Tagovi

Odgovor na pitanje: čemu služi popis stanovništva?

Svakih deset godina događa se popis građana Republike Hrvatske.

Iz nekolicine navedenih razloga čovjek bi mogao pogrešno zaključiti da je to samo bacanje novaca, i da to ničemu ne služi. I bio bi gotovo u pravu.

Na primjer, u prvoj rečenici nedostaje jedna vrlo bitna riječ, a to je: svih. Iako bi čovjek pomislio da se popis stanovništva provodi da bi se zaključilo koliko Republika Hrvatska ima stanovnika, iako nas i naslov, i količina potrošenog novca za ovu (gotovo) besmislenu akciju uvjeravaju u suprotno, ovdje se ne radi o tome da se dobiju egzaktni podaci o broju stanovnika, iz nekoliko razloga:

1. 'upisati se' kao građanin nije niti obavezno, niti je prekršaj to izbjeći, niti će se država potruditi da se nađeš na tom popisu. Ako si popisan, popisan si, ako nisi, nisi. Kao da naše sudjelovanje nije niti bitno. Točno: i nije.

2. da bi se čovjek popisao mora imati dva broja: ili OIB, ili JMBG. Svaki građanin je svojim rođenjem dobio JMBG, a nakon uvođenja, i OIB. Tim brojevima ja potvrđujem svoj identitet i vodim se u uredu državne Uprave. Ti brojevi su poznati Državi i bez da ja kažem da sam to ja iza toga broja. Netko je spomenuo Austro-Ugarsku i popis stanovništva iz 1851. Tehnika popisa stanovništva se, u RH, nije promjenila zadnjih 160 godina. Budući da su jedini točni podaci o broju stanovnika oni koji se nalaze u uredima državne Uprave, temeljiti broj stanovnika na tome da li se netko želi/hoće/može popisati vrlo je smiješna stvar - koja košta 170 milijuna kuna.

3. znanstveno gledajući, statističke pogreške prilikom obračunavanja postotaka pojedinih segmenata društva u svim rubrikama koje nisu određene ekzaktnim brojevima već poznatima (datum rođenja i spol), veće su prilikom ovakve vrste popisa, nego ako se podatci prikupljaju jednom dobro osmišljenom anketom na reprezentativnom uzorku stanovništva. Kao ilustraciju navedimo broj katolika u našoj zemlji, koji nije nikako u skladu sa brojem onih koji se tako ne osjećaju, jer zbroj 86% katolika i 35% nevjernika( u ozbiljnim stratificiranim istraživanjima kojima se koriste sociolozi religije) daje nam zbroj od 121%, što je nemoguće.

Čemu, dakle, služi popis stanovništva? Služi manipulacijama.

Tko jedini može profitirati, osim popisivača i kontrolora (u mikro mjeri) i onih iz statističkog ureda( u većoj mjeri)? Samo i isključivo onaj koji ima izravne koristi od popisanog broja koji se utvrđuje ovim rđavim popisom. Dakle, tko to ima koristi od ovoga popisa? Nacionalne manjine. Koje nacionalne manjine? One koje prelaze 1,5% udjela stanovništva. Koje su to? To je samo srpska nacionalna manjina.

Samo i isključivo srpska nacionalna manjina. I to bi bio super odgovor, kad bi bio istinit. Ali nije istinit. On je samo približno točan. Jedini tko ima isključive koristi od ovoga popisa stanovništva je SDSS. Samo i isključivo SDSS. I oni će učiniti sve da uvjere srpsku nacionalnu manjinu da se izjasne da su Srbi. I ne samo to. Oni će im to i olakšati.

Budući da sam ja radikalni desničar jer smatram da svi građani Republike Hrvatske moraju biti jednaki pred zakonom, vjerujem da vam moram dokazati na čemu temeljim te svoje besmislene optužbe.

Postoji Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina (molim da se uzme u obzir da smo mi demokratska zemlja i da je krajnje nekorektno od mene što smatram da je ovaj zakon pisan za srpsku nacionalnu manjinu - tj. SDSS - jer jedino ta stranka ima izravne političke koristi od toga zakona - ali to je predrasuda od koje ne odustajem dok se taj zakon ne promjeni u korist ekstremnog stava o bitnoj jednakosti građana pred glasačkom kutijom).

Članak 20. stavak 7. kaže ovako:" Za određivanje broja pripadnika nacionalne manjine radi provođenja odredbi ovoga članka MJERODAVNI SU SLUŽBENI REZULTATI POPISA STANOVNIŠTVA. Prije svakih izbora službeni rezultati popisa stanovništva o broju pripadnika nacionalnih manjina u jednici lokalne samouprave odnosno jedinici područne (regionalne) samouprave usklađuju se s eventualnim promjenama registriranim u posljednjem potvrđenom popisu birača te jedinice.

Zašto su mjerodavni, što proizlazi iz njih, koja to prava i kome?

Da vam ne kopiram sve članke iz tog zakona, parafrazirat ću njegove najznačajnije djelove, a vi možete provjeriti da li govorim istinu na: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/310287.html
Lokalna uprava i samouprava: ukoliko neka nacinalna manjina u području lokalne uprave čini između 5 i 15% udjela stanovništva ima pravo na jednog zastupnika u tim jedinicama. Ukoliko pak taj postotak čini 15% i više, pripadnici nacionalne manjine moraju biti zastupljeni proporcionalno udjelu - koji se utvrđuje popisom stanovništva.(Čl.20, st.2.,3.,4.;) A od ovoga zanimljivog članka zakona, još je zanimljiviji sljedeći 21. članak kojega moram navesti doslovno:"Jedinice lokalne samouprave i jedinice područne (regionalne) samouprave u kojima pripadnici nacionalnih manjina ne čine većinu stanovništva mogu svojim statutima odrediti da se u predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave odnosno jedinice područne (regionalne) samouprave biraju pripadnici nacionalnih manjina ili veći broj pripadnika nacionalnih manjina nego što proizlazi iz njihovog udjela u ukupnom stanovništvu jedinice." Prevedeno na hrvatski standardni jezik to znači da uopće nije bitno koliko postotaka pojedina nacionalna manjina zauzima na određenom prostoru, jer se ovim člankom legalizira politička trgovina između manjinskih stranaka i ostalih. Na primjer, u Vukovaru, srpska nacionalna manjina ima 32,88% udjela u stanovništvu, što joj jamči 8 vijećnika od 25 koliko ih treba biti, ali joj gradski Statut daje 9 vijećnika, za što bi prema Ustavnom zakonu trebali imati 36% udjela u stanovništvu grada Vukovara. Pa iako je to legalno odnosno prema zakonu je, očito je i jednima i drugima neugodno o tome razgovarati, jer u Statutu grada Vukovara stoji da se tu radi o proporcionalnoj zastupljenosti.

Problemi su radikalniji na državnoj razini, jer se tu radi o parlamentarnim zastupnicima. U čl.19. st.3. stoji:"Pripadnicima nacionalnih manjina koji u ukupnom stanovništvu Republike Hrvatske sudjeluju s više od 1,5% stanovnika jamči se najmanje jedno, a najviše tri zastupnička mjesta pripadnika te nacionalne manjine, u skladu sa zakonom kojim se uređuje izbor zastupnika u Hrvatski sabor." Dva pitanja: koje su to manjine koje sudjeluju s više od 1,5% udjela u stanovništvu, te drugo je pitanje što kaže zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor (čitaj: izborni zakon)?

Prema poslijednjem popisu stanovništva, 1,5% udjela u stanovništvu prelazi samo srpska nacionalna manjina, i to sa 4,54%, a najbliža druga nacionalna manjina postotku od 1,5% su - ostali(!) sa 0,49%, a od registriranih nacionalnih manjina drugi su sa 0,47% - Bošnjaci.

Nedavno se kod nas mijenjao izborni zakon, i to osobito u onome dijelu koji se ticao - srpske nacionalne manjine (čitaj, uvijek i isključivo: SDSS-a). Taj novi zakon propisuje da će one nacionalne manjine koje imaju udjel od najmanje 1,5% biti zastupljene sa tri zastupnika, a da će ta tri mjesta pripasti onoj (srpskoj) listi koja osvoji najveći broj glasova u svim izbornim jedinicama. Onaj tko ne shvaća zašto je ovaj zakon diskriminatrorski za građane Republike Hrvatske općenito, a za pripadnike nacionalnih manjina posebno, sigurno je član SDSS-a.

Zar je onda čudno što SDSS (predsjednik Vojislav Stanimirović, podpredsjednik Milorad Pupovac) i Srpsko narodno vijeće (predsjednik Milorad Pupovac) pokrenulo agresivnu kampanju među pripadnicima srpske nacionalne manjine pod geslom - izjasni se, važno je! Naravno da je važno. Ali SDSS-u.

Da rezimiram: jedinu izravnu političku i materijalnu korist od ovoga popisa stanovništva imat će SDSS (ne srpska nacionalna manjina u globalu, nego samo oni koji participiraju u vlasti), a mi ćemo loše statističke podatke platiti 170 milijuna kuna.

O manipulacijama brojem stanovnika govorit ću u drugome dnevniku. Kad počne popis. Onih koji to žele.

Komentari

Nevjerojatno...

... i ovo je uspio pretvoriti u antisrpsku histeriju! :)

HSP zna što je najveći hrvatski problem! Neka jugonostalgičari pričaju o korupciji, nezaposlenosti ili brodogradilištima! :)

Tko je glasao

SDSS nije srpska nacionalna manjina

Koji HSP? Pa ja NISAM član HSP-a. Ja ovdje govorim ISKLJUČIVO protiv SDSS-a. A ne srpske nacionalne manjine. Pa ti si barem pametan čovjek, zar ti vjeruješ da HDZ nas sve predstavlja? Ili SDP kao pojedinačno najjača stranka? Ako govorim protiv SDP-a i protiv HDZ-a, nećeš me optužiti za antihrvatsku histeriju, a kad se govori protiv SDSS-a onda sam protiv Srba, iako sam ovo sve napisao samo i isključivo zbog toga da ukažem da SDSS ima koristi od popisa, a ne Srbi u cjelini.

zaista, zar je to toliko složeno? NE PODNOSIM SDSS. Protiv srpske nacionalne manjine nemam ništa.

Da ponovim jednostavnije? Bih, ali ne znam kako.

Petar Macut

Tko je glasao

Isti ste, KJTV - samo svađa oko vodstva.

Koji HSP? Pa ja NISAM član HSP-a.
Ja sam, kao što si valjda već primijetio, zeleni, iako nisam član nijedne zelene stranke. :)

Da si Srbin, shvatio bih tvoju kampanju protiv SDSS-a. (Da - važno je i tko govori, ne samo što govori.) Ali, imajući razne tvoje stavove (pjenjenje protiv beznačajnog ustupka o korištenju ćirilice npr.), PMSM prava meta je ipak srpska nacionalna manjina, a ne samo njihova vodeća stranka ("srpski HDZ", kao što je IDS "istarski HDZ"). Mislim da će tako to shvatiti i većina drugih.

Tko je glasao

Šovinizam

Šta će shvatiti većina drugim prepustimo to njima.

Kad uzmem tebe u obzir, nama je zapravo dobro. Jer zamisli da si ti na vlasti? Jer je tebi važno tko govori, a ne što govori.

Nadam se da je princip ovoga portala ipak: vašno je ŠTA se kaže, a ne TKO.

A molio bih te da mi navedeš ijednu rečenicu gdje sam ja iskazao mržnju prema srpskoj naiconalnoj manjini, ili na bilo koji način povrijedio njihova prava.

A posebno je zanimjliv tvoj stav da se jedino Srbi mogu brinuti o svojim problemima. Zeleni šovinist.

Petar Macut

Tko je glasao

popis stanovnistva - kriva meta

mislim da je fokus u tekstu na krivoj strani.
naslovom problematiziras popis stanovnistva, dok se u tekstu zapravo obracunavas sa ustavnim zakonom o nacionalnim manjinama. cak i sam eksplicitno pises:

Prevedeno na hrvatski standardni jezik to znači da uopće nije bitno koliko postotaka pojedina nacionalna manjina zauzima na određenom prostoru, jer se ovim člankom legalizira politička trgovina između manjinskih stranaka i ostalih.

a taj pak zakon, imho, ima i pozitivnih i negativnih aspekata. iako sam u nacelu protiv mijesanja politickog i nacionalnog legitimiteta u predstavnickim tijelima, vjerujem da mora postojati neki nacin zastite manjine. utoliko u manjinskim predstavnicima, pogotovo na lokalnoj razini, u ovom trenutku vidim puno vise koristi nego li stete.

s druge strane spominjes i podijelu medju manjinama na one iznad i ispod 1,5% - koja je po mom misljenju potpuno proizvoljna i nema temelj u ustavu, i cije je osporavanje opravdano.... tako da mi je to sve malo zbrda-zdola. no i u tom slucaju je popis stanovnistva irelevantan jer se proces "manipulacije" ne provodi prikupljanjem statistickih podataka o stanovnistvu u hrvatskoj, vec promjenom ustavnog zakona o manjinama.

sve u svemu, rekao bih - kriva meta.

ps: jednakost pred zakonom je ustavna kategorija i ne moras biti "radikalni desnicar" da bi zagovarao taj koncept. no isti tako, teorija politickih sustava prepoznaje pozitivnu diskriminaciju kao koncept afirmacije jednakosti, a ne njezine negacije (u smislu zastite manjine pred voljom vecine - sto je osnovni manjak direktne demokracije kao sustava, npr). problem nije u samom konceptu pozitivne diskriminacije, vec u nacinima implementacije.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Nisam se nadao

Nisam se nadao da ću i tebe moći ispraviti u nećemu vezanom za zakone, ali za sve postoji prvi put.

Ono o ekstremnom desničaru je ironija, jer ne može biti ekstrem netko tko vjeruje u jednakost ljudi, zar ne?

Da ti povežem Ustavni zakon o nacionalnim manjinama i popis stanovništva, za što ti tvrdiš da sam pogriješio metu...
U članku 20. stavak 7. stoji:" Za određivanje broja pripadnika nacionalne manjine radi provođenja odredbi ovoga članka MJERODAVNI SU SLUŽBENI REZULTATI POPISA STANOVNIŠTVA. Prije svakih izbora službeni rezultati popisa stanovništva o broju pripadnika nacionalnih manjina u jednici lokalne samouprave odnosno jedinici područne (regionalne) samouprave usklađuju se s eventualnim promjenama registriranim u posljednjem potvrđenom popisu birača te jedinice."

Problem popisa stanovnišva je preko tog članka IZRAVNO povezana sa Ustavnim zakonom, te se manipulacijom preko popisa stanovništva manipulira sa Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina.

A kad se k tome zborij onaj diskriminatorski izborni zakon o kojem će valjda koju pametnu reći i ustavni sud 11. travnja, tko me može uvjeriti da SDSS ne radi isključivo za svoj interes (svoj, ne srpske nacionalne manjine), a da ga za ostale manjine i njihova prava zaboli...

Petar Macut

Tko je glasao

Budnice i đavolije

Mene kopka zapravo jedna stvar, a to je pitanje da li HSP-ova bojna kontra ćirilice u Vukovaru rezultira upravo "posrbljavanjem" onih koji shvaćaju tu HSP-ovu borbu kao napad na njih same.

Moje je mišljenje da su upravo onakve akcije i ovakve kvazimatematičke mudrolije vjetar u leđa ovakvim zakonima koji u namjeri zaštite manjine zapravo tu manjinu izoliraju i negativno eksponiraju, a kao glavni proizvod imamo sinekuru za nekoliko uvijek istih predstavnika manjina.

Sve je to jedan zatvoreni interesni krug gdje jedni druge hrane i daju im smisao postojanja i da sam ja Pupovac sigurno bih vam pomagao u vašim akcijama ili barem držao fige da u njima ustrajete.

Uvjeren sam da se od te silne "naelektriziranosti" koja tu nastaje može napajati cijela javna rasvjeta u Vukovaru, jedino još treba otkriti gdje da deknemo utičnicu.

leddevet

Tko je glasao

1140 : 1

Nisam član HSP-a. A Vukovar sam samo usputno spomenuo. Od 1140 riječi u tekstu, jebote Vukovar ko nagazna mina, zar ne?

Petar Macut

Tko je glasao

Brojalica

Od 1140 riječi u tekstu, jebote Vukovar ko nagazna mina, zar ne?
Brojao si svoje riječi? Jebote stvarno se baviš važnim stvarima.

Mislim da je bilo puno bolje da si pokušao odgovoriti na moju dvojbu, a sigurno bi ti bilo lakše da moje pitanje ne shvaćaš kao napad već samo kao pitanje.

leddevet

Tko je glasao

Ne vidim niti jedan upitnik u

Ne vidim niti jedan upitnik u tvom komentaru.

Kada napišeš tekst, automatski ti se pokaže broj riječi. Zgodna stvar, već dugo poznata.

Petar Macut

Tko je glasao

Švajcarac

Kada napišeš tekst, automatski ti se pokaže broj riječi. Zgodna stvar, već dugo poznata.
Navodno su Švicarci prirodno skloni desnici.
Nisam mislio da moram ikome tumačiti da se pitanje može postaviti i bez da ima upitnik. Radilo se o tezi na koju sam očekivao odgovor a ne brojalicu (bila ona automatska ili ručna).

P.S. Naravno da znam da se broj riječi može dobiti automatski, ta ne mislim toliko loše o tebi da bi pomislio da si išao ručno brojati.

leddevet

Tko je glasao

molim pitanje

Da ne dođe do nesporazuma prilikom mog odgovaranja, molim te da mi napišeš pitanje a ja ću ti, u skladu sa svojim mogućnostima, odgovoriti.

Petar Macut

Tko je glasao

Zaprašivanje

Moram priznati da mi je ovakav vid komunikacije besmislen pogotovo nakon što ti je i Oštrić u svom komentaru prezentirao vrlo sličnu dvojbu. Dakle na dva vrlo slična kometara si odgovorio u logici "kupe-špade" hvatajući se za neke nevažne detalje i jednostavno si izvrdao smisao komentara i izveo zaprašivanje debate.

Ja sam uvjeren da je prilično jasno izražena naša dvojba oko tvog rada i bliskog ti HSP-a gdje se proizvodi toliko "nekima potrebno" suparništvo. Ovakve akcije i ovakvi tekstovi čini mi se da upravo najbolje šalju Srbe u SDSS-ov tor jednostavno jer će u trenutku nesigurnosti izabrati svoju najjaču stranku isto kao što su mnogi Hrvati birali HDZ vjerujući da im jedino velika stranka može dati potrebnu sigurnost.

P.S. A to da nisi u HSP-u mislim da svi ovdje dobro znaju (bio i tvoj izlazni dnevnik ovdje) i tom prilikom sam konstatirao da mi je jasno zašto si izašao ali da mi nije jasno zašto si ušao u HSP i gdje naravno da nisam dobio nikakvo obrazloženje. Očito da odgovaranje ili obrazlaganje tu poprilično šteka.

leddevet

Tko je glasao

Zašto sam izašao sam već

Zašto sam izašao sam već obrazložio, a zašto sam ušao jednom ću i to napisati. A da li je tebi šta jasno, to se tiče samo tebe.

Petar Macut

Tko je glasao

Provokatori

A da li je tebi šta jasno, to se tiče samo tebe.
Ja sam to pitao i u tom smislu naravno da se tiče samo mene.
Isto što se tiče samo mene je besmislenost rasprave s tobom, no takav pristup sam u pravilu doživljavao (i ne samo ja) od svih profi i kvaziprofi plitičara (s jedno L). I u ovom slučaju vidim da ne postoji želja dialoga, a to pogotovo s neistomišljenicima, tzv provokatorima kako nas se voli zvati.

leddevet

Tko je glasao

Rupa u zakonu

Evo otrkio si rupu u zakonu!

Možete se svi u znak protesta na ovom popisu izjasniti kao Srbi i tako ćete dobiti priliku srušiti SDSS i kao predstavnike Srba u parlamentu i u gradskoj skupštini postaviti Vaš HSP.

Mislim da nikom neće biti čudno!

Tko je glasao

Ja već dugo nisam član HSP-a,

Ja već dugo nisam član HSP-a, tako da mi nije jasno šta znači ono 'vaš HSP'. Ćirilica uopće nije problem u Vukovaru iako jest u službenoj upotrebi jer upravo SDSS, branitelj srpstva, uopće ne želi aktivirati to pravo koje ima po statutu.

i tako...

Petar Macut

Tko je glasao

ja sam zasigurno ljevicar.. i

ja sam zasigurno ljevicar.. i nisam radikalna..

i bole me dzon tko je koje nacionalnosti..

ali mislim isto da od ovog popisa (ako pogledas dodatak o iseljenima i izbjeglima i nacinu njihovog popisivanja) najvecu korist moze imati samo SDSS, odnosno tih par guzonja koje je uhljebio..

to uz izmjene izbornog zakona (vidi Hazija) koje su neustavne

je jedini razlog zasto Pupovac ne napusta koaliciju s brodom koji tone.

Meni samo nije jasno do kada cemo dozvoljavati da se zbog osobne koristi nekolicine politicara stvaraju sustavni problemi u drzavi, problemi koji mogu opet eskalirati nacionalizmom, sukobima ... ma uzas..

a novcima koje ce nekolicina dobiti zbog trgovine glasova u saboru, ma uzas

ako netko radi u ovoj drzavi protiv cjeloukupnog gradanstva sigurno je to kombinacija HDZ-SDSS lopova i idiota ... igraju se vatrom

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Spin

Najveći spin SDSS-a je u tome da oni navodno štite interese srpske nacionalne manjine, a manipulacijom i političkom trgovinom doprinose ozglasavanju izbornog zakona za nacionalne manjine koji čini Srbe građanima drugoga ili trećega reda, jer ih omalovažava ne dopuštajući im da glasaju na način kako će to činiti svi ostali.

SDSS ne predstavlja srpsku naiconalnu manjinu nego svoje interese, koji su opasni za sve građane RH jer ne poštivjau osnovna demokratska načela.

A kad se uzme u obzir ova promjena izbornih jedinica...zar vam nije zanimljivo da se samo jedna jedina izborna jedinica ne mjenja. Znadete li koja? V. izborna jedinica (Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska i Požeško-slavonska županija), odnosno izborna BAZA SDSS-a.

Petar Macut

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci