika kao u donjem zaphodovom linku kada ih netko gadno prevari. A varaju se svakodnevno.

Tko je glasao
Tko je glasao

Dok se Saša Zelenika časno

Dok se Saša Zelenika časno ponio i odmah dao ostavku kada su zakoni i Jovanović masakrirani na Vladi, ministar je ostao, pognuo glavu i šuti o novom zakonu i strategiji.
Ja koliko vidim na stranici ministarstva
http://public.mzos.hr/Default.aspx?sec=3376
Sasa Zelenika je jos uvijek pomocnik ministra. Jedino ako stranica nije nadogradjivana te su ostali stari podaci.

Tko je glasao

Odlično pitanje

bez moga odgovora. Evo jedan link u vrijeme kada je on podnio ostavku (ovaj je malo prije toga čina ali dobro opisuje situaciju):
http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleVie...

Uglavnom čovjek je podnio ostavku. Da li je ona prihvaćena ili je on povukao ili više nije na dužnosti ili je trenutno na dužnosti dok on ne preda dužnost, nitko ne zna što jako puno samo po sebi govori.
Ovo pitanje sam postavio desetak profesora i nitko mi nije znao odgovor. Možeš pitati vaše parlamentarne zastupnike šta je sa tom ostavkom, vjerujem da će ti odgovoriti kako moraju da se raspitaju.
Isto se odnosi na Mariju Lugasrić. Za nju barem znamo da je aktivitala saborski mandat što znači da nije više na funkciji zamjenika ministra za školstvo. No tko je :)
Situacija je više nego tragikomična i traje već skoro 2 mjeseca. I nitko ne reagira. Evo sada si ti prvi postaviuo to pitanje makar sam ga naglasio o tekstu.
Ovo je osnovno pitanje Vladi koje sam postavio u ovome dnevniku, ne čitaocima:
Tko obavlja dužnosti zamjenika ministra za školstvo a tko za znanost i visoko obrazovanje ?
Jedino što znamo da je za spor t Pera Skansi. Bravo Pero :)

Tko je glasao

Tko obavlja dužnosti

Tko obavlja dužnosti zamjenika ministra za školstvo a tko za znanost i visoko obrazovanje ?
Jedino što znamo da je za spor t Pera Skansi. Bravo Pero :)

Ministri imaju samo jednog zamjenika i vise pomocnika.
Kao sto vidimo zamjenika u MZOS nema jer je gospodja Lugaric ponovno dosla u Sabor a vlada nije nikoga imenovala. Stoga mozemo smatrati kako je to samo politicka funkcija uhljebljavanja svojih kadrova na razna mjesta jer evo ministarstvo i dalje radi kao sto je radilo i do sada.
Na gornjem linku su prikazani svi pomocnici i kao sto vidimo sve su pozicije popunjene i za predskolsko, osnovnoskolsko i srednjoskolsko obrazovanje, za visoko skolstvo, sport i kao sto vidimo Zelenika za znanost. Obzirom da je jos uvijek na toj poziciji na web stranici ministarstva ne treba sumnjati da on jos uvijek obavlja tu funkciju. Ili ne obavlja ili je u ostavci ili je na skijanju ili je tko zna gdje vrag bi ga znao. No nigdje nema odluke vlade o razrijesenju i imenovanju niti zamjenika ministra niti pomocnika. No niti prvi niti zadnji put da netko zaprijeti pa odustane.

Tko je glasao

Splico. Obzirom da se

Splico. Obzirom da se razumijes u visoko skolstvo probaj mi odgovoriti na slijedece pitanje:
Kako je moguce da firma koja nije registrirana za obrazovanje i jos je k tome d.o.o. posjeduje dopusnicu, osnuje medijsko sveuciliste koje onda nema izvorno dopusnicu jer dopusnicu ima d.o.o. a sveuciliste izvodi studijske programe koji su opisani u dopusnici?
Pored toga to je poduzece bilo u 100% vlasnistvu EPH a sada je u 100% vlasnistvu Koprivnice i VELV-a. I na kraju nitko nije trgovao dopusnicama nego trgovackim udjelima.

Tko je glasao

To nije tema ovoga dnevnika

Više od pola upisa komentara je na temu samo jednog Medijskog sveučilišta u Koprivnici što može i bila je tema posebnog S.M.ovog dnevnika.i gdje ste imali raspravu kako ste me vas dvojica uputili.
Ako je potreban još jedan dnevnik o tome, napišite ga i rado ću se uključiti u raspravu
U dnevniku je u OECD-ovom izveštaju posebno poglavlje o regionalizaciji i o tome bi se moglo raspravljeti.
Postoje ljudi odgovorni za problem koji ističete kojima direktno možete uputiti to pitanje na aktualnom satu u Saboru, odnosno vaši saborski zastupnici.
Kada se i ako budem bavio evaluacijom programa ili odnosom prema javnim ili privatnim sveučilištima možemo razgovarati o pojedinim primjerima.
Tema dnevnika je bezvlašče u MZOS i kao prilog je dato OECD-ovo izvješće kao smjernica za strategiju u znanosti i visokom školstvu koje nemamo.
Postaje već neprijatno isticanje jednog lokalnog primjera i stalno postavljanje istog na vrh komentara koji nije tema ovoga dnevnika i kojim se udaljava rasprava od konkretnog sadržaja dnevnika.
Imaš chat na FB ili privatne poruke ako hoćeš razgovarati sa mnom van teme ovoga dnevnika, znaš da si uvijek dobrodošao.

Tko je glasao

Imas pravo. No i ovaj primjer

Imas pravo. No i ovaj primjer pokazuje bezvlasce u ministarstvu i pored toga svu nakaradnost u takozvanoj znanstvenoj zajednici. Nekolicina profesora tezgari po raznim sveucilistima, veleucilistima te samo trazi gdje ce ostvariti jos koji honorar. Njihova znanstvena podloga pri svemu tome je jako dvojbena. Tako i dalje imamo mocvaru pored nogometne i pseudoznanstvenu a ministar nema niti volje niti vremena bakcati se s time te tako djeca koja se igraju s djecijim vlakicima postaju profesori i tko zna sto jos i zanimljivo bi bilo pratiti gdje sve predaju.
http://www.jutarnji.hr/profesor-je-kopirao-rad-srpskog-kolege-s-djecjim-...

Tko je glasao

BTW imam kolegu na jednom

BTW imam kolegu na jednom veleucilistu koji je nekako otkrio da je kod njega kolegij polozio student sa izvrsnim uspjehom a da on to nije znao. Uz put student je sin dekanice i taj je predmet pokusavao poloziti na jednom drugom fakultetu no bezuspjesno. Kolega je sve to prijavio na sva nadlezna mjesta i nitko u tome nije nasao nista sporno nego je sad dobio tuzbu od dekanice i sina zbog nanosenja dusevnih boli.

Tko je glasao

Ne čudim se što nema reformi

Ne čudim se što nema reformi jer ministar Jovanović nema vremena ni misliti a kamoli raditi na reformama. Od početka mandata je zauzet smišljanju načina kako da, za sebe, bezbolno ili barem s manje štete smanji primanja prosvjetara. Živo se još sjećam najave ostavke smanje li se sredstva za obrazovanje i njegovih verbalnih akrobacija da opravda to što je ne daje. Vrhunac je zadnje da će je dati kad to od njega zatraži premijer ili javnost koje je u nas značaj vrlo relativan.

Sjećam se i rasprava na ranijem dnevniku u vezi stanja u znanosti i obrazovanju kao i tog da se od tada ništa nije promijenilo na bolje, samo na gore jer je novca još manje nego ga je bilo.

Možda se ministar boji bitke sa sveučilišnim i znanstvenim lobijem poučen iskustvom s isušivanjem moćvare u nogometnom sportu. Tamo je, kako znamo, sve riješio hapšenjem nekoliko igrača i sudaca. Zaključio je valjda da je sad sve u redu. Novih afera nema, nogometno društvo skladno radi na novim pobjedama. Ostvareno!

Možda misli i da je stanje u visokom školstvu riješeno hapšenjem nekolicine profesora i djelatnika referada. Novih afera nema pa je i to, eto, ostvareno.

Istovremeno se događala "kalvarija jedne dopusnice" koji slučaj sam opisao u istoimenom dnevniku, preporučujem pročitati. Zadivljujući je način na koji je dopusnica iz ruku medijskog mogula Ninoslava Pavića došla u Koprivnicu koja će umjesto njega otvoriti medijsko sveučilište. To što je otvaranje sveučilišta bila Pavićeva obveza iz ugovora o preuzimanju Slobodne Dalmacije, očito nikom ništa. Svi zadovoljni, Pavić se riješio obveze, Koprivnica postala sveučilišni grad i proizvodnja medijskih djelatnika za HZZ može početi. DORH za sada ne vidi ništa spornog u trgovini dopusnicom i proceduri prema kojoj je došla u ruke grada Koprivnice.

Sinoć baš slušam intervju sa Stipanom Jonjićem, primljen čovjek u Leopoldinu nakon što ga nije htjela naša HAZU. Treba li uopće spomenuti da su jednako prošli i Radman i Đikić, kao najpoznatiji od nekolicine. Vidi se da HAZU održava kontinuitet i visoke standarde u znanosti pa evropskim akademijama znanosti ostaje tek zadovoljiti se njihovim "otpadom".

Pošto ministar Jovanović na sve to nema komentara i cijele se godine bavio dokazivanjem nepotrebnosti štrajka prosvjetara, ne treba se čuditi što veliki broj i mladih znanstvenika karijeru gradi u inozemstvu, O vraćanju istih u Hrvatsku za sada možemo samo sanjati.

B-52

Tko je glasao

oli genije ne zna ingleški?

ne treba se čuditi što veliki broj i mladih znanstvenika karijeru gradi u inozemstvu, O vraćanju istih u Hrvatsku za sada možemo samo sanjati.

oprosti splico, ali pomalo upadaš u kontradikcije, tebi ne zamjeram, siguran sam da si pošten, iskren i pametan čovjek,
ali ...
nabrajaš mnoge utjecajne, vrlo pametne, vrlo sposobne ljude koji imaju i snage i mogućnosti da prevedu ili organiziraju prijevod izvjiješća OECDa
nabrajaš mnoge manje utjecajne, također vrlo pametne i sposobne, npr znanstvene novake, doktorande, postdoktorande, koji bi od ozbiljnih reformi imali značajne koristi
i njima ne bi smjelo biti teško prevesti izviješće OECDa
ako je OECD izvještaj potencijalno snažna bomba, ako bi on mogao promijeniti odnose
zašto ga ti genijalci nisu preveli?

luka

Tko je glasao

lijeva ruka tame

splico,

da razjasnim neke stvari. Drago mi je da si se dohvatio teme znanosti i visokog školstva, o tome si na pollitici dobro pisao, i nekako najviše, a tema je pomalo izostavljena iz fokusa pažnje javnosti. Sa potrebom otvaranja teme se slažem, sa tvojom skicom, krokijem, slikom situacije se, koliko poznam stanje, uglavnom slažem, do točke u raspravi kada se počinje razgovarati o rješenjima nismo još stigli, ali vjerujem da se ni u načelima rješenja problema nećemo bitno razlikovati.
Ono što me zbunjuje, što me je ponukalo na dva kratka komentara jest činjenica da si u centar izlaganja postavio izviješće OECDa, i kao glavnu prepreku primjeni preporuka iznio činjenicu da nam nedostaje prijevod na hrvatski, s kojim, kako se čini ministarstvo oteže.
Mislim da je toliko očigledno da bi velika većina igrača u ovoj igri, od Lučina i Dujića, koji su koautori, do bilo koje grupe ambicioznijih starijih ili mlađih znanstvenika, s većim ili manjim H statusom, mogla prevesti/organizirati prevođenje izviješća lijevom rukom, da je sama činjenica da nekome tko je toliko pošten, pametan, pozitivno angažiran, a opet normalan kao ti uspijeva izreći kako je ministarstvo znanosti ono koje koči reformu znanosti time što odgađa objavljivanje hrvatskog prijevoda slika i prilika naše situacije koja je takva na mnogim poljima, od urbanizma do zdravstva.
Hoću reći, kad bi tajna reforme znanosti bila u prijevodu, već bi netko bio našao snage prevesti izviješće.
Kad bi sdpu bilo stalo do izlaska iz krize ne bi škartirao ljude koji znaju i mogu, kao holy i ferdelji, a ostavljao poslušnike
Naš je problem odnos između hijerarhije moći i hijerarhije znanja i sposobnosti.
Kako moćnima koji moć pretvaraju u imovinu, objasniti da od te moći i imovine neće puno ostati, ako ne dopuste sposobnima da upravljaju. . .

luka

Tko je glasao

Prvo objavljivanje dokumenata OECDa

Cijeli moj tekst je podijeljen na par pasusa a tek zadnji se odnosi na kratko objašnjenje zašto sam se odlučio sa objavom cijelog OECD-ovog izvještaja. Razlog je jednostavan, nije objavljena nigdje, niti ova integralna verzija i manipulira se njim.
Par vrhunskih intelektualaca me zvalo i pitalo da li imam negdje OECD-ovo izvjeće i mogu li im ga dati.
U mnogim tv-emisijama se spominjao ovaj izvještaj a da ga je jako malo ljudi pročitalo.
Sada ga može pročitati tko i kada hoće jer u ovoj zemlji skoro svi znaju engleski. Kakav rezultat očekujem ? Očekujem :)
U dnevniku sam prvo krenuo od Vlade i MZOS koji očiti nemaju snage i volje čistiti znanstvenu močvaru. Par sitnih hapšenja to sigurno nije. Osnovno je promijeniti Flegov zakon suvremenijim i korisnijim društvu što nikome već 10 godina ne polazi za rukom i donijeti dugoročnu strategiju- To misle i stručnjaci iz OECDa, i Vlada i građani no svi smo mi nemoćni pred jakim akademskim lobijem koji blokira promjene. To je srž moga dnevnika a OECD-ov izvještaj je vrijedan prilog koji je napokon javno objavljen zahvaljujući grupi hrabrih akademskih građana koji su mi ga dostavili a mi puno manje hrabro (nije državna tajna nikakva) objavili.
U e-mailu meni priloženom ovom tekstu piše da će se objaviti izvještaj u sklopu skore promjene zakona. Sadašnji zakon, svi se slažu, trebao se promijeniti još prošle zime.
Kada je ove zime došao na red na Vladi skinut je sa dnevnoh reda i premijer Milanović je rekao da će biti izglasan za 15 dana. Od tada je prošlo i 45 dana i više nitko promijene ne spominje.
Zato sam mislio da podsjezim vlast na obaveze prema građanima i da mi ipak pratimo šta rade. Rezultate ćemo ubrzo vidjeti.

Tko je glasao

Naš je problem odnos između

Naš je problem odnos između hijerarhije moći i hijerarhije znanja i sposobnosti.

Kako u strankama, tako u znanosti i obrazovanju pa i šire, društvu.

Nikada dalje nismo bili od parole "društvo znanja".

B-52

Tko je glasao

Pošto ministar Jovanović na

Pošto ministar Jovanović na sve to nema komentara i cijele se godine bavio dokazivanjem nepotrebnosti štrajka prosvjetara, ne treba se čuditi što veliki broj i mladih znanstvenika karijeru gradi u inozemstvu, O vraćanju istih u Hrvatsku za sada možemo samo sanjati.
Kazu neki koji se razumiju u visokoskolsko obrazovanje i razne strategije tog obrazovanja da izmedju Jovanovica i primorca nema neke razlike i da i jedan i drugi preferiraju privatizaciju visokog skolstva sa svim pozitivnim a jos vise negativnom sto to nosi.
Sto se tice Medijskog sveucilista stavio sam komentar oko toga i jos mi nije jasno jedno. Mora li sveuciliste imati dopusnicu ili je moguce da d.o.o. osnuje sveuciliste i da d.o.o. koji nije niti registriran za obrazovanje niti na jednoj razini i dalje bude nositelj dopusnice?

Tko je glasao

Mora li sveuciliste imati

Mora li sveuciliste imati dopusnicu ili je moguce da d.o.o. osnuje sveuciliste i da d.o.o. koji nije niti registriran za obrazovanje niti na jednoj razini i dalje bude nositelj dopusnice?

Pošto DORH i MZOS šute i nemaju što reći, očito može i ovako.

B-52

Tko je glasao

Evaluacija svih programa i nastave

na našim fakultetima još nikada nije završena. Počela je opet prije nekih godinu i pol dana. Za to je zadužena Agencija za znanost i visko obrazovanje, no ako se sjećaš, i to je tragično prekinuto zbog nepotističke afere prije nekih pola godine.
Kao što sam već pisao bio je još jedan pokušaj da se pregleda 815 programa u 18 mjeseci, ali nismo dobili nikakve relevantne podatke, već su i ljudi koji su radili na tom megalomanskom zadatku ozbiljno oboljeli- Ovo zadnje uopće nije šala već su čovjeka sa toga zadatka poslali u invalidsku mirovinu.
Šta će nama toliko programa,fakulteta, veleučilišta i sveučilišta ? Sigurno nam trećina ako ne i više nisu potrebni niti imamo osnovne uvjete za to. Tek kada se napravi prava revizija i programi usklade sa potrebama društva kao i nastavni kadar prema potrebama nastave, moći će funkcionirati cijeli sistem.
Ako to Medijsko sveučilište radi, mora imati sve dozvole. Onda se postavlja pitane zašto i kako ih je dobila te imali dovoljno svoga kadra da sprovede nastavu.
Sve bi se to trebalo neutralno procjenjivati ali očito je nema se hrabrosti i volje za pravu reviziju znanosti i visokog školstva jer bi mnogi profesori (vidimo koliko su moćni) ostali bez dodatne zarade. Pa vidiš da jedino oni ne štrajkuju i ne bune se :)

Tko je glasao

Ne znam imaš li vremena

Ne znam imaš li vremena pročitati moj dnevnik "Kalvarija jedne dopusnice" ali ga preporučam, slučaj je zanimljiv jer se zapravo radi o odnosu EPH i države, odnosno lokalne samouprave u KC, i na ovaj način pokušaja da se javnim novcem ispuni obveza EPH iz ugovora o preuzimanju Slobodne Dalmacije.

Posebno je zanimljiva činjenica da je EPH dobio dopusnicu "na lijepe oči", bez prethodnog ispunjavanja bilo kakvih prostornih, kadrovskih i financijskih uvjeta.

Pošto se zapelo već na osnovnom, tu je iluzorno uopće govoriti o nekakvoj evaluaciji programa. U ovom je slučaju potrebna od strane DORH-a neovisna (he, he, kako to čudno i nestvarno zvuči) evaluacija ispunjavanja obveza EPH pri preuzimanju Slobodne Dalmacije i rada MZOS-a pri ocjenjivanju uvjeta za uopće izdavanje dopusnice za osnivanje i rad tada samo virtualnog EPH-ovog sveučilišta.

B-52

Tko je glasao

Pročitao

ali mi ne da dati plus ili minus dnevniku, Nešto je na tome mjestu blokirano. U komentarima mogu, probao na prva 2 komentara.
Ako zanemarim par bitnih stvari koje mi se u startu ne dopadaju a to je pojavljivanje Pavića i EPH holdinga u bilo kakvom pozitivnom kontekstu dolazim do srži problema, da li je to potrebno Hrvatskoj i Koprivnici i Varaždinu.
Mislim da se slažemo da su visoko školstvo i znanost potrebni vašoj regiji. Da je medijsko sveučilište neki prioritet, sigurno nije.
Na kraju ostaje pitanje vlasništva i upravljanje sveučilišem. Nemam ništa protiv privatnog školstva i to je sasvim normalna stvar da netko uloži novce gdje želi a država kontrolira kvalitet proizvoda, u ovom slučaju nastave i znanja. Dok je, po meni, u znanosti javno privatno parnerstvo je poželjno jer se pozitivno odražava za obje strane ( npr .brodogradnja, arhiktetura, poljoprivreda itd) u obrazovanju treba biti jako oprezan i generalno mi se ovaj primjer nimalo ne dopada.
Imao bi i jedno pitanje, što će se desiti sa tim Sveučilištem ako Pavić prestane izvršavati svoj dio obaveza ? Da bi se zaštitili studenti moralo bi društvo opet platit ceh.
Uglavnom mi ovaj model nakaradno djeluje i ne vidim društvenu korist i sigurnost u njemu.
Na kraju ostaje problem društvenih potreba za tom strukom. Iako je trenutno smanjena potreba baš zbog toga je bitno sačuvati kvalitetnu bazu. Ovo mi ne liči na to.

Tko je glasao

Imao bi i jedno pitanje, što

Imao bi i jedno pitanje, što će se desiti sa tim Sveučilištem ako Pavić prestane izvršavati svoj dio obaveza ? Da bi se zaštitili studenti moralo bi društvo opet platit ceh.
Ocito nisi procitao sve linkove koje sam postavio na svojem komentaru o istoj stvari. Radi se o slijedecem. EPH vise nema udijela u cijeloj toj prici. Oni su prodali firmu koja se zove media uni d.o.o. za 3.9 milijuna kuna i to za 2.925.000,00 gradu Koprivnici i za 975.000,00 Velv-u Varazdin. S time je prica oko EPH zavrsena osim sto je ostala obaveza da grad stipendira po 5 studenata po studijskom smjeru i po godini sto je sad 15 studenata za potrebe EPH a za to ce EPH medijski pratiti Medijsko sveuciliste. No izgleda da je i to promijenjeno jer Medijsko sveuciliste i oglas za zaposljavanje objavljuje u Glasu Istre.
Sto se tice financiranja situacija je slijedeca. Grad Koprivnica iz proracuna koji planira za 2013. godinu financira sa skoro 5.3 milijuna kuna Medijsko sveuciliste za place i naknade zaposlenicima te za naknade honorarcima i materijal i energiju i svu opremu. Uz to je jos 18 milijuna kuna za uredjenje objekta u koje se treba sveuciliste preseliti. Sve to samo u 2013. godini. Naravno tumacenja su da ce u dogledno vrijeme sve to prijeci na drzavni proracun no nas narod kaze ne lipsi magare do zelene trave te tako imamo projekciju gradskog proracuna na kojima je stavka Medijsko sveuciliste u 2014. godini podebljana te iznosi 5.4 milijuna kuna a u 2015 godini 5.6 milijuna kuna a u kapitalne investicije uredjenja Kampusa za 2014 predvidjaju jos 7 milijuna kuna a za 2015 jos 10 milijuna kuna. i sve to u situaciji kad je ovih dana predvidjen rebalans proracuna pa se smanjuje za 2012 godinu za 19 milijuna kuna a iz ranijih godina je preneseni gubitak nesto preko 10 milijuna kuna i jos je otplata kredita oko 9 milijuna kuna. Obzirom na 153 studenta koji studiraju trosak grada Koprivnice po svakom studentu iznosi oko 36.000,00 kuna. Pored toga 90 vanrednih studenata placa i 5.400,00 kuna skolarine koja naravno ne ide u proracun te je njihov ukupni trosak jos i veci. Pored toga obzirom na manipulativni nacin prenosenja dopusnice zbog cega je aktivirana firma i ta firma koja je d.o.o. i kojoj su prenosenjem dopusnice temeljni kapital povecali s 20.000,00 na 3.900.000,00 kuna sada ima operativne troskove koji za grad Koprivnicu iznose 75.000,00 kuna. Znaci to javno privatno partnerstvo u Koprivnici izgleda na slijedeci nacin Ostapa Bendera Ideje privatne lova javna to jest gradska.
Evo tribine koju su organizirali oni koji peru lovu:
http://www.youtube.com/watch?v=OwCQEto4t2M
Ovo je dio sto je druga strana iznijela
https://soundcloud.com/radio-glas-podravine/121123-1-laburisti-o-medijskom
http://www.vecernji.hr/regije/medijsko-sveuciliste-koprivnici-osnovano-r...
I sto reci o svemu?

Tko je glasao

U prici o financiranju sam

U prici o financiranju sam ispustio slijedecu stvar. Trenutno je zaposleno 10 sto profesora sto asistenata od kojih je jedna podpredsjednica gradskog vijeca izabrana iz kvote HNS-a i izgledna kandidatkinja za zamjenicu gradonacelnika u koaliranju SDP-a i HNS-a u Koprivnici. Pored toga planiraju zaposliti jos 8 sto bi na koncu konca iznosilo 18 zaposlenih i 153 studenta. I svi oni ce potrositi 5.3 milijuna gradskih para u situaciji kad grad smanjuje sredstva udrugama osoba s invaliditetom.

Tko je glasao

Evo, sad sam i sam ponovno

Evo, sad sam i sam ponovno pročitao dnevnik i doista ne vidim gdje se to provuklo davanje pozitivnog konteksta bilo Paviću bilo EPH. :)

Prije bih rekao da je kontekst sasvim suprotan.

Ništa se neće desiti prestane li Pavić izvršavati svoj dio obveza. Njegova jedina obveza je "medijska potpora" projektu, odnosno sveučilištu. To je kvaka 22.

Pavić je ubrao milijune za dopusnicu, uz to je dobio pravo na određeni broj mjesta na svakom studiju i stipendija za studente koje će školovati za potrebe EPH. ovo su sve prava a ne obveze.

Pavić ne plaća troškove sveučilišta, on je dopusnicu prodao i sa sveučilištem, osim da pruža "medijsku potporu", nema ništa. Ima samo korist u vidu da je trošak studiranja i stipendiranja onih za svoje potrebe uspio prebaciti na javno i državno.

Troškove plaćaju gradovi Koprivnica i Varaždin a obećano je da će se uključiti i MZOS uključivanjem ovog u mrežu sveučilišta koje plaća država.

Bilanca EPH je super:

-oslobodio se velike obveze iz preuzimanja Slobodne, odnosno mu se računa da ju je ispunio
-osigurao za njega besplatno obrazovanje i stipendiranje kadra EPH
-nemora se gombati s problemima sveučilišta (prostorno, kadrovski, financijski)
-za sve to je dobio još i lovu

Za razliku od njega, notorni Žužul još muku muči sa svojim u Dubrovniku.

Zamisli sad da Dubrovnik od Žužula preuzme financiranje sveučilišta. S tim što bi Žužul u tom slučaju dao i zgradu i programe i profesore. Vjerojatno se to mnogima ne bi svidjelo.

A Pavić nije dao ni zgradu, ni programe, ni profesore. Samo dopusnicu koju je dobio kako je dobio.

Na sve to pravosuđe i vlast još uvijek nemaju potrebe ništa reći.

Da li zbog toga što se radi o Paviću, činjenici da je na vlasti u Koprivnici i Varaždinu Kukuriku ili je oko toga doista sve zakonski i moralno čisto, možemo si samo misliti.

P.S.

Što se tiče čuvanja baze, mislim da je više nego dovoljna ona na filozofskom. Jedino ako se tamo ukine, ovo u KC bi imalo smisla. No čisto sumnjam da je nakana bila decentraliziranje visokog obrazovanja.

B-52

Tko je glasao

Nesporazum

Htio sam reći suprotno- da Pavić i EPH niti u bilo kakvoj mojoj primisli ne mogu napraviti nešto pozitivno. Znači da na samo njihovo spominjanje ne naslućujem ništa dobro.
Kao što rekoh postoji preko 800 programa i sigurno je najmanje jedna trećina višak.
Znači da uz Medijsko sveučiliše ima još pat stotina programa, učilišta i veleučilišta čiji programi ne odgovaraju ili potrebama zemlje ili nastavno ili programski. Ili financijski.
Ovo vaše učilište može biti samo jedan primjer no ima ih još puno gorih, a neke sam već ranije spominjao, koji ne mogu nikako proći objektivnu reviziju.

Tko je glasao

Pošto DORH i MZOS šute i

Pošto DORH i MZOS šute i nemaju što reći, očito može i ovako.
Sute kad je cijeli projekat Medijskog sveucilista u Koprivnici jos u lipnju poskropio sam ministar svetom vodicom. Vjerojatno je i dao naputke kako sve to proglasiti legalnim.

Tko je glasao

prevedi to sine znanstveni ili nas nemoj zajebavat

splico,

šteta što to nisi preveo na hrvatski. Evo u tome kapitalac ima pravo, samo to ne zna reći, a ima i poveznik ali govori prebarokno.
Jedan od problema su znanstveni novaci bez posla ??? budući emigranti ? sve genijalac do genijalca, školuje se u hrvatskoj, mora u svijet, hrvatska zajednica protestanata u znanosti i školstvu, akademičari, isto broji par ljudi koji znaju engleski, hrvati znanstvenici po svijetu, domoljubi samo takvi, svi govore engleski ...
Anketiraj znanstvenike, skupi dobrovoljce, koliko je to stranica, pošalji svakome po 5 i za par dana imaš prijevod,
ako ne ide, pošalji meni, prevedem ti za 15 dana

pozdrav

luka

Tko je glasao

Dobra ideja

ali i oni su naučili kako je glavno nikom se ne zamjeriti :)
Vladajući dobro znaju suštinu ovog izvještaja i u kom pravcu treba ići. Naime u njihovom izbornom programu, Planu 21, sedmo poglavlje je posvećeno obrazovanju i znanosti i skoro je u potpunosti prepisano iz zaključaka delegacije OECDa ! !!
Neki su mišljenja da ga baš zbog toga neće objaviti.
Znači svi znaju što ne valja i što se treba promijeniti ali nema političke volje. Predlagač zakona može biti Primorac, Fuchs ili Jovanović uvijek će jaki lobi u Saboru sasjeći zakon u korijenu.
Tako se desilo i prije nešto više od mjesec dana kada su Flego (donosioc ovog nakaradnog zakona i podpresjednik Vlade ,Grčić (bivši dekan splitskog ekonomskog fakulteta na kome je toliki nesrazmjer profesora i studenata da nemogu više uopće normalno sprovoditi studije) skočili na Jovanovićevu najavu promjene zakona. Premijer je stao na stranu spomenutog dvojca i verbalno išamarao Jovanovića gore nego HDZ-ovce u Saboru.
Za janvost su se dohvatili oko par marginalnih tema a jedna je i starosna granica za odlazak profesora u penziju. To je u direktnom odnosu prema budućem statusu nekih od ovih novaka koje spominješ.
U praksi je taj problem vrlo lako rješiv i zakonski se može odrediti čiji je to rad još potreban društvu a ćiji ne. Prvo se taj broj treba ograničiti na 5- 10 % a onda ti profesori trebaju zadovoljavati neke uvjete. Recimo bivša dekanica Medicinskog fakulteta u Zagrebu sama si je produžila radni vijek za još 5 godina uz vrhunsku plaću a da za života nije postala niti redovni profesori.
Imam i H - indekse za Splitsko sveučilište /zagebački ih skriva kao zmija noge) kojim se dosta dobro može oocijeniti znanstveni rad profesora kroz zastupljenost i citiranje njihovih radova u naučnim medijima. Tako je u Splitu na vrhu profesorka čiji su radovi publicirani u preko 300 publikacija i citirana je preko 2 600 puta. Za to ima ih-index 26. Neka normalna vrijednost za odličnog znanstvenog djelatnika kod nas je H index između 5 -10 i njega ima i isto toliki boj znanstvenika. Najveći broj ima H-index 1 ili još lošiji.
Zar nije jednostavno riješenje znanstvenike sa niskim H-indexom poslije 65 godine odmah poslati u penziju ???
Viditi ću da li da objavim H-indexe za splitsko sveučiliše. Naime ima jedan mali problem, iscrtao sam ga kada sam nešto tražio pa nije baš reprezentativan za objavljivanje. No kao što smo naveli na kraju dnevnika, sve što mislimo da je relevantno ćemo objaviti.

Tko je glasao

Link naveden na e-mailu ...

Link naveden na e-mailu ... naprosto ne mogu naci kamo vodi..

najbolje sto sam nasla je: http://www.worldbank.org/en/country/croatia

da li je netko u mogucnosti naci to poglavlje 5B koje se spominje u e-mailu?

i dati link na tu publikaciju

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Cenzura

Puno linkova u mojim tekstovima o znanosti i korupciji u njoj se ne mogu otvoriti. Zašto ? Provjriti ću.
No ovo je mjesto gdje mogu reći kako su nam skinuli karikaturu iz ovog dnevnika :
http://pollitika.com/zacarani-krug-akademske-korupcije-ii-dio
Ako se možete prisjetiti ovdje je bila karikatura na temu kupovanja i prodaje ispita na zagrebačkom sveučilištu. Karikatura je stajala do prije neka 2 mjeseca kada je netko prijavio objavljivaču (shock imageu) zloupotrebe i oni su skinuli tu karikaturu :)
To se desilo u tijeku afere na katedri Anatomije na Medicinskom fakultetu o čemu sam prije više od godinu dana pisao a u kojoj je nedavno nastradalo par sitnih riba.
E sada kada je jasno da je taj moj dnevnik namjerno cenzuriran postaje upitno i gdje nestaju linkovi.
No upozorio bi one iz akademske zajednice koji to rade, kako ništa korisno za sebe neće time uraditi jer ćemo sve to ponovo objaviti. Imamo dovoljno (mislim na pollitiku.com) stručnjaka koji se mogu nositi sa takvim hm pizdarijama.
Volio bih da mi se slobodno obrate i kažu što im se to ne sviđa nego da mi iza leđa, lažnim prijavama, cenzuriraju tekstove.
Ovako ćete me samo naljutiti i objaviti ću i što ne bih možda htio.
Zaključak . Ne možete vi brisati koliko ja mogu pisati i objavljivati :):):)

Tko je glasao

Evo............

Umjesto te karikature, možeš staviti fotku iz ovog članka - http://www.jutarnji.hr/prof--kelovic--sredio-sam-ispit-toj-ministrovoj-n...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Anatomija

Žao mi je što sam u tijeku ove afere bio u potpunoj stisci sa vremenom i nisam mogao napisati jedna ili višednevnika pogotovo što sam već ranije pisao o korupciji na tome fakultetu.. Gledam tako navečer Dnevnik 3 i sadašnjeg dekana Medicinskog fakulteta u Zagrebu kako izjavljuje kako oni "ništa nisu znali o kupovanju ispita" i "kako to nije vrh ledenog brijega već igla u sijenu".
Nisam znao da li da plačem ili se smijem. Naime prof. Ana Marušić, sa te iste Katedre, je prijavila Kelečevića i ekipu, zbog prodaje ispita dekanici Čikeš, rektoru Bjelišu i DORHu prije nekih 5 godina. Te prijave imam kod sebe kao i dozvolu da ih objavim.
Kada radiš na toj katedri vrlo lako primijetiš da je npr. 10 studenata isto riješilo pismeni dio. Isto tako vidiš i kod koga profesora poslije polažu usmeni dio. A i isto znaš da ti studenti to ne znaju. To je znao cijeli Medicinski fakultet. Da je netko to htio provjeriti i nešto učiniti mogao je bez problema.
No oni su prijavili prof. Anu Marušić zbog uznemirivanja javnosti lažnim vijestima i izgubili taj spor. Ipak je prof. Ana Marušić morala napustiti taj fakultet i preseliti se u Split. Što mislite što bi se desilo da je prijavu podnio neki asistent ili profesor koga ne bi podržavala svjetska naučna zajednica ? Završio bi na ulici i više se nikada ne bi mogao zaposliti.
Sve to ukazuje da je to ne može učiniti jedan čovjek te da više ljudi stoji iza toga te ne možemo govoriti o nekom izuzetku već o organiziranom kriminalu.
Fakultet bi, da ima volje i da ga Ministarvo legalno natjera, morao revidirati SVE položene ispite iz Anatomije u posljednjih 5-10 godina. Vjerujem da bi vrlo lako mogli naći veliki broj prodatih ispita.
Vjerujem da ću sada imati više vremena i moći više pisati o ovoj tematici. Tješio sam se, dok su bile naslovne vijesti, to nisu samo vijesti koje traju jedan dan već pojava koju se treba iskorijeniti i za koju neće biti kasno sada pisati. Logično da bi bilo najbolje da nemam o čemu pisati ali svima je jasno da se ipak radi o vrhu ledenog brijega a ne o nekakvoj igli.

Tko je glasao

Paralele

Dobra emisija (po meni) na HTV-u je prikazana prekjučer, a može se vidjeti ovdje -
http://www.hrt.hr/index.php?id=enz&tx_ttnews[cat]=187&cHash=409c11d41a

Naročito je zanimljiv, u svjetlu teme, dio od 12. minute gdje govori dr Pasi Sahlberg, Finac koji je neko vrijeme surađivao na unapređenju školstva u Hrvatskoj, da bi negdje 2004 bio "naglo povučen", zbog razloga navedenih od 21. minute nadalje...

Ukratko (kaže Finac), sustav obrazovanja nam je zapušten, prvenstveno zbog nedostatka dugoročne strategije koja se neće stubokom mijenjati svakom promjenom na vlasti, nastavnici i profesori su nam nedovoljno educirani i premalo se ulaže u njihovo kontinuirano usavršavanje, učenici pokazuju loše rezultate zbog posvemašnje nezainteresiranosti i nemotiviranosti, a kvaliteta škola nam je vrlo neujednačena.

Finski je sustav, koji je proglašen najboljim na svijetu, u potpunosti i u svim segmentima financiran javnim novcem.

P.S. Iz nekog se razloga, HTVovi linkovi ne prenose kao aktivni linkovi na pollitici, pa treba cijelu adresu prekopirati u browser...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Evo i dokumentarac o finskom

Evo i dokumentarac o finskom školstvu:

http://vimeo.com/41234342

Ukratko:
- Finci su svoje školstvo počeli podizati 60tih godina nacionalnim konsenzusom da je pravo na kvalitetno školstvo pravo svakog građanina, neovisno o njegovim sposobnostima i boravištu.

- Ogroman naglasak je dan na kvalitetno obrazovanje učitelja i profesora. Profesorsko zanimanje nije nadprosječno plaćeno, ali je izuzetno cijenjeno. Samo 10% kandidata se godišnje primi na fakultet za obrazovanje učitelja. 90tih godina je uveden zahtjev da svi novoprimljeni učitelji i profesori moraju biti magistri iz predmeta koji predaju.

- Razredi su im relativno mali, s prosječno 20 učenika po razredu. Nastava je otvorena, te na njoj prisustvuju kolege profesori i budući studenti. Nastava se ne bazira na beskonačnom iznošenju činjenica, velikim domaćim radovima i čestom testiranju znanja. Odlike nastavnog sata su im komunikacija s učenicima, rasprava o problemima i individualno rješavanje zadataka.

- ..i najvažnije od svega, cijeli sustav počiva na POVJERENJU. Nacionalni kuirkulum je opisan generalno u nekoliko crta, a škole i profesori ga proširuju svak na svoj način. Država ima povjerenja da će profesori profesionalno obaviti svoj posao pa tako ne postoje inspekcije koje vrednuju profesore. Njihova stručnost i otvorena predavanja garantiraju da će nastava biti održana na najvišem nivou.

I još nešto. Obrazovanje je fincima besplatno od osnovne škole do fakulteta. Sve knjige, pribor i prehrana je također besplatna. :)

Tko je glasao

....Broad Sustainable

....Broad Sustainable Building Group, kineska kompanija koja je 2011e izgradila 30katni potpuno uređeni hotel od oko 18 000 kvadrata u svega 360 sati, sada mrtva hladna najavljuje gradnju najveće i najviše zgrade na svijetu u Changsha, sedmomilijunskom glavnom gradu provincije Hunan, ...cca 838 m visine, sa stambenim prostorom u 83% površine za 31 400 ljudi i ostalih 17% će sadržavati urede, škole, bolnice, trgovine i restorane, sa 104 brzih liftova...sve to na 220 katova. ...s građevinskim troškovima od cca 1 500 USD/M2 iliti deset puta jeftinije od samo deset metara nižeg Burj Khalifa u Emiratima, a konstruiran da izdrži potres magnitude 9...uz utrošenih 220 000 tona čelika...
...i to sve za 90 dana...ili 2,4 kata dnevno...
...i to mi je palo na pamet kada sam pročitao da ovaj OECDov izvještaj iz 2006e još nije preveden...

Tko je glasao

Preveden je

samo se korektura čeka već više od godinu dana :)
Ubrzo će biti objavljen taj e-mail (sat -dva, samo da moja kolegica popije kavu) u kojem mi to iz MZOS potvrđuju.
Korektura je vrlo zeznuta stvar. Mogla bi se slučajna greška opasno odraziti na naš hrvatski jezik.
Ne možeš to mjeriti neboderima.I to još kinezima koji ga grade :)

Tko je glasao

...ondak pardonček, ...valjda

...ondak pardonček, ...valjda će prihvatiti ispriku za neumjesnu asocijaciju?

Tko je glasao

Visoko skolstvo

Zadnjih par mjeseci prisutan sam oko pitanja visokog skolstva. O tome sam objavio i par tekstova ovdje
http://pollitika.com/medijsko-sveuciliste
http://pollitika.com/medijsko-sveuciliste-ver-20-ili-kako-koprivnica-nal...
a i cijenjeni sm je takodjer objavio jedan clanak na tu temu
http://pollitika.com/kalvarija-jedne-dopusnice
Zanimljivo je to isisavanje javnog novca poreznih obveznika grada Koprivnice koje ce taj cirkus u 2013. godini kodstati po predvidjanjima proracuna oko 24 milijuna kuna ili oko 15% predvidjenog proracuna od cega je 5.3 milijuna kuna za place profesora i djelatnika, naknade i autorske honorare a 18 milijuna uredjenje zgrade. Projekcija za 2014 nosi jos 13 milijuna kuna a projekcija za 2015 godinu jos 16 milijuna kuna uz maglovitu tvrdnju da ce sveuciliste prosiriti broj studijskih programa i broj studenata kojih je ove akademske godine 154 sto iznosi 36 tisuca kuna po svakom studentu bilo redovitom bilo izvanrednom koje podmiruje grad Koprivnica. No kako vidim tu se spominje i rektor rijeckog sveucilista kao borac za pravdu medjutim on se kao HNS-ov kadar vrlo brzo ugradio u tu pricu pod egidom mentoriranja te pomoci u provedbi jos dva studijska programa koja nisu pokrenuta a dobijena je dopusnica za njih i to iz ekonomskog smjera koji ce vjerojatno podupirati profesori ekonomskog fakulteta sveucilista u Rijeci kojem je BTW zabranjeno 3 godine upisivati nove studente. Pored toga ne znam moze li Dekan varazdinskog veleucilista biti u isto vrijeme i rektor Medijskog sveucilista? Naravno sve to je blagoslovio ministar Jovanovic na sjednici gradskog vijeca 11.06.2012. godine.

Tko je glasao

decentralizacija

visokog školstva i znanosti je jedini ispravan smjer o čemu mislim malo duže pisati drugom prilikom. Regionalni centri već sada (Rijeka, Split, Osijek itd ) pokazuju vrlo dobre rezultate u usporedbi sa Zagrebom a cijena školovanja studenta je i do 3 puta jeftinija što znači da je znanje dostupnije svima. Danas, pogotovo, teško netko može poslati svoje dijete na studiranje u Zagreb. Sigurno da se kroz prizmu regionalizacije uspije i provući neki program koji služi samo za dodatne plaće profesorima što se po naški kaže tezgarenje ili ga ljudi iz OECDa nazivaju "moonligting". O tome sam već pisao u ovom dnevniku :
http://pollitika.com/zacarani-krug-akademske-korupcije-iii
Tu sam i načeo osnovnu temu koliko i kakvih nam studenata treba kao i koliko intelektualnog kapaciteta imamo, u stručnom i financijskom pogledu, da bi te potrebe i planove sproveli. Baš u tom dnevniku je bio link na broj studenata po područjima i poljima Agencije za znanost i visoko obrazovanje (koji se sada ne može otvoriti) i u kojem se vidi da od cca 150 000 studenata , 50 000 studira ekonomiju !? Za obrazovanje tolikog broja studenata mi nemamo dovoljno niti profesora niti potreba a niti adekvatnog prostora. Prema tome do taj broj je jedino u interesu ekonomskih fakulteta i njihovog osoblja za dodatnu zaradu.
U slučaj sveučilišta koji ti spominješ stvarno nemam niti osnovne podatke da bih ga mogao ozbiljno komentirati no ako to Medijsko sveučiliše nema dovoljno svoga znanstvenog osoblja a naše društvo nema potrebe za tim kadrom, pogotovo još i vaša regija, onda je i ono suvišno. Ali sigurno ima dosta programa i potreba koji su interesantni i potrebni vašoj regiji i ako postoje bilo kakve mogućnosti bilo bi dobro da da imate neko Visoko učičište ili fakultet (poljoprivreda, informatika itd).
Vi znate najbolje vaše potrebe za znanjem i bilo bi dobro da vas se pita i da se uključite. Vi biste trebali znati i vaš potencijal i potrebe a ne da iz vašeg kraja u Zagreb idu samo djeca roditelja koji im to mogu omogučiti .Isto tako vaši intelektualci bi mogli puno više pomoći vašem kraju kada bi se znanošču i obrazovanjem mogli baviti u svome rodnom kraju.
Najgora posljedica centralizma je da najuspješniji studenti ostanu u Zagrebu (ili otiđu u inozemstvo) jer se kod kuće ne mogu baviti svojom strukom. A vi dobro znate koja vam struka treba i trebali bi znate da se i vi nešto pitate a ne da budete samo dodatna zarada profesorima u prolazu,

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci