Tagovi

Obećanja, ludom radovanje

Kada nas jedanput preveslaju onda su oni koji su nas preveslali - prevaranti. No kada nas na istu „fintu“ prevare i drugi put onda smo mi budale. A kada nas pokušavaju na istu „fintu“ prevariti i treći, četvrti put onda se moramo zapitati kuda sve to vodi i tko je tu lud a tko zbunjen. I j… li lud zbunjenog.
Predizborno vrijeme je vrijeme obećavanja: obećavaju se brda i doline, sve ljepše od ljepšega. To, što ta obećavanja nemaju „blage veze“ sa stvarnošću i vode nas u još dublje krize, koga briga. „Raja“ - birači i tako ništa ne razumiju.
Oko 150 000 novih radnih mjesta (po sistemu deux ex machina), socijalne mirovine, ceste, luke, manji porezi, bla, bla …. školstvo, zdravstvo …. bla, bla, bla, … sve će oni srediti dok ne lupiš dlanom o dlan. O kome i čemu se radi?
O takozvanom programu SDP-a.
Ima samo jedan mali detalj. Tko će to sprovesti?
Pustimo sada na stranu koliko je to realno već pogledajmo tko i kako bi to trebao sprovesti u djelo.
Odgovor glasi - stručnjaci temeljem načela poznavanja struke Podsjetimo se samo kako se Milanović odnosi prema stručnjacima (gosp. Erdelji ) ili bilo kakvoj kritici (gđa. Kolarić) i kako forsira politički kadar kojem „vjeruje“.
O odbijanju bilo kakvih ozbiljnijih promjena kao što je Ustav ili teritorijalni ustroj da se i ne govori. O etici Milanovića i SDP-a govori i izbor sudaca ustavnog suda. Sramota.
I na kraju upitajmo se što je to MOST toliko skrivio Milanoviću i cijeloj Narodnoj koaliciji da ih toliko sotoniziraju kao da su glavni neprijatelji ne samo SDP-a već i cijele Hrvatske?
Odgovor je jednostavan, smeta ih slijedeće:
1. Etika, sustav vrijednosti koji zagovara MOST a temelji se na znanju, radu, odgovornosti (i koja razotkriva dvostruki moral SDP-a)
2. Razbijanje monopola vlasti koji njeguju jednako i SDP i HDZ,
3. Uvođenje kontrole izvršne vlasti što je temelj demokracije (time se ograničava političko kadroviranje)

Moram priznati da sam po vokaciji humanist i ljevičar, ali slušati Milanovića i njegova kvazi ljevičarska laprdanja, čemu se pridružuju i ostali lideri koalicije mi izaziva blagu mučninu u želucu.
Moramo biti svjesni da u ovim političkim igrama nije važan ni MOST, ni HDZ, ni SDP već započeti procesi demokratizacije i ukidanja političkog monopola vodećih stranaka te usvajanja etike - sustava vrijednosti koji bi trebali pokrenuti Hrvatsku.
Rad, red, znanje, odgovornost…
Da li iza toga stoji Crkva, Opus Dei ili netko treći uopće me ne zanima. Zanima me prvenstveno etika - sustav vrijednosti koji treba pokrenuti Hrvatsku i koju zagovara MOST a koju SDP želi po svaku cijenu zaustaviti ne birajući pritom sredstva.
Doslovce gadljivo i nadasve jadno. Zapravo se od Milanovića ništa drugo ne može ni očekivati. Podcjenjivanje, vrijeđanje, omalovažavanje, stvaranje neprijatelja… treba li nam takva osoba na čelu Hrvatske?

Komentari

plus i minus

Kad sam se rastajla na papiru sam napravila dvije kolone jedna je bila 'plus' a druga ' minus'. U njih sam stavljale sve dobre i loše strane svojeg supruga. Nije bilo lako - velika ljubav, otac djeteta s potrebama. Kolone sam sastvljala nekoliko dana - na kraju je prevladao minus -i to za nekoliko stvari. Možda bi sto tako trebalo i glasovati? Kod svake stranke napraviti kolone pozitivnih i loših stvari i odabrati onu kod koje ima više pozitivinih. Samo se ne smije gledati zadnjih 4-6 godina već se mora otići i malo dalje kad je započela pretvorba i privatizacija i kad je došao famozni Škegro sa svojim pdv koji je napunio državnu blagajnu a upropastio niz firmi. Malo više opreza s novim strankama koje nude reforme vezane uz zapošljavanje, jačanje privrede, upravu i lijepo nas odvode u još gori kapitalizam.

w. ;)

Tko je glasao

metod je možda dobar, ali što ako pogriješiš u zbrajanju

walpurga

škegro je bio dovoljno dobro informiran, znao je da PDV funkcionira
(samo kao primjer koliko su ekonomski tupani bili svi oni socijalističko samoupravni kadrovi koji nisu razumjeli da PDV mora funcionirati)
ali je podcijenio veličinu sive ekonomije (koju PDV zahvaća)
i zato je PDV bio odredio previsoko
vlade prebahate, preklijentelističke
i umjesto da PDV smanje, ili smanje ostale poreze, namete, paranamete,
ili vrate dio duga
novac od poreza/PDVa su utukli u mrtve kapitale...
bespotrebno napuhane kadrove u državnoj službi ...

metod je možda dobar, ali što ako pogriješiš u zbrajanju

luka

Tko je glasao

jadan

Jadan ti taj sustav vrijednosti koji zagovara MOST. O njemu ćemo moći još razgovarati tijekom kampanje.

To ti kaže osoba koju je Petrov bio pozvao na razgovor u onom početnom razdoblju (siječanj-ožujak 2016).

Pošto još uvijek ne želim osobno uletiti u raspravu o "moralu" MOSTa:

Grbin u 6 mjeseci se puno toga promijenilo ali bozina prevrtljivost i mostovsko laganje nisu

Institucije

Tko je glasao

NIje SDP više ljevica, čak ni kvazi

Moram priznati da sam po vokaciji humanist i ljevičar, ali slušati Milanovića i njegova kvazi ljevičarska laprdanja
Kako sam i sam ljevičar (doduše i mizantrop a ne humanist, ali to su filozofske finese), mislim da nema smisla trošiti emocije na prevaziđene predodžbe. Milanović je rekao da je SDP centar a da je on osobno liberal. U retorici SDP-a nekad je ljevičarenja bilo vrlo malo, a sad nimalo. Nisu čak ni kvazi-ljevica: to bi bio netko, tko se pretvara da je ljevičar, a zapravo nije - a oni se ne pretvaraju.

Bez uvree nadam se, i ti mi malo bacaš na neko kvazi-ljevičarenje...

usvajanja etike - sustava vrijednosti koji bi trebali pokrenuti Hrvatsku. Rad, red, znanje, odgovornost…
Hm, ljevica? A npr. sloboda, inicijativa, kreativnost, internacionalizam, solidarnost, ljudsko bratstvo (pa i šire, ekologističko), fokus na budućnost i napredak (progresizam)...?

Da li iza toga stoji Crkva, Opus Dei ili netko treći uopće me ne zanima
Mene, kao ljevičara, a i kao analitičara, zanima. Zbog onog "kvazi" gore, nekoga tko se pretvara da je nešto što nije.

A bilanca Mosta na vlasti u pola godine ne ulijeva mi baš povjerenje. Čini mi se, s mojeg lijevog stajališta i sustava vrednovanja, da je više došlo do izražaja ono što sam uoči izbora (kad sam ipak razmišljao, da bih možda mogao glasati za Most (i glasao bih, da još nisam gajio nadu da bi ORaH mogao osvojiti mandat!), smatrao za mane, nego ono, što sam smatrao za vrline.

Tko je glasao

treba li nam takva osoba na čelu Hrvatske...

treba li nam i ona druga osoba....ili treća.... :)

Tko je glasao

Zagriz u tvrdo i kompleksnije

Zagriz u tvrdo i kompleksnije

Mislim da si previše i vidljivo subjektivan (o tome mogu kasnije) i da na pitanju etike brkaš političko, socijalno i individualno.

Pogledaj jednostavan prikaz o kompleksnosti etike u politici u Ethics in Politics Why it matters more than ever and How it can make a difference, by Benoît Girardin, Globethics.net Focus 5, 2012.pdf. U tekstu je na samo 170 str.dosta toga o etici u politici objašnjeno. Ako se makar prelista, može poboljšati ozbiljnost diskusije.

Na str 56 stoji:

The three ethical spheres – personal, associational and political – are not identical. They differ from each other in nature, although there are overlapping areas where two or three interact and influence each other:

 Political ethics does not consist in a copy and paste from individual or social ethics. Copy and paste can even result in negative consequences or oversimplifications such as:

· overlooking political and institutional mediations
· equating citizens with relatives, friends or colleagues
· extending the principle and uses of free membership or beliefs from association to state level
· limiting responsibility for consequences to intention
· limiting the fight against corruption to personal honesty


 

Ako se prihvate te opće uvjetovanosti etike (i morala) kao polazno za normalnu diskusiju (bez veličanja uloge Mosta i partnera mu HDZ-a) lako je i tebi naći primjere kojima se SDP ponaša i provodi etički prihvatljivije nego što ti svojim pisanje ovdje navodiš.

----

free for download: http://www.globethics.net/documents/4289936/13403252/FocusSeries_05_EthicsinPolitics_Benoit_text.pdf/bf28841e-216a-41ff-bca6-4ef9d4022d86

Tko je glasao

ultramoderni politički koncept, nikad još isproban,

...ako ti se učini makar na tren da je nerealno, ili neistinito, ili neiskreno to što ti predizborno nudi SDP i društvo.....samo reci NE,
...ako ti se učini makar na tren da je nerealno, ili neistinito, ili neiskreno to što ti predizborno nudi HDZ i društvo.....samo reci NE,
...ako ti se učini makar na tren da je nerealno, ili neistinito, ili neiskreno to što ti predizborno nudi MOST i društvo.....samo reci NE,
...ako ti se učini makar na tren da je nerealno, ili neistinito, ili neiskreno to što ti predizborno nudi bilo tko.....samo reci NE,

Tko je glasao

yep, @indian

ali i ovakav koncept, i da ga prihvati 3 milijuna hrvata, opet će rezultirati time da će netko od ove ergele biti izabran. tako je stvar zamišljena, nema propisanog minimuma koliko čeljadi treba glasat da izbori važe (koliko znam). znači, zajeb je zagarantiran, zacementiran, ne treba se puno uzrujavati :).
glede milanovića, eto dovoljno je što on stavlja onog buljookog lupeža opet na vrh svojih listi, jebe se njemu, zna da će biti dovoljno retarda za zaokružit tzv. ljevicu, antifašiste, kako li si sve ne tepaju :)))))). dok pućanstvo ne progleda i ne skuži da je to konglomerat lopina koji vrlo dobro surađuju (sa svih strana "političkog" spektra) u tome kako se operjati na račun ideoloških smicalica, ništa od napretka.
P.S. gledan seriju "Peaky Blinders" pa vidin da je obrazac isti od stoljeća sedmog, kako se popeti na vlast i opariti, samo u današnje doba to zovu "demokracija", hehehe. više ili manje krvi ili fizičke sile, ali ciljevi i moralnost se ne razlikuju. uostalom, ne vidim neki civilizacijski pomak između toga kad nekoga smakneš metkom ili kad mu "omogućiš" da lagano crkaje od gladi, zajedno sa familijom.
btw, jedno glupo pitanje (s obzirom na godine vjerojatno kljizim u novo dječije doba):
bi li u "najdemokratskijoj" sredini na svitu (USA) moga postat predsjednik neko ko nije bogat ko krez i ne podržava ga gomila pokvarenih multimilijunaša? ili, bili onog troglodita trumpa itko stavio i za čuvara parkinga da nema prethodne predispozicije :)))))))
profesor

Tko je glasao

ja kao naivni naivac i ne

ja kao naivni naivac i ne mislim da ovaj ultramoderni koncept koji sam teškom mukom smislio, jel', može donijeti promjenu, niti da će pridonijeti pozitivnoj selekciji poslije tolike negativne...to je nemoguće,
ali, proširi li se kao prijetnja establišmentu, može bar djelom doprinijeti da se bezočno laganje s malo truda vrati na ravan vremena kada je makar lažna vjerodostojnost bila na cijeni.
Ovako kao nezahtjevni politički potrošači mi i svjesno, birajući redovito manje zlo, opstruramo svoju vjerodostojnost, pa zašto da nas establišment (i politički, i gospodarski, i intelektualni) uopće uzima zaozbiljno, ako sami ne zahtjevamo maksimum,
a o najdemokratskijoj zemlji na svijetu? znam za još demokratskije,
ali nije bit koga se bira, bit je da se izabere ne najbolji, već onaj koji oslovi većinu,
onaj kojem većina vjeruje,
uvijek je riječ samo o povjerenju.
Procjene tko je bolji a tko lošiji pripadaju totalitarnom umu. Najbolji je većinsko izabrani.
Bio najbolji ili ne. Nitko od nas nema monopol na ispravnu procjenu.
Možemo se uvjeravati koliko hoćeš, ali onaj tko dobije mandat je taj pravi.
....a oni koji su dali mandat će ionako platiti račun, i dobiti ili višak vrijednosti za svoju dobru odluku, ili kao i najčešće, jadikovku da im jope nešto fali i da su svi drugi krivi, samo oni ne,

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci