Tagovi

Od dna prema gore

Izgleda mi kao da su i oni sa ruzicastim naocalama konacno shvatili slozenost situacije.Ona ce se po inerciji i dalje komplicirati do dna, a cini mi se da ce to biti skoro.Onda malo galame, pokusaja da se nastavi po starom i konacno kad za to ne bude izvora ( na zajednicki racun) slijedi razdoblje odrastanja.
Cinjenica je da se drzava vodi pausalno, diltetantski i populisticki.
Nema nikakve strategije do recimo 2015 godine.
Neki pokusaji su uglavnom ka i do sada zasnovani na zidanju bez prvotno sagradjenih temelja.
Osnova ili temelj svake ozbiljne strategije razvoja bi trebala poceti od zatecenog realnog stanja.
To znaci bez zmirenja na cinjenice i populizma.
Po meni je osnova slijedeca:
1. 1,3 zaposlena na 1 nezaposlenog ili umirovljenika, ne mogu izdrzavati ostatak nezaposlenih ili umirovljenika
2. cak i da se se razjuri ili preusmjeri u proizvodnju 200.000 izmisljenih birokrata i umirovljenika, sve je to jos daleko od minimalnih 2,1 zaposlenih na 1 izdrzavanog.
3. stvari ce se jos pogorsavati produzenjem zivotnog vijeka stanovnistva
Uzimajuci ove cinjenice kao zadane za novi pocetak, ocito je da ce se odrzivost postici iskljucivo proizvodnjama i uslugama koje nose veci ili visoki prihod u tzv. visokotehnoloskim djelatnostima.
Za ovo je potrebno obrazovanje usmjereno prema konkretnim i kurentnim zanimanjima buducnosti i podsticanje samoinicijative i poduzetnistva.
Ovo nije prijedlog nego modus vivendi, ako se ne zelimo pretvoriti u stovariste opasnog otpada, startnu liniju talentiranima za bijeg preko granice i jeftini parking za euro-gerijatriju.
A prije svega: MMF ODMAH!

Komentari

šta je ovo sad odjednom,

šta je ovo sad odjednom, visoki C?
Svako od tih poduzeća ima specifične probleme i na takav način će se trebati rješavati, a Vlada će u roku dva - tri tjedna donijeti globalnu odluku o tome kako pomoći tim tvrtkama, izjavio je Šuker novinarima nakon sjednice GSV-a. Vrlo je bitno da takav model podrže sva tri socijalna partnera, naglasio je Šuker podsjetivši kako ima dosta primjera da nije bilo ni hrabrosti niti snage da se određene tvrtke restrukturiraju, kako bi danas normalno poslovale umjesto što su u silnim problemima.
http://www.liderpress.hr/Default.aspx?sid=97329

Tko je glasao

čovjek sa idejom nije bilo

čovjek sa idejom nije bilo tko

http://www.vecernji.hr/biznis/u-modelu-c-otpis-dugova-preustroj-reprogra...
Potpredsjednik Vlade Ivan Šuker kazao je da razrađuje model za pomoć tvrtkama koje su godinama u poteškoćama.
.....tzv. model C, ne bi predviđao ulazak države u vlasništvo ili izravne financijske injekcije, ali uključivao bi reprograme, stečaj s preustrojem, dodatne pregovore s vjerovnicima i slično. Pevec je, kaže, tipičan primjer tvrtke koja je mogla biti spašena da je vlasnik na vrijeme zatražio pomoć stručnjaka, pa i državnih institucija, jer nije bio prezadužen.

odmah imam povjerenje čim se spomene Hrvatski fond za privatizaciju

Tko je glasao

MMF nudi jako jeftinu lovu

MMF nudi jako jeftinu lovu kojom se mogu zamijeniti skupi krediti koje je država uzela. Jedini problem je što deficit ne smije biti takav.

Jesmo li ikad imali suficit? (mislim, retoričko pitanje)

Tko je glasao

MMF nudi jeftinu lovu ali

MMF nudi jeftinu lovu ali ,MMF hoće i raspoređivati tu lovu, kako će onda vlada izvršavati svoje obavaze prema svojima

ZAGOR

Tko je glasao

Nikako, nema svojih. Svi

Nikako, nema svojih. Svi građani su "svoji". To će za mnoge biti prizemljenje.

Tko je glasao

u fondovima drugog stupa

u fondovima drugog stupa već imamo lovu kojom možemo platiti dosta dugova, bez novih zaduživanja i još se usput riješiti nepravednog mirovinskog sustava koji pogoduje jedino bankama i bankarima.

Tko je glasao

u fondovima drugog stupa

u fondovima drugog stupa već imamo lovu
Nemamo. To je privatna lova za koju su već kupljene državne obveznice. Ta lova je već posuđena državi.

Svaki sustav mora donekle pogodovati bankama i bankarima jer svi trebaju posudbe i kredite. Ako je sustav loš za banke, kamate su velike i svi trpe.

Imam ja i privatnu lovu i dionicama i investicijskim fondovima, kao što znam i ljude s velikom ušteđevinom. Imam i životno osiguranje. Evo novaca! Zašto se i to ne iskoristi da "možemo platiti dosta dugova"?

Svatko neka plaća svoje dugove. Ja nisam napravio dugove države.

Tko je glasao

G-newsu, šta misliš bi li

G-newsu, šta misliš bi li bili mogući neki pokušaji prije mmfa
recimo da vlada ponudi povoljne kredite za vraćanje dugova, to bi moglo pomaknuti iz mrtvila.....(u bankama navodno ima novaca, a ako firma ne može otplaćivati ni takav kredit ide pod stečaj a novci se vraćaju banci - ovako još sa famoznim kamatama od 17% nema nade ni ti za punjenje proračuna niti za zaposlene)

Tko je glasao

Banke treba zaboravati van

Banke treba zaboravati van domena kreditiranja drzavnih dugova.Pri tom se vode procjenama S&P, Moodys-a i D&B.
Strane centrale ih cvrsto drze za usi.
Kad bi se pocelo cistiti birokraciju i drzavnu potrosnju, onda bi rizik bio manji pa bi se otvorila mogucnost za smanjenje kta.
Ovako...
Sad je stvar paradoksalna jer ako banke ne "prodaju " novac ne ostvaruju ni profit ili je on manji.A to pak znaci da placaju manji porez pa i one ne mogu puniti proracun kao prije.
Na zalost prijedlozi o PDV od 25% i sl. su samo zalijetanje slijepog misha u stijenke velikog lonca kojim je poklopljen.

Tko je glasao

Po mojem mišljenju bolje

Po mojem mišljenju bolje ukinuti krizni porez i uvesti PDV 25% nego ovako. Naime, krizni porez uzima od ukupnih prihoda, dakle i od onih koji bi išli u štednju, dakle u banke.

Kako bi ti čistio državnu potrošnju? Evo, ljudi prosvjeduju (traktori, štrajk glađu u Splitu) i vlada brzo popušta!

Kako će tek biti kad krenu štrajkovi liječnika, državnih službi, škola, pa opet studenti na fakultetima?

Tko je glasao

'Vidi te i sami da smo

'Vidi te i sami da smo isplatu dugova poljoprivrednicima za 2008. odgodili za iduću godinu. To vam dovoljno govori u kakvoj se teškoj situaciji nalazimo', rekao je Šuker
http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/58552/I-suker-priznao-da-smo-u-ba...
može dalje kratki odgovor nama koji nismo ekonomisti ili slično:
ako se država ne drži dogovora ili duguje 2 ili 3 godine (ja nisam poljoprivrednik ali meni sticajem okolnosti duguje bar tri godine) kako onda da sam ja dužnik ili neko ko je ušao u dugove računajući na dogovor ili ugovor.. Država pri tome meni otme 17% kamatu kao „dužniku“, a ja teško naplatim takvo što od nje.. E sada je ona svojom pohlepom i nesposobnošću gospodarenja pojela i mene i sebe.
Bankama pak ja kao netko ko se ipak desetlječja održavam sto posto vraćam povoljni kredit da me ta ista država ne otjera u stečaj koji ni njoj ne koristi.
Oodnosno govorim za male i srednje firme koje po sadašnjoj situaciji teško mogu dobiti kredite, a ne za gigante gubitnike nit za ove tipa tododrić, konstruktor....

Bitna je Partija i njena korist, a sve drugo neka propadne. kako kažeš u komentaru frederikovog dnevnika (one brojke su prestrašne), ali sada i partija propada

Tko je glasao

Nakon samo dva mjeseca u

Nakon samo dva mjeseca u 2010. godini proračunski deficit iznosi tri milijarde kuna!
http://www.index.hr/vijesti/clanak/tonemo-sve-dublje-proracun-nakon-dva-...

Tko je glasao

MMF nikad! 1. ukidanje

MMF nikad!

1. ukidanje drugog stupa, a sredstva akumulirana u mirovinskim fondovima iskoristiti za smanjenje dugova i nelikvidnosti

2. ograničiti mirovine uz visinu prosječne plaće i to tako da najveća mirovina može biti u visini prosječne plaće u državi, a oni koji nemaju puni radni staž ograničti na najviše 80% prosječne plaće i to da vrijedi za sve.

3. organizirati veliku akciju prebijanja dugova u koju svi obavezni ući, država bi svoje dugove mogla vraćati iz sredstava ukinutih mirovinskih fondova drugog stupa.

4. opičiti porez bankama na pare koje imaju a ne žele ih plasirati na tržište

5. donijeti zakon da poduzeća spremna za stečaj preuzimaju radnici i pokušaju ga spasiti. oni su ipak najzainteresiraniji za nastavak proizvodnje, a proizvodnja je ono što nam treba.

6. na internet svi podaci o tome kako se troše naše pare, i to do razine da znamo koliko se troši na spajalice u pojedinom uredu.također i firme i pojedinci koje subvencionira država moraju sve račune na internet.

Tko je glasao

1. ukidanje drugog stupa, a

1. ukidanje drugog stupa, a sredstva akumulirana u mirovinskim fondovima iskoristiti za smanjenje dugova i nelikvidnosti

a kaj je to drugi stup?? cemu to sluzi? cije je to lova uopce tam??

--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

Suncek, Prema mirovinskoj

Suncek,
Prema mirovinskoj reformi od 2001. napušta se sustav međugeneracijaske solidarnosti, te vrijedai samo za starije od 50 god. Izdvajanja za mirovinu od 19,5 % iz plaće do tada, dijele se na 14,5% koji ide u sustav međugeneracijske solidarnosti, a 5 % se ulaže na osobni račun svakog zaposlenog. To je drugi stup, obavezan za mlađe od 40, dok oni između 40 i 50 mogu odlučiti hoće li prvi ili drugi stup mirovinskog ulaganja.
Tih 5 % na osobnom računu izdvaja se stalno uz malu kamatu, od toga se i od onih 14,5% formira buduća mirovina.
Sredstva na osobnom računu su naslijedna.
Postoji i treći stup, dobrovoljan koji preko banaka plasira država.
No, svakako je povoljnije kupiti policu životnog osiguranja od bilo koje kuće, osim CRoatie, je možeš raspolagati po isteku sa svim novcem ili uzeti rentu ili pola pola.
Pripisuje se i dobit, koja je od 30 do 70% po isteku police.
Dok u državnom trećem stupu možeš uzeti samo 30% in cash, ostalo ide u rentu.
Pozdrav
Mirtaflora

Tko je glasao

ma meni izgleda da on ta

ma meni izgleda da on ta pitanja nije postavio jer ne zna što je to drugi stup, već želi meni ukazati da ja ne razumijem što je to drugi stup i kako je on u biti super jer tamo imam svoje novce.

to ti je ono, kad zagusti onda se svi pitaju gdje je solidarnost, zašto država ne pomaže, a kad se priča o zdravstvu, mirovinskom sustavu, školstvu... onda ne žele ni slučajno da doprinose solidarnosti. ne, ne, briga nih za djecu, stare i bolesne. oni hoće svoje novce u fondovima banaka jer će one brinuti o njima.
djeca stari i bolesni su ionako teret društva, oni ne vrijede, on ne spadaju u 700 000 odabranih korisnih ljudi u RH.
građani hrvatske ne smiju brinuti jedni o drugima, taj posao će za nih obavljati banke.

Tko je glasao

u drugom mirovinskom stupu

u drugom mirovinskom stupu je novac građana hrvatske, isto kao i u prvom stupu samo što propaganda uvjerava ljude da se u drugom stupu nalaze njihovi novci a u prvom ničiji novci kojima se financira sadašnje umirovljenike.

Tko je glasao

a odgovor sto je to drugi

a odgovor sto je to drugi stup i cemu sluzi si namjerno presutio??? ili smatras da je opravdano da ti drzava "nacionalizira" tvoju stednju za mirovinu???

--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

ok, evo odgovora. drugi

ok, evo odgovora.
drugi stup služi za privatizaciju još jednog dijela javnog dobra, nasljedstva sustava generacijske solidarnosti među ljudima.
ti novci u fondovima su novci banaka vlasnica fondova.
probaj dignuti te pare pa češ vidjeti koliko su to tvoje pare.

to je još jedan dio koji je zahvatila pošast privatizacije. počelo je sa firmama a širi se na sva područja: mirovinsko osiguranje, zdravstvo, javni prostori, prirodni resursi, odgoj djece, školovanje..., a sve pod kapom ljigave neoliberalno-tržišno-fundamentalitarističke ideologije, da je samo privatni interes dobar nteres, da ljudske postupke vodi jedino pohlepa i želja za zgrtanjem para i da u skladu s time sve treba privatizirati i liberalizirati.

Tko je glasao

nofci iz drugogo stupa se

nofci iz drugogo stupa se dobivaja po odredjenim uvjetima i nije nikakav solidarnosti sistem, vec se ulazu u fondove pod odredjenim uvjetima i ako malo pratis fondove jedino su mirovinski fondovi rasli koliko toliko u zadnje dvije godine...... prouci malo materiju s razumijevanjem i malo manje se opterecuj zavjeravama svakojakog tipa koje uvjetuje tamo neka propaganda pogonjena tamo nekim neolibaralinim gospodarstvom...

--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

fondovi su rasli jer su

fondovi su rasli jer su kupovali državne obveznice, znači jer su kupovale dug države.
znači onih 5% iz drugog stupa potrošila je država samo uz kamate i provizije bankarima.
uz prinose fondova dobivamo i dugove i kamate, samo što znamo kolike dugove moramo platiti zbog posuđivanja umirovljeničkog novca, a nemamo pojma kolike će mirovine biti niti hoće li ih uopće biti.

Tko je glasao

jedan par opanaaje taj sto

jedan par opanaaje taj sto je zakonska regulativa losa pa se dozvoljavalo da se kupovao "dug", a nesmije se "malo rizicnije" ulagati u trziste - mada se i o tom nasem trzistu kapitala da raspravljati...

drugo naknade fondovima se mogu zakonski regulirati tj. koliko posto moze iznositi tj. koji max iznos... ima modela koji izracunavaju koliko "kosta manipualcija" nofcicima...

trece nije dobro pokretai nacionalizaciju necije akumulirane ustedjevine, a ne razmatrati mogucnost da se ista koristi za "poticanje" gospodarstva - mada i tu moze doci do sra*** - recimo sjetimo se nerno i njihovog penzionog fonda...

nas genarlni problem je taj sto previse ljudi hranimo iz prvog stupa i sto ih previse imamo na svakojakim sistemima solidarnosti.. i taj kada dodje pitanje "socijalnih prava" na red premijerka uvijek izvali "tko od vas ima hrabrosti odrezati rodne naknade???", a nijedna politicka velicina nema muda reci da ih treba rezati...

sve dok se to stanje ne sredi, dok se socijala ne pocne dijeliti po socijali, a ne po politickim bodovima biti ce problema s stupicima i umjesto da rade ono za sto su predvidjeni radit ce sve drugo...

--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

Ako (još) malo razmisliš,

Ako (još) malo razmisliš, vidjet ćeš da i magarac (dijelom) ima pravo.
Gle, nekad se iz/na plaće u mirovinski fond izdvajalo, štatijaznam, 50 nečega. Onda je napravljena mirovinska reforma s 2+1 stupa. Sad se iz/na plaće izdvaja 40 nečega, a onih preostali 10 je "tvoje". No, kako u mirovinskom fodnu nema dovoljno novca za mirovine, iz ostataka poreza koje plaćaš uzme ti se još 20. A onih 10 koje si uplatio u "svoj" fond država je, preko bančinih mirovinskih fondova, uzela uz 7 posto kamata. Sve je to "iz šupljega u prazno".

Tko je glasao

A onih 10 koje si uplatio

A onih 10 koje si uplatio u "svoj" fond država je, preko bančinih mirovinskih fondova, uzela uz 7 posto kamata. Sve je to "iz šupljega u prazno".

S tim da su od ukupne sume uplaćenog novca prvo upravitelji fondova sebi isplatili masne naknade. Ulazna nakanda ca 0,7%, naknada za upravljanje ca 0,9%, naknada depozitarnoj banci 0,1% + svi ostali zavisni troškovi koji proizlaze iz ulagačkih aktivnosti (naknade brokerskim kućama, SKDDu, ZSEu itd.) što iznosi oko 2% godišnje na nove uplate, odn. 1,+/-% na uplate iz ranijih perioda.
Npr. svake godine se uplati oko 5 milijardi kuna i od toga oduzmi 2%, naredne godine i svake sljedeće na ostatak uzimaju cca 1,+/-% za upravljanje. Ogroman novac brale, OGROMAN, a vidiš takva idiotska pravila igre im je omogućio SDP.
S obzirom da su fond mangeri u problemu jer im ostaje znatno manje novca za oplodnju i planirane prinose, oni traže povećanje izdvajanja, ali se nebi sjetili vlasnicima preporučiti smanjenje apetita.

Inače ovako visoke naknade su u rangu s naknadama privatnih bond i novčanih fondova koji se ipak za svoje klijente moraju boriti u žestokoj tržišnoj konkurenciji.

Tko je glasao

moga i ja jednu

moga i ja jednu kapitalističku u kalkulaciju za penziju.

ukoliko primaš plaću 1000 Eura, otprilike su tolika davanja i državi. Nakon 65 godine kreneš u zasluženu penziju koja će biti neznam koliko ali 2 ili 3 ili 4 tisuće kuna (što već, nije važno).

Ukoliko tih 1000 Eura staviš na banku (ili uložiš) svaki mjesec (umjesto da uplatiš državi) i pod uvjetom da imaš 7% kamata (može to biti manje ili više) nakon 30 godina imati ćeš 1212876,00 Euro. Ukoliko uzmeš svake godine 3% toga novca to će biti 36386,28 Eura godišnje ili 3032,19 Eura mjesečno. Čak i za 30 godina to će biti ok iznos za penziju. Zato štedite sami koliko možete...

Tko je glasao

Ukoliko uzmeš svake godine

Ukoliko uzmeš svake godine 3% toga novca to će biti 36386,28 Eura godišnje ili 3032,19 Eura mjesečno.

Ma ne moraš čak ništa uzimati i smanjivati glavnicu. Ostaviš pare u banci i dogovoriš da ti kamatu isplaćuju rentno svaki mjesec, a ono što ne potrošiš da se opet ukamaćuje i tako će ti glavnica i dalje rasti. :)))

Samo kod ovog tvog modela imaš problem jer nećeš imati zdravstvenu zaštitu (kao mnogi amerikanci), a doći ćeš u godine kad ti je ona itekako bitna i potrebna (osim ako i u starosti ne budeš zdrav kao dren) pa bi ti troškovi liječenja uskoro mogli pojesti cijelu ušteđevinu. Pretpostavi da ti ode neki organ ili oboliš od teške neizlječive bolesti, a imaš tako skupih terapija koje ti u godinu dana mogu pojesti sve te silne eure koje si ukamaćivao cijeloga života.

Zato je razumnija opcija od neto ostatka(plaće) od 1000€ svaki mjesec dodatno izdvajati npr. 100€ koje ćeš ukamaćivati. Tako ćeš kad dođeš pod stare dane imati i pristojnu mirovinu i biti ćeš zdravstveno zbrinut.

Odlično rješenje za dodatnu štednju mislim da nude fondovi trećeg mirovinskog stupa (dobrovoljni) koji su još i dodatno poticani od strane države, a ostvaruješ i porezne olakšice koje ti donose povrat na uložena sredstva.
;)

Tko je glasao

ok, ovo je samo mentalna

ok, ovo je samo mentalna vježba da pokažem da se isplati štediti a ne uplaćivati u fondove i državu (nažalost).

Normalno je da moraš imati i neku plaću, mirovinsko ili slično. Možeš uplaćivati bruto 1000 Eura u sustav, a ostatak štediti. Ili si već složi bilo kakvu kalkulaciju ili kombinaciju koja ti odogovara. Ali pouka jest da moraš štediti sam za mirovinu jer je postojeći sustav neodrživ a bojim se i za zdravstveno osiguranje jer će i taj sustav postati neodrživ u budućnosti (malo ljudi radi a puno ne radi). I upravo je moguća varijanta koju spominješ da ćeš tu štednju morati trošiti na zdravlje bez obzira na mirovisnki/zdravstveni sustav koji sada uplaćuješ. To je naravski crna varijanta ali kako se u ovoj državi ne cijeni rad (barem za sada) za očekivati je da sustav pukne (samo napravi projekciju pa ćeš vidjeti). Kako god okreneš savjet je štedite.

Tko je glasao

kalkulacija je OK sve dok ne

kalkulacija je OK sve dok ne skuzis da neces imati zdravstvenu zastit jer se eto ona placa od doprinosa, da ces u tom slucaju imati veca porezna opterecenja na dohodak jer se drzava nece moci pokrivati masivni administracijski aparat i tako dalje... te da neznam koja banka ima opciju da dugorocno orocis neku sicu koju svaki mjesec duplas i da na to dobivas kamatu od 5-7%.....
--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

Ako uplačuješ 5 godina i

Ako uplačuješ 5 godina i više nisi sposoban za posel, kolko si onda uplatil i kolko češ dobivat do smrti.

Tko je glasao

obzirom da su se namnožili

obzirom da su se namnožili dnevnici sa ucviljenim ustašoidima, izabranim narodima, frustriranim fašistima i to do usijanja.... bukte kao požar - jasno je da je nastala prava frka.
Drugu strategiju obrane teško je iznaći - idu pravi napadi sa svih strana: stižu traktori, štrajkovi, a ovi iz samog centra metropole baš su dosadni sa svojim pravima na grad i ostalim pizdarijama. A tako je dobro bilo dok je trajala igra.
Mislim da si bio preblag u svojim procjenama zadnjih 2 do 3 godine.

Tko je glasao

A cuj to sa podgrijavanjem

A cuj to sa podgrijavanjem povijesnih tema je izgleda balkanski specijalitet.
Bas su Grci nedavno na protivljenje Njemacke za pomaganje njihovim svinjarijama u suskavim €, potegnuli omiljenu temu:" Njemacka je jos uvijek duzna" valjda jos slijedece 32 generacije....
Izuzetno mi je drago da su Nijemci konacno odgovorili vrlo konkretno i ne obaziruci se na te povijesne magle.

Tko je glasao

Njemačka, otkada ste ušli

Njemačka, otkada ste ušli u EU, Grčkoj svake godine šalje 50 milijardi eura. Upravo zato Vam i pišemo"
cijelo pismo i još štošta bi Bild mogao pisati i nama osim ovoga. Tu je stvar za 180 obrnuta, naime preko banaka oni isisavaju puno više, pa vjerovatno takvo pismo neće uputiti.

Tko je glasao

.

.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci