Tagovi

Odgovornost liberala

Na jesen se neće održati ponavljanje izbora, održat će se nešto više. Da stvar odvedemo i malo dalje, neće se održati ni samo novi hrvatski izbori, održat će se nešto više.

Možda se sve čini tiho i možda je sumnjiva odsutnost barikada na cestama, ali odvija se jedna revolucija u kojoj će biti neusporedivo važnije kako će se ponašati i što će učiniti građani svake one zemlje u kojoj se ta revolucija ne spriječi/zaustavi/blokira/iznevjeri... Jednostavnije, u kojoj ta revolucija neće svojim propadanjem osnažiti fašizam.

Za početak je važno da se dotaknem odnosa ljevica – liberalizam koji sam spominjao ovdje i prije par godina kada sam pisao. Realan problem, s kojim je važno suočiti se, je da liberali imaju neodoljivu potrebu i da naprosto žude za tim da zaposjednu polje ljevice. Ono je za njih fetiš. Oni su sanjali o tome i još uvijek sanjaju da baštine ciljeve borbe ljevice, ali su pri tome bili pod iluzijom da ljevicu mogu očistiti od svega što vrijeđa njihov malograđanski moral. Budući da nitko nije govorio u ime ljevice pri kraju 20. stoljeća, svaki puta kada bi se adresirala ljevica, glasno bi odgovore počeli davati liberali. Moglo se to vrlo dobro vidjeti nedavno na HRT-u u emisiji koja je loše parafrazirala jedan važni stari tekst, emisija se zvala neštpo kao strka ili zbrka na ljevici (trebala se zvati surogat za ljevicu). Eskalacija fašizma u Europi nije rezultat velikog broja imigranata, nego je rezultat eskalacije liberalizma. Budući da fašizam uvijek može vrlo uspješno parazitirati na liberalizmu (kao što se vidi na primjeru 'političke korektnosti', kojom se danas najviše koriste opresori), on će, ukoliko izostane reakcija ljevice nabujati.

Da ne izgubim prerano sav kredibilitet; nije nužno da je liberalizam sam po sebi fašistički i time da li je ili nije neću se ovdje baviti. Za ovaj nam je tekst dovoljno to da nema nikakve strategije za sprječavanje bujanja fašizma. Liberalizam ima neke osude fašizma, ali mnoge od njih su toliko promašene da nerijetko više odmažu. Inače, da se razumijemo, tradicionalni fašizam prezire liberalizam. Liberalizam stoji i za sve gay slobode i za LGBT itd. i tradicionalnom je fašizmu to odbojno. Fašizam parazitira na liberalizmu onoliko dugo koliko je potrebno da ne stasa. Kada stasa on se vrlo okrutno razračunava s liberalizmom, ali to traje samo do sljedećeg ciklusa.

Tako je i revolucija koja dolazi i neizvjesnost budućnosti rezultat propasti liberalne ideologije. To se, pak, moglo dobro vidjeti na primjeru Sandersa (za trenutak na stranu stavite što mislite o njemu i za mene je on loš, samo registrirajte veliku podršku koju je dobio). Današnje mlade generacije, za razliku od Baby Boomers generacije, ne nasljeđuju problem s pojmom socijalizam. Njima ako kažeš: „dajmo malo više u zajedničku kasu pa ćemo imati pravo tražiti bolje školstvo i ceste i ostalo“, današnjim klincima to zvuči sasvim OK. Ali nama je važnije da se ovo dogodilo uz vrlo jaku liberalnu političarku koja će sigurno pobijediti na američkim izborima. Dakle oni su imali 'safe bet' liberalnu opciju, ali nisu glasali za tu opciju. Liberalizam nema rješenja. Najgora stvar koju će vam liberal ikada napraviti ako ste fašist je da smanji broj poziva na roštilje. Ali neće ni to prenaglo da ne biste primijetili. I čak i nakon što smanji broj poziva na fešte još uvijek će biti savršeno voljan s fašistima debatirati.

Također, važno je reći da liberlaizam zaista drži da ima vrlo efikasna rješenja i on u ta rješenja vjeruje. Tim gore po liberalizam. U samom vrhu tih rješenja je debata. Primjer; debata s Željkom Markić o uvođenju njenog opisa braka u Ustav. Dođe u studio liberalka, sjedne i krene mljet prazne fraze o vrijednostima. U međuvremenu fašistica dobije 10-ak prilika da kaže kako njeni fašistički zahtjevi nisu fašistički. Rasplet: raziđu se tupava, malograđanska liberalka i fašistica Željka Markić, Ustav postane u maloj mjeri više fašistički, Markić dobije portal, novčanu potporu, mimohode, bdijenja i okuplja tupavu katoličku djecu pred klinikom za abortuse. Samo mi nemojte reći da biste ovdje krivili Željku Markić? Pa ona je jasno tražila nekoga tko će joj reći da manje vrijedi, ali naišla je tek na nešto liberala i, naravno, ostala frustrirana.

Suvremeni je liberalizam, da ne gubimo vrijeme na cijelu povijest nastanka jer nas samo suvremeni i zanima, nastao iz europocentričnog (i zapadnjačkog generalno) kompleksa krivnje. Da li se europocentrici imaju zašto osjećati krivima, nije sada važno. Važniji nam je rezultat; sve čime se liberali bave je traženje načina da se nose sa svojom krivnjom i da mirno spavaju po noći. Oni su potpuno sebični. Oni to imaju zapisano u svojoj ideologiji, kažu: sebi namećem veće standarde nego tebi. Smatraju da će se vama jednostavno svidjeti njihov život više od vašega pa da ćete vi sami uvidjet, poželjet biti kao oni. Oni su u gadnom problemu sa superegom – udžbenički primjer. Tako se polagano, nakon dužeg perioda dominacije i u politici i u kulturi i u filozofiji – svjetonazorima uopće – stvorio 'liberalistički paradoks'.

Liberalistički paradoks (izmislio sam sam, ne tražite pojam po rječnicima, vidite samo imate li argumente za ili protiv), sastoji se u tome da je suvremenom liberalu važnije da tolerira fašizam, nego nevažne 'politički nekorektne' naslove u medijima, odnosno da će ove potonje on zdušno napadati dok će uvijek svim snagama nastojati opravdati fašizam. Lako je tolerirati nekoga tko kaže da voli plavuše i zato oni to nikada neće tolerirati. To spada u njihovu svetu, mitsku borbu. To su njihovi zmajevi na koje bi svi mi, tako misle liberali, trebali jurišati. S druge strane, pravi je izazov tolerirati fašizam. On je jače i jednoglasnije osuđen, izopčen i prokazan i time je veći liberal onaj koji uspije tolerirati i to. To vam je nešto kao 'The Dark Master – Exodia' karta u Yu-Gi-Oh (svako skriveno značenje je namjerno). Jebeš ti tolerirati Keruma, Karamarka, Čačića... to svako može. Fašizam, to je izazov. I tako su ga oni iztolerirali do Sabora.

Ivo Banac tu možda nije najbolji primjer jer je on prije svega idiot, a tek onda ima iluziju da je liberal, ali recimo kada Puhovski izjavi da nije važno da Hasanbegović koristi riječ predšasnik, onda je to samo 'liberalistički paradoks'. Tu je Puhovski ustao u obranu nečijeg fašizma isključivo zato da bi se on dobro osjećao u ulozi velikog liberala. Jednako tako kada Goldstein počne osnaživati fašizam nekim glupostima o zločinima komunista. Doduše, možemo navesti i Banca čisto zato što ima aktivnu kolumnu u nekom sranju od novine, on je rekao da Hrvatska nema problem s fašizmom jer je u nekoj Europskoj zemlji (mislim da je bila Austrija), fašizam politički aktivan do najviših struktura. Deset godina kasnije – dobrodošli u fašističku palanku s Karamarkom, Glavašem, Kolindom, Šeksom i ostalima. Nadam se da je Banac sada zadovoljan.

Liberali unaprijed aboliraju svakog pojedinog fašista od krivnje. To je taj liberalistički rasizam i fašizam. Oni smatraju da je čitavo biračko tijelo npr. HDZ-a sastavljeno od ljudi koji su bili zlostavljani kao djeca. Jer nitko ne može simpatizirati fašizam čisto ideološki, nego isključivo kao žrtva traume. Pri tome oni na vrlo ružan način oduzimaju tim ljudima odgovornost za njihove izbore.

Ovo je stoga opcija koja ne smije više biti u poziciji moći jer je u samom DNA te opcije političko osnaživanje fašizma i gluposti. Krajnja je konzekvenca da ne možete imati snažan liberalizam bez pojava kao što je Hasanbegović. Ali problem je zapravo u tome da možete imati Hasanbegovića bez liberalizma. Liberalizam do te mjere fetišizira svoj osjećaj krivnje, političku korektnost i beskonačno debatiranje da manji problem postaje dovesti fašiste u sabor, nego im reći nešto što bi ih moglo dirnuti. Veći problem postaje odalamit dva sočna šamara idiotu kakav je Raspudić i reći mu da nosi svoj učmali hercegovački primitivizam nazad u svoju pripizdinu i napucat ga nogom u glupavu desničarsku bulju, nego mu pustiti da generacijama i generacijama studenata opravdava fašizam i rasizam i da s druge strane kroz medije pomaže stvoriti nakaze kakva je Markić.

Dakle najveći krivac za oživljavanje fašizma je SDP. Ta je stranka trebala zastupati ljude koji znaju zašto ne postoji takvo nešto kao 'pravi trenutak za malo više fašizma'. Ne postoji opravdanje za idiote kao što je Baldasar. Tupavom Milanoviću je najveći papak, Sanader, ukrao habitus s jurišanjem buldožera na fašističke spomenike. Ovaj se od tada nije oporavio. On još nazove aerodrom po Tuđmanu. Sljedeći bageri će morat rušit i aerodrom. Umjesto da zastupa te ljude, što se događa sa SDP-om? Njemu se formira grupa tupavaca koji još ni ne razumiju zašto su oni lib-dem, a ne ljevica, da mu pišu program prije izbora, a u programu su navedene stvari koje već hrvatski zakoni garantiraju.

Recite mi molim vas da netko na ovom forumu razumije kakvo je to sranje! Samo još liberalizma i još fašizma. Opet fetišizacija demokracije; u programu stranke je neki postojeći zakon države. Divno, sad ćemo, kako Žižek kaže, moći do besvijesti razglabati je li silovanje pogrešno, a ja bih dodao da svaki puta kada zaključimo da je možemo i masturbirati zadržavajući u mislima sliku samih sebe kako gordo zaključujemo – je, pogrešno je. Do tada koncil, hdz i poduzetnici od zemlje rade zadnji nastavak Mad Maxa; maternice kolonizirane, proizvodnja vojnika kao na Gigerovim slikama, potrebe se zadovoljavaju u razmjeni za metke, a na općem dobru je neki od Todorićevih brandova. Ali reći će bistri Banac; ma neće, nemamo mi problem s time! A vi ga podsjetite da nekada nismo imali ni fašiste u Saboru i da je on tada isto tako govorio.

Komentari

Vidi hrabre internet pičkice.

On bi šamarao.:D:D:D Takvi bolesnici kao ti mogu samo institucionalno zapucavat metke u potiljke, bacat ljude u jame, ali ako nema "institucije" da to podrži onda ostaješ samo bolesna jadna pičkica, kao i svi oni jadnici koji su ti dali plus.

Tko je glasao

glup, gluplji

najkraći komentar ovog "dnevnika" bi bilo najbolje sažeti u izreci

"Bolje je šutjeti i biti smatran glupim nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju! "

Tko je glasao

s koliko divizija

bojni ili pukova raspolažeš @doza

ti bi zabranio sve desnije od radničke fronte a laburisti bi ti bili ekstremna desnica....

boljševički proser

sve dobro...

Tko je glasao

Mislim da je korektno odgovarati na pitanja. :-(

Žao mi je što nisi smatrao potrebni dati nekakav odgovor na pitanja koja sam ti bio postavio na prvom tvojedm dnevniku.

http://pollitika.com/zanimljiva-formula-po-kojoj-se-rusi-most#comment-51...

Tko je glasao

No dobro, i ne moraš se

No dobro, i ne moraš se truditi odgovrati. Nažalost, nakon dva teskta moram konstatirati da je ono što pišeš, tvojim rječnikom, tupavo, malograđanski pa čak i idiotsko.

Tko je glasao

hall of fame

reći za ovaj dnevnik da je tupav je u stvari uvreda tupavima.
toliko pseudo-povijesno-socioloških natezanja i silovanja tipkovnice odavno ne vidjeh na svemrežju.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci