Tagovi

Obezvrijeđivanje Dana antifašističke borbe

Komentirajući obilježavanje Dana antifašističke borbe svojedobno sam napisao kako ga obilježavaju hrvatski antifašisti
http://feniks.bloger.index.hr/post/dan-antifasisticke-borbe-u-hrvatskoj/...

kao i kako ga obilježavaju hrvatski fašisti i klerofašisti
http://feniks.bloger.index.hr/post/alternativne-proslave-dana-antifasist...

I dok što se tiče onih drugih nemam razloga ništa mijenjati, dotle se u prvom slučaju pomijenilo puno toga.

Komentar ovogodišnjeg obilježavanja Dan antifašističke borbe mora biti drugačiji zato što oni koji su kadri sve opoganiti i sve vrijedno obezvrijediti, a radi se o čitavom hrvatskom političkom establishmentu stasalom pod Tuđmanovim skutima, neovisno kojoj tko opciji formalno pripada, koji tobože slaveći antifašizam ga suštinski i opoganjuje i obezvrijeđuje, a u toj raboti prednjači predsjednik Hrvatske, Ivo Josipović, kojemu su i jučer „dostojno sekundirali“ i predsjednik Hrvatskog Sabora i izaslanik predsjednika Vlade.
Tu novu „modu“, guranja „našeg ponosa“, „hrvatskih branitelja“ u prvi plan, tamo gdje im sasvim sigurno nije mjesto, inugurirao je upravo aktualni hrvatski predsjednik.

Kakve veze i u kojem kontekstu, u okviru sjećanja na početak antifašističke borbe u Hrvatskoj, u Jugoslaviji, a slobodno možemo reći u Evropi, uopće ima spominjanje onih koji su zadojeni mržnjom, načičkani ustaškim znakovljem, s krunicama oko vrata i „Jurom i Bobanom“ na usnama, predvođeni svojim guruom Franjom Tuđmanom, započeli rat u Hrvatskoj?

Znamo da Ivo Josipović pod „našim ponosom“ ne podrazumijeva onih oko 250.000 tokom rata u HV mobiliziranih, nego uglavnom „elitu“, dragovoljce DR-a, a iz isticanja Nezvisne države Hrvatske slobodno možemo zaključiti da su kroz DR ustaše pobjedonosno okončale 2. Svjetski rat u Hrvatskoj ...
I onda te, koji iz dna duše mrze antifašističke borce, prokazujući ih kao one koji su se borili protiv Hrvatske, i koji ističu ustaše kao borce za Hrvatsku, imenovati kao antifšiste!?
Još poraznije je „naš ponos“ spominjati prilikom obilježavanja godišnjica proboja zatočenika iz logora Jasenovac ... za što su ti pak tamo zaslužni?
Jer za boga miloga što su nego rasni „antifašisti“ bili oni koji su nasrnuli na Jugoslaviju, kako to lijepo govori i piše Josip Boljkovac, nazivajući DR pravim imenom.
I zaista bio je to ustaški ustanak protiv Jugoslavije u smislu realizacije ustaškog programatskog načela „rušenje Jugoslavije svim sredstvima“.
Prisjetimo s samo svih tih dičnih „antifašista“ koji su krenuli „braniti domovinu“, od Branimira Glavaša, Mate Šabića, Tomislava Merčepa, Blage Zadre, obojice „Jastreba, Đure Dečaka, Vladimira Katića, Đure Brodarca, Vladimira Milankovića, Mirka Norca, Tihomira Oreškovića, pa onih tako pitomih i antifašizmom prožetih, okupljenih oko Nikole Štedula, pa onda svih „hrvatskih generala“, a posebno onih 24 iz Širokog Brijega ... pa svih onih okupljenih u razno-razne udruge, pod crnim barjacima od kojih samo rijetki nemaju na sebi stilizirano slovo „U“ ... E ti „antifašisti“ su svojim „briljantnim pobjedama“ nad „agresorom“ uspjeli izboriti Plan Z-4 i dovesti u pitanje teritorijalnu cjelovitost Hrvatske za koju su se u 2. Svjetskom ratu izborili antifašistički borci.

Tko iz redova tih „antifašista“, „našeg ponosa“ je i kad došao na obilježavanje Dana antifašističke borbe, gdje je itko ikad vidio nekoga od njih tamo gdje se antifšizam makar samo spominje? Oni „slave“ na Bleiburškom polju i kod Jazovke, pa i Dan pobjede ne slave u Kninu nego u Čavoglavama ... iz redova tih „antifašista“ regrutirani su oni koji su oskvrnuli, porušili i uništili tisuće obilježja antifašističkoj borbi.
Na kraju neki predstavnici branitelja okupljenih oko Akcije za bolju Hrvatsku su se pred godinu dana obratili Ivi Josipoviću predstavkom u kojoj eksplicite navode da su „usporedbe hrvatskih branitelja s partizanima za njih uvredljive“.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/pisali-predsjedniku-josipovicu-uvredl...

Pokušavajući se domisliti zašto to Josipović radi, a drugi ga onda slijede, dođoh do zaključka da su dva glavna razloga, prvi je da mu je „naš ponos“ omogućio da bude predsjednik države, i to neovisno o tome što pripadnici „našeg ponosa“ nisu glasali za njega na izborima, ali oni su stvorili takvu klimu kojom su njemu, čovjeku bez ideoloških opredjeljenja i bez vlastitog stava o bilo čemu, omogućili da se uopće kandidira a onda na izborima i pobijedi i drugo, što se on, a jučer je to i potvrdio, poduhvatio provođenja pomirbe, po hrvatski narod pogubnog, a Tuđmanu tako omiljenog procesa, prvotno zamišljenog od generala Drinjanina, kao mogućnost izvođenja snaga poraženih u Drugom svjetskom ratu na javnu i političku scenu u Hrvatskoj.

Za razliku od predstavnika aktualne vlasti, bivši predsjednik Stjepan Mesić je u svojem govoru stvari nazvao pravim imenom, ali i upozorio na buđenje i bujanje neofašizma u Hrvatskoj, spomenuvši i ulogu KC u tom procesu, kojega hrvatske vlasti promatraju ne djelujući, a trebale bi i morale bi.
Predsjednik SABAF-a Ratko Maričić istaknuo je problem s udžbenicima povijesti iz kojih mladi ljudi sasvim siguno ne mogu naučiti istinu ni o 2. Svjetskom ratu ni o antifašističkoj borbi.
To, o čemu su govorili Mesić i Maričić, Ivu Josipovića i druge predstavnike aktualnih hrvatskih vlasti po svemu sudeći uopće ne zanima.

Zato bi bilo najbolje da se istinski antifašisti i još uvijek živi antifašitički borci uopće ne pojavljuju na „svečanim obilježavanjima Dana antifašističk borbe“ u organizaciji hrvatskih vlasti, već da sami pa makar i dan prije ili dan poslije svečano obilježe taj Dan, svjedočeći istinu o njemu, ali i o antifašističkoj borbi naroda Jugoslavije, borbi u kojoj su antifašistički borci, Hrvati, dali najveći doprinos.

Komentari

Točno

""""" a iz isticanja Nezvisne države Hrvatske slobodno možemo zaključiti da su kroz DR ustaše pobjedonosno okončale 2. Svjetski rat u Hrvatskoj """""

i što s tim.

Pa ovaj zadnji rat su ti u Hrvatskoj na svim glavnim mjestima 90-91 bili uglavnom bivši hrvatski antifašisti. Partizani. Da su bili ustaše, ono malo poput Nijaza Batlaka i sl, da su oni bili glavni malo bi skuplje koštalo u krvi,ali danas bi BiH bila u sastavu RH,Bošnjaci bi bili Hrvati muhamedanci građani Hrvatske Muslimanske vjere, a Srbi u BiH bi bili svedeni na mjeru,otprilike kao u Hrvatskoj, statističku pogrešku. Hehe.

Srbi u Srbiji bi strepili da se ne zaletimo do Zemuna, što bi bilo relativno lako s obzirom kakvi su oni borci, pokazalo se kroz povijest.

Uglavnom ih je uvijek netko morao oslobađati. Da im se a oni to opet izgube ( vidjeti pod Kosovo)

SRH u sastavu SFRJ ti je bilo tada max.moguće u datim okolnostima (Staljin,Tito...) možemo taj period nazvati slobodno nekim prijelaznim razdobljem i ispada na kraju da su i hrvatski partizani- ustaše jer su eto na kraju pripomogli da se uspostavi moderna nezavisna Republika Hrvatska. Remetilački faktor uspostave države što nesposobni ustaše nisu riješili ,eto bivši partizani,antifašisti (Tuđman,Bobetko....i dr.) i oficiri JNA ( Stipetić, Tus.. i dr..) su to baš uspješno riješili. Pomoću traktora. Čak se nije ni generacija smjenila,što ti je to par desetaka godina u tisućljetnoj opstojnosti hrvatskog naroda i uvijek,kakve takve državnosti. Znači,uskoci,ustanici,ustaše ma svejedno.

U biti @Feniks, ti si u pravu u ovom dijelu i to je istina. E sad, što se to tebi ne dopada, a jebiga tko bi svima udovoljio.

Nadma se da ti je drago što se eto slažem s tobom.

sve dobro...

Tko je glasao

@drvosjek

Trebam li te uvijek iznova podsjećati da je rat u Hrvatskoj okončan Sarajevskim sporazumom i povlačenjem JNA iz Hrvatske.
I to stanje 02. 01. 1992. je plod vaših "pobjeda", "slamanja kičme JNA" i vaša "pobjeda" nad "trećom komunističkom i četvrtom vojnom silom Evrope", a sve su zapravo bile teške batine.
I vi biste se nekamo "zalijetali"?
Pa "zaletjeli" ste se do Vukovara uz znani "pobjedonosni" rezultat ...

A onda pune tri i po godine "britki um" "najvećeg Hrvata svih vremena", poznatog po svojim diplomtskim "vještinama", uspijeva dovesti Hrvatsku do Plana Z-4, dakle staviti pod upitnik teritorijalnu cjelovitost RH.
To se nije dogodilo smo zahvaljujući jednako genijalnom Mili Martiću.

Pored vašeg gurua i vas takvih "heroja a ne zločinaca", koji ste uspjeli u Hrvatskoj razoriti puno više nego što je to učinila "agresorska" JNA i pobunjenička paravojska skupa, ni RH danas nije i ne mož izgledati drugačije nego što izgleda.
Vi ste je prtevorili u kaljužu i muljevito dno Evrope.

Vaš proddukt su i svi ovi što nam, "slavu pronose svijetom", pa i ANATOMIUM je vaš produkt i on je izašao iz iste paklene kuhinje kao i sva zla koja ste natovarili hrvatskom narodu.
Jer ništa dobro učinili niste, niste ni mogli njegujući kulturu mržnje i smrti umjesto kulture ljubavi i života.

Tko je glasao

A što ti je

mirna reintegracija nego jedan Z-4, samo se drugačije zove.

To dokazuje da je Tuđman štedio ( i ) srpsku krv. Valjda mu bilo žao jer mu je zet Srbin a unuci polutani,hehe.

Tada smo se mi neki čudili. Mi koji smo znali da realno imamo snaga za ući u Srbiju ako zatreba.

No dobro, on se isto htio pokazati da je mirotvorac i humanist i po mome trebalo mu je dodijeliti Nobelovu nagradu za mir.

Sjećam se tada da smo preko IPD službe dobili pjesmicu: "Ne dopusti nam Franja da pravimo sranja"!

Uglavnom, iz tvojih upisa se zaista vidi da nemaš pojma o ratovanju, vojsci i tim temama.

Nije čudo da te je i JNA škartirala kao nesposobnog za vojsku. Što je zaista raritet.

Iz tebe progovara čovjek koji nije muškarac, jer znaš onu poslovicu: Koji nije za pušku nije ni za ženidbu.
Očito to nedostaje to životno iskustvo muškića koji se jedno kraće vrijeme podvrgnu vojnom drilu.

Ovako samo ponavljaš i ponavljaš i ponavljaš sanuovkske i savoštrpčevske jadikovke.

sve dobro...

Tko je glasao

Poetska pravda

Ah, koje li miline - čitati i gledati kako oni koji su 45 jugo-godina činili sve da skriju i obezvrijede 22. lipnja, i to u korist sramote 27. srpnja, sada 22. lipnja slave na sva usta. To vam je Tuđmanov blagdan, znate li? :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

MKn

Čudnog li "sakrivanja i obzvrijeđivanja", jer onaj impozantni spomenik je podigao Franjo Tuđman!?
A hrvatski antifašisti, usprkos svim podmetanjima, pa i fizičkom uništenju spomenika u Srbu i dalje slave 27. 07. kao Dan ustanka, zato što nema ničeg spornog u vezi njegovog antifašističkog karaktera.

Tuđman, taj prekrasni čovjek, je pod pritiskom jednako prekrasnih ljudi poput tebe, mislio da će uvođemnjem Dana antifašističke borbe poništiti Dan ustanka, samo ni on se nije usudio 22. 06. proglasiti Danom ustanka. što misliš zašto?
Pa u najkraćem zato što 22. 06. 1941. nikakvih ustaničkih altivnosti bilo nije.
A u Srbu 27. 07. 1941. je!
Itekako!
http://pollitika.com/nema-niceg-spornog

Tko je glasao

A u Srbu 27. 07. 1941.

A u Srbu 27. 07. 1941. je!
Je, je - itekako je. Tko je ono i koga tamo poklao? I kada? I zašto?
Anti-fanti ala ovaj iz Brezovice neki dan koji samo otvara usta a ne pjeva (?????) to najbolje zna, kaj ne?

Tko je glasao

@otpisani

A tko je ono u Lici prije toga poklao stotinjak puta više, koga ono i zašto?
Samo treba pročitati moj odnosni dnevnik i sve postaje jasno.
Za pametne ljude naravno, jer ja i pišem za pametne ljude, moje pisanje na budale utjecaja nema.

Dakle ustanak u Srbu bio je odgovor na mjere ničim opravdanog neviđenog državnog terora nad pripadniim jedne narodnosne skupine.
Istu priču ste vi ustašuljci ponovili provođenjem mjera državnog terora nd Srbima pa i djelovanjem svojih "trojki" i postigli iti rezultat - pobunu u Kninu.

Tko je glasao

Ti pišeš jedino za četnike i

Ti pišeš jedino za četnike i totalne luđake. Samo oni povlađuju i razumiju tvoje tekstove.

Tko je glasao

@otpisani

Ponovo naglašvam da ja pišem za pametne ljude, a tebe se među takvima ne može naći.

Tko je glasao

Kme-kme, ciju-ciju, cvil, kmeč... :-)

Kme-kme, ciju-ciju, cvil, kmeč... :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

feniks,

Znamo da Ivo Josipović pod „našim ponosom“ ne podrazumijeva onih oko 250.000 tokom rata u HV mobiliziranih, nego uglavnom „elitu“, dragovoljce DR-a, a iz isticanja Nezvisne države Hrvatske slobodno možemo zaključiti da su kroz DR ustaše pobjedonosno okončale 2. Svjetski rat u Hrvatskoj ...

ne generaliziraj...ja sam bio dragovoljac, a znam i masu mojih kolega boraca koji su također bili dragovoljci, da nemamo nikakve veze s ustaštvom koje nam pokušavaš podmetnuti...niti smo nosili krunice, niti smo imali bilokakvo ustaško znakovlje, niti smo isticali tu propalu fašističku tvorevinu tzv. ndh...ne kažem da toga uopće nije bilo među pojedincima, ali je bilo puno manjeg opsega nego što ti misliš, a pogotovo to nije bila uobičajena praksa...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Neinformirani dragovoljac

Kakve vajde od toga što ste kolega bili dragovoljac kada niste vidjeli dalje od svoje sjene. Postojale su čitave postrojbe s ustaškim obilježjima koje su napravile velikih zala koja do danas nisu procesuirana - dapaće neki od tih "vojskovođa" danas imaju izmišljene invalidske mirovine 9-12 000 Kn.
Neki su i prijavljeni DORH-u zbog kaznenih djela ratnog zločina - pojelo magare vuka...

Tko je glasao

Januse, na tvoju i na moju

Januse, na tvoju i na moju žalost, bilo je toga itekako. A sada ni ti i ja više ne možemo od toga pobjeći, premda nismo takvi.

Tko je glasao

@Argus

Bila bi druga priča i drugačiji odnos prema većini sudionika rata da konačno pretanete dopuštati da vaši glasnogovornici budu trusići, pavkovići, klemmovi, sačići, orkani. deme člnovi gnerlskog zbora, a onda i tomci, tuiđmani i mnogi drugi.
Ali vi to nećete, nećete prokazati zlo iz vaših redova i time pomažete sva zlodjela pripisati čitavom hrvatskom narodu.

Tko je glasao

@Feniks,

vjerojatno si se zabunio u adresiranju, ne vjerujem da si se htio meni obratiti.

Tko je glasao

argus,

ja niti ne tvrdim da toga uopće nije bilo, ali mogu konkretno govoriti za ratišta na kojima sam bio da je to bilo više izuzetak, nego pravilo...dakle, govorim o istočnoj slavoniji i bosanskoj posavini, ja stvarno nisam vidio da su prevladavali ustaški simboli...i rekoh već, u mojoj brigadi su takvi simboli bili zabranjeni, neki su nosili krunice, ali to pobogu nije ustaški simbol niti se može povezivati s ustašama...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Krunica i ustaštvo koračaju zajedno

neki su nosili krunice, ali to pobogu nije ustaški simbol niti se može povezivati s ustašama...
Kolega, kako vam nije neugodno govoriti o faktima koje ili ne poznajete ili ih namjerno izvrćete;
Znate zašto je biskup Košić bio na Jazovki a nije bio recimo ni u Jasenovcu niti u Brezovici.
Znate zašto je Stepinac nikada nije osudio ustaški pokret, znate zašto je pokrštavan narod na Baniji i Kordunu.
Kolega Janus - evo vam link samo jednog dijela povezanosti krunice sa zločinom u ww2, neću vas vraćati na vezu krunice i genocida 80 mil indijanaca u Americi niti vezu sa inkvizicijom.
Hrvatski popovi nemaju veze sa krunicom, to je bio i ostao moralni ološ koji sada sabotira djelovanje Pape Franciska jer ne mogu podnijeti povratak istinskom evanđelju.
A evanđelje nema nikakve veze sa upotrebom krunice u ustaškim pohodima.

Dakle pročitajte ovaj članak bez obzira na ekavicu, možda vam proradi savjest...

http://www.znaci.net/00001/106_2.htm

Tko je glasao

O mala

@sjenko

u mom kraju takve kao ti bile su u Kolu srpskih sestara za ovog zadnjeg rata.

Mislio sam da si samo, ono wannabe ljevičarka, a sad vidim da si ti prava mala četnikuša.

Neka, neka i vas je Bog stvorio. Tko gubi smije da se ljuti.

Kćerka nekog oficira jna u Puli ili tako nešto.?

sve dobro...

Tko je glasao

Viđe ih kako se postrojavaju

skoro ko na koranskom mostu

Znači da podržavate vi minuseri njenu tezu o kolektivnoj odgovornosti. Dobro je to znati.

sve dobro...

Tko je glasao

Kao da to nisi znao i

Kao da to nisi znao i prije... :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

@Janus,

Znam da ne tvrdiš, ni ja to ne tvrdim.

Dovoljan je samo jedan bataljun Rafael Boban da uprlja i nas koji ne možemo smisliti ustaštvo.

Tko je glasao

tja

Kako pripadnik HVa može odrediti ili promijeniti uniformu HOSa?

Tu ne mogu uopće prihvatiti nikakvu "kolektivnu krivnju", liči mi na izjednačavanje grupe navijača huligana s gradom kojem pripadaju. Ako povučeš korelaciju između država i izbora te koliko su tada osvajale stranke tipa HSP, te postrojbi poput HOSa, lako će se vidjeti da ogromna većina građana uopće nije podržavala takve stvari.

Tko je glasao

Naravno da postoji kolektivna krivnja

Iz činjenice da su te postrojbe činile zločine koji nikad nisu procesuirani u ovoj državi, iz činjenice da su te postrojbe legalno pripojene postojbama HV-a (napadao snijeg na tragove) može se izvući teza o kolektivnoj krivnji.
Da su ti "ekscesi" sankcionirani po pravnoj državi tada bi tvoja teza kolega mogla stajati bez obzira na mantru da nema kolektivne krivnje.
Možete povući paralelu sa mogućom kolektivnom krivnjom amerikanaca glede sranja koja čini njihova vlada diljem svijeta ili ovo sa Snowdenom...
Afera Snowden je uzdrmala globalne percepcije o SAD; Kina, a sada i Rusija dobili su iz prve ruke predstavu o tome što im demokratski SAD radi. Nema sumnje da će poduzeti sve da se drastično umanje posljedice takve akivnosti SAD na tom planu. Preostaje da se zviždać smjesti na sugurnoj lokaciji. No, ostaje da visi u zraku njegova izjava da je sve više uvjeren da njegovi zvižduci neće naići na odgovarajući odjek kod običnih građana SAD. Čim je to tako, nema osnove čuđenje zašto nesmetano Vlada SAD radi sve to što (im) radi. Zaključak se nameće sam po sebi - većina amerikanaca podržava ovakve akivnosti svoje Vlade, sve u interesu da im se ne naruši BOLJI ZIVOT. Koliko god da je takav život rezultat sveukupnog terorizma SAD širom svijeta, otimačina tuđih resursa i bogatstava, primjene sile i svega što ide uz to - za sve to američki građanin ima "dovoljno razloga za prihvaćanje". Time je otvoren put u pakao. Da li će on biti globalan (sto je vjerojatno) ili ne - saznat ćemo za najvise 5-10-tak godina.

Dakle šutnjom i nečinjenjem građana izražava se slaganje, a slaganje s počiniteljem je prihvaćanje kolektivne krivnje. Okretanje pile u ovakvim slućajevima je čisti egzibicionizam posebice moralni...

Tko je glasao

aha, i?

Dakle, da vidimo - što može jedan mali pijunčić poput mene, pogotovo u ono doba?

- Glasati za svakoga tko je suprotan HDZ-u koji se samo deklarativno zalagao za antifašizam i slične tekovine? (obavljeno)
- Biti na svakom prosvjedu za povratak imena Trga žrtava fašizma? (obavljeno)
- Podržati 101icu u svom radu? (obavljeno)
- U vlastitom poslu izrazito podržati anti-HDZ-ove snage, kao i sve one koji relativiziraju zločine vlastite strane? (obavljeno)
- Sudjelovati u projektima koji su tada od strane HDZa bili označeni kao "nedomoljubni, strani plaćenici i sl."? (obavljeno)
- U privatnom životu nikada ne dozvoliti povezivanje domoljublja i ustaštva? (obavljeno)

Niti se opravdavam niti veličam. Napravio sam što sam mogao. Valjda su svi tako, ne znam.

Tko je glasao

Zaphod kao pijun

Dakle, da vidimo - što može jedan mali pijunčić poput mene, pogotovo u ono doba?
Možete kolega izraziti načelan stav da ustaška ideologija nije pomirljiva s tekovinama antifašizma bez obzira na autoritet državnika koji gura tu opciju, dakle prisutnost te opcije i u postotku manjem od 1% je znak za uzbunu posebno kad se čine zločini, a činili su se nedvojbeno!!!

Tko je glasao

Pa naravno, ne može nikako. O

Pa naravno, ne može nikako. O tome ni nije riječ. Riječ je o odnosu države prema prema: potajno poticanje i blagonaklonost: sjeti se njihovoga topa i zapovjedništva na Starčevićevu trgu u Zagrebu. Potom integriranje pojedinih jedinica u HV.

Ni danas država ni da zucne kad se okupljaju, sa zabranjenim simbolima, kao na linku koji sam naveo.

Na Dnevniku HRT-a prve večeri Oluje bio je pokazan upravo taj bataljun kako slavi. Njeni pripadnici danas imaju braniteljski status.

Usporedba s grupama navijača stoji jedino ako pretpostaviš da i navijačima i grupama huligana upravlja država.

Većina građana nije podupirala takve stvari. No država jeste.

Tko je glasao

Vidiš @Arguse

kako se i dan danas mnogi zaseru od straha na samu pomen ustaša. S pravom.

Na početku obrane od velikosrpskog četničkog zločinačkog ataka na državu Hrvatsku i hrvatski narod bilo smo realno gledano slabiji, inferiorni u ljudstvu i oružju.

Tomu je trebalo doskočiti specijalnim i psihološkim ratom. Jedan od načina je i da ih zaplašimo s ustašama jer četnici DOBRO ZNAJU da je jedan ustaša vojni ekvivalnt za 10 četnika, primjerice jedan specijalac = 10-15 rezervista iz Srbije ( vidjeti pod most u Karlovcu ).

Jedan padobranac profesionalac iz legije stranaca, željan da se bori za svoju domovinu je ono nešto što odnosi prevagu u direktnom sukobu manjeg ili većeg intenziteta.

Sami srpski mediji su nam pripomogli izrazima " povampireni ustaše".

Uglavnom, gdje su "ustaše" , a zapravo spec.pol. i djelatna garda napadali Srbima je bila voda u ušima. Panika u kostima i nered u njihovim linijama.

Jedini donekle sposobni da se suprostave bili su srpski "Vukovi s Vučjaka

http://hr.wikipedia.org/wiki/Vukovi_s_Vu%C4%8Djaka

i još poneka jedinica, ali slabo, slabo, premalo.

Onda,na početku rata jedinice HOS-a nisu počinile ništa osuđujuće. Nisu ubijali civile ,nisu pljačkali. Međutim, ako se moralo od nekuda privremeno povući bili su zadnji koji se nerado i nevoljko povlače.

Zločine su činili ono što se naziva " divlji ustaše", a među te se ubacivao KOS i srbijanska UDBA.

sve dobro...

Tko je glasao

ustaše

Ja mislim da bi tebe svaki od tih ustaša zamolio da prestaneš pisati o njima, jer bi im se sralo od toga što pišeš...

Tko je glasao

Ne bih rekao

@zapi

zar misliš da bi tebe da su zarobili recimo ,neki srpski specijalci kao radaristu smatrali manje ustašom iako si eto samo zurio u ekran cijeli rat. Još ako je koji avion oboren zahvaljujući tvojoj koncentraciji i pravovremenom dizanju uzbune PZO-u.

Svi mi smo za njih ustaše,samo što si ti ono,lelujav, pomodan i podložan,oh tako IN i želiš se dopasti...

Pitam se zašto?

sve dobro...

Tko je glasao

iju

Pih, jedan tren mi daješ staljinove orgulje u ruke i govoriš kako "sam ih pobio 100x više od tebe", a drugi tren radarski ekran :) Topničko-raketna brigada, što te tu muči?

Ja ne pričam o "njima", niti me "oni" zanimaju. Mene zanimaju moji sugrađani.

Tko je glasao

Što te muči s našim ljudima

Pravi hrvatski antifašisti su se dokazali 1991. i onaj prelazni dio od NDH do nDH su prešli lako.

Svi se poustašiše kad je trebalo ustati za Hrvatsku. Boljkovac udbaš ministar unutarnjih, Manolić udbaš premijer, jna gen.Špegelj ministar obrane, general Tuđman predsjednik,masa visokih oficira JNA prešli u "ustaše", za neke,za mene su nastavili biti antifašisti a autoru dnevnika smeta što Josipović spominje branitelje, znači i tebe a ti mu,jado dadneš plus.

Sad samo budimo ljudi pa to priznajmo i priznajmo da su i "naši" 1991-1945-1990. činili pizdarije.

sve dobro...

Tko je glasao

mislim

dadneš mu plus inače,a mene brata po oružju inače minusiraš kad su ove teme u pitanju

sve dobro...

Tko je glasao

ehm

a) gdje sam mu dao plus? dam mu plus kad mi se svidi obrada teme ili tema...

b) jedno je "brat po oružju", ali da si mi i tada počeo govoriti o "vitezu tom i tom" - svađali bi se. Ja nisam debil - znao sam mnoge stvari "koje se nisu smjele znati" još onda... kada si se ti upisivao u KP :) Kažem, igrom slučaja, gomila dokumenta se valjala tamo gdje sam odrastao... Znam da ne postoje crno-bijele stvari, ali znam da postoje vrlo vrlo tamne... a tu spada ustaški pokret od 1941. Do tada mu se mogao priznati revolucionarni zanos, reakcija na postopke monarhije i slično - ali reagirati tako kako su reagirali 1941.... ono, hvala im na "ostvarenju sna".

Da, zato mi je i drago što smo pobijedili u DRu s vrlo malo "ustaških sranja", i stoga ću reagirati svaki puta kada netko drobi o tim temama kao ti. Kad ti kažeš "ako treba, mogu ustaše ponovo ustati", ja ću ti uvijek reći da i antifašisti mogu ponovo ustati.

Kao što rekoh - ustaše su najveći četnici hrvatskom narodu.

Tko je glasao

Jebali te Dežulović i njegove

kovanice. Taj ne radi ništa drugo i dobro je plaćen za to da svojim tekstovima iritira i provocira.

Znaj da si po ondašnjim mjerilima,mjerilima iz 41-45,primjenjenim na 91.-95. ti bio ustaša i to ako je istina da si se pokušao i dragovoljno javiti, pa te nisu htijeli jer si trebao po VES-u za drugo, tebe bi ubili i bacili u jamu 1945-6. Činio zločine ili ne.

To što ti tvrdiš da si antifašist i sl., čim si se borio za Hrvatsku, ma kakva ona bila ,samo da je odvojena od Bgd. ti si -ustaša. Ako si Srbin pa si za Hrvatsku onda si k tomu još i izdajica i ustaša, tebe ne bi samo ubili još bi te i mučili. Polutan,isto. Mješani brak-isto.

Samo ako si za Yugu ili Srboslaviju-nisi ustaša. Ne nasjedaj na te ispirače mozga.

sve dobro...

Tko je glasao

bešte ljudi, ustaše kolju...

Gle - po beogradskoj propagandi iz onih vremena - svi smo ustaše :) Dakle, taj dio me slabo zabrinjava.

Drugo - RH od svog osnutka je pokušavala ući u sve svjetske institucije (i s vremenom uspjela), potpisnica je Konvencije o ljudskim pravima, ovoga i onoga. Za takvu domovinu kada je napadnuta ću se dobrovoljno javiti - da.

Da je kojim slučajevima potpisala rasne zakone ili nešto drugo, onda to nije moja domovina te bih se borio protiv onoga tko ih je potpisao. A i protiv onoga tko ju napada. Dakle - nastala bi "treća vojska", antifašistička, kao i u WW2. Srećom do toga nije došlo, usprkos nekim manjim pokušajima zločinaca - u čijem razotkrivanju upravo Feral i slični imaju velike zasluge.

Tko je glasao

Naivčino

oni koji su na daljinskom držali Feral, ti isti su radili i na tome da se Hrvatska okalja i prokaže kao "ustaška", fašistička, antisemitska i sl. Rade to i danas ali "zalud trud sviračima" Neka pate. Međutim, rade štetu, zavode naivčine poput tebe.

Vidjeti pod "labrador".

Sjećaš se kako sam napisao da sam jednom budalašu strgnuo i bacio u vodu šljem s Haklkreutzom.
E takve budaletine su me iritirale.

Upravo zahvaljujući Tuđmanu nije bilo potrebe za treću opciju. On je podustrojio HOS ovce, nije dopustio falange i tako to.

Bilo je na početku podosta Hrvata koji su čekali "da vojska to riješi", ali kad su vidjeli da četnici ne pitaju tko je u kojoj stranci, brzo su došli k sebi tj. k nama ))

Naravno da je na lokalnom nivou bilo budaletina,ali bilo je i provokatora.

Tko bi to sve iskontrolirao tada.

Srećom, narod je bio toliko jedinstven da nikakva podmetanja nisu mogla proći.

sve dobro...

Tko je glasao

neš ti štete

Jaku "štetu" su napravili ako sam se i ja dobrovoljno javio :) Prema tome, ne pričaj svašta.

OK, Franjo je imao dovoljno pameti i relativno dovoljno snage da ne dozvoli da stvari izmaknu kontroli. Ali, vjeruj mi, postrojavanje nekih "vojnica" ispred "glavnog stana" na Starčevićevom trgu u Zagrebu nije bilo lijepo gledati. Da je otišlo u tom smjeru ne bi meni trebao niti Feral niti netko drugi, nego bjež u šumu (s puškom). Ustaše su najveći četnici.

Dakle, Feral je - čak i da je sve lagao i izmišljao (a nije) - imao super pozitivnu ulogu. Opominjao je da postoji realna opasnost (a u ratnim vremenima uvijek postoji) da se odstupi od proklamirnog "mi smo napadnuti, branimo se, imamo pravo na otjecpljenje" u nešto sasvim deseto, već viđeno.

A bio je i duhovit :) Za razliku od Franje koji je bio cijepljen od humora :/

Tko je glasao

"Da je otišlo u tom smjeru "

Ali nije, a ovdje neki pišu kao da jest.

Da je otišlo "u tom smjeru" cijela redakcija bi bila pomlaćena jer su to bili antihrvatski agenti i provokatori.

Međutim, Hrvatska je bila dovoljno snažna da takve buhe jednostavno otrese. Ono,paščad laje a karavana prolazi.

Nazivali su Tuđmana diktatorom između ostalog, a sama činjenica da su to smijeli ih opovrgava.

Da su učinili štetu, jesu. Isprali su mozak mnogima pa i tebi i ubacili virus u vas kojeg se još danas niste rastosiljali.

ps. postrojavanja su isto bila dio igre,da neprijatelj vidi što mu se može dogoditi tj. na što će naići.

sve dobro...

Tko je glasao

...

Da je lijepo streljao prvu trojicu debila koji su obukli crne uniforme (ono, hvala dečki na pomoći, jel vam netko rekao da smo već pod sankcijama i da nam TO sranje sigurno ne treba), umjesto da se baktao s časopisom koji je imao redakciju od 10 ljudi i čiji je krimen da su mu stavili ljevak na glavu - ispao bi (u mojim očima) puno pametniji državnik.

Ili da je Đodana nakon buncanja o hrvatskom barjaku navrh Romanije bacio u kanalizaciju...

Tko je glasao

Kako da to napravi

kad je zagovarao da ne puca Hrvat na Hrvata.

Na kraju se eto slučajno dogodilo da su oni koji su si umislili da mogu imati svoju stranačku vojsku ( falangu) i svoju liniju zapovjedanja, nesretnim nesporazumom stradali na dva blokadna punkta.
Sudbina.

Pa bacio ga je, (Đodana)ne baš u kanalizaciju ali ga je odstranio od utjecaja.

sve dobro...

Tko je glasao

mangupi u našim redovima

OK, neke stvari je ipak(!) napravio - i zato me je imao kao dobrovoljca, iako mi ono - nije direktno napadnuta moja kuća. Da nije to napravio - ne bi me imao (i rat bi sigurno bio izgubljen) :)

Recimo, u mojoj nemaloj brigadi samo smo imali jednoga (i to ridikula) koji je imao čudna znakovlja... ostatak sve normalne zenge... kojima navečer nije bilo strano pjevati balaševića uz gitaru, pa čak i čorbu. Tu stvarno nemam prigovora, na braću po oružju.

Tko je glasao

Drvosjek, Ti si budala,

Drvosjek,

Ti si budala, raspravljaš se sa provokatorima i navodiš im vodu na mlin.
Čudi me da se uopče obračaš takvima ko Sjenka, koja tvrdi da postoji kolektivna krivnja, što naravno po njima za Srbijance ne važi

Tko je glasao

Nikako. Drvosjek samo ima -

Nikako. Drvosjek samo ima - strpljenja. Beskrajno mnogo :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

mislim, ono...

... ajde kad mu se Foma nabacuje... ali kad mu se ti nabacuješ, to je već lagano degutantno.

Da ne cijenim drvosjeka kao sugovornika, sad bih ti napisao nešto... uvlakaču.

Tko je glasao

Aha, tu si brajko!

Aha, tu si brajko! Homofobisanje! Saću bre da te tužim drugu Jurčiću & drugarici Juras! :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

o gospodine

vama smeta sjenka jer vas je razotkrila kao podvodaca.to je prava istina,a ne njene tvrdnje o postojanje kolektivne krivnje.i gdje i kada je to sjenka uopce izjavila?naravno da necemo dobiti link jer si poznat po tome da izmislis pa se usutis.srami se stara budaletino.

Tko je glasao

Čuj trofazni, kaj je neko

Čuj trofazni, kaj je neko rekel: Guzico javi se.

Tko je glasao

Eno gore više

sjenka zagovara kolektivnu krivnju Hrvata ,spominje čak,nešto trkelja o Amerikancima i indijancima, valjda je umjesto tartufa jela neke druge gljive.

sve dobro...

Tko je glasao

Neka,neka @Skviki

ja volim provokatore i dobar sam a znaš kako se kaže, dobar i budala su braća.

Znaš,ako od njih desetak jednog vratim na pravi put učinio sam dobro dijelo. hehe.

sve dobro...

Tko je glasao

Tomu je trebalo doskočiti

Tomu je trebalo doskočiti specijalnim i psihološkim ratom

Evo primjer. Mi u Bosnu 1992, recimo, nekih 500 ljudi ukupno. Nakon što smo došli, lokalna četnička radio postaja krene svaki dan u svakim vijestima objavljivati, doslovno, da je "iz Hrvatske, s područja xyz došlo 5000 krvoločnih ustaša". Vjerovali ili ne. Deset puta više, jebote, ono... hvala! Ako su htjeli preplašit' svoje da se u gaće use*u, uspjeli su. Ali naravno da nisu. To je naš IPD odradio :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci