Tagovi

Obećanje sam ispunio

Samo dan nakon održanih parlamentarinih izbora 2007. rezultate koje je Hrvatska narodna stranka ostvarila u Međimurju ocijenio sam dobrim i izrazio samo djelomično zadovoljstvo.
Dobili smo 13.477 glasova, što je najveći broj glasova koje je HNS ikada dobio u Međimurju odnosno 20,61%. No, plan nije ispunjen. Godinu dana prije izbora, nakon sastanka sa svim podružnicama, analiza i procjena zajednički smo utvrdili plan prema kojem smo morali ostvariti rezultat od 26%. Za taj podbačaj plana od 5,39% preuzeo sam potpunu odgovornost i najavio ostavku na dužnost potpredsjednika Županijskog vijeća HNS-a Međimurja. Tu najavu zabilježio je i „Poslovni dnevnik“.

http://drlesar.bloger.hr/post/poslovni-dnevnik-lesar-josip-posavec-bi-od...

Sjednica Županijskog vijeća na kojoj sam podnio izvješće o kamapnji, rezultatima izbora u Međimurju i u 3. izbornoj jedinici održana je tek 7. veljače 2008. godine.
U izvješću i analizi nisam tražio izgovore za neispunjeni plan, nisam se pravdao ni okolnostima u kojima je Županijska organizacija djelovala u toku same kampanje koju je dio rukovodstva na čelu s predsjednikom Josipom Posavcem provelo u podrumu.
Jednostavno sam podnio neopozivu ostavku. I time se razriješio jedine izborne funkcije u stranci koju sam do tada obnašao.

Očekivao sam da takovo što barem ponude i „podrumari“. Umjesto ostavke glavni „podrumar“ najavio je kandidaturu za predsjednika stranke. I nije isključen iz stranke. A trebao je biti isključen onoga dana kada je putem medija kao predsjednik organizacije i voditelj izbornog stožera javno objavio da neće voditi kampanju niti u njoj sudjelovati.
Nije isključen iz stranke zbog demokracije, kažu.
U toj „demokraciji“ netko je očito suvišan.

Komentari

Raspravljati o demokratskim

Raspravljati o demokratskim načelima i finesama u zbivanjima oko stranke HNS-LD je i značajna i istovremeno nepotrebno.

Političke stranke u RH su prepretežno dosljedno i voljno nedemokratske a HNS je zajedno sa Đapićevim HSP-om i Jakovčićevima IDS čisti nedemokratski model, gori nego ex SK, jer njima upravljaju isključivo čelnici i u ostalom političkom životu djeluju pa pravilima drugog filma - vodstva daju smjernice i članstvo i sljedbenici se što manje osvrću na bilo šta osim zadanog drugog filma.

U predmetnom slučaju međimurski župan je izgleda osoba kojoj je također bliska ta nedemokratska logika pa je jo manje demokratska stranka zatečena, jer je do sada naučila već na slučaj oklijevanja izbaciti člana kroz prozor (Zagreb većina članstva ...).

HNS funkcionira dugo tako da uz asistenciju počasne predsjednice nadsposobni Čačić furizno dirigira a nadsposbna Vesna Pusić tome daje nadintelektualni dignitet. Stranka je nakon duljeg grozničavog djelovanja na takvoj razini snažno uzdignuta na osnovi opće mobilizacije nad groznim HSLS-om i posebno Budišom, protiv čijih iscrpljujućih iritantnih drvljenja po raznom su se ujedinile sve napredne snage. Tako je povećaanje HNS-a na tom slabljenju HSLS-a oduševilo razne. Simpatizere jednostavnost i lakoća s kojom se duplira cijena auto-puta i napreduje sve i slično oko POS-a a u Zagrebu nepokolebljivost i kada nešto više nema veze s mozgom, sve a la početak antibirokratske revolucije. Protivnicima je to taakođer bilo odlično, npr. Rojs i Anto Kovačević su jedino uz takav HNS blistali, razni hdz-ovci i sdp-ovci su bili oduševljeni poslovati sa Čačićem i drugim djelovima HNS-a jer su se tu novci iz državnog proračuna pojavljivali odmah nakon kratkog razgovora - Čačić nazove supergenijalnog Kuštraka i ide.

HNS-LD je sada, zajedno sa svojim ex članom presjednikom Mesićem, podstakao furioznu post kampanju protiv HSS-HSLS koalicije, kao krajem 2003.g. protiv Račana, i sada vrši prestrojavanje. Obzirom da će se to nastaviti jer je Čačiću sada ili nikad postati glavni šerif, zajedno sa raznim sličnim pojavama jer i svuda tako gori sad ili nikad, nedvojbeno je tako da još više treba otpisati bilo kakvo diletantsko bavljenje nekom stranačkom demokracijom HNS-a i još puno toga (HDZ, Bandić SDP, HSP ...).

Objektivno je zrelo da ih lakše i sa manje angažmana eventualno voljni anonimusi potuku na idućim lokalnim izborima , npr. Čačića u Vžd županiji a Posavca u Međumurskoj, HDZ u Splitu a Bandić SDP u Zagrebu, nego što bi se i beskrajnim bavljenjem bilo šta demokratsko tu moglo pronaći. I u razvoju zrelosti se to još pojačava, tako da je vjerojatno da za izborne pobjde protiv takvih neće ponegdje trebati ni novaca ni angažmana, samo skupiti minimalno ljudi i minimalno se predstaviti, samo što je stanje iza njih i prethodnih divizija boli glava.

Tko je glasao

Evo ga. HDZ (Sabor) je

Evo ga.

HDZ (Sabor) je izabrao Vesnu Pusić za predsjednicu "Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU", nakon što su Antunović i Mimica izabrani za potpredsjednike Sabora.

Tako je HDZ osigurao rezervnu opciju za slučaj problema sa HSS-HSLS koalicijom, koalicije lijevog centra nije ni bilo jer je HNS oduvijek bio centar, stvari su usklađene, predsjednik SDP-a Milanović se može mirno uigravati u ulozi zastupnika, iskusni Čačić se na vrijeme reorganizirao, a mi možemo dovršiti izbornu kampanju i odahnuti - sve se je odvijalo i odvilo potpuno točno kako se je analiziralo.

Slijedi EU presing pod presijom udruženih iskusnih vođa, kaplara i agitpropovaca.

Tko je glasao

Tako je i red jer kažu da

Tako je i red jer kažu da ne bi bilo u redu kad bi savez koji nas vodi u Evropu dopustio da neka škripa zbog domaćih oblaka koji se nadvijaju nas eventualnim izvanrednim izborima ukoči na putu tamo.

Samo stabilna vlast koja vozi nas može dovesti željenom cilju. Savez će osigurati i da se malo tresu vagoni. Ako treba. Tko su kršni momci je mašinistu sporedna stvar.

B-52

Tko je glasao

A trebao je biti isključen

A trebao je biti isključen onoga dana kada je putem medija kao predsjednik organizacije i voditelj izbornog stožera javno objavio da neće voditi kampanju niti u njoj sudjelovati.
Nije isključen iz stranke zbog demokracije, kažu.

Na ovim smo stranicama lomili koplja oko procedure i mogućnosti da netko bude izbačen iz stranke. To smo činili tijekom rasprave o koaliciji HNS/HDZ u Međimurskoj županiji.

Ako se ne varam, a ne varam se, ja sam tvrdio (i citirao Statut HNS-a) da ga središnjica može i treba isključiti ukoliko ne sprovodi stranačku politiku koja je, prema tebi, bila da se u koalicije s HDZ-om ne ide. Nasuprot tome, ti si tvrdio kako to nije moguće jer da o tome može odlučiti jedino nadležno tijelo županijske organizacije koje je Posavec predsjednik.

Što se promijenilo i u čemu je problem?

Županijska se organizacija očito složila s njegovim stavom jer ga nije izbacila.

Činjenica je i to da je HNS-ova kampanja bila visoko personalizirana pa osim pružanja logističke potpore Čačiću u njoj nije bilo mjesta za bilo koga drugoga. To sam vidio ovdje kod mene.

Drugo, kampanju za državne izbore ipak planira i u najvećoj mjeri je za nju odgovoran državni izborni stožer. Ako već tamo nitko ne daje ostavke (Čačić, Pusić), zašto bi to trebao čelnik jednog županijskog stožera? Koliko ostavki se dalo među ostalim šefovima županijskih stožera, usput u kojima je postignut nikakav rezultat u odnosu na Međimurje?

Zašto se Čačiću kao nositelju kampanje umjesto ostavke nudi mjesto predsjednika stranke a Posavcu s najboljim rezultatom, umjesto kandidature za predsjednika se nudi (traži) ostavka?

Može li malo iz tog kuta?

P.S.

Nema li to (i ovaj članak) ipak najviše veze sa skorim unutarstranačkim izborima?

B-52

Tko je glasao

Dajem glas Zoranu

Dajem glas Zoranu Milanoviću na sljedeći izborima samo da sredi HNS i da nestanu sa scene. I s njime i svi xLesari i drugi...
I sasvim dobro im je poručio - HNS? Oni s 7 mandata. Mi imamo 56. Idemo dalje!

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

I prije ovoga slučaja

I prije ovoga slučaja 'predsjednik organizacije i voditelj izbornoga stožera' imao je situacija na rubu tolerancije. Neovisno o unutarstranačkoj demokraciji, što god to bilo, gospodin vjerojatno ima problema i sam sa sobom. U protivnom se nakon svega ne bi kandidirao za predsjednika stranke, jer teško da tu može očekivati nekakav konkretniji rezultat. Ali i to će biti demokracija.

ragusa

Tko je glasao

A trebao je biti isključen

A trebao je biti isključen onoga dana kada je putem medija kao predsjednik organizacije i voditelj izbornog stožera javno objavio da neće voditi kampanju niti u njoj sudjelovati.
Potpuno točno i slažem se da svako tko unutarstranačke probleme pokuša rješavati javno više ne pripada toj političkoj opciji..... Neisključenje bi možda mogao biti samo mali znak slabosti vodstva koji učestalim (takvim) slabostima ulaze u csrnu rupu zvanu unutarstranačka anarhija...... koju neki lijepo vole nazvati unutarstranačkom demokracijom.

Tko je glasao

Nezamisliva je i neodrživa

Nezamisliva je i neodrživa situacija da član predsjedništva neke stranke (a pogotovo potpredsjednik) samovoljno i bez dogovora sa stranačkim tijelima daje medijima zapisnike sa sjednice predsjedništva ili drugih stranačkih tijela.

U takvoj situaciji svaki ozbiljan rad je blokiran.

Tko je glasao

Ako je dogovoreno da je

Ako je dogovoreno da je zapisnik povjerljiv dokument, tada onaj ko ga objavi drugdje, radi prevaru. Naravno, mi kao javnost mozemo se zapitati zbog cega bi jedan takav dokument uopce trebao biti tajan i sto to HNS uopce krije od javnosti i zbog cega?

Javnost taj cin moze dozivjeti i kao cin Ankice Lepej, znaci necim izricito pozitivnim, jer je kod nje prevagnuo opci interes spram odnosa prema klinentu, gdje je potpuno razumljivo da se Tudjman zbog toga ljudi. Bas kao sto se HNS ljuti na tog clana.

Tako je razumljivo i da Tudjman prekine odnos sa Ankicom Lepej, no razumljivo je i da javnost u punom dijapazonu ne osudi Ankicu, vec upravo Tudjmana, zbog jednog nemoralnog cina koji je nasa heroina uspjela prokazati.

Sve u svemu, pitanje je samo od koga se krije i zbog cega? Sve ostalo izlazi iz toga.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

@Robert Hirc, i kako sada to

@Robert Hirc,
i kako sada to kao nešto najnormalnije objasniti galetu i još nekima ?????

Tko je glasao

Gale ima pravo na svoje

Gale ima pravo na svoje mišljenje i ja to poštujem. Pritom nisam siguran koliko ima iskustva u aktivnom bavljenju politikom.
Ja imam neko iskustvo u operativnom djelovanju političke stranke i smatram da su takve stvari funkcionalno neprihvatljive i u najnižoj organizacijskoj jedinici, a o vrhu stranke da i ne govorim.

No, zato smo tu da sučeljavamo mišljenja i bistrimo stavove.

Tko je glasao

pitanje koje u stvari treba

pitanje koje u stvari treba postaviti je koji je to trenutak u kojem iz različitih unutarnjih odnosa snaga pojedinac smije i mora istupiti u javnost kako bi zaštitio stranku u slučaju da je stranka i njezino vodstvo zastranilo?

tj. u kojem času javni interes postaje jači od unutrašnje stege?

(ne tvrdim da je ovo takva situacija, dapače, poznavajući opus g. Posavca skoro pa sam siguran da ovo nije taj trenutak; no tvrdim da postoji trenutak kada je takva akcija potrebna)

Tko je glasao

Nema te situacije u kojoj bi

Nema te situacije u kojoj bi stranački interes smio i mogao biti ispred javnog. Staviti stranački interes ispred javnog znači dovesti u pitanje samu suštinu funkcioniranja i postojanja stranačke parlamentarne demokracije. Stranački interes koji je u suprotnosti sa javnim interesom jednostvano ne smije postojati. Ono što je moguće to je strateško plasiranje stanovitih stranačkih planova i programa, pa bi se članovi trebali držati dogovora i poštovati izbor osobe koja će i tajmimg kada će objaviti tu informaciju.
Tu nikada ne može spadati diskusija o osobama i politici stranke. Članom stranke postaješ jer si osoba koja želi politički misliti i diskutirati - kritizirati. Samo diskusijom i suprotstavljenim mišljenjima dolazi se do najboljih rezultata bilo po pitanju programa bilo po pitanju riješenja iz čitavog političkog i stranačkog spektra. Nezamislivo je da se članu stranke stvaraju problemi jer se odlučio kandidirati za funkciju u toj istoj stranci i jer se kritički izjašnjavao o vođenju politike stranke. Kritika i kandidatura moraju uvijek biti moguće - jednostavno i nebirokratski. Posavec mora dobiti priliku članstvu HNS-a predstaviti svoj program, ponuditi ga na izbor nasuprot programima drugih (Čačića) pa neka onda odluče oni koji su tu da odluče. Ali pravo da kandidira ni on ni bilo tko drugi, mu se u jednoj, i manje demokratskoj stranci, ne smije oduzeti. Niti zbog toga i zbog kritike vodstva stranke smije biti izložen bilo kakvom disciplinskom postupku. Perverzno je da se o tome i priča.

Tko je glasao

Članom stranke postaješ

Članom stranke postaješ jer si osoba koja želi politički misliti i diskutirati - kritizirati.
Još bih dodao nešto važnije: jer se program stranke, čijim članom postaješ, poklapa sa tvojim političkim stavovima.

Osim toga, ulaskom u neku stranku, valjda pristaješ na način djelovanja i obveze propisane statutom (ili unutarstanačkim dogovorom). Dakle, što napraviti kad član kad ne postupa po tome ?

PS Posavec nije dobio veliku podršku središnjeg odbora stranke za predsjedničku kandidaturu te je razriješen dužnosti (link)

Tko je glasao

Još bih dodao nešto

Još bih dodao nešto važnije: jer se program stranke, čijim članom postaješ, poklapa sa tvojim političkim stavovima.
Ja smatram da se ljudi tak i učlanjuju u stranke radi identiteta s tim programom.
Ako vidi da se ne radi po tom statutu onda se ima pravo i borit da se on sprovađa.

Tko je glasao

Skviki u pravu si

Skviki u pravu si djelomično, u stvari tak bi trebalo biti, a ja ti garantiram da se većina ljudi uključuje u stranke sa ciljem da iz toga izvuče osobnu korist... Druga stvar, siguran sam i u to da 80% članova svih stranaka nema pojma o statutima stranaka i nikad ih nisu ni pročitali... a to ti potvrđuje činjenica da se članovi ponašaju mimo statuta a isto tako i činjenica da su se pred izbore iskznice dijelile i pristupnice potpisaivale u zamjenu za jednu kapu ili jaknu... u to sam se uvjeril...

Tko je glasao

Ako vidi da se ne radi po

Ako vidi da se ne radi po tom statutu onda se ima pravo i borit da se on sprovađa.
Tu si potpuno u pravu. Ili recimo ako većina ne bi (ili neće) radila po statutu - napustiti stranku.

Tko je glasao

Naravno da postaješ članom

Naravno da postaješ članom stranke jer se slažeš sa programom ili njegovim najvećim dijelom. Ali stranka koja nije živ organizam, koja ne reagira i ne zauzima stavove prema svakodnevnim društvenim događajima nije dobra stranka. Član stranke ima obvezu reagiratri na događaje u društvu i iznositi svoje stavove neovisno o programu stranke i za to ne smije biti izložen nikakvim napadima ili disciplinskim mjerama unutar stranke. Ponavljam: Niti jedna ni izgovorena ni napisana riječ ne može nanijeti toliko štete koliko zabrana te riječi ili kazna onoga tko je izgovorio (mislim na normalnu demokratsku političku komunikaciju a isključujem naciste, staljiniste i sl).

Tko je glasao

Možda bi trebalo dodati

Možda bi trebalo dodati još jedno pitanje. Polazeći od pretpostavki kako ovo "zastraniti" ustvari može imati značiti nešto legalno (stranka misli drugačije nego pojedinac) ili nešto ilegalno (stranka ne radi po statutu ili zakonu) te ako je pojedinac u oba slučaja u manjini, trebao bi si postaviti pitanje ako se uopće nalazi u odgovarajućoj stranci.

Držim kako iznošenje podataka mimo javnih servisa (ili dozvola) neke stranke služi isključivo pojedincu (kao samopromocija). Naravno, pojedinac ima pravo, u slučaju vanzakonskog djelovanja neke stranke, obratiti se nadležnim državnim službama. Ali ako je u manjini, onda je primjerenije pokušati to riješiti unutar stranke. Ili istupiti iz iste.

PS Mišljenja sam kako su "pozitivni" primjeri Rožić i Tadić te "negativni" (odnosno prije nejasni) Posavec, Arlović, Pančić.

Tko je glasao

No, zato smo tu da

No, zato smo tu da sučeljavamo mišljenja i bistrimo stavove.
Da, ali gale je jedan od onih koji ne prihvaćaju mogućnost da nisu u pravu.... On o politici kao djevica o seksu....

Tko je glasao

Ne bih se složio. A mislim

Ne bih se složio.
A mislim da drlesar nije ni poželio izbaciti Posavca zato što je nešto javno rekao, nego zato što je rekao.
A rekao je da ne želi raditi u izborima iako je voditelj izbornog stožera.

Ako griješim, onda ni drlesar nije onoliki demokrat kolikim se predstavlja.

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Ajme silverci, pa naravno da

Ajme silverci, pa naravno da se radi o tome što je rekao..... pa svi djeluju javno...

Tko je glasao

Potpuno točno i slažem se

Potpuno točno i slažem se da svako tko unutarstranačke probleme pokuša rješavati javno više ne pripada toj političkoj opciji....
Vidi što si napisao. To bi značilo da bi netko trebao biti izbačen iz stranke zbog javno izgovorene kritike na račun svoje vlastite stranke.
Ja ne vjerujem da je drlesar takav "demokrat", a tvoj stav govori i o tebi i o tvojoj stranci.

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

To bi značilo da bi netko

To bi značilo da bi netko trebao biti izbačen iz stranke zbog javno izgovorene kritike na račun svoje vlastite stranke.
Ne,ne i ne, već onda kada ta "kritika" bude nešto više od kritike,... dakle ono što Stranci nanosi štetu narušavajući joj ugled, .... i bla bla bla. Ako si član neke Stranke onda zanš o čemu govorim, a ako nisi onda je malo teže definirati tu crtu koja dijeli dopuštenog od onog što to nije.

Tko je glasao

Uistinu. Silverci je malo u

Uistinu. Silverci je malo u nezgodnoj poziciji s obzirom da niti jednom nije odlucio javno kritizirati probleme unutar SDPa, sto cak smatra i nepozeljnim, drukerskim djelovanjem. Tako bismo iz Silvercijevog upisa mogli zakljuciti da se i on smatra antidemokratom, sto mozda i ne bi bilo daleko od istine. Kao sto je i kod tebe slucaj, izmedju ostaloga.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Tako bismo iz Silvercijevog

Tako bismo iz Silvercijevog upisa mogli zakljuciti da se i on smatra antidemokratom, sto mozda i ne bi bilo daleko od istine. Kao sto je i kod tebe slucaj, izmedju ostaloga. @gale, ....... na čemu si ti to opet ili te triba samo ozbiljno žalit????

Tko je glasao

Dakle gale, prevršio si

Dakle gale, prevršio si svaku mjeru.
Gdje sam ja to rekao ili napisao da je javna kritika drukersko djelovanje?

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Pa sta onda javno ne

Pa sta onda javno ne kritiziras? Nisi doslovno jedan jedini put napisao jednu jedinu kritiku o stanju u SDPu. Nije valjda da je u SDPu sve idealno? Ili da si ti toliko neosjetljiv na situaciju u stranci?

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

To što ja nešto ne radim

To što ja nešto ne radim ne znači da bih drugima zabranio.

Ovo je moj posljednji komentar upućen tebi gale.

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Hehe. Sad sam u prednosti.

Hehe. Sad sam u prednosti. Ti moras trpiti moje misaone torture, a ne mozes reagirati na njih. No, ako je to tvoja volja, samo naprijed.

Nego, vratimo se mi na temu. Aktivist SDPa si kojih 10-15 godina. SDP je velikim dijelom tvoj zivot.

Istovremeno pises upravo politicki blog. A nisi se udostojio napisati jednu jedinu kritiku spram SDPa. A ne smeta ti ideja javne kritike. Zbog cega onda ne pises kritike? Zbog cega ne pozivas javnost da sudjeluje u pluralizaciji stranke? Jel ti mozda bed da se nekome ne zamjeris? Dajes si za pravo koristiti mocno oruzje, a ne koristis ga uopce. Zbog cega?

Sto gubis, sto dobivas time? Upravo si osudio DEMOSa izrazito ozbiljno samo zato sto DEMOS ne vjeruje u smisao javne participacije, vec smatra da je stvar losa, a sam nemas muda pokazati DEMOSu svu kvalitetu takvog djelovanja.

Vidis. Razliku izmedju tebe i DEMOSa po tom pitanju uocavam samo u tome sto je DEMOS bio dovoljno mudat da svoje osjecaje artikulira i javno iznese, dok ti sjedis na dvije stolice, imas jednak ucinak ko DEMOS i istovremeno si dajes za pravo da ga kritiziras. Povece licemjerje uocavam na temelju tvojeg djelovanja.

Ne cudi me previse da ti je stvar digla zivac.

:-p

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

@gale, ništa se ti ne

@gale,
ništa se ti ne brini, ordinacija je otvorena 24 sata....

Istovremeno pises upravo politicki blog. A nisi se udostojio napisati jednu jedinu kritiku spram SDPa. A ne smeta ti ideja javne kritike. Zbog cega onda ne pises kritike? Zbog cega ne pozivas javnost da sudjeluje u pluralizaciji stranke? Jel ti mozda bed da se nekome ne zamjeris? Zamisli mene da ja sada počnem pisati i iznositi unutarstranačke probleme navodeći imena, događaje (tzv. pikanterije), mišljenja bla bla bla...... To bi značilo da ja u stvari radim posao tvoj i tebi sličnih jer, zaboravio si da član Stranke ima zadatak (obvezu) čuvati i braniti dignitet Stranke. A zašto ti i tebi slični ne kritizirate kaad već imate razlog, a ja ću braneći interese Stranke između redaka dati do zannja gdje i kada je sugovornik upravu, ali samo u opciji konstruktivne rasprave. Dakle polemika uvijek, a na svaki kamen koji netko baci vratim .... ponekad i cijelom gomilom... ali znam da imaš problema sve to skužiti jer se politikom baviš samo lupajući po tastaturi.... a ovdje se "lupa" i sa još mnogim "stvarima" .

Sto gubis, sto dobivas time? Upravo si osudio DEMOSa izrazito ozbiljno samo zato sto DEMOS ne vjeruje u smisao javne participacije, vec smatra da je stvar losa, a sam nemas muda pokazati DEMOSu svu kvalitetu takvog djelovanja.

Ovdje nisam vidio nikakvo neslaganje osim što se dogodio nesporazum....

Tko je glasao

Organizacije mozemo

Organizacije mozemo podjeliti na javne i zatvorene. Bit demokacije koja znaci vladavinu naroda u svojoj bi artikulaciji mogla vrlo uspjesno delegitimirati sve zatvorene organizacije, s obzirom da nisu demorkatskog karaktera.

Jer ako zelis da narod vlada, ako je to tvoje temeljno nacelo (demokratsko, jeli), tada ti moras dati narodu sve dostupne informacije koje se ticu procesa donosenja politickih odluka. Jer ne moze narod vladati, ako mu ti uskracujes sve informacije. Uskracivanje informacija tako se moze smatrati antidemokratskim cinom,

Naravno, s obzirom da je rijec demokracija kod nas izgubila bilo kakav smisao, gdje je ta rijec postala nesto s cime se mogu kititi svi, od HDZa, SDPa, IDSa, Milosevica, Gadafija, Castra i tako dalje, razumljivo je da se i ti smatras iz nekog razloga demokratom, s obzirom da ono sto nije demokratski, jeste po definiciji stigmatizirano.

No, to su sve pi*darije, pi*darije su vec u onome trenutku kada svaka susa moze potezati tako velike rijeci. A moze i cijelo vrijeme se to dogadja.

Zato, DEMOS, upravo cinjenica sto ti nemas interes da javnost bude potpuno informirana i samim time sposobna donositi potrebne odluke, tebe u jednom artikuliranijem sustavu definiraju antidemokratom, a tvoju stranku antidemokratskom.

Mozda cudno zvuci na prvi momenat, no stvari i nisu toliko komplicirane.

Eh sad. Vratimo se na citate:

Zamisli mene da ja sada počnem pisati i iznositi unutarstranačke probleme navodeći imena, događaje (tzv. pikanterije), mišljenja bla bla bla...... To bi značilo da ja u stvari radim posao tvoj i tebi sličnih jer, zaboravio si da član Stranke ima zadatak (obvezu) čuvati i braniti dignitet Stranke. A zašto ti i tebi slični ne kritizirate kaad već imate razlog, a ja ću braneći interese Stranke između redaka dati do zannja gdje i kada je sugovornik upravu, ali samo u opciji konstruktivne rasprave. Dakle polemika uvijek, a na svaki kamen koji netko baci vratim .... ponekad i cijelom gomilom...

Mene ne interesiraju neciji privatni problemi, jer stranka nije i ne moze biti necija privatna prcija. Samim time neciji privatni problemi potpuno su nerelevantni za proces odlucivanja. Ako nisu, onda stranka ima ozbiljan problem.

Sto se tice digniteta stranke, kako se to radi? Rjesavanjem loseg i promoviranjem dobrog ili lazi i podvalama? Ako je ovo prvo, tada je JOT idealna stvar. Ako je ovo drugo, tada je razumljivo da je ukljucivanje javnosti u proces kontraproduktivno.

Sve u svemu, bilo bi razumljivo da kao demokrata (mozda i jesi, samo to jos nisi skuzio?) maksimalno informiras javnost, najbolje kroz otvaranje i transparentizaciju procesa, kako bi tada javnost kao stvarni vladar mogla donositi kvalitetne odluke.

ali znam da imaš problema sve to skužiti jer se politikom baviš samo lupajući po tastaturi.... a ovdje se "lupa" i sa još mnogim "stvarima" .

To sto mi ne treba sto godina da skuzim kakav je potencijal neke grupe, ne cini me manje sposobnim od tebe.

Ovdje nisam vidio nikakvo neslaganje osim što se dogodio nesporazum....

Nije nesporazum. Ti smatras da iznosenje prljavog vesa znaci let van, Silverci smatra da je to nedemokratsko razmisljanje. Nema tu puno mjesta za eskivazu.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Ajmo opet,.... sve iznova Za

Ajmo opet,.... sve iznova

Za tebe je demokracija u stvari anarhija, jer u svakoj uređenoj sredini postoje pravila ponašanja koja se poštuju ili se biva sankcioniran. Prevedeno: Na svim raspravama nekog stanačkog tijela svaki pojednac ima pravo kazati doslovno sve što misli.... no kada je nakon iscrpne rasprave donesen najčešće glasanjem neki zaključak onda je to jedini daljnji okvir svakom učesniku te rasprave bez obzira koliko je njegov osobni stav bio blizu ili daleko usvojenoj odluci.
Onaj koji nakon tog "skupa" i dalje piz.. po svome krši osnovno demokratsko pravilo tj. en poštuje donesene odluke tijela na kojem je i sam sudjelovao.... ili jasnije kazano ... opstruira. Takva ponašanja se usvakoj normalnoj sredini sankcioniraju sukladno pravilima ponašanja koji su na snazi.
Dakle unutarstranačka demokracija se ne može poistovjetiti sa općim pojmom demokracija.

Sve u svemu, bilo bi razumljivo da kao demokrata (mozda i jesi, samo to jos nisi skuzio?) maksimalno informiras javnost...
I informacije radi,.. ja u svojim sredinama upravo djelujem u pravcu maksimalne informiranosti javnosti i članova Stranke.

To sto mi ne treba sto godina da skuzim kakav je potencijal neke grupe, ne cini me manje sposobnim od tebe.

Nikad i nigdje nisam kazao da je ovdje netko ovoliko ili onoliko sposoban, više ili manje od mene ili nekog drugog ili išta slično....

Tko je glasao

Za tebe je demokracija u

Za tebe je demokracija u stvari anarhija, jer u svakoj uređenoj sredini postoje pravila ponašanja koja se poštuju ili se biva sankcioniran.

Ma ne. Ovo je bio samo detalj po pitanju maksimalnog informiranja javnosti. Istupanje nekog clana u javnost i zinosenje njegovog misljenja, te objavljivanje informacija koje su povezane sa procesom donosenja odluka sa u demokratski ustrojenoj stranci legitimna stvar zbog kojih se ne leti van.

Odbijnje sudjelovanje u programu, opstruiranje rada stranke, to je vec druga stvar. Cisto za primjer, neki clan moze reci sve, ali ako je pao neki dogovor, ako je prihvatio neki dogovor, mora ga se drzat. Jer bez toga niti strnka nema previse smisla.

Ostalo sve pet.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Sa prvim dijelom se slažem

Sa prvim dijelom se slažem i to je uprfavo ono što i ja kažem....

Odbijnje sudjelovanje u programu, opstruiranje rada stranke, to je vec druga stvar. Cisto za primjer, neki clan moze reci sve, ali ako je pao neki dogovor, ako je prihvatio neki dogovor, mora ga se drzat. Jer bez toga niti strnka nema previse smisla.

Pa zar i ovo nisam tvrdio????

Evo što bi bila ta unutarstranačka demokracija bila,...hipotetski: HSU je upravo otvorio kandidacijski postupak za sva stranačka tijela koja će se birati na izbornoj skupštini 15.03.2008. i sasvim je normalno da recimo onaj koji se kandidira npr. za funkciju predsjednika HSU-a javno u afirmativnom okviru iznese svoj program bilo u cijelosti ili pak samo u nekim bitnim odrednicama,.... i to je to...
Znači bez pljuvanja, prozivanja, optuživanja......... iznošenja dijelova osobnih razgovora ili tijeka pojedinih sjednica raznih stranačkih tijela ..... itd. itd. Recimo da je to otprilike ono što je SDP pokazao tijekom svojih prošlih unutarstranačkih izbora.

Tko je glasao

Silverci možda si u pravu

Silverci možda si u pravu kaj se dlesara tiče, a čini mi se da tu ipak ima nešto više. Mislim da je Posavec zgriješil još puno prije... Radi mira u "kući" se vjerojatno tada prešlo preko toga... A usput nije ni poštoval odluku središnjeg odbora da DLesar a ne on bude drugi na izbornoj listi...

Tko je glasao

E, dobro si me sjetio.

E, dobro si me sjetio. Sjecas se onog tvog poziva u Sabor gdje si nam obecao biti domacin? Proslo vec neko vrijeme, ti se ne javljas, ne pises, pa nije valjda da si zaboravio na dato obecanje? :- )

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Kako ne, svi koji su poslali

Kako ne, svi koji su poslali prijavu u Klub zastupnika trebali su već dobiti i konkretni poziv: 27 veljače u 11,00 sati. Ako e-mailom iz kluba nije stigao poziv samo je tehnički razlog. Ili se nisi prijavio?

Tko je glasao

Dakako da sam se prijavio.

Dakako da sam se prijavio. Mail sa podacima sam poslao 30.01. No i dalje nema odgovora.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Nemojte i vi početi

Nemojte i vi početi unutarstranačke borbe...
_____________________________________________________________________________________________
"Narod je de facto i de jure najviša vlast iznad koje nema drugih vlasti, izvor je svih drugih vlasti i odgovoran je samo pred Bogom."
Johann Gottlieb Fichte

_____________________________________________________________________________________________
"Narod je de facto i de jure najviša vlast iznad koje nema drugih vlasti, izvor je svih drugih vlasti i odgovoran je samo pred Bogom."
Johann Gottlieb Fichte

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci