Tagovi

Obitelj, dom, Domovina, država

Danas, i kod nas i u svijetu, riječi i pojmovi iz naslova su česta tema. Previše pitanja a premalo odgovora, previše problema i nepoznanica a premalo rješenja i poznavanja stvarnog značenja. Znanost i tzv znanost nudi tisuće rasprava, istraživanja, dokaza i „dokaza“. Sve uzalud. Tonemo svi skupa svakog dana sve dublje dublje ne nalazeći rješenja ama baš za ništa. Obitelj, dom, Domovina, država su sve veće nepoznanice sa nesagledivim posljedicama nagomilanih i nerješenih odnosa unutar ustroja i normalnih ljudskih odnosa. Nesagledive su posljedice po ovu „civilizaciju“ i ljudsku vrstu općenito nemati jasne odgovore na ova prevažna pitanja. Ubrzavamo u mjestu toneći do dna gliba sve brže i brže.
Obitelj , temelj ljudskog roda i opstanka vrste postaje upitna širom svijeta a poglavito u tzv naprednim i „civiliziranim“ zemljama, pa svoja izvitoperena i pomalo suluda rješenja i definicije izvoze u „primitivne“ zemlje, prečesto i sa snagom moći, bilo financijske bilo „diplomacijom“ topova. Tko ima pravo „carevati carstvu“ a obitelj jest nepovrediva i jedino pravo pravcato carstvo koje živi po više tisućljetnoj tradiciji i strogim pravilima svog nasljeđa jer je to jedan jedini način opstanka ljudskog roda i drugi ne postoji? Ili postoji? Koji?
Obitelj je moćna i jedina može i održava produžetak vrste što je kako u prirodi tako i Univerzumu općenito zapravo jedino i važno. Muškarac i žena stvaraju novi život - dijete!Taj fantastičan fenomen, neobjašnjiv i potpuno nama nepoznat kada se uđe u samu srž začeča, razvoja ploda i porođenje novog života stavlja obitelj (žena+muškarac=dijete)po značenju i značaju na prvo mjesto ljudske vrste i temelj opstanka iste. Tko si daje za pravo, i otkud ga crpi, dirati u sam temelj ljudskog opstanka? Obitelj! - to je nešto toliko sveto i prevažno da i najmanje zadiranje u to „carstvo“, modificiranje, nametanje nekih neplodnih/neprirodnih kombinacija i usporedbe/izjednačavanje nekakvih „zajednica“ sa obitelji jest ravno zločinu! I to zločinu najgore vrste - zatiranje, uništenječovjeka! To je više i gori zločin i od holokausta. Ograničimo li se na trenutak samo na Republiku Hrvatsku: Ovo je najgori, najopasniji i najpodmukliji napad na naš narod od stoljeća sedmog i prije. I kao što smo se u povijesti uvijek znali suprostaviti neprijatelju koji nam je prijetio uništenjem i ovaj put moramo to znati. Svaki zagovaratelj dehumanizacije obitelji, oduzimanja statusa pijadestala i poništenje tisućljetne definicije i statusa obitelji jest pravi pravcati neprijatelj najgore vrste. Bio on ministar vanjskih poslova, predsjednik ovog ili onog, vođa ove ili one zajednice na rubu i marginama društva... „pekar, lekar, apotekar...“; - sasvim svejedno ali je neosporno: neprijatelj! Moj neprijatelj – i Vaš neprijatelj!
Nije to slučaj samo u ovoj državi. Tu i jest tragedija. Očito je da samo i jedino ljudska vrsta radi sve kako bi uništila sama sebe pokušavajući redefinirati što je to obitelj. Priroda i prirodni slijed održanja vrste ne poznaje ovakve suicidne radnje i tvorbe „od ničega nešto“. Zašto je tome tako? Kome to u konačnici donosi korist? Čemu to služi i odakle stiže ta ciklona? (To je već sasvim druga tema i prelazi po opširnosti gabarite ovog teksta.)
Pa poigrajmo se malo jednostavnim činjenicama i istinama.... Kada svedete „znastvene“ i „demokratske“ umotvorine na jedan nazivnik; - maa sve je puno lakše i istinitije. Darwin, sasvim pogrešno tvrdi da smo nastali evolucijom. I sama znanost (ako ona uopće postoji) je već dokazala da je Darwin bio u krivu i njegiva teorija je djetinjasto naivna. Ali dobro...; znači evolucijom: U jednoj fazi (navodno majmun) se uspravio i počeo sličiti čovjeku po ponašanju i potrebama. Pronašao je sebi pećinu, doveo si ženu i stvorio dom! Rodilo im se dijete (ili više njih) te je muškarac sve učestalije izbivao zbog nabavke hrane i obrane svoje pećine, svog područja tj. Doma! Uočio je u bližoj i daljoj okolici još takvih pećina, počeo kontaktirati s tim obiteljima, povezivati se radi obrane i nabavke hrane... Područje im se sve više širilo i postalo njihova nešto kao Domovina! Kako se broj pećina naseljen obiteljima povećavao iz vrlo praktičnih i po opstanak imperativnih razloga pojavio se problem organizacije „područja“. I tako su krenula prva zaduženja, pravila, kazne, vođe.... Nastala je Država!
U ovih par rečenica sabio sam milijune godina po Darwinovom „učenju“. Smatram, a potpuno mi je logično da je „embrij“ današnje civilizacije zapravo obitelj - (žena+muškarac=dijete), ta prva pećinska obitelj je i dan danas temelj društva, ako „pratite“ Darwina. (Moje mišljenje o tome je svjetlosne godine daleko od Darwinovih trkeljanja.)
I tako, drznuvši se neki obitelji zvati sve i svašta, sve što se bolesno valja u „devetom krugu“ na marginama društva i tamnim vilajetima kala i baruštine blještavo osvjetljenih gradova svakao je važno da ovaj mali narod zaštiti sebe upisujući u Ustav da je brak zajednica muškarca i žene! Točka!
„Samo zemlja i žena rađaju“ rekao bi pokojni Joža Pankretić.
P.S. Neobično je važno i želim posebno naglasiti slijedeće: Danas ima mnogo brakova (žena i muškarac) koji nemaju djece. Ovaj moj tekst nikako nema cilj obezvrijediti tu obitelj; - ni u primisli. To je inače tema o kojoj se premalo govori a neplodnost je uzela maha kao nikada do sada. O tome se uglavnom šuti i očito to nekome paše. Usporedbe radi, rodio sam se u selu koje ima u samo zadnjih100 godina između 950 i 1150 stanovnika. U zadnjih 50 god. samo jedna jedina obitelj nije mogla imati djece! Jedna jedina! Par kuća dalje od moje roditeljske kuće je postojala obitelj koj je imala 21 dijete. Da, dobro vidite – 21 dijete u 19 poroda.
Danas je stanje sasvim drugačije!Učestalost neplodnosti je poprimila ozbiljan zamah. Zašto? Što se dogodilo? I kako i zašto? Obitelji silan novac, bolove i pažnju usmjeruju da dobiju dijete kako je svojedobno jedan kolega na ovom portalu savršeno dobro opisao na svojoj vlastitoj obitelji (još i sada vidim onu hrpu igala i šprica na slici u njegovom dnevniku....)
Dakle, takve obitelji su za mene obitelj u punom značenju makar i ne imali djece. Jer obitelj je zajednica muškarca i žene! Dijete je željena posljedica te zajednice iz ljubavi prema čovjeku i životu. Iskreno suosjećam sa obiteljima koje žele imati djecu i prolaze grozne patnje da bi ih rodili. Jednako iskreno sam hladan prema onima koji žele se takvima zvati a nisu muž i žena, tj. ni sami nemaju pojma tko je tu muž a tko žena.

Komentari

G. Weiss

Mislio sam da ste stariji pa se nisam usudio "soliti vam pamet", ali ako ste rođeni 49, mislim da vam mogu reći nekoliko riječi.
Najprije ono što vam je Argus rekao, premda nije potpuno precizno, jako je dobro, mudro i dobronamjerno, i to ne samo u odnosu na vas nego i puno, puno šire. Može važiti i kao princip.
Govorite o svojim strahovima i pokušavate objasniti da nisu patološke naravi. Doista nisu. Dovoljno je pročitati neke navode na ovom dnevniku da se čovjek osvjedoči o tome.

Ali što je s vašim odnosom prema vašim strahovanjima? Da li je taj odnos neprimjeren?

Ne postavljate li se vi potpuno nepotrebno i štetno u položaj gromobrana koji privlači munje?

A istovremeno traži zaštitu i suosjećanje zbog tog teškog položaja.

Bez namjere da vas tješim ili tetošim, moram vam reći ima i Hrvata koji su u položaju kao što je vaš, a možda i težem. Bilo ih je i 41 po zatvorima i logorima.

No od ovih današnjih ne bih volio čuti nikakve jadikovke, nego bih volio vidjeti da barem traže lijek protiv ovog zla koje buja i sve slobodnije diže glas i glavu.

Tko je glasao

Ne postavljate li se vi

Ne postavljate li se vi potpuno nepotrebno i štetno u položaj gromobrana koji privlači munje? Moje je mišljenje da to Ljubo Ruben Weiss radi namjerno i smišljeno. U slučaju ovog dnevnika je to vjerojatno zato što ima „betoniran“ stav i mišljenje o autoru (potpuno krivi, naravno) a možda mu je to i posao – destrukcija istine.. Tako je htio minirati dnevnik i ono što je osnovna ideja i srž dnevnika a to je neoborivo jer je istinito i točno od postanka svijeta na način da mojem dnevniku u svom komentaru „dodaje“ „za dom spremni“ i slične nebuloze. Sve prebacuje na temu holokaust i slične zločine ljudske vrste.
Nemam pojma je li Ljubo Ruben Weiss nik ili autor piše pod svojim stvarnim imenom. Meni to ime ne govori ama baš ništa niti sam za to ime ikada igdje čuo izvan ovih stranica. Znači, ili je izmišljeno ili je beznačajno u smislu nekih velikih i značajnih poslova ili radova u bilo kojem području ljudskog djelovanja.

Tko je glasao

Drage moji prijatelji, sve mi

Drage moji prijatelji, sve mi je jasno osim jednog: Gdje ja jesam fašista i antisemit (niti uopće znam što ta riječ znači)?

U svakom slučaju nikoga nisam mislio niti htio vrijeđati ni po kojoj osnovi već sam na najjednostavniji mogući način dati svoje mišljenje o tome što je to obitelj i zašto mislim da iz nje sve drugo proizlazi.

Samo svoje mišljenje, ništa drugo. Kako je to očito ovdje zabranjeno a je, što se vidi iz vaših nekih upisa, tada ovo više nije slobodan portal. On je u vlasništvu isključivo i samo onih koji su istomišljenici u svemu i svačemu. I što bih ja sada trebao? Sve vas prozvati fašistima, nacistima, boljševicima.... Stvarno vas ne razumijem!

Ne vidim gdje je onda tu jednakost i zaštita nas koji smo očito ovdje u manjini a istovremeno se tako žustro borite za zaštitu manjina svih vrsta i boja, uvjerenja i drugačijih od većine? Stvarno ne razumijem.
Zar smo stvarno dotle došli da svako drugačije mišljenje odmah nazivamo fašizam, šovinizam, antisemitizam.... ?
I sve to samo zato što je ovaj dnevnik napisan u najboljoj namjeri i pokušaj da se na najjednostavniji način objasni jedan pogled na problem, jedno mišljenje, u ovom slučaju moje?

Nikoga nisam htio a mislim da i nema osnove za tvrdnju da sam nekoga vrijeđao namjerno - ničim izazvan, zar ne?

Bit će da je ovaj dnevnik pogodio "u središte stvari" pa je očito da se predlaže autora strpati u ludnicu ili kaznionicu., kako je netko ovdje predložio (očito jako lucidan??).
A da me pribijete na križ sa glavom okrenutom prema dolje?
No to ništa ne mijenja na stvari jer obitelj, dom, Domovina i država jesu to što u dnevniku piše, - moje je mišljenje.

Tko je glasao

Prebacivanje loptice

Nije u pitanju dnevnik nego samo jedan komentar.

Tko je glasao

@kradem, koji komentar molim

@kradem, koji komentar molim te? Stvarno nisam u stanju dokučiti koji!

Tko je glasao

ti komentari su u pravilu potopljeni

a dnevnici banirani

ti si heroj

Tko je glasao

@3103 veliš potopljeni ili

@3103 veliš potopljeni ili banirani? Pa i ako jesu svi se mogu ponovo otvoriti i vidjeti. Uostalom, zašto ste ih potopili? ti si heroj Nisam niti mi to treba ali zapitaj se tko si i što si ti? Meni je sasvim jasno što i tko si ti.

Tko je glasao

Onaj komentar u kojem si

Onaj komentar u kojem si napisao da nekoga treba zatvoriti i zaklati zato sto je Zidov. A buduci da u tome ne vidis nista neobicno, onda bi prikladnija opcija od zatvora ipak bila ludnica.
Janus, lunica je pljeskala i pozivu na silovanje, pa nije cudno ni da pljesce i pozivu na klanje.

Tko je glasao

Onaj komentar u kojem si

Onaj komentar u kojem si napisao da nekoga treba zatvoriti i zaklati zato sto je Zidov. To nisamnikada pomislio a još manje napisao.
Sigurno je nešto drugo: Ti si ili ozbiljno bolestan ili patološki lažov, pokvaren do dna duše ako uopće znaš značaj te riječi.

Tko je glasao

@martin, daj link na moj

@martin, daj link na moj komentar gdje ja pozivam na "zatvaranje i klanje"! Daj link odmah a naročito taj gdje pozivam na agresiju i zločin prema Židovima! Daj odmah ili se obraćam DO.

Tko je glasao

@martine... pljeskas ti

@martine... pljeskas ti pljeskas... svojoj gluposti i tak bez obzira na temu.. ponekad mi se cini da jedva docekas priliku za "ispoljavanje"..
meni se to ne cini neka bas fora, ali ako tebe veseli... tko sam ja, (oni, mi..) ... da ti ista kazu za tvoj odabir? eto vidis postujem ljudska prava u svom izvornom obliku, makar ona bila na vrlo upitnoj granici pojma covjek - iteligentno bice...
stoga, da, jesam za slobode i prava svakog od nas ponaosob, bez obzira na ljudski potencijal koji imamo, no svakako se ne bih slozila da granicni pojmovi i ponasanja, cak i preferencije postanu pravilo za sve koji nisu ograniceni, ma o cemu god se po tim "ljudskim pitanjima" radilo, cak pjevale pjesme i svirale gusle..
stvarno je ponekad steta sto je ovo samo net.. da smo na cugi, da si mi nadohvat ruke, za svoj gornji upis bi ti doletila takva pljuska ili bi neka casa ostala bez tekucice... cisto zato da proslavimo "ljudsku glupost" uz zvonak zvuk i krstitke recimo pivom..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

(Ovi gosti stvarno znaju biti

(Ovi gosti stvarno znaju biti naporni pa čak žele diktirati pravila u obitelji koja ih je ugostila.. Khmmm, zadnj puta je to ja grdo po njih završilo.....?)

Osobno znam da ti citanje s razumijevanjem nije najjaca strana, i da komentar nisi niti proctala, nego ti se onako od frlje cinio simpatican, ali idemo pogledat sto je jedan bivsi clan vlade hrvatske (svi znamo tko se krija iza nicka) napisao jednom obicnom hrvatskom gradjaninu.
1. on je hrvatskom gradjaninu napisao da Hrvatska nije niti njegova domovina niti drzava, vec da je taj hrvatski gradjanin u toj drzavi gost kojeg ta drzava moze izbacit kad zeli.
2. on je tom gradjaninu koji je slucajno i Zidov napisao da su Zidovi 1941. kad su zatvoreni u koncentracijske logore i u 90% slucaja zaklani od strane Hrvata prekrsili neka pravila.
3. bivsi clan hrvatske vlade je hrvatskom gradjaninu napisao da sad opet krsi neka pravila i da mu se sprema ista sudbina kao i 1941.- odnosno da ce biti zatvoren u koncentracijski logor i zaklan.
Bivsi clan hrvatske vlade tvrdi da je 90% hrvatskih Zidova koji su zaklani od strane Hrvata zasluzilo svoju sudbinu, a da se preostalima sprema isto jer 'krse' pravila.
Kako bi se ti osobno osjecala da ti bivsi ili sadasnji clan hrvatske vlade poruci da tebe i tvoju obitelj treba zatvoriti u koncentracijski logor i u konacnici eliminirati jer krsite pravila Bi li i onda palamudila o ljudskim pravima i pravu da se napise bilo sto.
Ovdje se niti malo ne radi o LJRW osobno, zato je i bilokakva rasprava o njemu osobno nepotrebna, vec o onom sto je dozvoljeno i nedozvoljeno u komunikaciji, a jos vise s obizirom da se radi o komunikaciji osobe koja je bila na poziciji moci i obicnog gradjanina. Poziv na klanje jedne skupine gradjana, sto ovaj komentar jest, jest kazneno djelo i nema nikakve veze niti s ljudskim pravima (je li ljudsko pravo ideoloskih suputnika bivseg pomocnika ministra bilo da zakolju 90% hrvatskih Zidova kao sto se iz tvog odgovora moze iscitati).

Tko je glasao

(Ovi gosti stvarno znaju biti

(Ovi gosti stvarno znaju biti naporni pa čak žele diktirati pravila u obitelji koja ih je ugostila.. Khmmm, zadnj puta je to ja grdo po njih završilo.....?)
A tooo, pa šta odmah ne kažeš!
Nisam bio dovoljno jasan ni precizan jer mi ni u primisli nije bilo da bi to netko mogao iskoristiti u smislu najavljivanja prijetnje bilo koje vrste i bilo kome. Ali eto, ima vas i takvih ovdje koji sve činite i izvrćete na zlo.. zrcali vam duša.
Ta je rečenica napisana iz razloga što se bojim sutrašnjice, bliže ili dalje. Sve je zaoštrenije i rogobori se na sve strane oružjem (Kina/Japan npr.) a o Siriji da ne govorim.
Oni koji ne vide dalje od svog kokošinjca i svinjca su to očito protumačili da ja sam krećem u svjetski sukob sa nekim i protiv nekoga!!!??? Koje li pokvarenosti, idiotizma i gluposti.
Pa ni cijela RH ama baš nikome niti može niti jest prijetnja (niti je ikada u povijesti bila) a gdje tek jedan nekakvi jadni i davno @otpisani.
Jasno mi je da se i Bibliju i Kuran i Toru itd. Itd može tumačiti sotonski ako si pokvaren i sotonski duh te najveće misli i mir i ljubav preokrenuti u zlo i zločin iz samog teksta ali ni sanjati nisam mogao da bi ovu rečenicu netko tumačio nekakvim pozivom na zločin. To je suludo tumačenje.
Ta je rečenica napisan u najboljoj namjeri želeći sugerirati da u današnjem globalnom svijetu nema potrebe i prokleto je opasno prebrojavanje unutar pojedinih država jer će holokaust biti stvarno samo generalna proba za ono što slijedi na svjetskoj sceni a slijedi svjetski rat. Nastavi li svijet ovako i ovim putem protiv kojeg i je napisan ovaj dnevnik – svjetski rat je bliže nego li i mislite. Ja sam u to uvjeren! Kome je on u interesu? Ja za sebe imam odgovor a vaš prepuštam vama ili ako ste dovoljno odlučni – napišite ga ovdje.

Također mi je jasno i koji će narod, po tko zna koji put u povijesti, ponovo biti izabran da ga pokrene ili bude iskorišten kao razlog za pokretanje te strave i ta rečenica je napisan u svrhu mog skromnog pokušaja zaštite tog istog naroda. Nisi tako isčitao? Ne čudim se, poznavajući likove poput tebe!

P.S. Ovo sa „bivšim članom „ nečeg bivšeg" mi je uistinu smiješno i prelazi u otrcanu frazu, ubitačno dosadnu. Ovdje stvarno neki misle da sve znaju ali „... krhko je znanje...“ :):):)
. Poziv na klanje jedne skupine gradjana, sto ovaj komentar jest, jest kazneno djelo i nema nikakve veze niti s ljudskim pravima (je li ljudsko pravo ideoloskih suputnika bivseg pomocnika ministra bilo da zakolju 90% hrvatskih Zidova kao sto se iz tvog odgovora moze iscitati).
Ovo tvoj upis može komentirati samo psiholog (ili više njih) a psihijatri propisati enormne doze lijekova, odrediti kada se mijenja košulja koja se kopča na leđima i koliko puta dnevno mijenjati pelene autoru ove nebuloze.
Veliš „može se isčitati?“
Kada bi ja napisao što se sve ovdje može „isčitati“, a naročito iz tvojih i još nekih upisa..., alaj bi bilo veselo!!!:):):):)

Tko je glasao

Tom liku nije

prvi puta da svoje fantazmagorije podmeće drugima. Osvjedočila sam se.

Tko je glasao

To je tvoja interpretacija

na koju se onda obrušavaš, izvrćeš je prevrćeš, vadiš iz konteksta i sl.

Tipično.

"""Republika Hrvatska ustanovljuje se kao nacionalna država hrvatskog naroda i država pripadnika autohtonih nacionalnih manjina."

evo iz ustava malo

što piše čija je ovo nacionalna država, kojeg naroda ?

sve drugo je posljedično

prava manjina ne mogu ići na uštrb i protiv volje hrvatskog naroda

to smo imali za nekih drugih federacija pa smo se za pravice morali tući

i opet budemo ako zatreba ako ne danas a ono sutra

Naravno, ukoliko neka manjina kao što je srpska probala devedesetih pokuša Hrvatima osporavati njihova većinska prava proći će točno isto kao što je prošla tada ta manjina

rastjerali smo ih

to su fakti moj dragoviću a ti se možeš oko toga pjeniti koliko hoćeš

eto to je moje viđenje komenta na koji se ti obrušavaš

sve dobro...

Tko je glasao

Kad već spominješ vađenje iz konteksta

Pa što nisi kao citat iz Ustava naveo samo ovo:
"Republika Hrvatska ustanovljuje se kao nacionalna država hrvatskog naroda."
Bolje bi poslužilo tvojoj svrsi.

Ustav Republike Hrvatske:
Republika Hrvatska ustanovljuje se kao nacionalna država hrvatskog naroda i država pripadnika autohtonih nacionalnih manjina: Srba, Čeha, Slovaka, Talijana, Madžara, Židova, Nijemaca, Austrijanaca, Ukrajinaca, Rusina i drugih, koji su njezini državljani, kojima se jamči ravnopravnost s građanima hrvatske narodnosti i ostvarivanje nacionalnih prava u skladu s demokratskim normama OUN i zemalja slobodnoga svijeta.

Tko je glasao

@rupert, moramo dopuniti

@rupert, moramo dopuniti Ustav i dodati Kineze, Sirijce, Palestince, Egipćane, Libijce...
Ne lupetaj stoga „ko maksim po diviziji“ jer ovo je država hrvatskog naroda i točka. Hrvatski narod je nositelj i stvaratelj ove države i ona je nastala i postoji zbog njega. Baš kao što su nema davno jasno i glasno o tome se za svoje države očitali Francuzi i poglavito Njemci.
Hrvat je svatko tko ovdje ima Domovnicu a svi ostali su ili turisti s kruzera ili gosti neke obitelji na duže ili kraće vrijeme. U čemu je tu problem? Ja ga uopće ne vidim jer ga uistinu i nema. I ne vidim kome i čemu se tu prijeti ili se nekoga ugrožava, omalovažava, obilježava?
Imaš hrvatsku Domovnicu – Hrvat si! Jednostavno i točno.

Tko je glasao

Imaš hrvatsku Domovnicu –

Imaš hrvatsku Domovnicu – Hrvat si! Jednostavno i točno.
Ne, NDH je bila takva država.

Imaš gore izvadak iz Ustava koji dokazuje da nisi u pravu jer se hrvatskom državom opisuje zajednica hrvatskog naroda (Hrvata) i nacionalnih manjina.

Tko je glasao

Kradem , a nacionalne manjine

Kradem , a nacionalne manjine nemaju hrvatsku Domovnicu? Onda su turisti ili nečiji gosti.
Kaj. Hrvatska ima i Ustav? Prvi glas.. :):):):)

Tko je glasao

Nije to ništa komplicirano

Nije to ništa komplicirano kolega, sve ono što potrebuje dokument je po legislativi državljanstvo, a ono što ne potrebuje niti je u mogućnosti izdati dokument jeste narodnost/nacionalnost.

Tko je glasao

Manjine su samo

za unutarnjo političku uporabu.

Kad izađeš iz aviona u nekom svjetskom velegradu i drotu u zračnoj luci pokažeš putovnicu sa šahovnicom on te smatra

Hrvatom.

Ono si kako te drugi vide.

Drugo je pitanje što neki ne bi željeli biti Hrvati ni u jednom aspektu, e ali bi rado živjeli i uživali pogodnosti Hrvatske.

Hrvatska je ponajprije nacionalna država Hrvata, naroda hrvatskog a tek onda slijedi popis, niz kojekakvih izvednica.

U Hrvatskoj se mora i treba živjeti po političkim, vjerskim i filozofskim uvjerenjima i načinom kako to hoće Hrvati.

Ostali se trebaju prilagoditi.

Naravno, ostalima, drugima i drugačijima treba omogućiti da žive svoja ljudska , vjerska i nacionalna- već kako se osjećaju - prava, ali ne na štetu Hrvata i ne nametati to Hrvatima.

Npr. pederastiju, ćirilicu, kinesko pismo, arabicu.

Jedan od uvjeta za stjecanje hrvatskog državljanstva , prema važećem zakonu je i to da stranac zna hrvatski jezik, da se služi latinicom i da prihvaća hrvatsku kulturu.

ne srpsku, kinesku, sirijsku, tursku...

- nego hrvatsku.

sve dobro...

Tko je glasao

Manjine su samo za unutarnjo

Manjine su samo za unutarnjo političku uporabu.
Naprosto suprotno, manjine su snaga kojom se upravo osnažuje vanjska politika, a nerijetko se na pitanjima manjinskih prava preispituje unutarnja politika.

Kad izađeš iz aviona u nekom svjetskom velegradu i drotu u zračnoj luci pokažeš putovnicu sa šahovnicom on te smatra Hrvatom
Taj prosječan kad pokažeš belgijsku putovnicu će te smatrati Belgijancem, kad pokažeš ukrajinsku će te smatrati Ukrajincem, kad pokažeš BIH putovnicu će te smatrati Bosancem, kad pokažeš makedonsku putovnicu će te smatrati Makedoncem...

Drugo je pitanje što neki ne bi željeli biti Hrvati ni u jednom aspektu, e ali bi rado živjeli i uživali pogodnosti Hrvatske.
Kad mi pronađeš makar simbolično veću vrijednost biti Hrvatom nego li npr. Slovencem, ili Norvežaninom, tada bi mogli raspraviti o ovom "rado".

U Hrvatskoj se mora i treba živjeti po političkim, vjerskim i filozofskim uvjerenjima i načinom kako to hoće Hrvati.
Ostali se trebaju prilagoditi.

Apsolutno netočno, protuustavno i veleizdajničko poturanje vlastitog neznanja pod kriterije.

Naravno, ostalima, drugima i drugačijima treba omogućiti da žive svoja ljudska , vjerska i nacionalna- već kako se osjećaju - prava, ali ne na štetu Hrvata i ne nametati to Hrvatima.
Takvima kao što si ti će zauvijek biti na "štetu Hrvata" npr. izravan prijenos džuma namaza na javnoj televiziji.

Npr. pederastiju, ćirilicu, kinesko pismo, arabicu.
Jedan od uvjeta za stjecanje hrvatskog državljanstva , prema važećem zakonu je i to da stranac zna hrvatski jezik, da se služi latinicom i da prihvaća hrvatsku kulturu.
ne srpsku, kinesku, sirijsku, tursku...
- nego hrvatsku.

Ti si toliko zadrt u tom svom neznanju da jednostavno ne shvaćaš što nacionalna manjina znači, kako ona nema apsolutno nikakve veze sa strancima.

Tko je glasao

Ovdje nije riječ o tome

""makar simbolično veću vrijednost biti Hrvatom ""

nego o tome da ne može manjina određivati većini kako će živjeti ili ne može dugoročno.

Hrvatska je zemlja Hrvata, ne stranaca a Bogu mi nacionalnih manjina prevashodno ))

To što ti ne razumiješ ili se ne slažeš s nekim jednostavnim činjenicama je tvoj problem.

Što se tiče vjere islamske

Bajram serif mubarek olsun

protiv muslimana u RH nemam ništa jer su lojalni državi i dobri su susjedi za razliku od nekih Srba koji oštre noževe i čekaju priliku

sve dobro...

Tko je glasao

nego o tome da ne može

nego o tome da ne može manjina određivati većini kako će živjeti ili ne može dugoročno.
Kad je to srpska manjina odredila kao nužnost i postavila ćirilične ploče u Vukovaru i kad su to homoseksualci organizirali referendum?

Hrvatska je zemlja Hrvata, ne stranaca a Bogu mi nacionalnih manjina prevashodno ))
A Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca je bila država Srba, Hrvata i Slovenaca. Koga briga za sadržaj kad već i formu tumačimo kako nam pukne...

Tko je glasao

komunjare (mlade snage) zloupotrebljavaju Srbe

i to ne prvi puta i odjednom se ispostavlja da su Srbi kao takvi- problem, a nisu

Mladokomunist i k tomu Srbin Jovanović je pokušao nametnuti rodnu ideologiju u škole

Narod ( većina) se tome opire - za sada demokratski što se isto osporava

ps. ti isto stavljaš Srbe i homoseksualce u istu rečenicu

koji vam je kurac nekima, da sam Srbin uvrijedio bih se

baš ste pali na foru i komunjarski spin

sve dobro...

Tko je glasao

nego o tome da ne može

nego o tome da ne može manjina određivati većini kako će živjeti ili ne može dugoročno.
Ovo se zove tema.

ps. ti isto stavljaš Srbe i homoseksualce u istu rečenicu
S obzirom da su srpska nacionalna manjina i homoseksualna manjina trenutno manjine na kojima mediji troše 90% resursa (ej, 90% ukupnih, ne resursa posvećenima za manjine u RH), tada gornju rečenicu možemo svrstati u školski primjer spina.

Tko je glasao

Da

samo ja se medijima odupirem i ne pristajem na nametnuti način raspre tj. služim se glavom koliko god mogu.

Srbi nisu pederi i prestanite ih vrijeđati. Jest da svojataju ćirilicu ali ne damo im naše pedere ;)))

Pederi nisu invalidi.

kukurikavci nisu pederi samo ih zlorabe da bi se predstavili kao lijevoliberalni

ne nasjedati

sve dobro...

Tko je glasao

tj. služim se glavom koliko

tj. služim se glavom koliko god mogu.
A kako su pritisle godine pretpostavljam da drmneš i Viagru ne bi li iskoristio glavu?

Tko je glasao

Generacijski šovinist

a,

Viagra? Čuo sam za nju . Nikad vidio. Probam. Javim.

sve dobro...

Tko je glasao

A j*****, tko ne zna primit na svoj račun ne bi znao ni na moj

Smatram da ti te bezvezarije što pišeš dolaze "iz glave".

Tko je glasao

" a "

znači da sam prihvatio šalu

mislio sam da imaš toliko imagincije da shvatiš

ne misliš valjda da u RL govorim " a"

ili možda misliš, hehe

stišaj malo zvučnike izludit će te taj silni metal

sve dobro...

Tko je glasao

J*** se tebi, tebi svako malo

J*** se tebi, tebi svako malo netko veli da si šovinist, meni je to blagdan... ;)

Tko je glasao

Znači što

u državi imaš narod ( koji ? )

i pobrojane manjine ( znači manjine)

Mene ne zanima svrha nego činjenica a ako ti ne odgovara činjenica da su Srbi " izbačeni iz ustava"- tvoj problem.

Srbi su bili za Yuge u ustavu Socijalističke RH, a ta je koliko znamo završila u ropotarnici.

Ovo je neka druga država koju smo mi Hrvati na oružju stvorili uz pripomoć i lojalnih manjina,

pa čak i jednog dijela jedne nelojalne manjine.

Čudo jedno kako uglavnom nema problema s ostalim manjinama osim s jednom ( kojom ? )

nego se čak kojekakvim anonimnim " dopisnicama" koje tako podsjećaju na udbašenje da čovjeku dođe muka

pokušava izazvati animozitet s još jednom značajnom manjinom.

Kome bi to odgovaralo uvlačenje Bošnjaka- muslimana u ove raspre, baš se pitam....

sve dobro...

Tko je glasao

Ma o čemu ti trabunjaš?! Ako

Ma o čemu ti trabunjaš?! Ako se već pozivaš na Ustav Republike Hrvatske, onda sve pročitaj (ako ti i latinica nije problem kao ćirlica):
Članak 3.: Sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost i ravnopravnost spolova, mirotvorstvo, socijalna pravda, poštivanje prava čovjeka, nepovredivost vlasništva, očuvanje prirode i čovjekova okoliša, vladavina prava i demokratski višestranački sustav najviše su vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.

A ovu pojavu si dobro uočio:
pokušava izazvati animozitet s još jednom značajnom manjinom.
I ne samo s jednom. Refrendumskim pitanjem koje nude vukovarski stožeraši bila bi ograničena prava svih nacionalnih manjina uključujući i one koje su dale svoj značajan doprinos u Domovinskom ratu. I imamo nedvosmislen odgovor na pitanje tko to radi.

Tko je glasao

,;

,;

Tko je glasao

Ovo tvoje

nema veze s onim što sam ja napisao. Ja sam ti samo ukazao na pojmove " narod" i " manjina" u ustavu

ovo je nešto drugo i to je u redu

ako dolazi do nekog vaganja ustav je na strani naroda ( čije je što)

Drugi dio što otvaraš; da kolaterala zbog komunjarsko četničkih manipulacija i pretenzija,

nažalost

sve dobro...

Tko je glasao

Cin cin..

Nadam se da ces se jednom odluciti doci na neko od slijedecih druzenja pollitika.com "uzivo" i da ces sve pizdarije koje pises tamo barem pokusati ponoviti...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

???

A što si ti - capo di druženja? Osoba za animiranje? Prijetnje? Koji ti je q?

Tko je glasao

Zar ti ne bi volio da

Zar ti ne bi volio da @martina u drustvu na picancu?

koji ti q... da tako odbijas od sebe svoje net "prijatelje" u reali?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Luna, mora biti da je @zaphod

Luna, mora biti da je @zaphod toliko ružan u reali da se boji takva druženja. :):):) (Šala mala....)

Tko je glasao

?

Naravno da bih ga volio u društvu, ima stav, zanimljiv, načitan... osim toga, nisu ta druženja moja prčija, a pogotovo nikome ne bih preko ekrana upućivao poruke u stilu "ajd dođi tamo pa to ponovi", fakat bezveze.

A one fore - mogao bi biti proliven pićem i to? Što želiš - druženje ili makljažu. Gubiš sve kriterije.

Tko je glasao

Onaj koji pljesce pozivu na

Onaj koji pljesce pozivu na fizicku eliminaciju Zidova moze biti samo dvije stvari- neonacist ili slucaj za promatranje. Buduci da si ovdje svoja uvjerenja mijenjala brze od carapa, ne mislim da si neonacist. S neonacistima ne bih pio niti u snu, a slucaje za promatranje mogu samo...pa promatrati...

Tko je glasao

onaj tko je idiot je idiot..

onaj tko je idiot je idiot.. istina, ponekad pljuska pomaze, ali ni najmanje joj ne bi bila svrha "pomoc" ili ne do bog "sucut" za stanje... vec iskljucivo za proizvedeno sranje

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Iz pročitane diskusije je razvidno:

1. da oni ne razlikuju što je žensko, za razliku od muškog;
2. da oni ne razlikuju što znači ženska pljuska muškarcu, za razliku od muške pljuske ženi!
3. da oni nemaju elementarnih pojmova o bon-tonu.
4. da su oni promašili svijet u kojemu je nepoštovanje prema ženi značilo: gaženje vlastitog muškog dostojanstva
5. da će oni u toj nesvjestici već sutra zdušno dati sve svoje glasove ZA žene, ženska prava, protiv zapostavljanja žena u politici i bla, bla, bla, sve što uz to ide - ali da sve to u što se deklarativno zalažu -

- još uvijek ne znaju primijeniti u praksi!

I ako tako nastave - nikada neće ni znati!

Tko je glasao

???

Pljuskanje.

Ja sam odgojen u visoko feminiziranom okruženju i jako poštujem ženska prava i žensku ravnopravnost, tako da na zalijevanje pićem uzvraćam istim. Nikako ne bih želio povrijediti neku žensku osobu time da je smatram "slabijom stranom" i da ne može podnijeti posljedice svojih postupaka i odluka.

Tko je glasao

Ja sam odgojen u visoko

Ja sam odgojen u visoko feminiziranom okruženju i jako poštujem ženska prava i žensku ravnopravnost, tako da na zalijevanje pićem uzvraćam istim.
Nisam siguran da ti je to posljedica spomenute brije...

Kad poliješ ženu pićem istina jeste kako se izjednačavaš u razini i prekidaš starinske gentlemenske veze u društvu, ali postoji još i dodatni moment ženske mokre majice koja u nijednom smislu nije u posljedici jednaka muškoj mokroj majici.

P.S. da budem iskren, visoko feminizirano društvo mi opisuje košarkašku momčad kastrata...

Tko je glasao

ma...

... htio sam reći da je nemoguće pozivati se na gentelmansko-damske odnose u društvu i ubacivati prolijevanje pićem pri iznošenju mišljenja.

Mislim, fora to izgleda u filmovima (a i u stvarnosti), ali - ovdje razmjenjujemo mišljenja. Stoga mi je svako pozivanje na nasilje - odbojno. Bilo to @drvosjekovo "najebat ćemo vam se matere" (on inače jako pazi da ne spominje tuđe majke, pa ih zato stalno spominje) do @luninog "zalila bih te pićem" - jednako mi je odvratno. A pogotovo zapakirano u "tako dame raspravljaju". Jer - ako tako dame raspravljaju - treba se sjetiti kako "gospoda na Balkanu" raspravljaju - a to sigurno neće rezultirati argumentiranom raspravom :)

Tko je glasao

Jer - ako tako dame

Jer - ako tako dame raspravljaju - treba se sjetiti kako "gospoda na Balkanu" raspravljaju - a to sigurno neće rezultirati argumentiranom raspravom :)
Hm... Sorry, opet izraz koji mi ne leži. Iako nam je hokejaški klub jedini izvozni proizvod, opet ti ljudi ne predstavljaju "gospodu na Balkanu".

Preduvjet za uspješnu raspravu o ičem jeste to da sudionici nemaju blage veze, doslovno blage veze, o ičem osobnom van temeljnog vlasništva nad rečenicama same rasprave.

Tko je glasao

slažem se...

... i kako se tu uklapa - da si mi bliže zalila bih te pićem?

Je li zaliveno lice (od jedne dame) nešto neutralno, nešto što ne udara na ego, nešto što nije osobno?

Ta gesta je upotrebljiva u... ne znam, raspravi partnera (na jednoj razini) i... ako te neznanac pipka na domjenku... ali nikako u razmjeni mišljenja.

Tko je glasao

... i kako se tu uklapa - da

... i kako se tu uklapa - da si mi bliže zalila bih te pićem?
Internet rasprava je ograničena uslijed ograničenosti medija, pa se često koriste ili stilske figure ili primjeri iz RL-a (stvarnog života).

Polijevanje čašom za vrijeme retoričkog, ali već pojmljenog druženja ljudi sa pollitika.com, jeste metafora uobličena primjerom iz stvarnog života.

Ta gesta je upotrebljiva u... ne znam, raspravi partnera (na jednoj razini) i... ako te neznanac pipka na domjenku... ali nikako u razmjeni mišljenja.
Ta gesta je metafora i kao takva apsolutno ima mjesta u raspravama. Ne znam što bih ti rekao nego da promotriš milijun mogućih posljedica metafore prolijevanja pićem, te odabereš jednu koju ćeš uoblikovati u čvrst stav koji bi možda mogao rewindati cugu u čašu radi srka pripomoći suhom grlu sugovornice.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci