Tagovi

odvikavanje od pol(l)itike

Odvikavam se od pollitike i politike, ali neke stvari mi ponekad padnu na pamet :-)

1. Kako je doslo do toga da si nasi politicari misle da je normalno da ako su oni izabrani, da je nakon izbora ok i normalno da oni sami donose odluke o svemu. Ako dobro shvacam demokraciju, mi biramo ljude koji nas predstavljaju i oni bi trebali donositi odluke u nase ime i u nasem interesu. Zasto se sve okrenulo na taj nacin da se izborom jedne stranke i nekih (njihovih ljudi) oni misle da mogu raditi sto hoce, pa nakon 4 godine nek biramo druge ako se ne slazemo sa njihovim odlukama?

2. U Belgiji se kaznjava ljude ako ne izadju na izbore. Zasto se to ne uvede kod nas? Moje najlogicnije objasnjenje je da to nije u interesu strankama koje naizmjenicno vladaju, jer onda bi ipak oni koji ne izlaze na izbore dali glasove nekim drugim ljudima.

3. Referendum i bolesni uvjeti samo kod nas koji nas onemogucuju da se izborimo za glasanje o nekim stvarima koje su tako ocite da bi narod odlucio drukcije od odluka sluzbene politike. Ako je problem novac, sada je ocito da ovi izbori oko EU zastupnika pokazuju da mozemo imati skupe i nebitne izbore, jer stvarno nema veze oce li zeljko kerum ili ingrid sjediti tamo u Briselu i govoriti ili sutiti.

4. Sabor. RH. Kao sto rekoh, odvikavam se. Ej vi ljudi tamo koje mi svi placamo. Vi sjedite tamo da bi nas zastupali, da bi nama bilo bolje, a ne da bi se prepucavali uvijek o istim stvarima, i tako vec desetljecima.

Priznajem, odvikavam se, svako je odvikavanje tesko. Ali nakon nekog vremena odmaka od svih gluposti koje se dogadjaju, neke stvari postaju kristalno jasne i jednostavne, a opet tako daleke i neostvarive. Zar stvarno moramo svi biti na rubu siromastva i gladi da bi se nesto konkretno promjenilo?

Tagovi

Komentari

...oni bi trebali donositi

...oni bi trebali donositi odluke u nase ime i u nasem interesu.
Kako se definira naš interes? Društvo je isprepleteno različitim interesima. Ustavom su definirane temeljne vrijednosti koje se ne mogu mijenjati ovisno o parcijalnim interesima, a sve ostalo može biti predmetom rasprave.

(Ne)izlaženje na izbore je temeljno pravo svakoga birača i ono također predstavlja odluku i poruku (npr. "odjebite, ne zanimate me").

koji nas onemogucuju da se izborimo za glasanje o nekim stvarima koje su tako ocite da bi narod odlucio drukcije od odluka sluzbene politike.
Kako se definiraju tako očite stvari o kojima bi narod trebao glasati? Nekome će biti "tako očita" potreba za zauzimanjem stava o odnosu prema sirijskim pobunjenicima, nekome o državnom proračunu, nekome o smanjenju plaća službenicima, nekome o visini poticaja u poljoprivredi, nekome o zdravstvenom odgoju, o strateškim investicijama itd. itd. ... Kako bi to trebalo izgledati u praksi?

Ako je problem novac, sada je ocito da ovi izbori oko EU zastupnika pokazuju da mozemo imati skupe i nebitne izbore

Je li konstatacija da su to nebitni izbori "naše" mišljenje ili možda ima onih koji se s time ne slažu? Ako je to "naše" mišljenje, je li to onda jedna od onih očiglednih stvari o kojoj bi se trebalo odlučivati hoće li se uopće održati ili neće?

Za EU izbore znalo se unaprijed i izdatak je mogao biti planiran u proračunu. Kako bi se planirala sredstva za referendume? S obzirom da je politika dinamična, ne bi se moglo znati koliko će se referenduma trebati raspisati u jednoj godini. Pet, deset, dvadeset? Kako to planirati?

Tko je glasao

ulazi mladic u apoteku i kaze

ulazi mladic u apoteku i kaze apotekaru kako zeli 100 kondoma. apotekar ih zapakira, mladic sve to plati, uzme kondome, izadje na ulicu, zatim baci kondome na tlo i pocme po njima gaziti nogama i skakati! za njim izadje apotekar i upita ga:
"mladicu, zasto unistavate te kondome koje ste maloprije kod mene kupili?"
mladic mu odgovara:
"tako sam se i od pusenja odviknuo!"

eto rvatima i rvaticama prakticnog primjera kako se mozemo i od losih politicara "odviknuti"... izvici ih na ulicu i "izgaziti nogama"...

Kitz

Tko je glasao

@arowan

Nikakvo kažnjavanja apstinenata ako ne izađu na izbore! Netko može imati sasvim opravdane razloge za neizlazak a netko baš neizlaskom glasa protiv svih stranka koje su u biti iste! Vrlo je vjerojatno da me EU izbori i lokalni izbori neće vidjeti iz oba razloga! Bar se poslije neću gristi što sam dao, kao krajem 2011. glas Kukurikavcima zbog kojih ne mogu spavati! Ovako ću imati mirnu savjest!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

u nigdinu

arowane,

ključ je u medijima
netko mora biti u stanju istovremeno
tražiti, provjeriti informacije, činjenice
prenijeti mišljenja, stavove,
postaviti pitanja

kako to da u hrvatskoj novinari ne pitaju ona pitanja koja su na vrh jezika prosječnom građaninu koji gleda TV, sluša radio?
stanković sa spremnosti da pita 25% (otprilike) teških pitanja izgradio karijeru
novinar koji pita prava pitanja, ne napreduje, nestaje...

prvi korak je
vlasništvo medija, mora se znati tko je vlasnik, imenom i prezimenom
autonomija redakcije, mora se znati tko postavlja glavnog urednika, novinari ili vlasnik, tko ga može promijeniti, kako
autonomija u redakciji, koja su prava novinara prema uredniku

bez toga nema napretka
svi na odvikavanje

luka

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci