Tagovi

Odnos "mi" i "Oni", gdje je posve jasno tko smo "mi" ali tko su "Oni" ?

Slikovnica odnosa "mi&oni"
"Oni" - br. 1.  ili "Strucnjaci" za zastitu prirode 

"Osrednjena valna visina u Zoni B iznosi 0,30m, a u Zoni C 0,40 m. Kada je kut nailaska tramontane 00 tada, zbog otvorenosti istočnog bazena (Zona C), visine vala rastu do 0,70 m, što je dva puta veće od dopuštene vrijednosti (Varijanta 5)."

iz Zahtjeva za ocjenu o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš za zahvat: „Uređenje dijela obale Vlačica u Supetru, otok Brač“


Iz Prirode na lokaciji projekta:
„Uređenje dijela obale Vlačica u Supetru, otok Brač“

"Oni" - br. 2.  ili "Strucnjaci" za orijentaciju u prostoru  

Za potrebe izrade Analize vjetrovalne klime, od ovlaštene institucije, Državnog hidrometeorološkog zavoda Republike Hrvatske, pribavljeni su službeni mjerni podaci o smjeru, brzini i trajanju vjetra kao srednje satne podatke za razdoblje od 1997. do 2006. godine.
Prognoza ekstremnih vrijednosti brzina vjetra na osnovu terminske vrijednosti.  Prosječna godišnja vjetrovna klima
Mjesečne i godišnje razdiobe brzine vjetra u ovisnosti o smjeru vjetra za postaju Split - Marjan

 iz
Zahtjeva za ocjenu o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš za
zahvat: „Uređenje dijela obale Vlačica u Supetru, otok Brač

Steta sto nisu odabrani podaci iz Bola, Omisa ili Hamburga, mozda bi Supetar tako dobio vazniju luku.. ...op autor

"Oni" - br. 3.  ili "Strucnjaci" za odabir mjerodavnih utjecaja

Izrađena je analiza valovanja na lokaciji dijela obale Vlačica u gradu Supetru. Predmetna mikrolokacija obuhvaća bazen postojećeg trajektnog pristaništa, kao i postojeće lučke bazene namijenjene vezivanju plovila. Svrha izrade vjetrovalne klime je analiza utjecaja planiranih radova na agitaciju navedenih lučkih bazena..

iz
Zahtjeva za ocjenu o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš za
zahvat: „Uređenje dijela obale Vlačica u Supetru, otok Brač“

"Oni" - br. 4.  ili "Strucnjaci" za granice namjene PP i njihove zakulisne i nagle promjene
A sto je s plazom? Vlacicom i Banjem?

 Vjerojatno nista, jer jer uskoro po ovom planu nece ni biti, pa nema razloga za analizu utjecaja. Uostalom, to vec pise u Zahtjevu.. 

"Oni" - br. 5.  ili "Strucnjaci" za tumacenje Prostornih planova

Uvidom u kartu Korištenje i namjena površina iz Prostornog plana uređenja (PPU) Grada Supetra vidljivo je da je predviđeni zahvat planiran u zoni mješovite namjene (namjena površina unutar građevinskog područja - izgrađeni dio). Zapadno od ovog područja nastavlja se ugostiteljsko-turistička namjena i sportsko-rekreacijska namjena, sa oznakom - R3 uređene plaže. Na niže priloženoj slici dat je izvadak iz karte Građevinska područja i područja posebnih uvjeta korištenja (PPU Grada Supetra).

Predmetna lokacija dijela obale Vlačica nalazi se u gradu Supetru na otoku Braču. Dio obale koji će se uređivati nalazi se zapadno od luke (Porat) i pristana Ratac.. Područje obuhvata ovog projekta je u dužini od 204,5 m. Lokacija predstavlja logičan nastavak središta Supetra na zapad prema području plaža i turističke ponude grada Supetra.

iz
Zahtjeva za ocjenu o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš za
zahvat: „Uređenje dijela obale Vlačica u Supetru, otok Brač“

Komentar:
Interesantan je taj odnos "mi" i "Oni", odnos gdje je posve jasno tko smo "mi" ali "Oni" postaju jedan velik i sirok pojam. 

 
"pojava" investitora prije pocetka izmjena kao i objekta koji je u tom trenutku imao nalog za obustavu radova i rusenje od gradevinske inspekcije jer nije postojala ni lokacijska, ni gradevinska.. no zato je izmisljena legalizacija
odluka zupanije o promjeni luckih granica 
Zahtjev Lucke uprave za izdavanjem Lokacijske dozvole


Izjava projektanta:
Ovaj projekt je usklađen s postojećim dokumentima:
1. PROSTORNI PLAN UREĐENJA GRADA SUPETRA
(Službeni glasnik Grada Supetra 03/09.)Glavni projektant:
Edo Šegvić
dipl. inž. arh.

bez obzira sto su lucke granice promijenjene "tek" 2012 i sto nisu unesene ni u Zupanijske ni u Gradske prostorne planove, sto se vidi u nasoj slikovnici na strani 3, LN-luka nautickog turizma - ispred kapetanije, na drugoj lokaciji 


Na to dodajemo izjavu gradonacelnice, dipl.oecc, do sada sefice racunovodstva u komunalnom poduzecu, od sada strucnjakinje za ekologiju:
Rjesenje MZOIP na temelju inih "misljenja" i Eko-elaborata da nema ekoloske opasnosti

 Ovom rjesenju treba dodati dva dosadna i velika clanka: 
- za-nas-supetar-na-temelju-cega-mzoip-izdaje-svoja-misljenja-i-rjesenja
- mzoip-je-razvio-savrsenu-proceduru-onu-u-kojoj-netko-drugi-mora-biti-strucan-i-odgovaran-za-rjesenja-koje-oni-ispisuju

i nesto javno objavljenih dokumenata i mnostvo fotografija na OVOM linku (zanimljivo)Za kraj slikovnice fotografije tog dijela obale u Gradu Supetru u srpnju i kolovozu 2014..Nakon iscrpne analize jos uvijek "nailaze" novi "Oni"... nacisto je njihov broj toliko velik i tako sirokih podrucja djelovanja da obicnom, nestrucnom gradaninu nije ni nakon obicne, nestrucne analize nista vise pojmljiv i shvatljiv nego li prije nje.Luna

Komentari

MPPI-Upravni odjel, Postivanje pomorskog zakona ili nezakonito

izdana lokacijska i pravomocna gradevinska dozvola?

Pristaniste Vlacica - Upravni odjel Ispostava Supetar - Lokacijska i gradevinska izdane mimo zakona! ?? - pogledajte sami i zakljucite

Posted by Udruga "Za naš Supetar" on Wednesday, May 6, 2015

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao
Tko je glasao
Tko je glasao

ljetno privezište

Prvo, nakon pogleda kroz dokumentaciju slažem se s tobom da je ovakvo privezište, bez T valobrana, krivo koncipirano. Osim tramontane koja (na Marjanu) puše 8,5% ljetnih dana tamo zasigurno puše i bura i to s učestalosti opet bliskoj Marjanskoj, čak i češće, možda i Makarskoj. A ovakva lučica je itekako otvorena i na tu buru.

Noćna bura je vrlo neugodna za nautičare. Nautičarima ljeti je cilj ploviti (jedriti?) po danu, kupati se, a noću odmoriti na sigurnom vezu. Da li je taj vez u marini, lučici ili u pustoj vali na sidru je pametnom nautičaru potpuno svejedno, bitno je da spava na miru. Nebitno da li je obiteljski odmor s malom djecom ili pak pijani tulum muške ekipe, opet je premisa - sigurno, od večeri do jutra.

Bura je ljeti čest noćni vjetar. I zna biti ćudljiv, ne mora biti stalan, znalo mi se dogoditi da očekujem slabašan burin s najbližeg kopna (što na vanjskim otocima može značiti i južni vjetar ako si vezan na sjevernoj obali) a da udari prava kontinentalna bura u 2 ujutro. No za Supetar mogu, zbog blizine kontinenta i to ne bilo kakvog, već prostora Kozjak - Mosor - Biokovo, sa velikom sigurnosti reći da će1-2 dana u tjednu udarati prilično jaka bura, a ostalih dana dovoljno neugodna za mirni san. Stoga ja u takvoj lučici ne bih spavao niti jednu noć, da je neznam kakav restoran. Dobro bih se pitao da li bi spavao i s T valobranom...

No Ministarstvo je ovdje postupilo u redu. Nije na Ministarstvu da procjenjuje vjetar niti korisnost projekta po lokalnu zajednicu, već da provjerava da li je projekt napravljen od stručnih osoba. Točno, stručnjaštvo se dokazuje uvjerenjem od strane stručnih tijela, istog Ministarstva i određenih Komora, no vrlo je vjerojatno da je autor projekta odavno ishodio to stručnjaštvo, za mandata nekog prethodnog ministra. Ne možeš očekivati da sa svakom novom vladom ili ministrom sve ovlaštene osobe ili pravni subjekti idu na ponovno ovlaštenje. Nije ni u redu da Ministarstvo prosuđuje o kvaliteti projekta, jer samo nije dovoljno stručno niti kapacitirano. Ovlaštene osobe svojom kvalitetom to dokazuju, i svojim referencama.

Ministarstvo vam ovdje vraća lopticu: netko je angažirao upravo ove stručnjake, kemičare i pravnike, da izrade studije. I arhitekte za prethodnu marinu. A ti arhitekti su angažirali stručnjake za valovanje. Koji su referentnom uzeli meteorološku postaju Split-Marjan. Čiju su studiju valovanja poslije uzeli kemičari, no s ukinutim valobranom, i dalje se pozivali na nju pr svojoj procjeni. I takvi su projekti bili prihvaćeni od gradski/općinskih vlasti? Pa zašto pobogu?

Mijenjajte gradsku vlast, ne tužite se Ministarstvu!

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

Mijenjajte gradsku vlast, ne tuzite se Ministarstvu!

Tko je glasao

lokacija fotografija plaze na mapi prosirenja luckog podrucja

a @martinov komentar ide u spam kao i svi ostali trol-komentari ili/i komentari s namjerno iznesenim laznim tvrdnjama

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

A ti mu dođeš

kao "vikendašica"? :)

Tko je glasao

pretpostavljam...

Tko je glasao

Mijenjajte gradsku vlast, ne tuzite se Ministarstvu!

Tko je glasao

Protrljao oči nekoliko puta.

Protrljao oči nekoliko puta. Da ipak je istina da je netko pokušao informirati se i nakon toga napisati smisleni komentar, kao protuteža lupetanjima iznad i ispod.

Ispravio bih samo navod o tramontani koja puše 8,5% ljetnjih dana. Ona prema informacijama iz ovih dokumenata puše 8,5% dana u godini, što je jako različito, a iz čega se može zaključiti da će u tih 90 dana koji se spominju puhati dan ili dva jer ljeti je ona svakako manje učestala, što isto piše. Meni u toj raspravi smeta tih 90 dana, jer nautičarska sezona je itekako duža od 90 dana. Bilo kako bilo tramontana će nautičarima biti problem tek nekoliko dana u nautičarskoj sezoni.

Slažem se da je uticaj bure jednostavno preskočen, onih dnevnih i noćnih, i to će biti nautičarima jedna dodatna nesigurnost.

Dodao bih nekoliko misli.

Čemu služe sve te slike velikih valova kad nitko nigdje niti ne tvrdi da ih neće biti?

Je li pravo vrijeme za nekoliko novih metereoloških stanica na lokacijama predviđenim za luke nautičkog turizma uokolo Supetra, kako bi otpočelo desetogodišnje snimanje klime prije bilo kakve konkretne graditeljske aktivnosti na tim lokacijama?

Čemu služe posljednje tri slike u dnevniku? Ovde imam i odgovor, prodavanju muda za bubrege. Naime slijedom misli u dnevniku, a nastavljajući se na misli iz prethodnog dnevnika te slike bi trebale biti ilustracija nečega što će nestati, biti uništeno, nešto što će lokalna zajednica izgubiti. A tko poznaje dobro stanje stvari vidi, pogotovo na drugoj slici, da se kroz te kupače u pozadini vidi cijeli potez koji je predmet zahvata na kojemu na 205 metara ruvinane isključivo betonske površine u srpnju ili kolovozu nema bukvalno niti jedan jedini kupač, što mi koji se tamo okupamo dva-tri puta godišnje odlično znamo. Je točno vidi se i vaterpolo igralište bez igrača, trenera i publike. Činjenica je tvrda da se zahvatima samo uređuje grozna betonska obala potpuno nekorisna lokalnoj zajednici i da lokalna zajednica apsolutno ništa ne gubi, a dobiva jedan lijepo uređen javni prostor, i nekoliko stotina nautičara na dnevnom vezu u nautičarskoj 180 dana dugoj sezoni, i to praktično u srcu mjesta, a bez lošeg uticaja na kulturnu i prirodnu baštinu, plaže, turizam i ostalo. Jedino što lokalna zajednica gubi su parkirna mjesta koja oni van turističke sezone koriste i istezalište brodova sa prostorom za redovito zimsko servisiranje plovila. To nije zanemarivo i ako bi postojalo građansko nezadovoljstvo iz tih razloga ja bih to itekako pozdravio. Sve drugo je bez veze, plaža se ne dira bukvalno niti jedan metar, a očito će i jedan dio uređene betonske površine jednog dana biti u funkciji kupanja, što danas nije slučaj.

Ako postoji potencijalni gubitnik u ovoj priči, onda to apsolutno nije lokalna zajednica već investitor, županija odnosno lučka uprava. Teško je zamislivo da bi na onoj najprizemnijoj razini gdje bi se u kalkulaciju stavili samo uloženi novci u investiciju i njihov povrat kroz naplatu priveza mogli pokazati pozitivni rezultati. Ali tu postoje i druge razine iz kojih bi se stvari mogle gledati i pravdati. Ali u toj problematici jedini sigurni dobitnik su građani Supetra koji jedini dobivaju, a građanski gnjev bi trebao dolaziti od svih ostalih. "sasuli ste naše novce u dobrobit Supetra, a mi?"

Moram još par riječi o zelenima i civilnom društvu. Glavni problem cijelog tog društva lociranog jednako u domenama civilnodruštvenih aktivnosti kao i u domeni politike, su neinformirani, nepravovremeni, neargumentirani, pogrešno argumentirani, lažno argumentirani, stavovi i kritike, koje su toliko puta već viđene da više nije moguće izgovoriti jednu riječ bez da je prati eho općedruštvenog podsmjeha.

Tko je glasao

projekti ne racunaju

projekti ne racunaju isplativost trajnog objekta vec racunaju sam objekt -

dakle njegovu stabilnost citave godine i njegov utjecaj na okolis citave godine

a za tvoju informaciju na toj lokaciji se ne moze vezati ni za maestrala, a maestralun razbija svaki brod i valovi su preko metar- pri tome je planirano potpuno otvoreno na zapadnu stranu, bura u supetru puse uglavnom od omisa, no ima i cistog sjeverca (mosor) upravo onog o kojem kolega prica u komentaru, za ucestalost bure je mjerodavan omis sa dodatkom mosorskog sjeverca, no i jugo puse iz slicnog kvadranta
gdje je grego? gdje je levant?
tramuntana puse sa sjeverozapada.. i poprilicno je gadna na toj lokaciji
supetar ima veliko kopno ispred sebe, a vidovu goru (najvisi otocki vrh) iza sebe i svi uobicajeni smjerovi vjetra su drugaciji od uobicajenih (osim maestrala koji puse sa zapada)

sinko, pricas o stvarima koji su daleko iznad tvojih sposobnosti poimanja, na zalost, upravo tako izgleda.. no to te kao ni mnoge ne smeta da pises sa sigurnoscu.. posebno je interesantno razglabanje o vjetrovima i vezivanje na valovanje koje je (vidi u tekstu dnevnika) radeno radi sigurnosti plovidbe te utjecaju novog objekta na luku (i sto s tim ima veze 90dana? iskoristivosti) te je potpuno nejasno kakve to veze ima sa ekoloskim utjecajem na okolis prvenstveno plazu koja uopce nije uzeta u razmatranje.. netko mora biti lud kad kaze da je objekt ekoloski neopasan :
- jer ce se pristaniste u eksploataciji moci koristiti 90 dana ako se uzmu krivi vjetrovi u obzir
- jer nema opasnosti za sigurnost plovidbe trajekta (to je valjda iz poznatog svjetskog pristupa ekoloskoj studiji gdje se analiza oneciscenja luka smatra mjerodovanom a plaze postaju irelevantne jer nisu prirodni rezervati )
- jer se sve nalazi u zatvorenom akvatoriju kad je evidentno kako je novo pristaniste potpuno otvoreno prema plazama i nemoguce ga je zatvoriti (propis za luke) u slucaju oneciscenja ili havarije
- kada se ne uzima u obzir planirani iskop te dublje more na velicinu valova koji bi nastajali u tom slucaju

na vlacici se nikad nitko nije vezao, najvise sto se moze je iskrcati se za bonace, ili sidriti isto za bonace i to iskljucivo kaici i slicno .. jer svaki drugi, veci brod bi imao problema u par minuta kad dodu valovi, cak i od maestrala (koji puse svaki dan)

valovi na slici su iz raznih doba godine, od ljetnih nevera do jesenskih ..

prvi pristup svakom projektu je razgovor sa lokalnim stanovnistvom, zasto nitko ne pita ribare ili hobi ribare da li bi se tamo vezali ikada i otisli doma mirne duse spavati?

i ocigledno - zasto nema valovanja i statike za taj trajni objekt / luku, preliminarne, ali za citavu godinu? jer to je inzenjerski objekt a ne kerefeka od segvicevog designa oblika banane za vezivanje cega? banana brodova na bok?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

bum,bum,bum nisi u pravu niti

bum,bum,bum

nisi u pravu niti u jednom slovu, ali ako jesi te se tu nitko nikada ne bude vezao, onda niti ovo dole citirano, ponovljeno već sto puta iako je apsolutno neutemeljeno, neće se ostvariti, Supetre spašen si. Dakle, i ako postaviš da si u pravu sa svojim interpretacijama klimatskih okolnosti, i onda su grad i građani debelo profitirali, dobili su uređen javni prostor, a jedini je gubitnik je opet investitor.

koja ce ako se napravi za posljedicu imati unistenje plaza, dakle turizma u privatnom smjestaju, dakle iseljavanje i napustanje otockog mjesta plus nevjerojatni pad vrijednosti nekretnina

Tko je glasao

investitor? koji ku...

investitor? koji ku... investitor? zupanijska lucka uprava bere godisnje 5.000.000,00kn samo na trajektnoj luci supetar, od toga je obavezna vracati 30% u odrzavanje i ostalo gradu supetru tj supetarskoj luci.. sto se ne radi od kad uzimaju te pare.. dakle barem 10tak a mozda i vise godina..

novce koje zupanijska lucka uprava zeli uloziti u nezeljeno i nesuvislo prosirenje koje ce unistiti plaze (dakle i turizam) su u stvari novci grada supetra a ne zupanije i to puno manje nego li su bili duzni vratiti od zarade na luckom pomorskom dobru grada supetra

sto zakljucno znaci: da zupanijska lucka uprava za supetarske novce zeli unistiti gradske plaze, dakle i sav privatni turisticki smjestaj, posljedicno smanjiti vrijednost nekretnina uz onecisecenje obale i direktni utjecaj na prostorni plan pretvaranjem glavnih gradskih plaza u luku (koje se vec dogodilo na vise lokacija, ovo kao slag n acentrralnu tortu-plaze)

tu netko mora biti debelo lud da bi to podrzavao... ili korumpiran

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

eto ga...

Tko je glasao

Evo sam u svojoj

Evo sam u svojoj korumpiranosti pokušao naći uporište za tvoju tvrdnju da je "županijska lučka uprava od godišnje ubranih 5 milijuna obavezna vraćati 30% u održavanje i ostalo gradu Supetru tj. supetarskoj luci".

Jedino što sam našao je ovo:

Godišnji program rada i razvoja luke donosi, na prijedlog ravnatelja, upravno vijeće lučke uprave.
U lukama županijskog značaja (pročistio ja) ovoga Zakona Godišnji progran rada i razvoja luke donosi se uz suglasnost županijskog poglavarstva, te uz prethodno mišljenje ministarstva nadležnog za otoke i suglasnost Ministarstva uz obvezu usmjeravanja najmanje 30% sredstava na lučko područje gdje je prihod nastao.

Meni se čini jako različito od onoga što ti tvrdiš, imaš li još nešto što ja nemam?

Tko je glasao

a sto je razlicito?

a sto je razlicito? usmjeravane umjesto vracanje? ili gdje vidis razliku?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Prvo nema govora o povratu

Prvo nema govora o povratu gradu Supetru, već lučkom području, a drugo ne kaže o kojim se sredstvima radi. To bi se jako teško moglo razumjeti na način kako si ti razumjela, dakle da se radi o sredstvima ubranim u toj luci,ili preciznije o prihodu te luke, već o sredstvima predviđenim Godišnjim programom. 30% sredstava za realizaciju programa. Baš bih volio znati kako to tumače experti.

Ima još jedan mali argument da si u krivu. Na drugom mjestu propisano je (Pravilnik o kriterijima za utvrđivanje ......)

Prihodi ostvareni naplatom naknade za vez na nautičkom dijelu luke otvorene za javni promet dijele se na način da lučka uprava 30% netto tih prihoda uplaćuje teritorijalno nadležnoj općini/gradu koji ih namjenjuju sukladno odredbama Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.
Ostali prihodi lučke uprave koriste se sukladno odredbama Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

Dakle, baš i samo prihodi ostvareni naknadom veza nakon realizacije uređenja ovog dijela obale ići će direktno u blagajnu grada Supetra.

Tko je glasao

zupanijska lucka uprava bere

Tko je glasao

lokalni referendum nije i ne

lokalni referendum nije i ne može biti rješenje za zahvate županijskog ili državnog značaja. Kako god da nije rješenje niti samostalno odlučivanje jedne razine vlasti suprotno stavovima ostalih razina.

Tko je glasao

U ovom slucaju se radi o

U ovom slucaju se radi o komunalnom privezistu za tridesetak jedrilica i tesko da bi mogli govoriti da se radi o zahvatu zupanijskog ili drzavnog zahvata. Ljudima vec u Sutivanu je potpuno svejedno sto ce se dogoditi, a da ne govorimo o Ogorju Gornjem ili Krapini. Dakle, u ovom slucaju jedino komunalni referendum (ako se o golfu na Srdju odlucivalo na komunalnom referendumu, ne razumijem zasto bi se o privezistu u Supetru odlucivalo na drzavnom- ako je to sad zahvat od drzavnog znacaja, onda je drzava uistinu nisko pala:) moze dovesti na biralista informirane birace- ogromna vecina u Supetru zna sto se namjerava graditi, gdje i zasto. Lunoprof bi energiju koju je potrosila (sjedeci na teraci i) pisuci na pollitici i facebooku morala potrositi u obilasku susjeda skupljajuci potpise za referendum, ukoliko uistinu zeli zaustaviti gradnju. Meni se ovo pitanje cini kao idealno pitanje za komunalni referendum koji bi nakraju jedini i donio odgovor sto vecina Supetrana i Supetranki uistinu zeli. Jer ovo mi, oni i bla bla bla su sad samo cista preseravanja.
A to da si primjetila novu nelogicnost u njenim komentarima gdje s jedne strane pljuca po gradonacelnici, a s druge zeli da joj se daju vece ovlasti- nije ni prvi ni zadnji put.

Tko je glasao

mislim da si u krivu, ovaj

mislim da si u krivu, ovaj zahvat događa se u lučkom području luke županijskog značaja i samim time je, bez obzira na njegovu veličinu i stvarni značaj, u formalnom smislu zahvat županijskog značaja

Tko je glasao

Teraca?!

Haha, slažem se za ovo o lokalnom komunalnom referendumu, ali fakat ne bih rekla da luno nije uložila poprilično dobro usmjerene energije.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

projekt pristanista je

projekt pristanista je investicija zupanijske lucke uprave .. dijelove potvrduje zupanija i vlada, kao napr. prosirenje luke.. obzirom da ne razumijes vecinu stvari koje komentiras bolje da prestanes sa nadiserstvom.. jer i za trolanje je povremeno potrebno imati malo znanja i ponesto inteligencije

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

frustracija spamom

Tko je glasao

uvod: ZAKLJUČAK STRUČNE RADNE

uvod:
ZAKLJUČAK STRUČNE RADNE SKUPINE ZA POMORSKO DOBRO
Radna skupina jednoglasno podržava decentralizaciju upravljanja i
gospodarenja pomorskim dobrom te smatra da je nužno izmijeniti
Zakon u cilju jačanja ovlasti jedinica lokalne samouprave.
http://www.udruga-gradova.hr/wordpress/wp-content/uploads/2013/09/Pomors...

za sve ostalo procitajte tiskano izdanje jutarnjeg lista danas ili cekaj sjednicu vlade drugi tjedan

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

e i, prije šet godina radna

e i, prije šet godina radna skupina udruge gradova zagovara jačanje ovlasti jedinica lokalne samouprave. Taj pritisak naravno postoji i svih šest godina poslije toga. Krupni je konflikt svijesti tolike otrovne strelice upućivati vašoj gradonačelnici, a istovremeno drukati da joj se povećaju ovlasti. Neobjašnjivo. Za mene je tužna istina da je vlada poklekla pod tim i drugim pritiscima, rezultat će biti silna šteta, biti će naravno različito od grada do grada, tj. od gradonačelnika do gradonačelnika, ali ukupno će ispasti jako loše. Mehanizam je već viđen u Splitu i vrlo je jednostavan. Što više koncesijskih odobrenja to jači priliv u gradski proračun, sasvim dovoljan opravdani razlog da se svakome tko poželi, gdje god poželi, dopusti što god poželi. Da niti ne špekuliramo o eventualnoj koruptivnoj pozadini. Sada će se takve politike preseliti i u domenu koncesija,...

To se naravno ne odnosi na luke posebne namjene gdje gradonačelnici još uvijek, a vjerovatno niti Bauk, niti oni koji su pisali onu vašu peticiju, nemaju pojma da su izgubili apsolutno sve ovlasti prostornog planiranja luka nautičkog turizma,....

Tko je glasao

iz zakona.. o PP

(4) Gradnja u smislu ovoga Zakona smatra se projektiranje, građenje, uporaba i uklanjanje građevina koji se obavljaju prema odredbama ovoga Zakona i propisa donesenih na temelju ovoga Zakona, te prema odredbama posebnih zakona i propisa donesenih na temelju tih zakona, hrvatskih normi i pravila struke, ako ovim Zakonom nije drukčije određeno.

Načelo vertikalne integracije i usuglašavanja interesa
Članak 11.
Pri utvrđivanju polazišta i donošenju dokumenata prostornog uređenja i drugih razvojnih dokumenata (strategije, planovi, programi i sl.) kojima se utječe na prostorni razvoj, Država i jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, te osobe s javnim ovlastima dužne su radi ostvarivanja ciljeva prostornog uređenja međusobno surađivati u procesu prostornog planiranja, zaštiti prostora, graditeljskoj i urbanoj obnovi i obavljanju drugih aktivnosti u izvršavanju obveza prostornog uređenja.

Načelo sudjelovanja javnosti i pristupa informacijama i podacima
Članak 12.
(1) Javnost ima pravo sudjelovati u postupcima izrade i donošenja dokumenata prostornog uređenja u skladu s ovim Zakonom.
(2) Država i tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave moraju o stanju u prostoru obavješćivati javnost, omogućiti i poticati njezino sudjelovanje razvijanjem društvene povezanosti i jačanjem svijesti o potrebi zaštite prostora, te upravljanjem sudjelovanja (prikupljanje i organizacija prijedloga, pribavljanje stručnih mišljenja o javnim stavovima, posredovanje medija i sl.).

(4) Dokumentom prostornog uređenja užega područja mogu se propisati stroži kvantitativni i kvalitativni uvjeti i mjere za provedbu zahvata u prostoru, odnosno viši prostorni standardi od onih propisanih dokumentom prostornog uređenja širega područja, te se ne moraju planirati sve namjene prostora određene dokumentom prostornog uređenja širega područja kao mogućnost.

Članak 85.
(1) O prijedlogu prostornog plana provodi se javna rasprava.
(2) U javnoj raspravi nadležna državna tijela i pravne osobe s javnim ovlastima, tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, građani i udruge i vlasnici nekretnina (u daljnjem tekstu: sudionici u javnoj raspravi) daju očitovanja, mišljenja, prijedloge i primjedbe na prijedlog prostornog plana, u roku i na način propisan ovim Zakonom.
(3) Iznimno od stavka 1. ovoga članka, postupak javne rasprave ne provodi se u slučaju usklađivanja prostornog plana s ovim Zakonom, dokumentom prostornog uređenja šireg područja, drugim propisom donesenim na temelju ovoga Zakona ili posebnim propisom, kao ni u slučaju otklanjanja nezakonitosti i/ili nepravilnosti naređenog rješenjem urbanističkog inspektora.
(4) Odredba stavka 3. ovoga članka ne odnosi se na slučaj usklađivanja prostornog plana ako se time mijenja namjena prostora.

a onak usput, na mjestu koje je tema dnevnika nije prostornim planom zupanije planirana luka nautickog turizma..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ovo kao da je odgovor

Ovo kao da je odgovor ministrice Mrak Taritaš. Ajde pitaj gradonačelnicu da ti opiše suradnju grada Supetra sa Hrvatskim zavodom za prostorni razvoj koji mora izraditi Državni plan prostornog razvoja na način da on bude donesen do 01.01.2016. godine, a u kojemu će biti ili ne biti sve vaše (Supetar, Sutivan) luke nautičkog turizma unesene na način da Ministarstvo može izdati akte za građenje bez sudjelovanja grada Supetra, što će uz inzistiranje da se poštuje državna Strategija razvoja nautičkog turizma rezultirati njihovim potpunim brisanjem, a možda i izgradnjom nekih 900 suhih vezova u brdu iznad Supetra. Pa mi napiši nešto o toj suradnji, kako komuniciraju, koliko su sastanaka održali, koliko dokumenata razmijenili, u koliko su točaka tražili i našli kompromis...

Kaže ministrica bit će javne rasprave. Premijeru koji bi stvari poznavao takav bi argument bio dovoljan za njenu smjenu. Institut javne rasprave u postupcima donošenja prostornih planova nikad nije niti u snu bio dobar, pravovremen i dovoljan institut uključivanja građana i drugih subjekata u postupke izrade i donošenja planova, i to do te mjere da je to odavno s jedne strane smiješno, a sa druge strane strašno, i uz to na društvenoj nizbrdici. Stogli smo dotle da je nedavno javno izlaganje javne rasprave jedne sitne izmjene GUP-a u gradu koji ima 170000 stanovnika od kojih se odokativno tri četvrtine grozi sadržaja koji se donosi organizirano u prostoriji 5x5 metara, koja je uz to bila poluprazna, preciznije došlo je ukupno 3 građana od čega 2 koji su neposredni susjedi čestici koja je u centru događanja, da bi konačno javna rasprava bila zaključena sa ukupno dvije službene primjedbe.

Tko je glasao

ako prostorni plan nije

ako prostorni plan nije prosao javnu raspravu onda nije ni prosao, tj ne moze biti odobren na vec nekoj skupstini ili vijecu... dakle na njemu se ne moze temeljiti ni lokacijska ni gradevinska.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Državni prostorni plan proći

Državni prostorni plan proći će naravno javnu raspravu.

Tko je glasao

zupanijske lucke uprave

zupanijske lucke uprave predaju zahtjev zupaniji za izmjenom granica luka.. ako se radi o gradovima takve izmjene zadiru u prostorne planove - namjene kopnenih prostora unutar gradova. oni se ne mogu mijenjati bez javne rasprave, a sve zajedno ne smije i ne moze biti suprotno pravilima struke.
granice na pomorskom dobru dakle, a po zakonu o prostornom planiranju i po zakonu o pomorskom dobru ne smiju se mijenjati na nacin da mijenjaju prostorne planove i namjene prostora bez da se te promjene prenesu u prostorne planove gradova i to po svim zakonima o prostornom planiranju.
zahvati/promjene granica ili namjena na pomorskom dobru nisu nadredeni ni neovisni o prostornim planovima ni struci bez obzira sto ih potvrduje samo zupanija. takva potvrda naprosto ne znaci ama bas nista ako nije u skladu sa postojecim prostornim planom.

nastavno, a vrlo vazno, prostorni planovi nizih razina MOGU ali ne moraju prenjeti sve sto je uneseno u zupanijske planove, odnosno drzavne.. posebno se to odnosi na one dijelove koji su protivni struci ili zakonu.. vazno je znati da je izradivac plana zakonski obavezan raditi po pravilima struke i ni u kom slucaju ne smije ici namjerno protivno njoj jer je to kaznjivo.. naravno, ako ga ulove..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

(4) Dokumentom prostornog

(4) Dokumentom prostornog uređenja užega područja mogu se propisati stroži kvantitativni i kvalitativni uvjeti i mjere za provedbu zahvata u prostoru, odnosno viši prostorni standardi od onih propisanih dokumentom prostornog uređenja širega područja, te se ne moraju planirati sve namjene prostora određene dokumentom prostornog uređenja širega područja kao mogućnost.

Ovo si gore citirala iz Zakona o prostornom uređenju, a kod mene u istom zakonu piše drugačije:

Prostornim planom lokalne razine užega područja mogu se propisati stroži kvantitativni i kvalitativni uvjeti i mjere za provedbu zahvata u prostoru, odnosno viši prostorni standardi od onih propisanih prostornim planom lokalne razine širega područja, te se njime ne moraju planirati sve namjene prostora određene prostornim planom širega područja kao mogućnost, ako takvih ima.

Dobro pročitaj pa češ shvatiti da si i ovdje jako u krivu, kao i u drugim navodima koje nemam vremena komentirati.
Bio sam i na mnogim javnim tribinama organiziranim od "buntovnika" u raznim revolucijama. Ukoliko na njih ne dođu kompetentne i nadležne osobe, njihova vrijednost pravilu je nula. Jednostranim pogrešnim argumentima "buntovnici" se slože oko merituma. Ne mogu tvrditi da je tako bilo i na vašoj tribini na kojoj nisam bio, ali nekako osjećam prema onome što si napisala, i prema sadržaju peticije koju sam pročitao. Znanja pojedinca, i mene svakako, čak i u područjima u kojima se osjećamo jako potkovanima, uvijek su samo malecki djelić potrebnoga za sagledavanje nekog društvanog problema, ako ih ne možemo"testirati" razmjenjujući ih sa upućenijima, nadležnijima i odgovornijima od nas, u pravilu smo uvijek više ili manje u krivu.

Tko je glasao

tx, na ispravci, citirala sam

tx, na ispravci, citirala sam stari zakon..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

A gdje su sad "svi"?!

Neka se ugledaju na "markićke" - kako se osvaja cilj! Kod nje svaki polupismeni djedica "dozna" zašto homoseksualcima treba zabraniti brak.

Nekome jako odgovara, čak mu je i cilj - da na javnu raspravu dođu 2 i pol čovjeka, po mogućnosti podržavatelja.

Zar bi normalni prosječni čovjek trebao svakodnevno razmišljati hoće li mu na jedinoj livadi u naselju podignuti šoping centar? Pa čemu služe razni aktivisti, struka, mediji i ini čija je vokacija, a mnogima i posao, da animiraju ljude, da im skreću pažnju i objašnjavaju dubioze?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Idemo sad ozbiljno razgovarat

Tko je glasao

Točno, izgradnja ovoga

Točno, izgradnja ovoga privezišta je prototip ispravnog razvoja nautičkog biznisa, u skladu sa odrednicama dobre strategije, za umjereni scenarij razvoja nautičkog turizma, prvo maksimalno iskoristiti devastirane dijelove obale, graditi vezove za mali broj plovila, često i svuda gdje je to moguće bez negativnog uticaja na okoliš, prirodu i baštinu, prvo masimalno iskoristiti mogućnosti realizacije vezova unutar luka otvorenih za javni promet, graditi vezove koji se ne mogu pretvoriti u male škverove sa mostnim dizalicama i hangarima,.... još bih mogao, ali me već boli glava od lupanja u zid

Tko je glasao

ovo nije unutar luckog

ovo nije unutar luckog podrucja nego izvan postojeceg, zato sam i postavila kartu prosirenja luke dekretom zupanije na zahtjev zupanijske lucke uprave..

cak nije ni u zupanijskom planu predvidena luka nautickog turizma, kao ni u pp supetra

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

kada je predmet izmjena

kada je predmet izmjena prostornog plana brisanje dijela javne zelene površine koja kao lanterna strši u kraljevstvu desetaka hektara crvenih ugostiteljsko turističkih zona moralo bi se dogoditi da se bar nekoliko od desetak tisuća građana koji mu na neki način "gravitiraju" odluči informirati ili suprotstaviti, a evo se nije dogodilo, nisu došli, baš kao što su izostali i svi drugi koje gore spominješ, kao i oni koje ne spominješ (političari, stručnjaci raznih struka)

Posla za sociologe koji su također izostali kao u priči, mislim da smo se približili povijesnom trenutku kad na javno izlaganje organizirano u okviru javne rasprave o donošenju prostornog plana velikog grada neće doći nitko, odnosno službenih primjedbi uopće neće biti. Nekima je to cilj i biti će im jako drago, ali to je sporedno. Glavno je da nikakav otpor niti organizirani niti pojedinačni ne postoji, a ja sam u komentarima gore i dole naznačio i dosta razloga zašto je to tako.

Tko je glasao

jedina javna rasprava o ovoj

jedina javna rasprava o ovoj investiciji organizirana je od gradanske inicijative supetar. bila je jako posjecena za supetarske prilike obzirom da nisu svi zainteresirani mogli stati u gradsku vijecnicu.
nitko od gradskih celnika nije dosao, kao ni sa strane investitora, lucke uprave split.

nakon toga uslijedila je peticija protiv sirenja luke, protiv izgradnje pristanista i za povrat upravljanja pomorskim dobrom u lokalne ruke.

gradonacelnice je usprkos tome dala suglasnost na lokacijsku dozvolu bez da zatrazi strucno misljenje ili bilo koji drugi mehanizam strucne kontrole. isto tako nije organizirala neku novu javnu raspravu. time je grubo pogrijesila te ponasala se protivno svom delagatskom statusu, no sto je najvaznije nije konfrotirala javnost svojim argumentima. to samo po sebi je dovoljno za prekid ove investicije ali i za sve ostale politicke kao i zakonske odgovornosti. isto to vrijedi i za gradsko vijece. trgovina politickom moci ili sukob interesa (da vas ne gnjavim detaljima) su vrlo nezgodne ako se desavaju u trenutku kad se gradani organizirano pobune.

kako je pored gradonacelnice i gradskog vijeca jos cinbenika djelovalo protivno zakonu ili pravilima struke sigurno je da ce se nesto u tom smislu dogoditi.. zakonska odgovornost koliko god smijesna bila u ocima prosjecnog gradanina hrvatske nije nesto sto ne moze funkcionirati, samo je malo mukotrpno dok se ne natjera drzavu na reakciju.

strpljen, spasen.. rekli bi neki ljudi..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Da, strpljen-spašen...

....osim ako na brzinu ne počnu aktivne pripreme za ho-ruk betonizaciju, a jednom kad se prostor upropasti, više se nikad ne oporavi. Premda, bilo bi doista zgodno vidjeti da se npr. ruši neko velebno zdanje nastalo protivno mišljenju struke, propisima ili željama građana.

Primjerice, zamisli dan u kojem je velika građanska akcija organizirala na stotine betonskih miješalica koje su se iskrcale u onu Horvatinčićevu rupetinu u Varšavskoj...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

ne bi smjeli moci ho-ruk

ne bi smjeli moci ho-ruk betonizirati.. zakon kaze da se izgradnji moze pristupiti tek nakon ishodenja gradevinske dozvole

ako napori urode plodom te se natjera struka da radi strucno gradevinska dozvola ne moze biti izdana, isto vrijedi i za razne suglasnosti na uredima drzavne uprave ili ministarstvima.. nadalje postoji i mehanizmi gradana prema lokalnoj upravi - ufino ili ugrubo - da ih se natjera raditi u korist gradana i grada..

kako se u supetru ne radi samo o ovom pristanistu vec i mnogo vezanih dogadanja, od uredenja setnjice-plaze, koncesijama na pomorsko dobro, izmjenama i dopunama prostornog plana grada koji je u toku, izvlastenju prometnica - nerazvrstanih cesta te upisu grada na njih kao i uklanjanju prepreka izgradenih od neovlastenih privatnih osoba ili poslovnih subjekata, devastaciji pomorskog dobra u velikoj kilometrazi, potuni ekoloski kolaps plaza-obale uslijed nezakonitog djelaovanja svpetrvs hotela nasipavanjem i mrvljenjem skrapa ali i izgradnjom nasutih molova.. potom i o uklanjaju nelegalno odlozene gradevinske sute uz paljenje smeca svih sadrzaja u podrucju zop-a te nalogom za sanaciju tih podrucja koja je potvrdena odlukom grada i programom zbrinjavanja otpada elaborat 2014-ecoina.. , gomili nelegalne gradnje, vrlo sumnjive naknadne privatizacije itd itd..

dosta je komplicirano i kompleksno.. no vrzino kolo ce se poceti otpeljavati i rjesavati uskoro na korist grada i gradana

da skratim - pristaniste se nece graditi a i mnoge druge stvari ce se uspjeti rijesiti

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

postoji li pravomoćna

postoji li pravomoćna lokacijska dozvola za pristanište. Ako da, onda je nitko više ne može poništiti, tako je davno odlučio Ustavni sud. Baš da je sve nezakonito i da svi otiđu u zatvor, samo na dobroj volji investitora je hoće li se to privezište graditi ili neće.

Tko je glasao

Kako je to moguće?

Pa nisu to Vatikanski ugovori :P

Zar se tako nešto može graditi bez građevinske dozvole?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

ne moze se graditi bez

ne moze se graditi bez gradevinske dozvole .. sto znaci i glavnog projekta..
ovaj projekt prema kojem je donesena lokacijska dozvola nema proracuna ni objekta koji se gradi, ni valovanja... da su to napravili pao bi projekt pa onda dakle nisu, tj. uzeli su valovanje iz jednog drugog projekta i prakticno falsificirali citavu dokumentaciju, ne samo ekoloski dio

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ima jedna odluka Ustavnog

Ima jedna odluka Ustavnog suda, mislim da se radilo baš o povećoj zgradi na pomorskom dobru u Supetru, sjećam se kroz maglu, mogu to naći ako koga interesira. Nakon što je zgrada izgrađena ministarstvo je akt za građenje poništilo jer je izdana nezakonito. A onda je Ustavni sud presudio. Meni su je izvadili dva puta, da, da očito je nezakonito, ali nije moguće poništiti ..... 13 je strana gustog teksta. Građevinska dozvola za ovu građevinu vjerovatno se izdaje po starom zakonu o prostornom uređenju i gradnji, neupravni postupak u kojem službena osoba ima samo utvrditi da je projekt u skladu s izdanom lokacijskom dozvolom.....

Tko je glasao

rado bih vidjela tu presudu,

rado bih vidjela tu presudu, molim te posalji mi je na e-mail, lunoprof@gmail.com

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

http://sljeme.usud.hr/usud/pr

http://sljeme.usud.hr/usud/praksaw.nsf/Praksa/C12570D30061CE53C12575EC00...

Ipak nije supetar, i nije baš isto kao u tvom slučaju, nikad nije

Tko je glasao

Zanima me.. Molim posalji Na

Zanima me.. Molim posalji Na pp Ili mail lunoprof@gmail.com

Tko je glasao

pomorsko dobro je drzavno

pomorsko dobro je drzavno vlasnistvo pod zupanijskom upravom, investitor zupanijska lucka uprava.. uglavnom za sve svoje akcije ima pokroviteljstvo zupanije... i ne mora bas previse pitati.. a i ono sto mora vrlo inteligentno eskivira na razne nacine..

dakle, oni biraju projektante, mijenjaju granice luka/plaza, izmisljaju investicije koje su stetne za lokalnu zajednicu, narucuju ekoelaborate i ocjene da eko-studije ne trebaju kako bi izbjegli strucna povjerenstva.. na to jos treba dodati lucke kapetanije koje su daleko od lokalne zajednice i u vrlo cvrstoj vezi sa zupanijskim luckim upravama..dakle nista od toga nije pod lokalnom zajednicom niti ona moze direktno birati..

problem je veliki jer isto tako ni prihod od upravljanja lukama i plazom nije lokalan vec zupanijske lucke uprave odnosno zupanije i drzave (koliko znam samo pausal od velikih koncesija za plaze u 1/3 dolazi natrag u grad - napr. supetar dobije za sve gradske plaze zajedno 117.000,00kn godisnje, a od luke nista i jos komunalno drustvo grad placa koncesiju na luku i mora biti jako dobro prema luckoj upravi da ju uopce dobije)..

e sad kad sve to zbrojis vidis da je lokalna zajednica vrlo financijski ucjenjiva jer su joj svi prihodi (ca. 6.000.000,00kn od luke plus pola milijuna od plaza plus jos nekaj) oduzeti i vrlo malo dobija nazad osim ako pristane na sulude investicije i lazna obecanja da ce na tim novim objektima (napr. ovom pristanistu) dobiti grad-komunalno poduzece koncesiju sto je opet ludom radovanje..
na to dodas potpuno neuke lokalne celnike i one koji su korumpirani, pa ti kombiniraj..
no rezultat jest ovakva suglasnost grada za nebulozu od investicije
koja ce ako se napravi za posljedicu imati unistenje plaza, dakle turizma u privatnom smjestaju, dakle iseljavanje i napustanje otockog mjesta plus nevjerojatni pad vrijednosti nekretnina, zatim nemogucnost povrata kredita koji ce grad uzeti da napravi pratecu infrastrukturu za pristaniste (10.000.000,00kn) jer ne citaju sto znaci kad zupanija ulaze i u sto ulaze.. i da ne kazem da na kraju nece dobiti ni koncesiju za javno gradsko poduzece jer je i citava investicija namjenjena za lokalnog tajkuna koji ce na taj nacin dignuti vrijednost hotela koji odavno reklamira kao lucki hotel (uobicajeno ovu velicinu luke placaju do 250.000,00kn, sto znaci da 30% toga sto po zakonu pripada gradu nece biti niti za kamate na kredit koji ce grad uzeti da bi napravio potrebnu infrastrukturu..

eto.. ili imas gradonacelnik akoji pojma nema ali nije toga svjestan ili imas korumpiranog koji to radi iz interesa.. pa se suglasnosti po zeljama i prohtjevima mafije na visem nivou lako ishode

no nije da gradani danas miruju, u stvari postali smo, bar u ovom gradicu remetilacki faktor sto je dobro i sto znaci da ce ipak vise stvari biti bar po zakonu ili sprijecene na sudu .. na koncu postoje i ostali gradanski mehanizmi, od referenduma do neposluha.. nadam se da cemo u nekim srednjim koracima dovesti do poboljsanja mehanizma odlucivanja i da nece trebati tjerati mak na konac

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci