Tagovi

Obalna straža

Sutra je nedilja. Po prognozama bit će lip dan. Odlučim ja otić malo na ribe. Idem baciti panulu ili ću zaronit. Možda uloviti koji dobri bokun. Spremit lipu večericu za društvance. Plan je napravljen, sve je spremno. Sutra krečem.

Dižem se rano izjutra. Još je mrak. Dolazim u Mandalinu. Penjem se preko one neuređene obale. Po tko zna koji put opsujem u sebi zbog te rive. Obećavaju nam njezino uređenje ima već 20 godina, od kad sam bio mulac. Bit će valjda i to jedan dan, ako ništa drugo kad mi dođemo na vlast!
Krećem. Odmah bacam panulu. U kanalu se zna svašta ulovit. Nešto me ne ide, pa odlučim zaprašiti put Žirja na svoje sigurne pošte. Za nekih uru i po sam na pošti kod Žirja. Oblačim odijelo. Stavljam bovu i bacam se u more. Brrrr, tribalo mi je nešto vrimena da se prilagodim temperaturi. I krećem u lov. Nema baš nešto ribe, ali evo pada jedan fratar. Lip je. Tu negdi oko po kila. Lipi bokun. Eh da je više takvih.

Nakon nekog vrimena čujem zvuk motora. Da je lito, ne bih se iznenadio. Al zima je. Na moru nema gotovo nikoga. Provirim, ide policija. Prilaze mi. Traže dozvolu. Podižu me iz mora. Prevezu me do moje gajetice. Pokažem im dokumente. Kažu sve je u redu. Pozdravljaju me i odlaze dalje. Ja idem ponovo. Ovaj put na drugu stranu. Padne jedan pic. Manji je od fratra, ali nije loš. Nakon nekog vrimena čujem opet motor. Približava mi se. Provirim. Ovaj put je kapetanija. Nisu me tribali pribacivat do gajete jer sam bio blizu. Bovu imam, al traže papire od broda. Pokažem im. Sve uredno. Odlaze..

I po treći put ja nazad u more. Svi koji su me imali kontrolirati, kontrolirali su me. Sad sam miran. Obilazim ja tako Rasohe i plivam prema Stupici. Tu i tamo se nešto ubije. Bit će za neku večericu.

Nakon nekih tri sata ronjenja čujem opet motor. Ovaj put je malo jači zvuk. Pomislim prolazi neki brod. Provirim i u daljini vidim nešto sivo. Ok, Ratna mornarica. Nastavljam, međutim zvuk mi je sve jači i jači. Odjednom utišava. Provirim iz mora i vidim da se zaustavio na nekih sto metara od mene. Sad sam zainteresiran. Stojim u plićaku, virim iz mora i promatram. Spuštaju gumenjak. U njega ulaze tri mornara. I idu pravo na mene. Što sad ovi hoće. Prilaze mi. Pokazuju mi oznake Obalne straže, te kažu kako su došli napraviti kontrolu. Kažem im da su mi svi dokumenti u gajeti. Kažem im da su me dva puta već kontrolirali i da nema smisla to raditi i treći put. Dajte ljudi pustite me na miru. Oni ostaju pri svom. Moram uć u gumenjak, što i činim, naravno gunđajući i prosvjedujući. Procedura ista. Dođemo do gajete, pokažem im sve dokumente. Pregledaju ih, doduše malo sumnjičavo, al utvrđuju da je sve ok i puštaju me. Odlazim kući jer kako su krenuli još će me netko izvaditi iz mora. Zar nisu mogli osnovat jednu službu koja bi kontrolirala sve na moru. Ne nego su dodali još jednu, Obalnu stražu. Ka da nam dvi nisu bile dovoljne.

Ova priča je naravno izmišljena. Ali od 01.01.2008. godine i vrlo moguća. Jer, ako Sabor izglasa novi prijedlog Zakona o Obalnoj straži, onda ćemo umjesto dva subjekta za kontrolu na moru imati tri. Svi oni koji plove i rade na moru znaju cjelokupnu apsurdnost situacije oko nadležnosti tih službi. Tako Vam se danas događa da Vas u pola sata može kontrolirati barem dva broda, policijski ili Lučke kapetanije. E, od 01.01.2008. godine to će moći napraviti tri broda.

Zakon o Obalnoj straži će se izglasati. U to uopće ne sumnjam jer ga je predložio HDZ-a, a poznato nam je da Sabor služi samo kao institucija za dizanje ruku.

Taj Zakon ide u hitni postupak. Objašnjenje za hitni postupak je što će 01.01.2008. godine stupiti na snagu Uredba o ZERP-u koja će od tog datuma vrijediti i za članice EU. Sad je to hitno. Prošle i pretprošle godine nje bio hitan. Tad je klub zastupnika SDP-a predlagao Zakon o Obalnoj straži. Taj prijedlog stoji u Saboru dvije godine međutim pošto je to prijedlog SDP-a nikako ne ulazi u saborsku proceduru. Ne može ni u normalnu proceduru. Kamo li u hitnu.

Ako se sjećate, gradska organizacija SDP-a je prije otprilike godinu dana imala prezentaciju tog Zakona. Zakon o Obalnoj straži, koji je predlagao SDP je bio potpuno suprotan ovom. Predviđao je jednu instituciju koja bi obavljala sve poslove na moru. U tu instituciju bi ušla i policija i Lučka kapetanija, ribarska inspekcija, zaštita mora, a i mornarica. Predviđao je i osnivanje dobrovoljne Obalne straže. Predviđao je sjedište Obalne straže u Šibeniku kao prirodnom centru naše obale Jadrana. Ali, taj Zakon nije nikako mogao ući u proceduru. Bez obzira što ga je podržala i u njegovoj izradi sudjelovala struka. Nije mogao ući u proceduru. Samo zbog toga što je to bio prijedlog SDP-a , a ne HDZ-a.

HDZ-ov Zakon struka ne podržava. Osim mornarice kojoj je ovo spas. HDZ-ov Zakon duplira nadzor mora bez ikakve potrebe. HDZ-ov Zakon ništa bitno ne mijenja u odnosu na stanje na moru kakvo je danas. HDZ-ov Zakon je rađen po uzoru na Norveški model. Netko je očigledno zaboravio da Norveška nije članica EU, stoga može staviti vojsku na granicu. Bitniji razlog zbog kojeg Norveški model nije za nas pogodan jest to što Norveško more nije zatvoreno. Norveško more je ocean. Nadzor za takvo more je potpuno drugačiji od nadzora u zatvorenim morima kao što je naš Jadran.

Ima još nekoliko nelogičnosti u samom HDZ-ovom Zakonu. Proučavajući HDZ-ov prijedlog Zakona o OS primijetio sam kako je, u svakom poglavlju gdje se spominju nekakvi poslovi ( morsko ribarstvo, sigurnost pomorske plovidbe, traganje i spašavanje i dr. ), navedeno kako će Obalna straža taj posao obavljati u suradnji sa nadležnom službom. Ovdje se postavlja logično pitanje. Za koje poslove je onda nadležna ta ista Obalna straža bez nadležnih službi?
Druga nelogičnost je to što će se za pomoć u obavljanju nekog posla na moru morati slati zahtjev zapovjedniku Obalne straže. To isto će on morati napraviti ukoliko želi pomoć nadležne institucije u obavljanju nekog posla. Bit će braco papirologije. Ne bi li ovo završilo kao i priča o DUZS-e.

Po mom mišljenju Zakon HDZ-a nije dobar. Nije dobar za nas male ljude. Sad će nas kontrolirati jedna služba više. Nije primjeren za naše more. Više će nas koštati. Efekt će biti nikakav. A jesmo li dovoljno bogati da trošimo novce na četiri službe na moru.

Osim toga, za nas Šibenčane nije dobar iz još jednog razloga. Izgubili smo zapovjedništvo. Ono neće biti u Šibeniku. Već u Splitu. A Šibenik? Pitanje je što će Šibeniku ostati.

Zakon će proći. U to ne sumnjam. A mi mali ljudi? Nastradali smo. Kontrolirat će nas tri službe, različitih boja, različitih zahtjeva, različitih nadležnosti.

Službeni blog GO SDP Šibenik
Stranice SDP Šibenik

Komentari

pitanje koje se ovdje

pitanje koje se ovdje postavlja je samo jedno, što će nama tri službe, zar imamo toliko novca da se možemo bahatiti, zar nismo mogli oformiti jednu koja bi vodila računa o svemu što se na moru događa

Tko je glasao

Najgore je kad se gradi

Najgore je kad se gradi sustav a postave se projektni zahtjevi kojima tu nije mjesto.

Pojednostavljeno, ne može se izgraditi efikasan sustav kontrole akvatorija putem Obalne straže ako istovremeno želimo sačuvati mjesto i ulogu HRM i MUP-a.

Praksa je pokazala da je našima najteže nekoga razvlastiti, ugroziti mu ponos i osjećaj vrijednosti, kao i onaj potrebnosti u nekom poslu, pa se onda dogodi da nakrcamo puno šefova, nadležnih i tako to da se onda ne zna tko pije a tko plaća ili da zapovijedaju i rade svi kako misle da treba a da je u slučaju vraga uvijek odgovoran onaj drugi, kako je to bilo i jest u slučaju "112" i Kornata.

B-52

Tko je glasao

predlažem svim dragim

predlažem svim dragim moreplovcima i roniocima da izvjese plutajući natpis vezan za korisnika sljedeće kategorije:
- dozvola i potrebni dokumenti zaljepljeni ovdje, korisnik bez daha pod morem, ne ometati

:)

savjesni

Tko je glasao

Gotovo sam siguran da ćemo

Gotovo sam siguran da ćemo imati tri subjekta kontrole. Zamislite si tek onda veselje: tri puta nabavke, tri puta natječaji, tri puta ravnatelji, tajnice i sve ono što nosi mito i korupciju na tri a ne, ne daj Bože, na samo jednu bandu.

Tko je glasao

Mozda ne bi bilo lose da su

Mozda ne bi bilo lose da su tolike kontrole u cestovnom prometu.Nije problem u broju kontrolora nego u broju kontrola.Na Americkim cestama imate tri kontrole (policija,serif,state patrole) ali ne zaustavljaju svi svakoga.Uglavnom prekrsitelje i one koji su sumnjivi.Mene 8 godina nitko nije zaustavio,a sin se naplacao kazni, i to sve zbog brze voznje(Hrvatski mentalitet).Dakle, ne trebamo biti protiv kontrola,ali i oni ne trebaju bas sve kontrolirati.Dovoljno je da se cesto pojave kao preventiva.Iskusni policajci ce po necijem ponasanju moci ocijeniti da li nekoga treba kontrolirati ili ne,i tako izbjeci nepotrebno maltretiranje ispravnih ucesnika u saobracaju (bilo na moru ili cesti).

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci