Tagovi

Obilježavanje Dana ustanka naroda Hrvatske i Bosne i Hercegovine

27. 07. 1941. - 27. 07. 2013.

Kako vrijeme odmiče obezvrijeđivanje antifašističkih temelje hrvatske države je sve intenzivnije, a počelo je dolaskom tobožnjeg antifašiste Franje Tuđmana na vlast.

Samo bez obzira na to što su obojica protagonista mrtvi, legitimitet Tuđmanovom nacional-šovinizmu dao je Ivica Račan, još jedan iz plejade onih Hrvata koji nisu smjeli biti nikad i ništa ni na hrvatskom ni na bilo čijem političkom nebu.

Račan s jedne strane raspoznaje HDZ kao „stranku opasnih namjera“, a s druge strane od savezne Službe državne sigurnosti traži da se ukinu mjere nadzora i pratnje nad oko 150 pripadnika ekstremne ustaške emigracije, da im se izdaju putovnice i omogući nesmetan ulazak u zemlju. To je početak davanja legitimiteta ustaštvu i njegovom izvođenju na hrvatsku javnu, društvenu i političku scenu, a kako su neki od protagonist bili i kriminalci s međunarodnih tjeralica, značilo je to i davanje legitimiteta organiziranom kriminalu.

Račan nije reagirao ni na brojne dojave izbornih prijevara u korist HDZ-a pri brojenju glasova na prvim višestranačkim izborima, jednako kao što nije reagirao ni na mjere diskriminacije i državnog terora koje je prema hrvatskim Srbima provodio Tuđmanov režim od samog preuzimanja vlasti.
Ništa nije učinio da zaštiti one koji su SKH-SDP većinski dali svoje glasove, jer hrvatski Srbi su većinu svojih glasova dali upravo Račanovoj partiji, a ne Raškovićevoj SDS.

Nije Račan reagirao ni na skrnavljenje, oštećivanje pa niti potpuno uništavanje spomen-obilježja antifašističkoj borbi, kao što ga nije smetalo ni imenovanje ulica po ustaškim velikodostojnicima niti spomen-obilježje Juri Francetiću u Slunju.

Nije Račana smetala niti nastava povijesti u hrvatskim školama, niti udžbenici iz tog predmeta, koji se bave revizijom rezultata 2. Svjetskog rata, naglašavajući ustaštvo kao borbu za Hrvatsku, relativizkiraju i prešućuju zločine genocida, a omalovažavaju antifašističku borbu i sam antifašizm.
A antifašizam je ugrađen u temelje hrvatske državnosti!?

I neka mi nitko ne kaže da Račan nije znao za „trojke“, svojevrsne pokretne prijeke sudove, koji su u tajnosti donosili presude i izvršavali ih na licu mjesta, najčešće nad Srbima ali i naročito „nepodobnim“ Hrvatima, pogotovo onima koji su se usudili zaštititi svoje susjede Srbe.

I neka mi nitko ne kaže da Račan nije znao što „heroji Vukovara“, posebnoTomislav Merčep i Blago Zadro rade u Vukovaru ili što je Branimir Glavaš sa svojim „društvom“ radio u Osijeku, a Đuro Brodarac i Vladimir Milanković u Sisku i na Baniji ... govorim o „bratstvo-jedinstvenim“ „aktivnostima“ tih „heroja a ne zločinaca“ davno prije nego su ikakvi a pogotovo oružani sukobi u Hrvatskoj započeli.

A kad bi bilo volje, bilo bi zgodno zapitati nekad istaknutog člana SDP, a danas uvaženog suca Ustavnog suda, Matu Arlovića, da kaže što zna o nalogodavcu ubojstva Josipa Reihl Kira, koje se smatra kao početak rata u Hrvatskoj.

Dat će Račan tada istaknute članove svoje partije u Vladu narodnog jedinstva dajući i na taj način legitimitet Tuđmanu i njegovom režimu.

Jedini častan potez koji je Račan povukao bilo je napuštanje sabornice prilikom HDZ-ovog poziva u rat i „rušenje Jugoslavije svim sredstvima“, jer upravo to je bilo proglašenje hrvatske samostalnosti 25. 06. 1991.

Sve dalje je opet bilo čuvanje leđa Tuđmanu. Pokazalo se tako da Račan uopće nije imao namjeru pokrenuti postupke u slučajevima masovnog kriminala u procesu pretvorbe i privatizacije, a na toj najavi je i dobio izbore 1999.

Pokazalo se i da mu nije na pamet padalo uspostaviti korektnu suradnju s Haaškim sudom u duhu Ustavnog zakona, već je omogućio bijeg i sakrivanje haaškom optuženiku Anti Gotovini, postupak koji je doveo do ostavke prof Stjepana Ivaniševića jedinog časnog čovjeka na mjestu ministra pravosuđa, od Tuđmanovog preuzimanja vlasti.

Sve ono što Račana nije smetalo jučer, Zorana Milanovića, usprkos njegovoj povremenoj, više svađalačkoj nego konstruktivnoj retorici, ne smeta danas.

http://www.youtube.com/watch?v=KfXq85CaO0w

I tako u tom rušilčkom pohodu ne samo na spomenike atnifašističkoj borbi, nego i na samu borbu i antifšističke borce, koje se sve češće proglašava zločincima, a antifšizam zločinom, devalviraju se, degradiraju i revidiraju povijesna događanja koja se još uvijek obilježavaju, ali ili pod drugim imenom ili se pretvaraju u odavanje počasti, paz' sad, DR i hrvatskim braniteljima posebno dragovoljcima DR koji su najčešći rušitelji spomen-obilježja antifašističkoj borbi.

Posebno se atakira obilježavanje 27. 07. kao Dana ustanka naroda Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji je manipulacijom kroz uvođenje Dana antifašističke borbe, koji se slavi 22. 06. na dan kad je 1941. osnovan Sisački partizanski odred, kao prva antifašistička postrojba u porobljenoj Evropi. Ipak zlotvori se nisu usudili proglasiti taj dan danom ustanka, jer nikakvih ustaničkih aktivnosti Sisačkog odreda nije bilo.

Ozbiljno se, kao odgovor na ustaški teror koji je Maks Luburić provodio mahom nad Srbima ali i poneklim nepoćudnim Hrvatima u Lici, zapucalo tek u Srbu 27. 07. 1941. dakle mjesec i nešto dana poslije osnivanja Sisačkog partizanskog odreda.
Ta činjenica se jednostvno nije moglo zaobiči, pa je taj datum ostavljen za obilježavnja, ali kao Dana ustanka naroda Like i Korduna, ostatak Hrvatske ima već spomenuti Dan antifašističke borbe (sic!).

Sama činjenica da je Srb mjesto uglavnom nastanjeno Srbima, kao i to da je bilo i djela odmazde prema hrvatskom življu, koristila se za obezvrijeđivanje samog čina ustanka, odričući da su ga organizirali komunisti, odričući mu antifašistički karakter i proglašavajući taj ustanak četničkim napadom na hrvatsku državu, premda ima sasvim dovoljno svjedočenja i povijesne građe koja pokazuje da se antifašistički karakter ustanka u Srbu ne može negirati.

Zoran Milanović, dajući tom dogđaju „značaj kakav zaslužuje“, šalje na obilježavanje toga značajnog datuma iz hrvatske povijesti, svojeg savjetnika za ovo i ono, Slavka Goldsteina, koji iz ne znam kojih razloga pristaje biti smokvinim listom ideološkoj i svjetonazornoj golotinji hrvatskog premijera.

E da, ali na proslavi se našao i bivši predsjednik Mesić, koji je uzevši riječ ničim izazvan izgovorio „antologijsku“ rečenicu: „Nažalost, i falsifikatori povijesti i oni koji su se borili za slobodu imaju isti tretman, a država šuti. Ovo su spomendani svih građana Hrvatske i bitno je reći da Hrvatska postoji na žrtvama fašističke borbe i dakako i borbom u Domovinskom ratu koji je bio obrana Hrvatske neovisnosti i jedno bez drugog ne ide.“

Ono što ne ide jedno s drugim je antifašistička borba i DR, jer se u DR ništa branilo ni obranilo nije, već se jedino i samo „rušila Jugoslavija svim sredstvima“. Da samo podsjetimo zaboravnog Stipu da se upravo on, po povratku iz Beograda u Hrvatskom pohvalio: „Zadaća je izvršena, Jugoslavije više nema!“
Jel' to bila ta famozna „obrana Hrvatske“ o kojoj je Mesić objavio i knjigu pod naslovom „Kako sam rušio Jugoslaviju“, koja je doživjela dvije transformacije, najprije kao „Kako smo rušili Jugoslaviju“ i na kraju „Kako je srušena Jugoslavija“, a Jugoslaviju su srušili, pardon, Hrvatsku obranili, neki čudni likovi, načičkni ustaškim znakovljem, dakle simbolima pod kojima su etničko čišćenje provodili oni protiv kojih je podignut ustanak u Srbu tog 27. 07. 1941.
Pa da te pitamo, Stipe, kako to ide jedno s drugim?

No dobro, za očekivati, je ako se trend slavljenja antifašizma zadrži, da će u zadnjoj godini Milanovićevog mandata na obilježavanje „Dana ustanka naroda Like i Korduna“ kao njegov izaslanik biti poslan portir iz Banskih dvora, koji će okupljenima priopćiti da se tamo zapravo obilježava „Dan ustaškog ustanka protiv četnika u Srbu“, sve na veću slavu antifašističke borbe.

Komentari

Da, napomenem prije teme, ovi

Da, napomenem prije teme, ovi dole što gnjoje, što su dezorjentirani i u vremenu i u prostoru jer nisu knjige otvorili bez materijalnog ili statusofreničnog interesa, oni su totalno zasljepljeni mržnjom jer su se ufurali u svoju paranoju jer su očito puni masla ili su uhljebi režima. Što hoće narcisoidi koji odlaze u tu svoju grupnu narcisoidnost gdje se grupno kite krvnim zrncima i genetikom? Dokazati da su bolja sorta biljaka, ili bolja pasmina homosapiensa? Kak im je tek naporno braniti takav napuhani ego ako su fizičke i umne karakteristike ispod razine saomočekivanja pa odlaze u svoje fantazije gdje glume one glavne likove iz dječijih crtanih filmova. Misle da tom agresivnom mržnjom i svojim intepretacijama sa kojima žele pobrkati čitatelju činjenice i interpretaciju i generalizirajući ama baš sve što ima veze sa komunističkom filozofijom, partizanskim pokretom i antifašizmom, da će ostale čitatelje uvjeriti da su oni pravi pravcati domoljubi. Mržnjom ne mogu dokazivati pred ostalima svoju "ljubav" prema domovini i narodu jer je to patologija uma. Mržnjom i crno bijelim stavovima dokazuju samo svoju isključivost u razmišljanju i nemaju zaista tri čiste u glavi i takvima dati moć u ruke je ravno suicidu.
Dakle, da se vratimo u taj naš ničemukoristan vremeplov kojemu je otac sam Tuđman. Začeo ga je ranije, a rođen je 1989 .godine i zbog neonacističkih budala i socijalšovinističkih oportnističkih malograđana ne možemo izaći iz njega da se bavimo malo planiranjem budućnosti :
4. srpnja je održana sjednica CK KPJ u Beogradu, gdje je odlučeno ono što su se dogovorili u listopadu 1940. na V Zemaljskoj konferenciji koja je bila održana u zagrebačkom naselju Dubrava.( Tu spomen kućicu gdje se održala za povijest vrlo važna V Zemaljska konfrencija su uklonili Tuđmanovi mizantropi nakon 1991. godine sa namjerom da nam prekrajaju povijest po željama njihovih parazitskih guzica)
Dakle, tog davnog 4. srpnja održana je sjednica CK SKJ gdje je donjeta odluka da se krene u oružanu borbu protiv okupatora i kolaboracionista, koja će se voditi kao partizanski rat u svim djelovima bivše Kraljevine Jugoslavije.
Treći Reich 22.VI.1941 napao SSSR i strateški gledano to je bio pogodan trenutak da se otvori druga fronta protiv Sila osovina .
Dan ustanka naroda Hrvatske 27. VII je uzet prema događajima u Srbu zbog toga jer je to bila jedna od prvih uspješnijihh akcija protiv okupatora i njihovih prirepina jer je tada uspostavljena narodna vlast na oslobođenom teritoriju. Dakle, ta akcija je bila organizacijski povezana sa ostatkom začetog partizanskog pokreta preko komunističkih mjesnih organizacija KPH i kriterij za obilježavanje tog dana je uzeta ta činjenica da je nastala nekakva oslobođena teritorija na kojoj se formirala narodna vlast.
Da napomenem komunisti su uoči rata inicirali i organiziranje Narodne fronte i ta NF je imala međunarodni europski karakter. Dakle, postojale su pored komunističkih partijskih ogranaka i ogranci Narodne fronte.
Da usporedimo, da je uspjela akcija spašavanja zatvorenika Kerestinca i kontrola nad tim mjestom, tj. organiziranje vlasti kroz formiranje Narodnog odbora mjesta Kerstinec, vjerovatno bi se taj dan obilježavao, kao Dan ustanka, dakle taj 13. ili 14. srpnja. To nije bio dan, to je bila noć kada su komunisti pokušali spasiti zatočene komuniste u Kerestincu jer su Ustaše prije toga 9.VII već streljale desetak zatočenih komunista. Dakle mi, antifašisti i komunisti,mi bi slavili tu noć na taj Dan ustanka.
Dakle, oko stotinjak zatvorenika je sudjelovalo u toj neuspješnoj akciji oslobađanja, i kaj bi to onda trebale biti ustaše koje su se pobunile protiv ustaša i okupatora jer su u Kerestincu većinom bili zatočeni komunisti hrvatske nacionalnosti.
I dalje, nije sve počelo odjednom u Srbu, prije početka tog masovnog oružanog ustanka u Hrvatskoj, pa i u ostalim republikama bivše Jugoslavije, poduzimane su neke veće oružane akcije.
Sisački odred je prvi formiran partizanski odred i on je 22. VI izveo nekoliko diverzija i oružanih akcija ali nije stvorio oslobođen teritorij gdje bi se formirala narodna vlast, a to je današnjim socijalšovinistima iz tzv. "ljevice" okupljenima u SABH baš zgodno da brkaju da bi se, eto, dokazali u svojoj podobnosti u skladu sa njihovim oportunističkim mozgićima da budu bliži Tuđmanu i Luburićevoj ideji, ideji koju su devedesetih posisali oni "veliki" partizani koji su "bili" u partizanima a još si nisu znali nosa obrisati pa i ovaj posljednji bratoubilački rat od 1991. do 1995. prozivaju antifašističkim ratom, a u biti je bio običan imovinski rat kojeg su dogovorale i osmislile vođe nacionalšovinističkih pokreta. U tom ratu su izgubili radnici i seljaci pretvoreni u najamne, a pobjedila je šovinistička buduća-sadašnja kapitalistička elita koja unajmljuje da bi izrabljivala široke mase. U tom posljednjem bratoubilačkom ratu nije bilo treće pozitivne strane koje bi namlatile Slobine četnike i Tuđmanove ujkane i ostalu nacističku stoku jer su moju generaciju dezorjentirali prodani intelektualci jer smo mislili da su oni neki autoritet. Ti trgovci su obezglavili radničku klasu i čitave narode zbog svog statusofreničnog karaktera. Ovi oportunisti iz raznih organizacija koji glumataju prema potrebi neke antifašiste i koji godinama krivo tumače npr. taj sisački odred su itekako odgovorni za ovakvu povijesnu dezorjentaciju naroda jer su svojom politikom nezamjeranja i doveli na vlast najveće neonacističke hulje iz redova svih naroda te bivše federacije.
Da se vratim u drugi svjetski rat. U one narodne odbore po oslobođenim mjestima su birani ljudi koji nisu kolaborirali ni sa bivšim jugoslavenskim režimom, niti sa okupatorskim i zato je taj pokret poprimao masovni izgled. Narodni odbori su bili početak formiranja novog jugoslavenskog pravosuđa. Postoje objavljeni zapisnici na internetu.
Dakle u srpnju 1941. oružani ustanak poprima masovniji izgled i to u onim krajevima koji su bili pretežno nastanjeni srpskim pučanstvom na što je utjecao i krvavi ustaški teror i istrebljivanje Srba. Ustanak je izbio u Lici, Kordunu, Baniji i sjevernoj Dalmaciji. Srb su oslobodili partizani među kojima je bilo partizana srpske nacionalnosti i točka. Nabijanje kolektivne krivnje čitavom narodu i prozivanje svih Srba četnicima je dokaz genocida i obrnuto, nabijanje krivnje čitavom hrvatskom narodu i prozivanje svakog Hrvata ustašom je genocid. I ispričavanje žrtvama genocida u ime svog naroda je podsticanje genocida i prikrivanje zločinaca od ruke pravde.
Što se tiče krajeva Hrvatske gdje su većinu sačinjavali stanovnici hrvatske nacionalnosti, ustanak je zahvatio najprije Gorski Kotar, Dalmaciju i Hrvatsko primorje. Kasnije je došlo do krize ustanka u Kninskoj krajini i u južnoj Lici, kada su četnički i velikosrpski elementi uz pomoć talijanskog okupatora, nastojali razbiti ustanak naroda Hrvatske. Pokušavali su prikazati Talijane kao zaštitnike srpskog stanovništva. Partijska organizacija uz pravodobnu reakciju CK SKH je uspjela na vrijeme suzbiti jače širenje utjecaja četnika, iako su oni zahvaljujući Talijanskioj fašističkoj vojsci imali i dalje jako uporište na području Hrvatske.

Tko je glasao

U Srbu se radilo

o običnom četničkom, velikosrpskom ustanku tj. oružanom otporu novouspostavljenoj državi Hrvatskoj, otprilike kao i balvan revolucija, samo krvavije.

Metode su bile tipične zločinačke u svrhu etničkog čišćenja i puke pljačke.

U Sisku su se zaista komunisti Hrvati odmetnuli u šume e da bi izbjegli uhićenja pošto su Njemačka i Rusija zaratile, pa se silom prilika pridružili antihitlerovskoj koaliciji i postali antifašisti.

To znaju svi bivši komunisti Hrvati, pa kako vidimo i njihova djeca.

Da bi se prikrio četnički karakter i zločini 27. 7. Sisak je tijekom Yuge bio marginaliziran a Srb slavljen. Naravno, nije se smijelo ništa reći ili pitati jer si odmah nepoćudan.

Postojala je omladinska radna brigada koja je nosila ime Prvi partizanski odred, ali se to mislilo- tumačilo kao da je to bio prvi partizanski odred na području Siska, pa je čak i ustanak u Srbiji ispada po tome počeo prije nego u Hrvatskoj i BiH tj. 07. srpnja 1941 , radilo se samo o tome gdje je jedan avanturist i propali student Žikica Jovanović Španac ,nakon što je na nekom vašaru poslužen hladnim odojkom i mlakim pivom izazvao svađu i kad su žandarmi došli uredovati potegao pištolj i ubio dvojicu, pa se odmetnuo u šumu.

Naravno, pošto je bio španjolski borac i komunista, to obično dvostruko ubojstvo u pripitom stanju je prikazano kao početak ustanka u Srbiji.

Znači, forsiralo se Žikicu, a marginaliziralo Vladu Janića Capu.

Naš @Feniks reciklira ono što je tupljeno generacijama od 45-90 kada se nije smijelo propitivati kako on kaže " proglašene istine", pa na istom valu nastavlja i s novijom hrvatskom poviješću, kao da se ne sijećamo kako je bilo.

sve dobro...

Tko je glasao

ma sve su to bedastoce..

ma sve su to bedastoce.. naprosto je jedan dan morao biti proglasen ustankom.. da li je to lijevi ili desni dan nije toliko bitno, kao ni da li se radilo o akciji ovoj ili onoj, jer garantirano niti jedna ne moze biti velicine invazije na normandiju da bi po tome mogla biti znacajna..... ono sto je sustinski vazno jest ne-iskrivljavanje smisla...

a sa tim ima @feniks velikih problema.. sa smislom.. koji kod njega kaze da su svi u hrvatskoj od stoljeca sedmog potencijalno ustase, a ako slucajno nisu onda su neki marginalci i nevazni... kao i da je i danas spas u panslavizmu pod vodstvom srbije za ovo podrucje, otprilike negdje ideje iz vremena gaj-a sa dodanim elementima onog garacanina ili vec kako se zove..

to je naprosto stupidno i dosadno..

a povijest ako se makne ideologija pa promatra neka crtica u kontekstu dogadanja moze biti i zabavna i zanimljiva rasprava, pogotovo sa odmakom od 50tak i vise godina.. bez obzira koliko je ponekad bila krvava i ruzna i koliko se ljudske zlobe i zlocestoce, zelje za prevlasti, moci ili bogatstvom skrivalo izmedu redova ovog ili onog pokreta ili dogadanja..

ova prica gdje se racanu na neki nacin pokusava stavljati 50godina star ustasluk, dakle sukob sa srbima u uzrok ponasanja 90tih je naprosto sulud i potpuno izmisljeno i lazno argumentiran uzrok dogadanja 90tih..
osim bedastoce sa antifasistickim ustankom, posebno mi je zanimljiv kontekst stavljanja racana kao odgovorne osobe koaj je "oslobodila ustaske putovnice" i dovela emigraciju.. i to jedno cetiri godine nakon sto su se u hrvatskoj normalno poceli setati pripadnici dotadasnje emigracije, cak i fasisticki deklarirane, aktivne u drugom svjetskom ratu. Nikakve dozvole za tako nesto, kao ni izdavanje putovnica, ni "pustanja" ni "zabrane" nisu nikad bile u racanovoj moci... i naprosto citav tekst zbog toga nema nikakvog smisla.. osim pokusaja diskreditacije citave danasnje drzave izmjenom povijesti..
racan je ono sto jest, no povezivati ga sa fasizmom ili ustastvom ili jugo emigracijom naprosto je cisto ludilo u necijoj glavi... kao i bezobrazni pokusaj u stilu save strbca.. meni je to naprosto komicno..

ponekad si mislim da je i @feniks izgubio busolu, onako ljudski, staracki... jer danas prodavati ideologiju na nacin koji je mogao proci u drzavnom sustavu pred barem 50tak godina i cak ni tada van sluzbenih medija ne moze biti proizvod sasvim racionalnog covjeka.. cak ni za one kojima je to bio oduvijek posao.. ta prodaja ideologije ili lazne stvarnosti.. (@feniksologija - povijest u kontekstu izmedu rankovica, tita i zadnjih generala JNA)

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@lunoprof

Puno j stvari koje mene dijele od takvih samozvanih stručnjaka za grbavu karu poput tebe ...

Ja za razliku od tebe dobro poznajem materiju o kojoj pišem, a pri analizi događanja koristim mozak, a ne srce ili neke druge organe.
Stvari i događanja, za razliku od tebe, uvijek promatranm u kontekstu vremena u kojem su se događale, nikad ih ne preslikavam na vrijeme sadašnje, dajući im značaj koji nisu imali.
Nadalje poznavo sam i još poznajem velik broj ljudi koji su u određenom vremenu sudjelovali u donošenju ključnih odluka za nrod i državu ili ponekad i sami odlučivali, s nekima od njih me veže i dugogodišnje prijateljstvo.
Kad su događanja iz prošlosti u pitanju, te ljude sam pitao i još ih pitam za stvari koje su se događale daleko od očiju javnosti, pa tako dobivam informacije koje ne možeš pročitati u knjigama ili ih naprosto progooglati. Dakle baratam informacijma iz prve ruke. Ja ne odajem imena tih ljudi, jer nemam njihovo dopuštenje za to.

Samo ilustracije radi, preko tih ljudi ja sam i od jednog od najbližih suradnika Slobodana Miloševića dobio potvrdu o dogovoru Tuđmana i Miloševića kao i podatak o tome što je vodilo Slobodana Miloševića da prihvati Srbe iz Hrvatske i naseli na Kosovo.

Opet za razliku od tebe ja preispitujem događanja, tražim ono što se zbivalo u pozadini i kako je to utjecalo na tok povijesti.

Tko je glasao

Franjo je izdao Slobu, nakon troljubca

Samo ilustracije radi, preko tih ljudi ja sam i od jednog od najbližih suradnika Slobodana Miloševića dobio potvrdu o dogovoru Tuđmana i Miloševića kao i podatak o tome što je vodilo Slobodana Miloševića da prihvati Srbe iz Hrvatske i naseli na Kosovo.Pouzdani neki ljudi, kada su to baš povjerili Tebi.
Mnogi čuju razne glasove iznutra, a mnogima se priviđaju nekakvi ljudi.)))

Prava povijest i istina počinju od "tih ljudi" koji su baš @feniksu povjerili istinu, koju isti otkriva na pollitici:)))

Nadalje poznavo sam i još poznajem velik broj ljudi koji su u određenom vremenu sudjelovali u donošenju ključnih odluka za nrod i državu ili ponekad i sami odlučivali, s nekima od njih me veže i dugogodišnje prijateljstvo.I prijatelji se dogovorili što je najbolja istina za njihovo davanje umjetnoga disanja pokojnici Jugoslavi Milošević.)))

Opet za razliku od tebe ja preispitujem događanja, tražim ono što se zbivalo u pozadini i kako je to utjecalo na tok povijesti.Preispitivanje "preko tih ljudi"!:)))
Prava znanstvena metoda!

preko tih ljudi ja sam i od jednog od najbližih suradnika Slobodana Miloševića dobio potvrdu o dogovoru Tuđmana i Miloševića kao i podatak o tome što je vodilo Slobodana Miloševića da prihvati Srbe iz Hrvatske i naseli na Kosovo.Slobodana Miloševića, za prihvaćanje Srba iz Hrvatske, povela je čista empatija, jer je bio tankoćutan i nije mogao otrpjeti da stradalnike elemetarne nepogode (Oluje), ne prihvati.

Bio je on široka srca pa ih je -budući da su otišli iz jedne kolijevke, odlučio smjestiti u drugu- srpsku na Kosovu. Mislio je da, ako su već pobjegli tako brzo iz hrvatske kolijevke, onda će možda svoje opjevano junaštvo pokazati ratujući u srpskoj "kolevci"-koja je bila ugrožena na Kosovu.
Međutim, nije to baš išlo lako kako mu je lažljivo savjetovao Franjo, dok su se dogovarali, a tvoji ljudi brižljivo pisali što i kako je tekao dogovor.

Ma što se onda nisi raspisao, o "tim ljudima" i dva nerazdvojna prijatelja: o Franji i njegovu drugu Slobodanu, o salveti i žlici koja je ispala Slobodanu, a sagnuo se i Franjo, pa su se dogovarali, onako ispod stola o potrebi ljetne Oluje i traktorskoga maratona od Knina do Kosova.

Međutim, Franjo je bio nepouzdan i izdao je Slobu Amerikancima, a ovi su malo potprašili po Beogradu i uspjeh dogovora s Miloševićem je propao.
Istina je govore i svjedoče "neki ljudi" koji su vidjeli salvetu dogovora Franje i Amerikanaca, ali ta salveta se čuva i jedino još WikiLeaksovci ljudi čekaju pogodan trenutak da to objave..)))

Eh, da je Franjo znao svirati klavir, onda bi ti pričao kako je svirao po Miloševićevim notama i da su to "neki ljudi" baš tebi potvrdili, te da su vidjeli kako se u znak dobre volje Franjo sa Slobom pozdravljao troljubcem.

Tko je glasao

Pamti jedan, tri baci

Po špranci, kao i svi Feniksovi dnevnici.
Red istine, pa tri reda pljuvanja i konstrukcije.
Pa red istine, pa tri reda... i tako od početka do kraja.
Uz klasično, sve-pljuvačko Grand finale.

Iz dnevnika u dnevnik.

Opći dojam: nevjerodostojno. Ridikulozno.

Tko je glasao

Kako mu ne dosadi

Dnevnik je obična kompilacija njegovih baljezganja po razno raznim portalima, forumima pod nadimkom Feniks, ali i pod desetinama drugih nadimaka.
Dovoljno je pojedine rečenice samo upisati u tražilicu i sve je jasno.

Tko je glasao

@laufer

Ja sam puno puta napisao da ja pišem za pametne ljude, pa mi nikako nije jasno zašto ti čitaš moje dnevnike.

Tko je glasao

@Feniks Grijeh "račanizma"???

O Tuđmana se sve to moglo očekivati, on je sa svojim revizionističkim (ne)djelima počeo dosta rano, u Institutu za historiju radničkog pokreta u Zagrebu, međutim za mene je VELIKO razočarenje bio - Ivica Račan! I imao je pravo jedan moj rođak, politički "fajter" koji je za Račana otprilike rekao: "To vam je plašljiv čovjek, i to je jednako kao kada biste za noćnog čuvara, koji mora odraditi tešku noćnu "šihtu" postavili čovjeka koji se boji - mraka!"
Po mom gledanju blijedi, nikakav "račanizam" dao je krila "tuđmanizmu" i to po obrascu koji je poznat u povijesti - slaba, nikakva socijaldemokracija rađa autoritarne sustave!! Ništa nas ne treba iznenaditi ako se tako što dogodi nakon neuspješnog Zorana Milanovića!!!
Sve je to hrvatska pseudoelita koja radi protiv vlastitog naroda! Evo današnji Jutarnji pa zaključite koliko se vole - Gotovina i Zoki!!!??

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

posto vidim da sve znas, reci

posto vidim da sve znas, reci mi tko je bio voda Sisackog? Kakav je status imao poslije 2ww? Kako se zvao? Kako je zivio poslije rata i gdje?

uvođenje Dana antifašističke borbe, koji se slavi 22. 06. na dan kad je 1941. osnovan Sisački partizanski odred, kao prva antifašistička postrojba u porobljenoj Evropi

jer to mi se cini jako olako preskoceno u ovom dnevniku gdje je previse toga nabrojeno da bi ovaj podatak bio samo tako "zaboravljen"

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@lunoprof

Zašto meni postavljaš takv pitnja, n koja možeš naći odgovore na netu?
Al' dobro, Vlado Janić Capo, narodni heroj, generalpukovnik JNA, Beograd, poslanik u Skupštini Jugoslavije.

Inače dvojicu članova osnivača Sisačkog odreda, narodne heroje Grgu Jankesa i Matijana Cvetkovića sam i osobno poznavao.

Inače na više mjesta se može naći podatak da je među osnivačima odreda bio i general Janko Bobetko, što nije točno, među osnivačima bio je njegov brat Mijo, Janko je bio u domobranstvu i odredu je pristupio 1942. i to kad mu je radi brata partizana prijeilo uhićenje.

Tko je glasao

@feniks.. vec sam ti vise

@feniks.. vec sam ti vise puta rekla da meni ne treba net za neke stvari... a pitanje postavljam zato sto si to ime izostavio, kao i pratece dogadaje..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@lunoprof

Ništa ja nisam izostavio, u dnevniku je sve na svojem mjestu i u mjeri u kojoj treba biti, kad budem pisao o Sisačkom odredu, ond ću pisati o tome, ovaj dnevnik ne bavi se Sisačkimk odredom.

Tko je glasao

"red lazi", "red istine".. konstrukcija standard "feniksovijest"

pisao si i sada... i to u onom dijelu koji pripada (kako bi @laufer rekao) "redu lazi"..
no nije to bas neka promjena, kao i uvijek dnevnik ti je konstrukcija .. svega i svacega... red istine red lazi.. da bi se dobila iskonstruirana @feniksologija

Posebno se atakira obilježavanje 27. 07. kao Dana ustanka naroda Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji je manipulacijom kroz uvođenje Dana antifašističke borbe, koji se slavi 22. 06. na dan kad je 1941. osnovan Sisački partizanski odred, kao prva antifašistička postrojba u porobljenoj Evropi. Ipak zlotvori se nisu usudili proglasiti taj dan danom ustanka, jer nikakvih ustaničkih aktivnosti Sisačkog odreda nije bilo.

Ozbiljno se, kao odgovor na ustaški teror koji je Maks Luburić provodio mahom nad Srbima ali i poneklim nepoćudnim Hrvatima u Lici, zapucalo tek u Srbu 27. 07. 1941. dakle mjesec i nešto dana poslije osnivanja Sisačkog partizanskog odreda.
Ta činjenica se jednostvno nije moglo zaobiči, pa je taj datum ostavljen za obilježavnja, ali kao Dana ustanka naroda Like i Korduna, ostatak Hrvatske ima već spomenuti Dan antifašističke borbe (sic!).

meni fakat nije jasno kako ti se da tak suvati

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@lunoprof

Što je laž u citiranome?

Ili je sve ono što ti ne znaš ili za što nisi čula laž po defaultu?

Tko je glasao

čisto da se zna i za

još neke poglede na stvarnost.

http://hrsvijet.net/index.php?option=com_content&view=article&id=14888:t...

Općepoznata je činjenica da novoformirana vlast i država proglašena po ustašama nije imala ništa protiv komunista jer su zajedno robijali i surađivali protiv beogradske kamarile i diktature.

U okolnostima kada Njemačka napada Rusiju, komunisti se boje ( s pravom ) i sklanjaju se u šumu, za prvu ruku. U međuvremenu, pa i ranije, četnički pokret buja na Baniji i komunisti se pridružuju četnicima i polako ih prevode u partizane ( mislim zaista se radilo o gerilskoj pobuni)
protiv NDH svaki sa svojim interesima.

sve dobro...

Tko je glasao

@drvosjek Tko ti je predavao povijest???

Pišeš gluposti, kao što je ova:
.."Općepoznata je činjenica da novoformirana vlast i država proglašena po ustašama nije imala ništa protiv komunista jer su zajedno robijali i surađivali protiv beogradske kamarile i diktature."
Stvarno ti nedostaju neke osnovne klekcije iz povijesti, kaoa da si spavao kada je to govoreno, a što je još važnije, govori se i piše i danas, manje.više slično, jer su to ustanovljene povijesne istine koje su od 1991. nebulozno drugačije prikazivane.
Dakle,
uspostavom tzv. NDH počeo je ODMAH progon komunista, naprednih intelektualaca, sindikalista...Srba, Židova, Rasni zakoni donijeti su već 17. travnja 1941. od ustaških vlasti!!! Pohapšeni su odmah Cesarec, Adžija i drugi i strpani u logor Kerestinac i predani nacističkim okupatorima. Pokušan je i bijeg iz Kerestinca koji nije uspio, i pored svega, Tito u životnoj opasnosti OD USTAŠA I NACISTA napušta Zagreb i prelazi u Beograd!!!! Grupe hrvatskih nacionalnih komunista (Hebrang, Keršovani, Balen, Ivanković - Vonta i drugi) našli su se odmah po uspostavljanju tzv. NDH u životnoj opasnosti i ili prelaze u ilegalu ili napuštaju Zagreb!!! Ustaše su uhapsile i Vlatka Mačeka, vođu HSS-a, i deportirali u Jasenovac, a kako onda ne bi hapsili članove KP!!????
Gerilska pobuna??? Komunisti se pridružuju četnicima???? Znaš li možda datum kada su komunisti uputili poziv na USTANAK, nikakavu gerilsku pobunu!!!???
Da mi je samo znati tko ti je predavao povijest u osnovnoj školi, i tko ti je od 1991, isprao toliko mozak da pojma nemaš o elementarnim povijesnim činjenicama ili ih namjerno interpretiraš na neoustaški način!???

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Pokušali su mi predavati ISTORIJU

ali sam se zainteresirao za POVJEST , poštovani Ljubo, pa da malo kompiliram.

Izvorno, riječ " Ustaše " općenito označava "ustanike" .

Danas se ta riječ koristi isključivo kao naziv za pripadnike političko - vojno organizacije koju je 1929. u Italiji osnovao Ante Pavelić s ciljem odvajanja Hrvatske iz Kraljevine Jugoslavije nasilnim putem s ciljem stvaranje Nezavisne države Hrvatske ( NDH ).

Prvo ime organizacije bilo je Ustaša - Hrvatska revolucionarna organizacija (UHRO), a od 1933. Ustaša - Hrvatski revolucionarni pokret.

Dakle, vidimo da IZVORNO ustaše nemaju nikakve veze s fašizmom i nacizmom,već naprotiv ustaše su ANTIFAŠISTI jer su USTALI protiv fašista Kraljevne Jugoslavije, ali ne prema ustaškoj kvalifikaciji, već po komunističkoj, jer su komunisti smatrali i zvali beogradski kraljevski režim fašističkim.

Fašisti nisu u Zagrebu, već su u Beogardu.

Fašist nije Pavelić već je to kralj Aleksandar!

To ti je povijesna činjenica - istina za razdoblje od 1929. do 1941. godine , dakle punih 12 godina ustaša Pavelić nije bio fašist, prema komunističkom ljevičarskom kriteriju!!!

Bio je samo revolucionar koji je kao i komunisti nasilno želio doći do hrvatske države.

Atentat u beogradskoj Narodnoj skupštini 20. lipnja 1928. na Stjepana Radića te skora smrt 8. kolovoza iste godine stvorili su novu političku i psihološku situaciju u hrvatskom narodu unutar Kraljevine SHS.

Posljedica je velika skupština hrvatske mladeži u Zagrebu 30. rujna 1928. gdje u rezoluciji piše da hrvatska mladež " neustrašivo stoji na braniku samostalne hrvatske države ".

Poslije proglašenja diktature kralja Aleksandra 6. siječnja 1929. godine i promjene naziva države u Kraljevina Jugoslavija, iz domovine bježe Branimir Jelić, Gustav Perčec i Ante Pavelić.

Njima se u izbjeglištvu postupno pridružuju August Košutić i Juraj Krnjević te desetak hrvatskih sveučilištaraca i radnika.

Pavelić i Perčec posjećuju Sofiju i potpisuju 20. travnja 1929. s predstavnicima Makedonskog nacionalnog komiteta Sofijsku deklaraciju, koja naglašava da će koordinirati " svoju legalnu djelatnost za izvojštenje čovječjih i narodnih prava, političke slobode te podpune nezavisnosti i Hrvatske i Makedonije".

Zbog ove deklaracije Pavelića i Perčeca Sud za zaštitu države u Beogradu osudio je 17. srpnja 1929. na smrt.

Da li je tom smrtnom presudom Pavelić kao poglavnik ustaša i ustaškog pokreta postao fašist ili antifašist?

U siječnju 1932. izlazi prvi broj mjesečnika "Ustaša".

Sredinom 1932. objavljen je ustav Ustaške hrvatske revolucionarne organizacije (UHRO) i razni propisi u vezi s organiziranjem.

Rad Ustaše bio je tajan, dočim je rad Hrvatskog domobrana javan.

Otada se počinje upotrebljavati naziv domobransko-ustaški pokret.

Zašto se ne izda knjiga s reprintima mjesečenika " Ustaša ", sa ustaškim ustavom i drugim dokumentima toga vremena da bi današnji Hrvati znali kako je sve počelo, tko su bili ustaše i zašto? To treba ući u škole a ne homoseksualna propaganda.

Procesi i progoni Hrvata su učestali od 1929. do ubojstva kralja Aleksandra u Marseillesu 9. listopada 1934; poslije toga diktatura popušta. Pavelić i Kvaternik, organizatori atentata, u talijanskom su zatvoru od listopada 1934. do kraja ožujka 1936.

Dakle, vidimo pravi fašisti su zatvorili budućeg fašistu??

Treba se znati da tada postoje određena međusobne simpatije, pa čak i suradnja na robiji, između dvije grupe radikalnih neprijatelja tadašnjeg režima Kraljevine Jugoslavije , između ustaša i komunista ljevičara , o čemu svjedoči Zajednica političkih osuđenika: hrvatskih nacionalnih revolucionara, makedonskih nacionalnih revolucionara i komunista, osnovana u zatvoru u Lepoglavi.

To je važno znati stoga kako bi današnji i budući Hrvati znali da Titova komunistička ljevičarska tvrdnja o nepomirljivom neprijateljstvu između ustaša i antifašista nastaje tek njegovim dolaskom za sekretara KPJ.

Prije Tita vladala je, kao što vidimo kod osuđenika suradnja zato što se radilo o nacionalnim revolucionarima Hrvatske, Srbije i Makedonije, a dolaskom Tita dolazi boljševik internacionalni revolucionar koji sve nacionalno potire.

To ja također važno znati da bi se dobila jasna pozicija ustaša prije i poslije Tita sve do danas.

Ubrzo poslije atentata na kralja Aleksandra, sve su domobransko-ustaške organizacije u Europi zabranjene, a sve publikacije prestaju izlaziti, jer je Pavleić i ustaše označeni kao TERORISTIČKA ORGANIZACIJA.

U veljači 1939. počinje izlaziti tjednik Hrvatski narod s glavnim urednikom Milom Budakom i političkim urednikom Ivanom Oršanićem, koji je postao okosnica ustaške domovinske organizacije.

Gotovo u svakom kotaru postojao je ustaški povjerenik, koji u slučaju prevrata treba preuzeti vlast.

Opće raspoloženje hrvatskog naroda bilo je za stvaranje samostalne hrvatske države.

Dakle, ovdje se jasno pokazuje da su ustaše i ustaški pokret do početka 2. Svjetskog rata bili legalni, a zatim ilegalni revolucionarni teroristički pokret toga vremena isto ko što su to bili komunisti.

Zato u zatvoru u Mitrovici Moše Pijade ustaše smatra borcima za ostvarenje Hrvatske države i pomagao je ustašama.

Tada nije bilo nikakvog fašističko antifašističkih antagonizma između komunista i ustaša , već naprotiv, bile su međusobne revolucionarne simpatije i suradnja.

U takvoj atmosferi suradnje nastaje hrvatski komunistički pokret na čelu s Hebrangom i drugim hrvatskim komunistima nacionalistima.

Ta dva pokreta, ustaški i komunistički sve do 1941. godine ne nalaze se kao neprijatelji, pogotovo stoga što su jednom i drugom pokretu pristupali mnogi HSS-ovci.

Za te i takve ustaše, a to su pravi ustaše , a ne one koje je izrodio rat kao zločince , nitko ne može reći da su ubojice ili zločinci, jer su poniknuli i rasli na represiji i teroru koji je nad Hrvatima provodio velikosrpski režim Kraljevine Jugoslavije.

Današnji naraštaji povijesno trebaju znati da su ustaše nastali kao hrvatska radikalno nacionalistička revolucionarna organizacija - nešto poput hrvatske IRA-e ili PLO-a onoga doba, ili sličnih revolucionarnih organizacija koje nasilnim metodama nastoje ostvariti svoju državu.

Ustaše su za razliku o drugih odabrali nasilno rušenje jugoslavenske države i u tome je sadržana definicija ustaškog pokreta: Ustaše su bile nacionalni hrvatski pokret usmjeren na rušenje KRALJEVINE Jugoslavije.

U svojim uputama Pavelić je pisao:

“Ustaški Pokret nije nastao radi i u svrhu kakvih ideoloških maxima občenite naravi, nego je revolucionarni pokret za oslobođenje hrvatskog naroda ispod tuđeg gospodstva i za uzpostavu samostalne i nezavisne države hrvatske.

Stoga nije nikada, niti može u buduće biti zadaća pokreta tratiti vrieme i sile za razciščavanje ideoloških pitanja, nego u praktičnom redu i borbi za postignuće postavljenog cilja, postignuće koje je i uvjet za svaki život hrvatskog naroda …..

To znaci, da zakone može stvarati samo narod po svojim zakonitim zastupnicima, a naravno da za rad na izvršenju zakona jednom stvorenih tim zakonitim putom, nema nikakvih ograničenja.

To znači, da od rada u Hrvatskoj nije izključen nitko, napose ne od života u njoj, tko živi i radi u skladu s narodnim interesima….. Stoga sav rad i borba mora biti koncentrirana na oslobođenje…..Naćelo je Pokreta, da se oslobođenje može postići samo sa borbom, a ne sa kakvim sporazumom ili dogovorom s neprijateljem…..”

Eto to su ustaše i ustaški pokret do izbijanja 2. Svjetskog rata 1941. godine.

I sada što je tu loše ili nepoćudno?

Čega se tu Hrvati trebaju odricati ili sramiti?

Velika pomutnja i nesreća javlja se tek pojavom Tita i KPJ koji dolazi iz Rusije s istim ciljem: srušiti Kraljevinu Jugoslaviju, ali uspostavi NOVU komunističku Jugoslaviju.

Time dolazi do pune oprečnosti između ustaša i komunista, jer ustaše idu zatim da su ukine Jugoslavija i uspostavi država Hrvatska, dok komunist boljševici na čelu s Titom idu za tim da se ukine stara fašistička Jugoslavija i uspostavi nova komunistička u kojoj bi Hrvatske bila republika bez atributa državnosti, kao i sve ostale.

No time ne dolazi do samo do antagonizma između ustaša i komunista, već dolazi do antagonizma između komunista i komunista, t.j. između hrvatskih komunista koje je predvodio Hebrang i jugoslavenskih komunista koje je predvodio Tito.

To je nesretna čvorna točka političke sudbine Hrvata pred sam rat, jer se odmah na početku rata Hrvati dijeli na Hrvate hrvatske nacionaliste ustaše i hebrangovce i hrvate jugoslavene koji se zadovoljavaju sa Hrvatskom kao republikom u okviru države Jugoslavije.

U takvoj podjeli dio Hrvata jugoslavena postaju ideološki anacionalni , jer se, kao što se zna, više od 60. godina učilo i provodilo da su interesi radničke klase Hrvatske veći od nacionalnih interesa Hrvata, odnosno, učilo se da je interes radničke klase istodobno i nacionalni interes Hrvata.

Upravo ova crta zablude prisutna je i dalje kod ljevičara sadašnje Hrvatske, što hrvatsku čini politički konfuznom državom.

Svjedoci smo da ljevičari stalno hoće nekakvu drugačiju Hrvatsku od sadašnje, jer se u ovakvoj nacionalnoj i nacionalističkoj hrvatskoj ne snalaze, ovakva hrvatska im je strana i neprihvatljiva i zato stalno nešto rovare protiv nje. Želi se reći da su korijeni današnje političke podjele u hrvatskoj još iz vremena pred sam početak i neposredno nakon početka 2. Svjetskog rata kada se javlja i nastaje SILA za uspostavu komunističke boljševičke Jugoslavije.

Ta sila dijeli Hrvate na lijeve i desne, na ustaše i partizane, i ta sila dijeli Hrvate i danas.

To je sila koja djeluje kao EHO antifašističke boljševiče sile SSSR-a i antifašističke sile partizanske Jugoslavije.

Otporom toj SILI ustaše postaju " krvoločne zvijeri " tek početkom 2- Svjetskog rata kada se javljaju kao osnivači Nezavisne Države Hrvatske (NDH ) nakon okupiranja i raspada Kraljevine Jugoslavije uz pomoć nacističke Njemačke.

Dakle, ustaše postaju zločinci tek pojavom 2. Svjetskog rata kada počinju ubijati Srbe i partizane istom i jačom mjerom nego što su to činili Srbi četnici, Srbi partizani i Hrvati partizani jugoslaveni.

Vrlo slično se dogodilo u bliskoj prošlosti za vrijeme Domovinskog rata, samo u nešto drugačijoj političkoj JNA - četničkoj " ambalažI ".

Da bi se taj prijelaz od " normalnih " ustaša u " nenormalne krvoločne ustaše " bolje shvatio treba imati na umu da su se nakon ujedinjenja Hrvatske s Kraljevinom Srbijom 1. prosinca 1918., vojnici 25. i 53. domobranske pukovnije, zajedno sa zagrepčanima izašli su 5. prosinca 1918. na ulice zahtijevajući Nezavisnu Državu Hrvatsku, dakle 11. godina prije Pavelića, ili 23 godine prije ostvarenja Nezavisne države Hrvatske 1941. godine, ili 72. godine prije ostvarenja države Hrvatske nakon raspada komunističke Jugoslavije.

Prema tome, očito je da Nezavisna Država Hrvatska ( NDH ) ne počinje niti završava s Pavelićem i ustašama, koji su samo jedna ratna epizoda samostalne hrvatske države, koju su jugoslavenski i hrvatski antifašisti uništili i koja se ponovno uspostavljena 1991. godine bez izravne pomoći jedne ili više država, kao što je bio slučaj s NDH.

Treba znati i to da je su na Trgu bana Josipa Jelačića te davne 1918. godine dočekani hrvatski prosvjednici strojničkom paljbom iz zgrade br.11, kada je ubijeno 14 Hrvata.

No važnije je znati da u hrvatskoj od nastanka Kraljevine Jugoslavije stalno djeluje antihrvatska politika iz dva smjera, iz smjera Beograda i dijela hrvatski Srba, i iz smjera Hrvata dodvorica koji su i tada bili vrlo aktivni kao orijunaši, a zatim kao Titovi komunisti partizani antifašisti, zapravo kao antiustaše, kao što su i danas.

Tako su DOBRI USTAŠE dočekali 1941. godinu i stvaranje NDH, kada su Hrvati 10. travnja 1941. godine najavili oslobađanje od srpske hegemonije aktivnošću ustaša i Pavelića, do kada u Hrvatskoj nije ubijen ni jedan Srbin.

Međutim ne napadaju ustaše Srbe. već Srbi napadaju ustaše pa tako Srbi pokušavaju spriječiti stvaranje hrvatske države, kao i 1991. godine, pa 9. travnja 1941. vojnici 2. konjičkog puka "Car Dušan Silni" ubijaju 26 Hrvata u Bjelovaru i okolici; 11. travnja 17 Hrvata u Derventi, 32 Hrvata u Mostaru i 13. travnja 25 Hrvata u Čapljini…

Dakle, Srbi su digli ustanak u Banovini Hrvatskoj prije nego što je proglašena Nezavisna Država Hrvatska.

Repriza tog srpskog ustanka izvedena je 27. srpnja 1941. godine u Srbu, odnosno 22. lipnja u Sisku kako to hrvatski ljevičari slave da bi se prikrilo srbo - komunističku prirodu partizanskog rata u Hrvatskoj kojeg pokreću Srbi s dalekosežnim ciljem - pokretanjem bratoubilačkog rata u Hrvatskoj.

Ista takva srpska pobuna izvodi se 1991. godine.

To je sve bio samo uvod za transformacju dobroćdnih ustaša u krvoločne zahvaljujući krvoločnosti režima Kraljevine Jugoslavije, time i krvoločnosti četnika i srba partizana koji odmah na početku 2. Svjetskog rata i ratnom uspostavom NDH počinju napadati Hrvate i sve što je hrvatsko, a naročito ustaše i institucije i infrastrukturu NDH.

Dakle " krvoločni ustaše " javljaju se tek za vrijeme 2, Svjetskog rata od 1941 - 1945. godine, pa pogledajmo kako je to izgledalo.

Njemačke nacističke trupe su poništile Kraljevinu Jugoslaviju u trenu .

Rat je došao iz vedra neba .

Njemačke trupe u Zagrebu su dočekane s velikim odobravanjem i veseljem naroda, kao i u drugim gradovima Hrvatske na kretanju prema Beogradu.

Recimo, kada su tenkovske jedinice ulazile u Slav. Brod nije bilo osim šačice ustaša .

Jugoslavenska vojska se odmah predala i razoružala.

Vojnici su dolazili svojim kućama u odorama jugoslavenske vojske, koja na istoku ostaje kao četničke jedinice.

Te jedinice odmah počinju napadati hrvatska sela, gradove i ljude.

Hrvati ustaše i drugi domoljubi, naročito iz HSS-a uz pomoć Nijemaca uspostavljaju NDH.

Komunist Tito sa svojim komunistima izdaje proglas o općenarodnom ustanku protiv okupatora nacista i pomagača ustaša ( i četnika ).

Obični ljudi su obezglavljeni i smušeni.

Umjesto jedne opcije srušene Kraljevine Jugoslavije sada su nude četiri opcije: četnička, komunistička, partizanska i ustaška.

U hrvatskoj se ljudi počinju opredjeljivati za sve četiri opcije, četničku, partizansku, komunističku i ustašku, time da su partizanska i komunistička opcija bile u stvarnosti isto.

Srbi Like, Korduna i istočne Dalmacije prvo se opredjeljuju za četničku opciju, a zatim za partizansku.

Za ustašku opciju se opredijelilo vrlo malo Srba.

Za partizansku opciju opredjeljuje se malo Hrvata.

Ono što se opredjeljuje pod utjecajem je Hebrangove komunističke nacionalne politike.

Vrlo malo Hrvata se opredjeljuje za Tita i njegov jugoslavenski komunizam.

Većina Hrvata do tada nikada nisu čuli za njega niti su ga poznavali.

Nitko tada nije znao, niti je slutio što donosi 2. Svjetski rat, osim " znoja i patnje " kako je to najavio Churcill svom narodu.

Nitko nije slutio da će se u hrvatskoj morati otvoriti logori u kojima će se ubijati drugi ljudi, kao što nitko nije slutio da će odlaskom u partizane morati razarati svoja sela i gradove i ubijati svoje rođake i susjede koji su se opredijelili za opciju NDH.

Sve je to došlo iznenada, bez povrataka, u velikom košmaru u kojem se počinju pojavljivati zločini od svih učesnika u ratu , prvo četnički, zatim ustaški, partizanski i konačno nacistički.

Košmar s početka 2. Svjetskog rata jedva su dočekala oba revolucionarna pokreta, ustaški i komunistički.

Ustaše kao šansu ta stvaranje NDH, a komunisti kao šansu za stvaranje nove komunističke Jugoslavije.

Budući da se ustaše i ustaški pokret priklanja nacističkoj Njemačkoj, i djelomično fašističkoj Italiji, t.j. silama osovine, automatski time postaju neprijatelji SSSR-u t.j. komunizmu, a time postaju i neprijatelji Titu i njegovim komunistima i partizanima, koji su samo derivat ruskog komunizma - staljinizma.

Tako nastaje lokalni rat između oružanih snaga NDH, ustaša i domobrana, te četnika i partizana i to na tri razine.

Kao hrvatsko srpski rat između ustaša i četnika, zatim kako hrvatsko srpski rat između ustaša i partizana srba, i konačno kako hrvatsko - hrvatski rat između hrvata ustaša i hrvata partizana.

Koban za Hrvatsku je bio " treći " rat, kao rat između hrvata i hrvata, jer se taj rat prenosi u cijelo poslijeratno razdoblje sve do danas.

Hrvati ustaše i Srbi četnici završili su rat oboje poraženi i kao " vojni prijatelji ", jer Pavelić i ustaše propuštaju četnike kroz NDH na bijegu prema Zapadu pred dolazećim partizanima komunistima.

To ujedno kazuje da su se Srbi četnici i ustaše Hrvati borili PROTIV komunista partizana i Tita, prvi za kraljevinu Srbiju, a drugi za NDH.

To nadalje kazuje da su nacionalni Srbi i Hrvati imali isti ratni interes, koji je bio protivan interesu KPJ i Tita.

Rat između hrvata ustaša i hrvata partizana završio je pobjedom partizana Hrvata.

Ovakav završetak i ishod lokalnog " jugoslavenskog " rata iz današnje perspektive je logičan, jer je za KPJ NDH bila potpuno neprihvatljiva, više nego za četnike, ne samo zato što se svrstala uz nacističku Njemačku, već radi toga što NDH onemogućuje obnovu Kraljevine Jugoslavije, ali onemogućuje i stvaranje NOVE komunističke Jugoslavije.

Dakle, od prvog dana nastanka države hrvatske ona se BRANI, kao i 1991. godine i na taj način počinje nemilosrdni rat u kojem se javlja sav balkanski primitivizam, kako u načinu ratovanja tako i u načinu ubijanja i izvršavanja zločina.

Povijesna činjenica da zločine prvi pokreću četnici Srbi i partizani Srbi, a primitivni dio ustaše uzvraća, jer nema drugog izbora.

Na taj način nastaje spirala zločina, koja ustaše s pobjedničke strane dovodi u zločinački status.

Tako se ne svojom voljom dobri ustaše pretvaraju u zločince ustaše koji cijelo vrijeme rata ne rade drugo nego ubijaju " nevine " Srbe, Židove i partizane , njihovu djecu, žene i starce.

Dok ustaše kolju i ubijaju dotle Srbi partizani i četnici samo čine " dobročinstva i miluju hrvatski narod " , vrlo slično onome kako su to činili 1991. godine.

Ovakva crno - bijela shema fašista i antifašista više ne prolazi i to silno nervira neke Srbe i neke antifašiste koji su svoju karijeru gradili upravo na zločinima ustaša i antihrvatskom antifašizmu.

Još za vrijeme 2. Svjetskog rata, a naročito poslije rata antifašisti ljevičari razvili su kolosalnu anti ustašku i anti hrvatsku propagandu kako razlog i pokriće za potpuno istrebljenje ustaša i svega što je bilo NDH -zijsko, jer je samostalna hrvatska država u svim verzijama glavni neprijatelj Jugoslavije.

Zato NDH treba uništiti do " kosti ", jer " Hrvatska mora umrijeti da bi Jugoslavija živjela ", kako je već rečeno prema Đilasu.

Tako su, zahvaljujući najviše antifašistima Srbima i Hrvatima, Hrvati ratni " genocidni ustaše " nestali, i biološki iščezli.

Stoga je potpuno razumljivo da bi antifašisti hrvatske i dalje postojali kao antifašisti, moraju stalno izmišljati ustaše, i to ne makar kakve, već uvijek one zločince iz Jasenovca, koji prema najnovijem " režu grkljane " , a ne više da maljem razbijaju lubanje, kako bi uštedjeli streljivo, jer samo na taj način mogu opravdati svoju pojavu čak i danas.

Treba također imati na mu da na početku 2. Svjetskog rata partizanska i NDH vojska praktički nije postojala, već samo četnička.

Bila je samo šačica ustaša oko Pavelića i to je sve, ali napadom četnika na Hrvate ustaše počinju nicati " kao gljive poslije kiše " u odbrani svojih obitelji, domova i domovine, kada nastaje tada i najveća ustaška postrojba u Sarajevu pod komadom ustaše Jure Francetića.

I u drugim krajevima Hrvatske nastaju dobrovoljačke oružane ustaške postrojbe koje ulaze u ratne sukobe s četnicima i naoružanim Srbima pod partizanskom kapom , vraćajući im zločine istom ili jačom mjerom.

Tako ustaše u prvoj rundi rata postaju ratni ZLOČINCI kao i ČETNICI, kao nešto kasnije i PARTIZANI.

Tako se na tlu NDH nastaje trostruka spirala uzajamnih zločina koja se, barem što se tiče ustaša, armira antisemitskim Zakonom i zločinima prema Židovima prema narudžbi Hitlera.

Tome svakako doprinosi i ustaški logor Jasenovac koji se već za vrijeme partizanskog rata koristi za antihrvatsku propagandu krcatu lažima koja se ostvaruje odmah po završetku rata neviđenim zločinima, ratnim genocidom nad zarobljenom hrvatskom vojskom o čemu manje više znamo.

Time što se komunistički SSSR, a time Tito i njegovi jugoslavenski partizani svrstavaju u pobjedničku ratnu koaliciju Saveznika, kao potpuno primitivna balkanska vojska, kao i druge dvije, čine neviđeni osvetnički teror protkan kriminalom i zločinima, uglavnom usmjereno prema Hrvatima, bilo direktno osuđivanjem i ubijanjem Hrvata, ili indirektno suđenjem kao nacističkim kolaborantima.

Tako da ustaše završetkom 2. Svjetskog rata bivaju nemilosrdno poubijani odmah bez suđenja, ili sa improviziranim suđenjima uvijek s presudom na smrt, ili masovnim masakrima na Blajburgu, Kočevju, Teznom i drugim prigodama zarobljavanja, posebice gonjenjem zarobljenika po križnom putu.

Tako da Hrvatska završava 2. Svjetskirat kao ljudski, moralno i materijalno uništena država.

Svi hrvatski intelektualci, njih na tisuće odlazi u emigraciju ili stradava, isto tako hrvatska mladost, njih preko 500.000 biva ubijeno ili prognano u inozemstvo, a na tisuće i tisuće hrvata kolaboranata i njihove djece biva obilježeno i stigmatizirano kao " neprijetelji naroda. "

Tako da završetkom 2. Svjetskog rata ustaše nestaju s ratne i političke scene, ostaju jedinio kao živi ljudi u emigraciji ili, kao utvare u Hrvatskoj .

Njihova je nesreća u tome što su kao osnivači i branitelji NDH ušli u ratni vihor 2. Svjetskog rata i što su u tom ratu morali ne svojom voljom postati ratni zločinci.

Hrvatima je važno znati da u svim državama Europe porazom Hitlerove vojske prestaje i nestaje fašizam i nacizam, osim u Hrvatskoj. U Hrvatskoj se stalno priča o nacizmu i ustašama.

Upravo taj poslijeratni nastavak fašizma - ustaštva u Hrvatskoj važan je za Hrvate, hrvatsku povijest i sadašnjost, jer se događa nešto što nije imala ni jedna Europska država osim SSSR-a i komunističke Jugoslavije, a to je, da se nakon rata nastavlja ubijanje ljudi svog roda iz ideoloških i preventivnih političkih razloga.

Eto Ljubo, malo sam kompilirao općepoznate činjenice iz POVJESTI pri čemu sam zaboravio ISTORIJU.

Tek raspadom Istočnog lagera i nestankom komunizma u Europi , hrvatski komunisti, e da bi izbjegli sudbinu Čaušeskua ( Račan i Šuvar ) uvidjevši kakvo zlo dolazi iz Srbije i od Slobenita
Miloševića odlučuju se na hrvatsku opciju ili kako ja volim reći- postaju ustaše i to naš @Feniks dobro primjećuje, samo se on s tim ne slaže, žali zbog toga, dok mi nacionalno svijesni Hrvati, a ne izdajice, zbog toga poštujemo Račana i ostale hrvatske komuniste iz devedesetih imajući u vidu poslovicu: Bolje ikad nego nikad.

Naime, da su se Račan i komunisti tada usprotivili demokratskim strujanjima bili bi pometeni s povjesne scene, a masu bi ih bilo jednostavno -pobijeno.

Srbi i ovakvi poput Feniksa, pa i tebe bi pri tome zadovoljno trljali ruke jer opet Hrvati ubijaju Hrvate.
Naravno, to su prvo prokljuvili Hrvati u UDBI, KOSU i oficirski kadar, pa su se na poziv mudrog Franje Tuđmana pridružili hrvatskom preporodu koncem 20. st.

sve dobro...

Tko je glasao

@drvosjek

A jes nas preporodio hrvatski preporod koncem 20.st.??? Osim nešto tajkuna i tajkunčića, i onih koji su za nekoliko mjeseci sumnjive bojišnice, zgrabili dobru mirovinu, sve goljo do golje...Prije nekoliko tjedana kolegica s pune 44 radnog godine staža, sa srednjom stručnom spremom, otišla u mirovinu i iznosi joj 2 100 kuna!!! Njen komšija branitelj ima - 6000 kuna i u mirovinu je otišao kao mlad čovjek, već petnaestak godina đabalebari!
Za koju godinu "mudri" Franjo Tuđman gubit će još više svoje ulice i trgove, spomenici u čast njegove "mudrosti" će se sklanjati na partizanska groblja (a svako veće gradsko groblje u RH ima takav odjel!) a djeca u školama učit će da je s HDZ-eom postavio temelje državi koja vegetira ili je prodana stranom kapitalu! Da će firme iz Poljske i Rumunjske kupovati hrvatske firme, Franjo Tuđman nije mogao pomisliti ni u bunilu, a sam je devedesteih postavio temelje politici koja nas je do toga dovela!!!
Ekonomski i politički analfabet, 70 % onih koji su s njim komunicirali tvrde da je bio psihički neuravnotežen čovjek, koristoljubiv, povijesno neosviješten i prepun velikotrgovišćanskih kompleksa!!!! Bolja strana mu je bila da je s vremena na vrijeme znao prepoznati bilo masa i hrvatski nacionalni interes,
Naglašavam - s vremena na vrijeme!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Iza su jači igrači

Da će firme iz Poljske i Rumunjske kupovati hrvatske firme, Iza njih su jači igrači iz Njemačke, Francuske i ostalih sjevernih zemalja koje su odlučile porobiti jug Europe.

Tko je glasao

@ppetra

Pa što nije obrnuto - da hrvatske firme, s jakim igračima iza sebe kupuju Cargo sustav iz ruminjskih željeznica i jaku poljsku firmu za osiguranja??
Hrvatska se i dalje rasprodaje! Navali narode, jeftino dam, samo da prodam (i popunim ne rupe, nego PROVALIJE u hrvatskom proračunu!). Nema razvoja, dušo, nema sposobnih i poštenih ljudi koji su ga u stanju inicirati!
Ali tvornica koja proizvodi neprijatelje, unutrašnje i vanjske, radi punom parom!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Četiri godine je svatko imao

Četiri godine je svatko imao priliku postati RVI i dobiti mirovinu 6000 kuna i 15 godina đabalebariti. Nikakva veza nije trebala za ostvarivanje takvih prava. I ti si imao priliku za ostvarivanje prava RVI i dobivanja mirovine ali si odabrao Beč. Zašto?

Tko je glasao

Acinum

Ja ću ti točno citirati jednu od njegovih izjava zašto je zaprašio u Beč

" Najvažnije od svega, intuicija mi je govorila da će se sjedište Židovske općine naći u opasnosti. Samo dva tjedna nakon mog odlaska, i sa željom da i produbim svoja znanja o židovstvu i Bliskom istoku, dvadesetak metara od mjesta gdje sam svakodnevno radio, odjeknula je eksplozija podmetnute eksplozivne naprave."

Ovo su njegove antologijske izjave.
Pazi, njemu je intuicija govorila da će se sjedište židovske općine nači u opasnosti.
I pazi, zaista dio zajedničke židovske grobnice ode u zrak.
Dakako da je tada za to optuživao Franju Tuđmana, ustaše, nacionaliste itd.
Ni na kraju pameti mu nije bilo da su odgovorni za to bili oni sa njegove strane.

Tko je glasao

@Grdilin

Upozoravam te da ne širiš LAŽI I INSINUACIJE, po stoti put! Posebno oko nekog optuživanja Tuđmana za eksploziju u Palmotićevoj, i miniranje grobnice na dijelu groblja na Mirogoju. Da li u navedenom citatu ikoga optužujem???
I tebi za informaciju, nije se radilo samo o zloslutnoj intuiciji. Postoji možda u arhivi Židovskog društva "M.Š. Freiberger", kod mene kopija, samo bi je trebalo pronaći, procjena sigurnosne situacije Općine i Društva te PRIJEDLOG plana koje mjere treba poduzeti, i koji sam napravio i dostavio predsjedniku Općine Nenadu Porgesu. Što se poslije dogodilo povijest je koju tvoj um nije u stanju shvatiti, čak ni danas 2013. godine.
Previše si dozvoljavaš kada me svrstavaš "s onu stranu barikade", baš previše!! Uostalom, tko si ti da ti se imam opravdavati i išta objašnjavati???

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Opa brale

""""procjena sigurnosne situacije Općine i Društva te PRIJEDLOG plana koje mjere treba poduzeti, i koji sam napravio i dostavio predsjedniku Općine Nenadu Porgesu. """

-procjena sigurnosne situacije danas se naziva -sigurnosna prosudba

http://www.poslovniforum.hr/zakoni/zss027.asp

Iz ovog Ljubo , ukoliko si kako kažeš TI pisao tu prosudbu i predlagao neke mjere može se zaključiti da si neki- obavještajni stručnjak ili nisi ali si u NEŠTO bio duboko umočen.

Naime, potrebna su neka znanja i vještine za to. Čestitam.

sve dobro...

Tko je glasao

Drvo

1990 godine je odlukom Vijeća Židovske općine u Zagrebu Jakov Bienenfeld bio zadužen za sigurnost te institucije.
Dakako njega Ljubo zaboravlja i stavlje sebe u prvi plan.
Dakle Bienenfeld je bio glavni i imao je odriješene ruke za suradnju sa našim sigurnosnim tijelima.

Dakako da je u tome imao pomoć Mossada (uz naše znanje).
Dakako da su za to sve znali i oni sa druge strane (Ljubine prave)

Tko je glasao

@drvosjek

Pa naravno da sam u "NEŠTO bio duboko umočen"??? Kako ne nalaziš u uhidbenim nalozima koji su stigli iz Evrope moje ime i prezime???
Ma koja znanja i vještine??? Nisam studirao ONO i DSZ, kao Milan Bandić! Samo da on nama izgradi ponovo sinagogu u Praškoj 7, u Zagrebu, sve će mu biti, ako je išta skrivio, oprošteno!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ljubo

imam ideju

Osnuj CENTAR LJUBO RUBEN WEIS-HRVATSKE.

Centar bi prema mojoj ideji imao 2 cilja.

1. Otkrivanje, identificiranje, lociranje i transferirnje svih zločinaca koji su činili bilo kakve zločine prema Hrvatima od 1945-do danas- krvni delikti; znači ubojstva, silovanja, protjerivanja i sl. a koji su se razbježali od Srbije do Kanade, a neki mučki šute u Hrvatskoj i nadaju se da se za njihova nedjela nikad neće saznati.

2.Otkrivanje, identificiranje, lociranje i transferirnje svih kriminalaca koji su gospodarski podrivali našu domovinu Hrvatsku i koji se isto kao i ovi pod 1. nadaju da nikad neće biti otkriveni. (šifra:lova vani)

-tu bi se vjerovatno nešto i zaradilo, država bi to trebla sufinancirati ( kad već financira silne nevladine udruge), možda neke nagrade u postotku za ono pod. 2, čime bi se financiralo ono pod 1.

-osnovati zakladu pod imenom MARIJA PAVELIĆ čija je majka bila,kako kažu Židovka i vjerujem da bi Hrvati širom svijeta, kako već običavaju istu potpomagali kako financijski tako i na druge načine.

( Jesi vidio kako je Mesić skupljao ćekove devedesetih, pa mu se neki i zagubili, što kod tebe tvrdim ne bi bio slučaj, cijenim da nisi pohlepan)

Ukoliko postoje neka ograničenja vezano za dosadšnji rad, to se riješi jednostavno.

Promijeni košulju. Ni prvi ni zadnji.

Eto, sam bih poduzeo neke mjere i radnje u tom smjeru ali ja sam običan mali čovjek,anonimac,a ti bi se već prema svojim vezama i poznanstvima brzo snašao u tom poslu.

Ipak je potrebno neko ime za početak. Ja sam, istinabog živa legenda u dva-tri sela u mom kraju iz Domovinskog rata, dok si ti ipak poznato ime ( o tebi je čak i Miljenko Jergović pisao) pa ti evo prepuštam ideju.

Znači, nikad nije kasno preći na pravu stranu. U ovom slučaju na pobjedničku stranu.

sve dobro...

Tko je glasao

Drvo

Lako je to što je o njemu pisao jedan Jergović.
Meni je znakovitije kad s njim radi intervju Domagoj Margetić.
E to je nenadjebivo.
Ta veza.

Tko je glasao

@drvosjek

Pišeš, pored ostalog o mogućem zadataku Centra:
"...2.Otkrivanje, identificiranje, lociranje i transferirnje svih kriminalaca koji su gospodarski podrivali našu domovinu Hrvatsku i koji se isto kao i ovi pod 1. nadaju da nikad neće biti otkriveni. (šifra:lova vani)"
Osnivanje Centra prepuštam nekom mlađem, a po ovom pitanju Centar će imati moju punu podršku i pomoć!
Inače ne znam otkuda ti ideja da nisam na pobjedničkoj strani???

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

E yebiga Ljubo

od kad su godine bitne. Davno su izmislili Viagru, pa žrtvuj se malo.

Žrtvuj se za Hrvatsku. Imaš potencijal. Ja bih, približnih smo godina, ali mene yebe što nisam poznat, pa dok postanem poznat prođe 10 godina, a vrijeme leti.

Nadoknadi što si propustio dok si bio u zabludi da će jugoslavenska ideja pobijediti.

Imaš potencijala.

Ti ( sada ) jesi na pobjedničkoj strani, ali mogao bi to i potvrditi.

Evo, ja ću ti doći dva dana raditi na mješalici kad budeš obnavljao vikendicu koju su ti explozivom srušili, jedini uvjet je da se predstaviš kao politički Hrvat, što zapravo i jesi.

sve dobro...

Tko je glasao

Ljubo

Ti si Ljubo tada optužio cijeli sistem na čelu sa Franjom Tuđmanom za terorizam i diverzije.
Što se tiće ovoga:

" Postoji možda u arhivi Židovskog društva "M.Š. Freiberger", kod mene kopija, samo bi je trebalo pronaći, procjena sigurnosne situacije Općine i Društva te PRIJEDLOG plana koje mjere treba poduzeti, i koji sam napravio i dostavio predsjedniku Općine Nenadu Porgesu"

Odgovoroti ću ti da je tvoj plan bio pobječi, te nastaviti svoj rad (zna se kakav)

A da te malo podsjetim i na događaje sa KOS-službom, Jakovom Bienenfeldom, jedniim agentom Mossada te priznanja njima tko je radio diverzije.

Tko je glasao

@grdilin

Kome je to Mossad nešto priznao??? Ili, tko je što Mossadu priznao??? Tko je pak taj Jakov Bienenfeld???
Po običaju, piješ (alkohol) i trabunjaš!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

nevjerojatna tupost

Što se praviš budalom?
Ono, kao ne znaš za Jakova Bienenfelda.
Agenti Mossada, a koji su tada bili ovdje, vrlo dobro su znali sa koje strane dolaze diverzije prema židovskoj zajednici.
Jel ti moram još stavljati linkove na svjedoćenja tadašnjih agenata KOS-a i ostale bulumete koja je na sve moguće načine pokušala destabilizirati tada demokratskim putom izabranu vlast.
Eto zašto si izdajica i lažovčina.
Tebi je pasalo da za to budu optuženi Hrvati.
Kukavelj.

Tko je glasao

@grdilin Materijal za analitičare!??

Pišeš: "Eto zašto si izdajica i lažovčina."
I dok "kukavelj" potpisuje imenom i prezimenom svoje tekstove i upise, ti VELIKA JUNAČINA, pišeš skrivajući se u anonimnosti i NEPREKIDNO INSINUIRAJUĆI! Ti čak znaš što je meni tada "pasalo"????
Inače, po mojoj pretpostavci, agenti Mossada bili su tada ovdje, u Hrvatskoj, a i danas su ovdje i prate ovo tvoje, u biti, antihrvatsko djelovanje!
Grdilinček, samo ti i dalje piši svoje nebuloze, analitičarima društvenih i političkih odnosa u Hrvatskoj, pa pretpostavljam i Mossadu, daješ "odličan" materijal!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ljubo

Dakako da ti je pasalo.
Sve što je moglo naštetiti tadašnjoj vlasti tebi je pasalo.
Što se tiče Mossada oni su odradili više nego odličan posao.
Ne bi se tako brzo saznalo tko stoji iza diverzija da nije bilo njih.
Imaš ljude u Židovskoj opčini pa se raspitaj.
Imaš Jakova Bienenfelda pa nek ti on kaže neke stvari.
Jel ti ja moram ovdje sve pisati.
I onda sa sprdnjom pitaš TKO JE taj Jakov Bienenfeld?
Kao da si zaboravio što je sve napravljeno za izvlačenje Židova iz BiH, a pogotovo Sarajeva (izvučeno tri puta više osoba drugih nacionalnosti nego Židova)
Umjesto da govoriš o onome što se događalo tebe hvata osobna netrpeljivost prema dotičnome.
I onda se još usudiš lagati da si ti bio neka čunka pri procjeni opasnosti za Židovsku opčinu.

Da ste složniji već više od dva desetljeća imali bi u Praškoj sređen prostor koji Vama odgovara.
I pokojni Franjo je bio za to.
No to je Vaš problem, Vaše zajednice.

Tko je glasao

@Grdilin

Uopće mi nije jasno što imaš s LAŽOVČINAMA I IZDAJICAMA raspravljati!!??? To je izražavanje primitivca, to je GOVOR MRŽNJE i ne spada na ovaj portal. Bilo bi lijepo i pristojno ispričati se zbog ovakvog rječnika?!!!
Ne znam s kim si ovce pasao, ali samnom sigurno nisi!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ljubo

Lažovčine i izdajice treba otvoreno prokazati.
Da se zna za njih.
I to nije govor mržnje nego stavljanje stvari na pravo mjesto.
Druga je stvar što to lažovčinama ne odgovara pa onda upadaju u još veće laži.

Praviti se lud o nepoznavanju Bienenfelda govori sve o tebi.

A da ti još malo otvorim oči pitaj ga što je radio kod generala JNA-a Boškovića-tadašnjeg načelnika KOS-a za vrije napada na židovsku zajednicu i poslije njih.

Tko je glasao

@Grdilin Otvaranje otvorenih očiju!??

Baš si genijalan - "pušiš" i najsmješnije priče! A da nam ti otkriješ kao prašinar, kako si držao svijeću u susretu Bienenfelda i tadašnjeg načelnika KOS-a!!
Pišeš li ti inače i političke trilere; Grdilinček!???
I zbilja, tko je taj Jakov Bienenfeld, i koga je on predstavljao i predstavlja??? Jel to onaj koji daje Intervjue Jutarnjem listu,uz pomoć PR agencija, i na jahti se, vjerojatno i sada, voza Jadranom a otac mu bio general-bojnik??? Među Ješama poznat kao Jaša-Srba, židovski tajkunčić????
Jel to možda onaj koji ima Ugovor o iznajmljivanju parkirališta u Praškoj 7, već 12-ak godina, sa Židovskom općinom Zagreb, Ugovor nedostupan javnosti??? Onaj koji se protivi gradnji sinagoge u Praškoj 7 i ako to na svoj trošak učine Grad Zagreb i Hrvatska???
Zbilja, tko je i koga predstavlja Jakov Jaša Bienenfeld???
Jel to možda onaj zbog kojeg se stidim da sam pripadnik židovske zajednice Hrvatske??? No, to je, kako ispravno primjećuješ, stvar naše zajednice! A za neslogu, ako je ima među nama, možemo zahvaliti inspirativnoj okolini!. Točka!
NEMA VIŠE GRDILINČEK NA TU TEMU!
A ti, ako želiš, meni i dalje otvaraj otvorene oči, no kloni se riječi LAŽOVČINA I IZDAJICA!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Lažovčina i izdajica

Čemer i jad.
Ma vidi kako sad odjednom poznaješ Bienenfelda.
Pitaj ga ovo o ćemu sam ovdje pisao.
A dao sam samo male natuknice-

A propo sinagoga ili parkiralište, mislim da bi se ti trebao zalagati za jedno igralište malog golfa, a koje bi garant financirao AAron Frankel.
Poznaješ vrlo dobro tematiku golfa, ide te to i vjerujem da ti mali golf nebi predstavljao problem.
popričaj malo sa Kusalićem.

Tko je glasao

Ljubo

tvoji su izgubili.

Ajde bona pređi na stranu pobjednika dok je vrijeme. Ne budi zadrigli boljševik, yugos, titoist i korisni idiot.
Ta priča je završena. Okrenuta je stranica i idemo dalje.

Budi koristan i vrati se majci, Hrvatskoj, bezuvjetno.

sve dobro...

Tko je glasao

uzalud vam trud, svirači...

Općepoznata je činjenica...

Ovo je najjači argument u birtiji - i nema te knjige, enciklopedije ili istraživanja - koje je jače od ovoga.

Tko je glasao

Evo sam ti

kao i LJubi

@zapiću

malo podebljao pa na,

uči.

Možda se riješiš kompleksa hrvatskog ustaštva i genocidnosti Hrvata kao takvih.

sve dobro...

Tko je glasao

birtijaško mudrosranje

Ja razumijem da su ti možda predavali "istoriju", ali lažeš - eventualno su ti predavali historiju. Ali ti si, kažeš, odabrao povijest.

Bravo za tebe.

"Historija (ili povijesna znanost) je znanstvena disciplina koja proučava prošlu stvarnost odnosno povijest."
http://hr.wikipedia.org/wiki/Historija

"Razlikovanje potječe iz praxis filozofije, a koristio ga je osobito Milan Kangrga. U toj se upotrebi pojam historija odnosi na puko "događanje", razne "zgode", ponavljanje onoga što se već i prije događalo, dok povijest označava napredovanje, stvaranje novog, progres."
http://hr.wikipedia.org/wiki/Historija_i_povijest_u_praxis_filozofiji

To što ti brkaš "istoriju" s poviješću i povezuješ ju sa srpskim jezikom (a to je najgore na svijetu, naravno) - pa se preko toga obračunavaš s ne znam kime, a pritom ispadaš smiješan svakome tko zna za oba pojma - to je upravo birtijaška razina.

Tko je glasao

Točno se zna

što sam htio reći "istorijom" i zašto nisam uporabio Historiju, svima je to jasno pa i tebi, ništa ja ne brkam, ali nemajući što i čime , ti bezubo grizeš kao uostalom i LJubo gore koji na temu koja je povijesna ide dnevnopolitičkim okretanjem pile naopako, pokuša ispucati neku tezu da zadrži privid intelektualizma rasprave, dok ti kao najjadnija seljačina ideš na autora jer nemaš argumenata kojima bi obarao činjenice.

Takav pristup sramoti autora @zaphode.

Baš ste mi jadni vi urbani yugoslaveni i jugonostalgičari, wanabee antifašisti.

Komunisti su imali poslovicu: Nema povratka na staro.

Na vas neke bi se mogla primijeniti.

sve dobro...

Tko je glasao

ni zrna žita neprijatelju

Rekoh ja davno, u tvom svijetu su "srbizmi" i sve što baca na Srbiju - velika i strašna uvreda. Ajoj.

A ja odgovorno tvrdim da nemaš pojma o nekim pojmovima, ali se razmećeš znanjem kojeg nemaš, a kada "padneš" onda kreneš sa - jugonostalgičarima i slično...

Samo ti uživaj, tvoj je najveći u selu.

Tko je glasao

Zlonamjeran si @zapi

ali samo to ti preostaje.

Zasigurno si primjetio da se i sam ne libim koristiti "srbizme", (odrastao sam gdje se govori i divani štokavica, rabe se srbizmi, turcizmi i sl.) ako mi se uklapaju.

Znamo da je jezik živa stvar, hehe.

Smješni su mi oni koji izbjegavaju riječi poput- zdravo- ili - drug-

No dobro, ako ti je tako draže, pa ja se ni ne trudim prikazati kao neki pismenjak, nemam pretenzija da živim od pisanja. Znam da sam manjkavog obrazovanja ( nisam pohađao FF;-) ),
da sam obična primitivna konzervativna seljčina, ali se trudim, trudim se, nastojim služiti se zdravim razumom i logikom.

Eto, ti si se borio za Hrvatsku i ti si USTAO za istu, po logici stvari si USTAŠA samo što ti to nekako teško pada kako sam već primjetio. Problem s logikom i zdravim razumom, ali ući će tebi kad tad...

Kako bi te četnici tretirali da su te zarobili 91-95, da si im pao šaka??? Ja tvrdim kao ustašu,a ti misli što hoćeš.

Ustaša si, samo ti je zbog ispranog mozga teško s tim živjeti, dok se ja ponosim time što sam se borio za Hrvatsku.

Tješiš se da kao topnik - raketaš nisi ubijao direktno, jel. To ti je slučajnost. Da je trebalo ubijati i direktno, ubijao bi ti @zaphode ubijao.

Takvi karakteri poput tebe ubijaju ....i više nego što je potrebno, kad im otpuste kočnice.

Dokazano je da su mnogi bivši partizani i jugooficiri ( primjeti da koristim izraz "oficir", hehe), komunisti s dna kace, kao i njihova djeca i unuci ( ti i ja) odbacili zvjezdu i prigrlili ustašku ideju oružane borbe za rušenje Jugoslavije, jer druge jednostavno nije bilo.

Meni Srbi i Srbizmi ne smetaju, svaki dan se družim s njima, s njima jedem i pijem, pričam ovako otprilike kako i pišem tako da me tvoje provokacije ne diraju.

Ne možeš pogledati istini u oči pa napadaš onog tko ti kaže istinu, jadno.

sve dobro...

Tko je glasao

ustaše

Gle, ti si možda USTAO, ja sam išao u OBRANU svoje domovine, pa sam BRANITELJ - na tekovinama antifašizma, avnoj-evskih granica i mirne koegzistencije, dokle god je to moguće.

A ti USTANI pa budi USTAŠA.

Meni, naime, povijest nije počela ustaškim pokretom, pravo na samoodbranu nije počelo ustaškim pokretom niti mi išta nije počelo ustaškim pokretom. A kako bi me zvali pripadnici jna i partijci me puno ne zanima u životu.

Tko je glasao

Ma to su samo fraze

i floskule.

@zaphode

"""ja sam išao u OBRANU svoje domovine, pa sam BRANITELJ - na tekovinama antifašizma, avnoj-evskih granica i mirne koegzistencije, dokle god je to moguće."""

Istina ti je u najkraćem.

Srbi su imali strateški cilj: Veliku Srbiju gdje će dominirati
Hrvati su imali strateški cilj: samostalnu, neovisnu, nezavisnu ( izaberi ) državu.

Srbi su izgubili jer svoje ciljeve nisu ostvarili dok su Hrvati svoj cilj ( isti kakav su imale ustaše)
ostvarili.

Oružanim putem ( baš kako je Pavelić pisao) jer drugčije nije išlo. Ma pametan si ti, shvatit ćeš kad tad.

"Mirna koegzistencija" hahaha, pa imamo je. Jes vidio kako se deklarirani i zakleti četnik Nikolić i partizanski sin ljube, čak triput.

Vidiš kako se Hrvati i Srbi danas lijepo slažu, Hrvati su Srbima dali malo po pički, moralo se ,komunisti su nestali u bespućima povjesne zbiljnosti, hehe i sada smo čist o.k.
Srbin Pupovac je čak predsjednik odbora za vanjsku politiku.

Ima još nešto malo ovih, što ih jedan kolega ovdi naziva- udboustaše- koji bi sijali sjeme razdora i zavađali ( pade mi Meske na pamet) e da bi oni bili glavni autoritet, ali ih nitko baš ne zarezuje.

sve dobro...

Tko je glasao

...

"dok su Hrvati svoj cilj ( isti kakav su imale ustaše) ostvarili."

Oko ovoga se nećemo nikada složiti.

Ustaše - tako je ispalo na kraju - uopće nisu imale taj cilj. Ustaše su svoju kvazidržavu dobile na poklon, krenule s klanjima vlastitog naroda, skoro nikad se nisu oružano sukobili sa četnicima i ostavili su nam nepotreban povijesan teret. Samo su pljunule na ideju koju su zastupale. Nabijem ih na q. Zato su i izgubili i neka su. Nikakva prava im ja nikada ne bih dao, osim prisilno mobiliziranima.

RH je uspješno izbjegla većinu zamki ustaškog naslijeđa, časno se obranila i sada je više-manje normalna zemlja. Uopće u to nije išla "oružanim putem kako je to napisao Pavelić" (vrli borac), već je bila napadnuta. Mi smo svoju neovisnost izglasali po Ustavu, na referendumu.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci