Tagovi

Odgoda članstva u EU Hrvatsku bi skupo stajao

Hrvatska bi samo zbog šestomjesečne odgode ulaska u EU ostala bez 687 milijuna eura, a najveći dio tog iznosa dolazi iz strukturnih i kohezijskog fonda

Uđe li Hrvatska u Europsku uniju kako je dogovoreno, tog ponedjeljka u srpnju se neće ništa bitno promijeniti. Hrvatska će tada prema utanačenim ugovorima iz Bruxellesa početi ravnopravno sudjelovati u radu institucija Unije, a hrvatski će građani i država imati na raspolaganju sredstva iz bogatih fondova namijenjenim samo članicama Unije.

Međutim, zatvore li se Hrvatskoj vrata Unije pred nosom, 1. srpnja će doći do velikih ekonomskih i političkih poremećaja. Istina, vjerojatno hrvatski građani neće tada iz prkosa početi graditi monumentalne spomenike iz antičke povijesti, kao što to rade Makedonci zbog grčkih blokada Makedonije prema euro-atlantskim integracijama. Neće Hrvati ni zabraniti kupanje Slovencima u hrvatskom moru kako je to u napadu iskrenosti zatražio riječki gradonačelnik. Ali će zato hrvatski puk preplaviti malodušnost i razočarenje dok će hrvatskoj Vladi potonuti sve lađe koje su natovarene eurima trebale uploviti u domaću depresivnu ekonomiju. Tako bi Hrvatska zbog primjerice samo šestomjesečne odgode ulaska u EU ostala bez 687 milijuna eura koje je Unija ponudila na pladnju.

Hrvatska dobiva dva i pol puta više nego što uloži

Najveći dio tog iznosa, 449 milijuna eura, dolazi iz strukturnih fondova i kohezijskog fonda te Europskog fonda za ribarstvo u iznosu od 8,7 milijuna eura. Hrvatskoj bi također bio uskraćen i tzv. šengenski instrument namijenjen financiranju mjera za vanjsku granicu EU-a u visini od 40 milijuna eura, a vjerojatno i prijelazni instrument za jačanje administrativnih i pravosudnih sposobnosti u visini od 29 milijuna eura. Tom popisu propuštenog europskog novca treba pridodati i 75 milijuna eura za instrument za jačanje novčanog toka te sredstva za određene poljoprivredne mjere.

S druge strane, izostale bi uplate Hrvatske u proračun Europske unije. One su za drugu polovici 2013. procijenjene na 268 milijuna eura. Znači, možemo dobiti dva i pol puta više novaca nego što damo. Dakako ta računica sugerira da dajemo vrapca u ruci kako bi dobili goluba na grani jer povlačenje velikog dijela novca iz EU ponajprije ovisi o domaćim razvojnim projektima i domaćim sposobnostima te financijskoj moći pojedinaca i države da sufinancira EU projekte. Sudeći prema dosadašnjim pretpristupnim programima, te sposobnosti baš i nisu sjajne, baš kao i institucionalni apsorpcijski kapaciteti Hrvatske. Uz to, ulaskom u EU, hrvatski će se proračun još više prenapregnuti jer će morati sufinancirati projekte iz strukturnih fondova, kohezijskog fonda i ruralnog razvoja u visini od 15 do 50 posto. Povrh toga, EU će proslijediti novac izravno u proračun Hrvatske. Taj je novac za Hrvatsku siguran jer ne ovisi o projektima i sufinanciranju. On zamjenjuje nacionalno financiranje raznih potpora, poput onih u poljoprivredi.

Kad se sve zbroji, Hrvatska će ipak izvući koristi ulaskom u EU polovicom 2013., baš kao što su ostale zemlje profitirale čim su ušle u Uniju. Hrvatska je naime kroz pretpristupna sredstva donekle ojačala apsorpcijske kapacitete administracije što je utrlo put za dublju apsorpciju izdašnijih fondova EU. Tako je lanjske godine povećana iskoristivost pretprisupnih fondova za 20 posto što je dobra odskočna daska za učinkovito iskorištavanje kohezijskog i strukturnih fondova, ali i nastavak iskorištavanja aktualnog pretpristupnog fonda IPA još tri godine nakon ulaska Hrvatske u EU.

Hrvatska kao Slovačka

U zadnja dva proširenja Europske unije, koja su se dogodila prije globalne krize, gotovo sve su nove članice povećale BDP po stanovniku, kupovnu moć, izravne strane investicije, ali povećale su i vanjski dug i kredite dok su smanjile inflaciju, deficit i državni dug. U novim članicama Europske unije porasla je i produktivnost, međutim taj rast nije bio snažan poput rasta kredita i potrošnje. Najveći rast produktivnosti su imale Latvija, Rumunjska i Estonija. Općenito gledavši, nove članice Unije s višim početnim BDP-om po stanovniku su imale sporiji rast i obratno. Dakako, uz transfere iz proračuna EU prema nacionalnim gospodarstvima, efektima Unije na nove članice treba pribrojiti i otvaranje europskog tržišta, povezivanje s industrijama i sektorima s ostatkom Unije, transfere tehnologije i znanja te druge ekonomske kotačiće koji pokreću mehanizam najvećeg svjetskog gospodarstva. Međutim, globalna je kriza većinu pozitivnih ekonomskih trendova u novim članicama EU okrenula prema dolje pa je došlo je do povećanja nezaposlenosti ne samo u novopridošlim zemljama već i u „Staroj Europi“.

Kako bi predvidjeli rast hrvatskog BDP-a u Uniji, najbolje je Hrvatsku usporediti sa Slovačkom. Hrvatska i Slovačka su 1995. imale 47 posto BDP-a po stanovniku od prosjeka EU, a 2000., 50 posto prosjeka EU. Kad bi se Hrvatska u Uniji razvijala slovačkom brzinom u Uniji, ona bi 2020. mogla dosegnuti 90 posto unijskog prosjeka BDP-a po stanovniku. Ipak, teško je očekivati da će Hrvatska maksimalno iskoristiti sinergijske učinke članstva poput Slovačke. Hrvatska naime tromo izlazi iz recesije zbog kašnjenja u provedbi strukturnih reformi što onda utječe na dinamizaciju gospodarskog rasta, priljeva kapitala i povećanja trgovine.

Komentari

Ministar Ostojić

Ministar Ostojić je u svojoj beskrajnoj mudrosti opisao budućnost Hrvatske ili ako hoćemo to drugačije reći naše najvažnije privredne grane u bliskoj budućnosti, u Europi.

Po toj njegovoj viziji prednost Hrvatske je nizak postotak oboljelih od HIV-a:

Jurčić poklopio Ostojića: 'Turizam će spasiti Hrvatsku kao što je 'spasio' Grčku i Španjolsku'

Pametnome dosta !?

Istina kolega po pitanju love dobiti ćemo više nego što ćemo dati, ali tko bi normalan volio živjeti u državi kojoj je nizak broj oboljelih od side ekonomska prednost ? Tko bi poželio svojoj djeci život u takvoj državi ?

Hrvatska će po ulasku u EU postati Litva, a ne Slovačka to jest možemo odmah prekrižiti minimalno 500.000 ljudi koji će iz nje pobjeći.

Tko je glasao

Po toj njegovoj viziji

Po toj njegovoj viziji prednost Hrvatske je nizak postotak oboljelih od HIV-a:

A zato guraju tu gender teoriju u prvi plan, a djecu uče o sex-u.

Druge zemlje imaju po njima tu naobrazbu več desetlječima, a stanovništvo im je zaraženije od našeg.

Tko je glasao

celsou

nekada je na ovom portalu bio obicaj da se novom clanu izrazi dobrodoslica.da se obicaj ne bi izgubio,dobro nam dosao.

Tko je glasao

I moj Dudu uvijek prvi dočeka

I moj Dudu uvijek prvi dočeka i pozdravi goste! Bravo tenor@

Tko je glasao

Rebel

oprostite mladi gospon,a tko vam je taj Dudu.Otac,brat,punac????

Tko je glasao

ćuko bogati! Veli da te zna

ćuko bogati!

Veli da te zna tu iz šinteraja u Dumovcu, prije nego su te Ameri usvojili.

Tko je glasao

cuko bogati

znaci,dudu ti je otac.

Tko je glasao

Ne, velim ti, Dudu je pas

Ne, velim ti, Dudu je pas kojeg smo udomili

Mješanac, avlijaner poput tebe

Tko je glasao

Bigi, Zap i Led nemaju psa,

Bigi, Zap i Led nemaju psa, šteta

Tko je glasao

Hvala tenor;)

Hvala tenor;)

Tko je glasao

I ja sam za EU

čak sam za Sjedinjene Europske Države ,gdje bi se MI HRVATI dobro snašli kao sposoban narod i sposobni pojedinci.

Međutim ,protiv sam ovako naivne prašine u oči kakav je ovaj dnevnik.

Podsjeća me na legendarno Pusyno : Nećete imati za penzije

sve dobro...

Tko je glasao
Tko je glasao

He, he nisi ni pročitao

He, he nisi ni pročitao tekst.

Tko je glasao

Ako tako misliš @celsou

"""Dakako, uz transfere iz proračuna EU prema nacionalnim gospodarstvima, efektima Unije na nove članice treba pribrojiti i otvaranje europskog tržišta, povezivanje s industrijama i sektorima s ostatkom Unije, transfere tehnologije i znanja te druge ekonomske kotačiće koji pokreću mehanizam najvećeg svjetskog gospodarstva. """

Molim te da preciziraš " kotačiće koji pokreću mehanizam najvećeg svjetskog gospodarstva" starom eurofilu koji je još ganjajući četnike po šumama Banovine maštao o Europi i NATO-u.

Ajmo malo o meritumu ,nisam stavio plus ali ni minus ,pa se budem odlučio ,hehe.

ps.glede prašine; vjeruješ li ti zaista da bi se moglo dogoditi da dođe do odgode ili samo širiš paranoju u interesu onih koji žele umanjiti rad na ulasku u EU prijašnjima i pripisati sebi VEEEElike zasluge za isto.
Naravno nepripadajuće.

sve dobro...

Tko je glasao

Vid pičkice

prosere se ovdje i još me optuži da nisam pročitao tekst ,a onda se pravi da ne vidi pitanje o samo nekim nebulozama koje je metnuo:

_ transfer tehnologije i znanja ( koga ,čega)
-ekonomski kotačići ( što je to -tržište valjda)
-pokreću mehanizam ( koji ,zaduživanje)
-najveće svjetsko gospodarstvo ( koje ? ,zar nije kinesko ili bar američko ).

U svakom slučaju dobro nam došao.

sve dobro...

Tko je glasao

Intelektulaci

He, he nisi ni pročitao tekst.
Ta nemere sve, cijepat drva i čitat tekstove!

Nego celsou, jel' znaš zašto policajci idu u trojkama?
- Jedan zna čitati, drugi pisati, a treći se voli kretati u društvu intelektualaca.

leddevet

Tko je glasao

konstantna proizvodnja perpetum mobila sa greskom

EU fondovi su uglavnom namjenjeni lokalnim zajednicama, odnosno imaju manje vise neku drustvenu svrhu...

kazes da cen EU za takve stvari staviti toliko i toliko novaca na raspolaganje, a ako dobro obrazlozimo (sa puno slicica, pps, i ostalih fizilimizilibizili studija, plus ekomekoego svrhvotisti, uz naravno puno raznih skracenica kao ASAP i slicno)...

izgleda divno.. zar ne? .. pogotovo kad se eto stvorilo posla za jos 150 managera ni manje ni vise... ili kako bih ja to rekla ... ekipice koja po spranci zna slagati sarene tablice ali ne zna bas uvijek i svrhu, odnosno poantu projekta.. uglavnom formu i to na stranom jeziku kuze sve u sesnaest..

e sad ovak... ajmo izracunati .. koliko bi para "dobili" da nismo zaposlili 150 managera specijaliziranih za stvaranje sarenih tablica, koliko bi para "dobili" da za nekih 10km lokalnog vodovoda ili kanalizacije nismo platili bar 5 mjesnih odbora x bar 5 nekih skupova, isto to na malo vece, a zatim i na nivou opcine ili zupanije... pa onda kad je to sve jelte odobreno... platili jos geometra, katastarske ne znam kaj, projektante od pozara do ekologije koji su izuzetno nuzni za projekt kopanja kanala u koji se stavlja cijev... pa ajmo izracunati koliko bi para "dobili" ako bi sve te odbore, podobore i nadodbore smanjili na pola ili na jednu trecinu... pa ajmo izracunati koliko bi tek "dobili" poreza da se iz njega ne moraju financirati svi ti odbori, manageri, pps i fizibilitici, sekretarice koordinatori pa tako sve do raznih predsjednika mjesnih nadmjesnih i izmjesnih...
a da... ne zaboravimo koliko bi novaca "dobili" da se za onih 15% ne dize kredit od domacih banaka (koje je ova nova vlast "sredila")...

jel bi kvragu ta lokalna zajednica mogla sama iz prikupljenih poreza financirati neku takvu ideju ala 10km cijevi u zemljanom rovu, da smo dobili sve te parice tako da se dokinu svi ti "otkidaci" novaca, permanentni otkidaci..

mislim da bi, vecina bi imala sasvim dovoljno novaca... vjerojatno i vise nego po ovom suludom sistemu gomile komisija i gomile sarenih papira da bi se dala svrha gomili administracije i birokracije... sto doma sto u europi...

Meni sve te pizdarije slice na pravljenje furt istih mehanizama zvanih PERPETUM MOBILE... koji niti jedan ne radi...

ne samo hrvatska birokracija, ni suludi sistemi koje imamo sto od prije sto zahvaljujuci prepisivanje eu velikodrzavnih i mnogoljudnih modela u balkansku avliju sa dva i pol stanovnika i jednim pesom... vec i citava eu birokracija je jedan bespotrebni ogromni birokratski aparat koji sam sebi pravi svrhu propisujuci nove i nove birokratske pravilnike i normative... ne samo hrvatska vec i eu jede sama sebe nesmiljenom brzinom...

zato su mali pojedeni, a veci jos izdrzavaju... kao i kod nas... male firme nestaju, a razni todorici se drmaju... dok i oni ne nestanu preuzeti od nekog veceg...

tako ce i eu ... i kao pojedinacne zemlje i kao cjelina... sama sebe pozderati... ako joj ne padne jos luda ideja na pamet da se krene spasavati osvajanjem "novih teritorija" sa zeljom preseljenja unutrasnjih problema sto dalje a ako bog da i nekom finom pljackicom... no europa je stara i troma... nije sposobna za ratove.. nije to za starce koji razvijaju perpetum mobile znova i spocetka nikako ne shvacajuci da je pocetna ideja suluda... od administracije i organizacije se ne zivi.. ona ne stvara... ona je uvijek samo trosak... i jede sve oko sebe pa onda na kraju i samu sebe... preskupa, masivna, tesko promjenjiva, zastarjela..

eto .. zato ni ti eu fondovi ni sama zajednica kao izvor fondova po tim administrativnim principima ne moze biti bas nesto bog zna kaj... te pare imamo i sada..

da se razumijemo, ne mislim da ce nam biti gore uci nego ne uci... svejedno nam je.. u takvim smo govnima da se nista nece po tom pitanju promijeniti...

za gradane, pojedince, one koji su sposobni... pa bolje je, moci ce otici, negdje zapadnije, ali i drugdje lakse nego do sad.... sposobniji ce moci siriti poslovanje na sirem "domacem" podrucju... eto.. 10% maksimum ce dobiti mogucnost prezivljavanja uz veliki trud...

i to je sve sto ce se dogoditi...

EU je sansa pojedincima koji znaju i mogu da zive normalnije... a sto se tice hrvatske kao drzave.. isto sranje prije kao i poslije... nece nas eu rijesiti idiota koji nas vode, niti ce ih sprecavati da nas unistavaju... niti ce im reci da ne rade pizdarije... to sto se nas tice, a ono sto ce im reci je da ako njima, mocnima nekaj treba vise onak internacionalnog interesa a nuzno za lokalne operacije ... se propisi zakoni i slicno mijenjaju... radi njih ne radi gradana hrvatske...

mi smo i dalje u govnima sa govnarima na celu.. onima koje smo si kao i uvijek sami birali i nikakva eu nas nece od njihove ludosti spasiti, niti ce nam fondovi donjeti nikakve novce koje vec i sada nemamo...

konstantna proizvodnja perpetum mobila sa greskom ne moze voditi nigdje nego u propast.. jel eu ili hrvatsku, svejedno, rezultat je isti..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@lunoprof --- dala bih ti i 5

@lunoprof --- dala bih ti i 5 pluseva da mogu! EU je još više obavijena korupcijom i raznim "menadžerima".

Ne razumijem kako to naši ljudi ne vide da se za ništa ne može dobiti nešto - kakvo povlačenje novca iz EU fondova? Gdje su ti možebitni projekti koji bi mogli uopće povući 10, 20 ili 50 % od novca "na pladnju" - kojeg ionako treba vratiti kroz uplatu članstva.... Mene brine što Ministarka prijeti da nećemo imati penzije ... da li to znači da naši penzioni fondovi ne postoje? Gdje je onda ona moja buduća penzija, za koju svaki mjesec primim izviješće da imam xx.xxx,00 kuna? Ma plava sam - pa to je neka buduća i fiktivna penzija - i štorija se opet ponavlja ... iskreno, najmanje mi se sviđa članak iz Treaty-ija koji kaže da je smrtna kazna dozvoljena u uvjetima rata ... vidi se da su na sve mislili, zar ne?

Tko je glasao

Apsolutno ništa u ovom

Apsolutno ništa u ovom dnevniku nije točno!
Gdje je to, kada i kome kapitalista/kapitalizam išta dao za ništa?
I to još duplo nego li uložiš? :):):):)U to vjeruju samo totalne budale.
Sve je sasvim prozirna laž i mašta o "padanju pečenih pilića s neba".
Dnevnik za malu djecu i priča o "zubić - vili".
P.S. Jel tebi Pussy-cat mama ili šefica???? Ili RH mrziš više nego li ona kada tako odvratno lažeš?

Tko je glasao

ma molim te kaj si navalil

ma molim te kaj si navalil tak na pusicku u vezi fondova...

prvo, bog drag da je skuzila kak su to neke pare... drugo tam ima puno rijeci i puno papira dakle, moglo bi biti nekaj vaznog... treba dipl.tripl.mipl. da bi spunil te kerefeke... ona ima kaj delati, odnosno ljudi u ministarstvu eu fondmond itd... sve zajedno spada u javne sluzbe, ima puno price, sastanaka i ono sve slicno kak i nemesis prica o svim temama...

meni je sasvim razumljivo da se njoj svidaju eu fondovi.. pa to je jedino gdje ona kao ministrica moze ista po pitanju lovice..

No daj ti meni objasni kak moze biti da je sva "elitna" ekipica tak koncentrirana na EU fondove? i oni koji vode gospodarstvo i oni koji vode pomorstvo, turizam, energetiku, premijer ocaran i kao to smatra nekim uspjehom... Linic jedini suti i duma si kak skupi za clanarinu.. no on ionako pol dogadanja oko sebe ne razme...

Dakle, na stranu Pusic, njezino odusevljenje je samorazumljivo... zena nema veze sa ekonomijom, a sa javnom i drzavnom upravom ima... Daj mi bolje objasni kak to da su svima drugima usta puna fondova ... do te mjere da nis drugo ni ne govore, ne rade nista cekajuci da im to neki ljudi odrade i dovleku, ni ne planiraju nista, ama bas nista van tih fondova..

Kako to da imamo citavu Vladuk, gospodarski i razvojni tim, kao i financijski koja jedino sto radi ceka administrativni novac, ne pitajuci za troskove koji su nuzni da bi ga se docepala?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Mene bi zanimalo što ti

Mene bi zanimalo što ti misliš o dosadašnjem radu Vlade na povećanju kapaciteta za povlačenje sredstava iz EU fondova. Imaš li kakvih praktičnih prijedloga kako bi se ti kapaciteti mogli povećati neovisno o naporima Vlade i koja je uloga nas građanki i građana u tome?

nemesis

Tko je glasao

@nemesis Vlada je već

@nemesis

Vlada je već zaposlila oko 150 menadžera za EU projekte. Navodno će ih zaposliti još. U svakom slučaju, ova je vlada povećala iskoristivost EU fondova za 20 %.

Što se tiče građana i oni mogu biti aplikanti za bespovratna sredstva. EU preferira projekte čiji se učinci prelijevaju na što širu društvenu zajednicu i projekte koji će se moći nastaviti i nakon prestanka sufinanciranja. Međutim, svaki korisnik sredstava EU mora sudjelovati u projektu s 15% vlastitih sredstava jer je to garancija da će korisnik savjesnije provoditi projekt, tj da neće kad dobije novac zapustiti dogovoren aganžman.

Tko je glasao

Problem

Rijetko koja privatna firma je uspjela povući sredstva iz EU fondova..najveći problem mi se čini dugotrajni proces (skoro dvije godine) koji rijetko tko može premostiti.

Statistička pogreška

Tko je glasao

Znanjem do love

Rijetko koja privatna firma je uspjela povući sredstva iz EU fondova.
Nema ih sigurno puno no nije nemoguće čak i za vrlo male djelatnosti. Ovo dolje je talijanski link na konkretne sulučajeve gdje su, zahvaljujući bespovratnom financiranju iz EU fondova, otvorene picerije, sladoledarnice, vrtići, gimnastičke dvorane, te čak i birtije:

http://www.contributiregione.it/

(na talijanskom je pa tko razumije razumije)

Navedena stranica ima svrhu pomaganja ljudima koji imaju neku ideju i, što je najvažnije, ima mogućnost dobivanja direktnih i konkretnih savjeta (ona dva upitnika na dnu). Vjerujem da je to dobar smjer kojim bi trebala ići naša Privredna komora i Udruženje obrtnika umjesto da samo beru članarinu i zastupaju sami sebe.

leddevet

Tko je glasao

Ne ne radi se o tome. Eu

Ne ne radi se o tome. Eu projekti u principu ne finaciraju privatni interes. Međutim ako se privatni interes protegne na veći krug (nova zapošljenja, korištenje obnovljivih izvora energije) onda se privatnik može prijaviti na natječaj.

Tko je glasao

Sve OK

Nu, da bi uopće zatražio sredstva, dotični mora izraditi studiju, koja ovisno o potrebama, može sadržavati od 17 do 21 elaborata, koje su ovjerili stručnjaci ili stručne firme s različitih područja, nadalje mora ishodovati potrebnu suglasnost Ministarstva u čijem resoru djeluje, lokalne samouprave na čijem području djeluje i ako zanemarimo vrijeme, koje je svima ograničavajući faktor, a uzmemo u obzir da cijela priča košta cca 300 000 kuna, a da bi se uopće dobila sredstva, taj isti privatnik mora imati (zavisno od fonda) od 40-60 % svojih novaca ili državnu garanciju (ili garanciju neke financijske institucije), onda dolazimo do spoznaje da je privatniku bolje kupiti uže, jeftinije će proći, nego da zatraži sredstva i da ih dobije.

Tko je glasao

Eurotoksini

Nu, da bi uopće zatražio sredstva, dotični mora izraditi studiju, koja ovisno o potrebama, može sadržavati od 17 do 21 elaborata
Pretpostavljam da će upravo to biti sljedeća tema na predavanju Judith Reisman:

Štetnost učestalog pristupanja EU i oštećenja na moždanoj kori.

Vidim da pričaš o nečemu o čemu nemaš pojma, no važno da si ti protiv.

leddevet

Tko je glasao

Da?

Nigdje nisam napisao da sam protiv. Ništa iz prsta nisam isisao, sve napisano je traženo od mene preko HABOR-a, ako laže rog, ne laže svijeća. S tim da mi je kao pripomoć ponuđeno 80 000 kuna. Tako mi Kovačeva.

Tko je glasao

Ne?

Zanimljivo, jer ono što smo mi radili, i dobili, nije trebala masa elaborata nego jedan ali stvarno detaljni s masom raznoraznih podataka od kojih neki apsolutno blesavi kao pitanje koja su moja očekivanja u konkretnom poslu? A što da im kažem, da zaradim pare i kupim si pivo, naravno!

Niti sam nastavak nije jednostavan obzirom da nismo naviknuti na takvo poslovanje. Problem je da troškovi trebaju biti po predviđenom planu bez mogućnosti promjena, rekli bi kruto birokratski, bez obzira ako su te promjene uzrokovane nečim što nije bilo moguće predvidjeti ili nečim što je racionalnije. Doduše isto tako glupo funkcionira i naš Zakon o javnoj nabavi samo se njega nitko ne drži.

leddevet

Tko je glasao

@Molotov

Ne treba studija ni elaborat već treba ispuniti aplikaciju, ne trebaju ništa ovjeriti stručnjaci ali mora imati partnera koji je stručan ili je već sudjelovao u EU projektu. Ne treba nikakvu dozvolu Ministarstva, ali treba imati čiste papire, građevinsku, lokacijsku i ostalo.

Eu financira projekt u visini od 85 posto, samo poljoprivrednicima sufinancira 50%. Dakle, privatnik mora imati bar 15 posto svoga novca. Je li to njegov novac ili kredit od banke EU nije briga

Tko je glasao

Kolega Molotov očito piše o

Kolega Molotov očito piše o nečemu što je samo čuo , a vi nastupate s pozicija kao da znadete o čemu pišete pa me još više iznenađuje da o tome napišete i dnevnik koji je u potpunosti netočan bar što se tiče financciranja poduzetništva u poljoprivredi i prerađivačkoj industriji naslonjenoj na poljoprivrednu proizvodnju.

Obziro da imam nekoliko provedenih projekata, a dva u postupku kontrole po natječajima koji završili s 31.12.2012 godine mislim da mogu kompetentno i pouzdano napisati što stvarno treba napraviti i koliko vremena i novaca treba.

Dakle, kao prvo firma, obrtnik, OPG ili sličan poduzetnik ne smije u vlasništvu imati državnih institucija više od 25%. Firma mora biti solventa , s pozitivnim poslovanjem.

Da bi se firma javila na natječaj mora izraditi projektnu dokumentaciju i dobiti potrebne dozvole ( potvrdu glavnog projekta) od državnih institucija potrebna je statusna dokumentacija za firmu i direktora firme. Firma prije prijave na natječaj mora zatražiti potvrdu Inspekcije zaštite na radu da se provode sve mjere zaštite na radu u postojećoj djelatnosti firme. Zahtjev se mora podnijeti u vrijeme otvorenog natječaja a sama potvrda može se dostaviti i poslije zatvorenog natječaja u slučaju da imate uzgoj životinja u postojećoj djelatnosti morate dobiti istu potvrdu i od veterinarske inspekcije.
U slučaju sufinanciranja projekata iz područja obnovljih izvora koji traže status povlaštenog proizvođača potrebna vam je i predhodna elektroenergetska suglasnost Ministarstva gospodarstva.

Kad svu dokumentaciju prikupite, a ima je dosta ovisno o projektu za koji tražite sufinanciranje, treba vam konuzltant koji vam popunjava sve potrebne obrasce i pomaže vam tokom izrade projektne dokumentacije i osmišljavanja cijelog projekta kako bi vaša ideja udovoljavala kritetrijima iz natječaja. Ako imate iskusnog i savjesnog konzultanta nema većih problema. Ozbiljne će te prepoznati po načinu naplate svojih usluga. Svi oni koji traže više od 10-20 000 kuna odmah nisu sigurni u svoje znanje i uspjeh projekta. Tako da većini konzultanata praktično platite samo trošak papira, hodanja po institucijama tj. samo osnovne materijalne troškove dok ostatak svoje naknade čekaju po realiziranju projekta tj. kada i vi dobijete svoja sredstva od EU fondova i oni dobiju svoje. Trošak konzultanta je opravdani trošak i sufinancira se s 50% , naravno bez PDV-a.
Za stavke koje tražite sufinanciranje uz pomoć konzultanta morate provesti postupak natječaja za odabir izvođača radova ili isporučioca usluga i opreme za koju tražite sufinanciranje. Morate nabaviti najmanje 3 ponude sposobnog ponuđača koji ne smije biti vezano društvo niti povezana osoba s firmom koja traži sufinanciranje.

Kad sve to provedete odabirete izvođača ili isporučioa opreme , ali ga ne smijete obavijestiti o odabiru sve dok ne prođe kontrola cijelokupne vaše dokumentacije u Agenciji za plaćanje ( SAFU) prema uvjetima natječaja.

Tek kada vaša dokumentacija bude pregledana i prihvaćena budete pozvani na sklapanje ugovora o financiranju u kojem se ponove svi uvjeti iz natječaja.
Tek tada možete obavijestiti odabranog izvođača da je njegova ponuda prihvaćena i s njim zaključiti ugovor i početi graditi ili nabavljati opremu ili usluge.
Kako sredstva iz EU fondova ne dobivate odmah vi morate imate kompletnu financijsku konstrukciju za završetak svi radova ili nabavku opreme ili usluga i sve to morate platiti direktno s vašeg računa na račun izvođača ili isporučioca opreme , nema mogućnosti kompenzacija ili bilo kakvih prebijanja jedino plaćeni računi u novcu mogu biti predmet sufinanciranja.

Kada je kompletna investicija gotova, dobivena uporabna dozvola, izgrađeni objekti uplanjeni u katastar i upisani u zemljišne knjige podnosite zahtjev za isplatu sredstava sufinanciranja za koje ste se natjecali.
Prije isplate sredstava dolazi vam kontrola Agencije za plaćanje koji sami izmjere sve izgrađene objekte, fotografiraju mjerenje tako da se vide sve izmjerene veličine na vrpci. Prilažete im sve račune i građevinske situacije izvođača, građevinske knjige, građevinske dnevnike, zapisnike s tehničkih pregleda, uporane dozvole, nove kopije katastarskog plana s uplanjenim objektima , nove vlasničke listove s upisanim izgrađenim objektima.
Ukoliko je bilo nekih odstupanja od projekta a to niste prijavili gubite pravo na sufinanciranje a ako ste sve napravili kako je napisano u projektnoj dokumentaciji u količinama , cijenama i kvaliteti o tome dobivate pismenu obavijest poslije provedene kontrole i 30 dana kasnije dobijete najčešće 50% opravdanih troškova.

Dakle, privatnik mora imati 100% potrebnog novca i kod dobrih projekata to vam financira HBOR bilo direktno bilo preko poslovnih banaka ( naročito ako su u pitanju bioplinski pogoni i slični visokoprofitabilni).
Nitko ne postavlja uvjet novo zapošljavanje.

Agencija sebi ostavlja pravo da vas kontrolira i slijedećih 5 godina s pravom da ukoliko nađe povredu preuzetih obveza , prenamjenu objekta, prodaju opreme i sl. da traži povrat svojih sredstava nazad.

Naoko se čini komplicirano a u stvari traži se da samo pošteno realizirate ono na što ste se obvezali. Vrijeme koje Vam uzme sama Agencija je cca 2-3 mjeseca , vrijeme kontrole vaše dokumentacije prije odobrenja projekta i cca 30-40 dana od završne kontrole do dobivanje novaca. Ukoliko ste malo agilniji može biti i brže.

Tko je glasao

Normalno poslovanje...

Sve ovo što si opisao je ili bi bar trebalo biti sasvim normalno poslovanje sa ili bez EU fondova!

Statistička pogreška

Tko je glasao

Zahvaljujem na iscrpnom

Zahvaljujem na iscrpnom pojašnjenju. Ako sam dobro shvatio radilo se o IPARD-u. On je nešto drugačiji. Evaluator uvijek projekt ocjenjuje projekt s više bodova ako su učinci na zajednicu veći, a novo zapošljavanje to jest. U IPA-i se ne isplaćuju novci na kraju realizacije programa već tijekom i EU sufinancira s 85% sredstava.

Tko je glasao

Nije iscrpno već površno

Nije iscrpno već površno pojašnjenje. Program je još opširniji.

Isti model financiranja i u svim drugim projektima s tim da je na kraju projekta vaš udio u projektu 15% ali novci su uvijek na kraju projekta i to postotak opravdanih troškova.
Koliko mi je poznato nema novaca unaprijed.

Nisam sudjelovao u takvim projektima pa ne mogu kategorički tvrditi, ali nisam čuo da je bilo tko dobio sredstva pa tek onda pravdao njihov trošak.

Tko je glasao

U IPA-i novac se slijeva

U IPA-i novac se slijeva tijekom projekta, a u IPARD-u nakon realizacije. U kohezijskim i strukturnim fondovima također će se novac isplaćivati nakon realizacije pa će korisnici morati prvo dizati kredite kako bi pokrili 100 postotni iznos.

Tko je glasao

u kojim fondovima je najviše

u kojim fondovima je najviše novaca koje bi mogli koristiti kad uđemo u EU?

Tko je glasao

Hvala na odgovoru. Međutim, s

Hvala na odgovoru. Međutim, s tim stvarima sam upoznata. Željela sam od tebe dobiti osobno mišljenje ili neko viđenje tih procesa. Meni se čini da će Vlada možda povećati iskoristivost za još nekoliko desetaka posto, ali bojim se da će negativni utjecaj određenih faktora onemogućiti da se više približimo stopostotnom iskorištenju (znamo da ni jedna zemlja to nije uspjela, ali dostići 70% iskoristivosti kakvo je imala Poljska bi trebao biti cilj). Prije svega tu mislim na nepostojanje vizije/strategije razvoja Hrvatske, što bi moglo dovesti do toga da se projekti rade nasumce (što najbolje ide) i da nisu međusobno usklađeni prema zajedničkom cilju. Jasno je da priprema tih projekata traži kvalificirane ljude, ali ne može se sve svesti na tehnički dio izrade projekata. Najviše me ipak smeta jednodimenzionalna komunikacija s građanima koja više sliči na sajmišnu licitaciju, nego osmišljenu javnu raspravu o izboru projekata koji zbiljski unapređuju društvo i koje bi građani iznjeli kao rezultat javne deliberacije.

nemesis

Tko je glasao

Pa slažem se s tobom, ali

Pa slažem se s tobom, ali neće doći do konfuzije u razvojnim projektima jer se oni u natječaju moraju pozivati na strategije razvoja lokalne samouprave i države.

Komunikacija jest jednodimenzionalna, bolja je situacija kad se građani udruže u organizacije građanskog društva, zadruge i sl.

Tko je glasao

Kibidabi bez EU...

Kad bi postojala ikakva makar i slabašna naznaka kako ova zemlja ima neku viziju na putu prema putu u bolju budućnost, te da bi posve neovisna i samosvojna mogla postati jedna respektabilna, sigurna, otvorena i perspektivna sredina, i ja bih rekla - pa što će nam EU! Međutim, kako nikakva niti slabašna naznaka te naznake ne postoji, sve sam čvršćeg uvjerenja kako nam je pristupanje EU zapravo posljednja šansa za spas, šansa, a ne i sam spas, budući da taj spas u potpunosti ovisi o tome hoćemo li tu šansu znati i htjeti iskoristiti.

Kratki opis stanja bio bi - nosioca razvoja nemamo, industrije jedva da imamo, sposobnih poduzetnika koji su u stanju napraviti čudo nemamo, a ovo što smo do sad sami radili, bolje bi bilo da nismo - imamo devastiran prostor, opljačkana poduzeća i banke, birokratski aparat s kojim se nitko nije u stanju boriti, strane investicije koje mahom nisu razvojno orijentirane, upropaštenu poljoprivredu, vladavinu uvoznog lobija i zemlju neznanja.

EU sustav financiranja naprosto bi nas morao dozvati pameti, već zbog svojih načela prema kojima se projekti detaljno osmišljavaju, obrazlažu i brane, moraju se sufinancirati i lokalno, te nalažu odgovornost i sankcije za propast projekta u vidu povrata upropaštenih povučenih sredstava.

U nedostatku razvojnih vizija, Hrvatska bi trebala uložiti maksimalne napore i upregnuti sve snage kako bi povukla i realizirala čim veća sredstva i u tom smislu sva bi se ministarstva, agencije i ina državna tijela trebala naći na usluzi zemlji, zajedno s pratećim financijskim kapitalom.

A i u EU, kao i bez nje, čeka nas teška borba s crony kapitalizmom i neoliberalizmom...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

EU sustav financiranja

EU sustav financiranja naprosto bi nas morao dozvati pameti, već zbog svojih načela prema kojima se projekti detaljno osmišljavaju, obrazlažu i brane, moraju se sufinancirati i lokalno, te nalažu odgovornost i sankcije za propast projekta u vidu povrata upropaštenih povučenih sredstava.

imaš svoja iskustva, ili samo takav dojam?
Moja iskustva su suprotna. Za korištenje sredstava europskih fondova ( ne bankarskih kredita) ) presudno je pripadanje određenoj političkoj opciji, preko koje se lobira. Ta opcija, a danas je to EPP u euro parlamentu, stvara politička savezništva za distribuciju fondovskog novca preko " svojih " kompanija, koje mahom pobjeđuju na tenderima za izvođenje investicijskih radova i isporuku kapitalne opreme. Zato se i projekti dizajniraju u interesu njihovih najvećih kompanija, i tu se torta pravilno dijeli, da ne bi bilo trgovinskih ratova.
Diplomacija umjereno lobira za " svoje", ali ne prelazi granice, tj umjereno korumpira lokalnu politiku sinekurama u eu - institucijama.
Zato je postalo umijeće osmisliti lokalni projekt, koji je istovremeno i europski, a financijska konstrukcija respektira pravilo " da nema besplatnog ručka", ako se želi dublje zagrabiti u kasu europskih fondova.

Tko je glasao

Kontradikcija same sebe

Kad bi postojala ikakva makar i slabašna naznaka kako ova zemlja ima neku viziju na putu prema putu u bolju budućnost, te da bi posve neovisna i samosvojna mogla postati jedna respektabilna, sigurna, otvorena i perspektivna sredina, i ja bih rekla - pa što će nam EU

Pa potom...

U nedostatku razvojnih vizija, Hrvatska bi trebala uložiti maksimalne napore i upregnuti sve snage kako bi povukla i realizirala čim veća sredstva i u tom smislu sva bi se ministarstva, agencije i ina državna tijela trebala naći na usluzi zemlji, zajedno s pratećim financijskim kapitalom.

Interesantno da ovaj drugi navod ima naglasak odsutne potrebe samo u slućaju pripajanja konglomeratu EU, ali istoga ne predmijevate kolegice@ i u slućaju samostojnosti - dapaće tu ste nedvosmisleni u pesimizmu prvog navoda!

Tko je glasao

Priznajem da sam ovo malo nespretno sročila

Evo, zamisli si i sjeti se koji svi trenutno načini financiranja projekata u Hrvatskoj postoje. E pa, sad njima pribroji još i EU način financiranja projekata, i stvarnost će izgledati nešto ružičastije, a budućnost svjetlija, jer se radi o projektima koji će biti temeljito evaluirani i pročešljani (čime se smanjuje rizičnost projekta), bit će evaluirani od neovisnih tijela (a ne po babu, stričevima i politički instaliranim lokalnim vlastima) i sredstva koja se potegnu su nepovratna, tj. rapidno se smanjuje opterećenost projekta dugom. Projekti mogu biti inicirani od pojedinaca, udruženih građana, lokalnih zajednica... Projekti mogu biti čisto komercijalni, ali i oni namijenjeni "općem dobru" koji tek posredno donose vrijednost.

Propuštanje ove prilike bit će najveći neuspjeh ove vlade, koja je dužna učiniti sve kako bi prenijela znanje i osigurala svaku vrstu logističke i stručne pomoći potrebnu da bi projekt dobio zeleno svjetlo, jer su nam građani neuki, demotivirani i obeshrabreni, a budući da su mahom i financijski slabi, država mora pronaći i određena sredstva kako bi financijski pomogla one dobre projekte koji si ne mogu osigurati početno investiranje prema pravilima EU projekata. Ovo će po meni biti osnovni pokazatelj uspjeha/neuspjeha ove vlade u sljedećem periodu.

Pridruživanjem EU ruše se i razne barijere koje sprečavaju da se neki potentni projekti realiziraju i van zemlje. Već sad postoje projekti koje u Hrvatskoj realiziraju strani poduzetnici/investitori koji su za iste potegli sredstva iz EU fondova.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Dobronamjerna primjedba

B-52

Tko je glasao

Hvala

Tko je glasao

lako¸

Tko je glasao

citat

Tko je glasao

Upišeš tagove "cite"prije i

Tko je glasao

Hvala Argus ;)

Tko je glasao

Molim. Sad ti još predlažem

Tko je glasao

Ti si NOVI a k tome još i "njihov"

Hrvatska dobiva dva i pol puta više nego što uloži

Netočno, sigurno je da Hrvatska ništa "kao ziher" ne dobiva, ali je sigurno da daje 750 mil ojra članarine za što mora dići kredit. Bilo bi dobro da podebljaš svoj optimizam lovom koju je Hrvatska zgrabila iz pretpristupnih fondova.
Inaće nisi pročitao upute admina za sudjelovanje na ovom blogu - stoga minus, a i zbog upadljivog držanja štange elitama kojoj je EU potrebna poradi zametanja tragova.
Sreća naša što dolazi CRNI papa kao posljednji...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci