Tagovi

Od Poncija do Pilata ili o mom djedu Petru i njegovu pra-pra-pra-pra-pra-pra-pra-djedu Franji

Nisam imao namjeru pisati ovaj blog, ali izazvan teškim objedima na moj račun i blogom "druga" Rebela u kojem se spomenuti raspisao o svojim đedovima i dedama o čijem porijeklu tek nagađa i za koje sa sigurnošću ne zna ni tko su im bili očevi, kamoli nešto dalje i dublje u prošlost, ipak evo par riječi o meni odn. mojim precima.

Usrdno se nadam da ovaj upis neće(te) doživjeti kao uvredu.

Prvo par osnovnih informacija o mjestu radnje i povijesnom kontekstu. Oni koji me prate već znaju da sam iz Slavonije i to istočne, iz njenog centralnog dijela tj. Đakovštine. Vrijeme radnje - kraj 17. početak 18. stoljeća i prvi popis poreznih obveznika ovog kraja koji je Bečka komora provela od 1698.-1702. godine. Na njemu se nalazi gore spomenuti pra-pra...u jdanaestom koljenu - Franjo s još osam imena i prezimena koje su Austrijanci zatekli i popisali njih i imovinu im.

Prema potrebi ili želji mogu staviti link na scan prijepisa popisa koji je objavio povijesničar Ive Mažuran.

Taj popis je bio osnova za daljnje istraživanje i prema danas prateći crkvene izvore i prema nazad u vrijeme turske vladavine, ali unazad ne više kao potraga za precima jer je to bilo nemoguće s obzirom na manjkavost njihovih dokumenata i s obzirom da Turci u svoje Tapu Deftere ( porezne knjige) nisu upisivali prezimena (tek sporadično), već uglavnom u ubliku taj i taj, sin toga i toga..., (dakle koristili su osobna imena iz kojih je nastala većina kasnijih naših prezimena), već kao potraga za porijeklom prezimena koje je rijetko i neki bi rekli pomalo čudno :)))

Moja sreća u toj potrazi za porijeklom prezimena je bila u tome što je prezime u biti ime jednog toponima, točnije posjeda/sela čije su stanovnike Austrijanci u svojim zemljišnim reformama raselili netom po oslobađanju ovih krajeva od Turaka i što se taj toponim/posjed spominje u povijesnim dokumentima iz predturskog razdoblja (kupoprodajni i darovni ugovori ugarskog plemstva). Svi stanovnici tog sela koje je prije raseljenja imalo šest domaćinstava, preseljeni su u okolna sela i premda danas nose isto prezime nisu u srodstvu.

I da ne zamaram više, u konačnici s obzirom da isti toponim danas postoji u Gradišću i u Češkoj, točnije Moravskoj, (zapadni obronci Karpata), došao sam i do osobe po kojoj su toponimi dobili ime (ili on kao i ja po toponimu), a koja je na ovom popisu: http://www.numismatas.com/Forum/Pdf/David%20Ruckser/Coins%20of%20Bohemia...

Mollim ne brkati moje porijeklo i porijeklo mog prezimena što su činili svi koji su nakon Turaka naseljavani u moj kraj i ne pomisliti da ja tvrdim da sam potomak nekoga od navedenih na tom popisu :)

Tagovi

Komentari

Pardon, ali koga boli kua za tvoje porijeklo

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

krrrrrrrrekani

Tko je glasao

diskutantima

Tko je glasao

nastavak

s obzirom da mi više ne dopušta promjene u dnevniku, evo nastavak priče...

Toponim, moj prezimenjak u Moravskoj na obroncima Bijelih Karpata prvi put se spominje početkom 15. st. ( što jelte ne znači da prije nije postojao) http://www.pitin.cz/o-obci/poloha-obce-pitin i ono što me je šokiralo jest činjenica da riječica koja teče kroz to mjesto se zove jednako kao i rječica koja teče pored mog mjesta u Slavoniji - Jošava odn. Olsava po češki.
No to nije jedini toponim u tom češkom okrugu koji je identičan onima iz moga kraja.

Nedaleko Pitina postoji Vyškov http://en.wikipedia.org/wiki/Vy%C5%A1kov i Vatin http://vatin.cz/ . Viškovci su selo u Slavoniji ( ima ih dva, kod Đakova i Požege), a Vatinci su takodjer bili selo kod Viškovaca koje je nestalo za vrijeme Turaka, a danas mu je ime zadržano u nazivlju jedne rudine ( poljoprivrednog zemljišta).

Znači tri identična toponima na jako malom prostoru u Slavoniji i takodjer u Moravskoj, fascinantno zar ne?

Moj prezimenjak u Austriji, doduše ime mu je malo germanizirano, zove se Pitten http://www.pitten.gv.at/system/web/zusatzseite.aspx?menuonr=218770911&de... i prvi put se spominje već 869. godine.

Ono što je kod ovog mjesta zanimljivo jest da su njihovi arheolozi u njemu našli staroslavenske grobove koji su se tamo naselili odmah po odlasku Rimljana.

Jezikoslovac i germanist prof. na sveučilištu u Beču ( dr. Walter Steinhauser) ime Pittena povezuje s pre-slavenskim izvorom, rječju "Buda" koja znači rogoz, trska što ukazuje na močvarno tlo, dolinu.
Pored Pittena takodjer protječe rijeka, točnije dvije, ali ni jedna se ne zove Jošava ( jer to bi ipak bilo previše) i tlo je bilo močvarno, kao što je bilo i ono u Češkoj i u Slavoniji.

Povijest me zanima onako amaterski i znam da postoji nekoliko teorija o seobama Slavena i Hrvata dakako. Jedna kaže da smo sišli s Karpata, druga da smo otišli tamo, a trećad da se nismo nikuda micali.

Meni ove spoznaje govore da se ipak jesmo selili, barem kad je riječ o Slavoniji i Slavoncima slavenskog porijekla.

Zanima me što povjesničari mogu reći o ovome, a ne bi trebalo isključiti ni genetiku koja svakim danom sve više napreduje i možda može dati prave odgovore na ova pitanja.

I još jednom ponavljam, moji prezimenjaci oni prvi zabilježeni 1702 u austrijskim tefterima, svi su imali čista hrvatska Katolička imena ( Franjo, Ivan, Đuro, Mato, Josip,..).

Zašto ovo ističem? Pa zbog srpske mitomanije o tome da su svi Slavonci Srbi. Evo ja sam dokaz(ao) da nismo.

I nije ovo izolirani slučaj, jer gotovo sva sela Đakovštine obuhvaćena tim popisom ( a bilo ih je cca 100) pričaju istu priču.

Srbi uzalud vam trud, činjenice ne možete promijeniti, možete samo utjecati na labilne medju nama, koji ne znaju di im je guzica, a di glava, na takve poput Rebela, Feniksa, Janusa...

Tko je glasao

ipak tu priči nije kraj

Toponimi identičnog imena postoje/postojali su i u Italiji, kod Acqualagna i Pesara - Pitinum Mergens i Pitinum Pisaurense koji su bili antički muncipiji u gusto naseljenom kraju i prije romanizcije.

S obzirom da riječ Pitinum nije latinskog podrijetla, što su i Talijani sami zaključili, zanimljivo je da su ponudili sličan odgovor odn. došli do sličnog zaključka u vezi lokaliteta uz koji se javlja to ime kao i gore spomenuti profesor Steinhuser: - kod vodotokova.

Talijani spominju Gale kao moguće prethodnike, ali im nije palo na pamet da bi to možda mogli biti Slaveni s obzirom da je porijeklo imena pre-slavensko.

Evo nešto više koga zanima: http://spazioinwind.libero.it/popoli_antichi/altro/Pitinum-Mergens.html

Tko je glasao

...

shvatio sam da se prezivaš pitinac, a sad još samo reci da li si iz kuševca ili viškovaca? :))

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Reći ću ti kad ti meni kažeš

Reći ću ti kad ti meni kažeš koje je tvoje prezime :)

Tko je glasao

..

heh, reći ću ti samo da potječe iz istog kraja iz kojeg i ti vučeš svoje porijeklo :)))

jebote kreki, nadam se samo da nismo u rodu :)))

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

nismo sigurno

nemam nikoga tko je otišao dole u Dalmaciju, a da mi je u rodu. Barem mislim :)

Tko je glasao
Tko je glasao

ak te Rebel iznervirao

bilo bi jednostavnije da si ga poslao u krasni qrac

tu nam pišeš da su tvoji preci plaćali Turcima neki porez, moji vidiš eto nisu nego su se povlačili pred istima kad se nisu mogli oduprijeti,

znači, neki su bili pod Turcima , tako da ....

sve dobro...

Tko je glasao

neki su se povlačili i pred srbima

koliko te znam, ti nisi. zašto? zašto nisi postupio kao i tvoji preci koji kako kažeš pobjegoše pred Turcima?
Možda je zbog toga dvije trećine Hrvatske potpalo pod Turke, a možda bi devedesetih pod srbe da smo obojica pokupili prnje?

Rebela ne krivim što je izbjego iz Vojvodine jer je bio dijete, ali bih volio znati jel imao starije braće i jesu li se uključili u obranu Hrvatske nakon što su izbjegli.

Ja npr. znam za takve koji su izbjegli iz bosanske posavine, njih četvero braće i svi punoljetni i sposobni, ali nijedan se nije uključio u obranu, već produžiše za Švicarsku, a danas seru po Tuđmanu da je prodao njihovu Posavinu.

Tko je glasao

Imam samo mlađeg brata i otac

Imam samo mlađeg brata i otac mi je RVI, proveo je rat 91-95 u 2. GBR, Gromovi. Ako me to abolira, eto sad i to znaš, premda sam pisao o tome već u nekoliko navrata na ovim stranucama, no dobro.

Viš, pazi jednu stvar. Prije par mjeseci, točnije tamo oko 18.11, na facebooku vidim sliku točnije fotomontažu na jednoj "domoljubnoj" stranici gdje Jure Francetić stoji ispod vodotornja u Vukovaru što izvjesno neizvjesna Kristina Ćurković sa oduševljenjem komentira uz još nekoliko tisuća, jer stranica ima 10k "lajkova", idiota. I pitam ja, koja je točno poveznica koljača i vodotornja, te jesu li svjesni da tim postupcima oni ponovno ubijaju taj grad gore od bilo kojeg arkanovca ili šešeljevca?

Koji je odgovor?

Da sam četnik i da treba mene pod kamu.

E vidiš takve "dične" mladosti koja po Dugom Selu što se i sad može vidjeti piše "Ubi šiptara", "U", "Ustaše" i sl., takve mladosti imaš u Srbiji, Bosni, Crnoj Gori, Hrvatskoj..degeneričan nakot protiv kojeg se mora boriti jer u protivnom se prepuštaš ludilu, očaju i kaosu kojeg garantira zatucani čopor krkana čija nit vodilja je krv i zemlja.

PS. Tekst ti ima malo više teksta nego vojna knjižica mog pokojnog djeda. Razočaran sam.

Tko je glasao

Jure Francetić

ti nije bio neki koljač ako baš hoćeš strogo povijesno. Nije stigao postati koljač jer je relativno rano poginuo.

Znači, zbog tvog stava da je jedan hrvatski vojnik, borac za hrvatsku državu- samo koljač, dobivaš to što dobivaš od ljudi koji ne misle kao ti i ne razmišljaju tako plošno.

sve dobro...

Tko je glasao

RTebel ,taj "nakot" ti je

RTebel ,taj "nakot" ti je reakcija na ovaj nakot: https://hr-hr.facebook.com/crvena.akcija.antifa

Tko je glasao

i zaboravih jednu

i zaboravih jednu sitnicu..

Spominješ u jednom komentaru "velikosrpsku agresiju", "sveto srpsko tlo" i sl.

Vidiš, čitava ta priča ima veliko uporište u krvi i zemlji. Krv je 1389. a zemlja Kosovo. Nije Slobodan slučajno na Gazimestanu krenuo u buđenje duha Obilića.

E to je ono o čemu ti ja pričam, o tom nakaradnom pozivanju na 1389. godinu mlatimudana koji ne mogu biti sigurni niti 150 godina unazad tko su i što su, ali im to ne smeta da se stavljaju u kožu kosovskog junaka.

Tko je glasao

Znači smeta ti fotomontaža,

Znači smeta ti fotomontaža, ali ti ne smeta stvarnost - ploče na ćirilici koje još jednom ubijaju sve one preživjele Vukovarce i Vukovarke i u sjećanje ima vraćaju patnje koje su preživjeli.

Ne smeta ni činjenica da su se ovim Vukovarkama i Vukovarcima nasprdali nitko drugi do predsjednik nam države ( vidljivo u slučaju Bodrožićke) i ministrica Pusića ( odbijajući primiti silovane Vukovarke).

Ne čini li ti se da si malo preosjetljiv kad su u pitanju nepodopštine "krkana" , a istovremeno zatvaraš oči na ovakve pojave? Nisam primijetio da si napisao dnevnik na tu temu, ali si zato spremno mene izminusirao na mom dnevniku.

Ako već želiš biti neutralan i izdići se iz ovog ludila to ne možeš postići dvostrukim mjerilima, a upravo tvoja opcija ( uvjetno rećeno) zatvara oči nad onime što su radili krajem ww2, u poraću i kako su se ponašali igrajući dvostruke uloge devedesetih.

Naravno da Gazimestan ima uporište u priči o krvi i zemlji, ali čija je to priča pitam te? I kako tu priću dovodiš u vezu s nama "krkanima" iz Hrvatske? Na koji Tuđmanov govor se pozivaš, onaj o crvenim, žutim i zelenim vragovima ili se možda pozivaš na čuveni Gotovčev?

Jesu li Tuđman i Gotovac huškali narod u agresiju na "svete hrvatske zemlje" od Banja Luke do Zemuna i okomito na Boku kotorsku? Ili su i Tuđman i Gotovac željeli podići moral uplašenom narodu koji je bio svjestan srpske oružane nadmoći?

Nisu Rebel, bez obzira na neke sporne dijelove koji izvučeni iz konteksta zvuče ružno, i Tuđman i Gotovac su pozivali na obranu, na buđenje nacionalne svijesti koja je većini u onom sistemu bila poljuljana i sada izjednačavati krivnju nas i njih je raditi isto ono što radi engleska, francuska i srpska diplomacija u miru.

Nastoje pod drugim okolnostims postići ono što nisu uspjeli ratom i na drugačiji način baciti Hrvatsku na koljena.

Ako ne vidiš tko im u Hrvatskoj u tome pomaže, a ne vidiš jer si i tom mom dnevniku dao minus, onda si zaista izgubljen slučaj, bez obzira što ti je tata bio branitelj.

Tko je glasao

svejedno od kuda je, nas

svejedno od kuda je, nas hrvat je, i krekan i rebel, srbi i orjunasi cvjetaju od srece kada vide kako se prepirete (svadjate)...

https://www.youtube.com/watch?v=85OASpmUgCY

Kitz

Tko je glasao

Nisu nam uvijek krivi drugi, Hrvati su najrazjedinjeniji!

@Kitz oduvijek je bilo da su dva Srbina uspjela zavaditi deset Hrvata. Tako je to i na pollitika.com.

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

srbi cvjetaju kada vide

srbi cvjetaju kada vide kakvih Hrvata imamo i koliko su izgubljeni u njihovim obmanama i lažima.

Ta magla koja se spustila prije stotinjak godina, nikako da se raziđe usprkos činjenici da su nas ubijali kad god i koliko god su mogli bez obzira o kome se radilo, djeci ili zarobljenim vojnicima.

Rebel ne čini razliku izmedju obrane kućnog praga i golog života, od agresije iako je bježao od srba da bi se spasio. I sada smo mu mi branitelji "krkani" jednaki s onima koji ga protjeraše, koji skovaše pokvareni plan i to uz pomoć medjunarodne zajednice, koji smo im mi gloruki branitelji i Franjo Tuđman pokvarili.
To je ta hrvatska glupost, naivnost, nesvjesnost doagađanja oko njega, pa se onda okreće sam protiv sebe.

A istina je tako jednostavna, to će potvrditi svaki srbin, bio on četnik poput Nikolića ili "demokrata" poput Tadića. Oni su uvijek svoji i čuvaju jedan drugome leđa.

I paze da ne učine bilo što što bi moglo naštetiti srpskim ili bolje reći velikosrpskim interesima.

Tko je glasao

opet "mi braniteljai", pa ja

opet "mi braniteljai", pa ja opet citiram Twaina:

" Samo predsjednici, urednici i ljudi s pantljičarom mogu govoriti MI"

ne znam, odnosno mogu pretpostaviti da si ti u ovoj trećoj kategoriji ili niti u jednoj što ti ne daje pravo da generaliziraš i govoriš u ime svih sudionika DR-a

no da ne duljimo, jednom, kada uhvatim vremena napisati ću tekst i na tu temu, tek toliko da vidiš kako nisu SVI branitelji krkani, što ne znači da ih nema - ti si recimo primjer krkanluka odnosno ovaj tvoj Kreeeekani alter ego, jesi li takav u zbilji ne znam pa ne sudim, ali Kreeeekani je krkan deluxe

Tko je glasao

hrvati iz (slucajne drzave)

hrvati iz (slucajne drzave) BiH nista manje ne vole hrvacku i nisu nista manje hrvati od hrvata iz RH, kao i bunjevci sa sjevera backe...

https://www.youtube.com/watch?v=R9AasMl5AL8

Kitz

Tko je glasao

To što ti misliš da sam ja

To što ti misliš da sam ja "izgubljen slučaj" je u suštini kompliment, jer me to diskvalificira iz desničarskog tora - stoga hvala ti.

Ne čini li ti se da si malo preosjetljiv kad su u pitanju nepodopštine "krkana" , a istovremeno zatvaraš oči na ovakve pojave? Nisam primijetio da si napisao dnevnik na tu temu, ali si zato spremno mene izminusirao na mom dnevniku.

To što ti NISI VIDIO nije moj problem, barem 5 tekstova sam napisao na temu Vukovara + što sam ovdje objavio i dva feljtona koje je moj otac pisao za Večernji list 1992. godine a tiču se agresije na Vukovar.

Tako da, sve u svemu mlatiš kao Maksim po diviziji u nadi da ćeš i ti nešto poklopiti. Probaj sa loncem doma, jer ovdje se blamiraš.

Tko je glasao

Tko se blamira i tko

Tko se blamira i tko izjednačava neusporedivo prosuditi će čitatelji.

Na ključna pitanja nisi dao odgovore, već si ih ignorirao. Tepeš jedno te isto baš kao pravi Lala - tralala...

Tko je glasao

ma stari poanta je u tome da

ma stari poanta je u tome da su ta po tebi "ključna" pitanja davno odgovorena samo što ti u maniri originalnog krkana stojiš na mjestu dok pametan svijet ide dalje, poput muje na autoputu u krivom smjeru voziš i vičeš na one što prolaze

inače, sve što je moj stari sve godine rata pisao, svjedočio, ne može pomoći gomili kretena koji na neki samo njima poznati način pokušavaju premostiti jaz između 1941 i 1991 na način da poistovjećuju NDH sa RH...i time čine najveću uslugu upravo onima protiv kojih se "bore"

mislim da polako ovdje moja i tvoj priča završava, barem bi trebala jer si očito nemamo što pametno reći, ti ostani u svom brlogu i đubretu a ja ću dalje poput pravog "izgubljenog slučaja" pa kuda me put nanese

živio

Tko je glasao

Znaš onaj kad je Lala bio

Znaš onaj kad je Lala bio žedan, pa kad su mu dali piti vode, a on nastavlja:

Što sam ja bio žedan, što sam ja bio žedan, što sam ja bio žedan i tako u nedogled.

Tko je glasao

a jel znaš ono kada Domoljub

a jel znaš ono kada Domoljub 91-e ide u rat?

aaaaa sorry, ne znaš, ti si u Njemačkoj bio :D

Tko je glasao

pravo na izbor...

... naravno, svi imaju pravo na svoje izbore - ali je stvarno simptomatično kako ravna stopala i problemi s kičmom uvijek nastaju kad se negdje treba dobrovoljno javiti... ali ne smetaju kada treba još odraditi 10-15-20 godina za mrsku njemačku pemziju.

platfus je najveći neprijatelj Hrvatske, da nije bilo platfusa došli bi do Tokija :)

Tko je glasao

Zap@ pravo izbora je jedno

Zap@

pravo izbora je jedno ali domoljubna mantra iz sigurne udaljenosti je sasvim drugo...

Tko je glasao

Pa i Ljubin Beć je bio

Pa i Ljubin Beć je bio sigurna udaljenost, a danas je sve to zaboravljeno!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

kad Ljubo bude veći domoljub

kad Ljubo bude veći domoljub od Đuke Čajića, ko ' Skvikson, bum mu rekel isto.

Tko je glasao

Pedigree Pal

Nisam imao namjeru pisati ovaj blog, ali izazvan teškim objedima na moj račun i blogom "druga" Rebela u kojem se spomenuti raspisao o svojim đedovima i dedama o čijem porijeklu tek nagađa i za koje sa sigurnošću ne zna ni tko su im bili očevi, kamoli nešto dalje i dublje u prošlost, ipak evo par riječi o meni odn. mojim precima.
Vidim da ovaj sajt postaje genealoški portal s tendencijom "tko ima većeg". Iskreno rečeno ne vidim nikakvog smisla takvom kićenju didinim perjem i u toj kićerici izigravati superiornost obzirom na nekog za koje sa sigurnošću ne zna ni tko su im bili očevi, kamoli nešto dalje i dublje u prošlost.

Svi znamo da je lijepo imati oca, lijepo je, naravno, imati i djeda, lijepo je u krajnosti barem znati tko nam je otac i tko nam je djed ako već nismo bili te sreće da ih upoznamo, no mnogi nisu te sreće i šikanirati ih zbog toga što nisu bili te sreće je stvarno ogavno.

Zato ide minus ovom dnevniku jer sam ga tako shvatio, u slučaju da sam krivo shvatio rado ću povući svoj minus.

Moj naklon veleplemeniti krrrrekani

leddevet

Tko je glasao

nemoj se odveć zamarati mojom malenkošću.

i nisam plemeniti. i ovaj dnevnik nije isključivo zbog rebela.

na početku sam lijepo napisao: " Usrdno se nadam da ovaj upis neće(te) doživjeti kao uvredu."

trebao sam dodati i superiornost nad onima koji možda nisu imali sreće upoznati ni svog oca.

Još jednom isprika svima koji su se iz bilo kojeg razloga našli pogođeni.

Tko je glasao

...eh, što volim kad´ se

...eh, što volim kad´ se biraju riječi...
Bar njih ima nepregledno mnogo na izbor...

Tko je glasao

izbora je mnogo

samo pitanje je koji/čiji je pravi i trebamo li se odreć sebe da bismo slijedili druge i njihove (dokazano) pogrešne ideologije i promašene projekte koji su mnogima prouzročile ogromne patnje i stradanja.

Tko je glasao

mrmlj...

...znaš i sam da će se bilo tko od nas i ovdje i u stvarnom životu u svemu baš složiti s nekim drugim? Neće.
I tako je svaki izbor jedinstven a niti jedan opet nije stoposto ispravan za sugovornika..
I bez da popujem, ako od komunikacije tražiš da se razumije tvoj drastično različiti stav i ujedno zbog nekog razloga želiš kazniti/vratiti udarac/povrijediti/napasti sugovornika/neistomišljenika...
... u svom tom bogatstvu izraza i smisla, pravim izborom i malo truda može postići isti efekt grubosti a da to ne bude formalno grubo. I što je važnije, sugovornika/neistomišljenika time prisiljavaš da se tako ponaša, e, da ne ispadne smiješan...
...i još važnije, meni kao publikumu ne bude neugodno da nazočim nečemu za što je naprosto jasno da je to performans bez uloženog truda već se koriste priručna sredstva, ona koja prvo padnu na pamet. Nije to neka "umetnost".

Tko je glasao

krk, bum, tres...

nekad se čovjeku jednostavno ne da trošiti energiju na "cile-mile" pristup, pogotovo kad je svjestan da se radi o izgubljenom slučaju, iako nam naša kršćanska savjest nalaže da nijedan čovjek nije izgubljen slučaj sve dok diše pa čak i neposredno nakon što ode na onaj svijet. za takve postoji čistilište, ali pomaže samo ako je osoba spremna odbaciti grijehe prošlosti.

Ja sam kreirao krrrrekanog kao rigidnog desničara s razlogom i moram reći da sam bio iznenađen koliku sam pozornost njime privukao i koliko je ribica, ali i kapitalaca upecao i raskrinkao ;)

Tko je glasao

Problem jest upravo taj što

Problem jest upravo taj što ti nisi nikoga raskrinkao nego samo potvrdio priču o desničarima kao zatucanom, netolerantnom, ignirantskom, zaostalom i retrogradnom ološu.

Ako ti je to bio cilj - uspio si.

Tko je glasao

krrrrekani uspijeva izvuči

krrrrekani uspijeva izvuči ono najgore iz ljudi i medju svojim trofejima ima čak i nekoliko saborskih zastupnika SDP-a, ali i bivšu ministricu iz HDZ-a.
u srazu s krrrrekanim oni pokazuju svoje pravo primitivno lice.

Ako mi ne vjeruješ, pitaj prevdnika vz ;)

sjetit će se oni errrr-a, bofla i ostalih likova koji su poslužili istoj svrsi :)

Tko je glasao

Krek

Pa bio si pristojan sa Marinom J.-B.
A mislim i on prema tebi.
I ne samo prema tebi.
Čovik, koliko ja znam nije brisao ni jedan vaš komentar. (mislim na one koji su pisali tamo, znaš ti već di)
I večinom se trudio odgovoriti na sve.
Na ovom portalu ima više ljudi koji to mogu potvrditi (ne samo Pravednik VZ).

Samo znam da ti možeš kad hočeš.
:)

I još nešto: Znam da vas više (bez obzira na politička stajališta) Marin cijeni i rado bi pročakulao sa vama.

Tko je glasao

Nije brisao,

ali je jako vrijeđao, poput ovog umišljenog rebela.

No Marin u odnosu na ostale je bio ok., njega je to zabavljalo jer je mislio da je superioran, a kad nekoga ideš podcijenjivati, lako popušiš foru.

Ona dvolična kuja Ožboltica me ubrzo totalno zablokirala, a Lugarićka mi poslala policiju na vrata.

Ostojića Ranka ( koji je to kreten brate mili, ni rebel mu nije ravan) sam za dlaku izbjego ( na vrijeme me blokirao na svom fb-profili), al su zato poslije najebali neki drugi.

A tek ovaj iz tvog kraja...e, za tog sam spreman i robijati. daleko najopasniji od svih. Mesić se može skriti iza njegove jedne noge.

Nego znam da ti znaš tko je Janus ( onomad ste se družili kod onog iz Brela) pa mi dojavi. nema smisla da on sada zna tko sam, a ja ne znam tko je on ;)

Tko je glasao

vrijeđao? Krkan nije uvreda,

vrijeđao?

Krkan nije uvreda, nego dijagnoza tvog lika na pollitici. A ti si što se lahko provjeri psovao majku + još niz pokušaja uvrede. Naime, krkan drugo niti ne može osim pokušati uvrijediti.

Tko je glasao

He hehehe Krek

Aj od Ožboltice nije čudno.
Ali imaš otrovan jezik.
A Lugarička je na mater koju ja osobno drugačije doživljavam. Pozitivna je osoba.
Drugačije je pričati oči u oči, a drugačije je pisati kao anonimac.
A još ako se poznajete sve to uzgleda potpuno drugačije.
Zovnem te kad bude pekla rakiju :):):)
Ti joj donesi ljekovitih trava :):):)
Što se tiče Janusa morati ćeš ga sam pitati.
Pa sam ti je napisa da je tvoje gore list :):)

Tko je glasao

zaboravi sam na ovo:

zaboravi sam na ovo:

"A tek ovaj iz tvog kraja...e, za tog sam spreman i robijati. daleko najopasniji od svih. Mesić se može skriti iza njegove jedne noge."

Sutra ti je u Podgori.
Znaš za El Shat.
Da mu kažem da ga je pozdravio Krek? :):):)

Tko je glasao

Neću više ništa reći jer sve

Neću više ništa reći jer sve što bih imao kazati, moglo bi se iskoristiti protiv mene.

Janusa sam već pitao, ali šuti. Sumnjam da se radi o nekome sa švapskim prezimenom.

i mig će biti dovoljan ;)

Tko je glasao
Tko je glasao

...

skoro si pogodio kreki, baba mi je švabica :))

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Šmider

Jesi ili nisi? Koji je iz Đakova odselio u Split ili tamo negdje?

Tko je glasao

...

nisam...btw, šmider je slovak...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

rodom iz Jurjevca

vidiš kako prezime može zavarati, kao i moje.

a znaš li možda gdje je Željkec?! Kao da je u zemlju propao, netragom nestao, pitam se zašto.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci