Tagovi

Od Sanadera do Milanovića i natrag

Ako u nekoj državi ne postoji stranačka demokracija, dakle demokracija unutar stranaka, demokracije ne može je biti niti u samoj državi. To je hrvatski politički standard koji se na stranačkoj, ali i na državnoj razini, uz male izuzetke, primjenjuje već više od 20 godina. Zbog toga hrvatski politički sustav kronično pati od nedemokratskih postupaka, nedemokratskog izražavanja volje naroda i nedemokratskih rješenja, što je sve skupa dovelo državu u sadašnje stanje političke, društvene i socijalne krize.
Treba podsjetiti da je čak i toliko zbog autoritarnost kritiziran prvi hrvatski predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman držao, barem formalno do uvriježenih demokratskih standarda kad ga se na saboru HDZ-a biralo za predsjednika stranke. Uvijek je imao protukandidata. Kad je predsjednik HDZ-a u srazu s Ivićem Pašalićem postao Ivo Sanader, na svim izbornim saborima Hrvatske demokratske zajednice poslije toga Ivo Sanader izabran je aklamacijom, baš kao što se za vrijeme komunizma birao na čelo SKJ Josip Broz Tito, ili u bližoj svjetskoj praksi, kao što se u Sjevernoj Koreji bira Veliki ili Dragi vođa. Nakon smrti Ivice Račana koji se jednako tako birao na izbornim skupovima SDP-a, vodeća ljevičarska hrvatska stranka demokratizirala se barem na formalnoj razini, pa je novi predsjednik u kampanji pomlađivanja vodstva stranke postao u konkurenciji više kandidata i kandidatkinja Zoran Milanović.
U HDZ-u se dogodio drukčiji proces. Nakon uhićenja Ive Sanadera zbog korupcije širokih razmjera za što je u suštini politički odgovoran svaki član HDZ-a, oktroirana nasljednica Jadranka Kosor, baš onako kako je naučila u Kumrovečkoj školi, smatrala je da svoj mandat na čelu stranke ne treba ponuditi stranačkom biračkom tijelu, kao što to nije učinila ni raspisivanjem saborskih izbora. Posvetivši se prije svega pristupnim pregovorima s Europskom unijom, a zanemarujući kaos koji je za sobom ostavio bivši premijer Ivo Sanader, Jadranka Kosor je vjerovala da će joj upitni vanjskopolitički uspjeh koji na referendumu nije dobio plebiscitarnu potporu biti dovoljan da se ponište negativni učinci Sanaderovog uhićenja i praktički stavljanja cijelog vrha HDZ-a na optuženičku klupu javnosti. Kalkulacija je bila potpuno pogrešna, a birači su dajući dvotrećinsku saborsku većinu Kukuriku koaliciji više glasovali protiv takvog HDZ-a nego za SDP i partnere. To je u neku ruku bilo i dobro, jer da je Kukuriku pobijedila s relativnom većinom, to bi Jadranki Kosor davalo šanse da preživi. Ovako se HDZ našao suočen sam sa sobom i nagomilanim propustima i greškama u vođenju nacionalne i državne politike. Bilo je jasno da se unutarstranački pritisak ne može jednostavno zanemariti, pa je unatoč svim pokušajima velikog manipulatora Vladimira Šeksa konačno izborna demokracija ušla u HDZ na velika vrata sa šestoricom kandidata za novog predsjednika stranke na stranačkom saboru 20. svibnja.
S druge strane SDP se pod vlastitim pritiskom „demokratskog centralizma“ naslijeđenog iz doba ideološkog prethodnika SKH vratio korak nazad koji će ga u bliskoj budućnosti ozbiljno koštati. Glavni odbor stranke, bolje rečeno partije odlučio je da se za predsjednika kandidira samo jedan kandidat i to sadašnji predsjednik Zoran Milanović. Drugim riječima posljednji izborni sabor SDP-a kad je Milanović nakon smrti Ivice Račana izabran za njegovog nasljednika u konkurenciji više kandidata bila je samo šminka. SDP će tako na izbornom skupštini u svibnju birati predsjednika stranke kao Dragog vođu u Sjevernoj Koreji. Time Socijademokratska partija kao uvjetno rečeno vodeća lijeva politička stranka u državi samo dokazuje da još uvijek nije prevladala dječje bolesti vlastite transformacije iz striktno ideološke partije u građansku stranku, a da se ne spominje da su mjere što ih je Milanovićeva vlada donijela u prvih nekoliko mjeseci išle na ruku neoliberalnoj politici, a najmanje socijalnoj zaštiti radnog čovjeka.
Sa strankom na vlasti i na čelu s potpuno promašenim, što se tiče iskustva i sposobnosti ali prepotentnim bez pokrića, premijerom Milanovičem, Hrvatska ne može računati na razvoj demokratskih standarda, osim ako na to ne bude prisiljena pod monitoringom Europske komisije. Novouvedeni personalni „demokratski centralizam“ kao kovanica iz komunističkog razdoblja u SDP-u svakako ide na ruku procesu demokratizacije najavljenom u HDZ-u. Međutim ne treba zaboraviti da je autoritarni stranački mentalitet što ga je nametnuo Ivo Sanader mogao postojati i zbog toga što je mentalni i politički sklop članova HDZ-a bio inficiran članstvom u bivšem Savezu komunista. Nije slučajno da su sve važnije državne funkcije za vrijeme posljednje vladavine HDZ-a držali ljudi iz prošlog režima, a ako nisu bili članovi SK bili su povezani s drugim službama iz prethodnog režima. Za demokratizaciju hrvatskog stranačkog života, odnosilo se to na HDZ ili SDP, pa i neke manje stranke svakako će biti najvažnije da se stranačka vodstva oslobode ideološkog balasta kojega su naslijedili iz dugog razdoblja komunizma. S najavljenim izborima u HDZ-u mogu se očekivati neki pomaci, ali se SDP s jednim kandidatom za predsjednika stranke definitivno potvrdio kao stranka u kojoj normalni demokratski standardi još nisu u potpunosti primijenjeni.

www.zivaistina.info

Komentari

Oprostite, ali sam frapiran!

Pa Bandić je svojom kandidaturom za predsjednika perfektno odigrao ulogu koja mu je u Budimpešti određena! U finale su ugurana dvojica komunjara da se slučajno nebi ponovio slučaj sa onim Mikšićem kad je objektivno prijetila opasnost da na presto sjedne čovjek koga UDBA neće moći kontrolirati!
Ova dvojica, balaševićev ( čvrsto u rukama UDBE) Bane i "mr. spiking koejša" odigrali su prestavu za naivce koju slepci niti ne žele vidjeti

Komunizam je uistinu ovoj naciji napravio trajnu štetu na organu za razmišljanje. Isto tako sam se i 1973 pitao u Staroj Gradišci: "Bože, jesmo li nas stotinjak ovdje ludi ili je to 22 miliona jugoslovena, vani?"

Tko je glasao

Parademokracija

Mislim da zdrava logika govori da predsjednika stranke koja je pobijedila na izborima i koji zauzima visoko mjesto u vlasti se ne mijenja jer takva "demokracija" je čista demagogija i medvjeđa usluga stranci. Glumljenje demokracije je besmislica tipična za sve parademokracije kakva je bila ona Tuđmanova.

Također vidim da se voli zaboraviti, no svi predsjednici HDZ-a su postali predsjednici na temelju mutnih rabota:

- Franjo Tuđman zahvaljujući Šeksovoj igri gdje je izbačen Marko Veselica koji je tada imao znatno veću podršku članstva,
- Ivo Sanader zahvaljujući izbornim makinaciji Branimira Glavaša,
- Jadranka Kosor zahvaljujući Sanaderovom pomazanju.

Možda ovaj novi predsjednik bude izabran kako treba i napokon se prekine tradicija. Do tog trenutka demokraciju i izbore u HDZ-u treba smatrati suprotstavljenim pojmovima.

No ono što u ovom dnevniku nesumnjivo stoji je da ako smrdi u političkim strankama onda ne može mirisati u državi.

leddevet

Tko je glasao

Upravo tako. Vec sam jednom

Upravo tako. Vec sam jednom napisao da ne razumijem tu potrebu za fingiranjem demokracije. Ako nema protukandidata nakon otvorenog procesa kandidiranja - nema ga. Forsiranje nekog protukandidata radi pukog zadovoljavanja forme je daleko neiskrenije.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

tendenciozan blog, prerusen u brigu o demokraciji

i onda se jos Tudjman navodi kao letvica demokracije… bilo bi smijesno da nije tragicno poimanje…

Nego kakva je praksa u CDU-u sa Merkelicom, ali i SPD-u – pogotovo na pocetku mandata kada se te stranke nalaze u vladi? I svim slicnim europskim strankama?

Kakva je europska praksa?

Jedan covjek jedan glas! Ono sto je hrvatskom SDP sasvim normalno (i recimo fiksira nakardnog Jurjevica u splitskom ogranku) je znanstvena fantastika za HDZ, koji prekraja statute kako bi se bjeloglava supa odrzala noktima na vlastima...

Puno je zanimljivije pitanje kojeg ce kauboja izabrati HDZ da drzi stoku na okupu…

Tko je glasao

onoga koji bude imao najvise

onoga koji bude imao najvise dokumenta.. pisanih i slusljivih

:))

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Sunčanica?! Peludna groznica?! Vitaminska insuficijencija?!

Koji bi mogao biti razlog svekolikom odobravanju ovih vkrsnikovih nebuloza?! To što nije spomenuo UDBU, jugonostalgičare, "britance"... ili?

Tko o čemu - vksrsnik o demokraciji i to ne bilo kakvoj, već demokraciji u strankama koje su, ni više ni manje, nego garancija demokracije u državi?!

Boktemazo, sad je sve jasno - na velika vrata vraća se demokracija u državu i to s Karamarkom, Kalmetom, Milinovićem, Miloševićem i inim bardima HDZ demokracije! Pada Kosor, diktatorica od krompir salate!

Ovi pobočnici aklamirane Kosorice znali su da je šutnja zlato dok je Kosorica gladila novoizrasle brčiće od navale testosterona poslije Sanaderovog nečasnog odstupa - kopanja je tad bila još uvijek široka i duboka. Sad se kopanja znatno smanjila, pa nastala gužva u svinjcu. To je cijela tajna "nove HDZ demokracije"!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Glavni odbor stranke, bolje

Glavni odbor stranke, bolje rečeno partije odlučio je da se za predsjednika kandidira samo jedan kandidat i to sadašnji predsjednik Zoran Milanović.

preporucam da tekstove ubuduce gradite na cinjenicama, a ne izmisljotinama.
ne postoji takva odluka glavnog odbora, kao ni bilo kakva odluka koja bi imala taj efekt.
zato minus


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

vojnik partije

hatzivelkos,

cijenim vašu partijsku lojalnost, čak i kad idete protiv činjenica.

O odluci Glavnog odbora SDP-a usvojenoj 28. travnja da će jedini kandidat za predsjednika SDP-a biti Zoran Milanović izvijestili su svi hrvatski elektronski i tiskovni mediji.

Tko je glasao

Gospodine Krsnik, ako se

Gospodine Krsnik, ako se pozivate ne neku konkretnu odluku onda bi bilo korektno da ju barem procitate. Odluka glavnog odbora je konstatacija da je kandidaturu za predsjednika podnio jedino Milanovic, te da je za istu prikupio dovoljan broj potpisa. Kandidaturu je mogao podnijeti bilo koji clan, i nema te odluke GO-a koja bi ju sprijecila. Proglasiti konstataciju da nema drugih kandidata "nedemokratskom odlukom", jednako je utemeljeno kao i proglasavanje odluke DIP-a o raspisivanju parlamentarnih izbora nedemokratskom zato jer je primjerice DIP konstatirao da se u XII izbornoj jedinici za predstavnika talijanske manjine na poslijednjim izborima kandidirao samo jedan kandidat. Dakle, to sto radite nije nista drugo do li zlonamjerno iskrivljavanje cinjenica.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

@hatzivelkos nakon što je

@hatzivelkos nakon što je Milanović na primjeru Milana Bandića poslao jasnu poruku svojim konkurentima, nije nikakvo čudo da se osim Zokija nije nitko kandidirao.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

moja osnovna zamjerka

moja osnovna zamjerka milanovicu jest ta da bandicu nije poslao "jasnu poruku" kada je za to bilo vrijeme, vec ga je tolerirao sve dok se bandic samokandidaturom mimo stranke iz stranke nije sam iskljucio. tako da mislim da tvoja teza nema podlogu


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Hadzi

Milanović je u slučaju Bandića išao linijom manjeg otpora.
Nije bilo problema dok je donosio pobjedu SDP-a u Zagrebu.
Sve mu se opraštalo.
A u stvari je napravi najveću štetu samom SDP-u. (Bandić)
Ne reagirajuči na vrijeme prema Bandiću Milanović je gadno pogriješio.
A morao je znati što će Bandić napraviti.

Prvo je počelo 2007 godine za izbore u SDP-u, a eskaliralo za predsjedničke izbore.

Razgovarao sam sa par ljudi visoko rangiranih u samom SDP-u puno prije predsjedničkih izbora i uvjerovao ih da će Bandić istaći svoju kandidaturu za predsjednika.
Ti pa skoro najbliži Milanovičevi ljudi nisu u to vjerovali.
I dogodilo se upravo to.

A Bandić i dalje u Zagrebu drma.
Na žalost svih građana.

Tko je glasao

@grdilin nebi se složio da je

@grdilin nebi se složio da je Bnadić izabran na žalost svih građana, je izborni rezultati pokazuju suprotno:

"Prema službenim rezultatima Gradskog izbornog povjerenstva, gradonačelnički kandidat SDP-HSU-a Milan Bandić osvojio je 149.991 glasova, odnosno 61,84 posto, a njegov protivnik, neovisni gradonačelnički kandidat Josip Kregar 88.832 glasova, odnosno 36,62 posto."

Točno je da grad Zagreb ima ukupno 721.527 birača od kojih su 242.546 birača iskoristili svoje biračko pravo, dok je ostatak očigledno bio zadovoljan Mlanom Bandićem i nije išao glasovati protiv njega!

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

ma kaj god

Zagreb ima 730.000 stanovnika, od kojih je najmanje 150.000 maloljetno, pa nema više od 580.000 birača, vjerojatno čak i manje. Ovi prekobrojni su kojekakvi lažnjaci iz susjedne države čije su glasove krišom davali za Bandića. Na lažnim adresama (na primjer u vojarni Croatia u Novom Zagrebu) registrirano je više od 100 seljaka iz Ercegovine. Njih dopreme autobusima da glasaju za HDZ ili za Bandića - već prema potrebama. A tamo sigurno nitko ne živi. Takvih ima posvuda. U jednom dvosobnom stanu u Dubravi je prijavljeno 98 "birača". I nikom ništa. Neš' policije koja to dopušta, odnosno valjda i organizira, jer se u Petrinjskoj prijavljuje boravište.

Tko je glasao

žaki

U Makarskoj ima 35% (cca 4 500 ) birača više nego po popisu stanovnika sa pravom glasa.
U Vrgorcu, imotskome i okolnim selima ponegdje je još i gore.

Ja o tome ovdje tulim svaki dan gdje god stignem.

A zadnji put prije par dana sam tulio direktno i Bauku :):)

Tko je glasao

Evo konačno se bribližavamo

Evo konačno se bribližavamo pravom broju birača u Hrvatskoj!http://www.zadarskilist.hr/clanci/10052012/hrvatska-ima-oko-35-milijuna-biraca

Žalosno je da je o ulasku u EU odlučivalo miljun lažnih birača!!!!!!!!!!!!

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Prošlogodišnji popis

Prošlogodišnji popis stanovništva u Hrvatskoj je otkrioda Hrvatska ina pola milijuna birača višaka!

Prema rezultati popisa stanovništva koje je objavio Državni zavod za statistiku u Hrvatskoj živi 4.290.612 stanovnika.

Novi podaci govore da Zagreb ima 792.875 stanovnika, u Splitu ih živi 178.192, u Rijeci 128.735, dok Osijek ima 107.784 stanovnika.

Problem sa popisima birača postoji već 20 godina i niti jedna se vlast nije potrudila da ga riješi.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Žaki, Ovi prekobrojni su

Žaki,

Ovi prekobrojni su kojekakvi lažnjaci iz susjedne države čije su glasove krišom davali za Bandića.

Htel si reči: Glasali za SDP, jel je Bandić tek malo više od godinu dana izvan te partije.

Tko je glasao

Zna se, SDP!

Htel si reči: Glasali za SDP,
Zanimljivo je podsjetiti se da su prema ondašnjim istraživanjima HDZ-ovci u Zagrebu radije birali Bandića nego kandidata svoje stranke. Očito da ti i takvi znali što biraju, a sumnjam da su birali SDP.

leddevet

Tko je glasao

Zanimljivo je podsjetiti se

Zanimljivo je podsjetiti se da su prema ondašnjim istraživanjima HDZ-ovci u Zagrebu radije birali Bandića nego kandidata svoje stranke.

Zanimljivo je da su i svi vječnici sa partijskom karticom SDP-a, dizali spremno rukice kad je Bandić nekaj predložil.

Tko je glasao

grdi, slazem se sa tvojim

grdi, slazem se sa tvojim komentarom.
cime se zapravo pokazuje da milanovic nije provodio osvetu prema bandicu, vec je stovise tolerirao vise nego li je trebao.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

@hatzivelkos nije Milanović

@hatzivelkos nije Milanović tolerirao Bandića vise nego li je trebao, već je pogrešno procijenio reiting i snagu SDP-a u Zagrebu.

Podsjetio bi te na Milanovićevo izbacivanja članstva kojim je "discipliniro" zagrebačke zagrebačku gradsku organizaciju i neposlušne ogranake.

Istim sistemom je i Dragutin Lesar pomeo svoju konkurenciju u svojoj laburističkoj prćiji!

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Hatzi

Po meni je ta tolerancija prema Bandiću glavni krimen Milanovića.
Vrlo dobro znamo što se izrodilo iz Bandičeva "Vladanja" Zagrebom.
Milanović nije želio dirati u Bandića jer je znao da mu on donosi pobjedu u Zagrebu.
A tu su igrali odluku i neki drugi odnosi.
Mislim da je sada naučuio neke stvari.

Tko je glasao

To što je tvoja zamjerka

To što je tvoja zamjerka Milanoviću da "jasnu poruku" nije poslao ranije ne da ne dovodi u pitanje već u potpunosti potvrđuje Kukljičinu tezu da je Milanović Bandiću i svima ostalima poslao jasnu poruku što se događa s onima koji se kandidiraju mimo volje centrale.

Činjenica da mu je puno vremena tolerirao puno gore stvari dodatno to potvrđuje. Problem je dakle postao tek nakon samokandidature. Poruka je vrlo jasna.

B-52

Tko je glasao

@hatzivelkos jedan od

@hatzivelkos jedan od temeljnih nedostataka svih hrvatskih stranaka je demokratska nezrelost i funkcioniranje po staroj partijskoj doktrini: Tko nije za, taj je protiv!

Nema talasanja, nema mišljenja koje bi bilo suprotno onome što misli voljeni vođa!

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

fakat imas neku nakaradnu

fakat imas neku nakaradnu logiku. slijedeci ju, svi bi mogli biti dozivotno amnestirani pukom cinjenicom da su se kandidirali za predsjednika. jer ako ih se takne, onda je definitvno u pitanju "osveta", a ne zato jer su zasluzili.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Gledana nakaradnim očima, i

Gledana nakaradnim očima, i najjasnija logika će izgledati nakaradno.

Pobogu, gdje si sad iskopao amnestiju? O čemu sad pričaš?

Činjenica jest da je Milanović Bandiću sve tolerirao, do trenutka kad se kandidaturom direktno usprotivio Milanovićevoj odluci.

Bandićeve pizdarije su Milanoviću očito bile manje važne od neposlušnosti glede kandidature.

Ne treba tu nikakva logika da bi se shvatilo o čemu se radi. Samo manje partijske lojalnosti.

B-52

Tko je glasao

@hatzivelkos sory, ali

@hatzivelkos sory, ali govoriti o "samokandidaturi" čovjeka koji je vedrio i oblačio zagrebačkim SDP-om je deplasirano!

Zaboravljaš da je Bandiću i Ivela jeo iz ruke.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Dragi kolega, zapravo ne

Dragi kolega, zapravo ne zamjeramo Milanoviću ništa jer je on jadni karijerista blindiran Čačićem i vama u stranci koji od straha od Čačića ne smiju niti pokušati tražiti kandidata Milanoviću.

Račan je mrtav, živio Zoki.

Parole, parole, ... Loši ste, stvarno loši, nikad lošiji.

Tko je glasao

čuj, kad pocnes pisati u

čuj, kad pocnes pisati u jednini, onda cemo se razgovarati.
ne mogu suceljavati misljenje sa nedefiniranom amorfnom mnozinom (mi), niti u ime u koje ne pisem (vi).

sto se parola tice, misli sto zelis, ja sam iznio svoje misljenje. preporucam i tebi isto.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Tvoje je da ne komentiraš

Tvoje je da ne komentiraš stranku SDP, moje da iznosim svoje viđenje situacije na terenu.

Tvoje osobno neimanje drugog kandidata za predsjednika stranke kojeg bi ti možda htio za predsjednika SDP-a je sukladno tvojim stavovima ovdje. Ti i ja nemamo raspravu.

Tko je glasao

dakle, i vidovit si, pa znas

dakle, i vidovit si, pa znas da li bi ja htio imati nekog drugog kandidata za predsjednika SDP-a ili ne. u pravu si, nemamo raspravu, buduci si uzimas za pravo govoriti i u moje ime. uzivaj u monologu.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Opet verbalno retoričke

Opet verbalno retoričke egzibicije u obrani neobranjivog.

Naime, Glavni odbor ništa nije "konstatirao" već je donio odluku kojom se "utvrđuju" kandidati za određene funkcije. Postupak utvrđenja ide slično kako si naveo ali nemoj zamjenjivati pojmove.

Prema Statutu SDP-a, Glavni odbor baš i nije tijelo koje se bavi tek konstatacijama kako za potrebe ove rasprave pokušavaš podmetnuti.

Nije li npr. Glavni odbor, "imajući u vidu potrebu zadržavanja dosegnutog visokog stupnja demokratizacije izbornog procesa u stranci", mogao već u odluci o raspisivanju unutarstranačkih izbora "pozvati članstvo da se kandidira u što većem broju, a posebice da ne dozvoli povratak na sistem "jedna funkcija - jedan kandidat"? Naravno da je mogao.

Ali, očito je prevladao strah i slična inicijativa je izostala. Čak je i bull terijer Linić zamuknuo iako je svojedobno rekao da premijer ne b trebao biti i predsjednik stranke.

Zbog općepoznatog super ega Zorana Milanovića i provedene pokazne vježbe o postupcima s protukandidatima koji nisu na liniji velikog vođe, misli se na šikaniranja Željke Antunović, izravni protukandidati su odustali i od pomisli na izborni sraz s Milanovićem.

Zato je nastao pravi stampedo na Predsjedništvo koje je izgleda prepoznato kao dobra baza za rektalno aplpinističke uspone i postignuća.

Prava demokracija je dopuštena tek u kandidiranju za Glavni odbor koji je krajnje marginaliziran u odnosu na svoju statutarnu ulogu i pretvoren u tek puko sredstvo za davanje legitimiteta odlukama donesenim "na najvišoj razini".

Zamatali mi to u celofan "prirodnog kada se radi o izbornom pobjedniku" ili ne, činjenice ostaju činjenice.

U odnosu na jedno vrijeme egzistirajući visoki stupanj demokratizacije odnosa i odlučivanja unutar SDP-a, ovo što se događa je ipak korak unatrag.

B-52

Tko je glasao

Prema Statutu SDP-a, Glavni

Prema Statutu SDP-a, Glavni odbor baš i nije tijelo koje se bavi tek konstatacijama kako za potrebe ove rasprave pokušavaš podmetnuti.

iako se formalno radi o "odluci", po sadrzaju se radi o konstataciji, i paralela sa DIP-om je potpuna. tako da se podmetanjima i konstrukcijama bavis ti a ne ja. zalosno je vidjeti da to radis podrzavajuci krsnikovu cinjenicno neodrzivu tezu. a nekoc sam imao tako visoko misljenje o tebi. :-(


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

A meni je žalosno tvoje

A meni je žalosno tvoje žalosno gledanje "da ja podmećem u potporu Krsnikovoj tezi".

Pročitaš li još jednom, ako i jesi prije ovakvog tvog komentara, vidjet ćeš da reagiram na jednu tvoju tezu, da GO nije odlučio već konstatirao, i u potporu vlastitog stava ti naredao nekoliko činjenica. Od kojih, dakako i već po običaju, nisi opovrgao niti jednu.

Također, postavio sam i određeno pitanje ("nije li GO mogao..."), na koje bi, da si ga dao, odgovor dodatno podupro moju tvrdnju da GO nije tijelo koje se bavi tek konstatacijama već da kao najviše tijelo između dvije konvencije donosi ključne odluke i, želi li to, zapravo vodi politiku stranke. Nažalost, znaš to jednako kao i ja, GO to "ne želi" već se zadovoljava izborom i opsegom tema nametnutim od predsjednika.

Dakle, moja je teza, i razradio sam je čak, o kojoj se nisi ni očitovao a kamoli je opovrgnuo, da je GO uputio javni poziv članstvu kako sam naveo, a da se ni onda nitko nije kandidirao, izostanak protukandidata Milanoviću bi imao sasvim drugu dimenziju i Krsnikov prigovor o nedemokratičnosti stranke po ovom pitanju ne bi imao gotovo nikakve osnove. Ovako, svako će odvagnuti i njegove i tvoje argumente, pa i moje, i donijeti vlastiti sud. Koliko ja mogu vidjeti, većina ovdašnje pa i šire javnost tvojima baš i nije naklonjena.

a nekoc sam imao tako visoko misljenje o tebi. :-(

Kad već, opet nepotrebno, unosiš osobni štih, uzvratit ću jednako.

I ja sam tebe nekoć smatrao čovjekom kojem je istinski stalo da se stranka demokratizira i da sav svoj ljudski potencijal, koji postoji, potakne, aktivira i iskoristi kako bi se dao veći doprinos dobrobiti društva u kojem živimo. I dakako, da se neće libiti, kako je svojedobno to lijepo rekao pokojni Šuvar, popu reći pop a bobu bob. Bez obzira o komu ili o čemu u stranci se radilo. I izvan nje.

B-52

Tko je glasao

prvo, mislim da ti ne prilici

prvo, mislim da ti ne prilici prozivanje sugovornika za preskakanje nekih dijelova argumenta, buduci ti isto to radis cijelo vrijeme. npr. nisi se ni dotaknuo paralele sa DIP-om.

nadalje, ova prica oko toga sto je GO mogao je apsurdna u svojoj hipoteticnosti. GO je "mogao" svasta. mogao si i ti. uclaniti se u stranku, najaviti kandidaturu i prikupiti 1000 potpisa, i eto bio bi jos jedan kandidat. dakle, i ti si kriv, ako cemo se drzati tog apsurdnog kriterija hipoteticnosti.

nadalje, uloga GO-a u procesu kandidiranja za tijela stranke je propisana, i da, na ovom nivou se svodi na ulogu konstatiranja. molim te da sadrzajno opovrgnes tu tvrdnju, a ne glumljenjem razlike među pojmovima "utvrđivanja" i "konstatiranja" - i jedno i drugo je sadržajem svjetlosnim godinama udaljeno od krsnikove insinuacije da je "GO odlucio da ce za predsjednika biti samo jedan kandidat". i ti onda spocitavas retoriku kao supalj argument. LOL


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

nadalje, uloga GO-a u procesu

nadalje, uloga GO-a u procesu kandidiranja za tijela stranke je propisana,..

Jap, kao što je propisana i za ovo što ja tvrdim.

Da GO doista ostvaruje svoju Statutom propisanu ulogu, i naravno, da mu je stalo barem do demokratskog imidža stranke, mogao je učiniti to što sam naveo.

A ovdje se raspravlja baš o demokratičnosti stranke.

Ili ne?

B-52

Tko je glasao

hatzi, umješto što šutiraš mrtvog konja...

ajde odgovori na jednostavno, doduše tendenciozno pitanje - je li normalno da se Premijer, koji bi s obzirom na stanje u zemlji trebao imati prepune ruke posla, kandidira i to još kao jedini kandidat za vodstvo trenutno najjače partije?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

ja zapravo dijelim misljenje

ja zapravo dijelim misljenje sa linicem - mislim da bi i za stranku bilo bolje da je na mjestu predsjednika stranke osoba koja se vise moze posvetiti stranackom radu (cisto prakticno, mislim da bi na tom mjestu mogao dobar posao obavljati netko iz sabora cime bi se postigla i uskladjenost stranacke politike sa izvrsnom vlasti).

no to nije poanta (ove rasprave). poanta je u tome da se cinjenicom da se milanovic jedini kandidirao nije suspenzirala demokratska procedura i legitimitet kako se konstantno pokusava prikazati.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Netočno Hatz

Tu temu smo nas dvojica apsolvirali još na forumu SDP-a uz sudjelovanje Aleks, Tesle, Silvercija i "zagorskog lobija". Fasada prema van je bila daljnja demokratizacija ali u priči o kandidiranju i drugih za funkciju prezidenta vrlo dobro znaš da je baza unaprijed bila isključena. Jedan član-jedan glas prolazilo je samo za Zoku ne i za štefa, juru, baru...
Elokventni sinek iz briselskih hodnika unaprijed je pobijedio!!!

Tko je glasao

Nije se suspenzirala

"formalno-pravno", i u tom smislu je primjedba autora dnevnika tendenciozna, to je istina. Međutim, da to nije baš sjajno - nije! Upravo zato jer smrdi na suspenziju "neformalnu"....

Ako kod nas nečega ne manjka, onda sigurno ne manjka pretendenata i kandidata za političke funkcije, kako u strankama, tako i u državi samoj. Stoga je vrlo neobično da odjednom nema čak ni još jednog kandidata za mjesto predsjednika SDP-a. Teško je povjerovati da nitko nije zainteresiran, a puno lakše je povjerovati da su potencijalni protukandidati mislili: "Ako se kandidiram i izgubim - gotova mi je karijera u SDP-u!"

Potencijalni protukandidat je tu lekciju, ako nikako drugačije, mogao lijepo naučiti iz političke sudbine Željke Antunović.

To jako, jako nije dobro. Ja sam SDP-ov glasač, ali mi se to zaista ne sviđa. Pametan demokratski lider bi morao znati da MORA imati dostojnog protivnika, svugdje i na svakoj razini, jer ga jedino protivnik štiti od gubitka demokratskog kredibiliteta.

Zato će pametan lider "njegovati" svog protivnika, a ne s njim činiti ono što je učinjeno sa Antunovićkom. Bez Antunovićke je, dakako, lakše, ali utoliko ima i manje kredibiliteta.

I još jedna stvar nije "frajerska" u velikoj mjeri: kad se s nekim takmičiš, pa ga pobijediš, onda je zaista mizerno da mu se nakon toga - osvećuješ! Pobjednici na pobjedničkom tronu su stali toliko visoko, toliko iznad gubitnika, da si zaista mogu dopustiti GOSPODSKI odnos - pružanje ruke, tapšanje po ramenu i rečenicu: "Sory, kolega, želim ti više sreće u sljedećem okršaju, a sada te pozivam na piće, ako nemaš ništa protiv! Ja častim!"

To je neki "muški" odnos, sportski odnos, superiorni odnos, gospodski odnos, kako god hoćeš....

Tko je glasao

Hatzi,

a koliko kandidata ima za Glavni odbor?

Tko je glasao

a koliko kandidata ima za

a koliko kandidata ima za Glavni odbor?

ne znam tocno, oko 400.

sto se odnosa prema zeljki antunovic tice (koju sam ja recimo javno podrzao kad se kandidirala za predsjednicu ZGSDP-a). nakon sto je izgubila izbore za predsjednicu SDP-a, milanovic ju je u saboru u ime sdp-a kandidirao / postavio na mjesto potpredsjednice sabora. to se ne moze nazvati osvetom.

ok, nije zavrsila na listi za sabor 2012 (nakon sto je u medjuvremenu izgubila neposredne izbore u zg, ispavsi u prvom krugu), no mislim da je prilicno diskutabilno tvrditi da je to stvar osvete zato jer je bila protukandidat prije 5 godina (a onda potom na posljednjoj konvenciji nije bila kandidat). nije tajna da njih dvoje nisu dobro funkcionirali zajedno - da li ju onda milanovic treba forsirati samo da bi skinuo stigmu osvete? i do kada tako?


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Zašto nisu

"dobro funkcionirali zajedno"?

Tko je glasao

a sto ja znam. ja bi volio da

a sto ja znam. ja bi volio da jesu.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Da, omjer kandidata za

Da, omjer kandidata za Predsjedništvo je cca 2:1 a za GO cca 3,5:1. To također nešto govori, što dalje od "prvog među jednakima", to više kandidata.

Što se pak tiče ovog tvog oko Željke Antunović, imam dojam da baš i nisi puno ragovarao s članovima Predsjedništva i GO, pa ni s drugim upućenima.

Ne mogu ovdje javno iznijeti, ne bi bilo korektno, ali mogu reći da imamo zajedničkog poznanika ili prijatelja, ako hoćeš tako, koji je pokušao s kandidaturom mimo "dogovorene linije". Njegovo iskustvo također puno govori o tome kako prolaze ambiciozni koji ujedno nisu i "pomazanici" centrale.

B-52

Tko je glasao

Nije mi bas jasno ovo o

Nije mi bas jasno ovo o sprecavanju kandidiranja mimo linije. Kandidaturu je trebalo najaviti, i potom prikupiti potpise. Sto se tu moglo sprijeciti?


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Nema potrebe za izvrtanjem rečenog

Nigdje ja nisam spomenuo sprečavanje kandidranja. Ovo što jesam je posve jasno.

Njegovo iskustvo također puno govori o tome kako prolaze ambiciozni koji ujedno nisu i "pomazanici" centrale.

Dakle, radi se o tome kako prolaze oni koji su se kandidirali "mimo linije". Što znači da ih nitko nije spriječio, ipak je to statutarno pravo. Koje se u SDP-u ne krši. Osim kad je Bandić za predsjednika države.

B-52

Tko je glasao

Poanta je koliko je koja stranka demokratska

Ne sumnjam da je poštovana procedura. Uopće, mi smo poznati po poštivanju procedura i donošenju čudnih odluka, a sve po proceduri i zakonu.

Ostaje mi jedino zaključiti kako su u SDP-u, osim Milanovića dakako, svi ostali zadnji dudeki i da nema baš nikoga kome bi uopće palo na pamet pozabaviti se stranačkim vodstvom. Ali to je već problem SDP-a.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

@hazi .. u pravu si.. svakako

@hazi .. u pravu si.. svakako da nije ugrozena sama procedura..

samo naprosto nije ni demokracija kao pojam i kao potreba ocigledno prisutan u danasnjem sdp-u na nacin na koji bi trebao..

taj dojam je nesto sto je jace od procedure same i mislim da iste nuznu promjenu stranackog rada i razmisljanja.. jer ovo sa jednim kandidatom niposto nije dobro.. ni za stranku samu ni kao poruka drugima o samom vodstvu i clanstvu..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci