Tagovi

Od obrtništva preko pravosuđa do invalidskih kolica

A sve da bi obrtnicima bilo lakše

Suprug i ortak imaju zajednički obrt. Odlaze u mirovinu, a djeca nastavljaju gospodarsku djelatnost. Da bi djeca nastavila poslovati u istom tom obrtu bilo je potrebno platiti izdavanje 6 ( šest ) obrtnica po 60,00 kn, upravne pristojbe 2 ( dva ) puta po 150,00 kn, državne biljege, Ugovor o ortakluku za svu četvoricu, pa Raskid ugovora o ortakluku i Ugovor o ortakluku sinova koji nastavljaju gospodarsku djelatnost – sve ovjereno kod javnog bilježnika. Očevima su izdane nove obrtnice nakon potpisivanja Ugovora o ortakluku sa sinovima iako se zna da odlaze u mirovinu, sinovima su izdane obrtnice prilikom sklapanja Ugovora o ortakluku sa očevima koje su im važile do Raskida Ugovora, da bi im se ponovo izdale obrtnice nakon Raskida Ugovora o ortakluku sa očevima.

Jedina utjeha je izuzetno ljubazna službenica u Ministarstvu obrta koja me zamolila da slučaj dostavim mailom u ministarstvo kako bi vidjeli što se može učiniti da se ovakvi slučajevi ne ponavljaju. Nadam se da rezultat neće biti samo kuknjava Ministra o ovakvom primjeru. Baš sam nedavno slušala kako Ministar objašnjava da je nameta previše i da obrtnik u centru Zagreba plaća doprinos za šume iako je taj obrtnik vjerojatno baš kao i ja, taj namet počeo plaćati od svibnja ove 2013. godine

Oprosti, nisam znao ( znala ) da si to ti

Nedavno mi je stigla ovrha za troškove spora koji je izgubio moj pokojni otac. Najprije sam nazvala odvjetnika koji je pokrenuo ovrhu u nadi da mogu riješiti spor dogovorom. I kaže mi odvjetnik oprosti, nisam znao da si to ti. Kako mi je njegova ponuda bila sumnjiva nazvala sam i odvjetnicu koja je zastupala mog oca. Ona je pak presudu jednostavno zaboravila poslati tako da nisam ni znala da je presuda donesena. Pregledom presude utvrdila je da je otac izgubio spor, ali je i osoba koja je tužila mog oca bila dužna mom ocu isplatiti određeni iznos sa kamatama. Taj je dio odvjetnik koji je pokrenuo ovrhu zanemario. U ovrsi je sporna i činjenica da nije navedeno u kojem dijelu nasljednici odgovaraju za dugove. Članak 139 Zakona o nasljeđivanju lijepo kaže da : «Kad ima više nasljednika, oni odgovaraju solidarno za ostaviteljeve dugove, i to svaki do visine vrijednosti svoga nasljednog dijela, bez obzira je li izvršena dioba nasljedstva». Nazovem sutkinju koja je potpisala ovrhu i opet čujem: Oprosti, nisam znala da si to ti. I što im to znači? Da li taj oprosti, nisam znao ( znala ) da si to ti znači da bi pozornije pročitali predmet i postupili po zakonu ili da bi mi možda išli « na ruku» jer sam to ja ili ...!?!?

Invalidska kolica

Majka mi je nedavno dobila nova invalidska kolica. Prilikom preuzimanja kolica kaže mi osoba koja mi ih je dostavila da majka ima pravo i na jastuk koji ide uz ta kolica, ali liječnici u pravilu zaboravljaju na doznaku upisati i jastuk. Mogu ga ili kupiti ( cijena 400 kuna ) ili napraviti još jednu doznaku. Idem se na socijalno raspitati mogu li na temelju prethodne doznake kojom je komisija odobrila invalidska kolica, dobiti i jastuk. Ne mogu. Kaže službenica da je to sasvim drugo pomagalo. Treba opet ići kod liječnice koja je dala preporuku za kolica, ponovno predati papire na socijalno, čekati da to komisija odobri, otići po papire i ponovno čekati ortopeda koji će vam dostaviti jastuk za kolica.

Teško je ponekad ostati normalan...

Komentari

ako

se dobro sjećam ministar Maras je nedavno najavio izmjene zakona prema kojima bi se pojednostavnilo naslijeđivanje obrta kad se prvi gazda umirovi, dosad se moralo čekati da umre. šokiralo me kad sam to doznao, još se nadam da nisam dobro shvatio. stari ti ode u penziju, a ti ne možeš naslijedit obrt dok on ne ode bogu za kurira. ako je netko upućeniji u stvari neka mi pojasni jel to stvarno bilo tako i što se time htjelo postići, bio bih zahvalan. zvuči bolesno.

uglavnom, htjedoh reći da mi se taj maras čini kao lik koji možda nešto konkretno i radi u svom resoru, jest da to ide sporo ali je svejedno za ove druge tv u boji. a može bit da se samo meni to čini.

Tko je glasao

Obrt nije trgovacko

Obrt nije trgovacko drustvo.
Obrt nije nista.
Djelatnost obavlja obrtnik u svoje ime i za svoj racun. Ako odgovara za nesto, odgovara obrt a ne obrtnik. Za trazbinu ne odgovara obrt nego obrtnik. Obrt je strogo vezan uz osobu obrtnika.
Po sadasnjem zakonu uopce nije moguce "preuzeti" obrt kao sto se moze "preuzeti" trgovacko drustvo.
Iz toga razloga ovo iz dnevnika uopce nije postupak preuzimanja obrta nego je cisto uporaba vise instituta da bi se omogucilo de facto preuzimanje. Ono sto je napravljeno je zajednicki obrt iz kojega su onda neki istupili a sinovi ostali. Dakle, kroz ono sto se moze ucineno je nesto sto se po zakonu ne moze. Mozemo razgovarati o tome da li se to treba moci. Neovisno o tome, opisano nije postupak preuzimanja nego je postupak prosirenja na zajednicki pa onda postupak istupanja clanova. Pretpostavljam da je to ucinjeno radi izbjegavanja odjave obrta za sto se moraju podmiriti sva dugovanja.
Jednostavniji i jeftiniji nacin bio bi odjaviti stari obrt i otvoriti novi, a prostor i sredstva rijesiti kroz ugovore.

Kad vec komentiram, moram priznati da mi nije jasno sto je sad tu pravosudje krivo.
Naime, ako je presuda donesena dok je tuzenik bio ziv kako proizlazi iz dnevnika, nije ni bilo osnove da odvjetnica dostavlja presudu njegovim kasnijima nasljdnicima. Stovise, ni ne smije to uciniti.
Nadalje, istina je da nasljednici odgovaraju za dugove ostavitelja do visine nasljednog dijela ali u istom tome zakonu pise da sud na visinu ne pazi po sluzbenoj duznosti te stoga nema u pogledu toga sto niti navoditi u rjesenju o ovrsi. Da bi se nekoga napadalo jer nije dobro odradio svoj posao, trebalo bi prvo znati taj posao, a ne samo naci odredbu koja odgovara i c/p.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Dnevnik ne shvaćam kao

Dnevnik ne shvaćam kao kolegičin pokušaj da ovdje pravno ospori nekoliko odluka i procedura koje joj ne idu u prilog već ukazivanje na niz apsurda s kojima se susrela u pokušaju da njena obitelj nastavi očevu obrtničku djelatnost. Glavne zamjerke hrvatskom pravosuđu i općenito vlasti nisu pravne naravi, problem je što su nam zakoni takvi kakvi jesu. Zamršeni, međusobno i kontradiktorni, često nedorečeni i prebogati procedurama koje centralno mjesto daju nabujaloj administraciji, sve manje ostavljaju dojam da su u interesu građana a sve više da pravdaju postojanje brojnih službi i službenika koje obično nazivamo birokracijom.

Poanta nije u tome je li baš ovako ili onako po zakonu trebalo biti već da do nekih apsurdnih situacija u društvu ne smije ni dolaziti, da ih zakoni i drugi propisi trebaju onemogućavati a ne generirati ili, da ih trebaju pojednostavljivati i olakšavati a ne komplicirati i otežavati.

Zato mislim da dnevnik predstavlja vrijednu kockicu u kolažu kojim ovdje oslikavamo naše društvo, ili barem pokušavamo.

B-52

Tko je glasao

Otac je bio umirovljenik i

Otac je bio umirovljenik i ovrha se odnosi na spor koji je on izgubio ( troškovi spora su 4.290,00 kn + oko 1.400,00 kn kamata ) odvjetnički trošak je 1.450,00 kn ), ali je isto tako onaj koji je tužio mog oca bio dužan tati platiti 2.000,00 kn sa kamatama od 2008. godine. Bila sam spremna odmah platriti troškove spora i kamate, ali su me od toga odvratili i odvjetnica i sutkinja budući su majci već obustavili isplatu mirovine. Srećom moja sestra još nije dobila rješenje pa ćemo dati protuovrhu. Ja sam propustila rok za žalbu.

Obrt ima moj suprug zajedno sa ortakom. Naš sin i sin ortaka nastavljaju gospodarsku djelatnost svojih očeva. nekretnina ostaje u obrtu. Djeca preuzimaju i dugovanja i potraživanja. Dakle djeca nastavljaju posao svojih očeva. Ja imam svoj poseban obrt. Moj se suprug jednostavno umorio i odlazi u mirovinu. Od 1995. nije imao ni dana godišnjeg odmora. Ja barem zimi predahnem, ali i ja od 03-11 mjeseca radim od svitanja do mraka. Bez godišnjeg, bez nedjelje, bez praznika.

Tko je glasao

Kišobrani Cerovečki - 100 godina s vama

Obrt nije nista.
S ovim se ne bi nikako složio jer možda pravno ili strogo materijalno i nije ništa, ali stvaranje imena ima i ta kakvu vrijednost jer iza toga stoji veliki i višegodišnji rad. Dovoljno se tu sjetiti raznih obrtnika, kojih nažalost ima sve manje, poznati po svojim proizvodima. Tu su postolari, proizvođači kišobrana, šešira, zlatari, urari, građevinari, strojari, umjetnički obrti itd.gdje se određeno majstorstvo prenosi s generacije na generaciju.

Osim imena svaki obrtnik stvara svoju mrežu dobavljača i kupaca što isto ima svoju nemalu vrijednost. Zapravo upravo obrtnici vrlo često definiraju fizionomiju određenog grada kao što su u povijesti bili važni generatori nastanka tih gradova.

Nažalost država, ova kao i ona, imaju pravi maćehinski odnos prema obrtnicima, a ovo nabrojeno u dnevniku je samo mali dio "bedastoća" na koje obrtnik nailazi u svom radu i bespotrebnih kajli koje mu se podmeću.

leddevet

Tko je glasao

jasno da ima vrijednost, ali

jasno da ima vrijednost, ali pogledaj i sam svoj komentar. obrt je nešto. a onda obrtnik, obrtnik, obrtnik. obrt je takav način poslovanja da je strogo vezan uz osobu obrtnika. ide dotle da se u nekim granicama dopušta i rad članova obitelji bez radnog odnosa ili drugog reguliranja. dakle, sve upućuje na vezanost obrta i osobe obrtnika.
svaki institut ima svoje dobre i loše strane. kao kad ako hoćeš otuđiti nekretninu i dobiti lovu nećeš sklapati ugovor o darovanju nego ugovor o kupoprodaji, tako i kad ideš u obavljanje djelatnosti jednostavno moraš sagledati dobre i loše strane modela i utvrditi koji ti odgovara, sa svima njegovim prednostima i manama.
marivalini su odabrali sklopiti ugovor o darovanju i sad bitcha oko toga što su sve morali proći da bi dobili još i lovu.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

marivalini su odabrali

marivalini su odabrali sklopiti ugovor o darovanju i sad bitcha oko toga što su sve morali proći da bi dobili još i lovu.

Da mi je znati o kakvom dobijanju love ti pričaš. Nekretnina prelazi u vlasništvo sinova koji nastavljaju gospodarsku djelatnost. Niti imam problema sa spoznajom da je pola nekretnine prešlo u vlasništvo sina, niti nam za to treba lova. Mislim da si potpuno krivo shvatila moj dnevnik. Možda da ga još jednom pročitaš?!

Tko je glasao

Obrtništvo

pogledaj i sam svoj komentar. obrt je nešto. a onda obrtnik, obrtnik, obrtnik
Ma iza svake firme ili obrta stoji čovjek zvao se on obrtnik, poduzetnik, manager, radnik, kuhar ili sobarica i kvaliteta firme ili obrta ovisi gotovo isključivo o onima koji tamo rade. U tom smislu zapravo nema razlike između firme i obrta.

Ono što je naš problem je sama definica obrta koja kaže da obrtnik može raditi sve ono što mu zakonom nije zabranjeno i što zapravo potiče iz prijašnjeg sustava gdje je obrt bio glavni način da se ima neki svoj biznis. Tako su na ondašnji autoprijevoznici i birtaši bili pojam bogatstva i cijelo vrijeme su balansirali između omražene kaste i uvaženih građana ovisno tko je od njih imao koristi. Ukratko, obrti su zapravo bili firme koji nisu bili firme jer to nije bilo omogućeno u onom sustavu.

Takvi obrti iz takve definicije su jednostavno uplivali u ovaj sustav i sa sobom su donijeli i neprijateljsko nedorečeno zakonodavstvo koje ih je s jedne strane nastojalo onemogućiti, a s druge poticati obzirom da su bili svjesni da su obrtnici vrlo važan temelj ekonomije svakog društva, dakle i komunističkog.

To što danas imamo je u dobroj mjeri u neskladu s pojmom obrtnika kakvog poznajemo u zapdnim državama gdje se to prvenstveno odnosi na tradicionalnu proizvodnju, prvenstveno ručni rad, bez ili uz minimalnu upotrebu mašina i u nikakvom slučaju ne predviđa serijsku proizvodnju.

U tom smislu bi obrtničku djelatnost trebalo redefinirati, prvenstveno zakonski, gdje će se stvoriti jasan razumljiv okvir poslovanja obzirom na obaveze i prava. Takva zakonska regulativa treba poticati obrtništvo, pogotovo u vremenima velike nezaposlenosti kakva je danas. Nažalost ne vidim da se išta radi u tom smjeru osim krivih poteza kakva je Linićeva najava da će i obrtnici plaćati PDV po izdanom računu. Katastrofalna kancerogena ideja koja bi garantirano stavila kamen oko vrata mnogim obrtnicima i bila dobar doprinos članstvu na burzi za zapošljavanje..

Dakle obrtnicima bi trebalo između ostalog:
- riješiti način prenašanja obrta (vidi dnevnik gore) obzirm na tko ima pravo i pod kojim uvjetima,
- ukinuti odredbu da obrtnik garantira svom svojom imovinom jer je to besmisleno obzirom da netko može imati i ne mora imati neku imovinu koja opet ne mora imati nikakve veze s obrtom
- garancija štete treba biti prvenstveno kroz policu osiguranja koja može biti riješena kroz obrtničku komoru (nešto kao što imaju građevinari i arhitekti kroz njihovu komoru),
- definirati troškove koji se priznanju i ukinuti način računanja koji priznaje trošak po stopi amortizacije (npr. kod strojeva) čime se pogoduje samo bankama i lizing kućama,
- vratiti troškove prijevoza vlastitim osobnim automobilom u troškove obzirom da je mnogima dostava i odlazak na teren glavni ili jedan od najvećih troškova,
- uvesti sustav pomoći naplate računa kroz obrtničku komoru ili kroz poreznu upravu koja danas sve manje radi obzirom da si sami ukucavamo svoje obaveze na internetu.
- uvesti sustav pomoći kod naplate malih računa gdje je besmisleno pokretanje sudskog spora, a kojih kod malih firmi zna biti podosta,
- izjednačiti obrtnike s ostalim radnicima u slučaju nezaposlenosti i prestanka rada obrta zbog više sile
- uvesti pojam "malog obrta" ili "dopunskog obrta" gdje bi se svakome omogućilo da ima dopunsku djelatnost uz svoj posao i gdje bi se uz jednostavno računovodstvo (ulaz/izlaz/zarada) mogli izdavati računi za izvršeni posao, a koji računi bi bili evidentirani i predstavljali trošak za firme ili poreznu olakšicu za građane.
- refoirmirati porezni sustav gdje će svaki građanin moći prijaviti trošak dobivene usluge kao poreznu olakšicu i to je najbolji način u borbi protiv sivog tržišta i crne love,
- i na kraju složiti zakonodavstvo koje se garantirano neće mijenjati barem 5 godina i gdje će biti onemogućeno uvođenje novih nameta ili povećanje postojećih, te gdje "papirologija" se neće mijenjati kako se koji referent u ministarstvu ovom ili onom sjeti.

Sigurno ima još, no već ovo mi se čini da bi bio dobar temelj i veliki korak u pravljenju reda u obrtništvu ako ne i šire.

leddevet

Tko je glasao

@leddevet, da imaju samo malo

@leddevet,

da imaju samo malo dobre volje da nešto učine za obrtnike - gotovo je sve napisano u ovom tvom komentaru i imaju smjernice za rješavanje problema.

Tko je glasao

Obrt nije nista. Bez

Obrt nije nista.

Bez komentara. Inače znam što je obrt vjerojatno bolje od tebe jer sam i sama obrtnik a i sama vodim knjige za oba obrta.

Mozemo razgovarati o tome da li se to treba moci.

Zbog toga sam i pisala ministarstvu da bi se pojednostavnilo i omogućilo nešto što je razumno.

Jednostavniji i jeftiniji nacin bio bi odjaviti stari obrt i otvoriti novi, a prostor i sredstva rijesiti kroz ugovore.

Nama ne bi bio jeftiniji jer imamo 350.000,00 nenaplaćenih potraživanja i na taj bi iznos mi platili PDV, umjesto da ga plati onaj koji je našu robu prodao i na njoj zaradio a nama je nije platio. To je još jedan problem obrtništva. Osim toga obrt ima i nekretninu koja bi bila procijenjena i postaje dohodak. Ponavljam, sinovi nastavljaju posao očeva. I to treba zakonom omogućiti.

Kad vec komentiram, moram priznati da mi nije jasno sto je sad tu pravosudje krivo.
Naime, ako je presuda donesena dok je tuzenik bio ziv kako proizlazi iz dnevnika, nije ni bilo osnove da odvjetnica dostavlja presudu njegovim kasnijima nasljdnicima. Stovise, ni ne smije to uciniti.

Presudu nije dobio ni moj otac . Poklopilo se da je otac bio dugo teško bolestan, odvjetnica mu nije uručila ni poslala presudu, a ni mi je nismo dobili tako da nismo ni znali da nešto duguje.

Nadalje, istina je da nasljednici odgovaraju za dugove ostavitelja do visine nasljednog dijela ali u istom tome zakonu pise da sud na visinu ne pazi po sluzbenoj duznosti te stoga nema u pogledu toga sto niti navoditi u rjesenju o ovrsi. Da bi se nekoga napadalo jer nije dobro odradio svoj posao, trebalo bi prvo znati taj posao, a ne samo naci odredbu koja odgovara i c/p.

Nisam samo našla odredbu koja odgovara, već mi je to rekao odvjetnik. I meni je jasno da moja majka ne smije platiti kompletan iznos ovrhe ako je naslijedila 2/8. Žalosno je da to tebi nije jasno. Ako ništa drugo krivi su zbog onog " oprosti, nisam znala da si to ti" .

Tko je glasao

nemoj mi govoriti "bez

nemoj mi govoriti "bez komentara" na nešto što si izvukla iz konteksta. uostalom, i sama znaš ako imaš obrt da obrt nije ništa, obrt nije adresat, obrt nije dužnik, obrt nije vjerovnik nego si to ti osobno. bez tebe je obrt ništa, ne postoji, osim ako ga netko odluči nastaviti što je iznimka, a ne pravilo.
i pretpostavila sam, ali svaka čast što javno priznaješ da je u pozadini svega odgađanje isplate dugova. da bi se obrt odjavio treba poplaćati sva davanja, a to je problem zbog kojeg imamo vjerojatno i duplo više obrta od broja onih koji stvarno posluju.

što se tiče nasljeđivanja, sigurna sam da ti je tako odvjetnik rekao, ali posve sigurno ti nije rekao da je tu sud napravio propust jer zna bolje od toga. izvukla si pogrešan zaključak bez osnove i sad još vrijeđaš. nije mi jasno što ti je tu pravosuđe krivo što imaš problema u životu i sa zaključivanjem.
a "oprosti, nisam znala da si to ti" ipak je osobna razina i ja ne mogu znati što se pod njom podrazumijeva, ali pretpostavljam da bi značilo da bi te ipak prije nazvali nego što su nešto spremili u kuvertu. prijavi ih uskoku.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

pretpostavila sam, ali svaka

pretpostavila sam, ali svaka čast što javno priznaješ da je u pozadini svega odgađanje isplate dugova. da bi se obrt odjavio treba poplaćati sva davanja, a to je problem zbog kojeg imamo vjerojatno i duplo više obrta od broja onih koji stvarno posluju.

Ne priznajem javno da je u pozadini svega odgađanje isplate dugova. Ni uz najbolju volju ne mogu se osjećati dužna da platim PDV za nekoga tko je umjesto da mi plati robu kupio novog terenca, iako je zakonodavac tako to zamislio. Nepravedne zakone treba mijenjati. Moglo bi se to riješiti i tako da se za nenaplaćene račune tereti kupca, a ne prodavatelja.

što se tiče nasljeđivanja, sigurna sam da ti je tako odvjetnik rekao, ali posve sigurno ti nije rekao da je tu sud napravio propust jer zna bolje od toga. izvukla si pogrešan zaključak bez osnove i sad još vrijeđaš. nije mi jasno što ti je tu pravosuđe krivo što imaš problema u životu i sa zaključivanjem.

Odvjetnik mi je rekao da ovrha u kojoj se terete nasljednici mora imati rasčlanjene iznose za svakog nasljednika. Isto tako mi je rekao da je zakonom određeno da se troškovi odvjetnika naplaćuju ovisno o iznosima ovrhe. Taj je odvjetnik svoje usluge procijenio na 1.450,00 kn iako je smio naplatiti 500,00 kn. I da rekao mi je da je sutkinja napravila propust. Tako da mi je za trenutačne probleme u životu krivo i pravosuđe i zakonodavac i zdravstvo.

Tko je glasao

kako to misliš "da platiš pdv

kako to misliš "da platiš pdv za nekoga"? pa obrtnici još uvijek plaćaju pdv po naplaćenom računu prema tome nemoj prodavati to da plaćaš "pdv za nekoga". načelo blagajne vrijedi do 2015..

nepravedni zakoni? sve je nepravedno za nekoga.
recimo onome tko plaća porez na dohodak po stopi od 40% nepravedno je što netko plaća po upola manjoj, a toj koji plaća po manjoj nepravedno je što ovaj ne plaća po duplo većoj (kad već ima, jel) tako da se sa pravednošću možemo natezati više nego što internet ima prostora.

ne ulazim u to što ti je rekao, a još manje što si ti shvatila. samo ću reći da ostajem pri ranije rečenom što možeš i sama provjeriti.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

kako to misliš "da platiš pdv

kako to misliš "da platiš pdv za nekoga"? pa obrtnici još uvijek plaćaju pdv po naplaćenom računu prema tome nemoj prodavati to da plaćaš "pdv za nekoga". načelo blagajne vrijedi do 2015..

Ajmo dakle polako.
Marival proizvodi rajčice. Proda griotti 100 kg rajčica za restoran koji ima griotta. Marival ispostavi račun od 1250,00 kn ( 1000 +250 PDV ). Griotta ne plati taj račun 2 godine. Istina je da Marival ne mora platiti taj PDV dok joj račun nije plaćen, ali taj PDV od 250 kn mora platiti Marival ako zatvori obrt iako griotta nije platila račun niti ga ima namjeru platiti. Moje poimanje pravednosti navodi me na zaključak da ja plaćam taj PDV za griottu.

Tko je glasao

krajnji korinsik nadrlja

ako u griottinom restoranu uzmem salatu od rajčca ili neko drugo jelo koje sadrži rajčice plaćam račun koji je uvećan za PDV. moje poimanje pravednosti navodi da u biti krajnji korisnik osjeti PDV naravno u slučaju da svi oni ispred njega uredno plaćaju račune. kako u većini slučajeva račune na vrijeme ne plaća (ako uopće plati), onaj tko je u direktnom kontaktu s krajnjim korisnikom, on pobere vrhnje dok druge natjera da zatvore butige.

w. ;)

Tko je glasao

da bi se prikazalo

da bi se prikazalo najjednostavnije rjesenje preuzimanja obrta trebalo bi ipak znati koliko koje rjesenje kosta.. i sto znaci u praksi odjava jednog obrta i prijava drugog... kao i koliko treba vremena za dobijanje svih suglasnosti za novi obrt koji to uopce i nije... ali vrlo vjerojatno nece moci dobiti sve suglasnosti za nastavak rada

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

jako ti se cini..

jako ti se cini..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Sjedni u auto, odi na

Sjedni u auto, odi na benzinsku, plati benzin, plati parking, sjedi i čekaj u redu, digni se popij kavu sa aparata, ostavi auto, sjedi u tramvaj plati kartu, sjedni u red i čekaj, popij sok, digni se, čekaj tramvaj u drugom smjeru, plati kartu, zovi ovog onog, plati račun za mobitel....i nakon svega čekaj bog zna koliko dana na rezultate svi tih predanih papira....ima dana kad je stvarno borba nešto obavit....uf....

eh da, kad su ovi pobijedili na prošlim parlamentarnim izborima rekao sam da me najviše od svega zanimaju dva njihova programa/obećanja:

1.) rekli su da će smanjiti administraciju za sve i svašta, da će osobna biti dovoljna za sve i svašta, da će se preko interneta moći sve i svašta. Prošlo je godinu i pol ili koliko već, nema nekih naznaka ozbiljnijih pomaka...ali ja im dam sve 4 godine pa ćemo vidit

2.) zelena politika; tu su me jako razočarali sa ostavkom Mireli Holy za početak. Gledao sam nešto ulagati u solar ili neke druge obnovljive izvore pa ništa od toga. Kao i za sada ništa od gospodarenja otpadom na neki smisleniji način.

Nisam zadovoljan....marival me lijepo podsjetila na to..

Tko se mača laća, sam u nju upada a ćud nikada

Tko je glasao

Ništa za dodati

Da postoji natječaj za kratki sastavak kojim bi se, recimo članicama EU, najbolje opisala hrvatska država, ovaj tvoj bi zasigurno pobijedio.

B-52

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci