Tagovi

Očekujte neočekivano: Pad potražnje za fosilnim gorivima već u 2020-ima?

Opadajući troškovi električnih vozila (EVs) i solarnih tehnologija prepolovit će globalni rast potražnje za naftom i ugljenom, prema istraživanju objavljenom 2. veljače, koje su proveli institut Grantham s londonskog Imperial College i nezavisni think tank Carbon Tracker Initiative. (Cheaper renewables to halt coal and oil demand growth from 2020)

U slijedećih deset godina, fosilna goriva bi mogla izgubiti 10% svojeg tržišnog udjela u korist fotonaponskih elektana i električnih vozila. Nakon toga, ukupna potražnja bi mogla početi opadati.

Pad potražnje od 10% izazvao je kolaps rudnika ugljena u SAD. U Europi, pet najvećih elektroprivrednih poduzeća je u razdoblju 2008.-2013. izgubilo na vrijednosti više do sto milijardi eura jer nisu bile pripremljene za rast obnovljivih.

Studija procjenjuje da bi solarne fotonaponske elektrane mogle davati 23% globalne proizvodnje električne energije do 2040..

Električna bi vozila do 2035. mogla činiti trećinu globalnog cestovnog prometa. Već do 2025. rast broja električnih vozila može smanjiti potražnju za sirovom naftom za dva milijuna barela dnevno (bpd). Do 2040. bi to iznosilo 16 milijuna, a do 2050. 25 milijuna bpd.

Uvijek konzervativnija u procjenama, International Energy Agency (IEA) procjenjuje da to smanjenje može iznositi 2 milijuna bpd do 2040.. Bloomberg New Energy Finance predviđa da se to može dogoditi 2028..

Po ovoj studiji, globalna potražnja za ugljenom mogla bi doseći vršak (peak) već 2020., te do 2050. pasti na polovicu potražnje iz 2012.. Također bi i potražnja za naftom mogla doseći vršak 2020. te bi ostala jednaka do 2030., nakon čega bi padala.

IEA je u izvještaju objavljenog ovoga tjedna procijenila da se vršak potražnje za naftom neće dogoditi u doglednoj budućnosti. BP je, u izvještaju objavljenom prošloga tjedna, procijenio da će potražnja za naftom nastaviti rasti do 2040-ih, u čemu će važnu ulogu imati i potrošnja u industriji plastike.

Najkonzervativniji je u procjenama ExxonMobil, koji procjenjuje da će i 2040. fosilna goriva zadovoljavati 80% globalnih potreba za energijom.

Dodatni, nešto širi prikaz studije, s dva jednostavna dijagrama: Two charts show how fossil fuels coudl peak 2020.

Originalni izvještaj: Expect the unexpected

Komentari

Transition goes wild

Iako nam Zlatno doba kapitalizma predviđa kratki život, istina je da se tek postupno može očekivati da istinski najjeftiniji izvori energije, sunce i vjetar, preuzmu veći udio potrošnje električne energije.

Druga stvar, sad već radimo ozbiljno na tome da i tehnologije koje podržavaju taj prijelaz budu što jeftinije. Sve ovo zapravo generira brojna radna mjesta u složenom sustavu. Ljudima treba dovesti usluge koje će za njih riješiti problem skuplje energije na razini kućanstava. Te usluge su dodatna radna mjesta, posredno kreirana tranzicijom sustava.

Cijena jest odlučujući faktor, ali druge tehnologije su isto potrebne, a tržišta i usluge treba razvijati. Ako već nismo razvijali tehnologije, možda u Hrvatskoj možemo bar usluge, aplikacije i slično...

Informatička revolucija donijela nam je brojne "zero cost" servise, Facebook i slično. Energetska tranzicija će nam donijeti iznimno jeftinu proizvodnju energije, ali se treba pozabaviti popratnim razvojem sustava, tržišta i usluga koji pomaže da potrošnja bude upravljiva i slijedi proizvodnju, umjesto dosadašnje prakse da proizvodnja slijedi potrošnju. To je dosta jasno ljudima vani, u Hrvatskoj još nedovoljno... A i imamo medije kojima su uši pune ugljene prašine...

čovjek iza gomile

Tko je glasao

Njet

S obzirom na to da će 2022. i posljednje nuklearne elektrane biti stavljene izvan pogona a udio obnovljivih energija u proizvodnji struje je samo 31 posto, ugljen će ostati važan energent.

Čim se potražnja POVEĆALA, cijene su drastično porasle: sredinom 2016. tona uvoznog ugljena je koštala oko 50 eura. Ali, krajem godine je već iznosila 100 eura, kaže Wodopia: „A ugljen za proizvodnju koksa je poskupio tri do četiri puta, već prema kvaliteti". Taj ugljen je koštao više od 250 dolara po toni.

Bez ugljena se ne može

Moja poanta bi bila da će za naših života energija iz fosilnih izvora i dalje biti najvažnija energija o kojoj ovise naša društva.

ps. preuzeto s sajta Njemačke državne medijske agencije

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci