Tagovi

Od Izraela do Judeje

Ovo je prvi dio teksta o povijest i sadašnjosti područja koje svojim danas smatraju Palestinci i Židovi.

Stvaranje Izraela i židovske vjere

Semitska plemena koja predstavljaju pretke Feničana, Židova i Arapa (pored ostalih) se doseljavaju na području Bliskog Istoka oko 3750. godine pne prvo na području današnje Sirije, a potom i dalje. U 17-om stoljeću pne semitsko pleme Hiksa će osvojiti Egipat, ali će se manje od 100 godina kasnije on osloboditi njihove okupacije i ubrzo steći dominatnu kontrolu nad područje Bliskog istoka gdje se tada formira semitska Kanaan civilizacija koju čini grupa obalnih gradova. To će biti ujedno i doba kada se formira odvojena jezična skupina semitskih jezika od kojih će nastati židovski i fenički jezik.

Tokom vladavine egipatskog faraona Ramzesa III područje Istočnog sredozemlja će biti zahvaćeno katastrofom velikih razmjera koje će dovesti do uništenja svih gradova Kanaana (Ramzes je vladao do 1155 pne). U toj katastrofi dio stanovnika će poginuti, dio pobjeći u Egipat,a dio pobjeći u brda gdje će mješanjem s tamošnjim stanovnicima doći do formiranja Židovskog naroda.

Potpuni kolaps Egipatskog novog kraljevstva oko 1077 pne. će stvoriti povoljnu političku situacija za stvaranja nove država na Bliskom istoku što će iskoristiti Židovi stvaranjem Izraela (Kraljevstva Davida i Solomona). Na vrhuncu svoje moći Izrael će imati oko 40.000 stanovnika, ali će on ubrzo potom biti podjeljen na Kraljevstvo Izrael kojeg Novoasirsko kraljevstvo osvaja 720 godine pne i Kraljevstvo Juda koje će Asirci osvojiti 586. godine pne (i Izrael i Juda su isprovocirali objavu rata). U dobar okupacije i aneksije Kraljevine Juda tamo će živjeti puno više stanovnika nego što ih je bilo u doba kralja Solomona.

Pretpostavlja se da je približno četvrtina stanovništva Izraela tada odvedena u Babilonsko sužanjstvo tokom kojeg će temelj nacionalnog identiteta postati njihova religija s na početku potomcima zadnjeg kralja kao vrhovnim svećenicima.

Judeja

Nakon Perzijskog oslobađanja Židova iz Babilonskog sužanjstva na njihovom području koje se sada naziva Judeja (po kraljevstvu) Perzijanci će kao guvernera gotovo uvijek stavljati nekog Židova dok će o konkretnom civilnom životu Židova brinuti pripadnici njihove teokracije. Tokom ovog razdoblja Židovski jezik nestaje iz svakodnevne upotrebe i postaje službeni vjerski jezik dok u svakodnevnom životu službeni jezik kojim će kasnije govoriti i Isus postaje Aramejski.

Takvo će se političko stanje održati sve do 145 godine pne kada se raspada država Seleukida i dolazi do formiranja drugog Izraelskog kraljevstva (službeni jezik Aramejski) kojim će vladati vrhovni svećenik.Sljedeće razdoblje će biti obilježeno stvaranjem Velikog Izraela koji će biti mnogo veći od Solomonove države i nasilnom religioznom konverzijom pripadnika drugih religija.

Ovo razdoblje završava kada Rimljani na vlast postavljaju Heroda Agripu čime odvajaju političku i vjersku vlast. Tim potezom oni su u određenom smislu vratili tamošnje društvo na politički status iz razdoblja prije neovisnosti Izraela nakon raspada države Seleukida pošto je ponovno vjerska zajednica upravljala životima svojih članova dok je politički lider bio postavljen od strane velesile ili osvajača.

6 godine nove ere Rim će po prvi put anektirati Judeju i postaviti svog guvernera da upravlja s njom.

Komentari

stari zavjet

Staro zavjet, Tora se uzimaju kao osnova za povijest židova. nažalost arheološka otkrića se ne slažu s njima. svojevremeno se je na kablovskoj televiziji, ne znam na kojem kanalu - History Channel ili Viasat History ili National Geographic - zbilja ne znam ali se sjećam kako je bilo govora o prošlosti Židova i kako ih se na temelju arheoloških načaza stavlja malo sjevernije. također je bilo govora i o tome kako se neki dijelovi Starog zavjeta ne slažu s povijesnim zapisima iz tog doba i ostalim balazima i činjenicama. nešto slično je napisano na ovom ovom linku http://znanstvenapanorama.wordpress.com/2014/05/26/jesu-li-zidovski-robo... .
arheološke iskopine i ostali povijesni nalazi govore o kulturi naroda, civilizacije koja je na tim područjima postojala, kao i o njezinom vremenskom periodu.

w. ;)

Tko je glasao

Gaza i Samson

Gaza, danas poznata po ratu Izraelaca i Palestinaca, poznata je iz biblijske priče o Samsonu i Delili, iz Knjige sudaca. Samsonu je Jahve namijenio ulogu osloboditelja Židova od Filistejaca, podario mu je ogromnu snagu sakrivenu u kosi.
Filistejski knezovi su imali velikih problema u borbi sa Samsonom, pa su morali smisliti neki način da otkriju tajnu njegove snage. Pronašli su ženu, imenom Delila, i ponudili joj da za mnogo filistejskih srebrnjaka zavede Samsona i dozna tajnu njegove snage.
Nakon nekoliko pokušaja Delila je u tome i uspjela, i.....
"... I otvori joj cijelo svoje srce: "Nikada britva nije prešla po mojoj glavi jer sam od majčine utrobe nazirej Božji. Da me obriju, sva bi me snaga ostavila, onemoćao bih i postao bih kao običan čovjek." Delila tad shvati da joj je otvorio cijelo svoje srce; pozva filistejske knezove i reče im: "Dođite sada jer mi je otvorio cijelo svoje srce." I filistejski knezovi dođoše k njoj i donesoše sa sobom novac. Uspavavši Samsona na svojim koljenima, ona dozva čovjeka te mu obrija s glave sedam pramenova kose. Tako on poče slabiti i ostavi ga snaga. Kad ona povika: "Samsone, eto Filistejaca na te!" on se probudi i pomisli: "Izvući ću se kao i uvijek i oslobodit ću se." Ali nije znao da se Jahve od njega okrenuo.
Filistejci ga uhvatiše, iskopaše mu oči i odvedoše ga u Gazu. Okovaše ga dvostrukim mjedenim lancem te je okretao mlin u tamnici...."
Nakon što mu je kosa ponovno počela rasti osvetio se Filistejcima
"... I Samson napipa dva srednja stupa na kojima počivaše zdanje, oprije se o njih, desnom o jedan, a lijevom o drugi, i viknu: "Neka poginem s Filistejcima!" Nato uprije iz sve snage i sruši zdanje na knezove i na sav narod koji se ondje nalazio. Više ih ubi umirući nego što ih pobi za života...."

možda u toj legendi iz Gaze ima neke simbolike?

Tko je glasao

i dalje ?

Čeka se nastavak i poneki ispravak....

vojko27

Tko je glasao

Nepismeno naše o povijesti piše

Tekst ti je neozbiljan samom činjenicom da se nisi pozvao ni na jedan izvor (jesi li možda iz glave pisao?). Tako ne možeš pisati ni o čijoj povijesti. Godine si isto naveo bez da si provjerio više izvora (postoje značajna odstupanja).
Postoji kananska civilizacija, ali ti si je smjestio u posve pogrešan kontekst kao i svatko tko misli da je povijest slikovnica.
Polupismenost možda bolje i ne spominjati ("Bliski Istok", "pne", godine bez točaka, "tokom", "mješanjem", "podjeljen", "Židovskog", "Aramejski"...). Je li ti možda dosadno u životu?

Tko je glasao

slikovnica

,ali stručnjače povijest je slikovnica koju slažu povjesničari iz različitih preživjelih ostataka nekadašnjih civilizacija.

Pošto tražiš izvor evo da ti dam jedan koji govori da se Semitski grupa jezika formirala 3750 pne. na području "Bliskog istoka":

Bayesian phylogenetic analysis of Semitic languages identifies an Early Bronze Age origin of Semitic in the Near East

Pollitika nije wikipedija pa ako tražiš dnevnik s izvorima i bez pravopisnih grešaka da ga prebaciš na wikipediju moj savjet ti je da tražiš na drugom mjestu.

Tko je glasao

Škiljan

Kvarnere, svako pisanje zahtijeva odgovorno pisanje. Odgovorno pisanje znači ne izmišljati ili prenositi bez navođenja izvora. To nema veze s time sastavljaš li letak ili disertaciju jer se radi o načelu, a ne o formatu. Pisao ti na Wikipediji ili Pollitici podrazumijeva da poznaješ temu, pristojno vladaš jezičnom normom i znaš citirati. Ovo što ovdje pišeš nije i ne može biti analiza.

Također bi trebao uzeti u obzir da je jedan izvor kao nijedan. Tako se pristaje uz jedno mišljenje, a ako se nema dubljeg znanja, onda je to čisto sljepilo.

Ti bi se bavio poviješću, raspravljao o jeziku, a još se boriš s jezičnom normom. Da bi uopće razumio što je jezik preporučam Škiljanov Pogled u lingvistiku. To je za početak.

Tko je glasao

Vrijedi li to i za Ljubine

Vrijedi li to i za Ljubine tekstove ili samo za sve ostale koji se "usude" napisati neki tekst o temama Židova, Palestinaca, Izraela .....

a što je netočno napisao prema tvojim izvorima

Tko je glasao

Princip

Ne gledam tko komentira, nego što se i kako komentira. Zato minuse i pluseve daje komentarima, a ne komentatorima (najmanje me se tiče kako se zovu).

Tko je glasao

Moguće , ali nisam primjetio

Moguće , ali nisam primjetio takvu tvoju objektivnost na Ljubinim dnevicima.

Tko je glasao

"Bez da si provjerio"

također nije u duhu standardnog hrvatskog jezika.

"A da nisi provjerio" - tako bi išlo!

(Ispričavam se zbog ove primjedbe! Ni sama štošta ne znam, ali sam ljubiteljica saznavanja kada je riječ o hrvatskom jeziku. A posebno mi je drago kad vidim da ima i drugih ljudi kojima je do toga stalo....

A ovo slučajno znam: "Godine si TAKOĐER naveo, A DA NISI provjerio......" itd.)

(Međutim, kad se već petljam: ne mislim da je neki tekst neozbiljan već samom činjenicom što se ne poziva na izvore, to jest, što se možda iz glave pisao! Štoviše, čudim se zbog čega bi to bio neki veliki grijeh!? Jer, prvo: odakle je vrijedno pisati ako ne primarno "iz glave"? Zašto bi posjedovanje nekog znanja "u glavi" bilo inferiorno? A drugo: pozivanje na izvore jedva da još može biti u službi argumentacije! Moderna komunikacijska tehnologija sabire tisuću tih izvora u djeliću sekunde, pri čemu je potpuno ravnodušna prema njihovoj vrijednosti, i sve ih na jednom pladnju nudi svima nama, na najširoj demokratskoj platformi! Kakvu vrijednost u takvom ozračju imaju ti "izvori"?

U toj nepodnošljivo demokratskoj i velikodušnoj riznici "izvora" svatko, ama baš svatko, može za tili čas pronaći i pozvati se na "izvor" koji mu u danom trenutku treba za argumentaciju!

I kamo smo stigli na taj način?

Po mom mišljenju: ni pedalj dalje od onoga koji je "pisao iz glave" i koji se nije "pozvao na izvore".....

To upravo i jest pakao svijeta u kojem živimo. Pakao u kojem se prži i ova zajednica ljudi na Pollitici. Pakao Apokalipse koja nas je zajašila.

Sokrat je govorio iz glave! Niti je imao, niti su mu trebali izvori! On sam je bio "izvor" - to je znao, i spram toga je bio odgovoran!

Nepojmljiva drskost, neshvatljiva sloboda, nesaglediva veličina, i nepodnošljivo dostojanstvo!.....

Tko je glasao

prestrogi ste

autor nije pisao doktorsku disertaciju na zadanu temu nego kraći osvrt

tko je god makar prelistao Stari zavjet uvidio je da je i on na nivou slikovnice , ajmo reć pun simbolike koja se može tumačiti ovisno od situacije .... znači " ovlašteni" tumačitelji ;-)))

zašto odmah na nož, ispravi, popravi, dopuni.......

sve dobro...

Tko je glasao

Drvce

Kao što piše poviše: "Odgovorno pisanje znači ne izmišljati ili prenositi bez navođenja izvora. To nema veze s time sastavljaš li letak ili disertaciju jer se radi o načelu, a ne o formatu".

Vjerujem da je Kvarner punoljetan i ima određene škole, pa ne razumijem odakle toliko površnosti u pristupu. Ne mogu svi upravljati avionom, pa ne vidim zašto bi morali pisati (kamoli analize) samo zato što znaju držati olovku.

Nemojmo spominjati samo vjersku literaturu (Židovi imaju Tanah, a ne SZ) jer postoje i arheološki nalazi (po njima pratimo prisutnost Židova na tlu današnje Hrvatske i sl.).

Tko je glasao

@Kvarner

Bio bi red da navedeš iz koje si to wikipedije prepisao? Vjerojatno hrvatske jer tekst vrvi netočnostima, jedan je da je postojao neki ŽIDOVSKI jezik! Niti je postojao, niti postoji!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@Ljubo

Budi ljubazan pa mi ovdje postavi konkretna pitanja pa da vidim što sam po tvom mišljenju zabrljao u ovoj na brzinu napisanoj analizi prije nego što napišem drugi dio koji će neupitno biti kvalitetniji pošto za njega postoji puno više povijesnih podataka.

Tko je glasao

1917. godine, više od 90% stanovništva Palestine su bili Arapi!

@Kvarner tekst smatram u redu, s tim prije što nedostaje vjerodostojne povjesne građe i što se radi o državi koja je nastala oduzimanjem i okupacijom teritorija na kojem je bilo nastanjeno više od 90% Arapa, i samo 56.000 Jevreja. Prema tomu Izrael je država nastala protjerivanjem autohotnog stanovništva Palestine s njihovih vjekovnih ognjišta, i tu se ne može ništa osporiti!!!!
"JESTE LI ZNALI? Kad je Britanija preuzela mandat u Palestini 1917. godine, više od 90% stanovništva su bili Arapi. U to vrijeme je u Palestini bilo samo 56.000 Jevreja. Više od polovine Jevreja koji su tad živjeli u Palestini su bili novije generacije imigranata koji ...su došli u Palestinu u prethodnim decenijama da bi izbjegli smaknuća u Evropi. Manje od 5% palestinskog stanovništva su bili domaći palestinski Jevreji. Kad je Britanija 1947. godine pitanje Palestine predala UN-u, Jevreji su posjedovali samo 6% ukupne palestinske teritorije. Tokom britanske okupacije Izraela cionistima je omogućena kupovina samo 3,5 % palestinske zemlje. Većinu ove zemlje nisu prodali arapski vlasnici, već ju je britanska vlada direktno prebacila cionističkim organizacijama. Opća skupština UN-a je predložila da se „jevrejska država“ osnuje u Palestini. Predložili su da se Jevrejima dodijeli oko 54% ukupne površine zemlje, iako su oni tada posjedovali samo 6%. (Nije nimalo iznenađujuće što su Palestinci odbili ovaj plan, jer je on značio odricanje od svoje zemlje). Kad je 1948. godine osnovan Izrael 78% njegove površine je bilo na palestinskoj zemlji. Palestinci su otjerani s te zemlje. Iako su bili legalni vlasnici svojih domova, nikad im se više nije dozvolio povratak." Više na: https://fr-fr.facebook.com/notes/senad-vilic/nastanak-cionisticke-drzave...

Treba samo pogledati malo Ljubine panflete u kojima osim njegovih ničim potkrijepljenih busanja u prsa i hvalisanja da je tobožnji stručnjak za sve i svašta nema nikakvih linkova potpore sadržaja teme koje uporno želi manetnuti kao istinu, a ne promišljanja i stavove člankopisca, što uostalom rezultira činjenicom da njegovi tekstovi zbog isključivosti i neprihvatljive bahatosti i samohvale ne nailaze na razumijevanje i odobravanje čitatelja. POZNATA STVAR dali je to pisao kao lažni doktor DANIMIR, ili sada kao nadobudni Ljubo Ruben Weiss.
http://minber.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=10141:stva....
http://www.telegraf.rs/vesti/697039-ovako-se-pravi-drzava-kako-je-pre-65...

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Smatram da se u ovakvim

Smatram da se u ovakvim slučajevima gdje se radi o komentarima umišljenog sveznadara ne treba osvrtati, s tim prije što tu ni psihijatrija ne može pomoći. Naravno za očekivati je da će se u Ljubinu obrani javiti poneki njegov mudomlatan, ali i to je sve već dobro poznato, jer se radi o individuama koje su pretežno mobilizirane kao Ljubini podrepci i glasači.

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci