Tagovi

Odbrojavanje do Velikog ekonomskog praska od 90 dana do 0

Sve mi se cini da se moze poceti odbrojavati do dana MMF-ovog preuzimanja starateljstva nad bankrotiranom drzavom.Ja to zovem Veliki prasak iluzija i diletantizma. Stize valjda konacno hitna pomoc i vezuje nasim genijima za zaduzivanje, devastiranje i upropastavanje drzave odavno nuzne ludjacke kosulje.
Da se pacijent sam dalje ( vise ) ne ozljedjuje.Tako nekako mi se cini da ce se i dogoditi za oko 3 mjeseca ili cca 90 dana.
Nema sumnje da je proracun za ovu godinu komican i nerelan.PDV je malkice podbacio.Jedva 60%.Mozda se i popravi na -30%...Tko to zna.No krajem ozujka ce se pokazati prvi rezultati bookinga za turisticku sezonu ljeto 2009.Uz krizu, devalavacije u nekim drzavama i izbacivanje nase ponude od najvecih turistickih agencija u nekim drzavama, rezultat je predvidiv-podbacaj.
Jedino je pitanje koliko.Uza sve jos se nema jasnog rijesenja za brodogradilista i razne druge probleme koji kostaju abnormalno veliku svotu.( zdravstvo, otplata raznih dugova, itd.)
MMF kao stecajni upravitelj, mogao bi biti zamoljen na koljenima da nas dodje spasavati.Kolona za pomoc ispred njegovih vrata je sve duza.Mi cemo jasno doci do dna i onda medju zadnjima sa izvrnutim dzepovima doci moljakati €.
A ni MMF bas nije krcat parama, tako da...
No ima i dobrih elemenata u ovom Velikom prasku ekonomskih iluzija:
MMF ce preuzeti sva kljucna pitanja gospodarenja na maksimalno odrziv nacin.Otpadaju sve politicke investicije i razna Potemkinova sela i prvenstva.Trosenje mora biti primarno orjentirano za namirenje dugova bankama, a to nas stiti od daljnih nebuloznih i super preskupih planova koje bi mogle pasti na pamet dokonim politicarima.
No takodjer je bitno ne raditi ulicne cirkuse kad se stvari konacno dovedu u realnost.Ruzne slike mogu samo poplasiti i otjerati zadnje turiste i ozbiljne ulagace, bez kojih cemo biti u banani dugo vremena.
Treba biti realan pa reci da su glasaci sve ovo sto slijedi svojom voljom i izabrali.

Tagovi

Komentari

Ma koje Gnjusno

Ma koje Gnjusno odbrojavanje? :)
Na kakvim si ti drogama?

Pa vidiš kako nam je Šuki nasmiješen. Ima se što za prodati još, ima, ima. A nema nikog tko bi proturječio. Slažeš se?
A MMF protiv dalje rasprodaje neće imati baš ništa, dapače.
Znači rješenja ima.
Brige za parazite (još) nema. Koliko god nas Gnjus i AP uvjeravali u suprotno. Jahači kontrarevolucije još su preslabi da zaljuljaju našeg dobro ušancanog Šukija :)

Kad se netko kod nas počne baviti ovakvim pitanjima (Danska): Velika diskusija se vodi oko toga kako će država kontrolirati kako banke plasiraju taj novac. To je posebno aktualno nakon što je izašlo na vidjelo da su banke šakom kapom dijelile kredite od više stotina milijuna DKK sumnjivim tipovima bez ikakve provjere i neki od tih slučajeva su kao prvorazredni skandali bili u medijima. Kad netko (politički moćan) počne spominjati ozbiljne mjere za oživljavanje gospodarstva (tu mislim prvenstveno na radikalnu reformu obračunskog i proračunskog sustava), reformu pravosuđa (uključivo efikasnu borbu protiv korupcije) te radikalnu reformu obrazovanja, tek onda možemo reći da se nešto počelo događati. Jer to su te tri ključne poluge za prosperitet BRR (banana republjik rvacka). Bez toga - ili će nam ostati Suki i Šuki ili (eventualno, ali eventualno) sjaši Kurta da uzjaše Murta.

# Jedan neprijatelj pametnom čovjeku više vrijedi nego hiljadu prijatelja

# Jedan neprijatelj pametnom čovjeku više vrijedi nego hiljadu prijatelja

Tko je glasao

Nevjerojatno je da ovako

Nevjerojatno je da ovako "mirno" i apatično puštamo da brod sam od sebe potone. Apatija hrvatskih građana razumljiva je (ali ne i opravdana), zbog dugotrajne supresije i ovakvog sustava kakav je danas na snazi, sustav u kojem je važnije imati vezu ili držati jezik za zubima nego zaista se potruditi.

Ali sada nam prijeti krah, bankrot, a mi ovako mirno sjedimo, pokušavamo preživjeti iz dana u dan, a brod nam tone. I još diskutiramo o tome! I još postoje neki koji podržavaju ovakvu katastrofalnu ekonomsku i bilo koju drugu politiku.
Pa jesmo li mi normalni??

Ja mislim da jesmo normalni. Ali smo glupi, beskrajno glupi. No, svaka rit dojde na šekret, pa ćemo i mi tako platiti svoju glupost. Neka se državnog bankrota prisjete svi oni koji su glasovali za tzv pobjedničke stranke.

I što nam sad preostaje za normalne mlade ljude koji žele napredovati i nešto napraviti od svog života? Volimo svoju domovinu, ali u ovom trenutku nam preostaje samo kupiti jednosmjernu kartu za EU. Ili neku drugu zemlju. Nema tu budućnosti. Hvala vam, starija generacijo, što ste nam sj+++ zemlju.

Tko je glasao

Sta nam preostaje? Prodajem

Sta nam preostaje?

Prodajem jeftino Molotovljeve koktele = (

Tko je glasao

I što nam sad preostaje za

I što nam sad preostaje za normalne mlade ljude koji žele napredovati i nešto napraviti od svog života? Volimo svoju domovinu, ali u ovom trenutku nam preostaje samo kupiti jednosmjernu kartu za EU. Ili neku drugu zemlju. Nema tu budućnosti. Hvala vam, starija generacijo, što ste nam sj+++ zemlju.

1. Cca 95 % onih koji su za ekonomske krize osamdesetih i rata devedesetih odlazili u obećane zemlje (arhitekti u Beč, razni u Novi Zeland, Kanadu i Nizozemsku ...) žive i misle lošije nego tu. Cijelo jedno krilo moje obitelji je dvadesetih, kada su Nikola Pašić i deca sve rasturili, iako imućniji otišli zaraditi u tada jako propulzivnu USA i vratite se. Čim su stigli, preko noći je nastupila kriza, New Deal i razno te nisu imali s čim natrag, zatim II svj. rat u kojem je više od pola poginulo po Pacifiku, zatim ... i stalno su prošli još lošije i žive nego tu gdje su stradavnja bila najveća u Evropi. Svake godine dolaze razni prijatelji iz raznih zemalja svijeta, među njima i najuspješniji i jako dobro adaptirani u kademskim strukturama, diplomaciji i kulturi vodećih zemalja, ali ... ni blizu pouzdano, pogotovo ekonomski. Hrvatska je već stoljeće pod presijom bez ikakvog pokrića mahanjem parolama o najrazvijenijim djelovima svijeta, kao mahanjem Hua Kuo Fengu, Mao-u ... i red bi bio da se to malo opusti, bar sada kada je i vrapcima jasno da nitko u svijetu nema pokriće za veliko mahanje i kurčenje bez pokrića. To ne znači da nitko nigdje ne treba i da neće ići, rječ je samo o navedenoj mitskoj ideologiji bez pokrića, kojom se maše kao naš i zadnji ološ po BiH i Crnoj Gori najnovijim Mercedesima;

2. Mladi nisu u inferiornijem i nemoćnijem položaju od raznih starijih i prethodnih mladih generacija, pogotovo sada kada se duga pijanka suočava sa neizbježnim krajem. Tek sada se mladi mogu postavljati kao mladi po najboljim evropskim sredinama, ali stvarno, i primjereno je da se tako počnu postavljati. A to znači zbilja se suočavati sa svim, uključujući nove izazove. Ad beskrajnih problema pijanke na mladima nije teret revolucija, sada kao nikada mogu lako početi rješavati jako puno toga običnim pitanjima svojima i bliskima, uključujući profesore i političare. Ako ostajete počnite samo postavljati pitanja i misliti, to će biti i više nego dovoljno. Tako su mladi Njemačke denacificirali Njemačku a slično će se odvijati i procesi dektoksikacije kod nas;

3. Ova sredina nije tako homogeno usrana kako se to automatizirano vrti. Pitanje je tko to tako vrti. Npr. Zagreb i Jadran su, tridesetih te potom, iako iza željezne zavjese, šezdesetih bili u prvoj ligi evropskog razvitka i daleko najbolje sredine po ogromnom području tzv. "socijalizma". Zašto bi sada bio isključen povratak na takva kolosjek? Poljaci se vraćaju iz najpropulzivnije Irske u Poljsku, jer je sada Poljska među najpropulzivnijima. Vjerojatnost za one koji idu vani da će im biti bolje nego tu srednjoročno i dugoročno je manja od 10 % a za najgora područja RH (Lika, Dalmatinska Zagora, Baranja, dalji otoci ...) puno veća od toga. Šta će točno biti nitko ne zna niti je to primjereno, jer uvijek sve ovisi o igri i nije nadmistično i nadpatetično određeno, pa se u vezi toga konačno treba udostojiti opustiti od iznimnih tras naprezanja izbjegavanja logike i bavljenja mističnom maglom.

Nevjerojatno je da ovako "mirno" i apatično puštamo da brod sam od sebe potone. Apatija hrvatskih građana razumljiva je (ali ne i opravdana), zbog dugotrajne supresije i ovakvog sustava kakav je danas na snazi, sustav u kojem je važnije imati vezu ili držati jezik za zubima nego zaista se potruditi.
Slično je u boljim djelovima svijeta a ovdje je (rat, kardeljizam i njegov preobražaj u nacionalni maoizam ...) neizbježno još više - nije posrijedi "mirno" i apatično puštanje da brod sam od sebe potone, nego se ta praktički revolucionarna pojava nije mogla drukčije rješavati nego tako. To je kd nas još važnije nego u slučaju napuhivanja o prolupavanja po zapadnoj Evropi - da se nije rješavalo tako dugo i zrelo, sada bi bilo neizdržljivo revolucionarno vrenje, a umjesto toga ide blagotovorno fino okretanje pojave. To nije palo s neba, netko je jako dugo trebao održati i razvijati razne djelove društvene prakse koji i dalje funkcioniraju na razini slabijih EU zemalja.

Dakle, ne dešava se ništa mistično, pijanka je malo dulje trajala ali zato sada nema kuda nego prilično zrelo u povjesni obrat i povratak na kolosjeke kojima se je vzilo uvijek kada su prilike dopustile. I da se bilo tko kako postavi na glavi i revolucionarno, sada se nastavlja nešto jako dobro piznato.

Uz ostalo je neizbježno, a što je za mlade jako važno, sačuvana je nešto tradicije i znanja prakse sa jako malo napravi skoro čuda. To su ujedno i evropski izazovi, a ta naša tradicija je čak bolje od evropskog prosjeka, jer su oni hladnim ratom i kolonijalno ipak bolje prolazili, pa su malo prolupali kao i naše imperijalne snage. Tu stojimo dobro, samo je pitanje finesa i kratkog vremena kako će to dći do izražaja. U svakom slučaju do kraja 2009.g. će to doći jako do izražaja, baš zbog ovog "revolucionarnog" upiranja glavom o armirano-betonski zid. Početkom osamdesetih kada sam bio mlad i neiskusan i kada je preko noći nakon eldorada grunula kriza sve kao sada, uprkos objektivnom slomu poslova i tržišta sam bio traženiji sa više ponuda za transfere nego najveće nogometne zvijezde - nije se radilo o mojim čudotvornim sposobnostima kako napraviti iz 100 bolje nego drugi za 300 nego tome da je većina snaga prolupala pa više nije niti znala ni mogla ono što nije nikakva mistika, nisu bili u stanju ni razmišljati o tome.

Sada je sve skoro isto i dodatno ojačano povjesno i jakim vanjskim okolnostima. Mlade snage su u strašnoj prednosti jer naprosto nisu provele toliko dugo u pijanci.

Desetljećima smo pokušavali pripremiti baš ovako nešto i to konačno ide.

Tko je glasao

Za razliku od vladajucih

Za razliku od vladajucih koji u arsenalu imaju gomilu stvarnih trikova kojima nas obasiplju i sablaznjuju svakomalo, kriticari kao takvi imaju jedino svoje pravo na bujnu mastu i samo je do njihove mastovitosti cega ce se od tog sto nam kao servirana tematika dolazi uhvatiti na koji tjedan dva. Obicno kakve banalnosti da se uvaljas od smjeha.
Jednom uzmu cijenu nafte, jednom inflaciju, ..., sad MMF, sutra, .... Umjesto da se obrazuje javnost navodenjem barem minimuma sto i cemu taj MMF sluzi, te sto bi u svezi njega trebalo uciniti u politici, opetovano se potezu teorija zavjere koje se kod nas ponavljaju od kad su ljudi uopce culi za MMF. Jedni mogu korisiti zavjeru, a s drugima se sprda kad je se uhvate. Sta ces.
Dakle za 90 dana ocekuje se nesto. Tko ce reci picka mu materina ako nista od spomenutog ne bude?
PS Kao da se to sladostrasno uziva sto je dosla kriza i sto se slabije puni kasa, i sl. Cak i nije problem u sladostrascu padom, vec sto je sve ovo prisutno vec duze, jer je i kad se kakti raslo, cini mi se, nekako bilo jos i gorje predocavano. Svi se osjecaju apriori glupi ukoliko bi o necem drugom osim što-gorim-to-boljim predocavanjem.

Tko je glasao

Maštanje i realnost! He,

Maštanje i realnost! He, he! Lijepo si ovo izveo ali nedosljedno:

Za razliku od vladajucih koji u arsenalu imaju gomilu stvarnih trikova kojima nas obasiplju i sablaznjuju svakomalo, kriticari kao takvi imaju jedino svoje pravo na bujnu mastu i samo je do njihove mastovitosti cega ce se od tog sto nam kao servirana tematika dolazi uhvatiti na koji tjedan dva. Obicno kakve banalnosti da se uvaljas od smjeha.

Naime, mašta je prisutna možda više tamo gdje si je isključio, jer baš za trikove treba imati mašte, možda više nego za kritike. Eto ja se često uhvatim na lijepak i kritiziram upotrebljevajući svu svoju maštu ali bez ikakvih rezultata na tekuće događaje (mada sam u maštanju realan pa to ni ne očekujem). Istovremeno su Šuker i njegovi mentori, kolege, prijatelji i sudionici maštali i odmaštali ono što imamo danas, a što ima vrlo neugodne posljedice za sve nas.

Naime dok sam npr. ja maštovito ukazivao da ovo "društvance" voza državu na rezervama ulja i benzina, i da bi motor mogao zaribati, oni su tvrdili suprotno i obasipali nas optimizmom - i nastavljala svojim putem pa smo zaribali. Sad, čija je mašta bila realnija vrijeme pokazuje, preostaje jedino još maštovito dokazivati da smo u banani samo zato što su se neki igrali po Wall Streetu, i nas ovdje ukopali do grla, sram ih bilo - no takvo intelektualiziranje je ipak samo ne baš maštoviti "smokvin list".

Tko je glasao

@frederik Eto ja se često

@frederik
Eto ja se često uhvatim na lijepak i kritiziram upotrebljevajući svu svoju maštu ali bez ikakvih rezultata na tekuće događaje (mada sam u maštanju realan pa to ni ne očekujem)
Nevičan raspravljanju kada je tema ekonomska politika, a kao posljedica skromnijeg znanja od Tvog, uzdajem se u Tvoju maštu i zaključke. Da li je izraz "superhik liberalizam" zapravo maštovito duhoviti izraz za jedan stvarni ekonomski pravac ili je taj izraz nastao kao reakcija na bjelodane rezultate jedne ekonomske politike?

Tko je glasao

Da li je izraz "superhik

Da li je izraz "superhik liberalizam" zapravo maštovito duhoviti izraz za jedan stvarni ekonomski pravac ili je taj izraz nastao kao reakcija na bjelodane rezultate jedne ekonomske politike?

Uz ispriku što se nepozvan ubacujem, kod nas izraz "superhik liberalizam" odgovara pojavi koja je se veže na prethodne tradicije (npr. politika Nikole Pašića nakon stvaranja prve Jugoslavije) a u zadnjem povjesnom razdoblju su, na bazi Kardeljevih zadnjih arhitektonskih dorada i svih kasnijih stalnih razrada i unparijeđenja, tu pojavu njezini nositelji henesijevci, partije/stranke i vodeće akademske snage kao od šale u kontinuitetu zadržale kroz sve bure i oluje zadnjih desetljeća, jer se pomoću toga lako i s punim žarom i voljom odbiva većinu elitnih snaga, aparata, medija itd.

Po raznima je vjerojatno ključni trenutak bio kada se je na masovnom plenarnom zasjedanju SIZ-ova u Zagrebu sredinom sedamdesetih, u jeki špice kampanje oko ZUR-a i samoupravljanja, netko sjetio zapitati - da li je u redu da i dalje imamo kupoprodajne ugovore za stanove između sada već ne više društvenih poduzeća nego organizacija udruženog rada i kada je sve samoupravno, npr. 5000 stanova Špansko, da li i to treba biti samoupravno. Nakon toga je brzo došlo od eskplozije - kupoprodajni i ostali ugovori su postali samoupravni sporazumi, na velikoj stambenoj izgradnji u Zagrebu si nikli dadaci za 5-6 % u vidu SIZ-a i stambenih zadruga i odmah sustav svega DUSI, sa parapropisima, svi samo rastu jer se treba samo poptisati i možeš sve zidati i samo problem višak novaca, nikakvih rizika ...

U pojavi su ključniji pravnici (npr. Valentić, Barbić ...), inženjeri (isti kao sada IGH klaster i razno) i političari nego ekonomisti, iako i oni prate. Skoro puna 4 deseteljeća sve odlično funkcionira, štancaju se nove i nove razrade i odluke, svi su uvijek 100 % za, podrška širih snaga i masa zavidna jer se zbilja dobiva, igre na sreću bez uloga i rizika a stupanj dobitaka veći od 50 %, jedini problem je višak i osiguravanje opskrbe, što se još uvijek rješava, ako ne drukčije pomoću nekretnina i investicija gdje je i rođeno.

Tko je glasao

Barbić, Valentić .... ti

Barbić, Valentić .... ti teoretičari privatizacije po meni bi dobili izgon iz RH.

stepski vuk

Tko je glasao

@ davor Barbić, Valentić

@ davor

Barbić, Valentić .... ti teoretičari privatizacije po meni bi dobili izgon iz RH.

Barbić, Valentić i cijela legija hensijevaca su su od zlatnih sedamdesetih tip top dream team za sve. Participacija u privatizaciji im je samo 1 % od ukupnog puno impresivnijeg industrijskog i postindustrijskog opusa.

To je nešto kao svesti maršala Tita samo na sukob s Staljinom 1948.g., ako se je uopće radilo o pravom sukobu (Staljin je pokušao "disciplinirati" Tita a on se, kao i Kim Il Sung, nije dao). Ili svesti Bandića na njegovog kuma, a on smo iizravnih kumstaava svemu i svakome ima cca 2.000. Ili Boris Papandopula na neki djelo, pored bezbroj njih.

Tko je glasao

Pa, da! Zašto da budu

Pa, da! Zašto da budu dostupni našem krivosuđu ili barem narodnim masama ako se i jedno od toga probudi za njihovih života? :-P
--
Ne zove se to za džabe "politics", gdje "poli" znači "mnogo", a "tics" su "krpelji". ;-)

--
Političari su zainteresirani za ljude. No, nije to nužno dobra stvar. I buhe su zainteresirane za pse.
(P. J. O'Rourke)

Tko je glasao

Dakle radi se o ekonomskom

Dakle radi se o ekonomskom pravcu kroz kontinuirano razdoblje neovisno o nazivu društveno-političkog uređenja.
Ekonomski pravac je konstanta, a društveno-politička uređenja se mijenjaju. Dobro sam shvatio? Uvijek su nas učili da društveno-političko uređenje određuje proizvodne odnose i način proizvodnje. Prema Tvojem pristupu i argumentaciji ispoljeno u Tvojim komentarima, mogao bih odbaciti neke pročitane knjige koja sam morao pročitati.
Sad čitam Tebe i Frederika i djelujete mi vrlo uvjerljivo.

PS: Samoupravni sporazum jest u suštini bio pravi pravcati klasični ugovor o zajedničkom ulaganju. Naziv "samoupravni sporazum" jest bio uvjetovan ideološkim razlozima (nije šija nego vrat).

Tko je glasao

Samoupravni sporazum jest u

Samoupravni sporazum jest u suštini bio pravi pravcati klasični ugovor o zajedničkom ulaganju. Naziv "samoupravni sporazum" jest bio uvjetovan ideološkim razlozima (nije šija nego vrat)
Ipak nije biti u osnovi nego u nadgradnji, onima finim nijansama koje omogućuju čuda.

Npr. Nikica Valentić Duško Dropulić i društvo brzo dođu do eksluzivnih prava na Ilicu i središnji dio Zagreba, u vezi čega se pravomoćnim sudskim presudama za ulaganja nešto A4 papira i danas donose pravomoćne sudske presude za desetke milijuna kuna na račun Grada Zagreba (nedavno SZ Stanograd Zvonimir Škegro čak više od 60 milijuna. I sve se isto i danas drži i širi.

A Franjo Gregurić i društvo, također novo pojačanje IGH, pomoću tih finesa su već tada okrenuli 32 super vile Zelenjak i osobnom vlasništvu i bez dinara opterećenja za ulaganje po 1 dinar svaki vlasnik. Nakon dugog suđenja i vještačenja vagon dokumenata sve je bilo besprijekorno.

U današnje doba također sve isto:
- kada se donosoe razne izmjene propisa i prostornih planova, sve 100 % za, to se samo upravno i na bazi ulaganja 0 kuna i bez rizika i iakkvih poreza stiču dobiti desetine milijardi kuna;
- kada se čuju optimistične vijsti da se legaliziraju Vir, Rogoznica i ostalo i kada kao i svima drugima država fianncira komunalije, to znači da ovaj put dodatno fiannciramo i tisuže Mađara, Đapićevu kuću za odmor i kuću za biznis itd.;
- kada se čuje da Institu građevinarstva Hrvastke d.d. (IGH d.d.) minje naziv u IGH d.d. (bez Hrvatska) i unutar sebe se djeli na 5 djelova, to znači da se je nakon 35 godina shvatilo (EU upozorila) da ne možeš pored stavrnog još i formalno poslovati tako da sa 0 kuna ulaganja privatiziraš ključne državne funkcije i mimo zakona kao vlast sam sebi skrećeš i djeliš poslove ranga puno milijardi, da to trebabar formalno malo promjeniti. Još prije pola godine su se oni i povezani oratci akademik Barbić i Konstruktor inženejring zaprijetili svima tužbama za velike odštete tko bilo čim kalja ugled toga i dovodi u pitanje te time izaziva velike štete. Crnu humor je u tome da je to istina.

Dakle, osnove nisu važne, nego ona viša i najviša znanja, finese, koje odlučuju tko je uvaženi akadmik sa cca 3 mlrd kuna zarada te o pojavama koje desetljećima zarađuju najviše u svijetu i metu pod elitnom svjetskom konkurencijom. Mora se priznati da su to prava znanja i sposobnosti, biti desetljećim stvarna svjetska špica po zaradama, vodećoj ulozi i iznimnosti finesa.

Cca 80 % sadašnje elite u svemu, oni koji drže sve ključno, su izravno sedamdesetih kao mladi jurišnici bačeni u prvi front te etape revolucije, pa su od tada već prekaljeni i sve vitalniji, ostale snage bez problema taj tren uskaču turbo spremne za igru.

Naravno da su 1990.g. i kao poražene (KNS, SDP ...) snage za 2 dana sa Tuđmanom i Manolićem sredili i odmah preuzeli Zagreb, Plivu, ZABA-u, INA-u, Vladu ...

Za utjehu, u Srbiji je to u stupnju 99,99 %, netko noviji dobije metak i šlus.

Tko je glasao

ap, svaka čast, ovdje si

ap, svaka čast, ovdje si opisao regionalnu ekonomiju bolje i od samog Samuelsona. u desetak redova sažeto je sve što treba znati kako igrati po pravilima. ovo bi trebali učiti u školama jer je puno točnije od onog što se uči. još jednom ,svaka čast

Tko je glasao

Prekršajni sud u Sisku i

Prekršajni sud u Sisku i Trgovački sud u Sisku (Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske) najmoprimci (zakupoprimci) su, a najmodavac (zakupodavac) poslovnog prostora je - IGH. Ako se kako kažeš IGH dijeli, onda će se morati mijenjati i ugovorna strana najmodavac (zakupodavac) obzirom na buduće pravno sljedništvo odnosno diobenu bilancu.

Tko je glasao

Barbić i drugi to stalno

Barbić i drugi to stalno okreću pa nije jasno šta će - za ovo piše ustroj u 2009.g.
http://www.igh.hr/Aktualno/Ustroj_IGH_2009.pdf

Iza je prašuma složenosti - npr. jedan konzorcij koji je nedavno pomeo pod najeelitnijom svjetskom konkurencijom
http://www.igh.hr/Aktualno/aerodrom.pdf

http://www.sda.hr/portal/f?p=100:52:2801379937646386::NO:RP::
a po ovim dioničarima su ministrica MD, član poglavarstva Grada Zagreba za financije Kojić, direktori velikih državnih tvrtki HAC itd.

http://www.igh.hr/Zagreb/m-3Uprava.htm
pod upravom i nadzornim odborom su, osim Miomira Žužula, prije navođeni Franjo Gregurić i razni odličnici.

I tako je to stvarno desetljećima - državni laboratorija, reklo bi se dosadni laboranti, a zapravo prekaljeni partijski sekretari (Jure Radić bio čelni za Sveučilište) ujedno i poduzetnici i ministri i direktori i sve, sada još k tome t privatizirali, uključujući razne državne ovlasti (za laoratorije, propise ...) i formalno dioničari i uprava. To nikome u svijetu ne bi palo na pamet, da ilegalne i nedopuštene aktivnosti najvišeg državnog ranga legalizira i maše njima svaki dan.

Tko je glasao

Predsjednik Republike svakom

Predsjednik Republike svakom prigodom kad se osvrne na IGH naglašava da se radi o privatnoj tvrtki. Zaista, kad se čita puni naziv IGH a posebice obzirom na djelatnost, isto odmah asocira na državnu tvrtku, koja to naravno nije.
Zanimljivo je i to kako je zakupodavac privatna tvrtka (IGH), a zakupoprimac Ministarstvo pravosuđa (sud).

Tko je glasao

Cak i nije problem u

Cak i nije problem u sladostrascu padom, vec sto je sve ovo prisutno vec duze, jer je i kad se kakti raslo, cini mi se, nekako bilo jos i gorje predocavano.

Izvan konteksta navika, političkih prepucacanja i sličnog, pravo prolupavanje je krenulo prije 3 godine, od zime na ljeto 2006.g.

Prolupavanje je zapravo krenulo cca 2002.g. a zalaufalo se 2003.g., ali je smjenom vlasti malo smireno, da bi praktički eksplodiralo prije 3 godina i pržilo sve pred sobom do danas.

Prolupavanje - izvan pameti rastu spirale novca, masovna iracionalna agresivnost i neplaćanje, složene poslove i procese preuzimaju revolucionarni neznalice i sve veća lupetala, sve više toga pada ispod minimalističkoh razina, laž i najjeftiniji blef raste blizu 100 % i kada je sve očigledno, omasovljavanje pojave, klasični staljinizam prelazi u maoizam, samo upravljanje na zajednički/tuđi račun prelazi u besprizornu total pijanku, narkotiziranost pojavom ...

Slično sedamdesete, 1990, i početak 1991.g., 1996.-1997., spomenute 2002.-2003.g., samo sada još jače i kao sinteza tih repriza.

Jedini razlog što sam počeo pisati ovdje, nakon 25 godina javnih neistupanja, je bio pokušaj izvještavanja da je pojava opet prešla granice i kakvog takvog uticanja na to. Točno prije 30 godina sa svoja dva cijenjena profesora sam se bavio istim, a nakon toga praktički stalno. Po prirodi posla i iskustava znam kako pojava diše.

Pojava je inače znatno iznad svih tih elitnih snaga. Bila je i iznad Tita (i Mao-a), iza njegovih sposobnosti i šarma se vješto skrivala zavidna doza nesigurne pokondirene tikve. A nakon njega i ovo sada su posljedice Titovog i kasnijeg uklanjanja i meljave svih doraslih i samopouzdanih snaga, tako da se logično i neizbježno radi o jadnicima za baratanje i sa milijun dva kuna a od stotine milijardi je čudo što sve ne ode u 3pm, vodeći akademici, poduzetnici i ekonomisti kojima je to fah još više od ostalih jer misle a stotine milijardi rastu kao gljive poslije kiše samo za njih, huligani i krimosi unutar takvih krugova su svijest i savjest društva.

Tko je glasao

Mozda sam neiskusan, kratkog

Mozda sam neiskusan, kratkog pamcenja, povrsan, ..., ovo ono, od svih prijelomnih situacija o kojima zboris, na mene je najvise dojmova ostavio trenutak neposredno nakon uvodenja PDV-a. U kratkom roku neplaniranih 20 milijardi, a stari na izmaku snaga dodatno izranjavan sa svih mogucih strana. Prilicno je jednstavno rekonstruirati daljnju pricu (klasicna grcka tragedija ili Sheakspire).
Mislim da je tu puklo i da su se oko toga počupali nasi najstetniji drugovi gospoda. Po meni to je ona prelomna tocka, kada im je trebalo zavrnuti siju dok su jos bili koliko toliko nejaki. Da su tad stvar preuzele istisnki gradanske ruke ne bi mi danas bili kako se voli kazati u "banani".

Tko je glasao

PS Kao da se to

PS Kao da se to sladostrasno uziva sto je dosla kriza i sto se slabije puni kasa, i sl.

Naravno da je slabo punjenje kase i nemogucnost prosjacenja novih kredita odlicna vijest!
U suprotnom bi imali jos puno novih maksimirskih stadiona, wc-a od 15000 €/m2 i kucica od aluminija za 5050€, raznih svjetskih prvenstava i nakon njih objekata koji ce se samo dopisati na listu novih izdataka.Kad bi se lova ulagala u proizvodnju, znanost, zdravstvo ili skolstvo, bilo bi u tom slucaju lose punjenje skrabice ratnim PDV-om tuzna vijest.
Mozda bi zagrepcance mogla razveseliti vijest o povecanju prireza sa 18 na recimo 28%, pa da se bolje, vise i skuplje gradi.

Tko je glasao

Mozda bi zagrepcance mogla

Mozda bi zagrepcance mogla razveseliti vijest o povecanju prireza sa 18 na recimo 28%, pa da se bolje, vise i skuplje gradi.

dosta je neopažemo prošla vijest da se Bandić nije složio sa budžetom Čovića za Holding za 2009 godinu. Naime, nema "velikih" projekata (kako to otprilike Bandić kaže). Vjerovatno je razlog da nema ni novaca ali to Bandića ne smeta, izbori su na vratima a uvijek se nakon izbora, kako ti kažeš, mogu povećati porezi...

Tko je glasao

Sve mi se cini da se moze

Sve mi se cini da se moze poceti odbrojavati do dana MMF-ovog preuzimanja starateljstva nad bankrotiranom drzavom.
Sve je to dio igre kako oduzeti suverenitet nekome, igra na velikoj šahovskoj ploči u režiji gospodara kaosa kojima igra nije nova i vječno traje...
Nešto mi miriše..., nešto kao Argentina!
Vrlo kratko, sadržajno i jezgrovito je to objasnila kolegica 'rzlatic' u dolje napisanom komentaru.

cogito ergo sum

Tko je glasao

Ali prije velikog praska,

Ali prije velikog praska, posljednji veliki privatizacijski tsunami, s MMF-om ili bez. Vjerojatnije je sa MMF-om, jer oni još nisu odustali od Washington konsenzusa.
Usprkos opće prihvaćenoj proklamaciji da je privatizacija u Hrvatskoj manje više završila, istina je drugačija. Privatiziran je veliki broj malih i srednjih poduzeća, ali ono što zapadnjaci zovu "public utility" nije ni dirnuto.
Dakle, da vidimo čime će Šuker zatrpati mnoge proračunske rupe:

1. HEP proizvodnja i distribucija ( prijenos ne ide u privatizaciju)
2. Hrvatske vode, (RWE ili E.ON.)
3. Jadranski naftovod ( Mađarima odmah zasuze oči, 17% već imaju preko INE, a ostatak bi se eventualno mogao zamijeniti sa podzemnim plinskim skladištem Okoli)
4. Plinacro - magistralna plinska mreža, kod slijedećih pregovora s Gazpromom vjerojatno će postati meta, a ako ne Gazprom, onda E.ON, RWE ili Gaz de France, ENI ili Edison.
5. Hrvatske željeznice, samo cargo, ostalo nije zanimljivo.
6. Hrvatska pošta
7. Croatia osiguranje
8. Croatia Airlines
9. 40 i nešto posto INE
10. DINAMO!!!

Sada se i sam pitam, što su ovi u HFP-u do sada uopće i radili. Ili, možda je bolje da nisu radili?

Tko je glasao

zabunom sam napisao komentar

zabunom sam napisao komentar sličan komentaru koji sam dao o MMF-u, pa sam ga na brzinu izbrisao .Sorry.

stepski vuk

Tko je glasao

Bojim se samo da ce se i HEP

Bojim se samo da ce se i HEP i vodovod nacionalizirati i onda prodati.Naime kao i kod HT-a oni koji su stvorili te tvrtke uplatama za prikljucke, razvlasteni su svoje imovine!
Kao i oni koji su platili telefonske prikljucke i to i po 2500 Dem jako davno.Iz tih se novaca igradjivala telekomunikacijska mreza, kao sto se i kod placanja uvodjenja el. energije isto tako radilo.Ovdje je sva gospodarska "politika" svedena na nacionalizaciju, a zatim se to proda nekom strancu, a kad se te pare razgrabe ili spiskaju, onda se krece u terminalnu fazu uzimanja kredita kod kamatara.
Nevazno je da li se nacionalizacija vodi uz pomoc socijalisticke ili kvazikapitalisticke osnove.Privatno vlasnistvo se pljacka u oba slucaja.
Trebalo bi dakle procijeniti vrijednost i HEP-a i Vodovoda i odredjeni % kroz dionice vratiti investitorima koji su kroz prikljucke gradili te tvrtke.On naime nisu obesteceni, jer ni vodovod ni odvodnju ni elektricnu energiju ne dobijajnu besplatno.A kad se prvo njima daju dionice, neka ih oni slobodno ponude na burzi ako zele.Pa tko da vise i bez uglavljene cijene u 4 oka.
Takodjer bi svi koji placaju prirez trebali dobiti dionice privatiziranog Holdinga.Tada se mozemo nadati da ce se graditi alu kucice i za manje od 5.050€/m2.

Tko je glasao

samo što MMF-u nije cilj

samo što MMF-u nije cilj spasiti bankrotiranu državu, naprotiv, MMF-u je cilj takve države održavati u stadiju vječnog duga i u toj shemi nismo ni prvi ni zadnji.

Tko je glasao

MMF-u je cilj takve

MMF-u je cilj takve države održavati u stadiju vječnog duga

Nije tocno!
MMF.u je cilj upravo suprotno.Sprijeciti beskrajno zaduzivanje i propadanje nesposobne drzavne politike, jer se time stvara nova bijedna rupa na planeti.Cilj je uvesti relane odnose i racionalno zaduzivanje i jasno- vracanje duga, da bi te drzave ubuduce bile drzane za ozbiljne sugovornike i poslovne partnere.Nije nas MMF tjerao da organiziramo preskupa loptanja, skijanja i sl. budalastine.Bolje bi nam za image bilo da nam je manja korupcija i bolja roba i usluge.Svicarci i Austrijanci su podijeli troskove nogometnog prvenstva.Mogli su samostalno to organizirati, ali je to bahato proseravanje koje je sasvim nepotrebno.

Tko je glasao

O MMF-u za G-news Nije

O MMF-u za G-news
Nije istina,vjeruj mi kad ti kažem. MMF namjerno gura države poput naše u dužničko ropstvo jer štiti i oplemenuje krupni kapital kako bi bili uvućeni u splet dugoročnih dugova ,što jamči našu vjernost i ovisnost.MMf na taj način zadovoljava dio potreba svojih najjačih članica za političke, vojne i gospodarstvene potrebe.politički vođe u zamljama dužnicima jačaju svoj politički status,dajući svojem narodu privid života kroz izgradnju infrastrukturnih objekata koji im donose bodove na izborima.ali kad dođe globalna kriza kao sad priča postaje tužnija,scenario se mijenja.Pa nije MMF Crveni križ.

S ostalim što si napisao se slažem.

stepski vuk

Tko je glasao

Bojim se da je večina duga

Bojim se da je večina duga več odavno na sigurnom, u džepovima malo(?)brojnih...Ni svemogući MMF neće to od tamo čupat, nego ćemo ti i ja skupljat preostale kovanice...tek tol'ko da nešto zazveči...ugodne li muz'ke...

Statistička pogreška

Tko je glasao

BREAKING NEWS! Ministar

BREAKING NEWS!

Ministar Suker rusi rekorde, budjet ce trajati skoro 1 mjesec.Sjajno!

Ako Vecernjak ne laze...A nase nadmocne snage ekonomske znanosti i mudrosavjetnici su vise iznenadjeni nego zimska sluzba snijegom sredinom sijecnja.Kako im to uspijeva?!

Kako su nadmasili Monthy Pythona:

S obzirom na podatke koji upozoravaju na to da je Hrvatska ušla u recesiju, očekuje se da će Ekonomsko vijeće na najavljenoj sjednici ovoga petka Vladi predložiti paket mjera za spas gospodarstva. Kako novca za takve intervencije u proračunu nema, nužna je hitna odluka o rebalansu proračuna.
– Bio bih presretan kada bi BDP na kraju godine završio na nuli. Uzbuna je jer u proračunu nema novca, ali mislim da je ovo prekratko razdoblje za rebalans proračuna. Trebalo bi najprije, do kraja veljače, napraviti analizu kakva nas godina očekuje po svim gospodarskim sektorima. Rebalans kojim bi se ponajprije smanjila kapitalna ulaganja treba napraviti na početku travnja – kaže Ljubo Jurčić, član Ekonomskoga vijeća zvanog i “vijeće mudraca”.

Ahahahahahahahahahaha!!!

Tko je glasao

Sad nam bar Premijer zna da

Sad nam bar Premijer zna da smo u krizi. Valjda ili ipak ne??? Ipak, ne brinite. Rekao je da će se kriza prevladavati kao u najrazvijenijim gospodarstvima svijeta kad do nje dođe..

Tko je glasao

Zbilja vizionarski reagiraju

Zbilja vizionarski reagiraju !!!

HDZ je dobio izbore krajem 2003.g. isključivo zato što je prethodna Vlada prolupala od trošenja, skoro pa gratis rasprodaja i rasta dugova, naročito je Čačić diktirao tempo.

A velika spirala neplaćanja, daveži i prolupavanja je punom parom krenula već prije 3 godine, u doba najvećih okretanja i zarada.

Zbog širine i složenosti imperije treba 3-4 svjetlosne godine dok se signali probiju.

P.S. Izgleda da je samoobmana u masovnom kokošarenju ipak puno jača nego što bilo tko može pretpostavljati. Izgleda su masovna uvjerenja da tome nikada neće doći kraj obzirom koliko se okretalo i zarađivalo, naročito izmjenama prostornih planova, nabijanjima cijena i neplaćanjem. Na proslavi HUP-a čelnik Todorić je izrekao znamenitu "da je samo još 5 ovakvih godina" a cijeli ansambl vlasti i svih odličnika je to harmonično podržao. Debeli Šuker majstorski utjeruje zadnju kunu. A prije 2 dana Kalmeta u Splitu držu nadahnuti govor kako neće odustati ni od čega i sve će realizirati - auto-ceste, brze ceste, mostove, kapitalne projekte ... Bandić također. Koja očaranost i moć !

Tko je glasao

Debeli Šuker majstorski

Debeli Šuker majstorski utjeruje zadnju kunu.
Utjerao je kune u rupu pa sad nitko ne moze do njih.Tzv, autogol ;)
Kunolovac Suki se znoji, a drska zvijer se sakrila...

( Jutarnji, kolumna Branke Stipic )

...To nepoštivanje gospodarstva još je jednom prvi osjetio ministar financija Šuker, i sigurno se pošteno preznojio kad je čitao prvo ovogodišnje interno izvješće o prikupljanju poreznih prihoda.
A ono kaže da je u prva dva tjedna ove godine država skupila samo 37 posto iznosa poreza u odnosu na isto vrijeme lani. Prikupljanje PDV-a još je više podbacilo - samo 236 milijuna, dok je lani donio 1,45 milijardi kuna.
A to je samo početak. Naime, ovi prihodi rezultat su prosinačke gospodarske aktivnosti i odraz su ponajviše straha od krize, zbog čega su građani manje kupovali.
Pravi će šok Šuker imati tek u veljači, kad mu se na stolu nađu podaci o prikupljenim porezima koji će biti odraz stanja u siječnju, mjesecu u kojem su trgovine radile četiri nedjelje manje.
Bit će to rezultati mjeseca u kojem su se zbog plinske krize trgovine ranije zatvarale, a proizvodne tvrtke slale radnike doma i javljale dobavljačima da im ne mogu poslati robu.

Tko je glasao

iako sam potpuno protiv te

iako sam potpuno protiv te glupe zabrane, nedjelja je tu manje važan faktor. Najvažniji je pad cijena nafte (preko 50% y/y), i manji prihodi PDV-a od plina. Zimi nafta i plin čine 12% ukupnog uvoza, a njihova multiplikacija dovesti će sigurno do pada prihoda od 25-30%. Pad od 63% smiješan je novinarski balon, svakom ekonomistu odmah bi trebalo biti jasno da mjesečne prihode proračuna NIJE moguće procjenjivati na temelju dvotjednih podataka.
Ali te podatke nećemo vidjeti do šestog mjeseca (kad ih moraju objaviti zbog obračuna BDP-a). Siguran sam da je ovo zadnji put da je interni izvještaj napustio MFin.

Tko je glasao

Nepravda. Upravo sam

Nepravda.
Upravo sam završio tekst na identičnu temu....šteta.
Mađarska već nekoliko mjeseci ima stand by aranžman s MMF-om. Mađarski premijer koji laže dan i noć je preuzeo veliki broj obveza. Onda je prije desetak dana u Mađarsku doputovao šef MMF-a Strauss-Kahn, i forinta je pala za 6-7%, navodno jer je Strauss-Kahn došao reći da će povući zajam ako se nešto ne počne mijenjati.
S MMF-om nema zajebancije. Oni će zauzdati i Sanadera i Šukera, kad već nismo mi.

Tko je glasao

A i građane koji i onako

A i građane koji i onako jedva preživljavaju.

Tko je glasao

zar samo 6%? nekako mi se

zar samo 6%? nekako mi se čini da je bilo znatno više... Dinar je u zanjih par mjeseci pao za skoro 20%. A evidentno je da će pasti i kuna. Iako mi za razliku od njih tečaj branimo direktno (nemamo inflation target), svaki put kada BDP krene prema crvenom kuna devalvira. Banke su se zadužile u kunama i devalvacija im odgovara. Sam sporazum sa MMF nažalost nije izlaz, oni mogu sitisnuti vladu, no samo mi sami znamo gdje stvarno odlaze novci.
Netko treba ljudima reći da smo u zadnjih 8 godina svi smo krasno živjeli, ali da nažalost više ne možemo tako. A sumnjam da će ijedan političar za to imati muda.

Trivia za kraj: Mađari su ubrzo nakon potpisvanja sporazuma zakonom zabranuli kredite uz valutnu klauzulu.

Tko je glasao

Banke su se zadužile u

Banke su se zadužile u kunama i devalvacija im odgovara.

Nisam ni to siguran jer su krediti građanima u Eurima. Evidentno je da 20% pad kune dosta građana ne bi moglo istrpiti (jer bi realno toliko narasla i rata kredita) i tržište bi bile preplavljeno stanovima i inim građevisnkim proizvodima koji bi se prodavali u bescjenje a sve bi to dalje dovelo do spirale koju bi bilo teško realno zaustaviti. Jednom riječju kaos iz koga ni banke ne mogu proći neokrznuto - imaš lijepi primjer oko sebe u puno razvijenijim državama.

Država to ne bi smjela dozvoliti i morala bi poduprijeti gospodarstvo. No to se ne čini izgledno. Upravo supratno, naša država podupiere socijalu, povećava plaće državnim službama, ukida plin gospodarstvu (onaj neki ćelavi lik iz gradske plinare čini se upravo zadovoljan takvim razvojem događaja - došlo je valjda i njegovih 5 minuta), ukida rad nedjeljom (tko god kaže da to nema veze griješi jer da se sačuva i jedno radno mjesto suprotnom odlukom u ovom vremenu nije malo) a manjak u proračunu utržuje kroz neobično proaktivne porezne službe (kratkoročna mjera koja može živjeti mksimalno mjesed dva)i to u vrijeme (kako se čini po prvim najavama) masovnih gubljenja radnih mjesta. Sanaderu ni to nije očito dovoljan znak već kroz medije tumači kako nema razloga da se otpuštaju radnici (zbog ne-rada nedjeljom). U ovakvoj situaciji možda ni MMF ne bi bio najgore zlo...

I to u državi za koju čvrsto vjerujem da sa 5-10 godina poštenog rada mogli bi živjeti kao Švicarska...

Tko je glasao

banke od države posuđuju

banke od države posuđuju kune, a te iste kune plasiraju građanima uz valutnu klauzulu.

Tko je glasao

A i sam činjenica, da

A i sam činjenica, da svugdje u svijetu država pomaže bančnom sektoru u preživljavanju krize dok kod nas banke pomažu državi, daje naznake da je stanje katastrofično. Pogotovo kad se zna da su doslovce sve banke u stranom vlasništvu. Kad k tome dodate nužnost koja nam donosi MMF i njegove mjere u prevladavanju krize, rasprodaju nekretnina strancima početkom veljače, Zakon o poljoprivrednom zemljištu i Zakon o golfu, onda se fakat imate razloga priupitat koji nam je k***c trebala Hrvatska!

Tko je glasao

U tome i jest tragedija. Ni

U tome i jest tragedija.

Ni Mađari ni Austrijanci, ni Turci, ni Talijani, ni Srbi... nitko nije tako dobro, u tako kratkom roku opljačkao Hrvatsku kao Hrvati.

Za to vrijeme mi ovce blejimo: imamo Hrvatsku, imamo Hrvatsku.

Tko je glasao

Pogotovo kad se zna da su

Pogotovo kad se zna da su doslovce sve banke u stranom vlasništvu. Kad k tome dodate nužnost koja nam donosi MMF i njegove mjere u prevladavanju krize, rasprodaju nekretnina strancima početkom veljače, Zakon o poljoprivrednom zemljištu i Zakon o golfu, onda se fakat imate razloga priupitat koji nam je k***c trebala Hrvatska!

Kontra djeluje sve jače i jače.

Prvi put nakon 4 desetljeća uočena potreba da se mijenjaju beskrajne ždanovljevske mjere jer počinju više smetati nego koristiti umjesto brzih i lakih izmjena u tek donešenim obnovljenim beskrajnim prostornim planovima i propisima se pretvara u sve veću noćnu moru, pri čemu je ključno da je sve na jedvite jade tako nadmeno usklađeno sa EU, nadmeno do stupnja da toga nema nigdje u EU (npr. da sve mora biti dovršeno i beprijekorno uporabno da bilo upisano, inače kao da ničeg nema, sve uz drastične kazne i krivičnu odgovornost, svi uvijek glasali 100 % za) te da EU ne želi više ni čuti am baš ništa osim da sve funkcionira, uključujući kako piše (austrijska ministrica vanjskih poslova u javnoj službenoj izjavi).

Zagreb je 18.12.2008.g. prvi izmjenio GUP i pripremio izmjenu Prostornog plana, ali objava GUP-a zapinje sve više a donošenje Prostornog plana je odgođeno zbog nove zakonske potrebe obrade telekomunikacija i elektronike. Ostali su u sve većem i većem čuđenju, nakon toliko desetljeća harmonične save as copy paste revolucije i stalnih zarada na tome treba izvrnuti mozak i suočavati se sa krajnje odurnim pojmovima kao ulice i putevi, imovinsko-pravna rješavanja, da ono što piše mora i biti .... svim onim čim su bavili jedino zadnje budale, nesposobni, diletanti i ostalo smeće, a i oni na rubu.

Tako da se veće može govoriti o krahu namjera novog skoka i povjesnom krahu te reverzibilnom procesu - sada snažno gubljenje živaca i presing sve jače vraća procese na pitanja tko je to i kako šta aranžirao na najvitalnijim i udarnim područjima da se ništa ne može, pa sve više unutar toga presinga i revlucije dolazi do spoznaje da bilo šta pipneš stvara domino efekt. Sve, pa i banke, su sve više prisiljeni operirati s tim kao složenim minskim poljem, što to u stvar i jeste, još i više, dodatno i vulkanske, nuklearne i druge pojave.

Npr. nešto što simbolički povezuje - održan je natječaj i ide ribarski Jarunski most, pored najčuvenijih golf terena u RH, onih gde je već redovno dolazila politčka i druga elita i gdje su ord nikle nezakonite vilee, u rupe od vađenja i prodaje šljunka trpan otpad, koji potencijalno zagađuje preostala vodcrpilišta ... I nastavku se treba graditi prdužen Vrapačanska, kao i sve drugo po linijama GUP iz 1970.g., koje od tada nitko nije ni pipnuo, niti šta drugo. Obzirom da se to ide raditi prvi put nakon 40 godina netko u GUP-u ucrtava nešto stvarno oko velikih cesta i slično. I tu se otvaraju nove i nove noćne more, koje niti ono što jeste i već ide ne mogu ostaviti netaknuto. Ključ je u tome što zbilja ne slijedi takve vizije i praksu te da sami štabovi revolucije raznim već 4 desetljeća ruše revoluciju i sami sebe, rade sve i svašta što ne samo da se ne može uklopiti i što je velika barijera nego još i aktivno reverzibilno djeluje. Tako da je na tom složenom potezu sve u reverzibilnim procesima i svi koji mogu pobjeći bježe od samih sebe a tko ne može radi sve da se još više dotuče, naravno uz ostalo sve jačim presingom unutar snaga kojima je sve oko toga elementarno nepoznato i strano a sve jače i jače strogo priječe i ne plaćaju niti 1 kunu, npr. ni geodetima, da se navodno ne bi otkrilo i izišlo u javnost. Jako teško će izdržati do 1. veljače (tjedan dana) bez velikog blama, a svibanj i izbori su rok za kojeg vjerojatno više ne vjeruje nitko da će izdržati.

A takvih složenih turborazvojnih područja je samo po Zagrebu više od 150 a po RH više od 1.000, sve zajedno u sve burnijim procesima najmanje 100 mlrd EUR-a toga, manje više svuda dosta zatvoreno unutar krugova koji tome nemaju minimum elemenatrnog znanja i koji ne plaćaju niti geodete a za stvarne stručne savjete nisu nikada na poslovima ranga 2.000 mlrd EUR-a platili ni 1 dinara/kune (jer oni znaju i to bi im srušilo sve, tek 2008.g. su otkrili da Slavko Dakić ne zna niti čitati karte ali još nisu da većina drugi zakođer ne znaju niti ih to u životu zanima).

Tko je glasao

"I to u državi za koju

"I to u državi za koju čvrsto vjerujem da sa 5-10 godina poštenog rada mogli bi živjeti kao Švicarska..."

Sestra mi tamo živi i mogu ti reći da ni Švicarska nije što je nekad bila. Morat ćemo počet govorit kao Norveška, Danska...

Tko je glasao

...Morat ćemo počet

...Morat ćemo počet govorit kao Norveška, Danska...

Norveška je poseban slučaj, ali da je vrag odnio šalu svjedoči i razvoj dogadjaja u posljednjih nekoliko tjedana u danskoj ekonomiji.

Inače, Danska je posljednjih 10-15 godina uživala na valu svjetske konjunkture i potražnje hrane i proizvoda viske tehnologije, te visokih cijena nafte (proizvodi dovoljno za vlastite potrebe): vanjski dug države je smanjen na nešto zanemarivo, nezaposlenost povijesno niska, platna bilanca u dvocifrenoj (skoro trocifrenoj) mlrd. pozitivi svake godine, umjereni rast... ne tako davno, ministar financija je izjavljivao da "možemo kupiti cijeli Svijet".

Bez obzira koliko je tu bilo realnog pokrića - a ako ga je igdje bilo, onda je to bilo tu, izbijanjem ove krize situacija se mijenja strelovitom brzinom. S financijskom krizom i padom cijena nafte došlo je nevidjenog usporavanja u trgovini, izvoznim narudžbama, tržištu nekretnina, te naglog porasta nezaposlenosti (tržište rada ovdje reagira trenutno) i pada burze. Dionice banaka i nekih poznatih firmi (npr. B&O) su pale za 70% i više.

Država je već ranije, na samom početku intervenirala paketom od nekoliko desetaka mlrd. DKK da bi stabilizirala tržište obveznica hipotekarskih stambenih kredita. To je bilo potrebno jer taj segment sačinjava vazan dio financijskih tokova u državi (penzioni fondovi, gradjani, banke...).

Ovih dana je u parlamentu došlo do kompromisa o tzv. "Bankovnom paketu II", koji iznosi oko 100 mlrd. DKK. Namjera je plasirati taj novac preko banaka u obliku kredita firmama i gradjanima, kako bi se time uz neke već ranije dogovorene porezne olakšice gradjanima, premostilo kritično razdoblje. Država računa da će na transakciji dobro zaraditi, iako se to baš i ne čini realno očekivanje, jer će veliki dio tog novca nestati u nekim "crnim rupama" iz kojih nikada ništa neće izaći.

Iznosi o kojima govorimo u odnosu na BDP, čine da se ove intervencije relativno daleko veće nego Obamin plan u USA i Merkeličina intervencija u Njemačkoj.

Velika diskusija se vodi oko toga kako će država kontrolirati kako banke plasiraju taj novac. To je posebno aktualno nakon što je izašlo na vidjelo da su banke šakom kapom dijelile kredite od više stotina milijuna DKK sumnjivim tipovima bez ikakve provjere i neki od tih slučajeva su kao prvorazredni skandali bili u medijima.

Sreća (možda je to ipak rezultat neke pameti) u nesreći jest da e država u ovu krizu ušla u top-formi. Vlada djeluje pro-aktivno što ipak ulijeva povjerenje.

Ali, u ustima običnih gradjana osječa se gorčina jer se sada uglavnom spašavaju cvrčci koji su prijetili da sve povuku na dno.

The Observer

Tko je glasao

Inače, Danska je

Inače, Danska je posljednjih 10-15 godina uživala na valu svjetske konjunkture i potražnje hrane i proizvoda viske tehnologije, te visokih cijena nafte (proizvodi dovoljno za vlastite potrebe): vanjski dug države je smanjen na nešto zanemarivo, nezaposlenost povijesno niska, platna bilanca u dvocifrenoj (skoro trocifrenoj) mlrd. pozitivi svake godine, umjereni rast... ne tako davno, ministar financija je izjavljivao da "možemo kupiti cijeli Svijet".

Bez obzira koliko je tu bilo realnog pokrića - a ako ga je igdje bilo, onda je to bilo tu, izbijanjem ove krize situacija se mijenja strelovitom brzinom. S financijskom krizom i padom cijena nafte došlo je nevidjenog usporavanja u trgovini, izvoznim narudžbama, tržištu nekretnina, te naglog porasta nezaposlenosti (tržište rada ovdje reagira trenutno) i pada burze. Dionice banaka i nekih poznatih firmi (npr. B&O) su pale za 70% i više.

Kada se to tako odvija najstabilinijoj i najtrezvenijoj Danskoj, prilika je usporediti i pokazati da Hrvatska, koja je nešto red veličine kao Danska, bez ironije ima objektivno bolje mogućnosti prevladavanja krize zbog ekonomskih i drugih razlika.

Hrvatska nema ni blizu takav pad izvoza i pad tržišta nekretnina niti takve drastične objektivne promjene iz jako dobro u jako loše i sve loše što se dešava se dešava bez objektivne potrebe - val neplaćanja, prolupavanja potrošnje i utjerivanja svake kune i kamatarenja od strane države se dešavaju po poznatom uhodanom neostaljinističkom receptu, a koji nije objketivno nužan ni primjeren.

Država je već ranije, na samom početku intervenirala paketom od nekoliko desetaka mlrd. DKK da bi stabilizirala tržište obveznica hipotekarskih stambenih kredita. To je bilo potrebno jer taj segment sačinjava vazan dio financijskih tokova u državi (penzioni fondovi, gradjani, banke...).
Hrvatska i sve snage već tri godine pa i sada deru do daske upravo suprotno od ovoga, a što ne radi samo Danska nego svi osim Hrvatske koja - dojučerašnje i današanje podstanare svi deru i ispod kože, tako da te udarne generacije i taj udarni dio građanstva, koji po prirodi stvari mora tegliti sve, svi združeno kanibalistički tranširaju i papaju, a time i rade sebi o glavi. Tu sudjeluje i deseti ešalon, koji i sada stišće da se iz državnih proračuna financiraju komunalije za njihove vikendice na moru i po rodnim selima, pri čemu se to financira i tisućama Mađara, četničkim profiterima a la ministri SAO Krajine, sada vjerojatano i fašistima iz II svj. rata. A zarada banak ana tome je i dalje po 30 % veća nego lani dok država dodatno kamatari sa 15 % i dodatno ubere 10 % na kazne i razno, sve skupa 25 %.

Ovih dana je u parlamentu došlo do kompromisa o tzv. "Bankovnom paketu II", koji iznosi oko 100 mlrd. DKK. Namjera je plasirati taj novac preko banaka u obliku kredita firmama i gradjanima, kako bi se time uz neke već ranije dogovorene porezne olakšice gradjanima, premostilo kritično razdoblje. Država računa da će na transakciji dobro zaraditi, iako se to baš i ne čini realno očekivanje, jer će veliki dio tog novca nestati u nekim "crnim rupama" iz kojih nikada ništa neće izaći.
Iznosi o kojima govorimo u odnosu na BDP, čine da se ove intervencije relativno daleko veće nego Obamin plan u USA i Merkeličina intervencija u Njemačkoj.

Hrvatska je već intervenirala razmjerno najviše, cca 4x više nego nešto veća Danska, i nastavlja dalje - ali sve kao Superhik, otima gdje god šta ima i daje tamo gdje su prolupali po defaultu.

Velika diskusija se vodi oko toga kako će država kontrolirati kako banke plasiraju taj novac. To je posebno aktualno nakon što je izašlo na vidjelo da su banke šakom kapom dijelile kredite od više stotina milijuna DKK sumnjivim tipovima bez ikakve provjere i neki od tih slučajeva su kao prvorazredni skandali bili u medijima.
Sreća (možda je to ipak rezultat neke pameti) u nesreći jest da e država u ovu krizu ušla u top-formi. Vlada djeluje pro-aktivno što ipak ulijeva povjerenje.

Hrvatska također, samo kao nevedeni Superhik te dodatno garnirano snažnom antifašističkom borbom, na koju druga staljnistička krila snažno uzvraćaju, sve jako uigrano, dogovoreno ...

Ali, u ustima običnih gradjana osječa se gorčina jer se sada uglavnom spašavaju cvrčci koji su prijetili da sve povuku na dno.

Većina običnih građana u Hrvatskoj je prožeta i uključena u igre pa se gorčina osjeća samo kod manjine, dok većina rutinski ide dalje, dok god se da biti će i revolucije.

Samo zahvaljujući takvoj dosljednosti stvar se ubrazava i u Hrvatskoj će se sinteza sa tim novim izazovima odviti kao povjesni krah koncepcije velikih i dugih uspjeha osvajanjem, hapanjem i samo upravljanjem na zajednički/tuđi račun, pod krinkom ideologija, revolucija, oslobađanja i evropskih napredovanja, a u šta su uključeni strani ortaci, zajedno sa jakim EU snagama, koje su zajedno sa elitnim domaćim snagama mastile brke i za vrijeme ratova i nastavljaju dalje (btw, i po susjednoj izraubanoj BiH nalaze načina za najveće evropske dobiti na financijama, energetici, hrani, bilo čemu ... pa ne čudi da po Hrvatskoj uspjevaju svake godine bar 30 % više).

Samo nas milimetri djele od prijelaza vječnosti iznimnih zarada i naprednosti u iznimne gubitke i krah te naoko složene i mistične a zapravo vrlo jednostavne pojave kokošarenja, i to redom RH, BiH ... Ključ je u samoj pojavi i njezinoj beskrajnoj kulturno-revolucionarnoj snazi i volji, koju ne bi skršio ni Deng Xiao Ping da dođe sa svim kineskim armijama, kapitalom i iskustvima. Snaga i žar nuklearnih razmjera ne kuhaju samo po brdima iznad Zagreba nego još jače pa prožetim desetim ešalonima i slamovima, oni su odavno pored društvenog stana i bar jedne vikendice te 200.000-300.000 DEM za nivo zacrtali sve veće i veće uspjehe i kako popuštati dok se da. A najpristojnijim profesorima i akademicima revolucije je donja norma po 2 nekretnine po članu obitelji, rezerve casha na 5-6 mijesta i bar 20 funkcija koje to i stlni napredak osiguravaju na donjoj razini.

Tko je glasao

slična je situacija u

slična je situacija u japanu. Japanske banke imaju gotovine da pokriju 130% plasiranih kredita (znači imaju više novaca nego plasiranih kredita). Više od polovine ulistanih tvrtki na njihovoj burzi (koje sačinjavaju indeks) nemaju nikakvih dugova. I to tako dok su ih svi pljuckali da imaju mali rast itd itd...

Nema nikakve sumlje da kriza pogađa svih i niti jedna luka nije sigurna ali u vremenima krize oni koji konzervativno razmišljaju manje nahebu..

Tko je glasao

Hm, kako je sve krenulo i

Hm, kako je sve krenulo i kakva je moralna svijest i poštenje u Hrvata, mogli bi živjet kao u Švicarskoj ali uz činjenicu da bi imali status građana drugog reda bez ikakovih prava!
Kraće rečeno napokon bi imali, "modernu i suverenu Feudalnu Državu Hrvatsku!" :((((

Tko je glasao

Tecaj kune: 1€

Tecaj kune:

1€ = HRK ( izvor PBZ )

15.11.2008 7,17
13.12.2008. 7,24
15. 1.2009. 7,38
21. 1.2009. 7,45
1. 2.2009. ?

Good Night, and Good Luck.

Tko je glasao

Sander (uz pomoć SDP-a i

Sander (uz pomoć SDP-a i inih "stranaka") je sve odvea u kurac, tako da je za bilo kakvo zauzdavanje kasno.
Sumnjam da mu i zauzdavanje smeta, jer ne bi ga zabolilo da mi svi (građani RH) pomremo od gladi.
On je svoje napravia.

Drugi dio problema je što čisto sumnjam, zbog svoje katastrofične prirode, da će nam MMF biti u situaciji pomoči. To mi je nekako najdraži scenarij. Ono 20 "anarhista" mirno ne prosvjeduje u Ministarstvu zdravstva, nego ih 20.000 umlačuje Sanader i vladu na Markovu trgu.

Tko je glasao

Realno ako nas preuzme MMF

Realno ako nas preuzme MMF gadno nam se piše... iovako nismo svoj na svome a onda narod uopće neće imati pravo glasa (iako ga ni danas pravo nema...) Skresati će oni troškove kako bi sebe namirili , a narod će jođ veću bijedu doživjeti... Ovo gdje Hrvatska ide (u propast...) nisu krivi samo tajkuni, mafijaši, lopovi, političari, lažni invalidi... nego i obični ljudi što ništa ne čine...

Na prosvjedima u Osijeku u 12 mjesecu sam rekao , a i tu ću ponoviti jednu prekrasnu rečenicu A. Einstaina koja realno oslikava stanje u Hrvatskoj.

Svijet je opasno mjesto za živjeti, ne zbog zlih ljudi , već onih dobrih što ništa ne čine...

Justice for all !

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci